2015-06-16 1510 瀏覽
首先因為同朋友食個快飯,所以呢張相真係好求其咁影,自己睇番都接受唔到.返番正題,嚟呢度真係要多少少老友先得,今次一行三人叫咗五個餸,真係好飽呀!去餸!!黑醋炸蛋雞呢度隻雞出名,整咗半隻,肉微暖,食落有少少黑醋味,甜味相對比較重,但絕對唔過籠,肉身都冇浸到好老,幾特別嘅一個餸。跟住幾個都係香口嘢麥片黃金海中蝦,其實我唔係太好麥片呢家嘢,所以一直都好少叫呢類型餸,今次食過,又幾好喎,麥片甜甜地,沾滿晒啲蝦,蝦肉可以接受,爽就唔爽但就又未至於梅,收得你錢又比番個量你。椒鹽鮮魷炸得唔錯,炸漿薄薄地,魷魚唔老,香口。九肚魚又係炸,類似椒鹽鮮魷嘅炸漿,食法差不多,但感覺冇鮮魷咁好,兩個一齊食就有個口感既比較,鮮魷可以咬吓,所以建議兩個只點一個.啫啫菜又係重口味餸一個,送到上枱,當然陣陣香味撲鼻,呢個餸基本上都唔會點輸,食落都冇過咸。店舖就真係唔光鮮,某啲位仲會滴水,但如果裝修好啲就可能貴番啲,所以睇吓各位嘅喜好喇。

跟住幾個都係香口嘢

椒鹽鮮魷
炸得唔錯,炸漿薄薄地,魷魚唔老,香口。

九肚魚

啫啫菜

2015-04-09 1229 瀏覽
有朋自遠方來,台灣朋友三人來港,當然要盡地主之誼招呼一番。另外的香港朋友介紹九龍城一間小館,說很特別值得一試,就試試這間。朋友一早訂好檯,一行六人7:30到達無需倫候直接入座,店舖共兩層,裝修間單,我們被安排坐樓上,其實檯不算多全部是圓檯。有部份菜式需要預訂,朋友已訂胡椒沙參玉竹豬肚包雞鍋、椒鹽一口鮑魚及黑椒元蹄,跟著就點菜。1. 胡椒沙參玉竹豬肚包雞鍋 - 與平時其他店吃開的不一樣,味道較為清淡而沙參玉竹濃,豬肚及雞很稔,胡椒味仍重,特別。2. 椒鹽一口鮑魚 - 這款據說是招牌菜,每隻計一人一隻連殼上,在想鮑魚做椒鹽炸過會不會很乾很硬,但入口竟是軟滑,內裡仍有肉汁,椒鹽味浸滿鮑魚肉,好好味呀。3. 酥炸桶蠔 - 每隻計一人一隻,賣相就相當肥膩,脆漿炸至金黃還在面上放上很多深色的醬,待應教用生菜包著蠔來吃,一口咬下油膩感被生菜中和,醬汁原來不太重味,酥皮來脆蠔肉仍保持軟滑,好味。4. 椒鹽豆腐 - 豆腐切得細細粒,一入口外皮香脆加上黑芝麻夠香口,內裡豆腐真的滑到不得了,好好吃。5. 胡椒大肉蟹伊麵 - 隻蟹很大隻,反開蟹蓋非常多膏,蟹肉很甜,底下是伊麵伴著很多薑蔥及胡椒,伊麵細滑,好吃
有朋自遠方來,台灣朋友三人來港,當然要盡地主之誼招呼一番。
5. 胡椒大肉蟹伊麵 - 隻蟹很大隻,反開蟹蓋非常多膏,蟹肉很甜,底下是伊麵伴著很多薑蔥及胡椒,伊麵細滑,好吃。
6. 惹味茶皇蝦 - 蝦的份量不小,加上很多茶葉,茶葉吃了一啖不好吃,但蝦夠新鮮蝦肉彈牙鮮甜,不錯。
7. 黑椒元蹄 - 比起一般大排檔的細隻,而味道亦較淡,肉質夠稔夠滑,不錯。
8. 馬拉盞芥蘭 - 芥蘭幼身鮮嫩,肉鬆等香料炒得很入味,不錯。
胡椒沙參玉竹豬肚包雞鍋喝完後加湯可以灼菜,我們選了金菇菜和唐生菜。
另外點了多杯飲品、汽水及啤酒。
整體此店很有特式,提供的菜式較為小見,而味道亦感覺得出是刻意較淡,水準很高,看菜牌還有很多特色菜,下次會再度嘗試。
酥炸桶蠔

