2024-04-26 31 瀏覽
今日突然好想食松子魚,但好多做特價既店都要2位巳上先可以優惠價享用分明歧視一個人食飯係打定輸數食唔到既時候,比我見到個大招牌,有松子魚食,仲要唔係好貴,又唔限人數,所以就入去試下啦~松子魚好食!!!即叫即整,味道適中條魚啖啖肉,只係有一兩條骨仔,啱晒唔識食魚既我~菜肉雲吞擔擔麵見到我最愛之一,點可以唔叫阿一上到枱巳嗅到好香,麵條好食彈牙,但湯底一般雲吞大大粒,好食
分明歧視一個人食飯

~松子魚
好食!!!
即叫即整,味道適中
條魚啖啖肉,只係有一兩條骨仔,啱晒唔識食魚既我

~菜肉雲吞擔擔麵
見到我最愛之一,點可以唔叫阿
一上到枱巳嗅到好香,
麵條好食彈牙,但湯底一般
雲吞大大粒,好食
用餐時間(2:32pm tea)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋附近每枱都叫上海粗炒🍝,但望落感覺比較油,所以叫咗個四川擔擔拉麵試吓。飲啖湯先,好正嘅擔擔面湯底,食得出有落花生醬🥜,亦都有炸咗花生粒,加咗花椒油🌶️好香,只係略嫌麵條比較軟同淋身。小籠包(兩隻🥟🥟),通常跟餐小籠包小食都好hea,但呢個真心好食,夾起個小籠包見到啲湯汁好多。唔知係咪師傅手勢好,佢其中一隻個尖啄咁啱有一個窿,唔使咬開都可以俾我吸到啲湯汁,湯汁都好鮮味,吸完同湯汁再加醋去食,冇得頂!🥢天氣凍飲杯熱豆漿🥛,佢個豆味好濃又晤太甜,而且夠晒熱,飲完個人暖笠笠。星期六日另收加一服務費,平日嚟仲低食💵
用餐時間(2:32pm tea)

星期六日另收加一服務費,平日嚟仲低食💵
2023-12-23
  • 招牌小籠包
  • 熱豆漿
2023-06-01 969 瀏覽
不嬲都鍾意食上海野既我 終於一試屋企附近既上海餐廳小店啦 佢唔係連鎖集團 但平時經過都經常滿座 店外仲有2張檯 可以帶埋小狗黎tim 🥰✨淮揚酸辣湯(例)上海菜其中一樣最愛既就係酸辣湯 比例岩岩好 酸得開胃又辣得過癮 🌶️ ✨紅油抄手雲吞包得好料好足 醬汁麻麻香香又帶點黑醋味 但我覺得略甜左小小 🥟 ✨花雕醉雞雞肉質地好嫩滑 配埋花雕酒一絕 勁入味 前菜必點🐥 ✨招牌小籠包一籠有4隻 夠哂熱 外皮吾算厚但又唔會硬 頂亦都吾硬 湯汁非常多 而且肉味濃郁 果然係招牌菜😋✨上海炒粗麵 麵質超彈牙 炒得好有穫氣 又足料 夠哂濃味但又唔會太咸 推介 👍🏻🍲✨奶油津白好多奶油呀 仲要好creamy好夠味 加埋咸咸地既火蹆茸 好好食🥬✨炸銀絲卷 熱辣辣 外皮香脆 內裹軟熟 好正 🫓

✨淮揚酸辣湯(例)

✨紅油抄手

2023-05-19
  • 招牌小籠包
  • 上海炒粗麵
2023-05-24 521 瀏覽
🥢下午茶套餐(上海炒粗麵+小籠包+豆漿) $52上海炒粗麵個麵彈牙好食,炒得好有穫氣,味道唔會太鹹,又唔會炒得太油, 有唔少冬菇絲🥰小籠包熱辣辣新鮮蒸起😍而且皮好薄,豬肉餡冇豬臊味,一淡咬落去即爆湯汁🤤湯汁濃郁🤤記得要小心咬❗❗如果唔係會辣親個咀仔👄凍豆漿有豆味,唔太甜🥢下午茶套餐(上海炒年糕+雞絲粉皮+豆漿) $52年糕煙韌有咬口,但又唔會太硬。味道同上海炒粗麵差唔多,所以唔中意食麵可以叫佢雞絲粉皮嘅粉皮韌度適中,好香既麻醬味加埋雞絲同爽口青瓜好開胃🤤🥢糖醋排骨新鮮炸起,酸甜既味道剛剛好,好岩送飯🤭評分:味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️————————————————————————

