2016-08-31 1017 瀏覽
有天在砲台山閒逛的時候,無意中在橫街小巷發現高呼這家韓式小店,我向來都喜愛韓國小吃,除了喜愛吃辣的,還是因為念念不忘在韓國試過的炒辣雞,炒韓式年糕,黑色的炸醬麵和冷面,實在回味。無奈在香港開的韓式食店是很多,但沒有一間我認為是真正的好吃。看見這家店,就抱著試試的心態。由於我只有一個人,點的東西不能太多,最後點了辣伴冷面和香辣年糕配炸薯條。先說辣伴冷麵,麵吃下去竟然是暖的,十分失望,然後麵條都黏作一團,一榻榻的,更不用說要彈牙了。至於味道還可以,有酸辣汁,整個面配紫菜和附送的泡菜吃是okay,質感則完全不行。至於年糕,質感沒特別,就是跟普通年糕一樣有嚼勁,但是醬汁很失望,一點都不辣,整個年糕都沒有了靈魂。年糕本身就是沒有味道的,就是靠醬汁,如果醬汁都不出色,那年糕一定不好吃。薯條就不過不失啦,挺大條粗身,不過不香。整體來說這裡的質素不高,若是要求不高只是要填飽肚子的話是可以的,但如果你想要好吃的韓式小吃建議另找一家吧。還有,這裡的價錢一點都不便宜。

2016-07-08
2016-08-20 563 瀏覽
So full 😂 I ordered the carbonara fries,bacon & rice cake, the sauce is creamy and perfectly cooked. The portion was generous. I'm not too surprised with the meat sandwiches. Probably I will only come for the rice cake!
下午茶
2016-07-16 756 瀏覽
是咁的好多人會覺得寫食評一定會寫好抱歉 我不是特別是和我期待有出入的時候我真是很想告訴大家要三思很多去韓國的朋友早上一定要吃個Issac toast做早餐因為Issac真是一.定.要.吃(參考文章:去韓國早餐吃甚麼? Issac)可惜issac toast即叫即做無法帶回香港令我念念不忘去年在香港終於開了被稱為"香港版Issac"的高呼它在炮台山一個很隱蔽的小巷很難找但機緣巧合下有一段時間我在附近暫住一於挑機!聽說它招牌肉排toast很出名所以我就點了一份然後心血來潮又點了紫菜包飯這裡的食品都是即叫即做所以需要話一點時間~餐廳設計簡單桌椅都選用快餐店款色牆上貼了Runningman的海報紅色藍色的用色令餐廳多了一份活力終於等了大概1x分鐘我的食物終於到拿回家打開的時候還是很暖的=]]]高呼的多士也是用了那張紙包裝以免裡面的材料漏出來從側面看餡料相當豐富每一口都是肉不過我覺得有點油膩可能醬料份量不夠多多士也沒有issac來得脆整體來說感覺不到issac的味道如果不是說香港版issac的話它是算好吃只是我怕油膩的人會有點卻步至於紫菜包飯抱歉 我真的失望了$3X價錢在香港不算貴但整體感覺有點
是咁的

好多人會覺得寫食評一定會寫好

抱歉 我不是

特別是和我期待有出入的時候

我真是很想告訴大家要三思

很多去韓國的朋友

早上一定要吃個Issac toast做早餐
因為Issac真是一.定.要.吃

(參考文章:去韓國早餐吃甚麼? Issac)

