2019-06-26 1563 瀏覽
看到報導說在台灣有自家農場,今天經過便試下。叫了伯爵紅茶拿鐵,27$元,正常價錢吧這個時代。Size是平常茶飲的中size,味道方面伯爵茶味比較輕微,奶味沒甚特別,我一看裡面的職員正在用牛奶公司的牛奶,下!我就是沖著他們家的牛奶來,怎知竟然是牛奶公司!那27元這個size這個原材料,絕對不行了!雖然我相信他家的芋頭牛奶的芋頭應該是真的來自台灣,但牛奶根本不是他家的農場!失望!難道要台灣本土才會用到自家牛奶?但沒意思了吧!
看到報導說在台灣有自家農場,今天經過便試下。

叫了伯爵紅茶拿鐵,27$元,正常價錢吧這個時代。

難道要台灣本土才會用到自家牛奶?但沒意思了吧!
2019-06-01 613 瀏覽
呢間係台中出名台式飲品店,招牌係大甲芋頭鮮奶,之前在台中飲過一次,而家香港開咗兩間分店,都要去試試。尖沙咀分店就喺The One附近,地點方便。孕傻既我網上買左優惠卷但唔記得拎出黎唯有問問店員可否電子兌換。結果佢試左好耐都未搞到,期間見佢好用心解決問題,仲不斷同我講唔好意思。當見到我係孕婦既時候仲怕我等得耐辛苦,先幫我沖飲品,佢又問我需唔需要坐低等,令我覺得好貼心。講返正題,叫左2杯飲品,分別係大甲芋頭鮮奶,同埋紅茶珍珠拿鐵。大甲芋頭鮮奶(奶味好濃,好似飲緊3.6牛乳咁,配埋軟熟芋頭好好味。雖然甜度固定但飲落覺得甜度適中)紅茶珍珠拿鐵(叫咗少甜少冰,珍珠本身唔甜,好煙韌,唔會外面淋入面硬。紅茶同奶比例都好完美)

2019-06-01
2019-05-30 355 瀏覽
據店家提供的飲品排行榜,人氣飲品包括大甲芋頭鮮奶及各種珍珠奶茶。在思考要喝什麼的時候,不妨試試店員推薦的飲料。可以試飲的是香柚綠茶,滿滿的柚子果肉配上綠茶,酸酸甜甜很清暑,不錯。可是因為是第一次來迷客夏,還是想試試店家熱賣的飲料。餐牌甜度選擇比一般飲料店多,可選0,1,2,3,5,7,10%糖,比較彈性。店員也會很貼心建議飲料應該配搭什麼甜度。養樂多綠茶(左)$25 及 珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)$29友人點了養樂多綠茶去冰微糖,酸甜度剛好,而且飲料搖勻得很好,每一口的味道都很平均。而且綠茶味不會苦澀,反而有一種淡淡的茶香味~而珍珠伯爵紅茶拿鐵(溫,微糖)也不錯喝,珍珠是白玉珍珠,個人感覺較黑糖珍珠甜,下次可以試試2分糖。珍珠有咬勁,不會太硬或太腍,硬度恰好。伯爵紅茶很芳香,比起茶味,香味佔的比例較多,混和了牛奶後更顯得順滑,容易入口。感覺店員真的很努力在手搖部份,才可以將飲料調配得這麼好,下次經過會再試~

可是因為是第一次來迷客夏,還是想試試店家熱賣的飲料。

餐牌

店員也會很貼心建議飲料應該配搭什麼甜度。

養樂多綠茶(左)$25 及 珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)$29
養樂多綠茶(左)及 珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)

而且綠茶味不會苦澀,反而有一種淡淡的茶香味~

珍珠有咬勁,不會太硬或太腍,硬度恰好。

2019-05-26
10 分鐘 (外賣自取)
$27 (宵夜)
養樂多綠茶(左)及 珍珠伯爵紅茶拿鐵(右)
  • 養樂多綠茶
2019-05-25 271 瀏覽
自問都係個台式飲品愛好者,當然要試多啲唔同嘅舖頭啦!依間其實都飲過好多次架喇,但又唔係話試過好多款,因為次次都比佢個大甲竽頭鮮奶吸引左飲過幾間嘅竽頭鮮奶,始終都係覺得依間係最好飲!個鮮奶次次偷睇佢沖都見係唔同牌子嘅,但就一定係鮮牛奶黎,所以好好飲!佢啲竽頭大細岩岩好,唔會好大舊好難啜,份量睇相好似唔係好多咁,但其實都好夠,飲完成杯好似食左餐飯咁飽!另外其實仲有試過珍珠伯爵紅茶拿鐵,見佢都係推介!珍珠好林,甜甜地都幾好食茶底黎講伯爵茶味都重,但整體無乜特別,依間始終都係個竽頭鮮奶出色啲!
自問都係個台式飲品愛好者,當然要試多啲唔同嘅舖頭啦!

