一向都好中意韓食家既醬爆雞肉飯 之前都好好味 點知今次失準異常難食 淡味到不得了 同店員講 佢比咗圖中兩碟燒汁同辣醬都依然難食 同店員講實在接受唔到 可唔可以投訴 佢居然攞碟生抽出黎比我 叫我試下會唔會好咁 實在太嬲!
2016-08-30 1909 瀏覽
而家係星期五晚上7時50分,喺呢間餐廳叫左石頭鍋飯、辣豆腐海鮮湯同埋六色前菜,係韓國菜中最普通嘅食品。我最最鐘意前菜同泡菜,點知落單嗰陣已經話無大荳芽菜,明嘅,其中一款最受歡迎前菜,咁轉菠菜啦。5分鐘後有人走黎話唔好意思,全部前菜賣晒!星期五晚食飯時間韓國餐廳賣晒前菜?!真係咁好食定係點呢? 石頭牛肉飯唔問都唔俾辣醬,即係砂鍋煲仔飯,仲要供應韓燒但唔裝抽氣扇...算罷啦!味道?自己去買泡菜、豆腐、牛肉雞湯同埋韓式牛肉醃醬,撈埋黎食仲窩心啲。請店主回應下,唔該!
2016-08-30
2016-08-29 1344 瀏覽
話說見mega box 冇咩好食就入左間食韓國菜既 叫左個芝士辣豬肉石頭飯,煎葱餅同餃子豆腐湯豆腐湯中規中矩喇 係成餐說好食嘅個石頭飯冇辣醬既,啲芝士冇芝士味真係未食過咁難食既石頭飯,都可以算最攞命嘅係煎葱餅,一開始問侍應係咪海鮮Ji煎葱餅,佢話係,黎到先知海鮮係蟹柳仲要食落係酸既,就問個侍應,然後佢答我係酸嘅。點解嘅呢?韓式海鮮煎葱餅係酸既成餐飯勁難食果兩張相都係我食剩嘅,仲要食咗成$200唔知食咗啲咩落肚囉
豆腐湯中規中矩喇 係成餐說好食嘅
個石頭飯冇辣醬既,啲芝士冇芝士味
真係未食過咁難食既石頭飯,都可以算

成餐飯勁難食
果兩張相都係我食剩嘅,仲要食咗成$200
唔知食咗啲咩落肚囉
2016-08-29
2016-08-09 1315 瀏覽
唔知幾時有左一鋪韓食引 間唔中就會好想食返餐韓食...不過因為次次都出終突然, 我都係係順路既地方到是但搵一間....撞下彩的因為今晚同老公睇戲, 所以係megabox 唯一一間韓國餐廳到食個快dinner 例牌必點既...辣豆腐湯, 今次呢到有得選擇唔同既配料, 我choose 左泡菜豬, 因為好想食辣野辣豆腐湯 - 味道我覺得好正宗, 有去韓國食既味道 ! 辣醬有加唒2種 ! 唔係得辣粉果種 ! 愈飲愈想飲, 用黎撈飯簡直會忍唔住不段食 !!! 豆腐都係選用滑豆腐, 又係我既最愛 ! 唯獨係豬肉一般, 肉有點硬...同埋..冇蛋既? 但...味道答救 !!! 個湯好好飲 ! 跟住仲叫左個炒粉絲, 相比下...好一般...冇咩味, 好乾身, 食d就算啦....另外呢間有樣新野...平日係街食既魚串, 竟然group埋3隻口味, 變成一個菜式魚串個重點....其實都係個魚湯, 估唔到, 呢到既魚湯又係好好味 !!! 我最鐘意食呢種接埋既魚片....唔知點解會覺得好易入口, 食下又一啖食下又一啖咁..邊食邊飲下個魚湯, 重點係飲極都keep 到熱...佢既胡椒味落得都幾重, 所以完全唔會
唔知幾時有左一鋪韓食引
 間唔中就會好想食返餐韓食...

愈飲愈想飲, 用黎撈飯簡直會忍唔住不段食 !!!

但...味道答救 !!! 個湯好好飲 !
辣豆腐湯-泡菜豬
韓式炒粉絲
邊食邊飲下個魚湯, 重點係飲極都keep 到熱...

佢既胡椒味落得都幾重, 所以完全唔會有"聲"既味道 ! 最後...2個人...係食唔唒既...
不過我不段係咁飲d湯..真係好正

魚片用醬果隻...我就一般, 紅色...但唔係辣既...係韓式包肉醬既味咁...帶甜
但我老公就覺得幾好食, 唔係難食, 只係個人口味不同
魚串
柚子梳打
2016-08-03
辣豆腐湯-泡菜豬
魚串
柚子梳打
2016-06-10 2003 瀏覽
未食過咁難食的野好鐘意食韓燒,今晚諗住行mega box,所以選左韓食家醫肚。1,豬腩肉尚正常,薄切的 2,生菜要另加$3x,但得個5片菜葉,仲要霉霉地,一d都唔爽脆3,雞肉湯麵,超超超超級咸,好難食,d雞仲要超大陣騷味,連湯麵中的幾塊年糕都咸到喊。4,海鮮豆腐煲,又係超超超級咸,只見成煲豆腐,海鮮應該有4粒唔同種類的「海鮮」1蜆,1蝦,1墨魚嘴,半隻小生蠔,係半隻小生蠔。5,紫菜卷,唔識形容,奇呢到一個點!太咸,太難食,所以忍唔住要寫番篇野。報告完畢!
未食過咁難食的野