椒鹽一口鮑魚
椒鹽豆腐
惹味茶皇蝦
2015-03-31 839 瀏覽
一入到去就有位,入面同普通餐廳差唔多,冇話特別舒服但係都唔係唔舒服。侍應服務好好,叫左既野食佢都會俾下意見俾你同埋推介佢地既拿手小菜。咁多碟餸裡面碟咕咾肉最令我難忘,個汁好正,啲肉煮到岩岩好,同埋啲菠蘿都好正!高度推介哩間!
高度推介哩間!
2014-12-30 1273 瀏覽
睇過報章介紹,一心想試吓呢間隱藏於九龍城嘅小店。嚟到門口已經圖文並茂介紹拿手菜式,入到去擺明茶餐廳格局,一坐低已急不及待表明已訂位,侍應好醒目,即刻準備上我事先留咗嘅胡椒豬肚雞煲。胡椒豬肚雞煲$188👍👍侍應SET好卡式爐同上咗碟生菜豆腐金菇菜之後,就遞上個煲。師傅原來係將豬肚包住半隻雞,再縫合一齊嚟煲,煲足六七個鐘。侍應好細心,比我哋睇完再拎番去厨房剪開豬肚再上枱,我哋二話不說先飲啖湯,胡椒味十足,夠涫夠甜,豬肚入味,雞件腍身,食完成身暖晒😊金磚一口豆腐$38👍👍炸豆腐食得多,呢次真係一百分!最難係外脆內嫩,外皮有少鹹味同芝麻香,仲要係賣$38!!真係UNBELIEVABLE😍辣爆排骨仔$58👍做法似四川辣子雞。關鍵係排骨走油至乾身,再配大量辣椒乾炒,惹味香口,上枱時好似啫啫雞煲咁重熱到啫啫聲😳但可能要遷就香港人口味,嗜辣嘅我下次會叫師傅放心加辣,應該可以更出色。今次叫三樣嘢全部都水準以上,可惜礙於得兩丁友,啲餸又十分抵食大碟,所以未能多試其他菜式,希望下次多啲人嚟開餐可以試多幾樣。       以街坊價錢食到大㕑功夫,性價比極高。今晚全場爆滿,奉勸各位如想幫襯一定要訂位,而胡椒豬肚

