2024-04-16 170 瀏覽
自己好鍾意食天婦羅丼,但係香港嘅天婦羅丼基本上以前都係百幾蚊起跳。自從有咗炎天丼,我就成為咗幫襯嘅常客。老實講我覺得呢一個價錢真係冇嘢好挑剔,仲可以享受到炸天婦羅流心蛋。雖然蝦唔會話好大隻,但係都唔會覺得係好霉。魷魚爽口彈牙,全部炸物好多時都係熱辣辣新鮮出爐。而且我真係超級鍾意佢嘅炸菜心,第一次知道原來菜心可以做天婦羅。佢嘅茄子炸得超好食,茄子好軟熟,我唔相信鍾意食茄子嘅人會唔鍾意炎天丼嘅茄子。如果真係要喺雞蛋入邊挑骨頭,我會話我覺得佢嘅醬汁甜咗少少。除此之外,好多時候係我食到一半,侍應哥哥都會問我夠唔夠飯素,我話唔夠佢就會俾好多我,超級主動好客,有時真係唔好意思同佢講多得滯。

✨(熱)手打稻庭烏冬烏冬好滑身,呢碗啲湯底唔會好濃郁,但又好有味,忍唔住係咁飲湯🍜有啲木魚再加啲蒜喺上面,令到成碗烏冬變得冇咁清淡(>^ω^<)✨熊本咖哩烏冬烏冬一樣都係好滑身,外淋內煙靭😚😚咖哩方面最可惜嘅係被湯沖淡曬,撈勻只有淡淡嘅咖哩香🥲呢個咖喱應該適合用嚟撈烏冬💔💔✨海鮮天婦羅我地一樣都係配海鮮😙😙有:2條菜、1舊椰菜花、1細舊魷魚、1條蟹柳、1隻蝦🍤每舊豆好酥脆~最意想不到嘅係竟然有炸「菜」😂呢個比較油膩,其餘都唔會好油膩🐽

✨(熱)手打稻庭烏冬

✨熊本咖哩烏冬

✨海鮮天婦羅
2023-10-01
佢兩年前啱啱開舖嘅時候有去食過,一開始佢出名天婦羅新鮮炸又抵食,lunch去都多人到爆棚👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧但再次過去食晚市已經冇乜人,可能因為佢今年3月加咗價,食物質素都差唔多,服務幾好,同唔使收加一⭐️唐揚炸雞丼(HKD $88)套餐包咗一份沙律同味噌湯,碗飯同炸雞份量都好足大大碗,正常女仔食量可以嗌少飯🍚啲炸雞肉質都幾嫩滑幾juicy🍗最正係個炸糖心蛋😍蛋黃撈埋啲飯食💯食到後尾冇汁,個店員仲主動攞咗支飯素俾我⭐️海鮮天婦羅+咖喱湯烏冬 (HKD $98)套餐包左一碗味噌湯,海鮮天婦羅同一款自選麵🍜我哋揀咗咖喱烏冬,烏冬超大碗,質地滑得黎又唔會冧晒😋另外份天婦羅有炸蝦、蟹柳、墨魚、西蘭花同菜各一🍤啲皮好薄脆,食得出係新鮮炸

⭐️唐揚炸雞丼(HKD $88)

⭐️海鮮天婦羅+咖喱湯烏冬 (HKD $98)
2023-09-27
  • 海鮮天婦羅麵餐
  • 唐揚雞丼
  • 海老天丼
2023-08-18 694 瀏覽
$98 海鮮天丼又係買唔倒上當系列,樣就幾睇得,款式多,不過質素一般。炸蟹柳,cheap界中嘅cheap王,不過意外ok。一只炸海老,其實我唔明叫海乜鬼老,蝦就蝦啦,叫海老就收多我廿蚊。連虎蝦都唔係,偏細,cheap界平均數。炸魷魚,細塊,猶如你落街買嗰D鮮魷,其實真係好cheap吓。炸菜,炸蓮藕,炸茄子,炸蛋,不過不失。總結:$98,7種炸嘢,海鮮天丼入面D海鮮都係一般貨色,不過夜晚$98仲想點.......算係咁啦。PS 今次冇PS
$98 海鮮天丼

