餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-07 57 瀏覽
朋友係銅鑼灣返工, 一講到想約係銅鑼灣食飯, 當然要數到一間我好鐘意既餐廳FIREBIRD,我幾鐘意佢氣氛好, 服務一流, 食物唔錯, 所以就約朋友去食FIREBIRD既色調係較為暗的, 營造到放鬆, 自在的感覺, 再加上位同位之間既空間夠, 岩晒朋友食飯, 飲野, 吹水重量級火焰原隻雞腿-$138D個係每一次黎到FIREBIRD必點的, 一上枱係雞腿上面加左酒精再點火, D個視覺享受真心冇得輸, 除左好睇下, 仲好好味, 雞腿幾嫩滑, 加左少少七味粉再吊起成個味道松葉蟹肉稻庭烏冬-$138D個稻庭烏冬超彈牙, 再加上係湯烏冬上面放左好多的松葉蟹肉, 令到成個湯都變得更鮮甜, D個烏冬好味到我地連湯都飲晒日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒-$198霜降A4和牛, 口感極嫩滑, 入口即化, 而厚切牛舌燒, 彈牙有嚼勁, 肉香濃郁, 兩者皆是絕佳美味, 值得一試燒雞皮-$18皮烤至金黃色, 帶有微微焦香, 吃起來酥脆可口, 有越食越想食的感覺豚肉車厘茄卷串-$38結合了豬肉的鮮嫩和車厘茄的甜美, 口感豐富, 豚肉經過烤煮後更加香嫩, 車厘茄的酸甜與豬肉的風味相互融合, 帶來獨特的口感享受, 這

重量級火焰原隻雞腿-$138

松葉蟹肉稻庭烏冬-$138

日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒-$198

燒雞皮-$18

豚肉車厘茄卷串-$38
結合了豬肉的鮮嫩和車厘茄的甜美, 口感豐富, 豚肉經過烤煮後更加香嫩, 車厘茄的酸甜與豬肉的風味相互融合, 帶來獨特的口感享受, 這道串燒菜品既美味又健康

冰火日本甜薯雪糕-$68
結合了冰涼和熱情的元素, 它以新鮮的日本甜薯為主要材料, 再配以製成柔軟的雪糕, 口感滑順, 一冷一熱之間, 回味無窮

Lava Flow-$78(HAPPY HOUR 再7折)
係FIREBIRD七點前落單享有HAPPY HOUR 7折優惠, 超抵, 飲落唔會太甜, 幾消暑, 唔錯

總結, FIREBIRD真係好唔錯, 我同朋友都係度有好開心既一晚, 下次會再黎試其他野
2024-03-29
2024-04-09 328 瀏覽
哩晚同朋友行完街去咗間在地舖🏮居酒屋,位置都很方便,行街實見到。門面唔似傳統居酒屋,但內裡裝潢採用木系風格,另一邊有長吧檯位置,又可以近距離見到師傅烹調🤩睇吓我地點咗乜?見Happy Hour 19:00前有7折即時點咗分别🔹️Tiffany Sour 顏色好靚🩵味道加了sake但又不會蓋過乳酸味🔹️Mix Fruit Tea店員問朋友洗唔洗少甜,點知少甜真係好淡🫨所以點依杯果茶記得唔好少甜🤭🔹️重量級火焰原隻雞腿店員送上枱時,在我地面前淋上酒再點火🔥之後幫手切件👍方便食用被火炙燒過外層有焦香,雞腿幾嫩滑,吃落有少少微辣🌶味道很惹味😋🔹️蟹味增甲羅燒紫菜面上有個飯糰🍙其實size很細小🤭加上滿滿蟹膏包住一口吃很滿足🔹️日本產霜降A4和牛壽喜燒配菜份量很多,霜降A4和牛花紋很靚,輕輕滾幾吓就食得,肉質軟嫩🔹️清酒煮蜆 個湯很濃酒味,雖然蜆細隻,但整鍋起碼接近30隻左右🔹️冰火日本甜薯雪糕哩個甜品幾特別,面上係雲呢拿雪糕,夾著中間係番薯條,底層係甜薯蓉,入口又冷又熱,口感好順滑😋

睇吓我地點咗乜?