門口
茶餐廳格局

胡椒豬肚雞煲$188👍👍

金磚一口豆腐$38👍👍
辣爆小排骨

辣爆排骨仔$58👍

以街坊價錢食到大㕑功夫,性價比極高。今晚全場爆滿,奉勸各位如想幫襯一定要訂位,而胡椒豬肚雞煲必須要預先訂先有得食。
題外話/補充資料: 侍應態度殷勤有禮,全晚笑容滿面,非常難得!👏✨
2014-12-27
辣爆小排骨
2014-11-07 1464 瀏覽
5個朋友一齊食個街坊飯,就去左呢間試下間野既感覺真係好街坊,留左間房俾我地先叫了一人一碗炖湯,枯汁炖豬肺,好香杏汁味,3份2係料,3分享係湯,好濃!一口豆腐細細粒,皮好脆,而入面好滑,好少有可以做得咁整齊 紫番薯豆苗,味道有D怪,但好LIKE夠清,因為碟碟油來碟清既真不錯咸水海魚....泥鯭魚中真大條,質感夠實,有魚味鳳爪好滑,入曬味,不太咸也不太油朋友食羊腩,我就無食,但佢跟其他餐廳一樣附上大大碟生菜埋單7百幾,都算OK
5個朋友一齊食個街坊飯,就去左呢間試下
間野既感覺真係好街坊,留左間房俾我地
一口豆腐細細粒,皮好脆,而入面好滑,好少有可以做得咁整齊
咸水海魚....泥鯭魚中真大條,質感夠實,有魚味
鳳爪好滑,入曬味,不太咸也不太油
朋友食羊腩,我就無食,但佢跟其他餐廳一樣附上大大碟生菜
埋單7百幾,都算OK
2014-11-06
2014-04-01 1874 瀏覽
每次乘巴士到富豪酒店車站下車,早就留意到這家做私房菜的「名廚小館」開業。近來有天突然想吃中菜,想起這店,就提議不如就進去這裡試試啦。店舖外表看起來像普通茶餐廳,不細心看門外餐單,誰也沒想到內裡是做私房菜呢。【黑醋炸蛋雞】(港幣 $88/半隻)先來的是招牌菜之一,這味招牌菜確有其特色和賣點。用上的黑醋醬汁,味道有如豬腳薑的甜醋,意想不到用來煮雞是這麼的互相配襯。可惜的是,雞肉雖然鮮嫩,但沒有吸收足夠醬汁味道,而且醬汁不夠濃厚,完全掛不到雞肉上面,味道不夠呢。而伴碟的「炸蛋」即是炸過的鹵雞蛋。鹵過的雞蛋外皮炸成香脆之後,再以黑醋熬煮,讓外層完全吸收,外層煙煙韌韌,酸甜惹味,加上內裡滑溜溜的蛋白,以及蛋黃碎,口感和味道都十分特別。看來這個菜色中,炸蛋比雞做得較為出色。【金磚一口豆腐】(港幣 $38/份)越是看似簡單的菜色,總是最難做得好。要做到口感和味道都好的炸豆腐可不容易。這裡的「金磚一口豆腐」將切成小粒的豆腐,沾上粒粒黑芝麻,再炸成酥脆,灑上白胡椒粉和紅椒粉,外層香脆惹味,內層幼滑軟綿,豆味香濃,確為出色。【秘製生炒骨】(港幣 $58/例)外皮炸得香脆有嚼勁,酸甜醬汁味道剛好不會太嗆喉,
【黑醋炸蛋雞】
【黑醋炸蛋雞】(港幣 $88/半隻)
【金磚一口豆腐】
【金磚一口豆腐】(港幣 $38/份)
【秘製生炒骨】
【秘製生炒骨】(港幣 $58/例)
外皮炸得香脆有嚼勁,酸甜醬汁味道剛好不會太嗆喉,肉質新鮮很惹味喔。
【芥蘭炒臘味】
【芥蘭炒臘味】(港幣 $78/例)
用上鮮嫩幼梗的優質芥蘭,臘味也很足料,味道不錯,有驚喜。
【黃金鮮魷】
【黃金鮮魷】(港幣 $62/例)
炸得很香很酥脆,魷魚也很新鮮,只是略嫌鹹蛋味不夠重,多加一點就更好吃啦!
但建議平日來比較好,周末可能較為忙碌,第二次再來時,同樣炸物煮出來都超油膩 XD
【黑白海鮮泡飯】
【黑白海鮮泡飯】(港幣 $68/例窩)
「黑白」就是炸過的黑糯米和白米。外面的泡飯通常都配炸鍋粑,這裡的更特別,
服務生會在上菜時,將炸過的黑糯米和白米加入,「咋」的一聲讓人嘩聲四起~
炸過的米飯香脆又帶點煙韌口感,亦更能吸收湯汁精華,格外入味。
湯頭有香濃海鮮味,內有帶子、魷魚、鮮蝦等…平常有放蟹肉,但因為我敏感就沒有加。
【海龍皇粉絲煲】
【海龍皇粉絲煲】($88/例)
但我忘了連這個都叫走蟹啊…聞起來超香啦!看似乾身也很好吃…不能吃好悲哀 T^T~
【荷香蒸污糟雞】
【荷香蒸污糟雞】(港幣 $68/例)
這個哪裡污糟啦 XD 荷葉味不太夠呢,但雞肉很鮮嫩,蒸得剛好,還算好吃。
【蒜茸粉絲蒜扇貝】
【蒜茸粉絲蒜扇貝】(港幣 $38/隻)
材料豐富加上如此大隻的扇貝,這個價錢來說十分超值。扇貝肉都界了花才蒸,
以保證它能蒸至全熟而不韌,夠細心。上面放上粉絲再鋪上混合的生蒜和炸蒜,
臨上菜時淋上豉油和滾油,提升了扇貝的鮮味,十分不錯。
【避風塘軟殼蟹】
【避風塘軟殼蟹】(港幣 $68/例)
對蟹敏感的我,看到這個還是眼看手勿動…看著朋友們吃得津津有味就好了…
【青芥辣雲耳】
【青芥辣雲耳】(港幣 $28/份)
雲耳很大片又爽口,加入了日式芥末和芝麻油,醬汁比想像中少,不會太刺鼻;
但感覺似是醬汁和雲耳分開,雲耳只用清水煮熟,沒有吸收任何醬汁,味道超淡。
【鮑魚汁鳳爪】
【鮑魚汁鳳爪】(港幣 $38/份)
鮑魚汁很香濃,雞腳都熬煮至起膠,入口即溶,十分入味。
【凍雪梨蜜】(港幣 $16/杯)、【凍柚子蜜】(港幣 $16/杯)
至於飲品就太過稀了,幸好反映後肯重新添加雪梨蜜糖漿,但喝起來還是很重水喉水味…
而且不夠冰凍,冰很快就全溶掉,下次還是點汽水或啤酒好了。
店舖門外還有其他海鮮供選購。店方堅持用料新鮮,每天都會親自到街市購買材料,
即日賣完就沒有了,也不會存放過夜,所以這裡的食物質素及新鮮程度有一定的保證。
這裡的食物無論味道或價錢都有驚喜,後來跟朋友再來,點了更多的菜色。
每人大約港幣百多至二百塊就可以吃到不少中式小菜,包括少量海鮮,確實超值。
整體食物味道也不錯,而且新鮮,個人對這裡好感度頗高。
只望偶爾太油的情況可以改善啦,我會常來的~~
2014-03-24
【海龍皇粉絲煲】
【蒜茸粉絲蒜扇貝】
【鮑魚汁鳳爪】
2014-02-17 1298 瀏覽
所以常說龍城區內的新食肆好像是永遠試不完的,最近又找到一間位處於較偏遠一點,開在啓德道那邊的小店。日頭這裡只是一所普通的茶記,買的亦是尋常的炒粉麵飯,但到了晚市這兒便搖身一變成為一間像半私房菜館,給人一種令人有所期待的感覺....約了久未有碰頭的舊學生兩公婆見見面。他倆是有駕車來的,所以也未覺太難找到這裡來,但反而附近的車位卻是一位難求,光是等他找車位已花了不少時候。一家三口坐在店中等了良久,幸好小友今日的耐性是好得出奇,反而身為大人的我就有點不耐煩....閒極無聊看看牆上黑板寫着的店子推介,有一兩味看來是挺特別的,值得一叫。另外有幾味大菜本來對之甚有興趣,但卻由於全部要預先訂下來的關係,所以唯有下趟才有機會再試吧....侍者很熱情地用了不少時間去介紹店內的耍家嘢,其一便是眼前的一小盅金銀菜燉豬肺湯。盅裡面塞滿了菜乾、瘦肉件、豬肺及雞腳等各款材料,是足料之極。這樣弄出來的湯真是不濃郁及甜就確乃怪事一樁....特別一讚是湯的火喉控制甚是到家,其次是豬肺很夠軟淰而且真的是一點異怪味也欠奉,可見啤水清洗的事前功夫確是做得十足....想不到在一間其貌不揚的小店內也可食到椒鹽鮮鮑魚這類蠻講究又考

