青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2天前 0 瀏覽
想食呢間同the forest好襯既新式泰國菜好耐!! 呢度環境好舒服 木系同雲石為主既裝修好靚😆✨惹味拼盤 (小) $96估唔到細拼盤都有幾多款式😎有雞皮卷 酸腸 魚餅 雞棗等等 仲有2款醬比你點 對我黎講都幾辣既 但都係忍唔住會再點🤭我地覺得雞棗最好食😆✨香辣蟹蒜炒麵 $118呢度飯同麵既選擇唔算好多 但都幾有水準👍🏻呢個炒麵性價比高😋有少少似辣既日式炒麵 但有非常之多既配料 仲有一堆蟹肉好吸引!✨紅咖喱香料三文魚 $138 配白飯 (+$15)原來紅咖喱係加左菠蘿同荔枝 所以食落少辣得黎又甜甜地 不過三文魚如果再嫩啲就更吸引! 唔食三文魚既話仲可以配大蝦~另外仲嗌左2杯野飲 蝶豆花隻色好靚☺️似椰汁冰 唔會太甜👍🏻泰式奶茶就相對甜啲 珍珠幾有咬口~✨蝶豆花椰子奶蓋 $48✨泰國珍珠奶茶奶蓋 $48

✨惹味拼盤 (小) $96

✨香辣蟹蒜炒麵 $118

✨紅咖喱香料三文魚 $138 配白飯 (+$15)

✨蝶豆花椰子奶蓋 $48
✨泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
2天前 0 瀏覽
好耐無試過平日同屋企人一齊有假放,一齊去食個靚午餐,最後揀咗旺角一間人氣泰國餐廳。環境好靚好舒適,餐廳周圍採用落地大玻璃有自然光感覺零舍舒服。而且仲有露天位置添~食物除咗好味之外,性價比仲好高!首先叫咗幾個午市套餐,有主食+小食+飲品。諗住午餐份量一般唔會好多啦⋯點知我錯左🫨真係非常抵食!✨芒果鮮蝦炒飯 x 脆炸豆腐配南乳醬 x 蝶豆花青檸茶非常喜歡呢個炒飯🫶🏻炒飯夠乾身,飯粒分明。當中配上蝦肉、鮮甜芒果粒同提子乾,味道同口感都好豐富!豆腐外面脆身咬落去好鬆軟,配上南乳醬變得非常惹味。✨路邊炭火炒豬肉寬河粉 x 泰式魚餅 x 桔仔酸梅好夠鑊氣,除咗豬肉片仲有粟米仔、菇、蘿蔔,河粉煙煙韌韌口感不錯。✨泰式船家脆炸花腩湯河粉 x 蒜蓉炒椰菜x 龍眼桂圓茶湯底好香好濃郁,花腩片肥瘦適中。炒椰菜諗住好平凡,但又真係幾好食🧐另外再叫左啲小食同甜品✨冬蔭單骨雞翼必食❗️炸粉唔會好厚,但好脆身,而且冬蔭功味好夠,有少少辣超級惹味,係食唔停口個種!✨酸辣鳳爪沙律從來好鍾意食鳳爪,尤其無骨😌呢個酸辣味夠哂惹味!✨雞皮卷賣相有啲似腐皮卷😆咬落內裡雞肉好juicy,一啲都唔膩,蘸上泰式辣醬好好味。✨斑蘭椰汁糕

食物除咗好味之外,性價比仲好高!

✨芒果鮮蝦炒飯 x 脆炸豆腐配南乳醬 x 蝶豆花青檸茶
豆腐外面脆身咬落去好鬆軟,配上南乳醬變得非常惹味。

✨路邊炭火炒豬肉寬河粉 x 泰式魚餅 x 桔仔酸梅

✨泰式船家脆炸花腩湯河粉 x 蒜蓉炒椰菜x 龍眼桂圓茶
湯底好香好濃郁,花腩片肥瘦適中。
炒椰菜諗住好平凡,但又真係幾好食🧐

另外再叫左啲小食同甜品
✨冬蔭單骨雞翼

✨酸辣鳳爪沙律
從來好鍾意食鳳爪,尤其無骨😌呢個酸辣味夠哂惹味!

