喺西環發現咗一間巴蜀軒,午餐時間去咗試佢哋嘅豬扒酸辣米線,再點咗巴蜀麻脆雞扒紅薯粉同凍檸茶,整個體驗真係令人眼前一亮。今次叫咗巴蜀麻脆雞扒紅薯粉。雞扒外皮酥脆,裡面肉質鮮嫩,輕微嘅麻香味道令人回味無窮。紅薯粉嘅選擇亦顯示出巴蜀軒嘅用心,Q彈嘅口感同雞扒酥脆嘅外皮形成完美對比,食落去既滿足又開心。至於凍檸茶,就係喺辣中帶來一絲清新同解膩,酸甜適中,喺享受辣味嘅同時提供咗一個完美嘅平衡,最緊要係檸檬好新鮮,飲落好清新!
巴蜀麻脆雞扒紅薯粉
巴蜀麻脆雞扒

凍檸茶

2024-02-08
巴蜀麻脆雞扒紅薯粉
巴蜀麻脆雞扒
凍檸茶
2023-12-21 200 瀏覽
今日叫左一碗巴蜀麻脆雞扒麻辣四川粉的外賣,叫左小辣感覺不太辣下次會挑戰下食大辣麻麻地雞塊酸辣米線因為我鍾意食米線多一D而且睇到佢有一個人氣同叻叻的圖案。也推薦大家去食,價錢是底食的只要50$以下就可以享用一碗酸辣粉了。

外賣自取
呢間米線大學時期都食過唔少次🤣 見到最近有人推薦返👍🏻所以特登黎試一試 味道只係剛剛合格❤️ 但係環境實在太污糟油淋淋☹️ 而且份量比以前大倒退 🌚正常男仔胃口完全食唔飽 整體黎講CP值太低了👎🏻⭐️ 招牌豬扒麻辣四川粉 🥩豬扒炸得夠香口🔥 但係計埋骨份量極少🫠而且仲有成舊係肥豬肉完全食唔到🤮 調味偏辣欠麻香🌶️ 四川粉口感好似橡膠咁⭐️ 巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 🍜酸辣味比起麻辣更有特色☘️ 但係重點食完超級口渴🥹 雞扒同樣香脆但係同樣炸得太油而且油有種唔新鮮既感覺
招牌豬扒麻辣四川粉

⭐️ 招牌豬扒麻辣四川粉 🥩
巴蜀麻脆雞扒酸辣米線

⭐️ 巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 🍜
招牌豬扒麻辣四川粉
巴蜀麻脆雞扒酸辣米線
2023-09-16 699 瀏覽
從來冇留意過呢間酸辣米線🙈直至今日朋友提議食米線配料選擇多,特別在有四川粉、紅薯粉可以轉比較出名係佢個招牌豬扒酸辣米線本身想試五香牛肉米線,但係今日冇▶️ 古法手撕雞酸辣紅薯粉 ($43)可自選辣度,咁weak嘅我揀咗唔辣同走炸醬😅雖然唔知手撕雞點「古法」法,不至於嫩滑但還可以冇特別調味,所以食到鮮雞肉味鍾意佢有大量酸菜😋仲有芫荽、 香蔥、脆口花生粒,味道豐富湯底清清地,更能突顯酸菜酸味紅薯粉特別,第一次食呢款,樣似透明版烏冬🍜滑捋捋又彈牙煙靭👍🏻真係要咬多幾啖先好吞份量亦幾多幾足▶️ 香滑奶茶 (+$8)平日少喺出面飲凍奶茶,今日忽然想飲尚算有紅茶味叫咗少甜,但仍然偏甜🧋比較似台式珍珠奶茶茶底食完湯麵口渴飲都幾正幾解渴嘅-比想像中好食,因為黎之前睇OpenRice評語好多都話麻麻哋內在環境有啲細,一大班十個人圍住圓枱坐會迫啲服務唔錯,姐姐們有經驗,單多之餘又要記低唔同辣度同要求 e.g. 走酸菜/飲品少甜少冰等,但上菜完全冇出錯🤯仲要上菜速度幾快性價比高,唔收加一,叫埋飲品平均$50/人又多一個HKU學生飯堂選擇~
從來冇留意過呢間酸辣米線🙈直至今日朋友提議食
米線配料選擇多,特別在有四川粉、紅薯粉可以轉
比較出名係佢個招牌豬扒酸辣米線
本身想試五香牛肉米線,但係今日冇