又係買唔倒上當系列,樣就幾睇得,款式多,不過質素一般。

炸蟹柳,cheap界中嘅cheap王,不過意外ok。

炸菜,炸蓮藕,炸茄子,炸蛋,不過不失。

總結:

PS 今次冇PS
2023-05-31 1409 瀏覽
係專做天婦羅丼既餐廳叫左和牛蛋丼同唐揚雞丼飯牛肉丼既牛肉新鮮但煮到表面有啲乾但雞蛋係流心既加埋飯食一流個雞蛋仲要係有做要天婦羅效果好有誠意同食到最後d飯有少少油應該係炒肉既油流到底本人麻麻地好油既 所以呢一點有啲減分——-另一個唐揚雞丼唐揚雞炸得岩岩好表面乾得黎入面嫩滑少少juicy而且一d都無油膩既感覺表面仲有飯素同沙律醬呢個沙律醬對一個健人黎講太多😂但呢個份量就岩岩可以平衡飯同雞都無汁既問題可惜食到大半仲有好多無汁既白飯但店員好細心見到食到得返少少飯但自動拎左一支同款飯素比我撈飯食呢一點有加分——成間店既野食算幾好食店員服務好好自動會加水不過環境就舊d但行過想食下平平地既丼飯可以揀呢間同埋可能我過左午餐時間去所以唔算抵
係專做天婦羅丼既餐廳

可以揀呢間
同埋可能我過左午餐時間去
所以唔算抵
2023-03-15 1572 瀏覽
餐廳位置都算方便,啲嘢又好食,所以間中會嚟食嘢,小店座位密啲,但唔算好逼,我哋點咗天婦羅配咖哩烏冬同冷麵天婦羅炸皮唔怕厚,炸得好脆,蝦好新鮮,仲有蟹柳、蕃薯、魷魚、菜等等,都炸得好好食,咖哩烏冬個湯好香甜,又夠咖哩汁,啖啖麵都點到汁,而且烏冬本身個質地好咬,又夠大份,抵食

2023-03-06 1226 瀏覽
近排朋友介紹話呢一間餐廳食天婦羅嘅水準 係比出邊幾間食天婦羅餐廳嘅quality更好 呢間衛衣喺旺角女人街嘅日式小店 都係喺旺角站附近 過去都係5分鐘路程 唔係太難搵門口亦都有餐牌俾大家睇 一嚟到,就見到去到4點都有八折,好抵!咁啱佢冇人等位,我哋可以即刻入去。我哋今日叫左海膽天丼($118)同珍寶海老天丼($98)店員仲好貼心咁問我需唔需要多飯,我自己細食,婉拒左佢好意佢亦都好快拎咗兩個面豉湯俾我哋 個湯味道正常,唔會太咸。主角終於到場!$98呢一個份量真係令人好驚訝!咁多件天婦羅入邊,我覺得我嘅珍寶海老炸得非常好食 唔會有一個好濕嘅感覺 做到外脆既口感 雞蛋亦都好厲害咁做到流心嘅效果 如果覺得個飯唔夠味可以問店員拎飯素最後埋單,每人大概90,呢一個質素絕對比其他大型連鎖店更好,大家不妨支持下呢一間小店

佢亦都好快拎咗兩個面豉湯俾我哋
個湯味道正常,唔會太咸。

如果覺得個飯唔夠味可以問店員拎飯素

2023-02-27 731 瀏覽
👭🏻#出走廚房 🇯🇵炸流心蛋、天婦羅、丼飯❗️飯粒粒粒分明❗️炸物有驚喜❗️.侍應超級好人呀,見我哋未齊人都俾我哋入座先,而且見我哋朋友遲到,驚我哋肚餓,上咗套餐嘅湯俾我哋,叫我哋飲先🥰🥰so warm🥰🥰👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻.—————————————————————————🍴炎天丼📍旺角通菜街23號地下—————————————————————————圖1️⃣ 海老天丼 🍤🍱 $68海老天婦羅一隻、流心蛋、菜心苗、茄子、蓮藕、南瓜(附送沙律及味噌湯)侍應好貼心咁叫我哋食咗炸物先😋果然啱啱炸好,真係好好食呀,炸粉好薄👍🏻炸流心蛋都好正,之前冇喺其他餐廳食過😍而且飯粒粒粒分明🍚______________________________💡鍾意我哋嘅分享,記得:❤️Like💬Comment🔖Save📲Share——————————————————————————#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hk
👭🏻#出走廚房 🇯🇵炸流心蛋、天婦羅、丼飯❗️
飯粒粒粒分明❗️炸物有驚喜❗️

