餐廳: 容記小菜王
資訊:

4天前 0 瀏覽
食了好多次,貪易訂位,但服務態度真差,怪不得越來越小人,初時以為港人北上引致人小,但原來伙記服務態度差。因今午有要事,15钟後問加點點心有未,話要25分钟後,不可取消,又说你以後不來更好。1分钟後點心出了。其实話入去望一望就可,不用吵咀。其實價錢也不平。5人要400元,星期六日要500以上。
其實價錢也不平。5人要400元,星期六日要500以上。
4天前
2024-05-09 115 瀏覽
中菜,除左功夫菜以外,燒臘都系重要既一環,今次同朋友黎二訪依間老字號米芝蓮中菜 一 容記小菜王🌟蜜汁叉燒皇 $168(例)叉燒食得出系梅頭肉,肥瘦適中,口感鬆化,帶有小小燶邊🤤👍🏻🌟鳳梨咕嚕肉 $118非常足料,咕嚕肉大粒之餘肉質軟腍,配埋新鮮菠蘿同埋醬汁酸酸甜甜好開胃🤤👍🏻🌟喜慶玉蟠桃 $48/3(個)壽包入面滿滿既蓮蓉之餘仲有小小鹹蛋黃🌟金瑤福建炒飯 $148非常足料,配料有瑤柱、菜芯、甘荀、冬茹、蝦仁等,炒飯底亦有炒得有鑊氣,撈埋個蠔油芡🤤👍🏻📍容記小菜王地址:太子太子道西123號地舖#太子 #容記 #中菜 #叉燒 #老字號 #咕嚕肉 #米芝蓮 #覓食太子 #留港消費 #二訪容記 #食在太子 #太子食乜好 #為食關注組 #米芝蓮推薦 #米芝蓮中菜 #老字號中菜 #容記小菜王 #蜜汁叉燒皇 #鳳梨咕嚕肉 #喜慶玉蟠桃 #金瑤福建炒飯 #香港美食地圖 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟蜜汁叉燒皇 $168(例)
叉燒食得出系梅頭肉,肥瘦適中,口感鬆化,帶有小小燶邊🤤👍🏻

🌟鳳梨咕嚕肉 $118

🌟喜慶玉蟠桃 $48/3(個)
壽包入面滿滿既蓮蓉之餘仲有小小鹹蛋黃

🌟金瑤福建炒飯 $148

📍容記小菜王
地址:太子太子道西123號地舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

多年前已獲米芝蓮美食推介,至今水準其實都不錯!地點非常方便,太子站過條馬路就到,大大隻招牌 一定唔會怕搵唔到!餐廳兩層 樓下嗰層等位,樓上全層都有唔少張枱,樓底非常高 ,就算多人都唔會覺得好嘈傾唔到偈仲有海鮮缸,如果點海鮮保證到新鮮👍職員好有禮貌,一坐低就好好招呼,問要咩茶,都好多款茶,可以㨂:壽眉、鐵觀音、普洱等等都有選擇。開位小食有好爽脆嘅木耳,開胃又健康。容記第一咀$98墨魚咀要試!唔係度度都有!外脆香口 ,少少味粉,非常惹味份量非常之多!墨魚咀入口彈牙新鮮😋椒鹽脆鮮魷$128同樣係椒鹽,外脆香口,厚切鮮魷,啖啖肉拔絲鳳梨咕嚕肉$88咕嚕肉好抵食,$88一大碟薄薄脆粉,肉肥瘦適中,新鮮菠蘿紅椒黃椒,放上菜嘅時候,熱辣辣火氣十足🤤不愧為米芝蓮推介!太子呢間坐得舒服同朋友嚟又大件夾抵食強推!全部小菜大大份,性價比高!
多年前已獲米芝蓮美食推介,
至今水準其實都不錯!

地點非常方便,
太子站過條馬路就到,
大大隻招牌 一定唔會怕搵唔到!