🥢下午茶套餐(上海炒粗麵+小籠包+豆漿) $52
凍豆漿有豆味,唔太甜

🥢下午茶套餐(上海炒年糕+雞絲粉皮+豆漿) $52

🥢糖醋排骨
新鮮炸起,酸甜既味道剛剛好,好岩送飯🤭

評分:
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️

————————————————————————
2023-04-27 418 瀏覽
住在附近的街方,一向鐘意食上海嘢,小籠包一般般、回鍋肉水平下,其他都…..。對一間禮貌差,食物質素差的上海店。真係寧願在商場找過其他食肆好過!又其是商場還有其他上海舖。食嘢最緊要開心,對嗎!
食嘢最緊要開心,對嗎!
2022-11-06 896 瀏覽
想食上海野 除左幾間鏈鎖店外 呢間小店都不失為一個好選擇👍🏻上海小籠皇位於MCP Central 1樓 地鐵站一上電梯個層轉左行到尾😂鋪位真系好督督 過左運動家先到 招牌小籠包 $38🥇一聽間餐廳名都知佢系招牌菜啦😂外皮吾算厚 但頂亦都吾硬👍🏻夾起身都吾易穿 好包到湯汁湯汁非常多 而且肉味濃郁 值得一試😋排骨擔擔麵 $68🍜排骨炸到超蘇脆 而且入面完全吾干 好Juicy👏🏼湯底微辣 花生醬溝成湯汁 同湯底混合 吾會一pat pat 味道更多層次 即使稀釋左花生醬 但花生味依然濃郁👍🏻麵質軟硬適中 胡椒豬肚雞 $164🐔胡椒味非常夠 飲落辣辣地 仲好暖胃😊豬肚乾淨 冇蘇味雞肉用上雞脾部分 好嫩滑餐廳野食水準不俗 有上海菜風味 價錢相宜 值得一試 唯獨冷氣比較大 怕凍既朋友可能要帶定外套😂

招牌小籠包 $38🥇

2022-09-18
排骨擔擔麵
胡椒豬肚雞
2022-01-20 1214 瀏覽
成日經過都好想食,但一直都無試到,因為唔知點解去到睇餐牌個一瞬間感覺上就唔想食了,今次下定決心 ,唔諗咁多,直入,因為想食小籠包。下午茶餐,叫左個菜肉雲吞湯拉麵,配兩小粒小籠包,但話明想食小籠包,當然要再叫多份小籠包先得啦,飲品就叫豆漿。先講豆漿,應該好健康既,無咩點落糖!個菜肉雲吞有成4粒咁多,加埋個麵,都好飽下,食埋個麵,飲埋個豆漿,想信呢間野都係較為健康同清淡為主,試埋個小籠包,正常嘅,個就欠缺野味,可能呢間野以清淡健康為主。
成日經過都好想食,但一直都無試到,
先講豆漿,應該好健康既,無咩點落糖!
外賣自取
2021-12-30 681 瀏覽
山長水遠由新界去寶琳探朋友,搭左個半鐘車,黎到已經下午3點🥴中午飯又未食,唯有食d夠飽肚既下午茶餐啦🤪呢間野就勁啦,下午茶餐四十幾蚊仲唔洗收加一,就已經包飯麵,點心,同野飲。重點係,佢粉麵既size係超級大份!1. 菜肉雲吞湯拉麵味道正常,雲吞大粒,仲有幾條菜2.紅油炒手小辣,同雲吞個口感好似差唔多3.上海炒年糕大碟到3個人分都食唔曬😂味道普通4.小籠包多汁,皮薄!5.糖醋排骨My favorite,又係勁多塊,好味不過好似肥肉多左dd

中午飯又未食,唯有食d夠飽肚既下午茶餐啦🤪

1. 菜肉雲吞湯拉麵

味道正常,雲吞大粒,仲有幾條菜

2.紅油炒手

小辣,同雲吞個口感好似差唔多

3.上海炒年糕

大碟到3個人分都食唔曬😂味道普通

4.小籠包

多汁,皮薄!