—————————————————————————
🍴炎天丼
📍旺角通菜街23號地下
—————————————————————————

圖1️⃣ 海老天丼 🍤🍱 $68
炸流心蛋都好正,之前冇喺其他餐廳食過😍
而且飯粒粒粒分明🍚

💡鍾意我哋嘅分享,記得:
❤️Like
💬Comment
🔖Save
📲Share
——————————————————————————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #炎天丼 #丼飯 #日式 #旺角餐廳 #旺角美食 #日本料理 #天婦羅
一家得過唔多覺的小店,店內食物選擇唔多,仲要大部份係炸嘢,心想不妙。不過入到黎就試吓啦!一黎冷烏冬,又唔錯,好有彈性,配埋個汁好食。主角天婦羅有驚喜,真係新鮮熱辣又脆口,外脆內軟的海老和蟹柳👍👍另外一口牛都出色,脆皮包住牛肉粒,入口即容感覺,牛肉完全唔老👍魷魚鬚都不錯。總括這樣的天婦羅一流。唔食炸物可以選牛肉丼,肉質軟滑,一樣好味道
海鮮天婦羅冷烏冬
海鮮天婦羅冷烏冬
2023-02-14 500 瀏覽
六十元左右就有一碗有水準又足料的天丼, 我就不會要求那麼多了. 炎天丼最出名的天婦羅, 就是其雞蛋, 厲害在於保持到流心外, 外面炸層能夠成形, 而且保持香脆, 雖然還有些少邊位未包好, 但能夠以連鎖集團一半價錢, 吃到如此的炸蛋, 已有驚喜. 蔬菜類也處理得不錯, 不會太濕, 也不會炸得連內裡也失去本身的口感. 至於蝦同樣外脆而夠薄身, 只是蝦肉口感有點實, 但不至死實, 算是OK的.小食來說炸雞質素一般, 外面夠脆, 但內面不夠嫩, 肉汁也不夠. 牛柳粒則做得很不錯, 肉質和口感有層次, 肉汁肉香也有, 配以粒粒分明而偏向乾身少少的飯, 配合起來絕對不會比天婦羅差呢!Hono Tenndon costs us about $60 for a bowl of tendon. It is really cheap but the quality is not low. The tempura egg and vegetables are nice with original texture can be kept. The shrimp and deep fried chicken c

Hono Tenndon costs us about $60 for a bowl of tendon. It is really cheap but the quality is not low. The tempura egg and vegetables are nice with original texture can be kept. The shrimp and deep fried chicken can be improved while the beef cube is really nice. Giving that her price is so budget-able, you can try it if you miss Japan so much.

2023-02-06 347 瀏覽
💛 #旺角 #炎天丼 早兩日去咗旺角買嘢同食嘢,行經通菜街就隨便揾間💛餐廳食🥰 我哋lunch time去呢間「炎天丼」又好味又唔貴!以下嘅套餐都有配麵豉湯㗎❣️🐮 佐賀牛丼 (忘了價錢😟)牛丼好香好好味!牛肉汁香濃又唔油~ 牛肉份量仲好多! 温泉蛋流晒啲蛋汁落個飯度好正😆 仲可以自己加飯素、七味粉等等😚🐣 唐揚炸雞 信州蕎麥麵 ($55)唐揚炸雞餐仲有啲天婦羅,原來天婦羅菜芯係咁好食😳 菜芯軟腍,外脆內軟幾正😳 炸雞好嫩滑好juicy! 蕎麥麵份量又多,仲可以自選冷或熱㗎😋
💛 #旺角 #炎天丼

以下嘅套餐都有配麵豉湯㗎❣️

🐮 佐賀牛丼 (忘了價錢😟)

🐣 唐揚炸雞 信州蕎麥麵 ($55)

