2024-04-02 337 瀏覽
性價比高鐵板燒😋復活節食留港消費食好啲!晚飯時間選擇咗餐廳嘅廚師發板。九款時令海鮮,其中一款係立鱗燒配酸菜魚汁,創意到十足,魚肉嫩鱗脆,配上酸味麻味,個人非常喜歡👍另外幾款時令海鮮當中,比較欣賞生蠔、燒魚配魚蓉粥、蟹黃羹。生蠔新鮮冇得輸,魚蓉粥有香濃嘅魚味、蟹黃羹有濃郁嘅蟹味,食到一嚿嚿蟹膏非常鮮甜😋主食選擇做A5和牛,廚師俾我哋選擇要瘦啲定係肥啲,我揀咗肥啲。可能上一道菜已經食咗鵝肝多士,令我覺得嚿牛肉太油膩,但師傅做得好好,我要medium,佢煮出嚟個中心位置仲係粉紅色。建議怕油膩嘅朋友下次選擇小肥。如果想食環境,呢間未必啱,但係氣氛十足,廚師同食客打成一遍。
性價比高鐵板燒😋
復活節食留港消費食好啲!晚飯時間選擇咗餐廳嘅廚師發板。
立鱗燒配酸菜魚汁
時令海鮮
鵝肝多士
A5和牛
2024-01-07 491 瀏覽
食咗幾年第一次上嚟寫食評,每次有朋友或者屋企人生日都會嚟呢度食,價錢唔算貴但係高質素👍🏻呀媽家姐除咗刺身壽司之外,鐵板燒都係一個新選擇🤩同埋我覺得佢嘅價錢都算親民😉午餐由$700-1500不等食材新鮮 煮法都好新穎 我最鍾意食佢個酸汁炸魚🐟新鮮嘅食材用最簡單嘅煮法就好美味👍🏻生日嘅話甜品嘅焦糖多士仲可以插蠟燭🪄
食材新鮮 煮法都好新穎 我最鍾意食佢個酸汁炸魚🐟
新鮮嘅食材用最簡單嘅煮法就好美味👍🏻
生日嘅話甜品嘅焦糖多士仲可以插蠟燭🪄
2023-08-03 871 瀏覽
📌元朗高質鐵板燒Omakase呢間鐵板燒一直都係個人認為好適合慶祝/生日去食嘅餐廳~一向嘅鐵板燒比較多以和牛為主 呢一間特別嘅地方就係佢哋會有一個廚師發辦套餐 係可以提供多啲海鮮🦞🦀🐟啱晒我呢啲鍾意食鐵板燒同埋海鮮嘅人😆🍴前菜🍅🌽梅子漬車厘茄 白粟米配上粟米凍湯🍴賴尿蝦蒸蛋🥚以往食佢哋嘅蒸蛋都會係器皿上 今次第一次係用貝殼做器皿 然後上面再加埋賴尿蝦一齊蒸~🍴石垣貝🐚當做嘅石垣貝非常爽甜彈牙 半生熟狀態好食~🍴帶子櫻花蝦餅🦐櫻花蝦餅中間夾住新鮮嘅帶子食得出佢哋嘅櫻花蝦好新鮮 同行有一位唔鍾意食櫻花蝦嘅朋友都話好食👍🏻🍴 禾稈草燒腦天🐟腦天係吞拿魚頭頂嘅肉🤣每條吞拿魚只會有2片 係刁鑽位嚟㗎✨師傅再用禾稈草燒香腦天 成間餐廳都好香煙燻味😝因為腦天食落去比較肥美 用禾稈草嘅煙燻味平衡返腦天嘅油脂感 好正😋🍴清酒鮑魚食咗兩個比較重口味嘅菜式 師傅話用凍嘅清酒鮑魚間場 個人認為呢個選擇十分好 可以比口腔休息師傅吓 再繼續💃🏻🍴法式蠑螺🐚餐廳用咗法式嘅做法去焗 師傅非常細心 會將焗好嘅蠑螺先行處理 再放上去一同局嘅芝士薯蓉上面 等客人方便食之餘 可以先行處理螺比較苦澀嘅部份 呢個處理手法非常好~
📌元朗高質鐵板燒Omakase