5.糖醋排骨

2021-10-16 1031 瀏覽
食個上海菜下午茶先,茶餐好多人等位,諗住拎飛等,原來派飛機係假嘅,用唔到的。要係門口等職員安排入座。下午茶set五香牛展拉麵🍜湯底係偏咸嘅清湯,牛展有5片,不過每片都係超薄,師傅刀功好厲害,透光的🤣但牛展滷得好入味,厚啲真係會好食啲囉。。。值得一讚係拉麵,真係好好食!煙靭Q彈,不過師傅好似唔小心,剪斷左,搞到我碗拉麵碎左啲。酸辣湯拉麵🍜呢碗拉麵啲麵夠長,唔碎。不過個酸辣湯較稀,材料不足。湯只有辣味無酸味,但勝在真係好大碗,超大碗!雞絲粉皮一款好難會整得唔好食嘅小食😂😂跟餐嘅小食,都有一人份量咖。粉皮都q彈透明,好食的小籠包跟餐有2粒。即點即蒸,熱辣辣。小籠包都算好大粒,入面好多肉汁,不過個皮太厚了,真係好厚。。桂圓雪梨茶唔夠凍,入面真係有桂圓同雪梨咖,仲有啲南北杏,飲落有杏仁味,清清地唔會好甜。其實好似飲緊甜湯咁。呢度其實下午茶都幾抵食,出食物又快,我地入枱到食完只係20分鐘左右就走人。不過就零服務可言,當食個快飯就可以了。。

下午茶set

桂圓雪梨茶

2021-10-14
下午茶
2021-10-14 522 瀏覽
屋企附近抵食的上海菜之選樓下分別有上海婆婆和小龍王小龍王分別有下午茶午餐的抵食之選經常午餐或晚餐都會來到這裏食都會叫菜肉包和雲吞雞煲作為首選另外雞絲粉皮都是不錯的頭盤一家大細嚟食都是不錯的選擇套餐內有晒頭盤、主菜、甜品、飲品
屋企附近抵食的上海菜之選
樓下分別有上海婆婆和小龍王
小龍王分別有下午茶午餐的抵食之選
經常午餐或晚餐都會來到這裏食
都會叫菜肉包和雲吞雞煲作為首選
另外雞絲粉皮都是不錯的頭盤
一家大細嚟食都是不錯的選擇
套餐內有晒頭盤、主菜、甜品、飲品
2021-09-13 553 瀏覽
一個大早新都城周圍都係人類🤦想靜靜地飲茶🫖傾吓偈就誤打誤撞入左呢間上海小館🏬 小弟都算半個小籠包狂人所以見佢呢個名都吸引左我試 先點個午市套餐一直覺得滬菜嘅餃子同小籠包要有質其他都係假當然有一個優質嘅擔擔麵湯底就可以橫行無忌唔怕冇生意📈 豈料…紅油炒手、雲吞擔擔麵全軍覆沒死淨一個小籠包子🥟包子湯夠皮都包得ok所以下次都會外賣一個小籠包🫓其他都唔使再試 要服務冇服務收個錢都冇乜誠意想再入去堂食嘅興趣只會留番好肚餓周圍都排晒隊時候先
一個大早

