2013-07-04 460 瀏覽
開胃前菜, 真正的半個柚子, 少甜少酸, 配合蔬菜, 十分惹味都算不錯的炸豆腐, 很多木魚花在外, 外脆肉熱很大個碗, 但麵都不少, 麵條粗幼適中, 軟硬亦適中, 主角和牛有四片, 全都是柔軟中帶彈性, 味道非常好, 只怪和牛吃不夠, 事關回味無窮
柚子沙律
日式炸豆腐
都算不錯的炸豆腐, 很多木魚花在外, 外脆肉熱
和牛拉麵
2013-06-05
和牛拉麵
2013-06-24 172 瀏覽
見到好多劣評,我真係 R 晒頭。你話貴,出面街邊隨便一間日式拉麵舖都成百蚊一個麵,你喺國金二期食,$150 左右一碗,你仲想點?又有好多人話唔好食,咁呢啲嘢好主觀;但你話佢整得差同用料唔靚,我心諗:唔係下化?當然在 IFC2 收你 $150 一碗麵你唔好望係頂級,但一定好過 $100 一碗的拉麵店仔。$50 你食租金,喺香港你預咗㗎啦。況且出面超過 $100 的我覺得都無呢度咁抵食。我平均一個月來兩次。今次係食 lunch,叫了兩個午餐。豚肉稻庭烏冬,烏冬好煙韌,湯底夠熱。不過我估部分人唔鍾意食的原因,可能係佢湯底無出面咁重味。呢啲就真係好主觀。我鍾意欣賞食材的真味,出面得個鹹字我反而唔鍾意。呢碗烏冬的豚肉彈性充足,而且入口你真係感受到豬肉味充滿口腔的香味。真係算係咁㗎啦。另外是一個燒花魚定食。成條花魚上,開邊燒。燒得香得嚟唔會乾錚錚,筷子一按下去已經有好多水分咇出來,因此入口仍然鮮味。調味亦適中,唔需要點醬汁已夠味。(醬汁是醋汁,可以減少油膩感。)還有某信用咭送的炸豆腐,一般啦。不過送的就算啦。服務方面,經理是很有禮貌的。不過上菜慢了一點(我去的時候不算多人,只坐了約 2/3 座位)

還有某信用咭送的炸豆腐,一般啦。不過送的就算啦。

服務方面,經理是很有禮貌的。不過上菜慢了一點(我去的時候不算多人,只坐了約 2/3 座位)。侍應服務態度算 OK,但不太醒水,例如不會主動給碟仔和斟茶等。其實已經唔算人手少,這點仍需改善。

總括而言,IFC2 食嘢貴你預咗,但考慮呢一點後佢係咪唔抵食,我覺得佢係 OK 的。如果你夜晚去食那石鍋拉麵,熱辣辣在冬天去食真係好溫暖。不過如果你係食慣好重味精的湯底那種客,那就不要去了。
題外話/補充資料: 這家店近日愈來愈多自由行旅客,有時好嘈下。
用餐優惠
信用卡優惠
2013-06-13 121 瀏覽
到了這間店之後,我有一個結論就係不要對在商場既食店抱有太大的期望。 百幾蚊食一碗咁既拉麵, 2百幾蚊食碗不像樣既魚生飯。我只有兩個字 「唔值」 服務方面:來了IFC,本來係去梅林食カツ定食,但老公說不如試下這一間日本料理。因為太早,我地係第一個客, 服務都好一般, 其實看得出個經理都係有用心去做既, 但係D侍應好似唔多蘇佢。食物方面, 真係令人好失望。因為$145一碗拉麵, 不算貴,但係絕對不是平!點解會咁既質素呢? 一本豬軟骨拉麵 $145【豬軟骨】 明白一本豬軟骨當然係成條過既豬軟骨, 可惜成個PRESENTATION真係好差,好似成條叉燒沉係湯麵咁,一D 美感都沒有。豬軟骨不夠味不特只,成條既豬軟骨好似未處理好,就放入去煮, 所以仍有血鍟同雪藏味!師傳未夠認真。在日本就算係一間小店,也不會容許這樣不認真既作法。【麵質】 大量入貨,機製貨底,口感較硬,沒有彈性。【配菜】 蔥: 不夠多,加上完全沒有蔥香味,放在碗內好似係因為人有我有既心態,完全吊唔起味。蛋: 根本沒有蛋味。【湯底】 (雞湯鰹魚湯底) 單一口飲湯,是有雞味的,也夠鮮甜。可惜配不到這款一本豬軟骨麵。 加上一起后整體變得普

