2020-06-27 210 瀏覽
今日去呢間嘢食晚餐,叫左個「牛舌烏冬」,未食過咁難食嘅嘢1。個牛舌勁厚,幾乎冇切過,仲要連皮上,脷苔都見到,又明顯冇燒過冇煎過,好韌,一大陣腥味,又難食又核突。2。連個湯底都有問題,第一次食烏冬個湯會一大陣腥味,離遠都聞到,完全冇晒胃口。個餐牌話個湯有柚子味,完全食唔出,個湯嘅腥味完全蓋過晒成個餐所有食物嘅味道,真係未試過食到咁羞食嘅嘢。3。連個跟餐嘅雞粒都有問題,成粒都係粉,少少雞肉都食唔到,仲要凍嘅。唯一食得嘅得個跟餐沙律,算係正常。其實剛才都睇咗幾篇食評,好多人都劣評呢個牛舌烏冬,好後悔冇睇咗食評先點餐,亦都唔明點解呢間餐廳會將呢個咁難食嘅餐仍然保留係餐牌上。
今日去呢間嘢食晚餐,叫左個「牛舌烏冬」,未食過咁難食嘅嘢

唯一食得嘅得個跟餐沙律,算係正常。

2020-06-27
2020-06-15 167 瀏覽
香港愈來愈多日式餐廳, 很多都好有質素, 而且價錢又愈來愈有競爭力,  再加上很多日式放題,  所以做日式定食要怎樣出位, 才吸到客呢 ? 最近我吃了很多用平價吸客的餐廳, 很多都一般般的質素,  而感覺此間比較有記憶,  所以再回顧寫番對「魚魂98」的一點簡短評價。 我們一家四口同行,  老公已吃了飯,  實得三人吃飯, 我和囝分別叫了鯖魚定食及咖喱雞飯, 仲要求多飯,  囡選烏冬, 都是不太特別的定食,  服務員又無唔妥我們四人入座只叫三份定食,  這可能不怪, 而我隔離檯的女士叫了個龍蝦煲,  我見賣相很吸引, 大大條龍蝦冚晒個煲,  我想下次來可以試下, 其實最奇怪是她一人獨坐4 人位,  出面有人在等位, 服務員依然無咩所謂, 我很欣賞這種有吉士的服務態度。
咖哩炸雞飯
2020-03-15
2020-04-29 274 瀏覽
依家經過啲舖頭,見到人多,都唔係幾想入去食,費事增加風險。星期日晚喺旺角見到哩間鋪人流唔算太密集。而價錢同菜單亦都合心水,一於決定試吓...嗌咗兩個餐「柚子燒沖繩白豚腩丼定食」「燒柚子牛舌讚岐烏冬」兩個餐分別有啲配菜,小食同沙律,麵豉湯我覺得太淡.唔夠香,小食係炸雞球粒,味道ok但凍咗,沙律正常「柚子燒沖繩白豚腩丼定食」豚腩係出色嘅,嗰種咸香味食落去比人一種幸福的感覺,但腩肉始終都係有肥膏,食多幾塊會令人有啲滯。「燒柚子牛舌讚岐烏冬」湯底有柚子清香味,烏冬軟硬適中,有咬口,唔錯但係主角牛舌真係敗筆,食落去完全唔覺得有燒過,之後睇其他食客評論哩間鋪嘅牛舌,形容為食緊牛腩咁,真係好貼切所以我建議店家真係搞搞個牛舌佢,已經唔係得一個食客反映
嗌咗兩個餐「柚子燒沖繩白豚腩丼定食」「燒柚子牛舌讚岐烏冬」

「柚子燒沖繩白豚腩丼定食」
柚子燒沖繩白豚腩丼定食

「燒柚子牛舌讚岐烏冬」
燒柚子牛舌讚岐烏冬

湯底有柚子清香味,烏冬軟硬適中,有咬口,唔錯
所以我建議店家真係搞搞個牛舌佢,已經唔係得一個食客反映
2020-04-19
柚子燒沖繩白豚腩丼定食
2020-04-12 239 瀏覽
經常出開旺角,次次都要諗有咩想食,今次想吃日本菜,就打算試下呢間魚魂98。我記得以前成日都好多人,有時仲要排隊,但可能因為疫情關係,而家兩個人都可以坐四人枱!我地今次食晚餐定食套餐,叫左極上牛肉讚岐烏冬,湯底就係佢嘅招牌湯底鮟鱇魚濃湯,湯底濃郁幾好味,但d烏冬就唔夠彈。定食包埋沙律同炸雞粒,味道就不過不失啦。另一個餐就叫左燒柚子牛舌讚岐烏冬,味道都係不過不失啦總括來講係抵食,加埋野飲大約100蚊左右!.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

極上牛肉讚岐烏冬

另一個餐就叫左燒柚子牛舌讚岐烏冬,味道都係不過不失啦
燒柚子牛舌讚岐烏冬

總括來講係抵食,加埋野飲大約100蚊左右!