好鐘意食韓燒,
今晚諗住行mega box,

所以選左韓食家醫肚。
1,豬腩肉尚正常,薄切的

3,雞肉湯麵,超超超超級咸,
好難食,d雞仲要超大陣騷味,連湯麵中的幾塊年糕都咸到喊。
1蜆,1蝦,1墨魚嘴,半隻小生蠔,係半隻小生蠔。
5,紫菜卷,唔識形容,奇呢到一個點!

太咸,太難食,所以忍唔住要寫番篇野。
報告完畢!
2016-06-10
2016-06-08 1229 瀏覽
睇戲前隨便響商場食左飯先, 揀左一輪呢間比較平, 而且唔洗等, 一於試試.韓燒, 部隊鍋, 石頭飯, 拉麵等等都有, 但自選配料豆腐鍋更覺吸引, 都係幾十蚊.純豆腐配豬骨濃湯, 再加海鮮做配料跟白飯. 純豆腐舊舊都好大, 夠滑溜但唔易散. 豬骨湯底需不算濃, 但清清地唔油膩. 海鮮配料有蜆同蝦, 新鮮爽口, 最緊要無沙. 而且石鍋上個湯夠晒熱騰騰.

2016-05-18 1138 瀏覽
今晩黎左韓食家食石頭鍋飯,一個餐包三色前菜,主菜同埋飲品一杯。石頭鍋飯有唔同配料揀,有牛肉,豬肉,雞肉等等,我就揀左雞肉。上檯時仲係熱辣辣,為左防止有飯焦,我好快手咁撈勻D飯,雞肉,同埋甜辣醬,不過D甜辣醬一D都唔辣,有D失望,好彩D雞肉同配料,包括甘荀絲荏同菜都算多。飯量方面真係有點兒驚人,應該都有2至3碗,一個女仔好難食得晒。飲品方面叫左熱柚子茶,好重柚子味,唔錯。
三色前菜
石頭飯配雞肉

飲品方面叫左熱柚子茶,好重柚子味,唔錯。
2016-03-19 1009 瀏覽
好彩叫左兩樣野,因為味道真係難食到不能形容!泡菜薄餅,第一成塊都好淋好油,一啲都唔香口既,而且口感好粉!好似未煮好就求求其其上碟!賣相吸引,但食落就⋯⋯又話香辣,一啲辣都無⋯唉真係好彩叫左兩樣野食!
好彩叫左兩樣野,因為味道真係難食到不能形容!

賣相吸引,但食落就⋯⋯又話香辣,一啲辣都無⋯
唉真係好彩叫左兩樣野食!
2016-02-25 948 瀏覽
逛megabox傢私鋪逛得太累,打算隨便吃吃就回家去。瞥眼看見這間韓國餐廳,咦未食過啵,正合心意,就這間吧!排隊的人不少,不過如果不燒烤的話可早點入座。我們為求早早入座就決定不燒烤了。累很連餐牌都不想多看,快捷點個二人餐好了。先來前菜,四款泡菜,份量不多,普普通通那幾款還好。再來泡菜味菜絲沙律,就是平常的生菜沙律再加上辣醬,不過不失也是還好。 韓式炒粉絲一併上碟,小小的一碟加上太餓的關係一上碟馬上被我們吃光。韓式粉絲挺彈牙不會太油不會過咸,伴著蘿蔔絲味道口感豐富,挺好吃。 鐵板雙拼有雞肉和牛肉,小小一碟想不到份量還挺多,實實在在整碟都是肉!雞肉嫩口軟腍,牛肉入口柔韌肉味濃郁,放在鐵板裡一直吃都是熱呼呼的,不錯! 海鮮豆腐湯少少辣,很惹味,拌著飯吃一流!豆腐豪不客氣的一鍋子都是,很足料,吃得非常過癮! 這個二人餐份量著實多,我們三個人share食都太多。醬爆牛肉石頭飯,最愛吃石頭飯裡那稍稍焦了的鍋巴飯,這間的韓式甜辣醬稍嫌不夠惹味,不過牛肉肉質香嫩多汁令人一口接一口吃不停。 二人套餐索價$288,價錢合理。下次逛megabox可以來這裡再食過!