其他都係假
當然有一個優質嘅擔擔麵湯底
就可以橫行無忌唔怕冇生意📈

豈料…
紅油炒手、雲吞擔擔麵全軍覆沒
雞絲擔擔麵

收個錢都冇乜誠意

想再入去堂食嘅興趣
只會留番好肚餓周圍都排晒隊時候先
2021-08-30 307 瀏覽
今日瞓到好晏,2:00 啱啱可以食到下午茶時段,因為下午茶好抵食,一個炒野仲有小食,再加一杯野飲,都係 $49。好!今日叫個 上海炒年糕食先,小食當然食我最愛既小籠包,下午茶餐既小籠包有兩隻,所以覺得好抵食。 餐飲叫咗洛神花茶。 第一次試呢一隻茶, 覺得個味有啲奇怪。講番個上海炒年糕先, 因為即炒嘅關係,所以出嚟嘅時候,係熱辣辣嘅。 炒到啱啱好, 年糕煙煙靭靭好好味。 不過味道略然有少少鹹。小籠包啱啱蒸好出嚟嘅時候, 所以好新鮮熱辣, 包皮算適中, 唔太薄亦唔太厚,啱啱好包住湯汁, 所以好鍾意食。整體都喜歡嘅, 除咗嘢飲有啲失色。

整體都喜歡嘅, 除咗嘢飲有啲失色。

2021-08-14
2021-08-22 286 瀏覽
新都城嘅呢間上海菜舖仔細細,雖然無我最愛嘅元蹄,但係午餐都唔會食太飽,而且套餐嘅質素同價錢都幾好,絕對可以再嚟幫襯。午巿套餐追加小食:+$15三絲春卷(兩條),即炸嘅香口食物。+$20招牌小籠包(四隻),皮夠薄,唔會一夾就穿,好味。鎮江豬軟骨,幾入味,送飯唔錯,不過太細件太碎。糖醋魚塊,雖然有汁但都食到外脆內嫩,酸酸甜甜,個汁都令人好開胃。招牌高力豆沙,每次必點食物,做得好好。+$5凍桂圓雪梨茶豆漿

午巿套餐追加小食:
+$15三絲春卷(兩條),即炸嘅香口食物。

+$20招牌小籠包(四隻),皮夠薄,唔會一夾就穿,好味

鎮江豬軟骨,幾入味,送飯唔錯,不過太細件太碎。

招牌高力豆沙,每次必點食物,做得好好

+$5凍桂圓雪梨茶

豆漿

2021-07-18
2021-07-18 378 瀏覽
上海小籠皇 (將軍澳)📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1009號舖蔥爆牛肉菜飯 $55個送就比較細、但多汁野味 溝飯比較野味上海排骨擔擔麵$56 熱辣辣既豬排新鮮整起 個擔擔面都幾多花生醬 都唔算好辣 容易入口有冷盤或點心可以加配今次加$20換取四隻小籠包多汁皮薄加$20三隻煎鍋貼抵食另外冷盤有涼拌黑木耳鎮江餚肉手拍小青瓜招牌小籠包三絲春卷鮮肉鍋貼素菜餃唔飲豆漿可以加錢飲凍/熱桂圓雪梨茶凍/熱洛神花茶餐牌上既野都會成日轉點心同冷盤得閒可留意一下餐廳環境比較快餐式同逼 唔好期望係咩高級餐廳落街食個便飯都價錢相對便宜每個餐可以獲得一杯凍或熱豆漿星期一至五免加一美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐服務態度:⭐️⭐️⭐️翻兜指數:⭐️⭐️⭐️(滿分為 5⭐)#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
上海小籠皇 (將軍澳)
📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1009號舖

蔥爆牛肉菜飯 $55
個送就比較細、但多汁野味
溝飯比較野味

美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐
服務態度:⭐️⭐️⭐️
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️
(滿分為 5⭐)

