2018-07-22 364 瀏覽
🍽焗葡汁豬排飯葡汁唔正宗,非常快餐貨色飯十分濕,濕到似燴飯豬排好味,夠淋,有切開一小塊一小塊,方便食,夠貼心🍽咖哩牛肉飯白飯非常粗糙,咖哩偏甜牛肉好味,份量多又夠淋滑不過真係得咖哩汁同牛肉,薯仔都冇嚿🍜例湯:佛手瓜紅蘿蔔湯有家庭味,清甜🥃凍檸茶十分甜,比一般餐廳甜如果飲,一定要叫少甜🥃熱檸水檸檬揀得好好,無核,唔苦後話:原本來葡國餐廳諗住食葡國雞,原來係無嘅佢話全部都係set好晒,是日快餐無,就無得食有點可惜
🍽焗葡汁豬排飯
焗葡汁豬排飯

葡汁唔正宗,非常快餐貨色
飯十分濕,濕到似燴飯
豬排好味,夠淋,
有切開一小塊一小塊,方便食,夠貼心

🍽咖哩牛肉飯
咖哩牛肉飯

白飯非常粗糙,咖哩偏甜
牛肉好味,份量多又夠淋滑
不過真係得咖哩汁同牛肉,薯仔都冇嚿

🍜例湯:佛手瓜紅蘿蔔湯
是日快餐例湯

有家庭味,清甜

🥃凍檸茶
凍檸茶

十分甜,比一般餐廳甜
如果飲,一定要叫少甜

🥃熱檸水
熱檸水

檸檬揀得好好,無核,唔苦

後話:
原本來葡國餐廳諗住食葡國雞,原來係無嘅
佢話全部都係set好晒,是日快餐無,就無得食
有點可惜
2018-07-22
$46.5 (晚餐)
是日快餐例湯
  • 例湯
  • 檸檬
2017-09-28 348 瀏覽
住咁耐都未食過,而且樓下開既都係連鎖店,就去試下澳門細豐,晚餐 時段都多人的,我們叫了焗豬扒飯 焗班腩意粉 連野飲 湯$45 @,不錯~ 好吃 又經濟實惠,大家真的要去試下~~
焗班腩意粉
2017-09-25
  • 焗飯
2017-07-24 405 瀏覽
一早起身同屋企人落街搵食, 今日想食茶餐, 所以入了細豐, 星期六早上唔算好多人, 唔使等位睇了陣早餐的餐牌, 見到有奶油豬, 好久都沒有吃過了奶油豬好似太heavy, 所以決定叫個雪菜米減輕下罪惡感>< 大大的一碗米粉…..想減肥還是下次吧~我喜歡食米粉加點辣油來吃, 辣油要問侍應要麵跟餐配2個餸, 我點了腸仔及荷包蛋我加了7蚊把厚多轉為奶油豬, 份量比原本的厚多大了一倍, 奶油豬很熱很脆, 練奶份量也足夠屋企人點了雙蛋火腿, 2個荷包蛋煎得不錯食完太飽, 唔敢再飲奶茶, 要了個"健康"一些的熱檸茶3個人一共食了hkd106, 一位35蚊左右, 算合理價錢

睇了陣早餐的餐牌, 見到有奶油豬, 好久都沒有吃過了

麵跟餐配2個餸, 我點了腸仔及荷包蛋

屋企人點了雙蛋火腿, 2個荷包蛋煎得不錯
食完太飽, 唔敢再飲奶茶, 要了個"健康"一些的熱檸茶
3個人一共食了hkd106, 一位35蚊左右, 算合理價錢
2017-07-22
$35 (早餐)
2017-07-02 573 瀏覽
建生邨茶餐廳有很多選擇, 不過我星期六/日落街食早餐主要去細豐食常餐細豐開了好多年, 次次去都見個老闆娘,侍應同D街坊傾計, 好多街坊都成日去食早餐每次都叫指定的常餐, 一坐底就可以直接點餐, 很多時候會+7蚊把厚多轉奶油豬, 是貴了一點, 不過加煉奶又好食好多, 奶油豬唔算超級脆, 不過都幾好食~阿妹永遠只叫雪菜米, 仲要加埋辣椒油食~佢話D雪菜好食轉了奶油豬, 個包都幾大份, 食完一定夠晒飽我就例牌食螺絲粉, 牛肉份量OK, 因為外面的餐廳較少有, 通常只有通粉, 螺絲粉好多, 本身它又好飽肚, 次次食完到LUNCH TIME都唔肚餓雞蛋次次都係太陽蛋, 有流心出來, 整得好~今次我只要了跟餐的厚多, 方包夠脆, 有少少牛油香, 如果有埋煉奶就好了~ 不過好多人都會加錢轉奶油豬, 附近的茶餐廳好似都係得普通方包多士, 只有細豐有奶油豬食~3個早餐一共HKD107, 每人HKD35.5左右, 如果去附近的大快活食個飽肚早餐都要呢個價錢, 所以多數會去食細豐, 間中轉下食其他
厚多->奶油豬
雪菜米+腸仔蛋餐+厚多