見Happy Hour 19:00前有7折

2024-04-08
日本產霜降A4和牛壽喜燒
  • FireBird名物重量級火焰原隻雞腿
2024-02-22 798 瀏覽
約人係居酒屋食飯都係一個幾唔錯嘅選擇,未人齊前都可叫住小食/黎個Happy Hour。所以與食力組組員飯聚就約係呢間。樓底夠高,聽住輕快歌曲,坐吧枱位置,仲可以望住師傅係半開放式廚房處埋串燒。 未開餐,先嘆杯凍飲。呢度除咗多款特色酒類飲品,當然亦照顧埋唔飲酒客人。呢杯雜錦果茶 ($58),甜甜地嘅茶中有多種生果,如藍苺,士多啤梨,橙,西柚,青檸及檸檬,顏色吸引之餘,份量都足夠成餐飲。呢客三代目軟殼蟹沙律 ($138),係餐牌中係有個Must Try字樣,咁好難唔叫喎 (哈哈…)軟殼蟹開半,入口亦有熱度,咬落唔會一口油; 沙律配料仲有沙律菜,烚蛋,車厘茄,芒果粒,紅莓乾粒,蘋果粒,芝士粒及脆米,再淋上開胃千島醬汁,真係幾惹人胃口。友人係玉子控,尤其係食居酒屋必叫小食,呢客厚燒玉子 ($38)都難逃佢個胃。一客4件,夾少少蘿蔔蓉配食可中和甜度,驚喜位係好夠熱度,口感軟綿又唔會好甜口。另一樣必叫嘅係厚切牛舌串燒 ($68/2串)口感爽脆多汁,有嚼勁而唔韌,堅正。今次試下明太子芝士椰菜燒餅 ($68),長方型嘅燒餅都係第一次見。燒餅餡料以椰菜絲為主,軟腍中又帶點爽脆度,即使再”舖”上明太子醬/

另一樣必叫嘅係厚切牛舌串燒 ($68/2串)

口感爽脆多汁,有嚼勁而唔韌,堅正。

燒餅餡料以椰菜絲為主,軟腍中又帶點爽脆度,即使再”舖”上明太子醬/燒餅醬汁,都唔會覺得好膩

又到咗呢度嘅名物,重量級火焰原隻鷄腿 ($138)出場啦,差唔多每枱都叫,即使開初無叫,見到隔離枱上菜後都會加單。

原隻勁量鷄腿,仲有椰菜作配菜。侍應之後淋上酒精再點火(記得預備手機影相呀)

