餐廳: 傷心酸辣粉 (金百利廣場)
資訊:

傷心酸辣粉屹立多年,一直都係我嘅最愛,今次發現佢哋晚市有火鍋放題,立即決定試一試💗🍲 假日晚市火鍋放題 $138湯底我哋選擇咗傳統麻辣雞煲,又辣又惹味,仲要超級多雞件,必點!所有蔬果及肉類都放置於冰櫃自取,種類超多選擇!值得一讚肥牛厚身啖啖肉,仲有唔同嘅菇類同埋海帶結等等配麻辣湯底一流!另一驚喜係飲品種類繁多,不同類型嘅果汁同埋茶等等,仲有啤酒都係無限任飲🍺!💬 性價比超級高嘅一餐火鍋,大家平時除咗上嚟食麵之外亦記得試一試佢哋嘅火鍋💕Heartbroken Spicy Noodles has been a longstanding favorite of mine, and this time I discovered they offer hotpot buffet for dinner. I immediately decided to give it a try! 💗🍲 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐇𝐨𝐭𝐩𝐨𝐭 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 $138We chose the traditional spicy chicken hotpot base, which was both spicy

🍲 假日晚市火鍋放題 $138

We chose the traditional spicy chicken hotpot base, which was both spicy and flavorful, with plenty of chicken pieces. A must-order!

All the vegetables and meats are self-service from the fridge, with a wide variety of options! The fatty beef slices are particularly delicious, along with various mushrooms, seaweed knots, and more, perfect for pairing with the spicy soup base!

Another pleasant surprise was the extensive selection of beverages, including different types of juices, teas, and unlimited beer 🍺!

💬 This hotpot meal offers superb value for money. Besides their noodles, I highly recommend trying their hotpot next time you visit! 💕
2024-04-19 45 瀏覽
今日叫openrice外賣難食到嘔,結果食2口轉去買麥記。以後唔會再去。地獄級難食。唔建議大家去食。我叫咗手撕雞冷麵,招牌傷心酸辣粉,牛肚和肥腸。完全冇一樣嘢好食。
外賣自取
2024-02-01 210 瀏覽
本來諗住找尋懷念的味道,發現了自助餐只要$108/位,有烤魚同雞煲的選擇,烤魚很大一盤,而且都baby辣一點都不辣,飲品好多種類選擇,重點啤酒也是任飲,自助區的菜及肉也不少,以呢個價錢來講,真的很超值,好適合想簡單食個平價自助餐的衝動一個套餐都要$68

一個套餐都要$68
2024-01-31
  • 重慶麻辣雞煲
2024-01-04 177 瀏覽
夜晚8點半好多餐廳都收曬舖,同b🐷行到肚餓求其搵左傷心酸辣粉食,一上到去好多客人,原來佢哋有90分鐘放題,有雞煲邊爐,所以有一班人喺度打邊爐嘅。但我哋都係食碗粉就夠,於是嗌左小辣粉加小食,好彩嗌左杯凍檸茶救命,小辣真係非同小可呀😵😵。米線上有酸菜同肉碎,肉碎有味道同口感,唔會太硬太散。湯底夠麻夠酸,米線份量少,唔夠喉,建議嗌多幾款餸。小辣已經好辣,bb辣都有啲料🥵。手撕雞同土豆絲都叫左小辣,都係好辣的,但其實幾好味架,下次如果有機會再食要嗌bb辣。

2024-01-02 141 瀏覽
傷心酸辣粉(轉小寬麵)$36之前都食過幾間酸辣粉 如果話佢好食到全港最好食真係都無咩可能 我覺得個湯底就普通酸辣湯 同雲桂香其實差唔多但我比較鍾意佢呢款麵 有次誤打誤撞叫左呢款小寬麵 其實我到而家都未知道究竟係咩麵黎 喺其他地方好少食到😂幾彈牙 似上海麵 但再幼少少 都幾吸湯底味如果咁啱喺銅鑼灣翻工都可以一試~香酥軟骨 $42每次黎到都必叫😋都幾肯定佢地新鮮炸起 因為每次食都熱到辣親😂大家如果叫嘅話要小心 佢好脆諗 但都唔會好油 同埋入面軟骨舊肉都唔會好乾柴 每次食完都好滿足!如果特登出銅鑼灣就好少食呢間嘅 但如果咁啱撞正喺嗰邊翻工或者做嘢都不失為平價之選!
傷心酸辣粉(轉小寬麵)$36
如果咁啱喺銅鑼灣翻工都可以一試~