呢間鐵板燒一直都係個人認為好適合慶祝/生日去食嘅餐廳~

🍴前菜🍅🌽
梅子漬車厘茄 白粟米配上粟米凍湯

🍴賴尿蝦蒸蛋🥚

🍴石垣貝🐚
當做嘅石垣貝非常爽甜彈牙 半生熟狀態好食~

🍴帶子櫻花蝦餅🦐
櫻花蝦餅中間夾住新鮮嘅帶子

🍴 禾稈草燒腦天🐟
腦天係吞拿魚頭頂嘅肉🤣每條吞拿魚只會有2片 係刁鑽位嚟㗎✨

🍴清酒鮑魚
食咗兩個比較重口味嘅菜式 師傅話用凍嘅清酒鮑魚間場
個人認為呢個選擇十分好 可以比口腔休息師傅吓 再繼續💃🏻

🍴法式蠑螺🐚
味道方面 佢哋嘅薯蓉非常好食😆係會食唔停口嗰種 不過師傅都提我地之後仲有好多菜式 食唔晒都唔緊要 因為份量真係好多🤣

🍴松葉蟹春卷🦀🫔
呢個都係手工菜 因為係餐廳逐一拆蟹身蟹腳去整出黎👍🏻
不過我覺得春卷皮有少少膩 雖然上面已經加咗黑醋增加層次感 但建議餐廳可以換一種比較薄新嘅春卷皮 應該會再突出到蟹肉嘅鮮甜~

🍴清酒煮蜆🦪
大蜆爽甜新鮮 清酒味好夠 好食 呢個同平時餐廳差唔多~

🍴海膽🤌🏻
師傅採用北海道生海膽去整一個海膽熱狗間場 呢個OK好食~

🍴酸菜魚湯甘鯛立鱗燒🐟
呢個係佢地嘅Signature Dish😋
上次黎濃郁 好夾師傅即場製造嘅立鱗燒~
甘鯛比較肥美 立鱗燒後脆脆啲魚鱗好正😚真係好好食🌟值得推介比大家試

🍴西澳龍蝦 蟲草花汁🦞
第一次食用蟲草花配龍蝦嚟食 師傅話因為呢個套餐菜式比較多 所以會用一個淡身嘅醬汁 等客人食得冇咁漏~
我都非常同意師傅嘅講法 如果用西式或者教重口味嘅醬汁配搭呢個龍蝦 應該會真係太漏🤓

🍴鮟鱇魚肝配饅頭🐟
師傅將鮟鱇魚肝整成醬汁🐟再等客人用炸饅頭蘸鮟鱇魚肝醬去享用 個人認為呢個創作手法非常特別 好值得大家試下🔥

🍴鹿兒島A3和牛配時菜🐮
師傅啊因為前面嘅菜式多 所以特登揀咗冇咁油膩嘅A3和牛 🥩
熟度比師傅發板 煎完係Medium Rare十分對版
和牛肉味濃郁 油香都好足夠
佢哋嘅和牛同一般嘅鐵板燒差唔多~

🍴炒飯🍚
第一次食唔用雞蛋炒出嚟嘅炒飯都有蛋味
呢度留返啲神秘感俾大家過嚟試😙

🍴益力多雪糕🍨

🍴焦糖多士
超級好食超級邪惡嘅焦糖多士
師傅會切成條狀 食落去都冇咁漏🍞

個人認為佢地創意滿分💯
好少有鐵板燒好似佢地咁樣 同一個餐玩好多煮法 用唔同方式去呈現食物 令客人唔會覺得悶 唔會下下都係齋煎 會利用鐵板嘅特質去煮 炸 燜 燒 煎唔同嘅菜式😋
每次黎都食唔同嘅菜式 令我都好驚嘆佢地嘅創意同埋設計菜式嘅心機
呢個價錢CP值高 所以好值得大家一試🫶🏻

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌕
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

💰
Omakase Set ($1400/1)

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍 吟
@gin_teppanyaki.and.sake
地址:元朗安興街4號地舖