火焰十秒後就熄滅,之後侍應再幫忙分拆鷄肉

鷄皮上灑上辣椒粉,令鷄肉變得微辣,肉質嫩口又帶點燒烤味,有視覺亦有味覺享受,果然係名物呀。

友人想再飽足d,黎多客A4和牛稻庭烏冬 ($128),份量都可二人分享,但一人獨食就更滿足。

未全熟和牛薄片舖滿碗面,遮蔽咗湯烏冬,先呷一口清湯,再將嫩口和牛與烏冬一啖放入口,佢話身心靈即時得到滿足。

而我呢碗日本產鷄肉辛辣稻庭烏冬 ($98)亦唔野少架。清湯與辛辣湯二選一,好明顯係辛辣湯跑出。

日本產嘅鷄肉好難唔令人偏愛,入口嫩滑又無咩脂肪,連埋稻庭烏冬一齊滑嘟嘟入口,辣椒粉輕輕發揮佢嘅辛辣作用,再飽都食得晒。

建議想食嘅真係要訂位,今晚全店爆滿,食完呢餐就知理由。
2024-01-15 1071 瀏覽
📍FireBird🗺銅鑼灣邊寧頓街13號地舖約左朋友黎呢家日式居酒屋🏮 喺Openrice預約仲有優惠添🥳 Menu嘅選擇真係好多,刺身串燒天婦羅火鍋等都有!當日6:45左右到仲有Happy Hour,飲品7折🤩⚡️FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿 $138黎到梗係要叫餐廳嘅招牌名物啦!店員會即場喺你面前倒酒點火令到佢有火焰嘅效果🔥 之後更會幫你煎埋一件件,方便食用~ 雞肉唔鞋,上面有辣粉,所以食落辣辣地🤏🏻 旁邊仲有椰菜😆⚡️珍寶海蝦天婦羅盛盒 $158海蝦天婦羅好大隻🍤 啖啖肉,亦都炸的香脆唔油膩😋 仲有茄子🍆甜椒、蕃薯🍠等⚡️火山熔岩鮭魚卷 $98一共六件,鮭魚卷係炸過嘅所以外層有少少脆,內裏三文魚軟淋,口感豐富🍣 醬汁都好夾好味,少少辣,推薦!⚡️九州產和牛壽司 $88/2和牛壽司鋪上大大塊嘅和牛,又係即場燒,食落油脂同牛味都香😍⚡️中拖羅串 $58燒過嘅中拖羅肉魚味濃郁,更充滿油脂香氣而大蔥都好甜,兩者好配~⚡️蟹味噌甲羅燒 $78(+$8額外3件紫菜飯)甲羅燒有滿滿嘅蟹肉同蟹膏,好鮮甜🦀 加落去紫菜飯度一齊食🤤 留意佢本身只係跟一舊飯*⚡️Mix Fruit Tea $58⚡️Su
📍FireBird
🗺銅鑼灣邊寧頓街13號地舖

⚡️FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿 $138

⚡️珍寶海蝦天婦羅盛盒 $158

⚡️火山熔岩鮭魚卷 $98

⚡️九州產和牛壽司 $88/2
和牛壽司鋪上大大塊嘅和牛,又係即場燒,食落油脂同牛味都香😍

⚡️中拖羅串 $58
燒過嘅中拖羅肉魚味濃郁,更充滿油脂香氣
而大蔥都好甜,兩者好配~

⚡️蟹味噌甲羅燒 $78(+$8額外3件紫菜飯)

⚡️Mix Fruit Tea $58
⚡️Sumter The Premium $68 (regular)
以上價錢係未折嘅,平時中午12點至7點都係Happy Hour,有7折!
水果茶大大杯,入面滿滿嘅水果,幾好飲🥰
  • 火山熔岩鮭魚卷
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
今天跟媽媽來<Firebird>撐枱腳來了,是銅鑼灣的一間日式居酒屋。適逢餐廳8週年,在舉行一個很有趣的小挑戰!只要$8﹐就可挑戰在限時30秒內用特定的超長筷子把魚生夾到小杯中,夾得多少就有多少!第一次玩這種食店的挑戰,非常緊張,但是原來30秒是挺足夠的!我們剛剛好30秒就把所有魚生都夾到碗中了,只要$8非常抵吃!最近來吃這餐廳的就不要錯過了!另外點了一個特上牛肉盛合﹐總共有五吋串燒, 右2的是壽喜燒卷還配了生雞蛋一起吃,很美味!最左邊配著大蔥的那個牛肉粒是霜降A4和牛,還有厚切的牛舌,可以一次過滿足對牛肉的各種需求!但喜歡吃牛舌的人絕對推介點的這一個壽喜燒!配的是和牛片,固然很好吃,但最驚喜的是除了一般的娃娃菜、菇類跟豆腐外,鍋內還有一些牛舌粒,應該是事前已調味並用高壓鍋煮過的,所以口感一級棒!完全不會像平日燒牛舌一樣燒久了一點就會變得很硬,肉質100分,令人喜出望外! 串燒&壽喜燒都比較濃味,所以我們也點了飲品,水果茶挺不錯的!大大杯,內裡有很多水果!主食要了松葉蟹肉稻庭烏冬,除了蟹肉還有一點蟹籽粒增加口, 而且湯汁內還有蛋白跟豆腐,是比較濃稠那種,有點像沾麵似的,

