在旺角朗豪坊food court一層隱匿的小店。全店以巧克力為主題有幾種蛋糕、巧克力,也有賣飲料及雪糕。基本上一起甜品癮又在旺角便會堂食或外賣。外賣會每個蛋糕入一個盒,包裝穩妥。裡頭每一款巧克力都會吃出濃厚的巧克力,絕無用牛奶偷工減料,也不會是一吃便懂是用加糖水的廉價甜味。雖然款式不算多,但每一種蛋糕都值得嘗試。力推巧克力塔(可惜這次忘了照相)跟以下3款蛋糕。口感不同,既有偏蛋糕鬆軟的brownie,也有人較較出巧克力,鋪層巧克力醬在面跟夾層的,口感較濃郁的蛋糕。也有用香巧克力跟焦糖做出來偏甜的塔。每一種都值得回味!

brownie
2017-10-17
brownie
  • All Chocolate Cake
  • Super Stacked Chocolate Cake
2017-10-12 1641 瀏覽
行街行到攰攰地,喺旺角朗豪坊搵達地方坐低抖下先,但四圍都人山人海,間間餐廳都逼滿人,但正當行到朗豪坊3樓的一角角落,發現有間精品朱古力咖啡店,這間名叫( Awfully Chocolate ),主打朱古力製作餅,除後便叫了一杯Coppuccino和一件Chocolate Cake ,個朱古力餅味道唔錯,如果喜歡飲夠濃醇的這算是不錯,但店舖位置不多,但就這個原因,便可以靜靜地坐下來,慢慢享受一杯美味的咖啡及CAKE。
2017-10-10 1151 瀏覽
經過朗豪坊,又想食朱古力過下口癮。依家朱古力已經好多年歷史、我認識嘅佢應該有10年,呢間出名朱古力唔溜又唔太甜!選擇困難症又發作,後尾揀咗個朱古力批同埋朱古力cupcake ,正,每個都係$40一個,唔貴
2017-09-25
$40 (其他)
  • Chocolate  cupcakes
2017-10-08 941 瀏覽
經過連日品評(食到肚屙,也許太甜吧~)Awfully Chocolate才是王道,Chocolate Tart Win)))))濃濃的朱古力醬和充滿朱古力味的撻皮,令我不能自拔,第二日企圖想回購多一次...最後呢~還是試試Flourless Chocolate cake...但始終喜歡Chocolate tart的濃厚感覺。
  • Chocolate  Tart
2017-09-23 1018 瀏覽
哥弟們訂左個好耐無食過嘅朱古力蛋糕比我做生日。極度邪惡既Awfully Chocolate 係星加坡品牌呢個牌子嘅蛋糕係極重朱古力味,朱古力迷一定喜歡。面頭嘅朱古力醬creamy又香濃幼滑,見到已經流晒口水切開有香蕉餡,係採用比較生嘅香蕉來做的,但係食落又OK喎總結: 好耐冇食,水準依然維持得好好因為佢出咗好多唔同款式嘅西餅,例如千層蛋糕仲有咖啡添,所以下次我會再幫襯下其他款式
切開有香蕉餡,係採用比較生嘅香蕉來做的,但係食落又OK喎

總結: 好耐冇食,水準依然維持得好好
2017-09-17
生日
2017-09-15 447 瀏覽
經過見到想試吓佢特色嘅朱古力味雪糕. 點知佢而家做緊買一送一HKD 4545 蚊 特濃朱古力雪糕 買一送一 大大球,極上香濃,淡淡好似飲緊朱古力奶! 滑到流入心! 香濃朱古力味,一啲都唔會覺得苦澀味! 優惠期內建議大家食多幾杯,真係好抵! (服務仲好好,幫我地分兩個杯上)
經過見到想試吓佢特色嘅朱古力味雪糕.
點知佢而家做緊買一送一HKD 45

45 蚊 特濃朱古力雪糕 買一送一

優惠期內建議大家食多幾杯,真係好抵!

