位於西貢巷仔的hushush,2月1日就搬鋪去海傍道。幸運地在月尾新年前,幫襯一下小店。香港地堅持又專心做一件事,其實成本很高,也很難成事。小店由2人起始,至今已有6位員工。以做生意嚟講,老細真係唔識計數,七日工作天間中都唔開門做生意,但亦因為精益求精,食物非常有保證。小店大概得五張枱,容納不足15人,以咖啡和雪糕做主打。全部即場手沖,雪糕亦是自家製。有別於傳統,每期供應數款雪糕,不停期轉款,口味亦非常特別。🍴Affogato 將espresso 倒進雪糕,半溶的雲呢拿雪糕奶香與咖啡混為一體,味道香醇,質感滑溜。雲呢拿不會過甜,而咖啡採用咗墨西哥咖啡豆,味道相對苦澀,但配上雪糕剛剛好突出咖啡的味道。唯獨是價錢略貴,索價60,但係值得一試。🍴焦糖檸檬香印提子雪糕提子味不算突出,不是從奶香幼滑嘅口感,質感相對似雪芭。焦糖味以為好甜,味道非常討好,最特別為檸檬嘅香味。試過就算,下次會揀其他味道。順帶一提,插喺雪糕上面嘅脆餅,都係自家製,非常厚身,賠償雪糕,更加驚喜。網上介紹,小店最出名為酒類雪糕,不過一杯索價近百,見到價錢未有心動。值得一讚,小店嘅用具非常靚仔,雪糕杯抑或雪糕匙羹,相信亦有精

有別於傳統,每期供應數款雪糕,不停期轉款,口味亦非常特別。

🍴Affogato

🍴焦糖檸檬香印提子雪糕

值得一讚,小店嘅用具非常靚仔,雪糕杯抑或雪糕匙羹,相信亦有精心挑選過,唔好話打卡,見到店員擺盤咁靚,心情都即刻好開心。
2023-01-21
下午茶
  • Affogato
2023-01-23 238 瀏覽
嚟到西貢點籽買完野,想搵啲野飲下食下,聽話呢度有一間手工雪糕好好食😋就想試下嗌左一杯affogato同一杯手工雪糕Affogato要整到好飲好難,雪糕同咖啡都要好靚呢一杯店主話喺用左墨西哥咖啡豆,vanilla 味雪糕好香好滑,咖啡豆甘得嚟香,唔會話苦同澀,係香咖啡味,夾埋一齊食香得嚟滑,係一個好食既甜品另一樣嗌左焦糖漬香印提子味配檸檬雪糕,鄉人提子味唔算特別出,但係自己出去手工着呢個檸檬即感覺都幾特別,但就唔係去到必食仲有威士忌雪糕,成百蚊我就唔捨得食啦但塊餅就好好食😋

嗌左一杯affogato同一杯手工雪糕

Affogato要整到好飲好難,雪糕同咖啡都要好靚

仲有威士忌雪糕,成百蚊我就唔捨得食啦

但塊餅就好好食😋
2022-10-10 385 瀏覽
今次係西貢手工雪糕Hush Hush,最為人熟悉嘅應該係佢whiskey味嘅雪糕。之後睇佢都其實有用幾隻唔同嘅whiskey/有埋咖啡☕️ 今次食到嘅係12 years Aberfeldy Highland Single Malt Scotch Whiskey🥃聞落係清香帶柑橘果香嘅威士忌酒香🍊食落個酒味頗濃郁帶香草味,食多兩啖就有淡淡果仁味。可能我個人鍾意飲奶,所以佢幾重奶我幾鍾意🤭smooth & creamy但溶得勁快🫠塊餅厚身少硬但配落個雪糕度係okay嘅👌🏻
之後睇佢都其實有用幾隻唔同嘅whiskey/有埋咖啡☕️

聞落係清香帶柑橘果香嘅威士忌酒香🍊
smooth & creamy但溶得勁快🫠
塊餅厚身少硬但配落個雪糕度係okay嘅👌🏻
外賣自取
某天行完山,終點站是西貢,於是乎就在西貢展開長達五小時的吃喝行逛買,所花時間要比行山還要長啊!上回到西貢大概是一年多前,當時由於行程緊密,所以未能到訪「Hushush」,其實一年多前他已是我的水心之選!今趟如願以償,嚐了渴望一試的雪糕、更順道試了飲品,在這雖然是細小、但沒有喧鬧、壓迫感的空間裡,加上兩位友善可愛的年青服務員,沒想到我們竟有再坐一再的閒適,我想這是我最喜歡 「Hushush」的原因!除了餐牌,務必要多望兩眼牆上的介紹,說不定找到驚喜!「Hushush」的雪糕是自家製作,注意牆上所寫的口味,對經常食雪糕的我也頗有新鮮感,記得望多兩眼,望多兩眼!當然年青服務員其後在廚房裡做雪混漿和做雪糕的情景,要比舀雪糕更有趣味!80% 象牙海岸可可配劍威蘇格蘭威士忌雪葩 HK$80紅火龍果配荔枝檸檬雪葩 HK$52先來介紹名字超長的80% 象牙海岸可可配劍威蘇格蘭威士忌雪葩 (酒精是特別麻煩過人麼?),入口先是足夠令人快樂的朱古力味道,餘韻則帶著倔強的 Claymore Blended Scotch Whisky,整體輕甜、清爽,令人舒服,只是死酒鬼略嫌酒味輕手了一點!年青人稱每次選用不一