想不到在一間其貌不揚的小店內也可食到椒鹽鮮鮑魚這類蠻講究又考師傅廚藝的菜式。索價四十八大洋一隻當然是並不便宜,鮑魚件頭是沒有意料中的大隻,給人的感覺好像有些不太抵食的,但無可疑問的是鮑魚肉是處理得絕對軟熟無渣亦很夠味道,輕輕用口一咬肉已在口腔內斷開;另外椒鹽的鹹味亦控制得適可而止而絕沒有搶去鮑魚應有的鮮味;外頭所"撲"的炸粉層也不過厚很香脆惹味....吃完後重申一句,真的沒想到能在茶記內也能吃到這般水平的椒鹽鮑魚,滋味當然相比起西貢六福的還差一點,但也已很不俗了....
太太是典型的蠔怪,故此看到一道貓砵加拿大桶蠔便雙眼立時發光。桶蠔是一如所料的夠哂斤両份量,差不多有一隻成人手掌那般大;肉亦很夠肥美厚身充滿甜汁;不過失色的是那個所謂貓砵酒調出來的醬汁入口卻極其普通,沒有甚麼酒香及味道,而且醬汁亦未能全然將蠔件包裹住,吃起來只像在食普通的炸生蠔一般....
黑醋炸蛋雞應算是全晚最為特別較有賣點的一道。那個黑醋汁跟同行友人也不約而同的認為甚像在呷着浸豬腳薑的甜醋一樣,是甜得來帶丁點的酸咪,與雞肉味道甚匹配。雞肉雖不是用鮮貨的但質地卻十分夠嫩,就連胸位也是能輕易咬開而一點也不韌,確值得一讚;至於那些開邊雞蛋在略經油炸過後上碟食味反倒是一般,感覺同是像在吃浸薑醋內的蛋....
咕嚕肉水準一般,肉的外皮炸得不夠香脆熱辣,用的也並非帶淰夾爽的脢肉,掛醬功夫亦很求其粗疏,碟底還剩下不少油及汁....不過一碟也只是賣四十多塊,絕對是廉價的茶記收費,還想要求什麼 ?
很好奇的問了一下侍者一道冰肉炒粒粒內的冰肉是甚麼,上菜時一睇原來是將燒肉切成小粒後再與切片紅蘿蔔及青豆粒炒成一堆。自己對這一類家庭餸一向頗有好感,不過這些家常小菜最忌就是炒時下太多油,這樣吃起來就一點都不"家庭"未能食得健康。很不幸的是粒粒食來真的頗油膩,讓人甚失望;燒肉皮亦頗橡靱難咬,肉味道亦醃得太鹹....不過這可能是與來貨有關,實屬非戰之罪....
吃了那麼多味肉類,當然要來些菜蔬中和一下。海味雜菜煲在餐牌上稱作煲但上桌時卻是盛於碟內的。菜心很爽甜算是云云菜類中最好吃的;最吸味的粉絲量很多當然也很有吸引力;缺點則是上湯的人工師傅味蠻重的以及蝦米未算香甜肥美欠了鮮味....
埋單位位二百多,不算太便宜,原因當然和我們叫了若干海鮮類有關...可以想像若只是齋叫小炒吃的話,價錢會是便宜得發笑....

