2024-02-09 290 瀏覽
遲來的食評。我諗我成世人未食過出得咁慢嘅omakase。不斷拖拖拖嘅原因,除咗因為師傅得一個人之外,仲因為師傅全程一路要同熟客吹水。第一,好嘈,本身omakase地方已經好細,仲要一班人同埋師傅幾個鐘不斷大聲講大聲笑,仲要強逼其他食客聽曬佢地對話內容。我諗我真係唔好彩,撞正D熟客。第二,前面有食評提過,係衛生問題。個堆熟客撞師傅前面,全部不斷講野,有冇諗過人講野都會噴幾多口水出嚟,更何況係兩個鐘不斷講唔停?我真係好後悔食咗依間野,因為食完睇番先發現之前有幾個食評都係話依度好嘈,埋單成二千嘅環境,係完全冇平靜舒服嘅感覺,全程一直要忍受師傅、食客嘅大聲喧嘩、滋擾,心裡不斷好想快啲食完快啲走,偏偏一個午餐要拖足兩個幾鐘。師傅同客人打好關係,固然係生意之道,但店主有冇心站在食客角度去提供一個適合omakase嘅環境,我非常質疑依種態度。唔係你不斷拖時間拖到兩個幾鐘先食得完就叫Omakase。

2023-11-25 513 瀏覽
Have been to chef kens place a number of times and there is surprise every time. The ingredients are so fresh and he gets his seasonal ingredients on a daily basis! We love the uni and Toro so much!!! This time we had the Hokkaido oyster which is the size of our hand😊 and it’s so fresh we ordered another one!!!Its around HK$2k per person and we were sooo full in the end! It’s def a must have if u are a sushi fan!

2023-11-23
$2000 (晚餐)
  • 北海道真蠔
2022-09-13 2358 瀏覽
聽講呢間#鮨生賢喺灣仔係好出名晚市有啲貴 所以lunch比較抵食啲omakase $880 15貫因為其實都掛住食所以冇乜點影相其實食物都算新鮮蠔都幾creamy拖羅都好食又無咩筋不過唔知係咪因為師傅好多熟客所以佢哋會用好多時間同啲客傾偈上菜呢就會慢咗 而且會有啲嘈我認為失去左日本傳統果種靜好難享受到食得開心🥲
聽講呢間#鮨生賢喺灣仔係好出名

上菜呢就會慢咗 而且會有啲嘈
我認為失去左日本傳統果種靜
好難享受到食得開心🥲
2022-09-09 1477 瀏覽
朋友介紹嘅呢間omakase 地點都幾隱世🤫師傅風趣又好樂意講解每款食材嘅特別之處 食之餘仲學到嘢🤹🏻🥳一開始就係時令嘅花咲蟹🦀 蟹肉好甜 師傅👨🏻‍🍳話呢款蟹最靚係7月食 我哋又好好彩因為佢入到隻又大又靚嘅 蟹肉上面加咗超濃郁嘅蟹膏醬 形容唔到個滿足感😋之後師傅再整個石桓貝 勁新鮮同爽口鮮甜 🍣仲有令我好難忘嘅鮑魚同伊勢海老 即係龍蝦🦞隻龍蝦好猛 加上蝦膏一啖入口超滿足鮑魚係大過我塊面嘅千葉黑鮑 咁大隻從未見過😨不得不提師傅拿手嘅熟成魚刺身 熟成嘅刺身肉質會比較實在 越熟成得耐 味道就越濃 真係唔係咁易食得到 呢一餐真係食到飽到上心口 一共18道 甜品都唔可以錯過 係咖啡拖肥味嘅雪糕🍨💰價錢$1600一位 👉🏻鮨生賢 灣仔廈門街7-17號百旺都中心2樓A號舖.__________#廚師發辦 #石桓貝 #龍蝦刺身 #伊勢海老 #灣仔日本菜 #拜託了 #日式料理 #隱世小店#omakase #sushi #japanesefood #sashimi #foodporn #sushilovers #foodstagram #japanesecuisine #omakasesushi #s
朋友介紹嘅呢間omakase 地點都幾隱世🤫