香酥軟骨 $42

2023-10-05 291 瀏覽
傷心酸辣粉店的服務態度令人失望。工作人員缺乏禮貌且冷漠,完全無視客人的需求。點餐時的態度冷淡,一進到來餐牌都還沒看,就要你點餐 ,整體而言,這種差勁的服務態度讓用餐體驗大打折扣。
2023-09-11 311 瀏覽
次次一諗到酸辣粉就一定要嚟到呢間最傷心傷心到又愛又恨因為食咗又可能會後悔,但係真❤️一定要食嘅正宗酸中辣粉同埋我至愛嘅手撕包菜。味道夠濃郁又夠辣。餐廳地方適合一個人嚟食,侍應都好細心會認得你一個禮拜來幾多次😝
2023-07-10 450 瀏覽
*自選麻辣串串 $88@20串整體感覺麻麻哋,每串嘅份量都超少,而且全部浸滿曬個辣油湯味,分唔出食緊咩串串,而且個人覺得呢個辣油唔係太香,所以整體就唔係好正*二人套餐 $188-皇牌口水雞都好大份,雞肉好嫩,少少麻辣,幾惹味-夫妻肺片食落感覺似麻辣牛腱,個辣油味食落同口水雞個個差唔多-涼拌海帶結份量唔係好多,做開胃小菜啱啱好-酸心酸辣粉*2不愧係招牌酸辣粉,全晚就好食就係佢!薯粉係圓碌碌薯粉,超級煙韌!而且湯底除咗酸辣味,仲有豬肉嘅鮮甜味,推薦👍🏻
*自選麻辣串串 $88@20串

*二人套餐 $188

-皇牌口水雞

都好大份,雞肉好嫩,少少麻辣,幾惹味

-夫妻肺片

食落感覺似麻辣牛腱,個辣油味食落同口水雞個個差唔多

-涼拌海帶結

份量唔係好多,做開胃小菜啱啱好

-酸心酸辣粉*2

2023-06-20 383 瀏覽
天氣熱,想食餐簡簡單單嘅開胃飯,就諗不如搵間酸菜魚食下,所以就去左銅鑼灣嘅傷心酸辣粉。餐廳環境尚可,人頭滿滿,所以有點嘈。😅酸菜魚(小辣)本人食酸菜魚嘅經驗不多,但每次食嘅都係薄薄嘅魚片,所以當見到呢碗魚嘅厚切度嚟講係有點吃驚嘅。事實上,係可以形容似係一舊魚柳。當然,理論上用魚柳可能想增加口感,但魚肉好削同一陣雪味🙊,食左兩啖就接受唔到。味道方面,辣是有啲,但酸就欠奉了。😪😪蒜泥白肉比起一般餐廳嘅蒜泥白肉多汁,味道屬於正常水平。整體普通,唔太特別。手撕雞一個字,‘鞋’!啲肉質完全係鞋,好難遇上咁令人失望嘅手撒雞!🥲🥲今次體驗,得出嚟既總結就係~無下次!

餐廳環境尚可,人頭滿滿,所以有點嘈。😅

酸菜魚(小辣)

蒜泥白肉

手撕雞

今次體驗,得出嚟既總結就係~無下次!
2023-04-05 541 瀏覽
晚餐好想食酸辣粉 係open rice到落單平好多外賣自取 等左半個鐘左右$62 一個套餐 叫左兩個套餐叫左個麻辣口水雞餐同蒜泥白肉 套餐今次叫左小辣 比平時食辣 可能師傅唔同左
晚餐好想食酸辣粉
係open rice到落單平好多
外賣自取 等左半個鐘左右
$62 一個套餐 叫左兩個套餐
叫左個麻辣口水雞餐同蒜泥白肉 套餐
今次叫左小辣 比平時食辣 可能師傅唔同左

2023-03-28 400 瀏覽
每次黎傷心都一會嗌佢個香油海蜇,同其他人唔同,我唔係黎食酸辣,我係食佢個豬骨湯米線🍜餐,小食揀咗口水雞走辣,口水雞好滑,雖然都幾多油,不過係好食果種❣️🤣一年半載食幾次都過癮
2023-02-02
2023-03-16 213 瀏覽
今次食佢個雞煲估唔到出乎意料之中好食如果係鍾意食甜甜哋嘅話食完佢個雞煲仲可以打邊爐雖然配料都唔算多選擇 最正係有寬粉不過食完個雞煲都已經飽飽地今次叫左小辣下次諗住試吓個烤魚 藥膳雞煲用餐時間90分鐘
今次食佢個雞煲估唔到出乎意料之中好食