主食要了松葉蟹肉稻庭烏冬,除了蟹肉還有一點蟹籽粒增加口, 而且湯汁內還有蛋白跟豆腐,是比較濃稠那種,有點像沾麵似的,不會很寡淡但也不會膩。
又是滿足的一餐!我們這天是平日晚市來,也挺多人的,所以最好事前訂位。
  • 日本產九州和牛壽喜燒
6天前 0 瀏覽
之前朋友嚟呢間餐廳食過 話食物質素唔差 所以今次帶咗我過嚟一齊食😗🍀軟殼蟹牛油果壽司卷壽司卷好大件 材料亦都好充足 一咬落去軟殼蟹嘅香味突出 加埋牛油果🥑同埋蟹籽嘅口感 幾夾幾好食😝🍀日本產霜降A4和牛壽喜燒和牛嘅份量都算多 兩個人食都好足夠😉 肉質軟嫩 牛肉味嘅後勁比較突出🐮 壽喜燒湯底偏清淡 而我個人口味比較鍾意濃味啲🤣🍀特上牛肉串燒盛盒依個盛合有五款串物 日本產霜降A4和牛串肉味濃厚😋 牛肉金菇卷串 牛肉嘅香味加埋金菇嘅爽口 冇得輸😎 厚切牛舌串彈牙 一口大小😙 牛肉壽喜燒串 點埋蛋汁味道更加濃郁🤩 秋葵串都吾錯😉🍀Lava Flow主要由鳳梨汁 櫻花糖漿 焦糖混合而成 味道偏甜 好濃郁☺️

🍀軟殼蟹牛油果壽司

🍀日本產霜降A4和牛壽喜燒

🍀特上牛肉串燒盛盒

🍀Lava Flow
主要由鳳梨汁 櫻花糖漿 焦糖混合而成 味道偏甜 好濃郁☺️
2024-05-07 0 瀏覽
以日本以食伴酒居酒屋,食材都是日本直送,確保最佳食物質素和味道Firebird,提供多款串燒盛合,更以賣相作為吸引Mocktail和Cocktail來爭取食客滿足。******************************Firebird 有2間店,這次來到銅鑼灣店,晚上如遇沒到晚飯時段,已經有食客入座。餐廳以柔和燈光及木系餐桌為主,地方不算很大,但不會有得濃烈燒烤煙味,所以快坐得舒適。餐廳食物種類都不少,除了主打燒物,還有刺身、壽司、小食沙律、天婦羅、鍋物和湯烏冬。居酒屋當然少不了酒類飲品,也有特色cocktail、mocktail、汽水、梳打或茶飲,絕對能滿足不同食客要求。只要成為會員,還可以免費選擇指定燒物3款其中1款,確實優惠。會員迎新贈送牛肉壽喜燒,牛味香濃,又有燒香味道,不錯。豚肉日本產蠔卷串 HKD68,豚肉燒得肉香,再有蠔鮮味,必吃之選。雞肉串燒盛合 HKD138,長蔥日本雞腿、日本雞胸、免治雞肉棒、日本雞頸和秋葵共五款。雞肉來自日本,難怪雞胸肉都嫩。燒香長蔥香味十足,雞腿肉滑。免治雞肉棒最吸引,拌蛋漿一起吃啖啖肉,確實不錯。特上牛肉串燒盛合 HKD188,長蔥日本產

餐廳食物種類都不少,除了主打燒物,還有刺身壽司、小食沙律、天婦羅、鍋物和湯烏冬。居酒屋當然少不了酒類飲品,也有特色cocktail、mocktail、汽水、梳打或茶飲,絕對能滿足不同食客要求。只要成為會員,還可以免費選擇指定燒物3款其中1款,確實優惠。