💰價錢$1600一位

👉🏻鮨生賢
灣仔廈門街7-17號百旺都中心2樓A號舖
__________
#omakase #sushi #japanesefood #sashimi #foodporn #sushilovers #foodstagram #japanesecuisine #omakasesushi #sushitime #yummy #foodphotography #sushiporn #sushichef #seafood #fish #foodpic #japaneserestaurant
#おまかせ #いせえび #うに
__________
2022-08-24 1318 瀏覽
試完就算入到去,真係有陣味,一坐低就見到牆上枱面都有幾架戰爭機冇人問唔食啲咩,要自己講沙律好好好一般蒸蛋係滑既,不過入面又要加舊魚蠔就真係奇怪,我其他朋友都大隻既,我果隻就似金蠔(1隻頂2隻),又唔太新鮮到刺身右口魚個身係林林地象拔蚌正常帆立貝得半粒之後就真係可以話用得唔好嘥,象拔蚌果肝煮熟左又當一道白蝦一般,講明唔食濃味既野,上面加左酒盜冇熟食之後壽司就越整越大舊赤貝拍完都冇反應BB吞拿魚野生卜口金目鯛鯛魚海膽(多唔一定好)(有陣怪味)面豉湯就普通到普通,入面重要加埋啲未啤清既本地蔥手卷甜品係買番黎解凍既mochi 冇飲酒,埋單都差唔多成千蚊一個雖然我地遲左少少到,12:45 到都要食到3點果日中午10位坐滿,不過都唔洗咁耐吓有啲野都喺廚房整好
試完就算
入到去,真係有陣味,一坐低就見到牆上枱面都有幾架戰爭機
冇人問唔食啲咩,要自己講
沙律好好好一般
蒸蛋係滑既,不過入面又要加舊魚
刺身右口魚個身係林林地
象拔蚌正常
帆立貝得半粒
之後就真係可以話用得唔好嘥,象拔蚌果肝煮熟左又當一道
白蝦一般,講明唔食濃味既野,上面加左酒盜

冇熟食
之後壽司就越整越大舊
赤貝拍完都冇反應
BB吞拿魚
野生卜口
金目鯛
鯛魚
海膽(多唔一定好)(有陣怪味)
面豉湯就普通到普通,入面重要加埋啲未啤清既本地蔥
手卷
甜品係買番黎解凍既mochi
冇飲酒,埋單都差唔多成千蚊一個

雖然我地遲左少少到,12:45 到都要食到3點
果日中午10位坐滿,不過都唔洗咁耐吓
有啲野都喺廚房整好
2022-08-24
2022-08-23 1063 瀏覽
Omakase對我來說巳有些濫,有很多店子有名無實以厨師發辦作為招客噱頭。漸漸我對Omakase沒多大興趣。我來這裡因日本朋友帶我來這裡吃Omakase,既然日本人也如飯堂來吃,想必應不差。此店沒有華麗裝修,有的只是務實將食物鮮味呈現於味蕾。全埸只得倆人待客,Ken師傳由訂魚至寿司上枱皆一條龍包辨,在這裡吃的三小時裡绝對是一種享受,也吃到於日本Omakasa的精粹。現在每月我最少也到這裡一次。每次也覺得物有所值

