早兩日聽朋友講起話長洲海傍嘅Pink Pig轉咗手,咪行出去試吓囉!Pink Pig其實好耐之前我都幫襯過一次, 位於海傍道轉角嘅舖位,附近食肆都幾多㗎! 舖位𥚃面基本上得幾個吧位,大部分嘅坐位都喺外面,唔多人行過嘅時候都坐得幾舒服.因為老闆娘係泰國人,所以當然要試吓佢嘅招牌泰式牛肉湯河,再加個青木瓜沙律,我老公就要個厚切煙肉漢堡.兩個人食就只可以試住咁多先!雖然佢嘅客人唔係太多,但因為係即叫即做,所以都要等咗大約15分鐘先至上個青木瓜沙律. Presentation係唔錯而且好有泰國風味,好食😋 再嚟個牛肉湯粉,湯味濃(雖然以我嘅口味就略為淡咗少少),不過係好味而且牛肉都好多,上面件蘿蔔淋到係入口就溶化嘅! 睇嚟好似唔係好大碗,不過食落都好多喎!而老公嘅漢堡就好juicy,不過就真係似乎細咗少少囉!呢度嘅價錢喺長洲都算中上,有酒精嘅飲品要$78,其他飲品就大約$40-50左右,而且要加10%服務費! 喺長洲連加一要差不多$100食碗泰式牛河, $100一個細細個嘅 burger,就算幾好食都係覺得not value for money! 我哋兩公婆叫咗3款食品冇飲嘢都要$270,抵唔

呢度嘅價錢喺長洲都算中上,有酒精嘅飲品要$78,其他飲品就大約$40-50左右,而且要加10%服務費! 喺長洲連加一要差不多$100食碗泰式牛河, $100一個細細個嘅 burger,就算幾好食都係覺得not value for money! 我哋兩公婆叫咗3款食品冇飲嘢都要$270,抵唔抵食就見仁見智. 不過佢嘅 location好,所以到我哋臨走嘅時間都真係有好多人入嚟打卡食嘢嘅!
2023-01-19 635 瀏覽
每次入長洲都會黎呢間bar 食個炸魷魚我真係好鍾意坐海邊,叫一兩份小食一杯野飲🍹傾下計就咁hea 大半日(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --酥炸日本池魚仔𓆟配撘洋蔥紅酒醋汁,食落酸酸地魚仔酥脆香口,個人覺得唔沾醋食更佳-炸日本魷魚呢碟真係好出色,每次入長洲都必食配搭墨汁香蒜蛋黃醬食,口感層次豐富一碟真係好快就食晒( ´ ▽ ` )ノ-鮮榨西柚梳打正常發揮,食炸嘢解解膩
每次入長洲都會黎呢間bar 食個炸魷魚
我真係好鍾意坐海邊,叫一兩份小食一杯野飲🍹
傾下計就咁hea 大半日(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

-酥炸日本池魚仔𓆟
配撘洋蔥紅酒醋汁,食落酸酸地
魚仔酥脆香口,個人覺得唔沾醋食更佳

-炸日本魷魚
呢碟真係好出色,每次入長洲都必食
配搭墨汁香蒜蛋黃醬食,口感層次豐富
一碟真係好快就食晒( ´ ▽ ` )ノ

-鮮榨西柚梳打
正常發揮,食炸嘢解解膩
  • 炸日本魷魚
2023-01-01 425 瀏覽
🌬️超大風嘅一日1️⃣2️⃣⏺️3️⃣0️⃣,啲食物一上枱,10秒就凍曬❄️ 上次食係暑假好熱,今次食係好凍(今次太凍,無拎隻手岀嚟影cover,等我用返夏天影嗰張🤭)。🍄『蘑菇飯』$38滿滿嘅pepper 味,但啲飯濕咗啲⋯⋯🌭『芝士肉醬熱狗』$48啲醬滿到瀉,一咬就 ‘bit’ 哂岀嚟;腸同醬都岀色,但個包就太「空氣」,少咗少少質感⋯⋯🌶️『水牛城雞翼』$42雞翼唔係炸㗎,味道正常發揮。🍹見到cocktail list 上面有hot toddy,雖然嗰日無飲,但返屋企拎咗類似嘅材料自己試沖;原來熱上嘅whiskey 係咁岀色㗎🥰 下次去試下佢嗰杯先☺️。📍 The Pink Pig Music Bar and Restaurant (長洲)長洲建新里11號地下。好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