餐廳兩層 樓下嗰層等位,
樓上全層都有唔少張枱,
樓底非常高 ,
就算多人都唔會覺得好嘈傾唔到偈

仲有海鮮缸,如果點海鮮保證到新鮮👍

職員好有禮貌,
一坐低就好好招呼,問要咩茶,
都好多款茶,可以㨂:
壽眉、鐵觀音、普洱等等都有選擇。
開位小食有好爽脆嘅木耳,開胃又健康。

容記第一咀$98
墨魚咀要試!
唔係度度都有!
外脆香口 ,少少味粉,非常惹味
份量非常之多!
墨魚咀入口彈牙新鮮😋

椒鹽脆鮮魷$128
同樣係椒鹽,
外脆香口,
厚切鮮魷,啖啖肉

拔絲鳳梨咕嚕肉$88
咕嚕肉好抵食,$88一大碟
薄薄脆粉,肉肥瘦適中,
新鮮菠蘿紅椒黃椒,
放上菜嘅時候,熱辣辣火氣十足🤤

不愧為米芝蓮推介!
太子呢間坐得舒服
同朋友嚟又大件夾抵食
強推!
全部小菜大大份,性價比高!

2024-04-25 140 瀏覽
容記小菜王係米芝蓮推介中菜館。路邊既霓虹燈牌可以容易就睇到餐廳。座位位於一樓,有大枱又有卡位適合一家大細聚餐。涼拌海蜇手撕雞麻醬同日本芥辣嘅醬汁調較得好平衝,唔會太過分嘅wasab刺激,手撕雞好爽滑,配搭爽口嘅海蜇,仲有清爽青瓜絲。拔絲鳳梨咕嚕肉咕嚕肉炸得火口啱啱好,鎖得住肉汁,外層香脆,鳳梨同埋少少糖收汁,甜味平衡到個酸味。十分開胃。小炒王招牌菜果然名不虛傳,炒功一流,味道鑊氣都好夠,撈飯食真係唔只食一碗。經典大馬站煲即係馬拉版嘅豆腐火腩,底汁改用蝦醬,夠驚喜。比用蠔油做底嘅港式火腩,更加香。我同朋友都鐘意呢個大馬煲

涼拌海蜇手撕雞

小炒王

經典大馬站煲
  • 拔絲鳳梨咕嚕肉
  • 小炒王
2024-04-19 226 瀏覽
得到過米芝蓮推介既容記小菜王, 位置又方便, 太子地鐵站一出就到, 而且每碟小菜份量非常足夠,性價比幾高, 幾啱約埋朋友嚟吹水食飯.燒腩仔係店舖名物之一, 所以我哋都叫左碟試下, 燒腩皮脆卜卜, 表層鬆化可口, 豬腩肉亦夠鹹香, 配搭埋店舖自家芥茉醬, 難怪係招牌菜之一.拔絲鳳梨咕嚕肉真係做到拔絲效果, 咕嚕肉粉漿夠薄, 炸得夠脆口, 甜酸味均衡, 而且咕嚕肉掛到汁,夠入味.酥炸生蠔選用台山蠔, 隻隻都漲卜卜非常大隻, 又厚身, 炸漿做到金黃通透, 加上新鮮炸起特別香脆.咸魚雞粒炒飯夠獲氣, 炒飯中夾雜著脆卜卜的鹹魚, 鹹香味十足

咸魚雞粒炒飯
夠獲氣, 炒飯中夾雜著脆卜卜的鹹魚, 鹹香味十足
2024-04-19 119 瀏覽
容記小菜王開喺馬路交界超級當眼位,經過一定見到!嘢食來講,好有鑊氣,而且佢嘅小菜款式偏懷舊,不過價錢就偏中上,比平時酒樓食貴一啲。如果家中兩老想食翻舊陣時嘅味道,呢度絕對幫到你!✨ 西蘭花花姿珊瑚蚌 $168 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好少食到珊瑚蚌,平時食都好似得中菜呢個西蘭花炒。但係我覺得呢個真係清清地得來,好好味,口感又足!😋✨ 蜜薯角和牛粒 $168 👍🏻👍🏻呢一度係功夫菜嚟㗎~我平時好鍾意食!要先炸外面酥脆,再炒!不過我覺得呢個偏油膩~🤣✨ 沙拉汁明蝦球 $148 👍🏻👍🏻👍🏻呢一個食法係我第一次食嘅!超級神奇!第一啖食落口,估唔到沙律醬同啲蝦球咁夾!正🤤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)📍 容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖#stilleating太子 #太子美食 #旺角美食 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #foodie #容記小菜王 #中菜

✨ 西蘭花花姿珊瑚蚌 $168 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 蜜薯角和牛粒 $168 👍🏻👍🏻