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_yuenlong
#eatgoodwestsin_teppanyaki
#eatgoodwestsin_seafood
#eatgoodwestsin_newterritories

FOLLOW: @eatgoodwest.sin
2023-06-11 735 瀏覽
朋友介紹話呢間鐵板燒有質素性價比高仲話主廚話自己係元朗吳彥祖吓元朗吳彥祖喎梗係過嚟睇吓啦!一陣間你哋嚟到就可以估吓邊一個係似唔似就見一陣間揭曉日本蔬菜好新鮮呢個龍蝦汁蒸蛋好滑呀師傅話呢個號係攞獎㗎喺日本、雖然我唔鍾意食熟咗嘅號,我都覺得好重蠔味!不錯呢個北寄貝佩海帶湯好鮮味yummy 月光魚同埋白粥!👍🏻脆脆嘅紫菜包住呢個帶子,好好味長腳蟹啱啱好非常好食呢個鮑魚再加埋個膽甜甜地好得意yummy 呢個魚有一層脆魚鱗我好鍾意食呢個就係傳說中嘅元朗吳彥祖啦,可以幻想到發咗福嘅吳彥祖應該係咁嘅Btw 海膽太好食,追加了兩次❤️鮮甜冇得頂有一個冰菠蘿喺隔離嘅鵝肝正好正,佢有啲好似話梅乾嘅加埋Wasabi好好味食物質素好有保證!唔係講笑,真係推介❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️炒飯都食唔落呀因為飽到上心口非常之滿足🙌🏻我見到lunch個餐牌好抵,下次一定要過嚟試吓
朋友介紹話呢間鐵板燒有質素性價比高
仲話主廚話自己係元朗吳彥祖
吓元朗吳彥祖喎梗係過嚟睇吓啦!
一陣間你哋嚟到就可以估吓邊一個係似唔似就見一陣間揭曉

日本蔬菜好新鮮

呢個龍蝦汁蒸蛋好滑呀

呢個北寄貝佩海帶湯好鮮味yummy

月光魚同埋白粥!👍🏻

脆脆嘅紫菜包住呢個帶子,好好味

長腳蟹啱啱好非常好食

呢個鮑魚再加埋個膽甜甜地好得意yummy

呢個魚有一層脆魚鱗我好鍾意食

Btw 海膽太好食,追加了兩次❤️鮮甜冇得頂

有一個冰菠蘿喺隔離嘅鵝肝正

好正,佢有啲好似話梅乾嘅加埋Wasabi好好味
我見到lunch個餐牌好抵,下次一定要過嚟試吓

根據數據分析發現元朗是Omakase地區熱搜第一位,無獨有偶今次朋友生日去了元朗吟慶祝。為食圈中已經多人推薦元朗吟鐵板燒Gin Teppanyaki & Sake,各人表示CP值高必定要試。以下是午市廚師發辦的菜單﹕時令海鮮6款鵝肝 (朋友不吃鵝肝,廚師細心改為昆布湯煮北寄貝)美國牛肉 或 黑豚肉 (不用2人也選同一肉類)(套餐奉送沙律、前菜、炒飯、炒野菜、味噌湯、甜品)Hk$780 /位,另加一服務費餐廳坐位不多,大約12個左右,緊記要提早預約。抵達後,待應給我們遞上熱茶。今次是美女廚師為我們服務,她不單廚藝了得,食材介紹專業到位,是賞心悅目的一餐。烹調方式多樣化,蒸、焗、煮、炸、燒、炒、燻、樣樣都有,菜式口味也變得豐富。蓮藕莖/酸梅汁浸車厘茄/日本白粟米刺身 – 看似簡單,但都有少驚喜。白粟米清甜、車厘茄浸了酸梅汁不會太酸,吃出的酸甜味不嗆口。蓮藕莖是第一次吃,原來口感及味道是這樣的脆口及清淡。燉蛋配龍蝦汁 – 香滑蒸蛋配上龍蝦汁,味道又幾夾,口感滑溜。長崎縣華漣蠔配魚子醬 – 華漣蠔盛產於4-7月,蠔殼較白呈微金黃色,蠔身較細。用蒸法處理7份熟,蠔肉飽滿鮮甜再配上魚子醬在口內爆開