除了餐牌,務必要多望兩眼牆上的介紹,說不定找到驚喜!
80% 象牙海岸可可配劍威蘇格蘭威士忌雪葩 HK$80
紅火龍果配荔枝檸檬雪葩 HK$52

年青人稱每次選用不一樣的威士忌,意味著你或會碰到酒味更濃郁的雪葩,我們也在期待!

第二款是顏色已迷死人的火龍果配荔枝檸檬雪葩。這款雪葩同樣是酷熱高溫的好朋友,皆因微甜、清爽與清新,但果味可否再濃一點點呢?!

另外,必然要一讚鬆化可口的威化,好吃!

再坐一會後,嚐了 Orange Cold Brew HK$65。Orange Cold Brew 背後是年青服務員堅持外出購買橙汁的成果,誠意的表現!
超可愛的橙汁冰浮球,慢慢溶化在咖啡之中,口味會隨著橙汁冰浮球溶化的速度而有所不同, 讓人感受變幻才是永恆的真理! 我們較喜歡初段的味道,因為咖啡與橙汁兩者的比例相較平衡,其後橙汁味道會佔據了啡味!
望多兩眼,望多兩眼,給我發現了特別的可可果汁,原來可可果可榨汁飲用,又長知識了!
酸酸帶香的越南鮮可可果汁 HK$68,對準了我的口味,清怡又醒神!
「Hushush」的雪糕採用季度當造新鮮水果、法國忌廉、澳洲牛奶、日本雞蛋製作,加上威士忌的新穎配搭,雖然距離完美階段仍有一定空間,但確是值得支持與鼓勵!

哎喲,突然我也心思思想做自己的雪糕來!

2022-09-17
  • 越南鮮可可果汁
  • 80% 象牙海岸可可配劍威蘇格蘭威士忌雪葩
2022-10-04 308 瀏覽
行行下街熱到飛起,經過呢間咖啡店有得食雪糕即刻有衝動想解下暑。同朋友點咗個”日本兵庫縣直火焙煎黃豆粉原蔗糖”同”台灣愛民芒果&荔枝雪葩”,聽個名已經好吸引,原蔗糖微甜又帶黃豆粉既香氣,好夾既配搭。雪葩一直係我嘅最愛,水果香味十足,配上凍冰冰嘅口感真係雙重享受。餐廳仲有其他特別選擇嘅雪糕等有機會下次再試仲要咖啡~炎炎夏日雪糕簡直係消暑神器~

2022-09-26 233 瀏覽
好耐無試過中咁大伏😂味道淡 極快溶 份量少 嚴重overpriced $95🥹 見門口咁多人排隊以為都有d保証店面較細🥹見無位坐先外賣門口係一條好窄的路 路面污糟有大量積水同未洗的碗碟 所以就算等外賣都好辛苦 真係好失望🥹佢一比我地已經溶左好多塊餅都好淋🥲
好耐無試過中咁大伏😂
味道淡 極快溶 份量少 嚴重overpriced
$95🥹 見門口咁多人排隊以為都有d保証

店面較細🥹見無位坐先外賣
真係好失望🥹
佢一比我地已經溶左好多
塊餅都好淋🥲
2022-08-29 282 瀏覽
之前答應老婆去試酒味雪糕,因為要去到西貢咁遠,一直都抽吾起條根,昨天終於得手去,之前見人都寫得佢吾錯,心諗都吾會衰得去邊掛,坐咗個幾鐘車入到去,去到門口,不妙無位,好彩剛好有位人兄走人,好啦掃安心準備入啦,全店得一個碼在門外,仲要老年咁高又驚整到其他客,想點X樣呢?之後叫咗rum酒及whisky,食完搞定走得無下次,食MP隻old barrel rum好過。
題外話/補充資料: 只收現金
2022-08-28
2022-08-24 153 瀏覽
It was my first time trying hushhush’s homemade ice-cream although I’ve known this shop for decades.😋The shop wasn’t big but it was filled with people. They not only offer ice-cream but also coffee. Coffee beans are also available! I’d like to try their hand drip coffee but it was too sweltering outside, and I just gave up lolWe ordered two scoops of ice-cream, one with hibiscus and one with cocoa and whiskey. I prefer the cocoa one as it was richer in flavour. Hibiscus that one was sour and goo

We ordered two scoops of ice-cream, one with hibiscus and one with cocoa and whiskey. I prefer the cocoa one as it was richer in flavour. Hibiscus that one was sour and good for summer.