✨雞皮卷

✨斑蘭椰汁糕/芒果糯米飯
前者賣相好精緻,係一朵花嘅形狀,有淡淡椰汁同斑蘭香;後者係我最愛嘅泰式甜品,芒果好香甜,仲配上椰子片,又係必食🙌🏻

上面幾杯跟套餐嘅飲品,賣相又靚又好飲。額外叫咗杯香辣菠蘿梳打,飲品入面有辣椒味,好特別,好飲得黎又幾爽😆

2024-05-29
個場都幾爆,開頭都要等一陣先入到去~ 比較少泰式餐廳🇹🇭🍴會行波希米亞既悠閒裝修風格,光線柔和,有幾多綠色植物🌳同埋乾花乾草💐,配埋白色雲石🪨枱同金屬凳🪑,感覺幾舒服😌 出面仲有露台tim~ 野食方面都唔錯,喺配搭上加多左啲心思,味道都唔錯~(5 😍 係滿分,🤩係半分) 泰式虎蝦金邊粉🦐🍜 - $138 (好味指數:😍😍😍🤩)個金邊粉🍜主要用左羅望子醬、茄汁🥫、椰糖🥥同魚露🐟調味,所以味道酸酸甜甜咁幾鮮味同惹味~ 如果個醬既味道再濃啲就更加好~ 上面有兩隻開左邊既大虎蝦🦐,開左邊就比較容易剝殼,幾飽滿同多肉,鮮甜彈牙~ 另外仲落左香口既蛋🥚同索味既豆卜去炒都唔錯,啲金邊粉🍜口感濕潤軟腍~馬拉盞炒椰菜🔥🥬 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)馬拉盞嚟自馬來西亞🇲🇾, 係用蝦仔🦐發酵製作而成,再加蝦米🦐、豆瓣醬、薑🫚、蒜🧄、辣椒🌶️同糖去炒,味道鮮味濃郁,惹味又有鹹香,用嚟炒椰菜🥬好正🤤 啲椰菜🥬唔會太硬,夠晒爽口而葉既位夠腍,清甜多汁幾好食😋馬沙文奶油咖哩雞🍛🐥 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)咖喱🍛既款式有好多,而今次就試左馬沙文咖哩🍛,感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜堅果🌰風味

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
泰式虎蝦金邊粉

泰式虎蝦金邊粉🦐🍜 - $138 (好味指數:😍😍😍🤩)
馬拉盞炒椰菜

馬拉盞炒椰菜🔥🥬 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
馬沙文奶油咖哩雞

馬沙文奶油咖哩雞🍛🐥 - $118 (好味指數:😍😍😍😍)
咖喱🍛既款式有好多,而今次就試左馬沙文咖哩🍛,感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜堅果🌰風味,質感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、檸檬草🍋同南薑🫚等香料,味道香濃,帶有啲微辣🌶️幾惹味~ 啲雞肉🐥質感嫩滑多汁,雞味🐥幾濃郁又唔會有雪味❄️ 如果多啲就更加好~ 同時仲有好多蔬菜,包括爽口既蓮藕片、軟糯既茄子🍆、清爽既秋葵同綿密既薯仔🥔,配搭幾豐富又索味~
油酥手抓薄餅 (3片)

油酥手抓薄餅 (3片)🫓 - $52 (好味指數:😍😍😍😍)
食咖喱🍛既時候又點少得配酥油餅🫓呢~ 個薄餅🫓 口感酥脆,酥皮蓬鬆同埋幾有層次感,入面質感濕潤鬆軟,有幾香既牛油🧈同麵粉香味,唔會油淋淋,配埋濃味既咖哩🍛 一路點一路食既感覺幾爽🤩
芒果糯米飯

芒果糯米飯🥭🍚 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
啲芒果🥭份量超多🤤 味道芳香誘人,香甜多汁𠝹左粒靚啲之餘亦都方便食👍🏻 而啲糯米飯🍚有常見既白色同靚靚既藍色,係天然既蝶豆花🪻顏色~ 口感軟糯煙韌,又唔會太黏口,上面淋左清香香甜又creamy既椰汁🥥同埋撒左香口酥脆既椰子脆片🥥,暖暖地既糯米飯🍚配埋凍凍地既椰汁🥥、香脆既椰子片🥥同軟糯既芒果肉🥭口感好豐富😍,所以好快就已經清晒😌