▶️ 古法手撕雞酸辣紅薯粉 ($43)
可自選辣度,咁weak嘅我揀咗唔辣同走炸醬😅
雖然唔知手撕雞點「古法」法,不至於嫩滑但還可以
冇特別調味,所以食到鮮雞肉味
鍾意佢有大量酸菜😋仲有芫荽、 香蔥、脆口花生粒,味道豐富

湯底清清地,更能突顯酸菜酸味
份量亦幾多幾足
古法手撕雞酸辣紅薯粉

▶️ 香滑奶茶 (+$8)
平日少喺出面飲凍奶茶,今日忽然想飲
尚算有紅茶味
叫咗少甜,但仍然偏甜🧋比較似台式珍珠奶茶茶底
食完湯麵口渴飲都幾正幾解渴嘅
香滑奶茶

內在環境有啲細,一大班十個人圍住圓枱坐會迫啲
性價比高,唔收加一,叫埋飲品平均$50/人
又多一個HKU學生飯堂選擇~
古法手撕雞酸辣紅薯粉
香滑奶茶
  • 酸辣紅薯粉
2023-07-29 497 瀏覽
今日22:20左右打電話嗌左個酸辣紅薯粉,拎都返屋企先見到無比辣,我嬲到落街同店員講:「酸辣粉無辣喎」個女店員第一反應係「下?」跟住換左個男店員,佢竟然淨係比左辣椒油我解決,我最尾無同佢嘈,加左啲辣椒油就走左,因為覺得人地收鋪,再嘈好無謂。但我以後唔會再幫襯呢間野,無比辣係其一,其二係點解臨收鋪無食材唔拒絕接單,而要比一碗唔齊料嘅麵我?仲要一句對唔住都無?你地係咪多人食就開始囂?唔洗比質素?對你地好失望。
2023-02-23 1060 瀏覽
巴蜀軒豬扒酸辣米線 (西環)📍西環石塘咀德輔道西362號地下-位於西環的巴蜀軒豬扒酸辣米線 環境還好但食物方面 蠻推薦的!米線的口感很好,雞排炸的很酥脆 放到湯裡還會繼續保持他酥脆的口感 湯頭酸酸辣辣的很開胃 性價比好很推薦!-🌶️ 巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 $41環境 ⭐️ 3/5食物 ⭐️ 4.5/5推薦指數⭐️ 4/5#香港美食 #food #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hku
巴蜀軒豬扒酸辣米線 (西環)
📍西環石塘咀德輔道西362號地下

🌶️ 巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 $41

環境 ⭐️ 3/5
食物 ⭐️ 4.5/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-02-13 696 瀏覽
我和太太住附近,经常来这里外卖两份米线,我们最爱吃的是菜肉云吞和巴蜀椒麻鸡,云吞超大,馅料足,椒麻鸡肉质嫩滑,米线自带的肉沫和榨菜也都非常入味,两碗米线合计不到90文,物超所值
2023-02-04 521 瀏覽
實名羨慕港大的學生,港大附近的美食真的太多了…巴蜀軒就是其中不得不提的一家·價格方面:最便宜33一碗,單拼在40左右,➕8⃣️元變雙拼,雙倍快樂,跟餐飲品半價,無需加一。可以說是價格很友好~·口感方面:最最推薦試試他家豬扒和雞扒,真的絕絕子,香味整條街四處飄手撕雞個人覺得味道一般譚仔辣但又沒有巴蜀軒那麽香辣,巴蜀軒酸辣又香辣,所以真的容易上頭米線裏有芽菜、肉燥、酸菜、花生…口感豐富!美中不足就是衛生有待改善,不過價錢擺在那裏,要求太高也不合適所以只能算小小瑕疵😌
實名羨慕港大的學生,港大附近的美食真的太多了…

巴蜀軒就是其中不得不提的一家

口感方面:

最最推薦試試他家豬扒和雞扒,真的絕絕子,香味整條街四處飄
手撕雞個人覺得味道一般

米線裏有芽菜、肉燥、酸菜、花生…口感豐富!