會員迎新贈送牛肉壽喜燒,牛味香濃,又有燒香味道,不錯。

特上牛肉串燒盛合 HKD188,長蔥日本產和牛、厚切牛舌、牛肉金菇卷、牛肉壽喜燒及秋葵串燒。和牛牛味香濃還要配上長蔥香味,好吃。牛舌口感味道都一讓人回味。金菇爽口無比,又帶上牛味香濃。

蟹味噌甲羅燒 HKD78,另配多一件壽司 HKD8,甲羅燒原有3件壽司,另配之下就有4件。蟹鮮味沒有被味噌搶過,份量都不少,壽司飯口感也不錯,吃得滿足。

松葉蟹肉稻庭烏冬 HKD138,新出食品,以雞蛋花煮成湯底,放入松葉蟹肉絲,湯底清甜,烏冬幼細口感滑溜,沒想到份量都不少。

Mix Fruit Tea HKD58,加入不少果肉成為一杯色彩滿滿水果茶,清甜又解膩,女士之選。

Mango-bar de Mocktail HKD78,用鮮芒果醬及梳打調成,自製的芒果雪條,飲得又飲得,放入杯中賣相吸引,待慢慢溶化入杯,飲上口香甜軟滑。

• Mango-bardeMocktail
  • 日本產九州和牛壽喜燒
  • 蟹味噌甲羅燒
  • Firebird雞肉串燒盛合
2024-04-29 43 瀏覽
這天晚上我約了家人去銅鑼灣吃晚飯,經過朋友的介紹,我們便決定來到這間日本菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳會播放音樂,餐廳十分細心,每張枱都有提供搓手液給客人消毒雙手Tiffany Sour($78)成份有清酒,益力多,菠蘿汁,藍橙酒,西柚爽口,飲起來有一種清涼的感覺,十分解渴Mango-bar de Mocktail($78)芒果糖漿味道恰到好處,不會太甜,芒果雪條,用新鮮芒果製成,非常鮮甜,十分冰凍特上牛肉串燒盛盒($188)秋葵爽口,肥牛蔥卷稔香軟彈,牛肉串燒香稔軟嫩,牛肉粒肉味很濃,質素非常高,非常新鮮,串燒是即點即燒,所以温度十分夠熱原條日本產魷魚燒($108)魷魚軟彈煙韌,非常新鮮,配上沙律醬,味道酸酸的,令人非常開胃,份量十分多FireBird雞肉串燒盛盒($138)串燒是選用日本製造的雞肉,稔香軟彈的免治雞肉串配上黏口的糖心蛋黃,雞肉嫩滑細密,非常新鮮,配上七味粉,味道廷辣松葉蟹肉稻庭烏冬($138)用蟹籽灑面,松葉蟹肉很鮮甜,雞蛋嫩滑,稻庭烏冬非常軟身脆炸日本產超甜番薯條($68)番薯條很脆口,是即點即炸,所以食物温度很熱,配上黑蜜糖醬,味道清甜整體來說,食物

Tiffany Sour($78)

Mango-bar de Mocktail($78)

特上牛肉串燒盛盒($188)

原條日本產魷魚燒($108)

FireBird雞肉串燒盛盒($138)

松葉蟹肉稻庭烏冬($138)
用蟹籽灑面,松葉蟹肉很鮮甜,雞蛋嫩滑,稻庭烏冬非常軟身

脆炸日本產超甜番薯條($68)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物和飲品的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
FireBird雞肉串燒盛盒
原條日本產魷魚燒
Mango-bar de Mocktail
Tiffany Sour
2024-04-27 31 瀏覽
愛好和風飲食的朋友約好在這港區熱鬧地點這日本居酒屋探店😃傳統的日式居酒屋佈局,堂座每角落都望到廚師工作位,廚師席前放了當天推介食物😃先選定飲品:友人來了杯紅酒; 我點了沒酒精的雜果茶,用多樣水菓混製,帶微甜菓味足😋餐前小食:厚燒玉子,暖暖有蛋香😋廚師當天推介燒物:燒日本產帶子,鲜甜美味,帶子肉質爽嫩😋炙燒九州產和牛壽司,和牛刺身在客人面前火炙至所要求熟成度,伴以日本壽司飯,油脂香噴噴,和牛肉滑捋捋😋豚肉串燒盛合(三款), 厚切豚肉長蔥串; 豚肉車厘茄卷串;  豚肉鵪鶉蛋卷串,採用北海道產豚肉,分别厚切及薄片捲串,三款各有口味😋尾道煮物:日本霜降A4和牛壽喜燒,和牛肉質滑溜,入口鬆軟,油脂恰當,吃罷和牛,菜蔬正好煮熟,又另一種味道😋
愛好和風飲食的朋友約好在這港區熱鬧地點這日本居酒屋探店😃