以下是午市廚師發辦的菜單﹕
時令海鮮6款
鵝肝 (朋友不吃鵝肝,廚師細心改為昆布湯煮北寄貝)
美國牛肉 或 黑豚肉 (不用2人也選同一肉類)
(套餐奉送沙律、前菜、炒飯、炒野菜、味噌湯、甜品)
Hk$780 /位,另加一服務費

長崎縣華漣蠔配魚子醬 – 華漣蠔盛產於4-7月,蠔殼較白呈微金黃色,蠔身較細。用蒸法處理7份熟,蠔肉飽滿鮮甜再配上魚子醬在口內爆開,帶有一點鹹香味鱗味立即提升。

牛油煎帆立貝包紫菜 – 用牛油煎香帆立貝,之後淋上燒汁及灑上七味粉。再用火槍燒至金黃,用紫菜包著帆立貝來品嚐鮮味倍增。還有一個加分位,廚師遞上帆立貝之前,細心提醒我們枱上有食用級消毒酒精可供使用。

火灸稻草燻天腦 - 天腦是吞拿魚油脂豐富頭頂的肉,是相當矜貴的食材。之前吃過刺身食感覺爆油多筋,火灸後也會帶有少少筋。今次用了稻草燻及焗的方法烹調,效果很好魚肉無筋帶有陣陣煙燻乾草香氣,再用紫蘇葉包裹吃到一種獨特香氣,也沒有油膩感。
鮑魚配肝醬 – 採用新鮮南非鮑魚煎焗而成,配上黑糖、清酒煮成鮑魚肝醬,味道令人回味。個人感覺肝醬味道有些似開心果醬,非常合我的口味。

甘鯛立鱗燒配酸菜魚汁 - 「立鱗燒」是指將甘鯛的魚鱗燒得「站起來」的料理技法,美女廚師將港女煲盛了熱油,然後將甘鯛帶鱗的那一面朝下,蓋上煲蓋。魚鱗遇到了高溫,就直立起來,層層交疊表面看蜂巢。魚肉於煲內焗熟,取出後於鐵板上再煎香。我也是第一次吃脆脆魚鱗,吃到魚鱗的酥香脆,魚肉鮮嫩甜美。酸菜魚汁帶花椒的麻、香及微辣,這是我最愛的一道菜,回味至今。

煎沙巴虎蝦 – 虎蝦去腸煎香至金黃,再配上蝦膏醬汁同吃。蝦肉爽彈鮮甜,之後香濃蝦膏的味道湧上來,口內好似來了一大班蝦朋友開派對。

昆布湯煮北寄貝 – 朋友不吃鵝肝,廚師用了北寄貝代替。從朋友發光的眼神,我知道一定很好味。

鵝肝多士配蘋果醬及冰鳳梨 - 鵝肝撲上粉煎至外脆內軟,配灑上鹽作調味。脆脆多士墊底,鵝肝頂層淋上蘋果醬同吃,減低油膩感。之後再吃冰鳳梨清新一下口腔,再迎接下一道菜。

黑豚肉 – 廚師說是用伊比利豬,先放鐵板煎封一面,之後才反轉再煎另一面。完成後切開呈現嫩嫩的粉紅色,是剛熟的狀態。第一啖不加任何醬汁及調味,肉質嫩沒有油膩的感覺。之後再配上芥辣及鹽漬海帶,肉味起了變化味道變得豐富及濃郁。