🍄『蘑菇飯』$38
滿滿嘅pepper 味,但啲飯濕咗啲
蘑菇飯

⋯⋯
🌭『芝士肉醬熱狗』$48
芝士肉醬熱狗

⋯⋯
🌶️『水牛城雞翼』$42
雞翼唔係炸㗎,味道正常發揮
水牛城雞翼

長洲建新里11號地下

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
2022-12-30
嗌咗兩盤一樣既意粉,第一盤等40分鐘,第二盤等咗成個鐘都未到😅😅😅😅😅就算多人都唔應該咁耐啦?仲要意粉個碗好求其,乜相都影唔到,份量又少,黑松露一茶匙都冇,除咗黑松露之外盤意粉都無味,淨水煮味,簡直掠水👎🏻曬晒我哋啲時間
2022-10-04 508 瀏覽
今日難得嚟到長洲,當然首先食咗唔少長洲嘅出名小食啦。其實我哋本身已經食到飽飽地,但係經過海旁見到呢間嘢有炸魚薯條,又醒起曾經見過好評,所以決定入嚟試吓。可能因為今日係平日,所以就唔算多人。我哋一下單店員馬上炸,新鮮熱辣辣嘅炸魚薯條,非常好味。另外我哋仲帶咗兩杯凍冰冰嘅嘢飲,飲完真係成個人爽晒

另外我哋仲帶咗兩杯凍冰冰嘅嘢飲,飲完真係成個人爽晒
  • 招牌炸魚薯條
2022-09-23 372 瀏覽
The Pink Pig🐽 @zono.diary對住個咁靚既海食野真係好寫意 可以好好放鬆下🤤肉醬意粉 (豬肉) 💲4️⃣5️⃣肉醬既份量足夠撈哂成個意粉 🍝有灑上芝士粉 佢聞落勁香不過味道偏淡同埋偏乾身炸薯條配黑松露蛋黃醬 💲4️⃣8️⃣薯條係熱辣辣 條條都好大條 黑松露有一大舊😍 配埋蛋黃醬好滿足 亦配有茄汁 不過因為黑松露蛋黃醬太正 所以都冇乜點郁過啲茄汁🤭就咁被擱置在一旁水牛城雞翼💲3️⃣0️⃣佢一兜有5隻 雞翼有炸過 所以外皮脆卜卜 入面仍然保留肉汁 D雞肉好滑😋加上少少辣既醬汁 好惹味<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻👍🏻<><> <><> <><> <><> <><> &
The Pink Pig🐽 @zono.diary

對住個咁靚既海食野真係好寫意 可以好好放鬆下🤤

肉醬意粉 (豬肉)

肉醬意粉 (豬肉) 💲4️⃣5️⃣

推介:👍🏻👍🏻👍🏻
🍴The Pink Pig
📍長洲建新里11號地下
<><> <><> <><> <><> <><> <><>
餐廳對住海邊,室外座位,好舒服~烤雞藜麥凱撒沙律 $68雞柳煎得好香,雞肉嫩滑,質地幾似慢煮雞肉嘅feel,雞肉無過多嘅調味,食到食材本來嘅味道,同沙律一齊食配搭得幾好沙律菜好新鮮,而且比咗好多芝士碎,配料豐富,沙律汁好味👍🏻青檸梳打mojito $35FRESH! 有好多薄荷葉,行到熱一熱飲完即刻成身涼晒🤪The Pink Pig Music Bar and Restaurant (長洲)長洲建新里11號地下

餐廳對住海邊,室外座位,好舒服~

烤雞藜麥凱撒沙律 $68
沙律菜好新鮮,而且比咗好多芝士碎,配料豐富,沙律汁好味👍🏻

青檸梳打mojito $35
FRESH! 有好多薄荷葉,行到熱一熱飲完即刻成身涼晒🤪

長洲建新里11號地下
2022-06-14 349 瀏覽
嚟長洲好少食認真嘅正餐 通常都掃街但今次人多 決定去cafe食啲嘢先 第一餐🐷⭐️炸魚塊薯條魚唔係用好軟嘅魚 魚油香👍🏻炸粉又唔係好厚 外脆內滑 推薦仲要搭配我最愛嘅粗薯❤️❤️❤️⭐️炸魷魚呢個個味都一樣好出色 調味做得好好一樣都係粉唔厚 好脆 魷魚熟度剛剛好唔會韌到咬唔開 真係強推比大家!⭐️黑松露醬鮮雜菌意粉黑松露味都出嘅 但可惜麵質唔係我愛嘅⭐️鮮榨甘荀蘋果汁係健康嘅味道 係自然嘅香甜一日嘅開始 需要一杯健康嘅飲品🧃
嚟長洲好少食認真嘅正餐 通常都掃街

