2023-06-11 4668 瀏覽
終於一嚐友人推介的鮨慎 也指定日本師傅Kami san為是次用餐師傅特別深刻印象這家自家製招牌的昆布海膽一團軟軟金黃的海膽與昆布緊貼交織成一份軟心綿滑的口感兩者之間互不搶去對方的鮮味和特性 海膽鮮甜但不算太濃郁 細嚐下淡淡的昆布味道也在後端散發出來整體感覺比一般海膽更加讓人回味和印象深刻首次吃到友人大讚的鮟鱇魚肝 果然是無法形容的滋味入口是一種軟心綿密細膩 甘香濃郁 沒有丁點內臟腥羶 這部分絕對是意外驚喜 兩三塊拖羅薄片重疊加重呑拿魚應有的魚香肥美沒有太多根部的薄片 更體現出師傅刀功了得的技能 甜蝦和赤身也新鮮美味得簡單直接前者味道肉質鮮嫩帶少許黏性蝦味甘甜後者𠝹紋後的肉身更有彈性魚香 也是當中較重酸味的喜愛一款還有 同伴最喜愛的漬物 酸薑蘿蔔也好合我倆口味味道不會過酸或嗆喉 切件大小也是恰到好處日本師傅Kami san見到我倆好喜歡漬物不只每次吃光後快手補上 又拿岀一整條大根說笑要送給我們吃而且他的刀功和待客服務都很不錯 臨走時也會親身鞠躬送客為表謝意﹆茶碗蒸﹆慢煮八爪魚﹆魷魚﹆中拖﹆甜蝦﹆左口魚﹆深海池魚﹆鮟鱇魚肝﹆赤貝﹆昆布海膽﹆金目鯛﹆赤身 ﹆大拖羅﹆黑鯥魚﹆紫蘇呑拿魚蓉手卷﹆

特別深刻印象這家自家製招牌的昆布海膽

中環安蘭街18號12樓
𓏭
  • 鮟鱇魚肝
2023-05-27 2379 瀏覽
1、用餐过程中,每上一道菜品,主厨并以介绍,当我们用普通话和英语与他交流时,他装作听不懂的样子,拒绝回答。服务人员与主厨通过粤语沟通,再向我们转述成普通话,整个用餐过程都是这样。但当我们与店长反映此问题时,主厨明白我们说的用普通话说的每一句话并进行反驳,毫无歉意。2、作为一家omakase店,普遍的用餐时间都在两小时,电话预约时间,服务人员也通知知道一个半小时​​,但实际上我们在50分钟钟就结束束用餐,主厨争分夺秒填鸭式做完菜品立刻开始清洁桌面,一秒钟不想多下去的样子。3、在制作寿司的过程中,主厨多次将寿司掉落台面,拍摄食物时恰好拍下其中一幕,而主厨也从未因不专业的职业素养道歉,依旧正常把菜品递给我们。4、我们点了最贵的set,但所上菜品与周围local相比完全不同,当我们询问餐品数量时,服务员的回答是因主厨不同而有区别。套餐结束没有上甜品,直至我们问后才补上,但依旧少上了水果。5、刚结束用餐,服务员拿来了帐单要求结帐,我们使用支付宝结帐,在收到扣款成功的显示和短信后,服务员表示未收到付款。她第一时间不是向银行核实交易,而是要求我们再次付款。再我们要求她去和银行核实,她确认了交易没问题

5、刚结束用餐,服务员拿来了帐单要求结帐,我们使用支付宝结帐,在收到扣款成功的显示和短信后,服务员表示未收到付款。她第一时间不是向银行核实交易,而是要求我们再次付款。再我们要求她去和银行核实,她确认了交易没问题,便说了一句 “你们可以走了” 没有因耽搁我们20分钟而道歉,并反驳和她没有关系,而是pos机有问题。

