2024-04-21 113 瀏覽
位於輕鐵何福堂站,有一條食市街,想飲下啤酒啤啤佢,想坐得耐,係香港人一定會識得揀大排檔,今日我揀咗新金榮試試佢。叫咗九肚魚、啫啫雞煲和滷水雜錦,正常嘅味道,只食氣氛。
叫咗九肚魚、啫啫雞煲和滷水雜錦,正常嘅味道,只食氣氛。
2023-12-13 492 瀏覽
今日同一大班老朋友相聚,決定去屯門新榮記小廚食飯。 這裏以小炒出名,同朋友叫以下小菜:蜜椒薯仔牛仔粒 $98椒不算多,但蜜糖味香,牛仔粒份量合格。由於蜜味煮得好,同朋友們最後連青椒紅椒都食埋,送飯一流。沙拉骨 $88我一直的最愛,多年前一食便愛上🤭。今日再叫,質素仍然如初。份量多,厚肉不柴,熱辣辣嘅沙律醬包裹着每一嚿肉,好食到舔手指😋。菠蘿咕嚕肉($88)酸甜汁好好味,菠蘿很大塊,咕嚕肉尺寸不算大,但勝在份量多,好味。XO醬西蘭花肥牛($98)份量不少,但食不出XO醬味,有點小失望。金銀蛋時蔬 ($118)份量充足,調味適中。辣酒煮螺($138)非常好食,辣到恰到好處,感受到辣味但又唔會過於腸口。份量非常多,新鮮,值得推介。椒鹽鮮魷 ($118)(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)全枱最愛,鮮魷非常之新鮮大舊,份量多。炸得香脆,並不油膩,真的外脆內軟,椒鹽味非常之濃厚,性價比十分之高,爆推。高質大排檔的感覺,啤酒也不貴,適合一班朋友共聚的好地方。@Big_Big_Foodie
椒鹽鮮魷

蜜椒薯仔牛仔粒 $98

沙拉骨 $88

菠蘿咕嚕肉($88)

XO醬西蘭花肥牛($98)
份量不少,但食不出XO醬味,有點小失望。

金銀蛋時蔬 ($118)
份量充足,調味適中。

辣酒煮螺($138)

椒鹽鮮魷 ($118)(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

椒鹽鮮魷
每次要等齊朋友收工再舟車勞頓返到入屯門食晚餐,當然想搵間餐廳可以坐得耐,尤其 👦🏻 喜歡同朋友飲兩杯🍻就會揀去何福堂大排檔,最夜營業到凌晨兩點每次必點滷味拼盤、煎蠔餅、椒鹽鮮魷拼九肚魚同 👦🏻 最愛嘅豉油王炒麵,當然仲有不少好食小菜!所以小菜都係即叫即做,即叫即炸 🤤 又大份!新金榮係屯門老鋪,水準一直都keep到,最緊要開得夜又有酒水供應😏𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

2023-10-09 427 瀏覽
蠔仔肉碎粥(大)$108成個蠔仔粥整體嚟講都幾好食同好夠味,用料都唔孤寒,有好多蠔仔同配料,成碗粥都夠四個大人分。唯一遺憾係個粥底唔夠綿,飯係一粒粒似湯飯多啲。蜜汁薯仔牛仔粒 $98另一款我覺得唔錯嘅小菜,味道甜甜地有少少黑椒味,牛仔粒同薯仔煮到個外皮有少少脆,口感一流。可惜成碟感覺份量唔夠,配菜類太多,肉類較少。潮州煎蠔餅(大)$108蠔餅畀想像中大份,亦都煎到十分之脆。每塊蠔餅都落足料,鍾意食蠔嘅人應該會好滿足。建議如果要食就嗌小份,大份太多慢慢食落就會覺得好滯, 而且放太耐未食就會開始慢慢出油同變淋影響口感。德國脆皮咸豬手 $148呢碟需要較長嘅時間烹煮,表皮都整到十分之脆, 咸道適中,肉質就偏柴少少,唔夠肉汁。沙拉骨$88一般餐廳水準,係煮好嘅肉排上面淋上沙拉醬,主要食沙拉醬味道。
蠔仔肉碎粥(大)$108