炸魚塊薯條

⭐️炸魷魚
呢個個味都一樣好出色 調味做得好好
一樣都係粉唔厚 好脆 魷魚熟度剛剛好
唔會韌到咬唔開 真係強推比大家!
炸魷魚

炸魷魚
鮮榨甘荀蘋果汁
  • 招牌炸魚薯條
2022-05-14 361 瀏覽
與朋友到長洲飲飲食食relax一下。門外有幾張枱加上陽光普照,職員好nice對住三輪車和海,感覺寫意一杯青檸梳打Mojito濃濃的薄荷葉加上青檸,味道清新。檸檬伯爵茶,羅漢果洋甘菊茶,茶味適中,唔太甜。烤雞藜麥凱薩沙律烤雞煎到金黃色,唔會太柴,新鮮沙律菜配上勁多芝士粉,凱撒沙律醬加上南瓜籽,真係好好味停唔到口價錢合理。招牌炸魚薯條, 粗薯條配上香脆魚柳停唔到口松露雜菌意粉🍝滿滿的雜菌,意粉軟硬適中,但稍為過份濕,芝士粉也較多,建議少d汁會好d
與朋友到長洲飲飲食食
relax一下。
門外有幾張枱
加上陽光普照,職員好nice

青檸梳打,檸檬伯爵茶,

對住三輪車和海,感覺寫意

一杯青檸梳打Mojito
濃濃的薄荷葉加上青檸,味道清新。
檸檬伯爵茶,羅漢果洋甘菊茶,茶味適中,唔太甜。

烤雞藜麥凱薩沙律
加上南瓜籽,真係好好味停唔到口
價錢合理。
招牌炸魚薯條
招牌炸魚薯條, 粗薯條配上香脆魚柳

停唔到口

松露雜菌意粉

青檸梳打,檸檬伯爵茶,
  • 烤雞藜麥凱薩沙律
  • 招牌薯條魚柳
2022-04-27 211 瀏覽
呢間餐廳特別在擺左幾架改裝左嘅單車係門囗對出。對正長洲嘅日落船景。望出去好靚。鐘意飲酒嘅朋友要留意喇,餐廳提供不下10種嘅酒類飲品。為左打卡,我叫左兩杯飲品,坐左係個單車位。風景好靚!不過當日太熱了,坐到出晒汗😂😂

鐘意飲酒嘅朋友要留意喇,餐廳提供不下10種嘅酒類飲品。

為左打卡,我叫左兩杯飲品,坐左係個單車位。

風景好靚!不過當日太熱了,坐到出晒汗😂😂
2022-04-12 272 瀏覽
12:30 到達,座位任揀,可以坐三輪車看海景,旁邊亦有枱可選擇。店主用三輪車做座位真係非常聰明,感覺有趣,景觀亦一流。🐟 一致認為炸魚同薯條最好食,全部新鮮即炸,炸魚仲大大件,兩三個女仔分享好足夠。必食!😍🐥 賣相吸引,燒雞肉份量多,抵食!🌹玫瑰🐷特飲 ❤❤❤❤,玫瑰只係打卡用,冇味嘅。今日天氣好熱,飲呢個好 refreshing,配薯條更是一絕!  意粉個樣好齋,食落又唔錯喎!  有少少酸酸地,好開胃!🥔朋友話焗薯都好食🍖牛扒都OK ,有少少韌🍄雖然有大片磨菇,但部份飯硬作一團,KFC嘅蘑菇飯一定好過佢!🙅‍♀️🌱 欣賞佢哋用環保嘅刀、叉、碟、飲筒!😍 當然如果用返可重用嘅膠碗碟就更加好啦!😊👨‍💼 有留意客人需要、反應快👍有提供檸檬水,沒有加一服務費 😯😚
烤雞藜麥凱撒沙律
🐥 賣相吸引,燒雞肉份量多,抵食!
青醬蕃茄南瓜南瓜籽意粉
芝士肉醬焗薯
🥔朋友話焗薯都好食
燒汁版腱牛扒伴沙律
🍖牛扒都OK ,有少少韌
蘑菇飯