此店沒有華麗裝修,有的只是務實將食物鮮味呈現於味蕾。

全埸只得倆人待客,

Ken師傳由訂魚至寿司上枱皆一條龍包辨,

在這裡吃的三小時裡绝對是一種享受,

也吃到於日本Omakasa的精粹。

現在每月我最少也到這裡一次。每次也覺得物有所值

2022-08-23 763 瀏覽
如果想搵一間有人情味 可以同師傅吹下水 慢慢enjoy既omakase 咁呢到就岩你啦👍呢到淨係做一輪生意 會等齊所有人一齊先開始食 大概2.5個鐘先會食完~今次試左午餐$880 15種食物既套餐由於太多張相放唔晒 所以淨係揀咗記憶比較深刻嘅出嚟😂前菜生蠔好大隻!仲有帶子仲有呢個日本新鮮象拔蚌 食落勁鮮甜👍👍印象深刻呢度比較多魚嘅內臟 算係呢度嘅特色呢個係魚肝 第一次試 估唔到識落又幾滑幾香野生既拖羅 食落去浸味同平時睇落去好肥美嗰啲陀螺真係唔同 香好多 就好似走地雞同冰鮮雞嘅分別😂😂池魚都唔錯👍嚟到重頭戲海膽 呢度好特別唔放喺隻碟度 係放喺食客隻手度😂可以順便打個卡師傅拎住條魚皮用火猛燒 提煉左啲魚油之後 撈左呢個吞拿魚溶手卷 師傅燒嗰陣我覺得自己好似睇緊表演咁😂😂滴咗好多魚油落去但係食落又唔係咁香魚油味 食落直頭係唔覺得肥食完咁多樣真係會超級飽😂$880都真係算抵食呢度由於場地太細訂位都比較困難 如果有興趣就要預早啲訂
今次試左午餐$880 15種食物既套餐
由於太多張相放唔晒 所以淨係揀咗記憶比較深刻嘅出嚟😂

前菜生蠔好大隻!
仲有帶子

仲有呢個日本新鮮象拔蚌 食落勁鮮甜👍👍印象深刻

呢度比較多魚嘅內臟 算係呢度嘅特色
呢個係魚肝 第一次試 估唔到識落又幾滑幾香

池魚都唔錯👍

食完咁多樣真係會超級飽😂$880都真係算抵食
呢度由於場地太細訂位都比較困難 如果有興趣就要預早啲訂
2022-05-31 1043 瀏覽
童年好友大壽,包了場邀請一眾老同學一齊食生日飯小店位置不算很大,一行十幾人剛剛好Ken 師傅手勢不錯,昆布海膽壽司極之美味海膽又香又滑其他好似蟹,蠔同埋魚生都令人回味無窮,呢間小店嘅質素比好多更出名嘅日本餐廳都有過之而無不及。如果一班朋友去值得一試。
童年好友大壽,包了場邀請一眾老同學一齊食生日飯
小店位置不算很大,一行十幾人剛剛好
Ken 師傅手勢不錯,昆布海膽壽司極之美味
海膽又香又滑
其他好似蟹,蠔同埋魚生都令人回味無窮
Sake
Sake
2021-12-03 2009 瀏覽
中午omakase $880 15款食物OK但環境真係好差睇返前面D REVIEW都知師傅有好多熟客而師傅會用好多時間同D熟客吹水, 唔緊要不過係一個大家只坐bar台、食緊近千蚊既午餐時班人不斷大聲喧嘩, 成餐飯有一半時間都好嘈D熟客完全唔顧其他客人既感受, 當正個場係酒樓當然都要師傅同侍應一齊配合佢地, 一齊大聲講大聲笑先會搞到環境咁差問題黎了, 其實口沫橫飛呢樣野都唔需要話真係見到D口水好似落雨咁飛出黎先叫發生左我地食緊刺身, D野就未煮過既班熟客坐正係師傅前面,同D處理中既刺身極近,不斷大聲講野成件事好反胃......個日午餐我都唔知食左佢D客既幾多口水師傅亦似乎對呢樣野完全無任何awareness環境一差, D野食幾好食都無用啦最慘係個午餐要食足2.5小時左右鮨生賢 - overrated.
中午omakase $880 15款
食物OK但環境真係好差

睇返前面D REVIEW都知師傅有好多熟客
而師傅會用好多時間同D熟客吹水, 唔緊要
不過係一個大家只坐bar台、食緊近千蚊既午餐時
班人不斷大聲喧嘩, 成餐飯有一半時間都好嘈

