2017-12-11 736 瀏覽
假日與友人出遊長洲,看見有芒果糯米糍,兩名芒果控二話不說即買也。凍冰冰的糯米糍十分巨型,足有手掌般大!一啖扯開,糯米皮居然那麼薄,較之雪米糍的尤甚,煙煙靭靭的感覺相當正。芒果塊塊又大又厚,陣陣香氣一湧而上,多汁的果肉更加是真正的甜入心,甜的程度直迫芒果糖水,少了份膩滯,多了份清新。友人同場加映了一杯芒果沙冰,芒果依然很多,要把口張大才能吃下。沙冰並非只有冰,混了芒果茸,正是芒上加芒,芒中極品!是小人吃過最好的芒果糯米糍!

芒果糯米糍 & 芒果沙冰
是小人吃過最好的芒果糯米糍!
下午茶
芒果糯米糍 & 芒果沙冰
  • 芒果糯米糍&芒果沙冰
  • 芒果糯米糍&芒果沙冰
呢間可以話係全長洲最好食!最大粒!既芒果糯米滋😋每日都係三點半🕒先開始賣仲要即包即賣😍芒果大舊得黎唔會咁易出水買番屋企(搭慢船)都完全冇事☺️食落當然好香芒果味之餘又夠甜🙈而糯米皮亦搓得非常之薄想買番屋企的話 最好前一日訂定😌
呢間可以話係全長洲最好食!最大粒!既芒果糯米滋😋
每日都係三點半🕒先開始賣
仲要即包即賣😍
芒果大舊得黎唔會咁易出水
買番屋企(搭慢船)都完全冇事☺️
食落當然好香芒果味之餘又夠甜🙈
而糯米皮亦搓得非常之薄
想買番屋企的話 最好前一日訂定😌
來到長洲, 特意早早到来, ㄧ心来芒果王買芒果糯米糍, 我倆口子由它未開舖等到它開舖, 但這𥚃員工在剛剛開舖ㄧ刻, 就即時宣佈所有芒果糯米糍賣晒, 我詢問原因, 原來芒果糯米糍是需要早早預訂並且須預訂最少半打, 对於兩口子的我們, 真的非常失望, 唯有退而求其次買兩碗芒果布甸, 好彩這個都好味道。
, 唯有退而求其次買兩碗芒果布甸, 好彩這個都好味道。

2017-07-02
15 分鐘 (外賣自取)
2017-06-28 389 瀏覽
今天放工收了個電話,身邊的那位亦剛剛從長洲工作回來,說買了一大盒芒果糯米糍,一打咁多...拎起個盒已經感到那份重量..打開盒子,每四顆一層,中間以一塊紙巾分隔,以免黏著一起,有heart, 好香芒果的味道,每粒都十分飽滿,脹卜卜,用料應該很十足!食左一個試試,果然皮薄餡又靚,芒果超甜多汁,冇渣架,芒果肉好大粒塊皮薄到呢就好似只是吃芒果咁,感覺唔到有塊皮包住糯米糍白裏透黃,都煙韌架,食下一舊又一舊,唔錯,他說有榴連添,下次要食下啦咁
塊皮薄到呢就好似只是吃芒果咁,感覺唔到有塊皮包住
2017-05-14 425 瀏覽
入到長洲,相信不用介紹,眾所周知,大家都知道, 芒果糯米糍是必吃的小食吧! 長洲周圍也有很多不同的店舖,也有賣芒果糯米糍。最後行了好幾條街,好像每間也差不多,做決定找最近的一間來試。它的芒果糯米糍真的文符其名,超大個的! 有一隻咁大! 而芒果肉超多,好像吃了大半個芒果的感覺! 不過可能因為芒果量勁多,所以皮也要厚一點點,才能安全地盛載着裡面的芒果肉。 這是絕對可以接受的! 這間除了芒果糯米糍,還有其他各式各樣的甜品、小食。下次再黎我必定會再光臨!!

它的芒果糯米糍真的文符其名,超大個的! 有一隻咁大!