服務方面:

一本豬軟骨拉麵 $145

【豬軟骨】

【麵質】 大量入貨,機製貨底,口感較硬,沒有彈性。

【配菜】
蛋: 根本沒有蛋味。

【湯底】 (雞湯鰹魚湯底) 單一口飲湯,是有雞味的,也夠鮮甜。可惜配不到這款一本豬軟骨麵。 加上一起后整體變得普通了,跟拉麵不搭。
雜錦魚生飯定食 $220

【賣相】真的很不雅, 日本家庭既ちらし寿司既賣相都好過它。

【飯】   飯身不夠黏,飯醋稍為過酸。飯量太少,做成不協調。

【魚生】魚生不夠鮮甜,刀功不好,大細不均一。日本人最注重既整齊BALANCE,佢地完全做不到。有點求其。 另外,最失敗既係佢地竟然用 蟹子 做伴碟,令到整體做到不知所謂,又沒有質感。如果配上是三文魚子。整體咬感及賣相方面會有所改善。
附送餃子(配拉麵)

一句講晒:「食之無味,棄之可惜」
附送前菜,味噌湯

【味噌湯】 一般日本公司食堂既貨式。

【前菜】 完全沒有應有既味道, 加上菜本身係苦既,真係比較難食。
一家餐廳,因為在人流高既商場而可以有固定既人流,而忽略了做料理既誠意,這是對顧客最不敬既事。這間餐廳,從食物原材料,煮,賣相都係求求其其,金玉其外,只有日本料理既外表,而根本日本料理既精神。

2013-06-09
IFC間間食市都大排長龍,呢間和哥山拉麵剛好有位唔使等Menu最平一碗拉麵都要過佰蚊碗炸生蠔細隻冇蠔味唔好食豬骨湯底豚肉拉麵, 温泉蛋正常麵質0K,豚肉煎過邊位脆,不過唔算淋,湯底唔夠濃雞湯豚肉拉麵,主要分别在湯, 清雞湯真係好清, 完全同拉麵唔match 拉麵始终都係用豬骨湯底好
IFC間間食市都大排長龍,呢間和哥山拉麵剛好有位唔使等
Menu
最平一碗拉麵都要過佰蚊碗
炸生蠔細隻冇蠔味唔好食

拉麵始终都係用豬骨湯底好
2013-04-26
2013-05-20 46 瀏覽
昨天,我同朋友去完長洲玩,晚上落船後,我們都好想吃曰本菜。中環地區的曰本菜,要不用等位的真的很難找,都俾我們找到不用等位就坐下!望望四周,我們揀左單邊位坐,坐位距離比較近,不過總算舒適,可能累的關係我們好快就看完Menu ,只order 左兩款,一碗叉燒雞湯拉面和軟殼蟹沙律卷物。因我們在長洲已吃得好飽了,所以叫住先!果然是來左一隻好大隻碗的湯拉面,然後就聞到好重的雞湯味而味道不太咸,喝左兩口先再吃面!拉面的質地是硬粗身的,而且叉燒是屬於大塊有三片,配料有頗細型的雞蛋,芽菜木耳份量適中!對於不是好肚餓的我們去share是足夠的!軟殼蟹的卷物都卷得並不鬆散共6件,而且熱哄哄即食都幾可口,不太油膩的感覺!唯一的值得注意,就是waitress 的服務態度,好似只得一兩個人在工作,但店內至少有6個waitress。工作態度:部分人有點明明看到扮不看到,這一點真的要改善下就會更好!

2013-05-19
2012-11-17 10 瀏覽
過去幾次因先生喜愛這家的和牛拉麵, 我們來過幾次. 但是, 我個人總覺得這家沒有真正日本拉麵的味道及精神. 不過, 偶爾只是為了晚飯, 地點離住家及工作方便, 也就不太挑了.昨日坐下來後, 因我晚上通常怕喝有咖啡因的飲料, 會睡不著, 便請服務生把熱茶換成溫水. 誰知, 雖然餐廳未坐滿, 服務生也不怎麼忙, 這一等, 卻等不少時間, 我們等了十分鐘, 討論完要點的拉麵及其他單點項目之後, 溫水尚未到, 催了兩次才等到! 等到開始點菜時, 才發現幾個要點的項目都沒有. 因我無法食豬肉, 和牛拉麵又售完, 客氣問服務生是否可以把拉麵中的豬肉換成溏心蛋 (其實拉麵中原已有溏心蛋, 我們表示, 可不可以用多一份溏心蛋取代豬肉). 服務生表示必須請示經理. 經理來了之後, 以傲慢態度告訴我們, 我們可以把豬肉放旁邊不吃, 但是不能換溏心蛋. 我又再解釋一次我無法吃豬肉, 經理仍就用傲慢的態度重覆一次, 並說要加溏心蛋, 就另加錢. 說真的, 我們也了解店家的原則, 也不在乎必須要多付費加溏心蛋, 只是經理非但不諒解客人的困難, 且用傲慢的這種 "take it or leave it"