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
泰式虎蝦金邊粉
馬拉盞炒椰菜
馬沙文奶油咖哩雞
油酥手抓薄餅 (3片)
芒果糯米飯
繼上周到訪了獅叔後,這天又到了對面的青花,青花的設計比較偏向悠閑的度假風,主打泰國菜 🥗柚子大蝦沙律($118)爽彈大蝦現清新的柚子及芒果🥭配了酸甜帶辣的醬汁,挺開胃 🍴炭燒豬頸肉($118)炭燒豬頸肉治上酸辣青醬及花生碎,香口又惹味 🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)鮮甜的蟹肉配上肉鬆及腰果,令炒飯更加香口,菠蘿則非常香甜 🍴榴蓮薄餅($78)香酥的薄餅中帶啖啖的榴蓮味,配上煉奶及朱古力醬,味道更香甜 🍹龍眼桂圓茶($34)非常香甜的龍眼冰

🥗柚子大蝦沙律($118)

爽彈大蝦現清新的柚子及芒果🥭配了酸甜帶辣的醬汁,挺開胃

🍴炭燒豬頸肉($118)

炭燒豬頸肉治上酸辣青醬及花生碎,香口又惹味

🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)

鮮甜的蟹肉配上肉鬆及腰果,令炒飯更加香口,菠蘿則非常香甜

🍴榴蓮薄餅($78)

香酥的薄餅中帶啖啖的榴蓮味,配上煉奶及朱古力醬,味道更香甜

🍹龍眼桂圓茶($34)
非常香甜的龍眼冰
5天前
$267.5 (午餐)
5天前 0 瀏覽
位於旺角FOREST1/F新派泰菜「青花」,環境好優雅舒適,而且仲有室外露天茶座,係情侶拍拖、朋友吹水傾計、一家大細都啱嘅聚餐地方😍😍😍🌾芒果蟹肉沙律($118)蟹肉份量頗多,配埋甜到漏的芒果肉🥭,新鮮沙律菜🥗亦淋上調製過的芒果汁,清甜又清新的感覺。🌾泰式魚餅($68)一向都好鍾意❤️食泰式魚餅,所以好快俾我哋K.O.咗😍,蘸上甜酸醬,更開胃惹味,不過如果大塊D更好😅🌾炭燒牛肉串燒沙嗲($82)一碟有6 串,炭香撲鼻,牛肉入口都腍,最靈魂當然係個沙嗲醬啦,味道正宗,真係食唔停口😆🌾芒果糯米飯($78)芒果肉大大個厚切,而且非常新鮮,暖暖地嘅糯米飯好軟糯,加埋椰汁🥥一齊食,真係好滿足。🌾香辣菠蘿梳打($38)賣相好特別,有兩條小辣椒🌶️,真係望落都特別醒神🤩,菠蘿🍍梳打帶點微辣,竟然好夾👏🏻👍🌾鮮熱情果梳打($42)賣相相當吸引,用成個熱情果做裝飾,梳打水充滿熱情果的種子,味道酸咪咪又帶點微甜,清新解渴👍👍@atumchampak 🌸青花📭旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖☎️34682558

🌾芒果蟹肉沙律($118)

🌾泰式魚餅($68)

🌾炭燒牛肉串燒沙嗲($82)

🌾芒果糯米飯($78)

🌾香辣菠蘿梳打($38)

🌾鮮熱情果梳打($42)