2017-04-09 536 瀏覽
難得一場來到長洲玩,當然要食長洲出名嘅芒果糯米滋啦,朋友推介呢間最好食,皮最薄,我當然要去試下。今日無芒果糯米滋,唔係嘛。唔死心問下店員先,原來係生意太好,皮唔夠,要即整,只接受預訂,兩三小時後可以返來拎,當然訂,好想食,訂夠一打😋。四圍行完很累,夠鐘即刻返來拎糯米滋。皮超級薄,芒果夠甜多汁,唔同其他店食落一口粉但美中不足就係賣相,有些好美一片芒果很靚,圓圓滑滑,有些就係兩片堆成唔夠靚,但口感,味道就真係唔錯
2016-12-26 810 瀏覽
成班同事入長洲玩咗一日。一場嚟到,梗係要食長洲最有名嘅小食─芒果糯米糍。其中一位同事介紹嚟到芒果王。一個芒果糯米糍價錢只係$12,唔算好貴。都算大舊,有半隻手掌大!!咬落口,糯米糍皮好薄!質感軟綿綿,又唔會太多粉。(讚)我好怕D皮太厚,漿住個口嘅感覺。呢個就啱啱好!因為宜家唔係芒果當做嘅季節,所以芒果無咁甜,帶微微嘅果酸味。但依然有陣陣嘅芒果香味,芒果咬落去好多汁!好食!最後仲買多左幾個返屋企比家人食。佢地食完都話唔錯!如果大家同我一樣唔鍾意太厚糯米糍皮嘅話,可以試吓呢間!^^
成班同事入長洲玩咗一日。

一場嚟到,梗係要食長洲最有名嘅小食─芒果糯米糍

其中一位同事介紹嚟到芒果王
一個芒果糯米糍價錢只係$12,唔算好貴。
芒果糯米糍
都算大舊,有半隻手掌大!!
芒果糯米糍
咬落口,糯米糍皮好薄!質感軟綿綿,又唔會太多粉。(讚

我好怕D皮太厚,漿住個口嘅感覺。呢個就啱啱好!

因為宜家唔係芒果當做嘅季節,

所以芒果無咁甜,帶微微嘅果酸味。

但依然有陣陣嘅芒果香味,

芒果咬落去好多汁!好食!

最後仲買多左幾個返屋企比家人食。

佢地食完都話唔錯!

如果大家同我一樣唔鍾意太厚糯米糍皮嘅話,

可以試吓呢間!^^
2016-12-14
1 分鐘 (外賣自取)
芒果糯米糍
之前黎長洲食過一次呢間的芒果糯米糍,一路都念念不忘那份香甜柔滑,今次仲同朋友再次去長洲,但我又淨係記得呢間鋪頭附近環境,但唔記得個名,又會咁橋朋友又行下行下搵到呢間,註定要俾我食到你!真心推介「芒果王」的長洲糯米糍,好味到不得了!掌心咁大個芒果糯米糍,個皮好鬆軟,包住裡面透心涼的大片芒果肉,咬落去可以不多經咀嚼而一口分割芒果肉,不會痴黏黏。大家仲要打住牌放break時食,大家一口一口吃,滑不留口,係咪好Hong Kong style 先?發覺香港從來sell的都唔係貴價菜,香港風味反而係最地道的小食。長洲必食!

真心推介「芒果王」的長洲糯米糍,好味到不得了!