阿妹永遠只叫雪菜米, 仲要加埋辣椒油食~佢話D雪菜好食
火腿煎蛋腸仔配奶油豬

轉了奶油豬, 個包都幾大份, 食完一定夠晒飽
沙爹牛肉螺絲粉+腸仔蛋餐+厚多

腸仔蛋餐+厚多

雞蛋次次都係太陽蛋, 有流心出來, 整得好~
凍奶茶
2017-07-01
$36 (早餐)
厚多->奶油豬
雪菜米+腸仔蛋餐+厚多
火腿煎蛋腸仔配奶油豬
沙爹牛肉螺絲粉+腸仔蛋餐+厚多
凍奶茶
  • 奶油豬
朝早7點去食早餐 人手眼見得 3個 諗著叫餐果陣 叫左6次 d 待應 都扮睇唔到☹️ 依d可以當佢地忙 ,食食下一半 隔離盤植物 上面部冷氣機突然好似水喉咁漏水 。整到d飲品汁哂 佢地一句對唔住呀 唔好意思都無 得一個待應默默走過黎 關冷氣 (因為冷氣機漏水) 之後仲要由我地 自己搬野食去另一枱。 全程無人幫過手 !成件事完左 我地搬左枱 之後有其他新客入黎 坐左漏水果個位 d待應即刻惡惡地咁同過啱啱入黎既客講 : 都話漏水啦 仲坐?😡 人地新客啱啱入? 點知漏緊水呢又?
2017-05-13 290 瀏覽
早排天氣很凍,一直也很想吃煲仔飯。趁著夏天還未來,與朋友馬上抓緊冬天的尾巴我們點了 蒜香肥牛煲仔飯 和 豉汁排骨煲仔飯,和52元。等了約15分鐘,煲仔飯來了!! 一來便馬上聞了到很香!! 蒜香肥牛煲仔飯, 他的蒜非常多,肥牛亦不韌。而蒜非常重味!! 超正!! 混合牛肉和飯一起吃,簡直是絕配,它襯託了整個煲仔飯。至於豉汁排骨煲仔飯,排骨非常嫩滑,又多肉 真的好吃到不行!! 而老細為人非常親切,會主動問我們的意見,又是一間很有人情味的小店!

我們點了 蒜香肥牛煲仔飯 和 豉汁排骨煲仔飯,和52元。

等了約15分鐘,煲仔飯來了!! 一來便馬上聞了到很香!!

蒜香肥牛煲仔飯

至於豉汁排骨煲仔飯,排骨非常嫩滑,又多肉
真的好吃到不行!!

豉汁排骨煲仔飯

蒜香肥牛煲仔飯
豉汁排骨煲仔飯
2016-12-20 437 瀏覽
今日吃了個懷舊的午餐:蕃茄薯仔牛腩大坑通-非常美味!湯底有香濃蕃茄味(自然那種,不是茄膏假味)。配料勁豐富,薯仔和牛腩炆得軟腍,份量又多。大坑通粉煮得剛剛好,微微硬身奶油厚多士-不過不失,麵包烘得外脆內軟,只嫌奶油給得吝嗇了一點這地方的食物不錯,無怪乎中午時份人頭湧湧呢!
今日吃了個懷舊的午餐:

這地方的食物不錯,無怪乎中午時份人頭湧湧呢!
2016-12-02 261 瀏覽
作為一名茶記既長期顧客 我都好明白要應付租金同人工 加價有時候係無可奈可既事情 但係一加再加 有時候太快 我又真係體諒唔到個早餐 我由24蚊 食到宜家31 加價我理解 但點解食物既質素會下降呢 個多士宜家一啲都唔脆 個粉麵分量又少咗 真係撐唔落😶

2016-11-30
2016-10-07 363 瀏覽
一行五人食LUNCH, 點了五個快餐, 我地以為價錢寫錯, 擔心會俾少左錢, 於是一心諗住問個明白, 點知竟然俾伙計鬧番我地,語氣仲唔客氣,恐嚇我地, 服務態度真係好差好差,我地以後都唔會再去幫親, 食物再好都係假, 服務態度差都咁都係第一次! 不是一個伙計態度差, 而係好多伙計都係甘!
題外話/補充資料: 我不是故意批評,只是憑良心說話! 只希望提醒一下其他食客!
2016-10-07
2016-07-18 601 瀏覽
細豐我不嬲都係食早餐,因為得早餐最抵食,位置坐落喺輕鐵站對面,所以其實都幾就腳。早餐其實選擇幾多,焗到脆一脆既脆豬同厚多係佢特色。真係焗得幾正,脆脆既再加上溶哂既牛油。😏我今日就叫咗個雪菜肉絲公仔麵,配餐肉雞蛋(可腸仔餐肉煎蛋任揀2樣),仲有杯餐飲,不過就多謝你30蚊啦。 由佢廿幾蚊食到佢變身三字頭🙁,感覺不是味兒。不過不得讚佢個麵煮得好好食,唔會煮到腍哂。麵質主要偏向爽身,啱哂我口味。雪菜肉絲分量都唔少,所以絕對飽肚。餐肉雞蛋都尚可啦。不過店主唔知點解經常黑面,所以大家小心🙊。

