2023-08-07 568 瀏覽
呢間餐廳好難搵,搵咗好耐先搵到。佢係裝飾到好似一間課室咁既樣,有黑板、有書本,有課室的檯凳。🍜古早味滷排骨麵呢個麵有一塊好大嘅排骨加上秘製醬汁,碟邊有伴隨一些酸菜。碗麵是自家製的,很有咬口,整體味道不俗。餐具是文具來的,頗具特色。

🍜古早味滷排骨麵
2022-12-22 1170 瀏覽
第一次係工廠大廈入面食飯,係一件好特別嘅新體驗。入面啲裝修好有心思,复制咗台灣舊式學校的設備,好似去咗上堂咁紅燒牛肉麵正堂味道,冇咩特別。香酥雞便當分量都幾大吓,啲雞扒炸好鬆脆,調味好似有點咸。但記住唔好食飯時間去,因為要等好久先入到去食,當然你哋可以叫外賣啦。
第一次係工廠大廈入面食飯,係一件好特別嘅新體驗。

紅燒牛肉麵
正堂味道,冇咩特別。
香酥雞便當
分量都幾大吓,啲雞扒炸好鬆脆,調味好似有點咸。

2022-12-19 1007 瀏覽
▫️台式紅燒牛肉麵 👉🏻有牛腩同埋牛筋,口感都算嫩滑但就唔算好入味👉🏻個麵有啲似上海麵,質地偏硬,唔係好吸湯,味道比較淡👉🏻湯底好濃味,但就有一層超厚嘅油,所以都冇特別飲到⭐️⭐️⭐️.▫️台式鹽水雞便當🍚👉🏻 雞肉份量超級多,肉質都算嫩滑,瘦肉比例比肥肉多,味道係少少咸咸哋,入哂味,感覺有d 似手斯雞⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️台式奶茶 👉🏻奶精味重,正常甜度都唔會話好甜⭐️⭐️⭐️—————環境:店如其名,一入到去好似坐時光機返咗去小時候👶🏻,檯檯櫈櫈都係中小學坐嗰d 木檯櫈,好青春🙈仲有好多懷舊擺設,例如漫畫,模型,就連筷子都係木顏色筆造型,充滿咗文青氣色😚
▫️台式紅燒牛肉麵
👉🏻有牛腩同埋牛筋,口感都算嫩滑但就唔算好入味
👉🏻個麵有啲似上海麵,質地偏硬,唔係好吸湯,味道比較淡
👉🏻湯底好濃味,但就有一層超厚嘅油,所以都冇特別飲到

⭐️⭐️⭐️
▫️台式鹽水雞便當🍚

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️台式奶茶
👉🏻奶精味重,正常甜度都唔會話好甜

⭐️⭐️⭐️

—————
觀塘B2出口行過去,10分鐘內就會行到佢係其中一間觀塘既番工食堂,所以建議大家唔好平日既食飯時間去,會好多人,要等好耐.小時光係自助式點餐,睇岩食咩就可以出去點餐及比錢今次小編叫左3樣野:❇️ 雞扒麵❇️牛肉麵❇️鹽水雞.雞扒好香口,好脆👍🏼但相反鹽水雞,同個麵就無咩味,有少少白灼既感覺🙈所以再問左餐廳拎辣椒油,自己救救佢.佢既飲品好可愛🥰係野飲同杯係分開,要自己fill入隻杯到,入面仲有一隻長頸鹿🦒
觀塘B2出口行過去,10分鐘內就會行到
小時光係自助式點餐,睇岩食咩就可以出去點餐及比錢
今次小編叫左3樣野:
❇️ 雞扒麵
❇️牛肉麵
❇️鹽水雞
雞扒好香口,好脆👍🏼
但相反鹽水雞,同個麵就無咩味,有少少白灼既感覺🙈
所以再問左餐廳拎辣椒油,自己救救佢
佢既飲品好可愛🥰係
Drink
雞扒
鹽水雞
雞扒
2022-11-11 643 瀏覽
第一次黎食。見環境幾特別,又近番工地方,所以lunch約咗黎食。不過去之前見食評有人話好差,本來有少少擔心,不過食過後,覺得擔心係多餘ge。我叫咗一個香酥雞便當,炸得香口同雞肉都嫩滑。杯黑糖奶茶都好飲,以為係淨奶茶,原來杯入面有珍珠,同用三角燒杯裝,好得意。總括黎講食物質素唔錯,環境得意,出餐都快,所以會再黎食。