長洲必食!
2016-08-20
2016-08-15 662 瀏覽
踏單車經過,剛好想食芒果糯米糍(想食嗰間又無晒),就買左一個試下。都好大隻而且結實,食落都方便,糯米糍皮比較薄身及均勻,芒果多汁,好滿足!鋪頭有好多芒果甜品,因為踩單車冇時間,下次有機會再試多啲其他甜品!
好滿足!
2016-08-08 527 瀏覽
黎到長洲一定要食芒果王🍋🍋🍋。頭幾次去都唔識搵入黎,試過一次就返唔到轉頭。芒果糯米糍就皮薄,芒果又大又甜。芒果沙冰一次過食左三杯,味道真係一流。去到長洲記得一定要試下
黎到長洲一定要食芒果王🍋🍋🍋。
頭幾次去都唔識搵入黎,試過一次就返唔到轉頭。

芒果糯米糍就皮薄,芒果又大又甜。
芒果沙冰一次過食左三杯,味道真係一流。
去到長洲記得一定要試下
2016-07-25 375 瀏覽
芒果迷來到長洲好開心,食食芒果糯米滋,滋味無窮食芒果糯米滋好似食成半個芒果咁呢期芒果時令,又香又甜又多汁juicy糯米皮好薄身,又做得好煙刄糯米甜甜地配合芒果的鮮甜,正!
芒果迷來到長洲好開心,食食芒果糯米滋,滋味無窮
食芒果糯米滋好似食成半個芒果咁

呢期芒果時令,又香又甜又多汁juicy

糯米皮好薄身,又做得好煙刄

糯米甜甜地配合芒果的鮮甜,正!
2016-07-22 319 瀏覽
長洲,除張保仔洞以外,最聞名的莫過於芒果糯米滋。甫出長洲碼頭,不論向左走還是向右走,總會見到形形式式的商店在叫賣芒果糯米滋,自於長洲工作以來,已嘗過大大小小商店的糯米滋,但要數實至名歸,堪稱真正「芒果王」的,還是覺得這間最值得推介。據本土居民透露,「芒果王」是眾間賣糯米滋的店舖中唯一的良心企業,當其他商戶因成本關係,不論甜酸都把芒果肉擠進糯米皮的時候,這間「芒果王」仍舊堅持不甜,不賣。她將所有不良雜質都摒除於出品外,酸的芒果,劣質糯米皮,統統棄掉。所以每次都不用擔心買到質量不好的產品,因每顆芒果都是老板的心血結晶。最為人欣賞的,是糯米皮真的很薄,顆顆都晶瑩剔透,白裏透紅般,但咬下去卻不失嚼頭,這全賴師傅的功力,師傅多在繁忙時段,玻璃窗內,赤著上身,使勁的搓著皮。若有閒情,坐在店外一邊吃著芒果製品,一邊欣賞師傅功架,稱得上賞心樂事。

2016-07-17 278 瀏覽
長洲芒果王真係唔浪得虛名,係長洲長大既朋友都推介,果日入到去,都特地走去食番粒即製芒果糯米滋。天氣太熱,無乜心機周圍行,會容易miss咗,大家認住啦,這間就係☝🏻️落完order坐底等食...除咗馳名芒果糯米滋,都有其他芒果系列:芒果布甸、芒果啫哩、芒果沙冰....價錢非常相宜等咗陣,好快就見到我地點既芒果糯米滋,嘩!大粒到呢⋯⋯一粒=其他地方2粒啊👍🏻👍🏻睇得見它簿皮下既芒果,真材實料😋拎上手要小心,太大粒,驚揸唔實跌落地。又因為太大粒,要不顧儀態,一大啖咬落去,嘩....芒果好好好甜,好香,似呂宋芒,芒果肉份量有半個芒果咁滯,外層糯米皮真係簿到好驚它穿窿載唔住d芒果,塊皮無味、無添加糖,唔使整色整水,因芒果嘅甜令到成粒糯米滋都夠味,超美味!芒果迷一定唔可以錯過芒果王既芒果糯米滋

2016-07-16 214 瀏覽

2016-07-14 158 瀏覽
唔係講笑,今日食允升同芒果王,允升係就係皮薄,但係芒果唔香又冇汁,而行左好耐發現到芒果王,地鋪用落地玻璃,現場即造,新鮮!即刻食番個,驚人嘅係皮薄之餘芒果多汁又香甜!但缺點真係幾遠…落左船向右行,沿海邊一路行10-15分鐘,見到天后廟,就喺天后廟斜對面