味道😋: ⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-03-28 243 瀏覽
其實我闖蕩搵食界多年,時常係ig 嘀foodie 度沖浪,唔多唔少遇到好多照騙,大家影相功力深厚,將餐廳影得有如瓊樓玉宇,餸菜恍如錦衣玉食不過有時候,我係唔排除運氣好,師傅又撞手神,而影出靈光一閃號照片記得有次去一間專門賣龍蝦三文治嘅鋪頭,二百幾蚊,真係冇誇張,入面只有兩,三隻小紅蝦,我直頭要開人地嘀照比個侍應睇,佢仲要攞個三文治入去商量左好耐,先至肯整過一個新嘅比我,但其實我都真係好驚得罪食市員工⋯⋯但果次真係嚇一跳,不過話說回來,儘管翻車現場一個接一個,但只要你嘀餐廳book mark得夠多,悲傷就追你唔到,總會食到啱你心水嘅餐廳今次呢間餐廳,我都係上網見人影得幾有卓頭嘅餐廳,佢有個牛肉卷起好似一座小山嘅火鍋,但我係俾一個牛丼吸引到其實真係唔係話佢唔好食!但照片同真人真係有落差,但講真價錢又唔係貴,佢係合格,係我對佢太大期望啦!其實做到親子丼有三文魚子,都好好,就係一碗普通丼,不過不失咁,如果你唔係特登搵呢間野黎食,是但喺街撞入去係完全冇問題,錯在我有期待合格丫,冇野呀⋯⋯
大家影相功力深厚,將餐廳影得有如瓊樓玉宇,餸菜恍如錦衣玉食

但其實我都真係好驚得罪食市員工⋯⋯但果次真係嚇一跳,

牛丼
親子丼
合格丫,冇野呀⋯⋯
牛丼
親子丼
2020-02-19 204 瀏覽
呢條街本身都好多食店 同老公見到未試過就入去試下啦 見裝修都好日式我叫咗個牛舌烏冬定食 老公叫咗個他他炸雞定食 水都無杯 飲品要加錢 都算個定食嚟到真嚇咗一跳 首先份量細碗 佢標榜個湯用鮟康做湯底 嚟到有陣磨菇湯又唔係 定唔知係咩魚腥味 總之怪 最別趣怪嘅係果三片 “牛舌”!!每快有成1.5cm厚 好聽係益你 最恐怖係有脷胎㗎大佬!!成條人脷浸住响個湯度 點食呀!!🤮🤮🤮老公果碗他他雞都已經普通到不能再普通 都可以做都咁差 全部炸粉咁咁無誠意 不如唔好做啦無下次!!

我叫咗個牛舌烏冬定食 老公叫咗個他他炸雞定食
水都無杯 飲品要加錢 都算
咁無誠意 不如唔好做啦
無下次!!
2020-02-19
2020-02-06 192 瀏覽
日式料理!福岡黑豚肉生薑丼($90):賣相好吸引!套餐仲配送胡麻醬沙律、麵豉湯、炸魚粒!豚肉份量好足夠!豚肉滿佈丼面!啱晒食肉獸!豚肉味道略為偏咸!配上白飯味道啱啱好!仲有半粒糖心蛋!仲可以蛋汁撈飯!正!配送三粒炸魚粒,因為配送食品所以一早好多,雖然擺到凍左但依然好好味!一定要記得食!因為豚肉有啲咸,食到一半需配合沙律菜解一解咸度!咖哩炸雞飯($68): 配送胡麻醬沙律、麵豉湯!雞肉有4 塊,因為日式咖喱嘅原因所以咖哩係唔得嘅!適合食唔到辣嘅人士!海膽黃金燒波士頓龍蝦($98):龍蝦屬於急凍熟龍蝦!肉質味道一般!醬汁:海膽汁完全食唔出!食落似蛋黃醬!
日式料理!
豚肉份量好足夠!豚肉滿佈丼面!啱晒食肉獸!
豚肉味道略為偏咸!配上白飯味道啱啱好!
仲有半粒糖心蛋!仲可以蛋汁撈飯!正!
因為豚肉有啲咸,食到一半需配合沙律菜解一解咸度!