@atumchampak

🌸青花
☎️34682558
#chuchu食在旺角📍 青花最近好鐘意去波鞋街呢個新商場搵食,方便又乾淨!今次食新派泰國菜!波希米亞風格和落地玻璃,仲有戶外位坐!💡OpenRice訂座可以有discount ! —————————————————————❣️ 泰式涼拌三文魚 $128泰式生蝦一定食過吧?泰式三文魚真係第一次食!好特別!感覺同做法同泰式生蝦差唔多! 三文魚同泰式酸辣汁原來咁夾!酸酸辣辣好開胃!.❣️ 馬拉盞炒芥蘭 $78馬拉盞炒菜幾惹味,份量都好大!炒得好香,因為用咗好多油!重口味人一定要嗌!.❣️ 馬莎文奶油咖喱雞 $118偏甜不辣,小朋友都冇問題!最欣賞有好多靚芫荽,好正!雞肉大大舊,有4-5舊,仲有好多配料,茄子、秋葵、馬鈴薯、蓮藕等等!.❣️ 油酥手抓薄餅 $52 手抓薄餅共有三塊(球?)形狀好搞笑,唔同平時嘅一塊塊,佢係拱起左,應該係焗起咗?🤣但口感同平時嘅手抓餅差唔多,都係好酥脆,用來同咖喱雞一齊食,好正!.❣️ 三色冰奶蓋 $48超打卡able💯賣相好可愛!奶蓋面用咗三色龍鬚糖,紅、黃、綠三隻色,好似一隻卡通人物(不過講唔出個名😂)下面好多三色啫喱有得咬咬!✨記得嗌少甜,龍鬚糖融咗就會啱啱好!.❣️
#chuchu食在旺角
📍 青花

💡OpenRice訂座可以有discount !
❣️ 泰式涼拌三文魚 $128

❣️ 馬拉盞炒芥蘭 $78

❣️ 馬莎文奶油咖喱雞 $118

❣️ 油酥手抓薄餅 $52

❣️ 三色冰奶蓋 $48
✨記得嗌少甜,龍鬚糖融咗就會啱啱好!

❣️ 楊枝甘露奶蓋 $48
係飲得到嘅甜品!有驚喜‼️奶蓋鹹鹹哋,稠身,好正!面頭有好多新鮮芒果同金柚肉,好足料,下面仲有啲啫喱,正!食泰國嘢飲奶類一定啱,可以解辣!#chuchu飲品

💬 餐廳上菜速度好快,不過就要襯熱食!
不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 7.5/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 青花 (THE FOREST) (旺角)
🕑營業時間: 12:00-22:30

需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2024-06-02
2024-06-05 0 瀏覽
未食就叫你走???乜野好食都无用,今日抱著期待的心情去试食超级失望,食物不是特別吸引,仲要门口无人等???唔会再去啦,唔係特別吸引的食物劣質服務????真系有问题
未食就叫你走???
乜野好食都无用,今日抱著期待的心情去试食
✨泰式豬頸肉沙律估唔到呢個salad係辣辣地🥒🥒🌶️~而豬頸肉唔肥 但係偏乾身🐷.✨炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲串燒帶有淡淡沙爹醬之香💛💛最鍾意串燒豬‼️好香豬味+肉感較多;串燒牛就還好🐮.✨荔枝菠蘿紅咖喱大蝦(+$15 白飯🍚)裡面有荔枝肉、菠蘿、茄子、蝦,荔枝肉好香甜,茄子淋淋地 好似吸咗啲咖哩咁🍆,蝦肉好脆口🦐。而紅咖哩唔似黃咖哩嗰浸味🌶️香辣得嚟椰汁味好濃郁🥥🥥撈飯都唔錯。.✨楊枝甘露奶蓋 & 椰皇🥭芒果同埋整杯都係甜甜地咁,但冰太多🧊;young coconut 解渴一流,好清新。.✨泰式奶茶奶凍味道上真係Thai Tea味十足,茶味較濃郁 變相甜味冇咁突出🧡,質地好有彈性而順滑。面頭有涼粉粒+椰汁,同奶凍係幾好嘅配搭
✨泰式豬頸肉沙律
✨炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲
✨荔枝菠蘿紅咖喱大蝦(+$15 白飯🍚)
✨楊枝甘露奶蓋 & 椰皇
✨泰式奶茶奶凍
2024-06-05 43 瀏覽
今日去咗旺角搵食,去完日本旅行返嚟想吃泰菜,去咗THE FOREST入面間「青花」,Cafe 以木系 x 鼠尾草同乾花作裝飾,很有大自然🍂的感覺,環境優美,坐得舒服😌 。🔸柚子大蝦沙律 🔸$118沙律份量都幾多,蝦🍤大大隻又爽口,入面有好多芒果肉同柚子碎,炸蒜碎,很惹味同很開胃的沙律菜。🔸炭燒豬頸肉• 酸辣青醬 🔸$118豬頸肉份量都幾多,燒得幾乾身有炭燒味道 都唔少,本身已經好夠味,點埋酸辣青醬更滋味。🔸 冬䕃公單骨炸雞翼 🔸 $82冬䕃單骨雞翼炸得又香又脆,雞翼辣辣地、有少少冬䕃味道,好食。🔸白冬䕃公南薑椰奶雞湯 🔸$86 白冬䕃公湯以椰汁做湯底,同平時飲開的紅椒湯底相比起來,多添了一份椰香清新味道,湯底用了雞骨雞肉來熬製,很有雞鮮味,再配埋南薑,青檸,芫荽,香茅,檸檬葉等等泰式香料等,小小酸酸辣辣,好開胃又鮮味,推薦大家要試吓。🔸芒果糯米飯🔸 $78芒果🥭好清甜,配埋紫色蝶豆花糯米飯同滿滿又脆的杏仁片同mix 埋很香椰汁🥥一齊食,好yummy😋,食完好滿足。🔸 蝶豆花青檸🍋‍🟩茶🍹🔸 $36賣相幾靚紫色的蝶豆花青檸🍋‍🟩茶,淡淡的青檸味道。🔸香辣菠蘿🍍梳打🍹🔸$38 呢杯有驚喜,