✨ 沙拉汁明蝦球 $148 👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

📍 容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖

2024-04-19 103 瀏覽
容記小菜王宜個名之前有聽過 係米之蓮推介 今日就同朋友黎試下 餐廳環境闊落舒適 而且每碟菜嘅份量都幾大😀揚名國際燒肉 $128 細雖然叫左細份但都好大碟 燒肉肥瘦適中 吾會太油同肥膩, 皮仲燒到趣酥炸台山桶蠔 $228一碟有9隻蠔 每隻蠔幾大隻 而且都炸得幾酥脆 炸漿吾會好厚粉 推薦👍🏻拔絲鳳梨咕嚕肉 $88份量超大 肉質吾錯 有埋菠蘿,醬汁酸酸甜甜好開胃 又餸飯 鹹魚雞粒炒飯 $108 個人覺得份量大到足夠4-5人食 炒飯幾有鑊氣 足料 夠多咸魚粒同雞粒 淮杞燉螺頭湯 $48 一位 一壺熱辣辣嘅螺頭湯幾好飲 相當足料 有雞腳螺頭杞子瘦肉等 整個湯都煲得好入味但又吾會太咸 吾錯!

揚名國際燒肉 $128 細

酥炸台山桶蠔 $228

拔絲鳳梨咕嚕肉 $88
份量超大 肉質吾錯 有埋菠蘿,醬汁酸酸甜甜好開胃 又餸飯

鹹魚雞粒炒飯 $108

淮杞燉螺頭湯 $48 一位

2024-04-06 247 瀏覽
呢隻色澤鮮豔、肉質Q彈、惹味香口嘅蝦,見到都會流哂口水,係咪好想一淡咬落去呢!想食就要去太仔道西 米之蓮 1⭐️ 嘅 "容記小菜王"。(Refer to Page. 2 Video)雖然是米之蓮級數嘅菜館,但是不時會推出一 d 抵食套餐。最近,我就嚟到食左一個特惠海鮮套餐 ~ 原條虎斑三寶。三寶包括有:✨️清蒸原條沙巴虎斑 🐟 <約1 斤> 虎斑烹調時間拿捏得宜,肉質嫩滑,配以鼓油和大量青葱來吃,毫不覺得有腥味。✨️鼓油皇大海蝦 🦐 <半斤> 採用傳統醬油調味,再經蒜蓉和香葱炒過嘅蝦,滋味無窮,無瑕地呈現經典港式菜。加上,蝦嘅本身肉質鮮甜並富有彈牙質感,見到咁靚嘅蝦仔,令人按捺不住、垂涎三尺。✨️蜜汁义燒 🐽 <例> 秘制清甜嘅蜜味醬汁顯然與眾不同,义燒肥瘦相間,肉嫩鬆軟。未入口已經聞到陣陣焦香嘅味道,食落有嚼勁且不會覺得太乾硬,果真係令人趨之若騖嘅黯然銷魂「义燒神」,不愧作為鎮店招牌菜!咁豐富嘅一餐都只係 $398/份,慳到嘅$,仲可以食埋甜品。今次我 order 左 蓮蓉西米焗布甸 $28。Tips: 呢個布甸係即叫即焗,需時約20分鐘,如

三寶包括有:
✨️清蒸原條沙巴虎斑 🐟 <約1 斤>

✨️鼓油皇大海蝦 🦐 <半斤>

✨️蜜汁义燒 🐽 <例>

咁豐富嘅一餐都只係 $398/份,慳到嘅$,仲可以食埋甜品

今次我 order 左 蓮蓉西米焗布甸 $28。

Tips:
呢個布甸係即叫即焗,需時約20分鐘,如果想嗌就早d落 order。
酒家態度很差,不停推介貴價海鮮,叫其他小菜時態度好差,本來想4人一齊走,但已坐下,所以有一人氣到先走。無生意? 為你想街客食貴野?但其實小菜唔錯,俾貴咗少少,e.g 螺湯約200補/3碗仔