2016-07-17
$35 (早餐)
2016-06-26 511 瀏覽
呢期天氣熱辣辣~冇乜胃口,諗住食d酸甜開胃野~叫左個甜酸菜牛柳絲炒米~嘩~黎到同我想像有d分別,我本身以為乾炒條條米粉分明果隻,點知係半炸米底+大撻杰汁同甜酸菜牛枊絲~味道:可以 可惜麵底有d燶同太油我男人就叫左沙拉骨~今次都好食,冇平時甘多肥肉,不過平時有菠蘿同生菜絲墊底,會清新D無甘膩~但今次廚師大佬唔記得左落喎~
呢期天氣熱辣辣~
冇乜胃口,諗住食d酸甜開胃野~

叫左個甜酸菜牛柳絲炒米~
嘩~黎到同我想像有d分別,
我本身以為乾炒條條米粉分明果隻,
點知係半炸米底+大撻杰汁同甜酸菜牛枊絲~
味道:可以 可惜麵底有d燶同太油

我男人就叫左沙拉骨~
今次都好食,冇平時甘多肥肉,
不過平時有菠蘿同生菜絲墊底,
會清新D無甘膩~
但今次廚師大佬唔記得左落喎~

2016-06-26
2016-06-09 411 瀏覽
家住屯門多年, 成日周圍搵食, 今晚去左海麗樓下間細豐澳門茶餐廳, 印象中呢個位之前好多間都做唔住, 可能是死角位風水唔多好, 但開左細豐之後就好多人幫襯, 其實好多地都有大豐或細豐, 聽講都係澳門何生老婆有份開, 香港都好多分店, 但一間餐廳好唔好食真係睇駐場個廚師手勢, 記得以前九龍食過一次大豐, D咖喱唔似咖喱, D雞又唔熟, 好差, 唉, 講番正題...今晚在細豐無叫農夫包, 反而叫左皇牌鴛鴦炒飯及小菜, 估唔到鑊氣好夠, 味道好好, 值得推介...好多隔離枱見到我地叫鴛鴦炒飯, 話好食, 都叫埋一份...

好多隔離枱見到我地叫鴛鴦炒飯, 話好食, 都叫埋一份...
皇牌鴛鴦炒飯
生炒骨
豆腐煲
2016-04-22
皇牌鴛鴦炒飯
生炒骨
豆腐煲
2016-03-21 454 瀏覽
今日到屯門海麗花園的細豐澳門餐廳,吃了份出色的下午茶,吉列豬扒湯烏冬,豬扒不但分上,而且外皮酥脆,肉質腍滑帶汁,吉列皮不容易做,由上粉、粘蛋漿上麵包糠到油溫,每一個工序都要控制得很好,才有這個効果。朋友的火腿雞絲意粉則較為失色,雖然用料足夠,不過汁醬濃稠度不足,汁往下㵼封不住面層,焗不到焦香効果。
  • 吉列豬扒湯烏冬
2015-10-26 379 瀏覽
外賣自取2個中午快餐。 返到屋企先發現一盒炒意, 一盒白飯, 3個例湯, 但冇比咖哩筋腩! 之後打去同亞姐講冇左盒咖哩, 佢叫我返去攞。 但要行10分鐘去到輕鐵站再搭3個站先去到該店。我要求亞姐有人拎去我就近的輕鐵站, 她說冇人手拎去。 佢話下次補番盒咖哩比我, 咁我問佢下次有冇白飯跟比我佢? 佢話冇。 我叫佢問下老闆轉頭覆我。 過左10分鐘都未覆我。 我打去問, 佢話忙緊飯市, 等完左飯市先覆我。 我同老婆火都起。 結果我要用例湯用湯飯! 以後都唔會去再幫襯! 其實之前佢地啲野食都唔錯, 不過水準下降了。
快餐
外賣自取
2015-10-22 319 瀏覽
一家三口+ 奶奶今晚去左細豐食飯,平時都有食早午餐,晚餐就比較少。地方坐得都舒服,員工都好親切,E 間舖生意都唔錯,記得之前的店舖係食日式野, 生意慘淡..中湯,唔似味精湯,好有豬骨味道"煙央炒飯"炒飯上淋上白汁及茄汁,非常有鑊氣,上面仲好多蝦, 肉絲, 正好好味, 大碟又平炒通菜牛腩農夫包好香濃帶少辣的咖喱汁,牛腩紋得好淋, 內有牛根,好有骨膠原FEEL, 但佢冇飯,要另叫
一家三口+ 奶奶今晚去左細豐食飯,
平時都有食早午餐,晚餐就比較少。
地方坐得都舒服,員工都好親切,
中湯,唔似味精湯,好有豬骨味道
"煙央炒飯"
炒飯上淋上白汁及茄汁,非常有鑊氣,
上面仲好多蝦, 肉絲, 正
好好味, 大碟又平
炒通菜