• 豬扒米線
2022-09-21 962 瀏覽
同朋友一齊食過三次,份量同價錢都合理,但係食一次屙一次,衞生欠佳,員工執抬又唔清潔枱面既汁,繼續畀下一位客人使用,唔會再去食,以上內容只為個人的感覺和所見,希望有所改善
2022-09-10 759 瀏覽
【#西環搵食 】#巴蜀軒豬扒酸辣米線 由出世到而家都住西環,其實有好多餐廳食肆,咁耐以來都冇食過🤤 好似依間巴罸軒,一來自己唔食辣,二來唔鍾意食米線,特別係煮到淋晒果種🤔早年朋友介紹下試過係尖沙咀食過一次酸辣米線,又唔錯喎🤣 所以就慢慢接受。一入到鋪都幾暗吓,以為未開鋪😄 佢地有好多外賣單,外送係咁響,打電話叫外賣又有,反而堂食就唔係咁多。之前係IG睇到有人介紹,今次當然要叫佢個招牌 #豬扒酸辣米線 試吓啦😄 $42,要咗最小既辣度,即係小小辣😂 午市時段加野飲半價,因為食完都返屋企所以冇叫。可能因為外賣單多,出餐比較慢,都等咗一陣。豬扒有五件,應該有一塊連骨碎上,味道唔錯,唔會乾晒,做得幾好👍米線都唔會太淋,啱我口味😄 份量就正常啦,唔算太大碗。依隻辣度食落口係唔太覺辣,最啱我依D扮晒勁去食酸辣野既人😂 酸度起初都唔太明顯,可以再多D,不過應該聚晒係底,所以食到尾酸味先出。配菜都食到有芽菜同唔少蔥粒,仲有花生同酸菜。食食吓發現有唔少後生靚女入黎食同買外賣,似乎依度都幾受年輕人歡迎🤣 如果自問都算係靚女既美人們可以來試試😍推介指數:6/10巴蜀軒豬扒酸辣米線西環石塘咀德輔道西362號地
【#西環搵食 】#巴蜀軒豬扒酸辣米線

推介指數:6/10

巴蜀軒豬扒酸辣米線
西環石塘咀德輔道西362號地下

@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #西營盤美食 #酸辣米線 #豬扒 #消費券 #午餐
  • 豬扒酸辣米線
Intro: 西營盤其實都好多野食阿,港大學生真係好幸福!呢排有日就黎呢到附近做野,於是就去左呢到搵食~___________________🍽 招牌豬扒酸辣米線 ⭐️8.5/10💰 42 加配凍飲+8✍🏻 豬扒好重香茅味好香✍🏻 豬扒肉厚但易咬開,但份量少左dd✍🏻 初試四川粉,會吸湯算彈牙有咬口🍽 搵醬豬軟骨酸辣米線 ⭐️8/10💰 41 加配凍飲+8✍🏻 豬軟骨好淋,唔似坊間咁硬✍🏻 份量都算多,唔會太重口味___________________🏠 巴蜀軒豬扒酸辣米線📍 西環石塘咀德輔道西362號地下⭐️ 8.5/10
___________________
🍽 招牌豬扒酸辣米線 ⭐️8.5/10
💰 42 加配凍飲+8
✍🏻 豬扒好重香茅味好香
✍🏻 豬扒肉厚但易咬開,但份量少左dd
✍🏻 初試四川粉,會吸湯算彈牙有咬口