6、临走店家告诉我们后续会给一个满意的答覆,当我们再次联系时,已经被拉黑,表明不愿解决此事的态度。
2023-05-24 1777 瀏覽
鮨慎是一家老店了,最近来的少了,但是近期看到他口碑两极分化,于是决定来试一次。今天没有request kami san的板,所以吃的是本地师傅的板。中午场他分12点和1330两个时段,所以会有点赶,比较建议周中来吃。装修和服务都没问题,服务非常周到,走之前师傅会送到电梯口,这个不是每家店都有的服务。今天吃的是680套餐,含了3个酒肴,12个寿司(含玉子)和1个手卷。加正常都有的茶碗蒸,汤甜品这些。小食有八爪鱼,鮟鱇鱼肝和荧光鱿鱼(我不吃生蚝,不然应该是半颗生蚝)。寿司分别是中托罗,左口鱼,甜虾,深海池鱼,赤贝,北极贝,海胆,金目鲷,酱油渍赤身,大托罗和毛蟹。整体感觉鱼料是非常新鲜的,寿司上的鱼用量也非常慷慨(中托罗和大托罗分别都给了厚切的2~3片),其中印象深刻的有北极贝非常肥美,几贯托罗,金目鲷鱼肉爽弹以及毛蟹。但是整体有个毛病就是寿司比较“散”,到什么程度呢,就啊我用手得用4个手指去抓,不然担心他会散。原因除了捏的松之外,可能跟他寿司饭偏软已经鱼生分量较大有关。虽然这么说,但也不影响吃,味道还是能接受的,如果把他当散寿司的话。中环区,这个价格这个质量我是收货的,寿司松散的问题,下次

中环区,这个价格这个质量我是收货的,寿司松散的问题,下次我再试试看kami san再看看?
2023-05-13 1776 瀏覽
I am writing to express my disappointment and frustration with the experience and terrible food that I had in your restaurant. As a customer, I was expecting to enjoy delicious food and a warm and welcoming atmosphere. Instead, I was subjected to unprofessional service and racism from one of your chef and waitress which can be summarized in three parts. 1. The chef ignored us for long periods of time and pretend don’t understand our needs and questions. Throughout our meal, our chef pretended no

1. The chef ignored us for long periods of time and pretend don’t understand our needs and questions. Throughout our meal, our chef pretended not to speak English and Mandarin and refused to communicate with us. As a bilingual country, I attempted to speak to him in English, but he continued to pretend not to understand us. When we confront him and his boss because of his attitude and unprofessional service in Mandarin. He started to understand every words we said, but still refuse to answer in English or Mandarin. Although the restaurant accepts Alipay & Visa & Wechat all the different payment and we can make reservation on WeChat, but for language, only Cantonese.

2. After receiving our bill with Alipay, the app shows “transaction successful” . Instead of check with the bank, the waitress asked us to pay the bill twice, and accusing us of not paying. We have waited 20 minutes for the waitress confirmed the transaction with the bank. Without any apologize, as we all felt that our integrity was being questioned, and we were being unfairly treated. She said she don’t understand how her POS work.

3. The food is terrible, our chef served us totally different dish compared to other customers who were seated nearby. Although we had ordered the same set, the food that was served to us was of inferior quality and size compared to what was served to other customers. The chef dropped a sushi onto the towel. Instead of apologizing and offering to replace the dish, he picked up the food and proceeded to serve it to us, we have filmed it, and we will post on all the social medias. We strongly believe that this was a result of our race, as we were the only people who speak Mandarin in the restaurant at the time.

We attempted to communicate our concerns to the restaurant, but rather than addressing the situation, they actively blocked our message and ignored our requests. It is unacceptable for anyone to be made to feel unwelcome or discriminated against based on their race, and I am deeply disappointed that this happened in restaurant. Furthermore, the service I received from your staff was not up to the standards I would expect from a restaurant of your caliber. The chef and waitress were unprofessional, unfriendly, and inattentive.