2022-04-10
青醬蕃茄南瓜南瓜籽意粉
芝士肉醬焗薯
2022-03-04 274 瀏覽
⭕返工,放工,返工,放工。已經很肯沒有去旅行,家中其中一寶話說去長洲行一行。說去就去隔日就去了。⭕深深被店舖裝修吸引,所以係回程時爸爸行到好攰所以我們就坐底試下。⭕我地叫左個肉眼扒5成加杯咖啡,咖啡香氣濃郁。肉眼肉味香濃。⭕個人感想:整體幾好牛扒成熟度幾好,但係隻旦有d鑊屎.上菜速度非常快。🏘長洲建新里11號地下

🏘長洲建新里11號地下

2022-01-17
  • 肉眼
2022-01-15 288 瀏覽
唔使返工嘅日子 就相約兩位朋友去長洲貢下貢下先~ 去到就嚟呢一間朋友介紹嘅呢間西餐 (因為之前見佢哋去食過 又幾吸引喎) 去到就坐咗一個類似雙人單車嘅上面😆朋友食過就叫朋友推介一啲食過覺得好食嘅 就嗌咗一個炸魷魚 我覺得個調味好食嘅!不過魷魚偏細隻同埋有啲啲硬 黑色嗰個係墨魚沙律醬(即係沙律醬嘅味道 哈哈😆)雞胸沙律 呢一碟沙律我個人覺得做得好有誠意!有啲豆啦 煙肉 蕃茄仔 藜麥 當然唔少得係有沙律菜同埋雞胸 雞胸味道其實幾好食!不過個人覺得好似焗得有d硬水牛雞翼 其實就唔似普通食開嗰隻水牛雞翼味但炸得幾好食呢個肉醬薯條都好好食!不過如果可以分開上就好 因為我個人唔鍾意食一啲淋咗係底既薯條 不過如果飲啤酒可以再加$8再叫薯條 三個人可以加$叫多份細薯條😁總括嚟講依家我會再推介朋友嚟~同埋自己下次都會再食😝
唔使返工嘅日子 就相約兩位朋友去長洲貢下貢下先~

去到就坐咗一個類似雙人單車嘅上面😆

朋友食過就叫朋友推介一啲食過覺得好食嘅

就嗌咗一個炸魷魚

雞胸沙律

水牛雞翼 其實就唔似普通食開嗰隻水牛雞翼味
但炸得幾好食

呢個肉醬薯條都好好食!

總括嚟講依家我會再推介朋友嚟~同埋自己下次都會再食😝
2022-01-02 233 瀏覽
放假黎到長洲 食魚蛋食到有少少飽諗住唔想又食3個款果啲海鮮餐行過見到呢間野餐牌有意粉又有牛扒有咖啡飲而且仲有海景單車位可以坐下 見到啲外國人坐係度嘆下啤酒 好似好爽咁就兩個人坐低 可以浪漫下叫左個燒汁牛扒配飯及沙律 一個黑松露雜菌意粉另加左一份酥炸池魚仔配紅酒醋汁仲有一杯熱嘅岩鹽焦糖咖啡咖啡非常好飲!本身仲想叫埋杯百利甜酒咖啡,不過一次飲兩杯咖啡太多,都係下次再黎先再試!牛扒都好好食 唔會太熟 早少少可以睇到日落會更加正!將來入黎長洲會早少少黎食 飲下酒應該會好正,推薦!
放假黎到長洲 食魚蛋食到有少少飽
一個黑松露雜菌意粉
另加左一份酥炸池魚仔配紅酒醋汁
仲有一杯熱嘅岩鹽焦糖咖啡
牛扒都好好食 唔會太熟
早少少可以睇到日落會更加正!
將來入黎長洲會早少少黎食 飲下酒應該會好正,推薦!
  • 岩鹽焦糖咖啡
  • 黑松露醬鮮雜菌意粉
  • 燒汁板腱牛扒飯
2021-12-30 172 瀏覽
好耐無黎過長洲,發現好多新開cafe都夜晚6點就關門,又唔想食海鮮就試下依間海邊西餐夜晚都凍凍地同大風嫁叫左經典熱狗$42炸魚薯條$68-好食巴馬火腿芝士熱烘三文治$42自家製酸種包$65-上枱果陣店員話無牛油果醬,所以轉左蒜頭俾我墨西哥脆片$88我以為係唔辣既,原來有落辣好食😋
夜晚都凍凍地同大風嫁
叫左經典熱狗$42
炸魚薯條$68-好食

巴馬火腿芝士熱烘三文治$42

墨西哥脆片$88
我以為係唔辣既,原來有落辣
好食😋

2021-12-29