炒飯 – 來到這部分已經飽到不得了,所以請廚師減量。試了味道便可以。

蝦頭味噌湯 – 用之前煎沙巴虎蝦頭來煮味噌湯,鮮味無窮。

甜品焦糖多士及雪糕 – 先將牛油溶解,麵包放上再吸收煎香,最後灑上沙糖焦糖化後食用。去到最後階段,真是力有不逮,選了柚子雪糕幫助消化,也為這餐劃上完美句號。

最後一贊侍應妹妹,她好有耐性待我打卡後才端上食物,適時地添茶。感謝她們悉心款待,給我和朋友愉快用餐。
  • 火灸稻草燒天腦
  • 甘鯛立鱗燒
2023-03-30 506 瀏覽
📍Gin Teppanyaki & SakeLearning from my last experience, I made sure that my booking is with 奇師傅 and it was surely an amazing night of teppanyaki wonders. I love that Gin Teppanyaki is really seafood based. Their dinner omakase set includes 10 seafood items, goose liver, Kagoshima pork or A4 wagyu beef, fried rice, vegetables and dessert. The 10 seafood items all were uniquely cooked with different sauces to go with. Never was there a repetition of the flavor combination.To name a few of my favor
📍Gin Teppanyaki & Sake

To name a few of my favorites, which include the 酸菜魚 (the fish skin was so crispy), 煎馬友配粥 (crispy fish and the congee was so 棉 and flavorful), 明太子煎白子(made it a lot easier to accept the texture of 白子), shark fin and abalone soup (first time having teppanyaki shark fin, quite interesting texture. The soup was phenomenal! Love the few pieces of noodles!), the chawanmushi (love the intense dried scallop flavor and it’s silky smooth), the fried rice (fried rice using mayonnaise instead of eggs with pickled veggies and a perfectly fried egg on top) and of course the signature brûlée toast (all topped with caramalised sugar and you can dip it with their hojicha ice cream which is 🔥).

Seriously! Not a single item that I dislike this time!

I also love the variety of condiments to go with each piece. Sometimes it is wasabi, sometimes it’s kombu salt. They even had a frozen pineapple to go with the goose liver as palate cleanser. How thoughtful!

I rarely travel out of HK Island and having me voluntarily going all the way to Yuen Long speaks a lot about this teppanyaki place! Give it a try!

Price: HK$1550 pp (dinner)

Revisit: 10/10

這間元朗“吟”位置不顯眼,但熟客一籮籮,有幾位好朋友都極力推介,話呢度食物水準絕對好,必須一嘗。借生日機會食好啲,就預早訂位食午餐,大家記得要預早訂位, walkin係無位架!因為要預早準備新鮮食材。廚師烹調食物拿捏得非常好,擺碟手藝精巧,可以比喻為藝術品,未食已被吸引,入口更加不可用言語形容,美味。廚師制作甜品時還特別放生日牌和燃點心型小火花,非常窩心,食得好開心又滿足!價錢,食物,環境,服務都好合理和有誠意,推介畀大家唔會令人失望。

價錢,食物,環境,服務都好合理和有誠意,推介畀大家
唔會令人失望。
2023-03-24
  • 焦糖多士
  • 鵝肝多士
  • 大虎蝦
2023-03-16 965 瀏覽
呢一次係我第一次食香港餐廳嘅廚師發板~omakase可以嚐到 第一次既感覺 值得一試 我印象中呢就係食十道菜式我啲菜式大概係甘1. 黑松露燉蛋2. 花瓣蠔3. 紫菜巨型帶子4. 蟹膏鮑魚5. 好難先食到嘅海螺🐚6. 火燒魚7. 芝士蝦8. 酸菜魚9. 芒果鵝肝10. 安格斯牛柳再套餐配有前菜 粉面 炒飯,最後係甜品我本身唔好魚 呢種生物上面全部餸我都有食晒嘅😹 包括魚我最欣賞嘅就係佢個 3.<紫菜巨型帶子>廚師會比塊紫菜你然後就將啱啱煮熟嘅帶子俾你用手拎住要吹下佢先食啊 大大啖 好正而我最喜愛嘅菜式呢就係9.<芒果鵝肝>啦因為我天生就好鍾意食鵝肝所以呢個一定係我最喜愛嘅餸值得讚嘅呢就係佢個<前菜>真係好新鮮嘅粟米,蕃茄每一樣都係好鮮甜嘅如果可以食多碟就好啦嗰個甜品<糖漿麵包塔呢>我圖入邊嗰個份量呢係兩人份量如果你好似我咁面皮厚又大食你可以要求一個人要兩日份量都可以擔心你俾咗成千蚊又食唔飽咁就唔係咁好啦特別嘅地方係通常啲人去到都有慶祝嘅主題廚師到最後就會用蛋寫字幫你慶祝然後現場都會有人幫你影張相咁樣嘅當日就有人慶祝結婚周年、
呢一次係我第一次食香港餐廳嘅廚師發板~omakase