🔸柚子大蝦沙律 🔸$118

🔸炭燒豬頸肉• 酸辣青醬 🔸$118

🔸 冬䕃公單骨炸雞翼 🔸 $82

🔸白冬䕃公南薑椰奶雞湯 🔸$86

🔸芒果糯米飯🔸 $78

🔸 蝶豆花青檸🍋‍🟩茶🍹🔸 $36
賣相幾靚紫色的蝶豆花青檸🍋‍🟩茶,淡淡的青檸味道。

🔸香辣菠蘿🍍梳打🍹🔸$38
呢杯有驚喜,有兩隻紫天椒同辣椒籽mix 埋菠蘿🍍的梳打,其實只有小小辣又有菠蘿味道,幾好飲。
2024-06-02
  • 柚子大蝦沙律
  • 芒果糯米飯
  • 蝶豆花青檸茶
  • 冬䕃公單骨炸雞翼
  • 香辣菠蘿🍍梳打
  • 白冬䕃公南薑椰奶雞湯
夏天最鍾意泰國菜因為夠晒惹味🌤️今日嚟到旺角嘅呢間泰國菜環境以大地色嘅大自然感為主🏝️同一般泰國菜唔同有種小清新既造型感🌾 除咗味道正宗高質之外 🤪賣相亦都充滿打卡感📷 比起一般泰國菜更加出色🩷⭐️ 泰式豬頸肉沙律 🥓豬頸肉嘅份量好豐富好Juicy🐷 冇左一般嘅油膩感配上酸酸既調味好清爽☘️⭐️ 大蝦冬陰功 🥘湯底惹味調味正宗🌶️加上大蝦充滿鮮味🦐特別讚湯底加上唔少新鮮蕃茄🍅 天然既鮮甜中和了辣度⭐️ 荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 🦞紅咖哩嘅調味配上腰果既口感好豐富好適合撈飯🤩荔枝同菠蘿嘅甜度提升了咖哩既層次好特別🍍⭐️ 芒果糯米飯 🥭用咗泰國芒果甜度同香氣都好出色值得一讚🇹🇭糯米有特別既藍色💙配上椰子碎同埋椰汁🥥甜度好平衡⭐️ 香辣菠蘿梳打 🍹本身以為好奇怪但係辣度只係輕輕既點綴🥳菠蘿嘅甜味唔會太單調好出色🌈⭐️ 蝶豆花椰子奶蓋 🦋蝶豆花好夢幻既淡藍色好有打卡感🩵特別一讚椰子奶蓋Smooth得黎唔似一般嘅奶蓋咁膩感覺好輕盈好配合🍼
泰式豬頸肉沙律