總括黎講食物質素唔錯,環境得意,出餐都快,所以會再黎食。
香酥雞便當+黑糖奶茶
香酥雞便當+黑糖奶茶
2022-10-20 648 瀏覽
係返工嘅時候,就要搵定中午吃乜野,睇左觀塘推介餐廳,睇到小時光,見外表係有殘舊感,都可以去感受下,當去到門口見到入面,好有學校feel,因為吃飯嘅枱椅都係學校果d 木枱木凳,周圍有好多漫畫,玩具,特色野!不過好多樣野都以台灣特色為主,就連文化都係以台灣為主,吃完野要自己放去某個位置,就會有人黎處理,樣樣都係自己黎食物方面,拎到係好大份,不過味道就一般嘅,我個人覺得太鹹,我叫左一份樣樣都要撈飯吃嘅餸,不過我個人覺得未入味,有點可惜!

2022-10-18
2022-07-10 1500 瀏覽
觀塘區唔少台灣餐廳 今次試吓呢間外賣話說好耐好耐之前有堂食過記得佢用學校裝修好得意 同埋啲飲品用conical flask裝住 啱打卡🧪外賣選擇甚多 飯 麵 小食都有▶️ 台式鹽水雞飯 ($60)飯同雞肉分開上 咁啲飯就唔會俾鹽水浸到濕晒鹽水雞係手撕雞配青瓜絲 另外有粟米仔同西蘭花🥦🐔手撕雞好淋 連皮但冇根骨 所以唔韌同埋充滿雞油 份量亦超多 足以餸白飯有多配青瓜食會添加咗一份清新🥒🍚白飯唔知係特登定點 食落好似飯焦咁🤤好正 少少硬硬地咁 所以撈埋鹽水雞食都唔會濕晒咁開始明白點解啲人鍾意食鹽水雞撈麵或飯❤️▶️ 甜不辣 ($40)雖然係炸 但不太油 偏乾身咬落味道係魚蛋同獅子狗卷嘅混合版咬落少彈牙 幾好食😋-整體唔錯 幾有台灣風味份量足 覺得肉相對多 而飯或麵就啱啱好🥡外賣包裝幾好 飲品冇瀉 麵又會同湯分開上價錢合理 每人$100以下 算抵食
觀塘區唔少台灣餐廳 今次試吓呢間外賣
話說好耐好耐之前有堂食過
外賣選擇甚多 飯 麵 小食都有

▶️ 台式鹽水雞飯 ($60)
飯同雞肉分開上 咁啲飯就唔會俾鹽水浸到濕晒
鹽水雞係手撕雞配青瓜絲 另外有粟米仔同西蘭花🥦
台式鹽水雞飯

🐔手撕雞好淋 連皮但冇根骨 所以唔韌
同埋充滿雞油 份量亦超多 足以餸白飯有多
配青瓜食會添加咗一份清新🥒
開始明白點解啲人鍾意食鹽水雞撈麵或飯❤️

▶️ 甜不辣 ($40)
雖然係炸 但不太油 偏乾身

外賣自取
台式鹽水雞飯
甜不辣
2022-05-16 1541 瀏覽
小時光係觀塘嘅台式cafe,賣點係舊式台灣學校既感覺,入面裝飾好特別同有心思。餐廳食物選擇多,今次就試左夜市香酥雞便當同埋番茄牛肉麵,味道都幾好,最重要係食得出有心機,值得推薦。夜市香酥雞便當嘅雞扒🍗非常大,新鮮炸起非常鬆脆,肉質好嫩滑,調味用上左香料胡椒鹽,食落係鹽酥雞味道,好有夜市嘅感覺。番茄牛肉麵🍅🍜嘅湯底偏淡,但都食得出用左新鮮蕃茄,牛肉亦都幾大塊,食落好入味。我最鍾意嘅都係飲品美祿恐龍,冰凍嘅美祿加上大量嘅美祿粉,仲係用可愛嘅beaker裝住,簡單但好飲。