咖哩炸雞飯($68): 配送胡麻醬沙律、麵豉湯!

2020-02-02 111 瀏覽
讚1. 啤酒夠平,係旺角黎講好抵2. 日本咖哩好香,幾跌眼鏡3. 過年期間加肺炎時都開得夜彈1. 味道整體真係麻麻,飯偏硬,炸雞油;另外點左個玉子,質感太硬啦;朋友點左個烏冬,湯底亦淡得滯

1. 啤酒夠平,係旺角黎講好抵
2. 日本咖哩好香,幾跌眼鏡
3. 過年期間加肺炎時都開得夜

2020-01-19 139 瀏覽
真係唔好食呢間,唔想大家哂錢哂時間哂胃🤮 比錢買難受!🤬事源係咁的,喺旺角唔知食咩好就周圍行,見到呢間個menu靚靚仔仔咁就膽粗粗入去試吓,點知一試就試伏😓Menu你睇,幾靚仔我地嗌咗個燒和牛粒丼同燒柚子牛舌烏冬。個炸雞呢就比得三粒,唔熱唔脆冇肉汁嘅。個沙律就係見到預先整定咗好多放喺吧枱,其實放雪櫃咪好,就咁冇遮過放喺餐廳😰個飯同圖唔同。好失望🙄 好似街市三餸飯嘅三色椒炒牛仔粒咁,一啲日本丼飯嘅感覺都冇😑 食落就同喺葵廣買$29嘅焗牛仔粒差唔多,唔知比$85黎做咩😅 啲飯痴牙、太諗。個牛舌烏冬就唔知食緊啲乜😓 牛舌口感似牛腩 仲要好難食😓 糖心蛋冇調味過,冇味的。烏冬冇咩特別,算係今餐最好食嘅野架啦😊打咁多字因為真係好嬲,埋單$186比啲咁嘅我食,我不如去旺中掃街好過!🤬 比錢買難受!
真係唔好食呢間,唔想大家哂錢哂時間哂胃🤮 比錢買難受!🤬

Menu你睇,幾靚仔

我地嗌咗個燒和牛粒丼同燒柚子牛舌烏冬。
燒和牛粒丼

炸雞呢就比得三粒,唔熱唔脆冇肉汁嘅。

燒柚子牛舌烏冬

2019-12-11 123 瀏覽
到旺角晚飯是一件令人頭痛的事,成日怕在豉油街女人街一帶的小店中伏,有間叫炎xx的天婦羅店是安全之選,一直保持水準,但為食之人總要發掘一下其他小店吧。抱住一試心情進這來自沖繩的店,沖住鮟鱇魚濃湯進去。海膽伴燒三文魚魚湯泡飯 ($98)第一口飲湯連送一小口三文魚肉,覺得一點腥。但灑上少許黑胡椒,再來一口,有咸咸香香的魚湯香甜口味,難怪枱上有黑胡椒瓶待機。海膽要快食,不然會溶化,一般貨色。最正係在湯中的三文魚籽在魚湯中爆開,份外的甜。三文魚肉質素不完美但可接受,有改善空間😂 其實是鞋口了小小😅 極上牛肉讚岐烏冬 ($85)男友點了極上牛肉讚岐烏冬,牛肉下的魚湯魚味明顯減少,溶在湯中的牛肉的鮮甜將魚湯變成另一種甜味。牛肉厚切大塊香濃,油脂平衡包住牛肉,烏冬粗大煙韌,口感正。伴菜賣相頗吸引。這餐廳在旺角而言,是合格之選。雖然我最後還是不知道鮟鱇魚濃湯和普通日式白身魚湯有什麼分別,只知這魚湯比較濃味而是好飲的,尤其在天氣冷時有補中益氣之用(吹水的,我估對我有用)。在場有幾位客人點了那有龍蝦的泡飯,下次可試。

海膽伴燒三文魚魚湯泡飯 ($98)
海膽伴燒三文魚魚湯泡飯

極上牛肉讚岐烏冬 ($85)