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-04-16 641 瀏覽
拜五不想弄飯,遂與老伴到樓下商場尋食去。想想要吃甚麼?這一陣子操勞虛火盛,還是避免一些煎炸熱氣的食物。不其然便想起老伴與小的也都喜愛的上海風味。走到商場的另一邊,樓上是「上海婆婆」,樓下則有「上海小籠皇」。上次試過後者,咱倆卻從沒在將軍澳嚐過前者。誰知念舊長情的老伴還是主張回到「上海小籠皇」去。「上海小籠皇」之出品其實不差,但是觀乎餐廳簡約港式茶記般的普通裝修,全線搭檯而且檯椅都排得密麻麻。怎麼看也不該是中高價的檔次品位。然而「上海小籠皇」之菜式收費也不算便宜,大概和「夏麵館」的差不多。可是「夏麵館」之裝潢更明亮雅潔,又不設搭檯,而且「夏麵館」似乎沒有許多巧立明目的收費,是故小的對「上海小籠皇」之印象其實一般。這回再到餐廳,被安排坐入盡頭靠牆之卡位,儘管與鄰桌之距離無遠弗屆,但也可幸是不用搭檯。甫入座,職員馬上為咱們提供一壼熱茶與小食。以為餐廳如廝有善好服務?不好意思,茶位是需要收費的,前菜小吃亦然。小的心想:如廝地痞狀的上海小店居然也玩前菜收費這玩意,以為自己是美心集團嗎?在美心,食客可要求毋須小食,就不知在這裡依樣葫蘆是否可行。咱倆也別做得太難看,縱然對這小得可憐的所謂小吃絲毫不感

這回再到餐廳,被安排坐入盡頭靠牆之卡位,儘管與鄰桌之距離無遠弗屆,但也可幸是不用搭檯。甫入座,職員馬上為咱們提供一壼熱茶與小食。以為餐廳如廝有善好服務?不好意思,茶位是需要收費的,前菜小吃亦然。小的心想:如廝地痞狀的上海小店居然也玩前菜收費這玩意,以為自己是美心集團嗎?在美心,食客可要求毋須小食,就不知在這裡依樣葫蘆是否可行。咱倆也別做得太難看,縱然對這小得可憐的所謂小吃絲毫不感興趣,但這十元八塊還是免為其難地豪出去罷!

每次到上海菜廳,咱們都會叫著同一款的菜單。擔擔麵是絕對地不容有失,最好的當然是連附炸豬扒的排骨擔擔麵。不是說火氣大要吃清一點的嗎?不好意思,有時候人就是這麼的矛盾,這邊廂道貌岸然地大條道理,那邊廂便只管州官放火,不許百姓點燈。

「上海小籠皇」的排骨擔擔麵是貫徹始終地佳,其湯底香濃,有豐富的芝麻香氣,配上肉碎花生等,醬汁濃稠,讓麵條都能充份地掛湯。至於麵條之質素亦非常不錯,軟軟綿綿,細細密密,入口滑膩。排骨經滾油炸過,外皮很是香脆,炸粉厚薄適中,即使豬扒較為薄身,也不會喧賓奪主。將排骨浸在濃湯中稍稍放軟,這便能成功地為心理消減熱氣。多麼的孔乙己!

招牌小籠包也是老伴的至愛,「上海小籠皇」的小籠包造得皮薄餡靚,在晶瑩的外皮內能通透出一層湯汁。小籠包就是要令皮包著肉汁與餡料,一啖入口濃湯爆射,豬肉的鮮味頓然湧出,這種食法才夠過癮。不過一些斯文優雅的貴族為免被熱湯熨傷口唇,他們會以匙羹承著小籠包,再落一點連薑絲的黑醋,然後先在包的上方咬開小許,吸吮掉包裡頭的湯汁,之後再慢慢品嚐包點。這或許是傳統食法,不過小的卻認為要包與湯混融無間,那才是真正的人間美食。是故小的吃小籠包,總喜歡先放涼一點點,然後才狼吞虎嚥地把整顆包兒吞掉。

在兩項必吃選項以外,便有空間試試新意。這回小的揀了個賽螃蟹,有云賽螃蟹其實沒有蟹肉,卻是蛋白與黑醋調和以後透出類似蟹肉的味道。不過小的品嚐這道賽螃蟹卻總覺得似乎有蟹肉混在其中,不知那到底是大廚魚目混珠的功夫到家,還是菜式真個加有些許的海鮮調味。

坦白說「上海小籠皇」之出品真的不錯,要是能少一點巧立明目兼加一,小的一定會多多光顧!