蜜汁薯仔牛仔粒 $98

潮州煎蠔餅(大)$108

德國脆皮咸豬手 $148

沙拉骨$88

2023-10-07
2023-10-01 304 瀏覽
同朋友經常提起打冷,都話要嚟新金榮,講咗成年,終於嚟啦!薪金榮必食黃金三寶是基本吧,每次叫黃金三寶,最終食吓食吓都會發現係五寶,應該係因為廚房一次過整第二樣必叫嘅係蠔仔粥,一大碗三個人食啱啱好,好多蠔仔。薑蔥蠔煲同粉絲雜菜煲都唔錯,當然最後仲有我最愛嘅豉椒鵝腸,啲鵝腸多到食極都食唔完,好抵。朋友喺超市買咗盒三文魚,打冷配三文魚,我都係第一次,但夥計叔叔好好,冇話我哋帶盒三文魚嚟食,反而仲笑我哋配搭奇怪。睇到呢篇食評,去新金榮,千祈唔好叫三文魚啊
同朋友經常提起打冷,都話要嚟新金榮,講咗成年,終於嚟啦!

2023-07-25
2023-08-04 473 瀏覽
風味之選, 滿載朋友仔嘅童年回憶。。。地道大排檔買少見少, 朋友仔帶我去佢細細個已經去嘅大排檔,果然係個唔錯嘅選擇👍🏻酥炸蠔餅超大份脆卜卜而且啲蠔仔一啲都唔細, 大排檔必點椒鹽魷魚🐙, 係最期待可惜有一點點失望🙈, 唔夠鬆脆酸甜咕嚕肉, 外脆內嫩,而且用咗新鮮🍍菠蘿粒,口感清新解膩酸甜的味道👍🏻即使熱天、無咩食慾,都即胃口大開,酸酸甜甜送🍚飯一流經典鑊氣菜式魚香茄子🍆煲♨️火喉夠鑊氣勁送上嚟個煲仲係滾緊,🍆色澤油亮,香糯軟棉的茄子🍆非常入味份量又多又有風味
風味之選, 滿載朋友仔嘅童年回憶。。。

即使熱天、無咩食慾,都即胃口大開,酸酸甜甜送🍚飯一流

2023-08-03
2023-06-22 424 瀏覽
好耐冇食大排檔,今晚心血來潮去試下,兩個人吃不了太多,叫左一個豆腐魚雲湯,再+一個菜心炒牛肉,一碗白飯。魚雲湯端上枱熱辣辣奶白色,已經食欲大振,飲落鮮甜冇腥味,高水準!菜心嫩牛肉滑,正!👍👍埋單2百有找,抵食又好味!👍👍
2023-03-25 804 瀏覽
呢度開得夜,好適合夜收工的上班族收工過黎飯聚。西鐵站過黎都唔算行太遠,附近有停車場,如果有車過黎都方便,但車位唔太多,晚飯時間過黎泊車相信要碰運氣喇。有食開嘅同事推介,佢地發板我負責食。滷水拼盤上菜最快。不過不失炸蠔餅無乜味,但炸得香脆juicy嘅,只係要靠點魚露先夠味豉椒炒蜆/魚香茄子煲豉椒炒蜆幾乎係大排檔必食,好惹味。茄子煲都唔差,要叫碗白飯送呢兩個餸😂跟住一次過黎好多餸黃金炸魷魚/炸豆腐/避風塘炒粟米唔知做咩今次失準,3個餸都無乜味,(後尾避開賽馬日再黎食有好返少少)喺呢間我第一次食避風塘炒粟米,炸蒜+辣椒十級惹味,穌脆得來粟米又甜甜地,幾有趣蜜汁炒牛柳個人幾喜歡蜜糖入饌,樣樣餸都鹽,加個甜甜地中和吓嘛。馬拉盞通菜煲呢個都係好好食,個煲勁保溫,有個遲黎的同事成個鐘後先到,黎到個個餸凍哂得呢個仲暖。食飽飽仲可以過隔離行donki消化完先走~