可惜issac toast即叫即做

聽說它招牌肉排toast很出名

所以我就點了一份
然後心血來潮又點了紫菜包飯

這裡的食品都是即叫即做

所以需要話一點時間~

餐廳設計簡單

只是變奏的多士

加上找它的路不容易

所以大家不是經過的話

就沒有必要試了
10 分鐘 (外賣自取)
2016-05-10 851 瀏覽
去油街睇展覽之前覺得有啲肚餓,所以周圍行下搵啲小食食下!見到open rice 有高呼呢間個名咁得意既餐廳,又食韓國野,所以就決定試下啦!不過間舖真係有啲難搵,入過商場,行過車房再由頭搵過,終於見到個易拉架啦!再沿住小路行入巷仔就到啦! 舖面小小,人又唔多,所以坐得好舒服!叫左個煙肉三文治同炸紫菜粉絲卷試試。三文治外表討好,而且用紙袋將一分為二既份量裝好,食得好方便唔會messy! 表面好脆,配上啖啖都塞滿口既餡料,食得好滿足呀!令人回味起首爾既 Isaac toast!再來一個炸紫菜粉絲卷,即叫即炸,出到黎唔會林晒!可惜略嫌炸得耐左少少,太乾身。再者,呢個小食無配上醬汁或者灑味粉上面,所以出黎既感覺又乾又冇咩味咁。希望店家會多多留意啦!
去過韓國嘅朋友都知道Isaac Toast係必食之選,阿豬媽朝朝做到冇停手,皆因連韓國上班族都鍾意買嚟做早餐,港女最瘋狂試過連續4日早餐怒食Isaac!北角有間隱世韓式小店,傳聞做出翻版Isaac嘅味道,可以為染上Isaac癮嘅朋友們解解毒。 古韓燒肉餅三文治:自家製韓式辣醬、蛋黃醬,配上肉汁味超濃嘅古韓燒肉餅、 芝士、蛋、椰菜絲、醃蘿蔔,夠晒足料,蜜糖味雖然唔及韓版Isaac濃烈,但獨特嘅自家製醬料別有一番風味,燒牛肉餅更令港女想瘋狂Encore!
古韓燒肉餅三文治

古韓燒肉餅三文治
  • 古韓烤肉餅三文治
2016-01-28 605 瀏覽
星期五夜晚七點十分,我同友人去到餐廳,一路睇餐牌一路點食物,點知大部份食物都冇,部隊鍋冇,紫菜翻卷冇,任何麵飯都冇,店員話大廚未返到。一間餐廳夜晚七點,正正係晚飯嘅最佳時期,竟然咩食物都冇就開舖,令我哋好失望,大家想去嘅話,要預咗係咩都無得食

2015-12-26 585 瀏覽
老老實實 咁嘅地角咁嘅裝修環境同用餐餐具加上啲食材(其實喺韓國農心集團兩隻冷麵(紅色包裝藍色包裝))其實都唔貴同系香港可access真心唔明點解 x肉拌冷麵要價要到50HKD不過算啦 都明白巷仔裡面的的確要諗方法維持成本嘅味道其實就好難差嘅 包野都幫你配好曬料最主要睇下啲面煮得夠唔夠彈牙煮得喺嘅彈牙 有冷麵嘅特色不過唯一可以讚歎下就喺炸紫菜粉絲卷香噴噴熱辣辣新鮮炸出嚟嘅鬆脆外殼咬開以後就喺彈口粉絲個人認為將粉絲卷浸喺佢嘅set送嘅泡菜汁裡面之後攞出嚟食仲正更上一層樓
老老實實 咁嘅地角
更上一層樓
雞肉拌冷麵
炸紫菜粉絲卷
2015-11-25 674 瀏覽
小編原本點左辣拌冷麵 ,煙三文魚韓式多士三文治,同埋 一人部隊鍋。 點知無辣拌冷麵 就轉左做 每周推介 雞肉紫菜包飯 點知都係無 最後先轉左做韓國辣拌年糕拉麵加芝士煙三文魚多士同一般公司三文治差唔多 只係多左塊煙三文魚同轉左做厚多士 雖然幾足料 但只係塊多士只係暖暖地sad一人部隊鍋 用紙碗盛住 有好多腸仔 但都係暖暖地 其他材料都有幾舊 芝士得好少 重要凍到得一攤 拉唔到絲韓國熱拌年糕拉都加芝士 終於係熱既 +5蚊既芝士同無加既部隊鍋芝士份量差別唔大店鋪得十數個位 小編7點左右去到無咩人 唔洗等位 鋪頭都幾隱蔽 係小巷入面 要留意下啲燈箱先搵到 韓國果汁 提子汁同白桃汁 10蚊罐食物好一般 服務麻麻