2019-05-16 202 瀏覽
成日經過迷客夏見到個招牌係一隻樓係綠油油嘅草地上面,一路都覺得幾清新,幾想試終於係星期六嘅時候等到迷客夏開張一周年嘅買一送一優惠,雖然多人排左少少,但係咁抵梗係要買杯飲吓啦<大甲芋頭鮮奶$32> (好味:4/5) (抵食:4/5)芋頭味好濃郁,飲係飲下就會飲到芋頭粒粒,啱晒芋頭迷粉嫩粉嫩嘅芋頭配上順滑嘅鮮奶,美味しいですね<綠茶紅豆拿鐵$28> (好味:2.5/5) (抵食:3/5)紅豆煮得幾淋,不過份量少左D,好快就飲完呢FATBROWN女朋仔唔鐘意太甜的飲品,嗌左三分糖走冰,甜度岩岩好,不過佢覺得奶味唔系好夠,呢杯overall黎講普普通通

<大甲芋頭鮮奶$32> (好味:4/5) (抵食:4/5)
芋頭味好濃郁,飲係飲下就會飲到芋頭粒粒,啱晒芋頭迷
粉嫩粉嫩嘅芋頭配上順滑嘅鮮奶,美味しいですね

紅豆煮得幾淋,不過份量少左D,好快就飲完呢

2019-05-16 107 瀏覽
出現了 ... 打低圓圓嘅高手 🤡 出過幾個珍奶 post,好多人都叫我試迷客夏嘅珍珠奶茶,話係飲過最好飲,心諗,迷客夏好似係擅長大甲芋頭奶,芋頭奶認第一我就認同,珍珠奶茶我覺得一定只係陪跑比人可以選擇下,諗住今次一去可以寫伏,點知、去到見到迷客夏今次棟住個牌寫大甲芋頭鮮奶係佢地招牌第 2,珍珠奶茶先係佢地第 1,係真唔係呀,#珍珠伯爵紅茶拿鐵 $28,第一下飲落去,未飲過咁香嘅珍珠奶茶茶底,個伯爵茶係勁香,沖勳頭腦果隻,茶同奶嘅比例好好,珍珠係白玉珍珠,有咬口得黎煙韌,另外仲帶啲蜜香味,係完全冇得輸嘅極香完美珍珠奶茶呀 🤤❤️-迷客夏銅鑼灣利園山道 17 號地舖尖沙咀加拿芬道 37 號地下 A 號舖
迷客夏
銅鑼灣利園山道 17 號地舖
尖沙咀加拿芬道 37 號地下 A 號舖
2019-05-12 74 瀏覽
跟朋友在晚上於尖沙咀走著走著就渴了,朋友記得附近有這一家迷客夏,最近還在做買一送一優惠呢,所以我們立馬就去排隊了。時間大概是9點,外面很多人在排隊,在我們前面有4個客人。很多人都是來買買一送一的。大概6分鐘就到我們了,我一開始是叫那個top1芋香奶茶的,不過賣光了,連top2的奶茶也賣光了。。。最後我叫了一杯紅茶拿鐵珍珠奶茶而已。 不過其實覺得很一般般而已,珍珠有點硬,然後中間好像還有點未煮熟粉粉的感覺。

2019-05-08 98 瀏覽
成日見到好多人排,一直都未試過呢次平日下午2點經過見到冇咩人排呢排黑糖珍珠好hit, 但其實好多都好伏所以試咗芝士奶蓋烏龍珍珠啦優點:員工算快手,等咗一陣就有芝士奶蓋重芝士同cream味鳥龍茶正常珍珠原來係白色,超級有咬口,甜度夠缺點:要芝士又要珍珠的話價錢少少貴($40)份量睇落好多但其實飲幾啖就飲完,如果有更大size就好總結:Above average,珍珠好Q到令我有深刻印象見好多人過佢芋頭嘢正,下次會試吓
成日見到好多人排,一直都未試過
呢次平日下午2點經過見到冇咩人排