傳統的日式居酒屋佈局,堂座每角落都望到廚師工作位
廚師席前放了當天推介食物😃

先選定飲品:

餐前小食:
厚燒玉子,暖暖有蛋香😋
厚燒玉子

廚師當天推介燒物:
燒日本產帶子,鲜甜美味,帶子肉質爽嫩😋
燒日本產帶子

炙燒九州產和牛壽司

豚肉串燒盛合(三款)

尾道煮物:
日本霜降A4和牛壽喜燒

2024-04-25
厚燒玉子
燒日本產帶子
炙燒九州產和牛壽司
豚肉串燒盛合(三款)
日本霜降A4和牛壽喜燒
2024-04-24 25 瀏覽
其實係慶祝MAMA👸🏻 Birthday 🎂 🥳🥳不過佢唔肯出鏡,就唯有我出鏡la~🤣😂哩間餐廳叫firebird 它的主打菜果然好有睇頭🤩 大火燒雞打卡影相好靚😆 不過我最鍾意的係佢的炸三文魚壽司卷!!! 口感同味道都有水準 非常鍾意佢炸咗之後外皮非常脆 但入面熱辣辣 仲散發仲三文魚的香味!特色飲品:櫻花沙冰特飲 上面嘅沙冰山丘非常之吸睛👀✨ 然後一路飲一路溶🤣🤣 我哋講笑咁話 好抵!! 有得無限添飲🤣🤣 另外嗌咗玉子燒 炸軟殼蟹 同埋蟹子蟹肉烏冬 全部都好食 日式料理的中上水平 所以對佢印象唔錯 下次可以回頭 再試吓其他野😚😋
其實係慶祝MAMA👸🏻 Birthday 🎂 🥳🥳
不過佢唔肯出鏡,就唯有我出鏡la~🤣😂