韓國果汁 提子汁同白桃汁 10蚊罐

食物好一般 服務麻麻
煙三文魚韓式多士三文治
一人部隊鍋
韓國辣拌年糕拉麵
2015-11-24
2015-11-15 627 瀏覽
韓國的連鎖三文治店Issac賣到街知巷聞,可惜去過多次都冇機會食。風聞香港有類似的店,梗係要試下啦~雖然高呼離地鐵站唔遠,但因為係隱蔽窄巷內,所以都唔易搵。講返食物,佢有三文治、飯卷、魚糕湯等等小食供應,第一次來,當然先試三文治。火腿三文治($25)餡料有火腿、炒蛋、芝士等等,仲有沙律醬⋯咁何來韓式呢?原來仲有泡菜,即刻韓晒~本來加左泡菜係惹味d,但可惜太多泡菜水,令原本烘得香脆嘅麵包腍左,改善一下應該好好多。值得去指數:
雖然高呼離地鐵站唔遠,但因為係隱蔽窄巷內,所以都唔易搵。
值得去指數:
2015-10-21 533 瀏覽
 ( 7/10 ) $40還對韓國#IssacToast 朝思暮想?香港都有類似喔,對佢念念不忘嘅我就去食頂下癮先😆麵包烘得脆身,有牛油香。入面煎蛋煎得過老,無乜蛋汁有啲乾。主角燒肉味道幾好,咬落好腍身,而且肉汁豐富👍🏻 三文治內亦有芝士、紅椰菜絲、自家醬汁等,令口感更豐富。整體味道還好啦,呢個size呢個質素$40唔算超抵食。小店除左有韓式三文治,仲有飯、意粉、年糕、薯條、其他小食等,價錢親民。小店係後巷架,各位想去嘅要細心啲搵!P.S韓式小店播放80年代香港舊歌(愛情陷阱..等)感覺有啲奇怪lol高呼 (北角)北角宏安道12號宏暉商場33號地舖#natfoodiary北角 #natfoodiary港島線
 ( 7/10 ) $40
小店係後巷架,各位想去嘅要細心啲搵!
高呼 (北角)
北角宏安道12號宏暉商場33號地舖
2015-08-24 1125 瀏覽
~辣醬卡邦尼蓋飯 $40~美味指數:8.5/10抵食指數:8.5/10上檯果下都覺得有d驚喜,蓋飯都幾大碗,而且賣相同質素望落都好似唔錯!翻開蓋飯發現配料好豐富,煙肉煎得幾香而且份量都幾多!煙肉下面就有五色蔬菜配料~卡邦尼醬雖然同平時食開嘅唔太相同,但份量夠哂撈飯食,而且有些少辣都幾惹味!😋唔錯~~古韓烤肉餅三文治 $40~美味指數:8.5/10抵食指數:8.5/10前排去過韓國食Issac 三文治🍞,有d掛住果種味道,所以知道香港有間賣類似嘅三文治就即刻想去試下~結果都無失望~三文治嘅賣相同韓國食嘅好似!三文治入面有椰菜絲、煎蛋🍳、芝士、醃蘿蔔、蛋黃醬同辣醬~食落辣醬嘅味道比較出,甜甜地又有少少辣~烤肉餅味道亦幾好~不過芝士味道就比較淡~但一口咬落去可以一啖過食到唔同配料,感覺好滿足呀!~紫菜飯卷 $25~美味指數:4/10抵食指數:5/10喺韓國嘅飯捲天國食過好好味嘅飯捲,所以返到香港有時見到飯捲都好想食,試下搵唔搵到好似飯捲天國咁好食嘅~不過呢間嘅飯捲都真係幾失望⋯飯捲嘅飯比較乾身,而且無醬料,食落無咩味⋯雖然喺飯加入左乾蒜粒,但都係無咩味道,而且食落仲有少少苦,同飯捲唔太夾⋯⋯
~辣醬卡邦尼蓋飯 $40~
美味指數:8.5/10
抵食指數:8.5/10
辣醬卡邦尼蓋飯
~古韓烤肉餅三文治 $40~
美味指數:8.5/10
抵食指數:8.5/10
古韓烤肉餅三文治
~紫菜飯卷 $25~
美味指數:4/10
抵食指數:5/10
喺韓國嘅飯捲天國食過好好味嘅飯捲,所以返到香港有時見到飯捲都好想食,試下搵唔搵到好似飯捲天國咁好食嘅~不過呢間嘅飯捲都真係幾失望⋯飯捲嘅飯比較乾身,而且無醬料,食落無咩味⋯雖然喺飯加入左乾蒜粒,但都係無咩味道,而且食落仲有少少苦,同飯捲唔太夾⋯⋯ 至於白桃汁($10)都幾好飲,估唔到入面會有d果肉~
紫菜飯卷
PS.餐廳係喺商場左邊條巷仔入去,而且只係開到夜晚8點,星期日休息~
辣醬卡邦尼蓋飯
古韓烤肉餅三文治