等到開始點菜時, 才發現幾個要點的項目都沒有. 因我無法食豬肉, 和牛拉麵又售完, 客氣問服務生是否可以把拉麵中的豬肉換成溏心蛋 (其實拉麵中原已有溏心蛋, 我們表示, 可不可以用多一份溏心蛋取代豬肉). 服務生表示必須請示經理. 經理來了之後, 以傲慢態度告訴我們, 我們可以把豬肉放旁邊不吃, 但是不能換溏心蛋. 我又再解釋一次我無法吃豬肉, 經理仍就用傲慢的態度重覆一次, 並說要加溏心蛋, 就另加錢. 說真的, 我們也了解店家的原則, 也不在乎必須要多付費加溏心蛋, 只是經理非但不諒解客人的困難, 且用傲慢的這種 "take it or leave it" 態度處理, 說真的, 為什麼我們要花上百元的錢吃一碗又貴又委屈的拉麵? 在不爽的情況下, 我問經理為什麼不能瞭解客人的苦處, 並讓客人方便些. 但是這經理堅持不能換. 於是我說, 好吧, 我就寫在 OpenRice 上吧. 經理的回覆是: This is a good idea. Please write it.
所以我們就當場離開, 到附近服務好又價廉物美的八代山吃了快樂的晚餐.
我想, 一些華而不實的餐廳可能一直都不明白, 不是貴就好, 食物沒有精神, 服務態度傲慢, 是無法長久留住客人的. 中環好吃的拉麵店越來越多, 也許本餐廳不了解當下的競爭越來越大吧!
以下的評分, 是過去在此用餐的評分加上此次經驗的總結. 下回不再來了!
2012-10-04 28 瀏覽
We stopped by after visiting the Apple store in IFC.We had ate here many years ago but this time we brought our son and daughter along with us for lunch. We had no difficulty getting a seat as it was a weekend. For weekdays I had noticedlong queues due to the offices lunch hours in IFC. We ordered :a. 2 portions of Ramen. - Char siew pork base + miso basedb. Salmon sushi - 2 portionsc. Maguro Sushi d. Fried tofu - a house speciale. Tempura Prawns/Ebif. Karaga chicken - fried chicken As

We ordered :
b. Salmon sushi - 2 portions
c. Maguro Sushi
e. Tempura Prawns/Ebi

As noted the Ramen portions were huge. We shared the Ramen. The ramen as compared with other places have a very rich, very strong, absorbing and tasty broth. The serving for the Broth and noodles are very generous. It was delicious.

The sushi items were rather expensive with 4 pieces of Salmon at HKD$90. However the Salmon cuts were thick, juicy andvery fresh and definitely worth the extra cost.

We were surpised that through a Hangseng card promotion we had a complimentary House - fried tofu. The tofu was soft, moisturised and melted with every bite. But the portions were again large with 6 huge pieces. As it is - more than a mouthful is a waste....

Overall, we had a deliciously fulfilling lunch...to fit into our afternoon siesta....at a total damage of HKD$535

Yes we will go again..on a weekend where there will be less crowd...
2012-09-08
  • ALL FORMS OF RAMEN
2012-08-26 11 瀏覽
是日去完海洋公園, 拖著疲倦的身軀前來和歌山大吃一番, 七時抵達, 已經開始等位, 幸好已訂枱!很想試和牛拉麵, 可惜當天的和牛已沽清!我們點了兩拉麵, 四小食, 兩杯飲品野菜豚肉拉面(豬骨湯底) $115櫻花蝦拉麵(豬骨湯底) $115餃子 $42串燒手羽 $42串燒牛舌 $52乳酸梳打 $32 吉列熊本蠔 (HSBC 送)由於餐枱位置有限, 經理提議先上小食再上拉麵, 他的建議絕對是無錯的!因為兩麵碗之大, 已佔了一整張枱!乳酸梳打 : 味道不錯, 令我回想想小時後的乳酸糖...餃子 : 皮薄, 餃子涵很夠味, 不點汁也很好味!串燒手羽 : 雞翼很大隻, 但不新鮮, 很乾很"鞋"口 最失分!!!串燒牛舌 : 很入味的厚切牛舌, 有口感, 不太"UN" 吉列熊本蠔 : 大大隻而炸粉很薄,很鮮味 野菜豚肉拉麵 : 豬骨湯底很入味,不太鹹, 拉麵彈牙, 有嚼勁! 溫泉蛋亦很出色 下次要黎食和牛拉麵+豬軟骨烏冬
是日去完海洋公園, 拖著疲倦的身軀前來和歌山大吃一番,
七時抵達, 已經開始等位, 幸好已訂枱!