呢排黑糖珍珠好hit, 但其實好多都好伏
所以試咗芝士奶蓋烏龍珍珠啦

優點:
員工算快手,等咗一陣就有
芝士奶蓋重芝士同cream味
鳥龍茶正常
珍珠原來係白色,超級有咬口,甜度夠

缺點:
要芝士又要珍珠的話價錢少少貴($40)
份量睇落好多但其實飲幾啖就飲完,如果有更大size就好

總結:
Above average,珍珠好Q到令我有深刻印象
見好多人過佢芋頭嘢正,下次會試吓

芝士奶蓋烏龍珍珠(少甜)
外賣自取
芝士奶蓋烏龍珍珠(少甜)
2019-05-08 85 瀏覽
Milk sha迷客夏由台灣聽到黎香港開,係香港飲到台灣,由台灣再飲番黎香港😂😂有試過佢地啲黑糖珍珠,都係咁好味!不過次次都係叫大甲芋頭鮮奶啦!芋頭有少少過甜 但溝落啲奶到好正!

2019-03-23 132 瀏覽
黑洞都係第一次係香港飲迷客夏🙊之前台北飲過大甲芋頭鮮奶的確係吾錯😉今次試佢既鮮奶茶系列🔸高峰烏龍拿鐵($27)黑洞想飲又怕肥🤡叫左無糖夠晒健康🤪純烏龍茶溝鮮奶 烏龍茶味好出✅飲落甘甘地 味道好天然😗珍珠茉香綠茶拿鐵($29)珍珠透明色好特別👀口感煙韌 而且份量都唔少 飲到尾都仲有💯兩杯比較下 黑洞覺得一定要加珍珠‼️如果唔係就會冇乜口感綠茶比烏龍個款茶味無咁突出適合中意奶香味既朋友仔😉下次出銅鑼灣有多個選擇
黑洞都係第一次係香港飲迷客夏🙊
之前台北飲過大甲芋頭鮮奶的確係吾錯😉
今次試佢既鮮奶茶系列
🔸高峰烏龍拿鐵($27)
黑洞想飲又怕肥🤡叫左無糖夠晒健康🤪
純烏龍茶溝鮮奶 烏龍茶味好出✅
飲落甘甘地 味道好天然😗
珍珠茉香綠茶拿鐵($29)
珍珠透明色好特別👀口感煙韌
而且份量都唔少 飲到尾都仲有💯
兩杯比較下 黑洞覺得一定要加珍珠‼️
如果唔係就會冇乜口感
綠茶比烏龍個款茶味無咁突出
適合中意奶香味既朋友仔😉
下次出銅鑼灣有多個選擇
2019-03-20 141 瀏覽
之前見有blogger介紹過唔同店家嘅芋泥奶印象中佢哋對依間迷客夏嘅評分都唔差所以一直都諗住有機會一定要試吓我真係好鍾意飲芋泥奶我對芋頭... 係 0 抗拒力真係幾好飲喎佢哋嘅芋頭鮮奶可以揀多冰小冰但係甜度就固定嘅唔可以要求芋頭嘅份量都算多而且佢做到泥嘅效果又有少少可以咬下咬下嘅粒粒粉粉既口感,好正芋頭就有少少偏甜但係成杯奶都好好飲我飲到最後都仲有芋泥喺度不過我覺得係有少少技巧嘅就係如果你想飲到最後都仲有芋泥唔好一開始瘋狂攪勻佢!我諗你攪幾下,攪到六七成均勻然後就慢慢飲每飲幾啖,又攪一兩下咁就可以飲到最後都仲係咁正😁😁😁$33 可以接受既至少都算好飲
之前見有blogger介紹過唔同店家嘅芋泥奶

但係成杯奶都好好飲
我飲到最後都仲有芋泥喺度

不過我覺得係有少少技巧嘅
就係如果你想飲到最後都仲有芋泥
唔好一開始瘋狂攪勻佢!
我諗你攪幾下,攪到六七成均勻
然後就慢慢飲
每飲幾啖,又攪一兩下
咁就可以飲到最後都仲係咁正😁😁😁