7. 芝士蝦
8. 酸菜魚
9. 芒果鵝肝
10. 安格斯牛柳

再套餐配有前菜 粉面 炒飯,
最後係甜品

而我最喜愛嘅菜式呢就係9.<芒果鵝肝>啦
因為我天生就好鍾意食鵝肝
所以呢個一定係我最喜愛嘅餸

值得讚嘅呢就係佢個<前菜>真係好新鮮嘅
粟米,蕃茄每一樣都係好鮮甜嘅
如果可以食多碟就好啦

咁就唔係咁好啦

特別嘅地方係通常啲人去到都有慶祝嘅主題
廚師到最後就會用蛋寫字幫你慶祝
然後現場都會有人幫你影張相咁樣嘅
當日就有人慶祝結婚周年、父親節

全程大概食兩個鐘 鬆啲

2022-06-06
<糖漿麵包塔呢>
  • 焦糖多士
2023-02-24 299 瀏覽
Very bad attitude esp the waitresses, very rude to the customers, with the price we paid we expected much better services 🥱 food is not so great either - not fresh enough Overall a very disappointing experience, won’t visit again and won’t recommend anyone to go either

2023-02-21 408 瀏覽
跟朋友試吓呢間,元朗有兩間鉄板燒,呢間標價貴少少,所以試下我地二人點咗個$21xx for two, 同爐隔離有3人就訂貴d嘅餐問題來了,我地每一道菜都要等「上等人」食完先到我地,人哋個餐煮完兩款,先係我哋⋯ 只怪我地唔係訂貴野😅 我都知鉄板燒係慢慢食,不過平餐中間個waiting time真係隔4、5個字😅 我哋7pm入咗食到10.30pm🥱🥱🥱講返食物,味道係好味,個季節魚係 金錭,魚皮好脆,肉好滑,A4牛、鮑魚、龍蝦正常,同一般鉄板燒一樣; 不過睇返大家d相,個廚師冇整到炒野菜俾我地喎,不過都好夠飽🤪服務,廚師同港島、九龍嘅都一樣,笑容可掬,又會吹下水咁,至於d傳菜小姐,佢哋係會介紹個菜式,但就急口令咁⋯ Overall, 元朗來講ok la
跟朋友試吓呢間,元朗有兩間鉄板燒,呢間標價貴少少,所以試下

Overall, 元朗來講ok la
2023-02-20
2022-11-24 1112 瀏覽
之前有住元朗既朋友推介呢間日式鐵板燒omakase,佢話lunch omakase都食到7款海鮮,鵝肝同牛肉,就試下book,點知好full,要差唔多一個月後先有位。呢間鋪得15個位左右,唔怪得咁full啦!前菜有日本白粟米,清甜可口,佢地個車里茄係用荔枝酒醃製,waitress話係因為好多客人都唔中意車里茄草青味,所以咁樣製作。我本身都唔食車里茄,但係呢粒又真係完全冇草青味,得淡淡既荔枝香味之後到海鮮啦,每款海鮮都好新鮮,我比較印象深刻既係吞拿魚腦天,蝦同埋酸菜魚。其實食完海鮮已經飽飽地,但煎鵝肝好香,大大舊煎到外脆內軟,配菠蘿冰解膩牛肉就中規中矩,配昆布同埋wasabi呢個好邪惡既砂糖多士,見住佢製作落左勁多糖,但係最後都忍唔住食曬全部