You guys need to learn what is professionalism.
2023-05-07 2649 瀏覽
記錄下2023年疫情後生日月第一餐生日飯。Omakase︰21道由鵬師傅親自操刀傳統和食料理及壽司,日本空運刺身作壽司主食:濃郁鮟康魚肝、中吞拿魚、爽口鮑魚及八爪魚片、龍蝦等等,食材新鮮香濃。經師傅用心調配,不單唔會過咸,而且更突出鮮味。海膽顛覆咗對香港食海膽嘅恐懼,爽口新鮮,濃烈膽味。壽司8貫 刺身好高水準,種類太多不能盡錄。飯底已經調好味將海鮮再昇華,細心師傅知道我飽,做成“20粒”飯迷你版壽司。近尾聲會有兩件玉子燒,完全無落麵粉,但入口質地、味道,甚至賣相都同一件微型莎莉蛋糕一樣。日本夕張蜜瓜,甜、多汁、香!純米大吟釀,純到米香蓋過酒味,滑身濃厚。由Welcome drink 清淡姬松茸麵豉湯到生日芝麻雪糕 waffle,全餐食足3小時。鮨慎日本老闆師承字號“岡田”,餐後老闆請飲梅酒,繼續分享飲食,交流心得。總結︰待客精神賓至如歸,90度鞠躬恭送,更突顯日本人傳統禮儀。師傅細心地按每位客人食量同喜好作出調整, 誠意堆砌擺盤,每道菜都似畫咁靚、用心製作食物,實行傳統方法將廚師工藝發辦。
記錄下2023年疫情後生日月第一餐生日飯。Omakase︰
21道由鵬師傅親自操刀傳統和食料理及壽司,日本空運刺身壽司主食:濃郁鮟康魚肝、中吞拿魚、爽口鮑魚及八爪魚片、龍蝦等等,食材新鮮香濃。經師傅用心調配,不單唔會過咸,而且更突出鮮味。
刺身三食

鮟鱇魚肝

鮑魚

八爪魚

刺身魚

烤魚

中吞拿

海膽顛覆咗對香港食海膽嘅恐懼,爽口新鮮,濃烈膽味。
海膽杯

壽司8貫 刺身好高水準,種類太多不能盡錄。
壽司8貫

玉子燒

日本夕張蜜瓜,甜、多汁、香!
夕張蜜瓜

純米大吟釀,純到米香蓋過酒味,滑身濃厚。
純米大吟釀

由Welcome drink 清淡姬松茸麵豉湯生日芝麻雪糕 waffle,全餐食足3小時。
姬松茸麵豉湯

芝麻雪糕

梅酒

總結︰
待客精神賓至如歸,90度鞠躬恭送,更突顯日本人傳統禮儀。
2023-05-05
$2000 (晚餐)
生日
芝麻雪糕
  • 海膽
  • 鮟康魚肝
2023-04-22 976 瀏覽
Follow IG🌟: @eatgoodwest.sin 啲相都係跟師傅呈現次序出~個人二訪都覺得感覺唔錯 未來都會再去嘅鮨店🍣✨都想分享一下自己點解二訪Sushi Kami~因為我係左拗🥸所以食Omakase就好考師傅細唔細心 見唔見到🤫 好多時候好多鮨店都好好 可能第一二件壽司察覺到左拗就會即刻作出調整 但Kami San同埋佢師傅最令我impress係佢地係上第一道壽司之前已經留意到🥰所以呢啲細心位令我除咗因為壽司而再去食嘅原因😝我覺得今次食Sushi Kami嘅舍利偏向淡味 應該係襯返春天唔太濃味嘅魚料😋 我自己覺得今次比較remarkable係靖魚 醋漬咗嘅鯖魚帶少少酸味啱啱好 入口好香😚通常鯖魚都會配紫菜或者以押壽司嘅形式呈現 今次呢個覺得幾好👍🏻雖然我自己就覺得其他鮨店嘅赤身好食啲 但Kami San刀工超勁🙌🏻🥺喺魚料上面嘅界咗紋之後的確令口感好咗😆✨我哋最後再加咗馬糞海膽 Kami San嘩最近嘅海膽質素時好時壞 不過我哋都好好彩 食到好食嘅海膽🤤我哋係Kami San serve的~所以用餐體驗十分好!!!🤩我最欣賞係Kami San嘅匠人精神🫡佢雖然係日本人 但佢
Follow IG🌟: @eatgoodwest.sin

啲相都係跟師傅呈現次序出~

個人二訪都覺得感覺唔錯 未來都會再去嘅鮨店🍣✨

我哋係Kami San serve的~所以用餐體驗十分好!!!🤩我最欣賞係Kami San嘅匠人精神🫡佢雖然係日本人 但佢好努力用中文去解釋清楚話比我哋聽每一舊dish係咩嚟 另外我最欣賞 係無論係咪佢serve 客人離開佢都會好謙虛咁多謝客人甚至乎會逐個帶出門口 幫客人撳埋升降機嘅掣 送客人入升降機之後就再90度鞠躬多謝客人嘅蒞臨🙆🏻‍♀️我覺得以佢係一個咁有經驗嘅日本師傅 嚟到香港都會做足所有嘅招呼同款待 確實有啲難得(可能係因為見到其他鮨店嘅日本師傅無咁貼心🤣) 喺呢一方面我會俾Kami San滿分💯