很想試和牛拉麵, 可惜當天的和牛已沽清!

我們點了兩拉麵, 四小食, 兩杯飲品

野菜豚肉拉面(豬骨湯底) $115
櫻花蝦拉麵(豬骨湯底) $115
餃子 $42
串燒手羽 $42
串燒牛舌 $52
乳酸梳打 $32
吉列熊本蠔 (HSBC 送)
因為兩麵碗之大, 已佔了一整張枱!

乳酸梳打 : 味道不錯, 令我回想想小時後的乳酸糖...
餃子 : 皮薄, 餃子涵很夠味, 不點汁也很好味!
串燒手羽 : 雞翼很大隻, 但不新鮮, 很乾很"鞋"口
最失分!!!
串燒牛舌 : 很入味的厚切牛舌, 有口感, 不太"UN"
吉列熊本蠔 : 大大隻而炸粉很薄,很鮮味

下次要黎食和牛拉麵+豬軟骨烏冬
2012-08-24
2012-07-31 9 瀏覽
頂級和牛烏冬無味,牛又唔好味銀雪魚,夠肥味,有好小好小腥味炸蠔,炸皮有隻蠔咁厚,唔好味天婦羅夠新鮮事關我同小朋友行開左(cause he needed me to help) ,啲野比人收晒,佢話做過比我,我就同小朋友食既,再做就食唔落之餘唔想食啲唔好食既野。最後比左小小DISCOUNT 同免費咗杯可樂。杯可樂小朋友都無飲過,佢開得係呢啲地方,好心就唔好咁寒酸。
頂級和牛烏冬
無味,牛又唔好味
銀雪魚,夠肥味,有好小好小腥味
炸蠔,炸皮有隻蠔咁厚,唔好味
天婦羅夠新鮮

2012-05-07 7 瀏覽
經過IFC,正在想,晚餐吃甚麼好呢?忽然看見一個廣告牌,上面有一碗拉麵的照片,非常吸引,於是決定去試試。餐廳叫「和歌山」,因為六時多已來到的關係, 人不多。半開放式的廚房,客人可看到師傅在忙著。和牛拉麵(HK$168)﹕那數件和牛咬下去,肉質剛剛好,不會太硬亦不會太軟,而且非常入味﹗還有別冷落了那半隻蛋,是溏心的,超級美味﹗日式炸豆腐(HK$38)﹕做到外脆內軟,不錯﹗櫻花蝦拉麵(HK$115)﹕充滿嚼勁的拉麵和脆脆的櫻花蝦混在一起,口感有趣。雖然這裡價錢有點貴,不過以如此舒適的環境來說,我覺得還是值得一試。當然,若單計拉麵本身的話,我會較喜歡「一風堂」,它的「醬油豬骨拉麵」實在令我一試難忘呢﹗
餐廳叫「和歌山」,因為六時多已來到的關係, 人不多。
半開放式的廚房,客人可看到師傅在忙著。
日式炸豆腐(HK$38)﹕做到外脆內軟,不錯﹗

2012-05-01
  • 和牛拉麵
和歌山在我的心目中一向是不錯的食肆,之前來過嘗試其魚生飯,魚生新鮮飯好食,儘管服務態度真的很一般(有一個男侍應對外界毫無反應),但仍然無阻我繼續幫襯的熱情和歌山的食物不算便宜,普通一個拉麵都一百幾蚊, 而魚生飯更超過200, 所以好多時候都不用排隊等位鑒于以往都是食魚生飯多,這次我決定試一試這裡的烏冬;於是我order了一份日本豚肉稻亭風烏冬定食,定食中有一份每日壽司這次來幫襯也算是最失望的一次。先不論這份每日壽司其貌不揚,金倉魚,作為這份卷物的靈魂,屬於一種口味較重的魚,但我居然在這份每日壽司中幾乎吃不出魚的味道。成份每日壽司,最香的就是上面的芝麻。算了,每日壽司始終只是定食的前菜,在侍應present烏冬的時候,我仍然心中抱有一絲僥幸和興奮。烏冬的口感不俗,有嚼劲;烏冬的湯底也不錯,清清甜甜,可帶出烏冬淡淡的甜味。最最敗筆的就是上面的幾片豚肉!廚師將豚肉煮得太熟,使豚肉的口感非常‘鞋’,再加上豚肉本身有騷味,可謂極差! 本來想給‘喊’,但鑒于之前幾次吃魚生飯都覺得不俗,所以仍然給了ok