$33 可以接受既
至少都算好飲
大甲芋頭鮮奶
2019-03-05 157 瀏覽
突然芝士奶蓋癮起, 經過milksha見有芝士奶蓋系列, 就點了一杯芝士奶蓋烏龍。本身想點少冰, 但店員表示這款是沒有冰的, 茶底本身已經是凍的。最後要求了微甜。等了大約5分鐘飲品便到手。一到手便看到芝士跟烏龍茶兩層不是很分明, 烏龍茶底很混濁, 可見芝士質感不是很細密, 很快便融入茶底, 是一大敗筆。芝士奶蓋味道太咸了, 芝士味也不好喝。點了微甜但烏龍茶還是太甜, 甜得來茶味又不濃。以$36這價錢來說實在令人失望。下次還是直接點他們的招牌大甲芋頭鮮奶好了。
芝士奶蓋烏龍

2019-03-04
外賣自取
$36 (宵夜)
話說上次睇YouTuber介紹之後就去咗銅鑼灣試佢哋嘅香柚綠茶,今次就食完午餐嘅時候經過見到就再買一杯嚟飲下啦!其實我一連嚟咗兩日,兩日都飲咗佢哋嘅推介同招牌飲品!第一日飲《大甲芋頭鮮奶》$33 糖量冇得調整但係冰量可選~芋頭蓉大概有五分一杯,其餘嘅都係鮮奶。呢一間真係暫時我飲過咁多間入面最好飲嘅芋頭鮮奶!❤️❤️❤️佢哋嘅芋頭好綿,芋頭粒粒好香芋頭味!但係有度唔好就係我覺得太甜啦啲芋頭蓉!我相信佢成日杯嘢都冇再加糖,但係啲芋頭已經索晒糖水,已經溝唔到落奶度撇除甜味之外佢真係好飲嘅!同行朋友一連兩日都係飲大甲芋頭鮮奶加珍珠!因為佢話真係好好飲而且啲珍珠幾好食😂😂😂第二日嚟到就要咗佢哋另一款人氣產品,《柳丁綠茶 - 一分糖 微冰》$27係一款好淡味嘅橙汁加茶!但茶味都幾香嘅!飲落去感覺有啲苦澀味~ 我會覺得香柚綠茶好飲啲🤭

其實我一連嚟咗兩日,兩日都飲咗佢哋嘅推介同招牌飲品!

第一日飲《大甲芋頭鮮奶》$33
糖量冇得調整但係冰量可選~

芋頭蓉大概有五分一杯,其餘嘅都係鮮奶。

撇除甜味之外佢真係好飲嘅!
同行朋友一連兩日都係飲大甲芋頭鮮奶加珍珠!
因為佢話真係好好飲而且啲珍珠幾好食😂😂😂

係一款好淡味嘅橙汁加茶!
但茶味都幾香嘅!
飲落去感覺有啲苦澀味~ 我會覺得香柚綠茶好飲啲🤭
  • 香柚綠茶
2019-01-16 297 瀏覽
早幾天終於有空去試香港的迷客夏了~喜歡上黑糖鮮奶是有次在台灣不太舒服時,男朋友買給我喝的。.... 之後就黑糖鮮奶瘋了.原來香港的menu跟台灣的不一樣,我一直以為去迷客夏就有❌珍珠的黑糖鮮奶,結果只有手炒黑糖珍珠鮮奶... 😱.它的黑糖味道跟台灣的迷夏客很像,可是牛奶沒台灣的濃... 畢竟台灣是用本地的牧場牛奶(?)珍珠是白色的,可是沒什麼味道,加上我本來就不愛吃珍珠,珍珠都幾乎整杯沒吃過。. 如果有單純黑糖鮮奶就好了,我一定會常常去買😂,特別在想台灣時。. #milksha #香港 #推薦 #迷客夏 #黑糖珍珠鮮奶 #poyeefoodie
早幾天終於有空去試香港的迷客夏了~
喜歡上黑糖鮮奶是有次在台灣不太舒服時,男朋友買給我喝的。
.... 之後就黑糖鮮奶瘋了
2019-01-12 228 瀏覽
第一次飲迷客夏,朋友話推薦芋頭鮮奶,就買杯黎試下,36蚊小貴。但飲落都覺得值呢個價,杯野真係幾足料,有好多芋泥。雖然冇得揀甜度,但係味道啱啱好唔會太甜,芋泥配埋鮮奶好夾,好飲!