今次叫左小辣
下次諗住試吓個烤魚 藥膳雞煲
用餐時間90分鐘
2023-03-12 405 瀏覽
呢間老字號酸辣粉我諗好多人都食過,雖然坊間出現咗好多其他品牌嘅酸辣粉同米線舖,但呢間仍然屹立不倒,有時心思思都會想食🤣❣️海蜇脆耳配酸辣粉+凍檸茶 $58+$5海蜇同豬耳份量多同爽脆,而且非常入味,今次全部嘅辣度都揀咗BB辣,所以都唔算太辣,酸辣粉煮得啱啱好,非常Q彈,但湯底酸啲會更正🤣,加配嘅凍檸茶茶底夠濃,食完辣嘢飲好爽😏❣️干撈牛肚配酸辣粉+凍檸茶 $58+$5牛肚偏甜,應該撈得唔均勻,但份量都多,質地就有少少硬🥸❣️涼拌牛柏葉 $38呢個食落又凍又爽口,仲配埋涼拌青瓜,味道非常入味,美中不足就係牛柏葉份量唔太多😆👅好味度:8.5(10分滿分)價錢較親民,而且嗰種辣食完會上癮,所以每隔一段時間都會想去食🤣,餐廳仲有好多其他選擇,所以唔會咁悶😆🏦是次消費總額 $164(人均消費 $82)

❣️海蜇脆耳配酸辣粉+凍檸茶 $58+$5

❣️干撈牛肚配酸辣粉+凍檸茶 $58+$5
牛肚偏甜,應該撈得唔均勻,但份量都多,質地就有少少硬🥸

❣️涼拌牛柏葉 $38

👅好味度:8.5(10分滿分)

🏦是次消費總額 $164(人均消費 $82)
  • 涼拌牛柏葉
2023-02-05 376 瀏覽
This restaurant specialised in Chong-Qing Style Sour Spicy noodles. It’s name literally translates to “Sad Sour Spicy Noodles” in Chinese, meaning it’s so spicy that it’ll make you cry.We ordered:𝘀𝗼𝘂𝗿 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝘀𝗲𝘁 tender springy potato noodles smothered in a rich and savory broth. quite addictive and flavorful. also ordered the lo sui 鹵水platter, fish tofu and fried chicken cartilage as side dishes. 😋𝘀𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗵𝗼𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹:🌶 🌶️ 🌶/5𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁: 𝗦𝗼𝘂𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝗽𝗮𝗻𝘆

We ordered:

酸辣粉

𝘀𝗼𝘂𝗿 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝘀𝗲𝘁

𝘀𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗵𝗼𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹:🌶 🌶️ 🌶/5
  • 傷心酸辣粉
已經一段時間沒有到傷心酸辣粉吃辣粉,今天辣癮起,又剛好行完維園年宵,便到金百利廣場的傷心酸辣粉吃個下午茶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我們點了酥香脆豬腩套餐 $68🐷酥香脆豬腩 配 酸菜薯粉 及 白桃烏龍冷泡茶🫖脆豬腩炸到非常香脆!相當有驚喜,配上甜酸醬惹味可口!本以為會像燒味店的燒肉,但不是那一回事,而是把整塊五花腩炸得酥香鬆脆⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄外皮「索索聲」,肥瘦相間,但不油膩,令人一口接一口,停不下來,如果用來送啤酒🍻真是一流! 🍜酸辣粉(BB辣)是一如既往的好味道,質地煙韌滑溜,酸菜微酸爽口,大大碗(*ˉ︶ˉ*)白桃烏龍冷泡茶很香,很清新,是不想喝可樂汽水🥤等的健康選擇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐣胡麻醬手撕雞涼拌烏冬 配椰汁涼粉冰 $48哈哈,從不知道原來有涼拌烏冬這個選項,男朋友便嚐嚐鮮,胡麻醬手撕雞真是不敗的選擇!加上青瓜絲,整體口感更加清新! 跟餐配椰汁涼粉冰真的很抵! 十分解渴,而且不會死甜,加上涼粉,增添口感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🐠加配小食 無骨小酥魚 $28同樣是外酥內軟,炸皮不會過厚,一條的大小剛好夠一口,份量挺多! 試食價只是28元! 性價比很高! 推薦一試! 發現傷心酸辣粉不只是薯粉

我們點了
酥香脆豬腩套餐 $68
🐷酥香脆豬腩 配 酸菜薯粉 及 白桃烏龍冷泡茶🫖

🐣胡麻醬手撕雞涼拌烏冬 配椰汁涼粉冰 $48

🐠加配小食 無骨小酥魚 $28

發現傷心酸辣粉不只是薯粉好吃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸物亦同樣出色! 而且有下午茶餐,性價比不錯!