餐單
每日壽司,金倉魚卷

日本豚肉稻亭風烏冬

2012-04-18
$159.5 (午餐)
餐單
  • 魚生飯
2012-03-02 9 瀏覽
Happy hour 後,想去 tim好運食點心,但原來9點就收鋪了 叫左叉燒拉麵,豬軟骨湯底 碗好大隻 麵既份量都唔少,夠飽肚 麵質有咬口叉燒肥瘦適中有半隻好味既糖心蛋 價錢方面 ,最平既麵都要$110 真係幾貴,但如果以地點,同食物份量黎計都尚可接受  服務OK,有禮貌

叫左叉燒拉麵,豬軟骨湯底
碗好大隻

麵既份量都唔少,夠飽肚

麵質有咬口
叉燒肥瘦適中
有半隻好味既糖心蛋

價錢方面 ,最平既麵都要$110
真係幾貴,但如果以地點,同食物份量黎計
都尚可接受

服務OK,有禮貌

2012-02-28
  • 糖心蛋
2011-11-22 7 瀏覽
這夜和友人到IFC內的和歌山食晚飯。我們各要了一碗豬軟骨拉麵和豬軟骨烏冬,另加一份燒銀雪魚分享。豬軟骨很入味很'林',很好吃!稻庭烏冬很滑,質感也好。拉麵相對比較普通,下次還是只要烏冬好了。而燒銀鱈魚的肉質很甜,不錯。以百多元一份來說,這份其實算大塊。店員服務方面不能說差,但今時今日的量度水平,最多只能算他合格。

• 豬軟骨稻庭烏冬
2011-09-28 10 瀏覽
星期二忽然想食和歌山既烏冬, lunch time 走左去等位, 一早估計到要等位, 所以12:45就去到, 最後都等左30mins. 和歌山舖位附近, 空氣較為悶焗, 幸好天氣不算熱, 否則就受罪了.等了半小時, 終於可以坐低, 即時叫了個豬軟骨稻庭烏冬, 可能由於繁忙時間, 湯底唔夠熱, 豬軟骨有點over-cooked, 比起我回憶中既豬軟骨稻庭烏冬有一段距離, 可能由於我上一次是晚上九點光顧. 是日埋單$180, 不算平, 如果想"食"回票價, 最好於非繁忙時間去好一點.

2011-09-27
2011-09-17 8 瀏覽
本想食一個美好lunch 所以去IFC一試~睇水牌中式拉麵裝修中 所以就去日式拉麵!! 和歌山...基本上都已經2pm! 人不多~ 同waitiess 報人數~ 眼見入面台多的是但偏偏比張飛我等位~ 好奇一問等咩? 佢好唔耐煩話等執台! 服務小姐 比點點禮貌可以嗎??執好台, set 好曬la~ 有pair 男女一來個經理就比左個張台人, 經理話:我attack 佢, 佢比你早來, 我識得佢, 我無比飛佢! 我kok~ 無野好講... 態度好d可以嗎??好la~ 係成場都係吉台情況下... 我等了15 mins! 2:15pm 有多了叫左個和牛漢堡lunch set, tiger蝦拉麵~snack 炸雞, daily sushi...炸雞是可以入口的... daily sushi 不給也吧了... 和牛漢堡... 賣相ok~ 可惜只有咸味... 無牛肉味... 似食black pepper 洋蔥煮咸牛肉... tiger 蝦拉麵又變了sajura 蝦... 大蝦變蝦碎...$120 - $250 一set的lunch... 不值一試
本想食一個美好lunch 所以去IFC一試~

睇水牌中式拉麵裝修中

所以就去日式拉麵!! 和歌山...

kok~ 無野好講... 態度好d可以嗎??

叫左個和牛漢堡lunch set, tiger蝦拉麵~
snack 炸雞, daily sushi...

和牛漢堡 - 差差差
和牛漢堡 Set Lunch - 差差差