以下係今次Omakase Menu🍴:
🍣赤身
🍣大拖
🍣靖魚
🍣拖羅蓉紫蘇葉手卷
🍣馬糞海膽(追加😋)
🍣玉子燒
🍣麵豉湯
🍣甜品

💰:神水 Set ($680/pp)
追加海膽(80/pp) (抵到傻🤪)

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌕🌑
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌗
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍鮨慎 Sushi Kami
@sushikami25100045
地址:中環安蘭街18號12樓

#eatgoodwestsin_japanese
#eatgoodwestsin_omakase
#eatgoodwestsin_central
#eatgoodwestsin_sushi
#eatgoodwestsin_hongkong
#omakasehongkong #hongkongomakase #sushikami #kamisan #omakase #centralomakase #hkisland #hongkongisland #central #sushi #sushilover #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkig #japanesefood #japanesesushi
2023-03-14 1448 瀏覽
前排book咗呢間嘅omakase,平時嘅omakase 都要早一兩個月book ,但今次因為想快啲食到,所以我地只係提早咗一個星期book,好彩都比我地book 到~Deluxe Tea Omakase HK$1580 p.p.今次我地揀咗個Deluxe tea omakase set 一共有十六道(順序) 海鮮茶碗蒸/柚子汁八爪魚/左口魚白蝦/深海池魚/牡丹蝦/鮟康魚肝/拖羅黑鱸魚,櫻樽魚,海膽,矮瓜/烏貝/海膽昆布漬/蠔/豉油漬吞拿魚/拖羅壽司/赤鯥魚海膽手卷/紫蘇葉拖羅手卷/麪豉湯/忌廉蝦山芋蛋糕/蘋果士多啤梨 因為有十幾道刺身/壽司/手卷,所以今次都係highlight 講少少柚子汁八爪魚八爪魚薄薄幾片,好彈牙而且好有咬口,加咗啲清甜嘅柚子汁 味道更加清新~拖羅,黑鱸魚,櫻樽魚,海膽,矮瓜呢道刺身係成餐omakase 最好食~黑鱸魚有微微燒過,食落有少少焦香味;而拖羅油脂分佈得好平均,食落油而不膩;櫻樽魚同海膽都好新鮮~ 昆布漬海膽呢道昆布漬海膽比較罕見,海膽同昆布嘅味道,配搭起黎都好好食~赤鯥魚海膽手卷赤鯥魚手卷好新鮮,而海膽嘅份量都超多~ 係幸福嘅感覺ahhh整體感覺刺身

柚子汁八爪魚

拖羅,黑鱸魚,櫻樽魚,海膽,矮瓜

赤鯥魚海膽手卷

整體感覺
刺身壽司都好新鮮;要順帶一提,今次日本師傅係Kami San ,佢用廣東話為我地食嘅刺身壽司作介紹,佢份人好風趣,令到成個過程都食得好開心~ 呢間omakase 絕對係可以回頭嘅一間~遲下有其他慶祝節日可以選擇食其他set 性價比會更加高~
2023-01-24 1947 瀏覽
擂沙💬:來到新一年,是時候解決上年累積下來未出的帖文。這半年來我們都有binge eat omakase,因此將會陸續回顧幾家城中熱店,打頭陣的是鮨慎。第五波疫情放鬆社交措施前,突發其想不如先預約並指定Kami San,一等便是三個月。午餐神水omakase ($680) 性價比頗高,整體而言12貫壽司都有妥善發揮魚料的口感和味道,其中特別以夏季限定的石垣貝非常厚肉,嚼了超過15下,愈嚼愈鮮甜。厚肉又溫暖的車海老呈半熟狀態,甜度尤長。還有追加了難得一遇的新子,是幸運之神眷顧。十分喜歡其輕漬的微酸、魚身的軟嫩及貫徹始終的青瓜香。阿林💬:大拖羅油脂平均,馥郁的油香包覆著舍利,也包覆著每一個味蕾,對於嗜肥膩的我而言感覺非常棒,但擂沙就覺得過分油膩。魚料整體不錯,惟我倆對舍利都有點意見。雖然大小剛好,但溫度不一致,質地太軟,調味也望能更酸。Kami San一本正經的外表下,有一顆鬼馬的心。每貫壽司放下來都會先胡亂介紹,一餐下來不知出現了多少次海膽和拖羅,引你一笑後再真正介紹,過程輕鬆愉快。