I will definitely come back again and again to check out their new flavours!❤️
______________________________今年香港嘅夏天真係好熱哩…🤣要食返杯雪糕消暑一下🔥❤️‍🔥️🍨 🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:6.3/10呢家咖啡店係熱辣辣巷仔入面,房舖細細,有日本風嘅布簾,牆身黑板上寫哂當天賣嘅雪糕款式,當然要order呢家店最招牌嘅威士忌咖啡雪糕🥃☕️🧇🍨雪糕份量同價錢有少少唔合比例🙈🙈雪糕好細,配料得一塊餅仔就買$75🤔雖然用威士忌做雪糕真係好特別,而且價錢應該都唔會好平,但咁細杯真係有少少令人覺得唔合理…🫠味道係好唔錯,有淡淡威士忌味,但咖啡味就比較突出,真係要含住一陣先感受酒味出黎..雪糕有細細嘅碎冰粒,未算係好滑好牛奶嘅感覺,真係試一次就算🫣入店幫襯時接近店舖關門大約仲有十分鐘,但你會完全感受到佢有少少想唔接生意嘅感覺…呢到都減左啲分數🥵雖然店員都係善意提醒就關門要食快少少,但入去嘅時候,佢地都有少少愛理不理嘅態度,好似唔想你地坐係到食咁🫤西貢都有好幾間雪糕選擇,其實真係可以揀其他店試吓😢回頭率:15% 主要同食物質數無關,只係價錢性價比同服務質素都要檢討吓😓😓______________________________

今年香港嘅夏天真係好熱哩…🤣要食返杯雪糕消暑一下🔥❤️‍🔥

️🍨 🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:6.3/10

西貢都有好幾間雪糕選擇,其實真係可以揀其他店試吓😢

2022-07-12
2022-06-14 436 瀏覽
📍西貢 《𝐇𝐮𝐬𝐡𝐮𝐬𝐡 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞》#西貢手工雪糕有多款口味獨特嘅手作雪糕,而且𝐌𝐞𝐧𝐮仲會經常𝐮𝐩𝐝𝐚𝐭𝐞🥰𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 𝐒𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝𝐞𝐫 𝐌𝐚𝐥𝐭 𝐒𝐜𝐨𝐭𝐜𝐡 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐲 $𝟖𝟎.一食落去威士忌🥃味好出好正,甜甜地入口有少少雲利拿嘅味道,酒味都算濃夠足料🤩 配埋塊好脆嘅既楓葉形威化餅仔,打卡一流!不過 $𝟖𝟎得兩球雪糕就...🙈𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟑𝟖.𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲層次分明☕️ 打卡都好靚,奶都夠凍,做到冷熱交融既效果,而咖啡既少少苦澀味可以中和返雪糕甜膩既感覺☺️味道:𝟕/𝟏𝟎性價比: 𝟔/𝟏𝟎
#西貢手工雪糕

𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $𝟑𝟖
𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲

味道:𝟕/𝟏𝟎
性價比: 𝟔/𝟏𝟎
2022-01-23
𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲
2022-06-04 297 瀏覽
西貢必食推介呢間一定榜上有名今次叫咗葡萄牙木桶陳釀砵酒配發酵楊梅雪笆初初好擔心楊梅會好酸但其實一d 都唔會,配埋Twany Port 好夾,雖然係sorbet 但都依然食到Port 酒味夏天玩完水再去食杯sorbet 真係好夾
西貢必食推介呢間一定榜上有名

