2021-08-15 2205 瀏覽
有d耐無食星馬美食,search下有咩好食就見到排名都唔錯嘅 小娘惹。聽個名都好地道😆去到餐廳門口,見到由門面到裏面裝潢,甚至餐桌餐具,員工的衣著等都好有星馬風味!入座前時候店員已經定我地想叫d咩,我就揀咗A餐,即係新加坡深海魚蛋喇沙 $66。聞到已經有好濃嘅喇沙同椰香味,連唔食得好辣嘅我都覺得好味到真係好想飲曬。最吸引我嘅係上面嘅幾條豆苗,除左因為自己本身中意食之外,仲有實際嘅作用就係可以係食一兩條黎中和一下口裏面濃濃嘅喇沙味。麵底係摻摻,兩溝嘅油麪同米粉,好幼滑,粗幼同食倍增口感。配料方面有白魚蛋*3,豆卜*3,半隻蛋同埋芽菜。飲品跟餐送的無糖羅漢果茶,真係少少糖都無,只有羅漢果本身嘅微甜味總體黎講,上菜速度算快,裝潢都好有特色。味道好好,只係如果份量可以再多d就完美啦,令人覺得意猶未盡。

2021-07-23 1507 瀏覽
依間餐廳係我舊同事介紹我黎食,佢話啲喇沙好正宗。咁啱黎開鰂魚涌做嘢就去依間餐廳試吓啦🤗。間餐廳都幾難搵,係條巷仔入面,同埋店面都幾細🤣,唔特登搵應該唔會留意到🤭🤭。但真係好好食,連我依啲唔特別好喇沙嘅人都覺得好味🤩🤩。佢個湯底偏黃色,湯底creamy,有好香嘅椰奶味,唔算太辣,可能係為左迎合香港人嘅口味😂。魚蛋大大粒,幾彈牙😋,份量黎講算係咁。依間餐廳都好多人排,如果想食嘅就要早啲排啦🤗🤗。

• 新加坡深海魚蛋喇沙
2021-07-13 1143 瀏覽
💛超高質喇沙🤩🤩🤩無乜點聽過呢間餐廳,但一試之下發現超好食🤩湯底偏重椰奶味,雖然少咸但個湯好厚同唔係死咸,食完啲麵都忍唔住繼續飲🤩🤩🤩麵係摻摻,唔會煮淋唒👍👍👍餸方面都幾足料,有3隻蝦(雖然唔係最新鮮嘅🙈)同埋獅蚶!聽講有獅蚶嘅喇沙先係正宗嘅但其實都幾少餐廳有🧐食過另一間喺上環標榜有獅蚶嘅喇沙係勁腥,今次改觀唒🤩🤩🤩仲有蛋、魚片同豆卜,全部都合格,尤其係豆卜索唒啲精華不得了🤩🤩🤩服務好好🥰唔知係咪老闆娘好細心好體貼🥰
💛超高質喇沙🤩🤩🤩
無乜點聽過呢間餐廳,但一試之下發現超好食🤩
麵係摻摻,唔會煮淋唒👍👍👍

服務好好🥰唔知係咪老闆娘好細心好體貼🥰
2021-07-07 690 瀏覽
🕰️Dining Hour: 13:15-14:00 👥Pax: 2This small shop locates in an alley, which took me some time to search. When we arrived, there was a long queue already. The shop was very packed and you shall expect sharing tables at such busy hours. There were less than 10 lunch sets to choose,  which means they are really focused on those several dishes. The place is good for casual quick lunches.a. Singaporean Fish Ball Laksa ($66) Lunch set: include homemade sugarfree mangosteen tea (羅漢果茶)It doesn't look ex

a. Singaporean Fish Ball Laksa ($66) [新加坡深海魚蛋喇沙]
It doesn't look extraordinary in the photo, but it is in fact very tasty.