大蝦冬陰功
荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
香辣菠蘿梳打
蝶豆花椰子奶蓋
「旺角新派泰式料理餐廳🍤」最近和朋友去了一家文青打卡風泰式餐廳環境和味道都很不錯~餐廳的裝飾和美食都充滿了泰式風情中午午餐時段時候非常火爆🔥✨泰式虎蝦金邊粉 $138份量很大 很喜歡虎蝦的口感金邊粉炒得乾爽 酸辣入味打卡也非常漂亮✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138顏色超級美麗 是少見的藍色~蟹肉滿滿地舖在上面還有肉鬆 腰果 大塊菠蘿🍍✨芒果糯米飯 $78泰式餐廳的經典必點之選芒果軟糯香甜 椰漿份量很多糯米飯也是五顏六色的 很好看🥰✨蝶豆花椰子奶蓋 $48淺藍色的非常好看~椰子的味道濃郁至極 濃稠的口感搭配著奶蓋的奶香和微鹹的香氣整個組合是意外的驚喜的感覺~✨楊枝甘露奶蓋 $48芒果粒和芒果汁的份量極多裡面也有椰漿和牛奶上層是厚厚的鹹奶蓋~充滿了泰式夏日水果的風情氣息
「旺角新派泰式料理餐廳🍤」

最近和朋友去了一家文青打卡風泰式餐廳
環境和味道都很不錯~
餐廳的裝飾和美食都充滿了泰式風情
中午午餐時段時候非常火爆🔥

✨泰式虎蝦金邊粉 $138
份量很大 很喜歡虎蝦的口感
金邊粉炒得乾爽 酸辣入味
打卡也非常漂亮

✨藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
顏色超級美麗 是少見的藍色~
蟹肉滿滿地舖在上面
還有肉鬆 腰果 大塊菠蘿🍍

✨芒果糯米飯 $78
泰式餐廳的經典必點之選
芒果軟糯香甜 椰漿份量很多
糯米飯也是五顏六色的 很好看🥰

✨蝶豆花椰子奶蓋 $48
淺藍色的非常好看~
椰子的味道濃郁至極 濃稠的口感
搭配著奶蓋的奶香和微鹹的香氣
整個組合是意外的驚喜的感覺~

✨楊枝甘露奶蓋 $48
芒果粒和芒果汁的份量極多
裡面也有椰漿和牛奶
上層是厚厚的鹹奶蓋~
充滿了泰式夏日水果的風情氣息
青花 (THE FOREST) (旺角)昨日約左好姊妹食呢間環境似cafe但係食泰國🇹🇭菜既餐廳食午餐🥰🧡泰式虎蝦金邊粉 $138呢個金邊粉擺盤好有美感😝 落單時好好可以揀少油,岩晒d想食泰菜但又健康少少🤏既人士~🧡白冬蔭公-南薑椰奶雞湯 (小)$86呢個湯以酸同埋椰奶香味做主調,唔食辣既朋友都飲到既冬蔭冬湯🥰🧡炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲 $86個沙嗲汁調配得幾好,唔會淨係得花生🥜味,揀左豬肉同牛肉雙拼,兩款都食晒😋🧡油酥手抓薄餅(3片)$52呢個手抓薄餅必點喔!做到酥香鬆化既效果,配埋咖喱perfect match~🧡馬沙文奶油咖喱雞 $118份量好大,除左雞件,仲有薯仔🥔😍、秋葵等食材😋😋 咖喱偏甜為主~🧡泰國珍珠奶茶奶蓋 $48😍 好邪惡喔😆 但加左奶蓋同埋唔好揀少冰,個甜度係岩岩好,仲有好多珍珠~🧡楊枝甘露奶蓋 $48呢杯好多柚肉好足料😆可以當埋甜品咁食😆*需加一服務費地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖
青花 (THE FOREST) (旺角)