厚肉又溫暖的車海老呈半熟狀態,甜度尤長。

2022-08-06
2022-11-14 2205 瀏覽
#joyfood_中環鮨慎 (part 1)📍中環安蘭街18號12樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━默默加入咗Omakase關注組 做足功課 搵到呢一間據說質素高且較易book位嘅鮨店 仲要指定咗kami師傅🥳 果然係一次冇失望嘅omakase初體驗🤩 相太多所以今次會分三個post介紹🤟🏻 不過本人仲係omakase新人 如果有錯唔好見怪😅━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━嗰日kami師傅一打四 另外仲有三位師傅負責其他客人 坐定定之後kami師傅就會問用好標準嘅廣東話問有冇嘢唔食🤣 跟住就可以睇佢切薑片 準備魚料 不過可惜我唔識日文 所以同師傅嘅交流就少咗🥲今日嘅套餐係kuwamizu神水($680+10%) 壽司12貫━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍵 茶碗蒸▶︎ 正常水準 面頭有一層高湯同蟹肉絲 有鮮味 蛋都夠滑 不過size比其他鮨店細啲▶︎ 入面仲有一粒帶皮嘅銀杏 食上去軟糯仲有一點苦味 幾特別👍🏻 好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐙 八爪魚 ▶︎ 正常發揮 淡淡嘅鮮
#joyfood_中環
鮨慎 (part 1)
📍中環安蘭街18號12樓
🍵 茶碗蒸
🐙 八爪魚
▶︎ 正常發揮 淡淡嘅鮮味同鹹味 口感煙韌有彈性
▶︎ 加上wasabi之後味道更豐富 咬緊八爪魚嘅時候舌尖會有零星嘅刺激感
🍣 左口魚
▶︎ 質感結實 魚味稍淡不過有少少鮮甜嘅感覺
▶︎ 調味淨係加咗青檸皮 第一啖就食到檸檬清香 係好嘅開始😗
左口魚

🍣 甜蝦
▶︎ 浸過醬油不過唔會搶味 入口淨係感受到甜蝦嘅鮮甜軟糯 同粒粒分明嘅醋飯形成對比 個人好鐘意❤️
▶︎ 覺得師傅手勢唔錯 呢貫甜蝦捏得好靚🤩
甜蝦

🍣 九繪魚
▶︎ 第一次聽同第一次食 師傅好有耐性咁講咗幾次gao kui yu 不過我同旁邊食客都一頭霧水 互望過後都係點頭表示明白🫣 好彩最後搵到佢嘅真身
▶︎ 食落比左口魚更加有彈性 不過魚味同樣偏清淡 咬吓咬吓會覺得甜甜地
▶︎ 不幸地有少少筋🤏🏻
九繪魚

🍣 赤貝
▶︎ 色澤睇上去好吸引 橙紅色又有光澤🤩
▶︎ 食起上嚟海水味同鮮味都頗重 亦都夠彈牙 不過略嫌肉唔夠厚🥲
赤貝

🍣 昆布漬海膽
▶︎ 都算係招牌 不過個人覺得正常水準 無乜驚喜
▶︎ 睇到昆布 但係真係食唔太出 反而海膽嘅鮮味似乎因此少咗啲🧐
▶︎ 不過海膽都係creamy同夠甜😉