Limited dining time: 40 mins
2021-07-02
2021-06-20 1147 瀏覽
星期日,打算去食打電話去查詢下係咪收3點半,同諗住問有無截單時間,點知一打有個女人用極速講左一句野,我根本都聽唔切,我就問佢請問今日係咪收3點半,點知個個人一句得埋黎就話我頭先第一句咪講左囉收3點半呀,我已經好禮貌地講唔好意思頭先聽唔到第一句,想繼續問埋有無截單時間啦,點知佢一句係咁啦,就收左線⋯⋯🤬真心你唔想答客問題咪唔好聽一係就掛起個電話佢囉,你咁嘅態度真係有態度嘅,有幾咁好食都好啦,無禮貌無品嘅店,好食都有限呀🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈真心想試,可惜咁嘅態度我驚去到食愈食愈火🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈

真心想試,可惜咁嘅態度我驚去到食愈食愈火
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
2021-06-11 779 瀏覽
點樣食推介✨💛超濃郁喇沙湯底💛💛鰂魚涌黃店💛小娘惹地址:鰂魚涌海堤街18號地下D9號舖🍖新加坡深海魚蛋喇沙 $66 (8.5/10) 🌟好味道🌟其實佢仲有個招牌海蝦喇沙再好食d,個碗仲有獅蚶d,成碗湯嘅鮮味更上一層樓😋,不過我當日想食魚蛋就冇叫到佢😝講返碗湯底,其實話佢係我食過最好食嘅喇沙湯都真係不為過🙈,佢個湯底好濃稠,一飲陣椰奶味係直攻你味蕾,鼻腔同時亦會聞到勁香🤤,會食到好微好微嘅辣,湯底整體算偏甜,好啱我口味😋,麵底例牌係摻摻,一半油麵一半米粉,份量頗多,建議女仔食嗌少麵🙈魚蛋同魚片就冇咩特別,就係平時食嘅彈牙白魚蛋同魚片haha👻🍖金榜去骨海南雞 $68 (8/10)隨飯附送一碗椰子湯,其實嗌海南雞飯主要都係想飲佢碗湯😝,椰奶味都幾濃,男朋友超鍾意飲。海南雞飯d雞要滑就基本喇,佢都做到嘅,不過佢嘅油飯就唔夠香,飯粒口感亦都麻麻地,我覺得有d鞋😂,麻麻地鍾意食~雖然唔算啱我口味,但男朋友同友人都好鍾意碟海南雞,依8分係根據佢地意見比嘅😂回頭指數: 🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

💛超濃郁喇沙湯底💛
💛鰂魚涌黃店💛

小娘惹
地址:鰂魚涌海堤街18號地下D9號舖

🍖新加坡深海魚蛋喇沙 $66 (8.5/10) 🌟好味道🌟

🍖金榜去骨海南雞 $68 (8/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-05-30 504 瀏覽
Arguably the best laksa in town.Only open in weekdays lunch hour tho, but how can we blame her that.The soup tastes absolutely superb. Terribly well balanced the spiciness, sweetness and saltiness. For this price, never thought I could taste something this good.It definitely outweighs the long queue time and less than perfect seating.The lady in charge is nice and kind.
2021-05-25 439 瀏覽
鰂魚涌周圍都係寫字樓🏙而餐廳亦都越開越多😝有一間開係巷仔嘅星馬菜🇲🇾本身以為係啲隱世小店🙈點知原來都薄有名氣🔥 講唔停星期日兩點幾去到竟然都全場滿座😨 而今次就試咗佢哋嘅三款主菜同一款甜品🤩招牌娘惹海蝦喇沙 $70呢個喇沙講唔停覺得好正🤩尤其是個湯底 係意想不到咁出色👅椰奶味超級濃郁🥥而且好creamy又唔油膩😋 講唔停最後忍唔住幫人洗埋碗 飲唒啲湯🤣 配料亦都好豐富 有螄蚶 海蝦 魚片同埋豆卜😍 而麵底就係用咗最正宗嘅滲滲 即係油麵加米粉🥰麵嘅掛湯能力十足 吸哂啲湯真係超級正🤤金榜去骨海南雞 $68海南雞嘅份量都幾多而且都算嫩滑😛 另外 講唔停好欣賞面頭嘅炸蒜 令到成碟飯惹味咗好多😝不過個香茅雞油飯既雞油味真係好淡🤢有啲似白飯🤔 反而個椰子雞湯有驚喜 超級濃郁😚正宗古早肉骨茶 $78呢個肉骨茶超級足料😝中藥味極重👍🏻 但係個豬腩排就比較瘦 所以有少少柴🤭 而且跟餐嘅油條都係淋咗嘅😬有d失望😭新鮮椰皇奶凍 $48呢款甜品講唔停覺得幾好食🤩 奶凍好滑溜😚而且椰子味都幾重👅又唔會太甜🤤幾推廌🔥整體黎講 講唔停覺得呢間啲喇沙同奶凍都幾出色🌟 不過其他就麻麻地🙈 建議就咁試以上兩款💁🏻‍♀️