有食開嘅同事推介,佢地發板我負責食。

上菜最快。不過不失

炸蠔餅
無乜味,但炸得香脆juicy嘅,只係要靠點魚露先夠味

豉椒炒蜆/魚香茄子煲
豉椒炒蜆幾乎係大排檔必食,好惹味。
茄子煲都唔差,要叫碗白飯送呢兩個餸😂

跟住一次過黎好多餸
黃金炸魷魚/炸豆腐/避風塘炒粟米
唔知做咩今次失準,3個餸都無乜味,
(後尾避開賽馬日再黎食有好返少少)

蜜汁炒牛柳
個人幾喜歡蜜糖入饌,樣樣餸都鹽,加個甜甜地中和吓嘛。

馬拉盞通菜煲

食飽飽仲可以過隔離行donki消化完先走~
宵夜
2022-10-22 970 瀏覽
新金榮真係由細食到大 大時大節 同學聚會慶祝 都會去食大排檔 味道依舊好味 每次諗吾到食乜 同朋友一齊話去新金榮 打冷 可以比我地坐好耐食好耐 又吾會趕人走 食得好開心 不過間吾時都有醉酒搞事 但同朋友都食得開心😁😁
2021-11-29
2022-07-24 962 瀏覽
星期六放假突然好想食大排檔,行過呢區見到好多間小菜店,諗唔到食邊間好,有個阿姐行過嚟好推介我哋試新金榮,之前都喺另外一間分店食過新金榮,所以今次就去試吓呢間好多朋友都介紹。好彩坐得快,過咗10分鐘左右已經所有室內冷氣位都滿晒, 然後阿姐就開始喺出邊開好多枱,但係天時暑熱36,37度坐出邊我真係接受唔到.個餐牌真係好多選擇,而且仲而家多咗滷水食。最後決定咗必食既滷水鵝,然後要咗個辣菜花,依個係係新菜式嚟。 之後見到隔籬枱叫豉椒鵝腸,見到個賣相都幾好就叫咗碟,最後叫左大排檔必食嘅椒鹽鮮魷,本來想試埋九肚魚可惜休漁期。椒鹽鮮魷超級新鮮而且炸得好香口,辣菜花味道調得啱啱好,唔算好辣但係好惹味,滷水鵝超級滑而且好入味,又唔過鹹,配埋啤酒食到停唔到。

2022-05-04 1033 瀏覽
講起屯門何福堂打冷,通常都係去新金榮,事關左右兩邊巷都係佢地嘅舖位~疫情前同屋企人去新金榮堂食,每碟小炒份量都比較少! 今次外賣反而有d驚喜,竟然比以往去開堂食嘅份量多咗!😲沙拉骨 $78豬扒煎得幾香口,有大有細,計埋有7-8嚿,沙拉醬又唔會太酸,都唔錯!滷水什錦 $98(鵝腸+大腸+生腸)原本什錦仲有墨魚、香腸、腎片、豬耳同豬頭肉,不過因為屋企人只想食潮式滷腸,所以落單時表明只要鵝腸+大腸+生腸呢3款~!😂唔入味,滷水汁亦好稀好淡,不過3款腸都無任何臭味同怪味,而且都算爽口~ 因為無味,所以小編會習慣沾上附有的辣椒油 / 白醋提味~_______________新金榮小廚 (屯門)屯門麒麟徑3-8號地舖_______________