🍽 搵醬豬軟骨酸辣米線 ⭐️8/10
💰 41 加配凍飲+8
✍🏻 豬軟骨好淋,唔似坊間咁硬
✍🏻 份量都算多,唔會太重口味
___________________
🏠 巴蜀軒豬扒酸辣米線
📍 西環石塘咀德輔道西362號地下
⭐️ 8.5/10
  • 招牌豬扒酸辣米線
  • 醬豬軟骨酸辣米線
2022-01-26 1060 瀏覽
平時喺附近返工,都鍾意嚟呢度嗌外賣。最鍾意食佢嘅單骨雞翼酸辣紅薯粉,小小辣對我嚟講啱啱好,滿足到口癮之餘又唔會食到大汗疊細汗。佢嘅單骨雞翼調味好好,但佢嘅設計就好方便我哋食,帶小小酥脆,總共都有五件。紅薯粉就好出色好煙韌,雖然係酸辣湯底但酸味唔會好出,怕酸嘅人都絕對冇問題,推介大家喺附近都嚟食下。
2022-01-06 755 瀏覽
好失望。好耐無食今日放工經過叫左個麻麻雞香茅豬頸肉酸辣米線外賣,回到家打開見到得2片豬頸肉。話哂第個2餸要加$8架但換來2片薄肉片真係勁失望而且味道都無以前好食下次都唔會再幫襯
好失望。
話哂第個2餸要加$8架但換來2片薄肉片真係勁失望
而且味道都無以前好食
下次都唔會再幫襯
麻麻雞塊香茅豬頸肉酸辣米線
2022-01-03 517 瀏覽
放工肚餓咁就緊係揾間餐廳醫肚仔啦🤣咁啱附近有間巴蜀軒米線同時我又想食米線,咪入去試吓囉😛🤪之前試過佢哋嘅豬扒四川粉覺得唔錯,所以今次諗住試吓其他嘢。今次我嗌咗個麻麻地雞塊酸辣米線 $41一如既往啦,米線嘅配料都俾得好多🤣但係芽菜同花生嘅粉量就少過出面嗰啲好彩我唔係芽菜fans 所以是但啦🤪至於米線,我覺得都煮得恰到好處嘅,都幾爽口,但我自己本身就比較prefer 稔啲嘅米線~😋同埋佢嘅米線唔算好滑,相比之下我鍾意食四川粉多啲😢😢至於佢嘅湯底,可以話佢嘅酸辣味真係好唔酸辣。。。我食到嘅只係雞塊嘅麻辣味😓淨係有少少酸辣味,仲要個酸味勁唔出🥲🥲🥲同埋我叫到中辣都冇話好辣🥲有啲失望(平時譚仔食小辣~)至於啲麻麻地雞塊。。。麻辛香係有嘅,但係個問題在於啲雞真係好腥😅😅😅腥到我食咗幾啖已經唔想再食,然後雞肉嘅肉質又好老😓😓😓完全真係麻麻地。。。同埋唔知點解啲雞係有魚味😅errrr 好奇怪,係唔係同啲魚擺埋一齊lol 所以,到最後成碗米線我淨係食咗一半就冇食到🥲唉🥲🥲🥲我覺得食餐hea嘅嚟講係ok 嘅,但如果想食好啲我真係會揀返佢個豬扒四川粉🥲🥲🥲dont choose 雞塊!講真我都幾失望😞

今次我嗌咗個麻麻地雞塊酸辣米線 $41
好彩我唔係芽菜fans 所以是但啦🤪
💛💛💛米線關注組成員💁🏻‍♀️又黎介紹米線喇 😍😍呢間巴蜀軒豬扒酸辣米線係黃店黎架💛西環同灣仔都有分店可以話係港島人嘅福音💛佢哋嘅辣度分咗四種 少少辣、小辣、中辣同大辣唔係好食得辣嘅朋友可以揀少少辣🤏🏻🤏🏻湯底就有分酸辣同麻辣兩款而個餸就有好多唔同嘅選擇俾大家揀就算唔鍾意食米線嘅朋友都可以揀轉拉麵,烏冬、紅薯粉或者好少有嘅四川粉真係有好多唔同嘅配搭👍🏻招牌豬扒酸辣米線豬扒炸得好香脆 食起黎唔會太多炸粉👍🏻略嫌普通米線份量唔夠飽所以今次叫咗特登加底🤣酸菜肉碎都好足 不過略嫌湯底差少少花生香🤔
💛💛💛
米線關注組成員💁🏻‍♀️
又黎介紹米線喇 😍😍
呢間巴蜀軒豬扒酸辣米線係黃店黎架💛
西環同灣仔都有分店
可以話係港島人嘅福音💛
佢哋嘅辣度分咗四種
少少辣、小辣、中辣同大辣
唔係好食得辣嘅朋友可以揀少少辣🤏🏻🤏🏻
湯底就有分酸辣同麻辣兩款