招牌娘惹海蝦喇沙 $70

金榜去骨海南雞 $68

正宗古早肉骨茶 $78

新鮮椰皇奶凍 $48

2021-05-17 604 瀏覽
呢間餐廳不嬲都好多好評 聽說只係做午市 難得見到今日冇咩人排隊 即刻入咗去試一試佢🤎招牌娘惹海蝦喇沙湯底非常出色 喇沙味異常香濃 滿滿的椰奶味 十分creamy而且唔辣 啱晒唔想食辣嘅人 最驚喜嘅係佢竟然有3隻大蝦 仲有啲螄蚶 有油面同米粉兩溝 加左豆卜吸收晒啲湯 仲有蛋同芽菜 配埋啲炸蔥 完全係色香味俱全!十分推薦 💛檳城白咖喱湯米粉個白咖喱湯底啱啱好 有少少辣 creamy之餘食晒成碗都唔會覺得太膩 米粉同豆卜吸晒啲白咖喱湯 大讚!仲有啲雞肉同魚蛋 非常足料!食厭左喇沙嘅絕對可以一試 🧡新加坡深海魚蛋喇沙呢個適合唔食肉同海鮮嘅人 湯底都係好出色嘅喇沙 魚蛋非常彈牙又保留到魚肉嘅味道 亦都有幾樣配料 同個湯底好夾! 💚少少美中不足跟餐既羅漢果茶 可能係我唔係咁鍾意羅漢果所以唔係好識欣賞 感覺同喇沙都唔係好match 建議可以多個選擇俾客人 咁就完美了

🤎招牌娘惹海蝦喇沙

💛檳城白咖喱湯米粉
白咖喱米粉

🧡新加坡深海魚蛋喇沙

💚少少美中不足

2021-05-14
白咖喱米粉
2021-05-17 338 瀏覽
因為係鰂魚涌返工既關係,所以中午都會係鰂魚涌一帶搵食❗️今日既是日午餐係出名好正既新加坡餐廳👉🏻小娘惹🇸🇬我點左餐廳最馳名既🍽新加坡深海魚蛋喇沙,價錢為$66 ,以鰂魚涌既餐廳午餐價錢黎講算中價,尚可接受👍🏻至於食物質素關係,我覺得喇沙非常香濃足料😋魚蛋彈牙有口感,份量適中,食完都飽肚😉值得推介比大家👍🏻👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌

美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
2021-05-05
2021-05-03 408 瀏覽
今日去咗鰂魚涌搵食,要行入啲小巷先搵到呢間小店,鋪面細細但裝修充滿馬來風情﹐小店主要由老闆同老闆娘打理,老闆娘好有禮貌。店入面貼咗啲明星嚟幫襯同佢哋嘅合照,仲有大大小小嘅剪報同雜誌訪問~新加坡深海魚蛋喇沙($66)好鍾意佢個湯底,夠滑好惹味,椰香好濃,麵底係油麵同米粉,魚蛋彈牙,仲有豆卜都入晒味,餸同份量夠足料,好快就食晒成碗,都唔會覺得好口渴~佢送咗杯無糖羅漢果茶,啖啖地,食飽喇沙飲杯茶,個口即刻清新晒,成件事好match~佢淨係做午市,星期一至五做到晏晝2點半,行開不妨去試吓!