🧡泰式虎蝦金邊粉 $138

呢杯好多柚肉好足料😆可以當埋甜品咁食😆

*需加一服務費
2024-05-26
  • 油酥手抓薄餅
今天到訪位於旺角 The Forest,「ATUM」旗下的泰菜餐廳「青花」;餐廳裝修以天然色系作主調,以大量植物作裝飾,配合柔和採光及落地玻璃窗,感覺開揚舒適,予人一種悠閒自然風----------🔹路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118加入紅椒、青椒及蒜頭等配料牛肉份量非常充足,脂肪比例低,集鹹辣味道,肉質緊實有嚼頭,配合生菜同吃能解微膩美味指數:8/10----------🔹白冬蔭功‧南薑椰汁雞湯 (小) $86加入草菇、芫茜、唐芹及青檸等雞肉大件厚肉,肉嫩緊緻帶有雞香;湯品集冬蔭功的微酸辣配以香濃南薑椰汁,有意想不到的美味,毫不油膩且層次豐富,令人回味美味指數:9/10----------🔹馬沙文奶油咖喱雞 $118少見加入茄子、秋葵、蓮藕及腰果;同時加入馬鈴薯及洋蔥咖喱汁濃稠,集鹹甜辣多層次味道,下飯一流;配料厚切口感一流,雞肉同樣嫩滑美味指數:8.5/10----------🔹油酥手抓薄餅 (3片) $52有千層酥之口感,酥軟香脆,充滿麵粉香,蘸上咖喱汁同吃一絕美味指數:8.5/10----------🔹蝶豆花椰子奶蓋 $48打卡一流的特飲清香的蝶豆花加上椰香滿滿的奶蓋,配搭得宜,
🔹路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118
加入紅椒、青椒及蒜頭等配料
美味指數:8/10
🔹白冬蔭功‧南薑椰汁雞湯 (小) $86
加入草菇、芫茜、唐芹及青檸等
美味指數:9/10
🔹馬沙文奶油咖喱雞 $118
少見加入茄子、秋葵、蓮藕及腰果;同時加入馬鈴薯及洋蔥
🔹油酥手抓薄餅 (3片) $52
有千層酥之口感,酥軟香脆,充滿麵粉香,蘸上咖喱汁同吃一絕
🔹蝶豆花椰子奶蓋 $48
打卡一流的特飲
清香的蝶豆花加上椰香滿滿的奶蓋,配搭得宜,甜度不高
🔹熱薑香茅茶 $34
原條香茅插在薑茶中,夠創意
2024-06-01
  • 白冬蔭功‧南薑椰汁雞湯
  • 蝶豆花椰子奶蓋
  • 油酥手抓薄餅
  • 馬薩拉奶油咖喱雞
2024-06-02 0 瀏覽
泰菜,之前就同大家分別介紹過 泰玖、泰Grill、雄泰、小越廚、金屋泰國菜館。今次帶大家黎到位於旺角 The Forest AUTM旗下既人氣新派泰菜 一 青花@作為人氣打卡店,除左食物之外,又點少得精緻既裝潢呢?青花店面以波希米亞悠閒風為主調,搭配柔和既光線、乾花、雲石檯面、精緻既食具等,絕對系網美打卡餐廳既標配。🌟豬腩生菜包 $118除左食得出醃料香之外,仲食得出用蒜頭辣椒爆炒過既豬油香,搭配泰式醬汁,整體黎講好惹味 🤤👍🏻 (用生菜包住黎食,即刻好似無咁邪惡...🤣)🌟油酥手抓薄餅 $52/3(塊)口感酥脆之餘帶油香而不膩,用黎搭配咖喱🤤👍🏻🌟馬沙文奶油咖喱雞 $118咖喱質感濃郁之餘帶有幾分奶油溫順感,除此之外亦帶有堅果同香料既特殊香氣🤤👍🏻配料亦相當豐富分別有:雞肉、薯仔、蓮藕、秋葵🌟炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118豬頸肉醃得入味之餘,食得出炭燒既獨有香味,搭配酸辣青醬巧妙地平衡豬頸肉既油膩感🤤👍🏻🌟芒果糯米飯 $78芒果香甜,糯米飯口感軟糯,搭配椰漿之餘仲好有心思咁放埋經過烘烤,口感香脆既杏仁片🤤👍🏻(* 糯米飯因加入左蝶豆花汁烹煮,而呈現藍紫色)🌟泰式糕點拼盤 $68/6(

作為人氣打卡店,除左食物之外,又點少得精緻既裝潢呢?