牛肉就中規中矩,配昆布同埋wasabi

2022-11-07 813 瀏覽
早排專登去元朗食左哩間日式鐵板燒廚師發板🤣(師傅話12月會係尖沙咀有分店了),今次係我人生第一次食OMAKASE~好有趣嘅體驗🤫廚師煮嘅過程就好似睇緊表現咁,有機會要試下壽司/串燒OMAKASE hahaa 🙆🏻‍♀️食物味道全部都好新鮮,最印象深刻同最喜歡嘅係吞拿魚腦天,馬友一夜干配白粥~😚其實都唔係好識形容😂😂自己去試吧~慶祝生日係唔錯嘅選擇,溫馨提示要早啲book位🫦DINNER OMAKASE時令海產 (10款)鵝肝, 日本 A4 和牛(套餐奉送沙律,前菜,炒飯,炒野菜,味噌湯,甜品)

DINNER OMAKASE
時令海產 (10款)
鵝肝, 日本 A4 和牛
(套餐奉送
沙律,前菜,炒飯,炒野菜,味噌湯,甜品)
蘋果醬配鵝肝
2022-10-17
蘋果醬配鵝肝
  • 鵝肝多士
2022-11-07 486 瀏覽
二訪吟鐵板燒。今次轉了廚師,口味跟上次不一樣菜式也不一樣了。馬友一夜干 甘鯛酸辣湯+白子 挺創新的北寄貝松葉蟹+大閘蟹蟹餅黑梅貝聖子龍蝦🦞 煙薰太刀魚 還不錯鵝肝 和牛黑松露鮑魚是新鮮的黑松露刨的 挺好食加了松茸,很香的菇菌味人均💰$1500吟 (元朗)📍元朗安興街4號地舖 #鐵板燒 #吟 #跟住jj去搵食 #香港美食 #元朗美食
二訪吟鐵板燒。
今次轉了廚師,口味跟上次不一樣
菜式也不一樣了。
馬友一夜干
煙薰太刀魚 還不錯
鵝肝
和牛
黑松露鮑魚是新鮮的黑松露刨的 挺好食
加了松茸,很香的菇菌味
人均💰$1500
吟 (元朗)
📍元朗安興街4號地舖
#鐵板燒 #吟 #跟住jj去搵食
#香港美食 #元朗美食
2022-10-27 453 瀏覽
星期六放假 book左食呢間既二人餐一入到去就有侍應招呼你舖頭位置唔多 大概十五個左右一坐低 女侍應好快就拎左前菜出黎 個粟米真係好甜好好味因為食二人餐 鐵板燒師傅會每道菜都同我地簡介一下 又會傾下偈 個魚好食到連我唔太食魚既老公都話好好食傾下傾下 太開心 不知不覺就三個鐘 慢慢品嘗真係全部都好好食 (除左鵝肝太大舊 有少少漏),已經好期待下次再去
星期六放假 book左食呢間既二人餐

傾下傾下 太開心 不知不覺就三個鐘 慢慢品嘗
真係全部都好好食 (除左鵝肝太大舊 有少少漏
已經好期待下次再去
2022-10-02 521 瀏覽
本身覺得食鐵板燒間間都差唔多 唔會有特別大嘅驚喜但係我朋友食過之後極力推介呢間鐵板燒好好食雖然比一般嘅鐵板燒貴咗少少但係我朋友話食完真係好滿足 值得一試呢間餐廳細細間座位唔算多所以要食嘅朋友仔記得預早book 位食物質素相當之高我最鍾意就係佢嘅北寄貝 非常之鮮甜仲有佢個煙燻吞拿魚 入口即溶 食落口好有滿足感鵝肝入口即溶食完個鵝肝之後再食一啖冰菠蘿 簡直係絕配冰菠蘿可以幫助緩和鵝肝嘅油膩感 每一樣嘅食材都用心配搭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間餐廳最適合有特別節日嚟慶祝成餐飯差唔多用咗三個鐘餐廳質素,環境,服務員都非常之高質有興趣食鐵板燒嘅朋友真係可以值得一試
本身覺得食鐵板燒間間都差唔多

冰菠蘿可以幫助緩和鵝肝嘅油膩感
每一樣嘅食材都用心配搭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢間餐廳最適合有特別節日嚟慶祝
成餐飯差唔多用咗三個鐘
餐廳質素,環境,服務員都非常之高質
有興趣食鐵板燒嘅朋友真係可以值得一試