2024-03-20
2024-04-24 18 瀏覽
平時好少夜晚出去食飯上星期有個舊同事突然約我食飯最初以為聚舊,估佢唔到有驚喜原來係同我慶祝生日差啲連自己都忘記左岩岩生完日真係好sweet講番啲食物先呢間之前都有聽過,但就無食過見佢最出名個菜色,就梗係點黎試下啦FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿   都幾大隻,店員送上張檯後再淋上酒再點上火,賣相都幾震撼火熄滅後,店員就將雞腿起骨熱辣辣真係好吸引雞腿旁仲有青椒紅椒做配菜,可以減低個油膩感FireBird 三代目軟殼蟹沙律   呢個沙律比想像中份量多真心抵食,軟殼蟹都好大舊,個沙律有好多配料沙律醬都落得好足,食晒成兜都唔覺膩明太子芝士椰菜燒餅  本身實太鍾意食日式燒餅所以見到都即刻叫左燒餅上面一半係明太子醬汁一半係平時日式燒餅醬汁兩種味道都覺得好好味燒餅入面仲有芝士,食既時候仲有拉絲添火山熔岩鮭魚卷  見到個名咁特別,所以叫黎睇下係點先個菜式賣相都好似火山上面最頂有炸左既紅蘿蔔絲下面就有炸左嘅壽司再有少少沙律醬點綴估唔到壽司炸左都幾好食自家製免治雞肉棒(配鮮蛋黃) 依款免治雞肉棒之前係其他地方食過見到呢度價錢唔貴,所以都食下啖啖肉好好味,呢個價錢算抵食慢煮日本產雞肉稻庭烏冬 最後因
平時好少夜晚出去食飯
上星期有個舊同事突然約我食飯
最初以為聚舊,估佢唔到有驚喜
原來係同我慶祝生日
差啲連自己都忘記左岩岩生完日
真係好sweet
講番啲食物先
呢間之前都有聽過,但就無食過
見佢最出名個菜色,就梗係點黎試下啦
FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿
都幾大隻,店員送上張檯後
再淋上酒再點上火,賣相都幾震撼
火熄滅後,店員就將雞腿起骨
熱辣辣真係好吸引
雞腿旁仲有青椒紅椒做配菜,可以減低個油膩感
呢個沙律比想像中份量多
真心抵食,軟殼蟹都好大舊,個沙律有好多配料
沙律醬都落得好足,食晒成兜都唔覺膩
本身實太鍾意食日式燒餅
所以見到都即刻叫左
燒餅上面一半係明太子醬汁
一半係平時日式燒餅醬汁
兩種味道都覺得好好味
燒餅入面仲有芝士,食既時候仲有拉絲添
火山熔岩鮭魚卷
見到個名咁特別,所以叫黎睇下係點先
個菜式賣相都好似火山
上面最頂有炸左既紅蘿蔔絲
下面就有炸左嘅壽司
再有少少沙律醬點綴
估唔到壽司炸左都幾好食
依款免治雞肉棒之前係其他地方食過
見到呢度價錢唔貴,所以都食下
啖啖肉好好味,呢個價錢算抵食
慢煮日本產雞肉稻庭烏冬
最後因為怕唔夠飽,所以嗌咗稻庭烏冬
雞肉經過慢煮,肉質好嫩滑
食埋碗烏冬就真係大滿足
食野又點少得叫埋野飲
我叫咗呢杯特飲,賣相好靚,而且都幾大杯
最後突然間上咗個甜品
原來朋友喺訂座嗰陣時預訂咗呢個生日甜品
真係夠晒驚喜,雪糕下面有甜薯
全部都係我鍾意食嘅嘢,好好味
2024-04-10
生日
2024-04-19 28 瀏覽
之前在南華會打golf前後常會光顧的日本餐廳?居酒屋?多數晚上的時間來,最有印象是串燒、用重量算的刺身和西柚Chu-hi,西柚Chu-hi是直接拿新鮮西柚和榨汁器在面前製作的😚淡淡果肉Refreshing今日約朋友吃午餐,有很多選擇,朋友點的牛舌定食,我點了烤巨型雞髀丼套餐。烤雞髀飯定食,雞髀是真的巨大,不過如果可以切開或者給把刀子就好,用筷子和匙羹不方便食用,有秋葵和大葱配菜加分!而且燒汁配合珍珠米絕配,飯量出相當合適🤌🏻🤌🏻🤌🏻烤牛舌定食午餐有跟湯、沙律、甜品,丸子🍡配豆沙是很合適的輕食甜點👍🏻