今次叫咗葡萄牙木桶陳釀砵酒配發酵楊梅雪笆

初初好擔心楊梅會好酸

夏天玩完水再去食杯sorbet
真係好夾
  • Affogato
2022-05-31 265 瀏覽
平日放假的一天,我同太太在等小朋友放的空檔時段,又在西貢街頭尋找一些文青味道重的咖啡店了。這一次,我們來到被視為飲食天地的高富樓巷仔,這巷仔,可以說是包羅萬有,最近,原來連文青咖啡店都插了旗。這一間小小的咖啡店名叫《Hushush》,在海旁也有分店。但,最吸引,最具人氣的,依然是位於巷仔的這小店。早上,見小店剛開門,我們就一於來嘆一個咖啡早餐啦。很有理念的咖啡小店,地方雖然小,但營造到一個舒適的飲食環境給大家。同出面巷仔的感覺成了很大的對比。我們二人雖然是坐在一張細到冇得再細的餐檯旁,但因為地方整齊整潔,我們 feel 得到應有的 relax 感覺。當日,太太點了一個 Bagel 作為她的 second breakfast。她點的是 Poppy Seed Bagel, 加了他們自家製的果醬同 cream cheese。微微焗熱了的 Bagel,再加上 Poppy Seed 的脆粒,吃起來立即多了幾分香脆的感覺。配合了青提果醬同 cream cheese,再加埋一杯咖啡,令人早上精神好。我就看看有沒有一些比較特別的咖啡,然而,就在 menu 上,給我發現到這一個 Spanish Latt
我就看看有沒有一些比較特別的咖啡,然而,就在 menu 上,給我發現到這一個 Spanish Latte。這是一杯用煉奶沖的咖啡,濃香甜滑得來,又同越南咖啡有分別。感覺就是一杯加了煉奶 syrup 的拿鐵咖啡。
太太就跟我的建議,點了一杯 Dirty。奶同咖啡的層次分明,小小的一口,很純很香的咖啡。大大的一口,連奶一起入口,就增添了香滑的口感。賣相好,味道好,就是一杯好好好既 Dirty。
可能真的是人少,整個品啡的感覺是非常好的。很舒服,咖啡質素又唔錯。我同太太很開心地消磨了一個上午,之後再分道揚鑣,我去接小學,太太接幼稚園。下午就是家庭樂了。
$50 (早餐)
2022-05-18 244 瀏覽
Hush hush 係西貢一間好有特色嘅咖啡小店,佢哋最出名嘅係自家製嘅雪糕,每一次去都有好多唔同口味可以揀,不過今次就試咗佢哋嘅咖啡外賣,因為出邊天氣太好,所以想拎住杯咖啡行吓!咖啡我哋叫咗出面比較少見嘅iced honey latte,咖啡本身係偏向nutty少少,入口都幾順滑,令我哋驚喜嘅係佢哋嘅蜜糖味都幾突出,咖啡,oat milk同蜜糖平衡得好好,飲落去帶少少天然嘅微甜,亦都好有層次,絕對值得一試😍

外賣自取
打卡脆脆+人氣croffle🥐 入到西貢緊係要搵間cafe坐低chill 下~🥖🍮🥐☕️🍵呢間cafe 主打手工茶味雪糕~ 每日都唔同味道架! 我地就試左masala milk tea 雪糕😝 $50好香濃嘅印度香料茶 配合少少打碎左嘅茶葉🤣 幾特別!Latte $40正常發揮 奶打得幾滑~ 拉花好靚💕Overall 幾岩食個下午茶~ 冇試到croffle 🥐 但都好似係signature~ 大家食得落就試下啦😝😝
打卡脆脆+人氣croffle🥐

入到西貢緊係要搵間cafe坐低chill 下~🥖🍮🥐☕️🍵

Latte $40
正常發揮 奶打得幾滑~ 拉花好靚💕

Overall 幾岩食個下午茶~
2022-04-09 284 瀏覽
🍨加納單品朱古力set🤎Fresh Cocoa Juice店員推薦最先賞試味道像石榴汁帶點可可香味酸酸甜甜 清新解膩🤎加納朱古力奶唔甜 但好香滑的朱古力奶可可味亦頗突出平日有時飲完普遍的朱古力奶會覺得嘴巴裡酸酸澀澀 鞋鞋地咁但呢杯飲完之後唔會朱古力同奶嘅比例好適中杯底亦都無沉澱的朱古力粉/團🤎85%加納黑朱古力雪葩雪葩低甜帶香濃可可味苦澀度不會太高易入口又滿足私心最愛85-90%的黑朱古力🤎95%加納朱古力shot考驗度最高的一道濃度超高的朱古力shot緊隨嘅苦澀度亦都係最重嘅店員表示如果覺得太苦可以要求加糖但我唔需要加😎*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*上次入西貢時意外發現呢間自製雪糕&咖啡店念念不忘前排放假又去下西貢雖然仲有好多舖頭未去過但點都要排一個二訪行程去呢到第一次去完之黎就見到佢地嘅ig出左一樣令到我好傷心點解佢唔早啲啲出嘅限量set今次再去 都無諗住自己會有緣試到點知就見到個menu大大個寫住「加納單品朱古力set」簡直係食神個肥妹護士搵到間賴尿牛丸咁興奮係佢啦!!!!!
🍨加納單品朱古力set

前排放假又去下西貢
雖然仲有好多舖頭未去過
但點都要排一個二訪行程去呢到

今次再去 都無諗住自己會有緣試到
點知就見到個menu大大個寫住「加納單品朱古力set」
簡直係食神個肥妹護士搵到間賴尿牛丸咁興奮
係佢啦!!!!!