累很連餐牌都不想多看,快捷點個二人餐好了。

泡菜味菜絲沙律
韓式炒粉絲

鐵板雙拼 - 牛肉和雞肉

海鮮豆腐湯
醬爆牛肉石頭飯

鐵板雙拼 - 牛肉和雞肉
海鮮豆腐湯
2016-02-22 773 瀏覽
如果晚飯唔知食咩好?位於得寶商場嘅「韓食家」都算一個好選擇。店內面積比較寬敞,三五知己聚餐好去處,但服務欠奉,感覺唔到絲毫嘅韓風熱情⋯首次光臨,要試一試佢個傳統石頭飯!飯到前都會有一小碟前菜 韓式石頭飯 賣相吸引,同餐牌顯示相乎,真石頭裝載,所以超熱辣辣上檯,食材方面亦好豐富,色彩繽紛,未食就已經好滿意!味道方面亦唔錯,食出材料嘅新鮮,重點係佢隻雞蛋係生上,所以特別吸引,利用石頭窩嘅熱力,將蛋與飯打勻,味道韓式拌飯 材料同韓式石頭飯冇咩大分別,只係裝載器皿各不同,拌飯耐熱力不足,好快便會變涼!賣相與餐牌不乎,餐牌係生蛋,而實物係熟嘅荷包蛋⋯可能係因為冇石頭嘅熱力去熱熟隻蛋,所以店家改成熟蛋上⋯但根本已不再是那回事囉! 材料亦好新鮮,只係有啲老,食到有渣⋯但整體上都唔錯,可以再試其他

首次光臨,要試一試佢個傳統石頭飯!

飯到前都會有一小碟前菜

韓式拌飯
韓式拌飯

材料豐富

材料亦好新鮮,只係有啲老,食到有渣⋯

但整體上都唔錯,可以再試其他

2016-02-19 536 瀏覽
第二以來韓食家。冷冷天氣當然想吃熱湯,今次試下雞肉有機純豆腐辣湯(不辣),石鍋上應該熱辣辣,可暖下身。石鍋上枱時處於沸騰狀態,氣泡不段!先嚐一口雞湯,雞湯的味道清甜,顏色較淺而清澈,面層有一層雞油,十分香。豆腐香滑,配濃湯一起食用十分惹味。雞件反而麻麻。由於雞放入湯中煑久,味道都走到湯裡去,雞件味道較淡及"孩"口,扣了一點分。

2016-01-29 750 瀏覽
天氣超冷,同事建議吃韓式石鍋,除了打邊爐,應該是溫暖之選。相信不小人的思路也相似,所以餐廳大排長龍!幸好餐廳比較大,只等候了十分鐘。走進餐廳已經有不同食物香味噗鼻而來,未來得切考究已經急不及待點了雞肉韓式炒粉絲,因市面上不辣的韓式粉絲小之又小!韓式炒粉絲是韓國一般人家在宴客或節日時常會做的節慶料理。韓國粉絲是由紅薯製成的。呈粗身,不易折斷,吃起來滑口彈牙有韌度。粉絲又吸收了香濃的醬汁與及甜中帶辛的韓國辣醬,惹味又健康。而雞肉用bbq醬炒過,很滑很香。

2016-01-26 663 瀏覽
印象中,韓食家曾經有不少分店,頗受年青人歡迎。原來,現在只剩下九龍灣這家,是日來了吃點東西。原本想食紫菜飯糰,可惜售罄,按服務生建議,吃紫菜飯。但,味道甚咸。唔緊要,吃甜才是主要目的,選了柚子草莓窩夫,配朱古力雪糕。窩夫腍腍的,欠缺外脆內軟的口感,要靠汁醬去拉分。還好,雪糕是優質貨色。
印象中,韓食家曾經有不少分店,頗受年青人歡迎。

原來,現在只剩下九龍灣這家,是日來了吃點東西。
2016-01-06 686 瀏覽
今天約左同事食晏, 食我最鍾意的韓食家, 我只會食豆腐湯, 但點解唔同左既, 冇左海鮮的, 我唯有揀牛肉啦, 但係嚟到個賣相及配料都變左呀, 以前唔係咁的, 唔會用翠玉瓜囉, 牛肉超級大塊, 好難咬, 有些金菇, 豆腐都滑的, 不過整體味道冇以前咁好味呀.同事食的泡菜豬肉飯, 佢話好味呀, 我見個賣相都好似幾吸引的. 唔會好辣但好夾的味道, 同埋好香呀, 豬肉都好足夠及入味的.
2015-12-11
2015-12-30 716 瀏覽
同隻肥野喺Mega Box買完家品,突然痴咗線定啦我,非常極度地想食韓國泡菜,結果見到呢間食店,即刻衝咗入去。店子幾闊落,原來呢度仲有得食韓燒,不過抽風系統似乎要改善一下。真係無呃人,附送嘅3道前菜雖然亦有泡菜,但我都再extra單點多份泡菜,再叫埋泡菜豆腐湯添,嘩正呀!Kimchi怪上身正。Kimchi呢d來貨野,唔洗加工,正正常常,唔腥無雪味。泡菜豆腐湯底微辣帶鮮,豆腐嫩滑,用d湯撈埋落白飯度,添飯呀唔該。肥野叫咗石頭窩飯,好味,飯焦微香,只係略嫌個蛋黃熟咗dd,同d菜絲切得再幼細d就更perfect。

2015-11-01