烤牛舌定食
午餐有跟湯、沙律、甜品,丸子🍡配豆沙是很合適的輕食甜點👍🏻
2024-04-17
這間位於銅鑼灣的日式居酒屋,位置方便,裝潢充滿日本木系風格,環境舒適;更設有吧枱座位,可以欣賞廚師手藝,好適合🍻三五知己聚會。這次慶祝朋友生日,還特地向餐廳提早預訂🎂生日甜品,打卡一流!.▪️牛肉金菇卷 $38▪️牛肉壽喜燒串 $38兩款牛味🐮都好濃郁,牛肉配上金菇,口感層次豐富,味道香甜。牛肉壽喜燒串配上沾蛋汁,更添香滑。.▪️豚肉車厘茄卷串 $38▪️豚肉鵪鶉蛋卷串 $58豚肉🐷配上車厘茄,感覺清新;而配上鵪鶉蛋口感更外脆內軟,十分滋味。.▪️明太子自家製免治雞肉棒 $38免治雞肉棒🐔肉質軟嫩,配上明太子更惹味。.▪️雞翼 $32🐥燒得剛剛好,外皮香脆,肉質嫩滑。.▪️珍寶海老天婦羅盛盒 $158珍寶海蝦天婦羅🦐份量十足,外皮香脆,蝦肉彈牙。入面還有🍠蕃薯、🍆茄子、甜椒天婦羅等,幾款都好好味。.▪️明太子芝士椰菜燒餅 $68燒餅入面有滿滿的椰菜,配上明太子醬、日式燒汁,加上芝士,惹味又不膩。.▪️蟹味噌甲羅燒 $78 +$8 sushi set甲羅燒🦀味道鮮美,配上壽司紫菜飯,一口滿滿滋味。.▪️Firebird 自家製草莓大福 $38外皮軟綿,入面包著香甜綿密的豆沙和香甜多汁的🍓士多啤梨,真的很美味

▪️牛肉金菇卷 $38
▪️牛肉壽喜燒串 $38
▪️豚肉車厘茄卷串 $38
▪️豚肉鵪鶉蛋卷串 $58
▪️明太子自家製免治雞肉棒 $38
免治雞肉棒🐔肉質軟嫩,配上明太子更惹味。
▪️雞翼 $32
🐥燒得剛剛好,外皮香脆,肉質嫩滑。

▪️珍寶海老天婦羅盛盒 $158

▪️明太子芝士椰菜燒餅 $68

▪️蟹味噌甲羅燒 $78 +$8 sushi set
甲羅燒🦀味道鮮美,配上壽司紫菜飯,一口滿滿滋味。

▪️Firebird 自家製草莓大福 $38
外皮軟綿,入面包著香甜綿密的豆沙和香甜多汁的🍓士多啤梨,真的很美味。再加上雲呢拿雪糕,絕對有驚喜。

▪️Lychee Frozen $68
餐廳有多款飲品選擇,我就飲了這杯mocktail🍹顏色好搶眼,而且荔枝味濃郁。
▪️Mix fruit tea $58
入面有超多新鮮生果,味道清甜,帶茶味甘香✨
2024-04-16 21 瀏覽
銅鑼灣邊位的串燒店,招牌係每克$1。5的金鎗魚。先叫咗個魚生拼試吓咩料先,食落比較一般,整體算好。原條池魚,係帶子味好重雪氣,加檸檬都袪唔到。魚骨可以炸埋,食多樣。燒帶子好夠味,偏生,個汁好濃。燒牛舌好得,又平,$68兩串。豚肉串燒拼盤,$288六串,一定要叫,食落六款味都唔同。最好味係蠔同鵪鶉蛋。肉質新鮮,用大火快串鎖住肉汁,正。份量又多。冇水提供衣吓絕,唔係好啱香港人。。。。每人都叫了另外drink。環境嘈啲。

冇水提供衣吓絕,唔係好啱香港人。。。。
每人都叫了另外drink。

環境嘈啲。

2024-04-12
2024-04-09 30 瀏覽
火焰原隻雞腿是店內的名物 雞髀先切件炙燒再以鐵板上菜 店員會在席前倒上威士忌點火灼燒雞髀表面 場面相當壯觀 其後亦會貼心地把雞腿剪開 雞肉炙燒後仍嫰滑多汁 雞皮帶微焦 辣粉更添惹味 伴隨椰菜黃紅椒 能減低油膩感 .火山熔岩鮭魚卷表面炸得酥脆 配上橙紅的炸蘿蔔絲賣相獨特 加上蟹子 沙律醬和山葵醬 層次豐富 入口微辣惹味🤤整體來說這裡的燒物質素頗高 店內完全沒有油煙味道 餐廳用餐環境舒適 上菜速度也很快 每道食物都是熱騰騰的 不失為下班的小酌好去處🍻
  • FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿
  • 火山熔岩鮭魚卷