🌟豬腩生菜包 $118

(用生菜包住黎食,即刻好似無咁邪惡...🤣)

🌟油酥手抓薄餅 $52/3(塊)
口感酥脆之餘帶油香而不膩,用黎搭配咖喱🤤👍🏻

🌟馬沙文奶油咖喱雞 $118

配料亦相當豐富
分別有:雞肉、薯仔、蓮藕、秋葵

🌟炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118

🌟芒果糯米飯 $78

(* 糯米飯因加入左蝶豆花汁烹煮,而呈現藍紫色)

🌟泰式糕點拼盤 $68/6(件)
分別有三種泰式甜品

🌟斑蘭椰汁糕
口感煙煙韌韌,香甜既椰汁搭配清香既斑蘭絕對系不敗組合🤤👍🏻

🌟椰汁西米糕
椰漿既香甜搭配西米🤤👍🏻

🌟椰青糕
質感似大菜糕,有淡淡既椰子清香

🌟碟豆花青檸茶 $36
夢幻既漸層色,非常適合打卡

🌟碟豆花椰子奶蓋 $48
有椰香之餘,奶蓋口感綿密🤤

📍青花

#旺角 #青花 #泰菜 #椰青糕 #打卡餐廳 #覓食旺角 #食在旺角 #泰式糕點 #新派泰菜 #為食關注組 #豬腩生菜包 #炭燒豬頸肉 #芒果糯米飯 #斑蘭椰汁糕 #椰汁西米糕 #香港美食地圖 #油酥手抓薄餅 #泰式糕點拼盤 #碟豆花青檸茶 #蝶豆花椰子奶蓋 #人氣新派泰菜 #馬沙文奶油咖喱雞

#HKIG #HKIGER #AUTM #THEFOREST #HONGKONGFOODIE
「青花」位於旺角鬧市中,小清新風格設計以乾花作裝飾,柔和自然光從落地玻璃透入打造悠閒舒適感,令人放鬆寫意享用美食而且食物同飲品都十分IGable✾ 豬腩生菜包 $118半肥瘦豬腩肉配搭蒜頭辣椒炒香豬腩肉微微焦香;肉質軟腍彈牙沾點秘製醬汁開胃惹味,用生菜包住一齊食可減輕點油膩感且令口感豐富✾ 醉鬼惹火炒粿條 $118粿條透薄煙韌,很有鑊氣醬香濃郁,配搭不同蔬菜✾ 炭燒豬頸肉.酸辣青醬 $118豬頸肉份量滿滿,充斥着炭火香入口爽彈香口,沾點酸辣青醬增添風味✾ 三色冰奶蓋 $48超適合打卡,滿滿彩色龍鬚糖小山丘龍鬚糖入口即化,可浸落三色冰增加甜味入口滿滿椰奶香配搭爽脆三色馬蹄✾ 楊枝甘露奶蓋 $48濃郁幼滑,口感豐富每一啖都充滿芒果同西柚酸甜果香
「青花」位於旺角鬧市中,小清新風格設計
以乾花作裝飾,柔和自然光從落地玻璃透入
打造悠閒舒適感,令人放鬆寫意享用美食
而且食物同飲品都十分IGable

✾ 豬腩生菜包 $118
半肥瘦豬腩肉配搭蒜頭辣椒炒香
豬腩肉微微焦香;肉質軟腍彈牙
沾點秘製醬汁開胃惹味,用生菜包住一齊食
可減輕點油膩感且令口感豐富

✾ 醉鬼惹火炒粿條 $118
粿條透薄煙韌,很有鑊氣
醬香濃郁,配搭不同蔬菜

✾ 炭燒豬頸肉.酸辣青醬 $118
豬頸肉份量滿滿,充斥着炭火香
入口爽彈香口,沾點酸辣青醬增添風味

✾ 三色冰奶蓋 $48
超適合打卡,滿滿彩色龍鬚糖小山丘
龍鬚糖入口即化,可浸落三色冰增加甜味
入口滿滿椰奶香配搭爽脆三色馬蹄

✾ 楊枝甘露奶蓋 $48