新加坡深海魚蛋喇沙($66)

佢淨係做午市,星期一至五做到晏晝2點半,行開不妨去試吓!
2021-04-07
2021-04-26 310 瀏覽
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉•招牌娘惹海蝦喇沙 - $70𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘全港食過最好食最地道嘅喇沙!老闆同老闆娘主理小店,喺陝巷到每日都大排長龍。正宗嘅材料同湯式,入面有傳統喇沙會加嘅螄蚶。海蝦非常新鮮,湯底濃郁、椰味夠香平日午餐仲送一杯羅漢果水我每次食都係連湯都飲哂,真係好少食喇沙會可以咁( ⸝•ᴗ•⸝)♡
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
•招牌娘惹海蝦喇沙 - $70

全港食過最好食最地道嘅喇沙!

平日午餐仲送一杯羅漢果水

招牌娘惹海蝦喇沙
講到係鰂魚涌食飯 呢間叫小娘惹嘅小店絕對係無人不曉🤔 每次lunch time都見佢大排長路😫 有一日特登早啲出去排隊食😂 12點半左右去到 兩個人大約等15分鐘就入到去🥳 .佢個舖頭都幾細 難怪成日咁多人排隊食 但好彩嘅係turnover rate 都幾快 啱啱落完單都好快有得食👍🏻 難怪咁受上班一族歡迎佢嘅menu都幾多選擇 不過我當然就係試佢最出名嘅招牌娘惹海蝦喇沙啦!!.▫️招牌娘惹海蝦喇沙 - $75我本身好鍾意食喇沙 你玩我覺得都算係我食過數一數二最好食嘅😍😋佢嘅湯好重蝦味同椰香味 唔會太杰 好creamy 啲油麵同米粉都好掛湯 唯一要挑剔嘅地方就係份量有啲小 配料方面有3隻大蝦 豆卜吸晒啲湯勁正!! 仲有啲螄蚶 識落有啲似蜆但係浸海水味就濃啲 個人幾鍾意👍🏻.Lunch set 會包埋嘢飲 係羅漢果茶 下次要試埋佢嘅白咖喱!!! 聽講佢每日都淨係做午市 喺附近返工嘅人唔好走寶呀😚

▫️招牌娘惹海蝦喇沙 - $75

2021-04-09
  • 招牌娘惹海蝦喇沙
2021-04-10 389 瀏覽
喺香港雖然美食好多,但係要搵到啲地道又正宗嘅美食唔容易。呢間屬於新加坡菜位於鰂魚涌嘅小店,決定試一試個喇沙,本身都唔係好知喇沙係咩嚟,不過見外相都唔錯,原來喇沙係有兩種面喺入面,個湯底有少少咖喱味,都幾濃嘅嘢味。配料都幾豐富,有豆卜、有蝦、有蛋,感覺都係新鮮食材,不過份量就唔多,如果肚餓去食就未必夠飽,可能要再加啲小菜,不過佢仲有啲馬來西亞嘅菜,下次再可以試吓嘅。同多幾個朋友食就可以試到唔同菜式。

Book mark 左呢間餐廳好耐,首先係喺蘋果肥佬黎嘅節目入邊見到佢嘅介紹,一直都想去,去過三次都碰門釘,因為佢嘅營業時間剩係得晏晝,而且有啲大時大節都唔開。越係食唔到就越係想食🤣🤣🤣我都有啲擔心會唔會因為咁,期望越大失望越大。最後佢真係冇令我失望,我點左招牌娘惹海蝦喇沙。首先一定要讚嘅係佢個湯底,又鮮又滑又creamy又重喇沙味,飲個湯都唔會覺得口渴。然後要讚嘅係佢真係好足料,有三隻好新鮮又大隻海蝦、獅蚶、豆卜。海蝦鮮甜肉實,獅蚶無泥味又夠鮮。食到我真係開懷歡笑🥰🥰🥰🥰🥰好幸福!另外都叫咗海南雞飯,呢個雖然都OK,但比起來就相對地失色。我覺得佢雞件唔係好夠滑,而且醬料味道正正常常啦,油飯我覺得如果可以再香d就更加開心啦。如果大家想食,記得上社交平台睇咗佢開放時間先,同埋有心理準備要等位啊,我哋都等咗成九個字先入到去。