D熟客完全唔顧其他客人既感受, 當正個場係酒樓

我地食緊刺身, D野就未煮過既
班熟客坐正係師傅前面,同D處理中既刺身極近,不斷大聲講野

師傅亦似乎對呢樣野完全無任何awareness

環境一差, D野食幾好食都無用啦
最慘係個午餐要食足2.5小時左右
鮨生賢 - overrated.
2021-11-17
2021-11-29 1513 瀏覽
這是我最近比較完差不多價位的omakase後才寫下的食評,相信有互相比較後會較為中肯當晚晚餐一開始的時候發生了一段小插曲,師傅不小心把一工具丢到地上,然後師傅隨即大力把工具往他的外圍踢去,把現場氣氛都弄得有些許尷尬,要外場服務生連忙解釋師傅因為不想沾污他雙手才用腳踢開,但我看到師傅最後還是用手把工具拿起。老實說,整晚的用餐氣氛、體驗對我來說感覺頗差,從師傅對食材的對待、態度、以及處理都十分不理想。食材方面鮮度不理想,有些甚至只達到連鎖店級的水準。調味單一,基本上生魚片、貝類都是同一調味方式。飯偏酸,與魚類欠缺平衡,也可能只是本人口味不合而已,師傅解釋因疫情而購入不到平常所慣用的赤醋,相信如果師傅能用回本身慣用的也許會有更佳的效果。在對待食材的態度及方式十分隨性,隨性得讓我感覺到師傅對食材的不尊重及重視。而事前準備不足,不知道是否只有師傅一人,而以致沒有足夠時間準備好10人份的食材,導致用餐時間差不多到晚上11時左右。值得一提的是在這𥚃用餐,我相信每位客人都一定會捧著肚子離開,食物都份量十足,追求飽足感的不妨考慮。服務方面,外場的服務生親切有禮、十分勤快,樂於與客人解釋及補充師傅所遺漏的

服務方面,外場的服務生親切有禮、十分勤快,樂於與客人解釋及補充師傅所遺漏的。

其他方面不一一在此道岀,但對於本人致為關注的是衛生,希望師傅可以再加強留意衛生,特別在這疫情其間。
2021-09-30 2891 瀏覽
生日當然要揾好野食。正如師傅問我係咪朋友介紹,但其實我響OpenRice 揾佢既。中午時份,只得八人座位,凈做omakase. 問要幾貫既時候,生日喎!當然食最多啦(最後飽到攬住個肚走人)一上沙律同埋蒸蛋(白果,日本魚蛋)嘅時候,第一時間覺得咦咁普通嘅🤔之後就開始食刺身類喇!先黎北海道生蠔(冇海水味,有柚子味,爽口同好creamy)。再黎就係白子(好滑,但始終我對呢類內臟麻麻地,所以都幾夾硬吞落肚)😔或者應該一開始問左客人有咩唔食先得。然後係帶子,感覺都係🥺點解得一半𠺢。味道非常清甜,無左平時咬落去黏牙既感覺。再黎白蝦,上面應該係內臟類,因為老公既無(佢完全唔食內臟既),我將佢哋分開嚟食,白蝦非常鮮甜再上白子,呢個白子師傅用火槍燒過,無之前既白子咁滑,但依舊creamy。食壽司前師傅俾左蘿白同薑清味蕾。本人覺得蘿蔔偏譚冇乜味道,但個薑非常出色甜同酸嘅比例啱啱好🥳壽司上場,今次學人哋用手食,原來感覺真係非常之好㗎喎摸上手嘅時候感覺到啲飯係就嚟跌嘅感覺,但係佢又唔會跌,而且壽司已經加晒Wasabi同埋豉油,基本上只要用手拎住放入口就可以啦。先黎金鯛,平時見到魚皮都驚驚地。但呢個完全唔腥。然

中午時份,只得八人座位,凈做omakase.

之後就開始食刺身類喇!