但其實小菜唔錯,俾貴咗少少,e.g 螺湯約200補/3碗仔
2024-03-24
2024-03-31 166 瀏覽
我們3人點了3個小菜包括酒焗白鱔,欖菜四季豆及洗衣機蒜骨。前2個味道不錯,後者一般。最後點了甜品西米?焗布丁,熱呼呼,很香也不太甜。全部菜式整體份量也較一般大。我下次會再來😁
服務態度差劣,一座落就不停催你落單, 其實我第一次黎,見佢有海鮮都想睇下食龍蝦定蟹, 同埋有d 懷舊小菜,出邊都少有,所以想睇真d 先落,但d 伙記不停咁問你落單未, 好似你欠左佢錢咁,想諗下有乜食都唔俾時間你諗!幾個人不停咁輪你! 價錢又唔係抵, 講小菜好食,附既愛民生,小菜王都好好食,講抵食,阿翁我上星期一千二蚊有海鮮有燒鵝有魚五個人食到反肚!呢間野,呢家仲要咁既服務態度, 四個人千幾二千蚊食到背脊骨落,下次請都唔會去!
2024-03-24
2024-03-24 132 瀏覽
今日黎到想試好耐既容記小菜王,7點都未到已經相當爆滿!望到餐牌樣樣都想食,不過我地得兩個人始終食得唔多,最終叫左個例牌叉燒,黃金脆蝦球,虎皮青椒炒牛仔肉。叉燒例牌但份量都好多,大大舊肉但一咬落去肉質超乎想像地霖,而且好有肉味,個蜜汁甜味適中,係相當出色既港式叉燒!黃金脆蝦球每粒都有好大隻鮮蝦,好彈牙,代表啲蝦新鮮!外面果層鹹蛋黃黃金脆皮唔會太厚,為鮮蝦帶來一點鹹香!最後係青椒炒牛仔肉,走油爆香過既青椒肉厚並透出豆豉醬既風味,牛仔肉相當嫩口,送飯一流,食到好飽,好在有壺普洱茶解解膩,最終都食得曬!已經諗定下次叫咩餸啦!
蜜汁叉燒(例牌)
黃金脆蝦球
虎皮青椒炒牛仔肉
蜜汁叉燒(例牌)
黃金脆蝦球
虎皮青椒炒牛仔肉
2024-03-22 176 瀏覽
✨太子米芝蓮推介小菜✨樓下有大大個招牌好易認,平日晚市都好旺,多卡位,坐入面會比較嘈。雖然係食小炒,但裝修係酒樓格局,都有海鮮食。碟碟都份量大。💜拔絲鳳梨咕嚕肉 $88 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)非常大碟足料嘅咕嚕肉,菠蘿好新鮮,醬汁甜酸度剛剛好好開胃,外皮都好鬆脆,唔會炸到好厚粉。💜蜜椒薯角牛柳粒 $168 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)牛柳粒好香口好淋又juice,但唔會好鹹。薯角外皮脆甜,好綿密,勁入味。份量係我食過嘅小菜店嚟講最多,食極都食唔完。💜 鐵板原條茄子 $98 (🌕🌕🌕🌕/5)茄子用鐵板上,jar jar聲,勁吸晴。最欣賞個燒汁加埋洋蔥🧅,撈飯一流。有兩大條茄子,釀左鹹魚香嘅肉係入面,味道及口感層次豐富。💜手拍青瓜海蜇 $58 (🌕🌕🌕🌗/5)餐牌上寫住青瓜海蜇,但上枱唔見有青瓜,問左原來沒有青瓜。可以改第二樣,但想食海蜇,所以冇改到。🍴整體評價:✅CP值極高,餸菜份量大✅服務態度好✅地點方便✅適合一家人👨‍👩‍👧‍👦一大班朋友👫❌手拍青瓜海蜇要改名💰人均消費:$200📍容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖
✨太子米芝蓮推介小菜✨

💜拔絲鳳梨咕嚕肉 $88 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)

💜蜜椒薯角牛柳粒 $168 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)

💜 鐵板原條茄子 $98 (🌕🌕🌕🌕/5)

💜手拍青瓜海蜇 $58 (🌕🌕🌕🌗/5)