2019-12-11
海膽伴燒三文魚魚湯泡飯
2019-12-01 105 瀏覽
所有鍋類料理都沒有了,只剩下定食,想吃牛肉鍋的可以不要白走一趟了殘念。定食點的三文魚親子丼和鰻魚丼,味道都不錯,種類豐富,份量不少,價格中等吧(沒有以前的牛肉鍋來得實惠)。炸魷魚就還挺好吃的。
殘念。
炸魷魚就還挺好吃的。
2019-11-30 90 瀏覽
喺旺角放工兩條友夜晚黑搵嘢食,行到豉油街有間叫魚魂98嘅日式食肆,以前好多人排隊㗎今日得返9成坐滿,之前餐廳係有火鍋食但現在改了menu,主要食定食晚餐及串燒,平均晚餐套餐價錢低過$100,我們揀了兩個套餐,我選了熊本黑蒜豚骨湯柚子牛舌讚岐烏冬,有三大塊牛舌,豚骨湯好好飲,男友選了福岡黑豚生薑丼,豚肉好大塊,兩個定食均附送有麵豉湯、沙律及章魚燒,我們還加了一個燒八爪魚,很香脆。兩個定食套餐份量很足夠,總括來說抵食!川崎股東
兩個定食套餐份量很足夠,總括來說抵食!

川崎股東
2019-11-30 56 瀏覽
在旺角出席活動,中午好想同行13個都一齊食,餐廳可容納30多人。望住個餐牌,有咖哩飯,有定食,有烏冬,多款式。叫左炸唐揚雞咖哩飯。咖哩辣的,大約係譚仔3小,唔係食開的日式甜咖哩。炸雞粉團多過肉,不過你唔咬開認真睇,其實唔覺。米都係正常珍珠米。我覺得掋食的地方係,每個餐會包沙律,味僧湯和一粒小丸子或炸雞軟骨作前菜。之後試左個靖魚定食。條靖魚有20cm甘長,加青檸汁就酸酸地鮮味提升左!個飯都好有心思地係上面加左芝麻等,賣相加分。👍環境以淺白色為主調,淺黃的木

唐揚炸雞咖哩飯

環境以淺白色為主調,淺黃的木

唐揚炸雞的飯

2019-11-29 42 瀏覽
雜錦海鮮烏冬第一啖腥!蝦都不太好食豚軟骨烏冬 除左酸之後 不過不失吧餐送粒勁勁粉類似小丸子 同很少份量既沙律如果呢個價位 旺角應該大有得選擇 只可惜好食既都要訂不太推薦喔
雜錦海鮮烏冬
第一啖腥!蝦都不太好食
豚軟骨烏冬
除左酸之後 不過不失吧

餐送粒勁勁粉類似小丸子 同很少份量既沙律

如果呢個價位 旺角應該大有得選擇 只可惜好食既都要訂

不太推薦喔
2019-11-25 45 瀏覽
日本定食推介旺角日式餐廳多,lunch選擇花多眼亂一開始比個lunch menu吸引好多款定食個賣相都不錯本身想揀咖喱飯🍛不過都係食肉好我就揀左燒和牛丼有飯有湯有沙律糖心蛋不錯,上面放左少少藏紅花係上面望落去個飯啲牛就略嫌少左啲啲多幾舊就💯不過味道係👌🏻既,但啲牛有少少筋咀嚼要啲時間啲飯有d太林,唔夠粒粒分明加上唔算好多汁好彩有少少青椒同車厘茄咁就無咁dry沙律正正路路咁啦啲沙律菜都新鮮,加左好多芝麻醬夠哂味而右下角個舊酷似章魚小丸子又似麵粉團果然真係!粒章魚🐙有一粒但包裹係一團麵粉入面 麵粉比較多!少少失望不過整體來講係幾好環境又乾淨!
日本定食推介

旺角日式餐廳多,lunch選擇花多眼亂
一開始比個lunch menu吸引

好多款定食個賣相都不錯
本身想揀咖喱飯🍛不過都係食肉好

我就揀左燒和牛丼
有飯有湯有沙律
糖心蛋不錯,上面放左少少藏紅花係上面
望落去個飯啲牛就略嫌少左啲啲
多幾舊就💯
不過味道係👌🏻既,但啲牛有少少筋
咀嚼要啲時間

啲飯有d太林,唔夠粒粒分明
加上唔算好多汁
好彩有少少青椒同車厘茄
咁就無咁dry

沙律正正路路咁啦
啲沙律菜都新鮮,加左好多芝麻醬
夠哂味

而右下角個舊酷似章魚小丸子又似麵粉團