2018-06-20 613 瀏覽
0230pm黎到食野,叫左2個午餐($42,$45),1個下午茶餐(芝士汁撈面,豬柳排,$44).午餐送少反少。撈面有2塊豬柳排,但係芝士汁稀,同埋只有1個面,完全唔抵食!
2018-06-03 325 瀏覽
叫了一个炸鸡比薯条和加央西多士,两个都系下午茶餐,炸鸡比又干又柴又唔入味,还等了二十分钟说是生炸,加央多少没有加央味,西多都ok,问题是46元个鸡比餐,真系又贵又唔好食,西多士都唔平,下次不会再来!
2018-01-28 349 瀏覽
點解嚟呢度因為近阿女學校,下午學校有function,不招待家長,要等個幾鐘, 唯有搵個地方飲杯咖啡,歇一歇。 係呢一頭,選擇吾多,焗住入黎坐, 普通一間茶記冇咩特別勝在光猛。 睇到個餐牌又唔想食咁heavy,最平係個三文治餐,菠蘿包、奶油豬都唔啱我……焗住叫! 價錢都唔係太過平,早知行多兩個街口去白加士街,行下飲杯嘢好過。腿蛋治就冇乜驚喜,反而杯咖啡比其他茶餐廳不講話貴嗰啲茶記,算係好飲了,凍飲加3蚊。 嘢食就快上,個零鐘時間好快過! 咁就可以夠鐘湊女放學lu...!

2014-07-29 1341 瀏覽
午市再來嚐這裡的蒸肉餅飯是次午餐餐牌選擇有蒸梅菜肉餅,逐點來試,今次梅菜蒸肉餅味道改善了,梅菜較甜不會太咸,肉餅亦來得鬆軟多汁,可以用來作包水餃餡料。配上熱咖啡味道剛好不苦澀。
2014-07-28
2014-07-19 716 瀏覽
早餐到來見有自選三文治選擇,便點了 咸牛肉蕃茄治配熱咖啡,唯 咸牛肉蕃茄治上檯已發覺 咸牛肉是沒有煮過原罐拔在三文治上,唯一可取是蕃茄切得夠厚和夠新鮮,熱咖啡是次有點苦,有待改善。
2014-07-19
$24 (早餐)
2014-07-17 535 瀏覽
今日再來encore肉餅飯不過今次非咸蛋而是咸魚肉餅飯,感覺咸蛋肉餅好吃過咸魚肉餅,咸魚近尾位置肉唔多且多骨,肉餅依舊滑但肥肉今次多了許多,飯與餸照舊分開上,咖啡比次略為淡了沒有太多咖啡味,希望七哥的廚師能保持一貫水準。
2014-07-17
2014-07-14 298 瀏覽
透過手機寫了兩篇食評可以上載相,唯第三篇又不能下載,恕未能提供照片。是日午餐經過見到7哥茶餐廳名字有趣入內一試,見有咸蛋肉餅飯當然要點來試試,飯與肉餅分別盛上檯,咸蛋雖不是新鮮但勝在咸味剛剛好,肉餅很滑蒸得一點都不老,肉質幼細不像機打的碎肉很有嚼感,至於咖啡更不是一般啡膽唔苦且細滑有啡香,留意他們的落單紙印有我們認真煮,你們用心吃,頗特別和有意思的。
2014-07-14
2014-03-15 855 瀏覽
因為體檢所以不能吃食早餐, 完成後已11:40 趕快早點吃午飯.店內推介頗有創意,  其中領導必食推介為乾炒豬扖河. 既然不是領導, 那就花數十元發發白日夢吧. 趁食物未到, 環顧四周有附近一所女校的MESSAGE BOARD, 上面貼满心心, 寫上給七哥的鼓勵說話, 想這裡應是女校飯堂, 那知說時遲, 那時快, 已有多名女生進來光顧, 大家七咀八舌點喜愛的飯餐, 還可以加飯或減飯.....   我心也飛回中學時代...一陣香氣飄至, 原來河粉已炒好, 熱騰騰, 好有鑊氣, 河粉乾身不油膩, 一條條分開, 豬扖很軟不會靱, 味道剛好, 不會過咸...水準可跟旺角某粥品店的乾炒牛河相比     十分滋味, 不需一會便吃完 另女校通訊板旁有一塊香港龍王的橫楄..原來臥虎藏龍, 失敬失敬!

店內推介頗有創意,  其中領導必食推介乾炒豬扖河. 既然不是領導, 那就花數十元發發白日夢吧.

十分滋味, 不需一會便吃完

乾炒豬扖河
2014-03-14
乾炒豬扖河
2013-11-12 242 瀏覽
又來急急「蛇」出來食晚飯的時間,選這裡純粹貪方便就腳。茶餐廳嘛,要素食的東西不是沒有的,第一眼看見那個咖哩雜菜飯($48)想也不想便點了。等也不用等太久。這個咖哩雜菜飯的咖哩質感比較漿糊,材料也算不少,有大量薯仔、勝瓜、蕃茄、菜心和小棠菜,總之是大雜燴。飯的份量略少。步出店外那股味精味才「攻」出來。看來下次都是不要貪方便。不過別看主持大局的哥哥非常入此區的型格,開口埋口卻是「唔該」、「多謝」,真估不到。
又來急急「蛇」出來食晚飯的時間,選這裡純粹貪方便就腳。