2022-05-15 1265 瀏覽
本來聽聞間餐廳d野幾好食,環境又特別,就光顧一下,到場都幾好,落單時個接待呀姨好似咩都唔識咁,落單搵來搵去,一d都唔熟,算啦,當佢新員工。之後,拎餐要自己拎,叫左2個餐1小食,要我行4次,1次係叫我出去拎1杯野飲,唔講以為我自己係侍應。到食品,我老婆之前來過食麻辣三絲冷麵,佢話麵底轉左菠菜麵,辣醬變左分開放,仲要唔係之前d麻辣醬,好似變左豆瓣醬,完全唔好食。鴨肉鴨血麵線,鴨肉得2舊塊煙鴨胸,鴨血就唔彈牙仲有好多氣泡洞。香蒜蛋餅蛋餅入面果條腸本來以為係台灣腸,但食落去同臘腸冇分別,同埋一d蒜味都冇。仲有飲品,鮮芋拿鐵,係同芋頭沖粉沖既,d芋邊到鮮?仲有好普通既咸檸七,跟餐$10杯,份量一罐七起都唔夠,舊咸檸直接放杯,冇切,冇工具比,我用筷子叉住咬開吉,冰又少,七起室溫,第一次係餐廳飲到唔凍既汽水,超難飲。整體來講,除左環境設計外,冇樣野得,唔會再食。
整體來講,除左環境設計外,冇樣野得,唔會再食。
觀塘樓上台式餐廳,下午去都算多人,不過空間大,坐得都幾舒服,裝修係學校嘅枱櫈,好特別,有種回復校園生活嘅青春感覺💗好啱影相打卡📷食物方面比較普通,味道就一般,價錢有啲唔係好值,不過都可以一試🌟
2022-01-03 1211 瀏覽
懷舊復古校園風 小時光Scoool🏫係食台灣野㗎🤩裝修好特別 以懷舊班房做主題 見到呢啲枱枱櫈櫈 好有台灣味道 聯想到啲台劇😂望住呢個環境 聽住識唱既台灣舊歌 好舒服☺️🌈紅燒牛肉麵 $60我第一啖一定係飲左湯底先😚好味!牛肉好腍 份量多 重牛味😍牛筋大大條 份量都多 口感韌嫩👍🏻麵條粗幼啱啱好 有台灣的味道👌🏻仲有啲酸菜 紅蘿蔔 白菜仔 所以呢碗麵好味得嚟 性價比極高💯🌈台式魯肉飯便當 $58我會稱呢個便當為抵到爛既便當😂好豐富!有雞翼 滷蛋 豆干 蘿蔔 海帶 豬耳😋一個人食都食唔晒 全部都最少有兩件 好多好正呀 份量就十分足夠啦 味道可以更入味 滷水味唔夠重呀💪🏻魯肉飯好大碗🤣多汁多魯肉多飯 大食既都一定飽!放心 反而我會想少啲魯肉汁 🌈炸甜不辣 $40友人話未食過甜不辣 我講唔到甜不辣係點既味道同點解叫甜不辣😂總之好好味 煙煙韌韌 我中意食啦😋份量正常 有條狀同片狀 我覺得片形狀係好味啲😌🌈百香果綠茶 少甜少冰 $28首先個長頸鹿杯好cute好靚😍入面放左冰 嘢飲另外用conical flask裝住 飲幾多先倒落杯冰入邊☺️好中意呢!冇得走甜 但少甜都還好🌈水蜜桃梳打 少冰 $35正
🌈紅燒牛肉麵 $60

2021-11-20
  • 紅燒牛肉麵
  • 台式滷肉便當
2021-11-18 966 瀏覽
好耐無去過台灣喇, 真係好掛住台灣嘅嘢食, 所以今日專程去小時光食飯, 等自己好似去咗台灣咁。🥢台灣鳳梨牛肉麵套餐配有醃青瓜同一杯飲品 (我揀咗台式奶茶)。牛肉係半筋半肉, 牛筋軟腍, 食完有種充滿骨膠原嘅感覺, 牛肉嫩身, 充滿牛肉香氣。麵條係典型台灣麵條, 比教粗身有咬口。因為加咗鳳梨, 所以個湯底中和咗本身紅燒牛肉麵嘅辣, 變得有少少甜。不過衛生方面真係要好好改善, 喺其中一塊菠蘿同紅蘿蔔上面發現眼睫毛, 如果要比分真係會扣到負分…好多地方適合打卡, 不過整體食物一般, 好大機會唔會再去。