2023-02-05
  • 佐賀牛丼
  • 海鮮天婦羅配信州蕎麥麵
2023-01-17 399 瀏覽
天婦羅是相當講求烹調技巧的食物:面衣要裹得很薄,口感才會香脆;炸的時間要恰到好處,面衣才不會炸糊。可以說,油溫、時間、技巧缺一不可,才能造就出美名的天婦羅炸物。炎天丼的天婦羅最出色的地方在於每樣食材都能炸得相當恰當,蝦、蓮藕、蟹柳、蛋,乃至菠菜均能把面衣炸得相當脆口,同時保留炸物食材本身的口感,非常出色。食物的質素高之餘,同時價錢相當親民,性價比極高。一碗包含6件炸物的天婦羅丼飯,價錢只需$60,實在值得一試。

2023-01-15 381 瀏覽
呢一間餐廳值得更多!!✨✨✨真心好想推介俾大家!!🥹💓已經係第二次試呢間餐廳,兩次感覺都非常好,天婦羅實在令人難忘❤️同友人星期日晏晝行入花園街,發現好幾間餐廳拍烏蠅😂除咗呢間已經坐滿左一半人!環境好舒服,感覺衛生乾淨💓店員一嚟到就拎咗個午市Menu俾我哋,由於openrice有相片限制,唯有俾少少大家睇下先🫶🏻然後你會發現,午市真係極!抵!食!!!黐線架邊會有餐廳6蚊有coke zero😂嗌完嘢食好快就有人遞上兩碗麵豉湯,普通麵豉湯啦佢今日唔係主角🤣過咗一陣我哋啲天婦羅終於到!!我同我朋友都嗌咗兩個海鮮天婦羅,我就跟冷麵佢就跟飯🫶🏻烏冬:好煙韌,冷麵個汁又唔會好鹹我個人覺得係甜甜地好夾個烏冬❤️加埋wasabi食個又係另一番風味❤️海鮮天婦羅:枱旁有個自家製天婦羅汁,好夾個天婦羅💓個人極度推介天婦羅菜心(?),每一塊葉都沾滿左炸粉,啖啖都極脆!!👆🏻友人點既海鮮天婦羅食到極飽,嘢食極高質埋單都只係百三🥹佢嘅質素絕對可以叫價一個餐百三蚊!係極良心超高CP值餐廳!推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
呢一間餐廳值得更多!!✨✨✨
真心好想推介俾大家!!🥹💓

環境好舒服,感覺衛生乾淨💓

手打後文冷烏冬

👆🏻友人點既海鮮天婦羅

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-01-15
手打後文冷烏冬
  • 海鮮天丼
  • 海鮮天婦羅麵餐
2023-01-13 243 瀏覽
同事又帶我執食好西,今日黎到鬧市中試天婦羅丼,一行5人好彩我地放飯早不用排隊。掙扎咗一陣,最後都係揀最多人選擇嘅海鮮天丼,午市大大碗足料先$58蚊,唔知晚市是否同價呢?講番正題海鮮天丼(有虎蝦,魷魚,菜心苗,茄子,溏心蛋,蟹柳,蓮藕)虎蝦炸得很脆口,炸槳很薄身,調味剛好,而且蝦的肉質也不錯。另外我都好鍾意茄子,個心超淋又熱辣辣;菜心苗亦都比我想像中有驚喜,台面仲有教你唔同既食法,滿足的。這價錢這質素冇得彈,只係當日我地被安排坐後門隔離,環境就一般,但係唔緊要快食快走。

虎蝦炸得很脆口,炸槳很薄身,調味剛好,而且蝦的肉質也不錯。

聖誕節的晚上,行完MK已經差不多八點,搵野食搵到肚餓了!隨便就試下呢間啦,因為女友一向對食物質素有要求,佢話佢試過呢間印象中係OK既。入到去,環境坐得舒服既,有足夠空間比食客,唔會覺得焗促,不過雖然唔係多人,但員工好似好忙咁,漏左一次單令我最後嗌多一次野等15mins先有得食,前後等左差不多30mins,好在佢服務態度係好既,先唔會令人感到太差麵豉湯 — 不過不失,冇咩特別,算係餐前飲碗湯咁海老天丼 — 炸物係唔錯既,撈埋啲汁同菜食感覺幾好,當然未去到好高級既級數,但係呢個價錢絕對抵食值得黎海鮮天丼 — 老實講,海係好味既,比海老多少少肉咁,但感覺都仍然係抵食好味既
麵豉湯 — 不過不失,冇咩特別,算係餐前飲碗湯咁
海老天丼
2022-12-25