壽司上場,今次學人哋用手食,原來感覺真係非常之好㗎喎

先黎金鯛,平時見到魚皮都驚驚地。但呢個完全唔腥。
然後係深海池魚,師傅話熟成左一星期,牛肉就聽過有熟成,原來魚都會㗎啵。唔係師傅講都唔知。魚味濃郁

然後係煙燻嘅鰆魚。都好重煙熏味㗎!
再黎右口魚鮫鰈,無乜大感覺。
拖羅時間到,師傅話呢塊拖羅係介乎大拖羅同中拖羅之間。雖然咁講,但果下都係入口即溶

加埋鰤魚、長尾鯛(紅色十幾斤既魚)好味到我連相都唔記得影。

最後係北寄貝,唔算太爽甜!
牡丹蝦,小小黏牙。
同埋我至愛既海膽。係放上手食㗎

最後魚油手卷結尾!

聽到隔離客人同店員,師傅的對話!聽得出店員對清酒既種類很有心得!如果你都好一杯的話,絕對可以交流交流。

而且食完師傅亦有興趣同客人交談。感覺很好👍🏼
2021-09-23
2021-09-11 1808 瀏覽
之前舊舖無左就一直在尋找Ken師傅的蹤影,終於在某個食評見到佢,馬上book,點知都要等2個幾月先有weekend位~魚生刺身 和 醋飯壽司還是以往一樣的高水準 ,海膽和魚肝的甘甜,十分令人回味!而本人每次最最最期待的就係生薑蘿蔔,師傅自己醃製的生薑是外面吃不到的,一試難忘~好想問師傅生薑可否宅配😎😎一餐飯可以慢食3小時,還可以欣賞師傅的刀工,很寫意悠閒~已順便book好10月晚餐和11月的午餐位了,期待中~ 😊😊😊

一餐飯可以慢食3小時,還可以欣賞師傅的刀工,很寫意悠閒~

2021-09-11
  • 生薑蘿蔔
  • 魚肝
  • 海膽
2021-08-30 1211 瀏覽
經網友介紹這間餐廳,由book 枱開始已經感受到賓至如歸的服務態度。餐廳位於灣仔廈門街一座不起眼的舊商業大廈,餐廳面積不是很大,只放了一張可坐10至11人的壽司枱,加上簡樸的日式裝修,給人一個家的溫馨感覺。當晚有10個賓客,來自兩個家庭。由於師傅Ken 及助手Chloe 的貼心服務,整晚氣氛非常和諧及溫馨。食物方面,師傅Ken 為我們揀選了約二十多款食材,大部分都是季節限定又甚至乎是可遇不可求的。全部都非常新鮮。其中最令人難忘的是深海龍躉、三款不同的海膽、搶先吃的季節限定白子(顏色逞粉紅色)、以及同時是搶先吃的季節限定秋刀魚、半生熟的岩蠔及多款貝殻類刺身或壽司等等….😋😋每吃一道菜都有種幸福滿滿的感覺🥰🥰最後Chloe為我貼心安排了的一個小小生日甜品,為一餐吃了接近五小時又絕沒有悶場的晚飯畫上完美句號。
食物方面,師傅Ken 為我們揀選了約二十多款食材,大部分都是季節限定又甚至乎是可遇不可求的。全部都非常新鮮。其中最令人難忘的是深海龍躉、三款不同的海膽、搶先吃的季節限定白子(顏色逞粉紅色)、以及同時是搶先吃的季節限定秋刀魚、半生熟的岩蠔及多款貝殻類刺身壽司等等….😋😋每吃一道菜都有種幸福滿滿的感覺🥰🥰