🍣 金目鯛
▶︎ 似乎唔夠爽脆 偏軟糯一啲 不過肉夠厚身所以食上去好滿足😚
▶︎ 油香感唔重 魚味都唔算太濃 只係淡淡嘅鮮甜😌
金目鯛

🍣 黑鱸魚
▶︎ 炙燒過 所以油香都幾夠 少少青檸味又可以解油膩感
▶︎ 可惜都係有少少筋🥲
黑鱸魚

🍣 醬油漬赤身
▶︎軟中帶有少少嚼口 不過個人認為鹹酸太重 如果重口味人士應該會滿意😋
好味指數:●●●○○
醬油漬赤身

🍣 拖羅
▶︎ 切成薄薄三層 再疊埋一齊 食落確實比一層口感更為豐富👍🏻
▶︎ 油香感爆棚❤️ 不過又未覺得係入口既化 需要咀嚼一陣先會化開
▶︎ 味道鮮甜 唔會覺得腥😗
拖羅
🍣 春子鯛
▶︎ 上網check返原來係鯛魚嘅幼魚 第一次食所以唔確定質素如何 不過食上嚟一部分有實肉感 一部分就有刺身嘅膠質感 幾特別
▶︎ 淡淡嘅鮮味加上檸皮嘅清新 雖值夏日但仍感受到春🌸
春子鯛

🍣 赤鯥魚
▶︎ 燒過之後將油香逼曬出嚟😲 咬嗰陣油香超重 有少少似拖羅但係肉質會偏硬身啲
赤鯥魚

🍙 吞拿魚手卷
▶︎ 大路嘢 正常發揮 入面有醃蘿蔔 芝麻 紫蘇 等
▶︎ 調味對我嚟講有少少鹹 不過拖羅蓉比得都幾足 and第一啖最滿足🤤
吞拿魚手卷

🫕 麵豉湯
▶︎ 普普通通 對我嚟講偏鹹咗啲
好味指數:●●◐○○
🍰 玉子燒
▶︎ 內裡似布丁質感 外圍似蛋糕質感 整體濕潤 有蛋香 甜度適中
🍨 抹茶雪糕配最中餅
▶︎ 雪糕順滑冇冰晶 有淡淡嘅抹茶味同甜味
▶︎ 最中餅加咗脆脆嘅口感 唔錯🙌🏻
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #中環美食 #中環餐廳 #中環 #鮨慎 #sushikami
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#omakase #廚師發辦 #日本菜 #壽司
拖羅
春子鯛
赤鯥魚
吞拿魚手卷
就我個人而言,Omakase (香港某些)就是一個噱頭,其實已定了那幾款壽司,只是沒有食物清單供客人午市有兩個餐,$1180及$680我倆選了$680 的神水,有茶碗蒸、前菜是八爪魚、寿司 12貫、麵豉湯、玉子燒和咖啡/雪糕寿司我印象深刻就只有甜蝦、昆布海膽和吞拿魚蓉紫蘇葉手卷因為以上3款食材我是最喜歡,所以亦有印象一個bar枱大概可坐10人,為我們預備的師傅應該是一位年輕的香港人,他負責4個人份量,整體食物質素可以,但師傅給我的印象一般。1. 好趕時間 - 我朋友是第一件握出,所以大多數夾時都散開,基於禮貌,我盡量是等他握完4件 (即連同我旁的一對情侶) 介紹完材料名才放入口,其實他應該2人2人的安排2. 零交流 - 我們整個過程幾乎沒有互動,他握完寿司後只講出材料名 ~完~3. 沒有問喜好 - 飯會不會太多/少? 我很喜歡吞拿魚蓉,但就不好紫蘇葉,因為覺得陣味好怪,但師傅沒有問我們要不要紫蘇葉4. 沒有換碟 - 就第1點,我朋友的飯是散開,師傅把玉子燒放上去有豉油味的碟上,可能另上比較好5. 感覺奇怪 - 到最後1件寿司時,師傅説 呢件係最後1件,你哋飽唔飽? 使唔使加?如果字眼改

午市有兩個餐,$1180及$680

寿司我印象深刻就只有甜蝦、昆布海膽和吞拿魚蓉紫蘇葉手卷
因為以上3款食材我是最喜歡,所以亦有印象

5. 感覺奇怪 - 到最後1件寿司時,師傅説 呢件係最後1件,你哋飽唔飽? 使唔使加?如果字眼改動一下比較好,如 “呢件係最後1件,仲有無其他想加,如需要可叫侍應攞個Menu俾你睇”之類