🍴整體評價:
✅CP值極高,餸菜份量大
✅服務態度好
✅地點方便
✅適合一家人👨‍👩‍👧‍👦一大班朋友👫
❌手拍青瓜海蜇要改名
💰人均消費:$200

📍容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖
蜜椒薯角牛柳粒
鐵板原條茄子
前菜
2024-03-22 111 瀏覽
🐻今晚朋友聚會8位猛男聚首一堂,係容記小菜王訂左枱食飯聚舊,回顧下往事。🐻一走入小菜王,就感受到老派中菜館既氣息,裝修枱櫈都充滿年代感又不失整潔,一列魚缸滿載新鮮生猛既海鮮,一副不賣弄華麗既裝修擺設,只重視餸菜品質的模樣。🐻前菜先來蜜汁叉燒皇同脆皮燒腩肉,叉燒肥瘦適中,燒得香口,口感一流,蜜汁味又唔會太搶肉味,美中不足係切得太大舊。燒肉做到皮脆肉嫩,肥肉位燒完入口無油膩感只剩下香濃肉香,值得一讚。🐻成班麻甩佬食飯當然要下酒菜,一道七味脆皮豆腐金黃色,做到外脆內軟,而容記第一咀梗係必點,薄薄既脆漿包住飽滿既墨魚咀,真係惹味非常,食完飲啖酒,一個字,爽!🐻之前兩道燒味太出色,所以加點脆皮皇子乳豬同脆皮一品吊燒雞。平時飲宴食既乳豬質素欠佳,今晚既乳豬真係食完番尋味,脆皮配上香濃肥肉加嫩滑既瘦肉,真係三層享受。吊燒雞外表吸引,外皮夠乾身脆口,不過雞肉燒到有啲柴口,略感失望。🐻食左咁多肉當然要整返個菜,翡翠花姿珊瑚蚌配西蘭花,西蘭花爽脆有口感,花姿同蚌就一般貨色。再來個蒜蓉開邊蒸中蝦,中蝦個頭太小,蒜蓉份量多到掩蓋隻中蝦,食落好似食蒜蓉咁。🐻食到咁上下都係要點下酒菜,彈牙鮮蝦餅蝦肉的確彈牙,奇怪

🐻食到咁上下都係要點下酒菜,彈牙鮮蝦餅蝦肉的確彈牙,奇怪在食落好重咸香味,完全遮蓋蝦肉既味道,味道有啲奇特。幸好黃金鮮魷挽回分數,容記既炸物真係出色,炸粉薄脆配上咸香蛋黃,咬開脆皮就係彈牙既魷魚,一道完美既下酒菜。

🐻8個大男人飲飽食醉都係300零蚊一位,雖然有個別菜式失準,但總括來講都係有質素,容記小菜王都係值得一試。
2024-03-15 192 瀏覽
容記小菜王今次要介紹喺太子米芝蓮推介嘅中菜「容記小菜王」,輪椅人士去呢度食飯夠哂方便,除咗門口有斜路之外,入面仲有升降機可以上到一樓,想到去見到似酒樓嘅格局,但價錢係「打冷」嘅價錢,性價比超高!1.前菜:青瓜(7/10)比較淋身,唔夠脆身!2.鹹魚雞粒炒飯$108(9/10)飯底炒得好乾身,飯粒粒分明,鹹魚炒到入口即溶,雞粒肉質嫩滑,呢個炒飯份量超多,多過兩人份量,最後我要打包一半走!3.砂窩紅酒燴牛尾$168(9.5/10)早排我喺Hktvxxxx買牛尾,$50得4舊,仲要喺星期二特價買,但呢度牛尾竟然份量多到有10舊,而且每舊都大大舊,骨大肉厚夠肥夠淋身,仲要用紅酒燴添,零舍好味,其他配料仲有紫洋蔥同蕃薯!4.鮑汁雜菌自家製豆腐$98(9/10)呢碟自家製豆腐份量都相當多,一碟都有8大舊好滑嘅豆腐,除咗好滑仲充滿香濃蛋味,面上仲有鋪滿紫菜,再淋上鮑汁,其他配菜仲有4條菜心、雜菌同紅蘿蔔絲!2人總共價錢$465,茶位每位$15,前菜$15,有加一服務費!個人口味總評分:8.625/10地址:太子太子道西123號地舖
容記小菜王

1.前菜:青瓜(7/10)
比較淋身,唔夠脆身!

2.鹹魚雞粒炒飯$108(9/10)

3.砂窩紅酒燴牛尾$168(9.5/10)

4.鮑汁雜菌自家製豆腐$98(9/10)

個人口味總評分:8.625/10

地址:太子太子道西123號地舖