Omakase
2021-08-29
Omakase
2021-05-26 3340 瀏覽
朋友帶我來食,本來都是抱著一個正常品嚐omakase心態,無乜特別期望,至在跟朋友一聚,但一嚐之後,實在驚喜,好耐無食過咁滿足的一餐omakase。相信之前的食評都有介紹很多菜式,所以在此我也不多講了,留番少少神秘感讓大家自己去感受一下。主要我想分享一下整個用餐體驗,一入到餐廳,大約只有十個位,全是sushi bar枱,每個客人都可欣賞師傅的手藝及刀功,亦可跟師傅互動。現在香港很多所謂的omakase,實際上都只是食一個套餐,毫無變化,但鮨生賢的食材大都是野生,新鮮已是最基本不過,不用多說,主要品嚐番食材的原味和鮮味,不花巧、不做作,每件製作出來的壽司真是不懂挑剔,最令我驚喜的是師傅對每道料理的製作和心思,及帶給客人的新鮮感,睇得出如果不是非常熱愛自己的工作,客人是好難有如此的體驗。食到最後,連一個湯都無hea場,整餐飯食咗兩個鐘,每道菜與菜之間都有充足的時間同朋友討論、回味及跟師傅互動,$880品嚐如此高質的午市omakase,實在滿足,已訂了下月再來。

2021-05-21
2021-05-20 1835 瀏覽
這次是二訪Namaken,想起上次去是一年前,一年前的我吃得不夠多,還比較嫩,這次想以一個比較吃得多的感覺去試,希望有別的體會。猶記得上次去吃,一直念念不忘。Ken師傅曾在香港、台灣和日本工作,相信和他聊天的朋友必定聽過不少他的故事,生賢是一間很有人情味的小店,以香港的鮨店來說並不多。因為廚房人手只有Ken師傅一人,每日能處理的新鮮魚料著實有限,亦因此師傅會傾向將魚料進行熟成,要用的時候才拿出來,所以甫進門時,會有一陣很重的熟成旨味湧出。這裡的魚料大多偏重口味,魚的酸度、旨味都很重,不像平常去的的鮨店般設定,用上淡口的白身魚映襯重口的赤身魚。這裡即使連白身魚都是重味的,用上7日熟成的石垣鯛和14日熟成的油坊主。老實說,重口味得連我也有點招架不住。這裡不只魚料味道濃郁,連舍利的味道都偏酸,若酸味能稍微調輕一點,我感覺整件事會比較比衡一點,可能下次再訪前跟師傅反映一下,但這大概是師傅喜歡的味道和風格。不知為何,舍利的黏度很低,和魚會很容易分離,如果喜歡倒轉壽司放進口的朋友一定要小心。不過,Ken師傅做出來的壽司是有”空氣感”,他把壽司放下的時候你會看到魚料沉下來,去吃的朋友不妨留意一下。在

在這裡基本上一定能吃得飽,而且是捧著肚子走,這二訪都吃得我滿載而歸。海膽也算是給得毫不吝嗇,雖然那晚的海膽由於供貨不穩導致質素下滑,但每訪都吃了三道海膽,單以數量來說,這價位算是不錯。
除了海膽,這晚也有其他驚喜之作,師傅收起了不少秘方,也不便透露於我。但合我口味的有以下幾道,第一道我想應該是用上了糖來漬的蝦蛄,配上用蝦頭煮成的甜醬,和我前一晚在The Araki吃的無味蝦蛄形成強烈對比。
第二道則是來至青森大間,熟成三星期的中拖羅,味道口感剛好。第三道鰯,談不上很喜歡,但絕對驚艷,熟成了一個月的沙甸魚,光用想的就大概想像到那爆發的旨味。

🥢 富山灣白蝦
🥢 烏魚白子
🥢 蠔
🥢 筋子
🥢 禾稈草薰鰤魚 (7日熟成)
🍣🌟 蝦蛄
🥢 鮟鱇魚肝
🍣 石垣鯛 (7日熟成)
🍣 油坊主 (14日熟成)
🍣 秋刀魚
🍣 黑鮑
🍣✨ 青森大間本鮪中拖羅 (20日熟成)
🍣 備長炭燒黑鯥
🍣✨ 昆布漬馬糞海膽
🍣 羽立水產紫海膽
🥢 帆立貝馬糞海膽
🍣 鰯 (1月熟成)
🍣 赤身 (20日熟成)