等也不用等太久。

步出店外那股味精味才「攻」出來。看來下次都是不要貪方便。

2010-09-13 201 瀏覽
落大雨, 唔知食咩好, 於是試左依間七哥茶餐廳, 佢係開喺七仔(7-11) 隔離 一入門口, 侍應生即刻衝過來招呼我地, 幫我地放好把遮, 落ORDER跟單也快, 值得一讚 我地兩個人叫左兩個套餐, 一個沙嗲金菇肥牛煲+白飯+例湯($42), 另外一個西檸煎軟雞+白飯+例湯($42), 兩個餸都好好味, 用料新鮮又唔多油, 白飯也夠香夠軟夠新鮮, 例湯應該真係老火湯而唔係味精湯(至少我地食完飯唔使猛飲水), 之後加$7 叫左個哈密瓜汁, 好飲, 不過應該係糖水溝出來食得飽, 但價錢略貴, 有機會再幫襯

食得飽, 但價錢略貴, 有機會再幫襯

沙嗲金菇肥牛煲
西檸煎軟雞
2010-09-12
沙嗲金菇肥牛煲
西檸煎軟雞
上個月經過西環做野,經過山市街就入了一間七哥小廚到食飯,原來同佐敦那間七哥茶餐廳是同一個老細開的想質素應該差不多的. 入去后招呼都OK, 聽了個光頭四眼講咖喱都幾好,於是叫了個咖喱牛喃飯同杯奶茶飲,誰知大失所望. 咖喱沒有香味又咸,最慘牛喃係已經變壞了不能入口,甚至連杯奶茶都出油又沒有奶味. 唉!同個光頭四眼講仲死撐,足知飯沒有食到連杯茶都沒有飲到就要比$41. 各位朋友去西環食飯要三思.
. 咖喱沒有香味又咸,最慘牛喃係已經變壞了不能入口
2010-03-15
(非會員)
2009-11-30 114 瀏覽
今日路過西環见到一间七哥餐廰小廚,入去坐底问果肥經理是否和佐敦同一间?原來是同一公司分店,試了個廚神鱼頭煲,好大煲,成隻魚頭加左D火腩同苦瓜,重有飯同湯送!平日一至五重送野飲,$58蚊,一定要推介
  • 羊腩煲、廚神鱼頭煲
2009-09-27 94 瀏覽
呢日咁岩佐敦收工.亂行一通,在很偶然的機會下.黎到這裡想嘆杯茶歇一歇門面及室內真是好舊感覺.有普通茶記味道間舖好細又好多人.入內自己搵位搭檯叫了個常餐食, $26.唔使五分鐘就到雪菜肉絲米+火腿奄烈+餐包+凍檸茶米粉確有不少雪菜同肉絲.夠入味火腿奄烈普通.一般般餐包還好加上了一點小小牛油至於凍檸茶用個瓦碟盛著上桌.不太夠凍.玻璃杯非常殘舊.而且還一點爆裂雖然是很舊的茶餐廳, 但質素好好.服務態度好一試冇妨
呢日咁岩佐敦收工.亂行一通,
在很偶然的機會下.黎到這裡想嘆杯茶歇一歇
門面及室內真是好舊感覺.有普通茶記味道
間舖好細又好多人.入內自己搵位搭檯
叫了個常餐食, $26.唔使五分鐘就到
雪菜肉絲米+火腿奄烈+餐包+凍檸茶
米粉確有不少雪菜同肉絲.夠入味
火腿奄烈普通.一般般
餐包還好加上了一點小小牛油
至於凍檸茶用個瓦碟盛著上桌.不太夠凍.
玻璃杯非常殘舊.而且還一點爆裂
雖然是很舊的茶餐廳, 但質素好好.服務態度好一試冇妨

(非會員)
2008-07-21 72 瀏覽
我係佐敦做野好多年...好多餐廳我都試過晒....七哥茶餐廳不算係最好亦不是最差...但比起佢格離果兩間就一定好好多....七哥座得舒服..服務右好..我都成日有去邦襯.....佢d野食之前就只係一般般...聽講而家轉左個廚房師傅....d午餐而家好好味....油其係窩旦免治牛肉..真係一流...我以前係佐敦未食過咁好味既免牛飯....七哥好野!!!!不過而家1:00pm後去多數好爆滿..成日要搭台.....聽同事講佢晚飯都好大碟好抵食.....右話個四眼仔好好人....成日送多碗老火湯比人飲..下次一定去試下晚飯先得......
  • 窩旦免治牛肉(唔係日日都有)
2008-06-10 78 瀏覽
咁我覺得無上一篇寫得咁誇張.我番工成日刀會經過Jordan哩間餐廳,,通常刀係朝頭早. 我本身就渣車gei,,所以通常為左快就10分鐘前打定個電話去叫佢囉出黎比我,, 次次去到就有, 老闆刀好好態度.$$就平出面果d少少... 早餐就刀幾大碗,, 野食刀ok gei.係出面望入去間餐廳就吾係好大,, 旦係勝在服務好, 又平少少.講真,,宜家出面d餐廳加得就加...加得黎,, d 野食又縮水, 少成1/3 碟.7哥刀係算係,, 加得1-2 蚊 d 野食又無縮水.最好就係服務態度好,, 出黎做野已經受人氣架啦!難得哩度d員工咁傾得, 又好坐.我講無用,,要自己去下.
咁我覺得無上一篇寫得咁誇張.
我番工成日刀會經過Jordan哩間餐廳,,
通常刀係朝頭早. 我本身就渣車gei,,
所以通常為左快就10分鐘前打定個電話去
叫佢囉出黎比我,, 次次去到就有, 老闆刀好好態度.
$$就平出面果d少少...
早餐就刀幾大碗,, 野食刀ok gei.

講真,,宜家出面d餐廳加得就加...
加得黎,, d 野食又縮水, 少成1/3 碟.
7哥刀係算係,, 加得1-2 蚊 d 野食又無縮水.
最好就係服務態度好,, 出黎做野已經受人氣架啦!
難得哩度d員工咁傾得, 又好坐.
我講無用,,要自己去下.
$20 (早餐)
  • 早餐+ 下午茶