🥢台灣鳳梨牛肉麵

好多地方適合打卡, 不過整體食物一般, 好大機會唔會再去。
台灣鳳梨牛肉麵
台灣鳳梨牛肉麵
2021-11-17
終於知道長頸鹿個英文點讀啦😹[giraffe]老闆係好鍾意長頸鹿,每一個小角落都會見到長頸鹿嘅蹤跡🙈好得意🥰 店內有一位台妹,熱情可愛🙈🍱 台式紅燒牛肉便當 $60分別有牛肉同牛筋嘅位置,整得非常之入味😋附送少少酸菜、一條白菜、一條菜心🤣營養均衡?!🐥 台式鹽水雞便當 $60同我想像中嘅鹽水雞有啲出入,之前喺台灣夜市會幫襯果啲檔攤,係會俾你揀好多材料,之後放入一個袋混合埋一啲秘製醬汁一齊shake🤣 呢個真係全部雞🐤 啲雞切到好細幼,但有少少鞋,仲有少少爽脆嘅青瓜是放面😋唔會好鹹🐣 特色小食—香酥雞塊 $50個雞出色呀,雖然有好多辣粉沈早起面,不過我唔覺得好辣😛外皮脆脆的,雞肉嫩嫩的,不時滲出少少雞油,好juicy🤤佢啲飯都比較大粒,帶有少少黏性,幾有口感😆蘋果綠茶$0水蜜桃紅茶$0
終於知道長頸鹿個英文點讀啦😹[giraffe]

🍱 台式紅燒牛肉便當 $60

🐥 台式鹽水雞便當 $60

台式鹽水雞便當

🐣 特色小食—香酥雞塊 $50
佢啲飯都比較大粒,帶有少少黏性,幾有口感😆

香酥雞塊

蘋果綠茶$0
水蜜桃紅茶$0

2021-05-30
香酥雞塊
由朋友介紹到這家位於觀塘工廈的台式餐廳,聽說它內裡裝修和佈置懷舊,場景以課室為主題,似乎相當有趣。在餐廳門外,藍色的大門上掛有餐廳名字的橫額,未能可見內裡環境,感覺很神秘。進入餐廳後,感覺到了一家懷舊的玩具博物館,放了不同顏色的模型和擺設。牆身有一些類似校規的標語,但裝修頗為殘舊。再往餐廳裡面走,可看見「輔導室」以及其他擺設。座位是小學的枱凳,要有心理準備坐得不太舒服。如果體型較大或太多手提行李,會比較辛苦。餐牌數頁紙,食物是台式飯麵、小食及飲品。服務採用自助形式,顧客到收銀處付款,等待食物準備好後再拿回座位。我點了台式紅燒牛肉便當,大約5分鐘後,已可拿取食物。便當有兩大件牛肉和兩大件牛筋,再加上紅蘿蔔和酸菜,份量很充足。但沒有肉汁,於是我另外請店員給我一些牛肉汁。紅燒牛肉尚算嫰身,牛筋骨膠源的口感算不錯。可是,飯粒比較乾和硬身。不得不提,筷子末端設計像顏色筆,煞是有趣。整體來說,這裡設計玩味十足,但食物質素普普通通。

牆身有一些類似校規的標語,但裝修頗為殘舊。

再往餐廳裡面走,可看見「輔導室」以及其他擺設。

不得不提,筷子末端設計像顏色筆,煞是有趣。

整體來說,這裡設計玩味十足,但食物質素普普通通。
2021-10-29
2021-09-26 953 瀏覽
好耐以前黎過覺得環境幾好食物幾好價錢合理琴日難得同朋友出觀塘就帶左友人黎食叫左香酥雞便當🍱($58無野飲)雞炸得脆不過冇咩味個飯淋到好似「爛」便當配的「二至三款精選蔬菜料理」就是那兩條白烚小白菜同新鮮青瓜件🥲(說好的料理部分?)不講食物講環境打卡用的筷子同杯都舊到變成真。時光產物尤其是杯的破口很多🥲(sor無影相)係觀塘這美食天堂價廉物美的餐廳多的是如只靠幾年前的裝修或只對社會事務的良心不考慮對食客的良心終歸會被淘汰😢
好耐以前黎過
覺得環境幾好食物幾好價錢合理
琴日難得同朋友出觀塘
就帶左友人黎食

叫左香酥雞便當🍱($58無野飲)

雞炸得脆
不過冇咩味
個飯淋到好似「爛」
便當配的「二至三款精選蔬菜料理」
就是那兩條白烚小白菜同新鮮青瓜件🥲(說好的料理部分?)

不講食物
講環境
打卡用的筷子同杯都舊到變成真。時光產物
尤其是杯的破口很多🥲(sor無影相)

係觀塘這美食天堂
價廉物美的餐廳多的是