(服務仲好好,幫我地分兩個杯上)
2017-04-22 2123 瀏覽
很久也沒有買awfuly chocolate的產品了(市面實在不斷有新的品牌及產品推出,貪新鮮的我來不及試嘛)-那天經過awfully chocolate ,想到此品牌剛在香港經營時,也買過不少次來吃(當年兩老也大愛朱古力,只是他倆後來的口味略有改變,隨之亦相對減少了買朱古力的甜點)-當時三款whole cake的口味也嘗過了,記得兩老還是偏愛原味,既然這麼久也沒有光顧,便決意買個六吋的回家,與他們一同回憶一下這久違的濃濃可可蛋糕吧!蛋糕表面新鮮光滑,切下去也有彈性!食下時如往日般有著濃烈的可可充斥在口腔中,但卻不會過份甜膩!可滿足到偏愛黑朱古力的可可迷只可惜蛋糕不復當年般軟彈濕潤,稍為偏乾在第二天的早上吃的時候,蛋糕乾硬的問題更甚記得舊日在兩三天內吃光也沒有這問題出現呀,這是剛好不夠幸運還是真的退步了?

蛋糕表面新鮮光滑,切下去也有彈性!
可滿足到偏愛黑朱古力的可可迷

只可惜蛋糕不復當年般軟彈濕潤,稍為偏乾

在第二天的早上吃的時候,蛋糕乾硬的問題更甚

5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
其實我好鍾意食呢間蛋糕,琴日大概7點左右係朗豪坊呢間分店買。我見到嘅時候已經係塌左(如圖),我見櫃入面個個千層大cake都全部變成咁,我懷疑係凍櫃唔夠凍。味道方面其實唔覺變左,依然好濃厚嘅cream。比坊間千層蛋糕多層,兩個人食一個都飽。但賣相變成咁,以佢嘅價錢可以食其他唔錯嘅甜品。再加上我食完肚痛,我覺得係因為放蛋糕個櫃唔夠凍引致。服務可以話零,基本上買完就自己拎去隔離食。座位少,如果撞正多人時段,就要企係度食。員工唔出黎抹枱,我去個陣得幾個人食,但枱面污糟都冇人理。

千層朱古力蛋糕
2017-03-23
2017-03-11 1218 瀏覽
之前同朋友去買過朱古力吃,味道很好,所以今次想同朋友慶祝生日食生日蛋糕 我又黎到依間買 ~ 佢地既蛋糕幾靚,最岩食前瘋狂影相!食落口每啖都係又香又濃又滑嘅朱古力味鐘意食朱古力嘅朋友真係可以一試!如果有埋打火機提供就會更好啦
  • chocolate mille crepe
  • 千層蛋糕
2017-01-30 1561 瀏覽
日日做瑜伽都路過呢間朱古力店🍫,又唔小心買左件cake同熱朱古力奶🍵🍰,地球雖然好危險但我依然過得太幸福。。一路減一路食,食左先算!今日個朱古力蛋糕依然有水準,好好食
今日個朱古力蛋糕依然有水準,好好食

2017-01-18 1256 瀏覽
Non-chocolate lover 來到 awfully chocolate 🍫🤔不嗜甜但鍾愛香蕉朱古力 🍌來一杯chocolate banana $45, 是smoothie好期待在我很餓的一刻喝一口冰凍的朱古力我對smoothie的認知是冰冰地的口感怎麼完全不是 😨是濃濃的朱古力漿 好甜好滑的 又有香蕉味的但唔好飲既🙄💔Flourless cake 卻不錯 外脆內軟,為awfully chocolate在我心目中挽回回分數
不嗜甜但鍾愛香蕉朱古力 🍌
好期待在我很餓的一刻喝一口冰凍的朱古力
我對smoothie的認知是冰冰地的口感
Chocolate  banana
怎麼完全不是 😨
是濃濃的朱古力漿 好甜
好滑的 又有香蕉味的
但唔好飲既🙄💔

Flourless cake 卻不錯 外脆內軟,
為awfully chocolate在我心目中挽回回分數
Flourless  chocolate  cake
2017-01-14
Flourless  chocolate  cake
Oo
2017-01-08 893 瀏覽
今日黎行朗豪坊,突然好想食甜品。但係FOOD COURT果兩間都唔係好想食雪糕又好似太普通咁。女朋友就同我講,不如去試下食CREAM BRULEE啦,反正你又未食過。L字頭果間就見得多, 咁我地就黎左呢間新加坡開既 AWFULLY CHOCOLATE 試下,食完就一定返唔到轉頭嫁啦咁經過女朋友介紹就要試下呢個白朱古力既 CREAM BRULEE先就咁既外觀己經好吸引,點知一用隻匙羮 不 入口果陣從來都未試過覺得一啲CREAM狀既甜品係咁香口一來好香雲利拿味,夾埋又滑又唔溜既白朱古力,加埋焦糖脆脆係口入面好似開緊嘉年華咁,一食就有好幸褔既感覺兩個人SHARE一個係唔夠要一人一個先岩岩好結論係,點都會返黎再食!!!正呀又一次證明我女朋友又無介紹錯