沙拉骨 $78

滷水什錦 $98
(鵝腸+大腸+生腸)
因為無味,所以小編會習慣沾上附有的辣椒油 / 白醋提味~

_______________

新金榮小廚 (屯門)
屯門麒麟徑3-8號地舖

_______________
2022-01-04 714 瀏覽
1️⃣滷水什錦份量多而且款式齊全,有豬大腸、墨魚、豬耳、鵝腸、腎片、紅腸及芽菜等。滷水味突出,全部都滷得好入味而且有咬口,配酸辣汁或辣椒油,更添滋味。2️⃣韮菜豬紅份量非常大碟,豬紅軟滑彈實沒有腥味,韭菜爽嫩,食起來味道濃鬱特別惹味,醬汁配白飯一流。3️⃣啫啫通菜煲通菜份量好多,炒得爽口但依然保持鮮嫩翠綠,有少許肉碎和蒜蓉,微辣惹味。4️⃣黃金鮮魷起沙鹹蛋黃,每塊鮮魷都被鹹蛋黃覆蓋著,魷魚肉質鮮爽,非常惹味,一件接一件停不了口。5️⃣蜜椒薯仔牛柳粒薯仔粒外脆內軟,牛柳粒煎至軟腍惹味,每顆薯仔及牛柳粒均滿佈蜜糖和黑椒汁,唯蜜糖味不夠。6️⃣椒鹽蒜香骨皮脆肉嫩,保留到肉汁,加上個風沙蒜香,惹味十足。

1️⃣滷水什錦

2️⃣韮菜豬紅

3️⃣啫啫通菜煲

4️⃣黃金鮮魷

5️⃣蜜椒薯仔牛柳粒

6️⃣椒鹽蒜香骨
皮脆肉嫩,保留到肉汁,加上個風沙蒜香,惹味十足。
呢間位於麒麟徑嘅妹姐打冷小廚其實即係隔離新金榮啲分支,睇佢個餐牌就知。每次一嚟就係為咗佢個鐵板薑蔥魚扣,佢地用嘅係烏頭魚扣,魚扣即魚胃,需知一條魚只得一個,所以同魚鰾一樣要儲儲埋埋留起一堆先炒到個餸。很好此物,大概小童彎起嘅尾指咁大,個樣白潺潺但入口係極爽口又唔腥,而且店家用薑蔥爆佢直情係絕配,每碟雖然蔥蒜較多,但都有廿幾個魚扣算係咁,極好送酒又滿足嘴饞。講完我心目中嘅主角,其他綠葉都有一定份量,否則點可開舖多年。怕全碟炸大腸太滯胃,拼炸豆腐就啱哂,大腸底下墊左幾片菠蘿,又解吓啲油膩。黑椒魚雲茄子煲、䜴油皇炒麵都係夠鑊氣之作,尤其炒麵落好多洋蔥去兜,冇一般大排檔嘅令人皺眉嘅過鹹,又係三扒兩撥食哂。

豉油皇炒麵
黑椒魚雲茄子煲
炸豆腐拼炸大腸
鐵板薑蔥魚扣
2021-10-28 450 瀏覽
次次見佢排曬隊!今日終於會一會佢!真心好吃!鵝翼,大眼雞味道剛好!假日過嚟真係要預早嚟攞位!價錢⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️位置⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️電話:67730227 陳先生(可外賣或個別詢問可否訂位)正常假日不設訂位,請預早等位😂😂
次次見佢排曬隊!今日終於會一會佢!

真心好吃!鵝翼,大眼雞味道剛好!假日過嚟真係要預早嚟攞位!

價錢⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️
位置⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

電話:67730227 陳先生(可外賣或個別詢問可否訂位)
正常假日不設訂位,請預早等位😂😂
2021-10-26
2021-06-23 1000 瀏覽
食物整體都唔錯,又大大碟👍🏻欖菜肉鬆四季豆鹵水魚腸豉椒炒蜆,野味又唔會過咸乜乜魚卜黃金鮮魷,鮮魷都仲系好嫩🤭啫啫通菜煲蒜蓉蒸開邊蝦,蒸得時間剛好👌🏻椒鹽九肚魚👍🏻👍🏻 必食