坐我們隔離枱的師傅與食客很有互動,會介紹玉子燒有什麼材料,要焗2小時,製作過程繁複,又會詢問飯量夠不夠和要不要紫蘇葉之類,人家就吃得很輕鬆,我的體驗就普通,沒有驚為天人的感覺。
2022-10-12 1731 瀏覽
今年生日男朋友帶了我去中環的Sushi Kami食Omakase,我哋選擇左中午1:00的時段,全場10個座位都坐滿。午市分別有兩個套餐,一個係$680的12貫壽司套餐,另一個則是$1180的刺身、燒物和壽司套餐。我地選擇較為經濟的壽司套餐。首先前菜包括茶碗蒸和八爪魚,雖然普通但看得出花了心思。第一件壽司是拖羅,入口滿口油香10分鮮味。之後令我最印象深刻的便是甜蝦壽司, 10分新鮮,而且入口即溶的感覺令我想再encore。由於提前和餐廳說好了慶祝生日,餐廳特意在甜品環節插上蠟燭,為我們慶生,十分貼心。

首先前菜包括茶碗蒸和八爪魚,雖然普通但看得出花了心思。

2022-10-06
生日
老公上網做咗功課,睇過介紹,覺得「鮨慎」唔錯,於是就訂咗晚餐同我慶祝相識紀念日加中秋節做節。坐低之後,店員問我哋Omakase 有冇乜嘢唔食,我哋話冇,跟住佢就即刻上咗碗湯。其實我都未settle down,連口罩都未除,有冇需要咁趕呢?我哋係食Dinner,唔係中環放Lunch喎!🙄我用枱上面嘅熱毛巾抹手時,發現枱墊同毛巾盤下邊有一條長長嘅頭髮。我覺得唔太衛生🫣不過靜靜咁掹走咗就算。開頭其中一個店員問我哋飲唔飲酒,我哋話唔飲。隔咗一陣,另一店員問都唔問就直接收走個wine list。其實佢可以再問一下先收,會比較有禮貌。上第一碟魚生組合時,師傅已經一早預先整好晒,放喺佢工作枱上面一段時間,等我哋飲完湯,食埋頭盤小食就送遞俾我哋。我覺得碟魚生暴露咗喺空氣中太耐,唔係高級Omakase 應有嘅做法。魚生組合有筋子同兩款左口魚。其中一款左口魚上面有片魚鱗😥我冇講出嚟又冇影相,因為話晒都係同老公慶祝,我唔想破壞氣氛。師傅每次介紹食物嘅時候,都只係簡單咁講食物名稱,例如:「秋刀魚」、「池魚」。其實好多食客都對魚類有一定認識,反而對季節性或區域來源就唔會太清楚。如果師傅可以詳細講解一下,會令人覺

師傅每次介紹食物嘅時候,都只係簡單咁講食物名稱,例如:「秋刀魚」、「池魚」。其實好多食客都對魚類有一定認識,反而對季節性或區域來源就唔會太清楚。如果師傅可以詳細講解一下,會令人覺得更加專業及認真。

經過幾件壽司之後,再上另一魚生組合,有Toro,海蝦同竹青魚。竹青魚入面竟然有條魚骨😱好彩我冇拮親或哽到!我今次真係要影低同話俾師傅聽。師傅即時話唔好意思並解釋魚肉之中有細骨係會有機會出現😲如果係快餐店的話,呢個解釋我會接受,可惜呢度唔係。佢話換過一件俾我,但係我唔想再食竹青魚,所以就婉拒左。

其後再食咗好幾款壽司,新鮮又美味,不過到一碟蟹肉海膽汁配魚生嘅時候,我又食到有魚鱗!😱我真係估唔到佢哋處理魚生會咁唔小心!師傅又再次道歉,重新再做一份俾我。令我萬萬意想不到嘅係,新嘅一份蟹肉入邊竟然有蟹殼!🤯我係咪應該去買六合彩呢!我真係好失望,心情完全被破壞,有啲想即刻埋單離開嘅衝動😡

負責serve我哋嘅師傅係香港人,睇得出佢比較年輕。佢對接二連三嘅出錯感到十分抱歉,做白海膽手卷嘅時候都專登放多少少海膽當補償。之後佢亦嘗試請我哋飲梅酒及送雪糕,可惜我哋唔鍾意飲梅酒亦唔想食雪糕,所以佢嘅好意我哋都冇接受到。

平心而論,$2280 晚餐Omakase 有21款食物,種類及味道都唔錯,但係食材嘅處理真係完全唔合格!❌ 就算廉價日本餐廳都唔應該有魚骨、魚鱗同蟹殼,更何況係高級壽司店?!