就咁既外觀己經好吸引,點知一用隻匙羮 不 入口果陣

從來都未試過覺得一啲CREAM狀既甜品係咁香口
一來好香雲利拿味,夾埋又滑又唔溜既白朱古力,加埋焦糖脆脆

係口入面好似開緊嘉年華咁,一食就有好幸褔既感覺

兩個人SHARE一個係唔夠

要一人一個先岩岩好
結論係,點都會返黎再食!!!正呀

又一次證明我女朋友又無介紹錯
2016-12-18
2016-12-30 777 瀏覽
在旺角食完晚餐,想喝杯咖啡,由於差不多十點,精品咖啡店都關了門,只剩下朗豪坊的幾家連鎖咖啡店。去到朗豪坊4樓,見到一角的awfully chocolate都有咖啡賣,朋友提議作新嘗試,便買了杯cappuccino。Cappuccino很苦澀,沒有咖啡香味,而且沒有奶泡可言,感覺只是熱牛奶加在咖啡中,失望而回。其實不能怪店的咖啡質素較低,始終它是朱古力專門店而不是咖啡店,正如我去 haagen dazs 只會食雪糕一樣。

宵夜
2016-11-17 1363 瀏覽
機會係唔等人既!等openrice post 我篇野既時候,都唔知過左個優惠未😂🚩Awfully Chocolate 11月限定! 😉唔係唔食阿嘛 $100 4件wo抵到媽都唔認得 個人推介焦糖布丁😍要食要早去 因為正野好快無哂但要買4件既話 可以試:creme brûléesalt Browneflourless cakecrepe <- 唔記得有無呢個🤔一個人係食唔哂,大家一齊share la由於本人對甜品唔太好,亦唔中意食甜既野,所以可能食甜品既食評會有偏差。🍫個人覺得AC既朱古力太濃,濃得黎太膩。但保持中立去睇,creme brûlée會係幾唔錯,因為好少會用有餅底可以成個食,唔會太過甜,可以接受。🐣salt Browne 一個人(我指我自己)係絕對食唔哂!因為我食一兩啖已經膩到呢,唔洗再食。所以呢個一定要有人share! 值得一試同提既係呢個特別位在於落左鹽,甜同咸既比例幾特別,但口感似月餅,😂中秋佳節咩🌚🌝flourless cake 係無flour 既cake (廢話),相對外脆內軟,但唔係堂食既話,會有小小硬。無Browne 咁甜同膩口crep 無lady 咁s
機會係唔等人既!

🚩Awfully Chocolate

creme brûlée
salt Browne
flourless cake
crepe <- 唔記得有無呢個🤔

一個人係食唔哂,大家一齊share la

個人覺得AC既朱古力太濃,濃得黎太膩。

crep 無lady 咁soft, 企身啲 實啲,層次分明啲,但簡單黎講係硬啲😂

整體黎講,都唔算差既,中意食朱古力可以一試,但絕對唔係唯一。因為佢既朱古力無個種賭神既可可苦味,所以😂👋🏿食過一次記夠😬

建議一定要堂食!因為外賣味道有差,你懂的😉

💡
比個小tips 大家,雖然好小家
但每次你買都可以要求攞金色candle! 唔洗錢嫁。攞一兩支放係屋企備用都好,靚靚😳

但係基於環保,要一枝好啦😨
2016-11-17
外賣自取
$100 (其他)
  • Crepe
  • Cream  burlee
  • Browne
  • Candle  😂
2016-11-13 1039 瀏覽
朋友女兒過幾天生日,今天幫她的女兒提早生日,昨天到awfully chocolate訂了一個6寸all chocolate whole cake濃濃既朱古力,唔太甜,有少少甘苦,好味比預期中出息
朋友女兒過幾天生日,
今天幫她的女兒提早生日,
濃濃既朱古力,
唔太甜,有少少甘苦,
好味

比預期中出息