我對鮨慎非常之失望!希望佢哋會多加留意,唔會令其他食客遇到同樣「可怕嘅經驗」!
魚骨
魚鱗
蟹殼
2087 瀏覽
帳單
2022-08-22 994 瀏覽
上網睇過好多評價話鮨慎好食又抵食所以專登約朋友嚟試試佢!!一入到嚟好好service,好快就安排俾我哋地方比我地放手袋,仲好貼心咁安排座位俾我哋。今次係日本師傅Service,全程好好態度同禮貌,仲會介紹每一種壽司俾我哋,等我哋知道食緊啲乜嘢。最鍾意同埋最特別嘅就係海膽,用昆布包住海膽嗰陣時都係第一次食,感覺好新鮮同埋好得意😍走嘅時候態度都好好,係咁同我哋講88。絕對係一個好好嘅體驗
上網睇過好多評價話鮨慎好食又抵食

2022-08-19 784 瀏覽
【中環】鮨慎沿住雲咸街上轉左行到尾就會到安蘭街18號,位於12樓嘅鮨慎裝修相當簡潔帶濃濃嘅日本風。午市廚師發板分別有2個價錢,我就揀咗壽司12貫$680,包括前菜、茶碗蒸、味增湯及甜品。✨前菜:八爪魚壽司12貫:✨左口魚✨深海池魚✨甜蝦✨金目雕✨赤貝✨昆布漬海膽✨魷魚✨赤身✨大拖✨赤鯥✨池魚✨吞拿魚蓉紫蘇葉手卷當日每位師傅平均應對4位食客,在控制每貫壽司上菜速度方面掌握得不錯,唔會讓食客覺得有壓力。👍🏻赤醋飯偏微酸,整體而言不過不失。食材非常新鮮,每件壽司做法相似,能夠吃到最真實的味道,卻欠缺了衝擊感。離席後亦講唔出邊貫壽司最深刻,有點可惜。最後有一道玉子,外觀同味道都同平時食開嘅玉子有所不同。呢度嘅玉子因為加咗忌廉嘅關係,味道同口感都比較似蛋糕,師傅話製作需時兩個鐘,唔簡單啊!😋盛夏季節魚類脂肪較少,魚肉紮實。當中金目鯛、池魚為時令,肉質甜美,油分不會太多。🤤👉🏻午市時段有數枱上班族嚟食晏,大聲講大聲笑🥲希望大家可以好好享受午餐嘅同時盡量唔好騷擾到鄰座🙇🏻‍♀️📍鮨慎 中環安蘭街18號12樓

【中環】鮨慎

✨吞拿魚蓉紫蘇葉手卷

📍鮨慎
中環安蘭街18號12樓
2022-08-18 520 瀏覽
鮨慎向來是中環一大午市Omakase之選,價錢相宜質素亦不失禮,加上訂座難度亦不如其他一位難求的鮨店,所以一直不乏捧場客。猶記得當時是禁晚市堂食,不同餐廳都推出Early Dinner來維持生計,鮨慎也不例外,但在他們兩輪午餐和Early Dinner中間再加一輪下午茶,定價比午市680餐只貴二百,但再加幾道酒肴,非常抵食,可惜期間限定,此情不再。整體味道不過不失,但當日海膽用上小川馬糞海膽,質素不俗,而且給的份量也很大方。除此以外還有昆布漬海膽和白子,非常滿足!主廚Kami san的服務也是一流,即使廣東話不純正,也會盡力和客人以廣東話溝通,非常值得欣賞。•馬糞海膽🌟•大拖羅✨•赤身•赤貝•昆布漬海膽✨•鱈魚白子•八爪魚•甜蝦•深海池魚如果想睇多D食記,可以Follow小弟IG!@mostly.sushi

•馬糞海膽🌟
•大拖羅✨