2014-01-08 1275 瀏覽
相約學時舊友飯聚, 經食友介紹下到訪九龍城的名廚小館餐廳就不作多介紹, 立刻介紹是晚所點菜餚如下:先聲奪人就係呢隻黑椒豬手, 由於醃得非常入味, 肉皮皆腍, 唔會好似德國豬心帶硬, 加上用黑椒汁送飯食, 全男班好肉者對於此菜餚實在一同讚好加拿大桶蠔炸完都仲可以咁大隻(半隻手掌般大)真係非常出奇, 加上貓砵酒的香味, 用生菜葉包住食份外有口感, 賣$38隻真係物有所值用麥片包住海蝦炸, 又出奇地無咩炸油感, 原來係麥片吸收左D油份, 成隻連殼食都唔覺得油膩黑醋浸炸過的雞蛋, 使蛋更易吸收酸酸甜甜的黑醋, 加上雞肉本身易吸收醬油, 使前後兩者都因黑醋而變得非常開胃入味最後係胡椒蟹伊面, 相對前4者較為失色, 因為胡椒味唔夠突出
相約學時舊友飯聚, 經食友介紹下到訪九龍城的名廚小館

餐廳就不作多介紹, 立刻介紹是晚所點菜餚如下:
胡椒蟹
題外話/補充資料: 鋪面唔起眼, 但內有乾坤, 有質素且價錢公道, 此等小店絕對值得我們回頭支持 :)
2014-01-07
2014-01-07 777 瀏覽
自從出黎做野衣幾年,要自己掏錢出黎食晚餐,9成都係西餐呀,日本野,泡菜野呀嗰d。中餐?聽到都唔會想食囉。同女朋友就更加唔會食中餐啦,無情調無特別無驚喜正題除夕夜要同屋企人食飯,為左就番呀爸呀媽衣d長輩,咁就去左呀媽個朋友介紹衣間喺九龍城既名廚小館。一家8口去到門口,門口d圖片好搶眼,好似幾西利咁。相反入到去會以為去左茶記。第一次黎到唔知有咩好食,有個靚仔介紹我地幾個招牌野。先黎每人一盅燉湯石决明杞子燉鮮鮑魚我好中意飲中湯衣個湯幾好,唔會好似出面一飲就飲到嗰陣味精味,亦都唔係剩係玩名。入面真係有隻鮑魚同雞腳仲有瘦肉。個湯好鮮味。48蚊一盅有衣個料我覺得合理。我好深刻個名,因為我初初唔識以為石決明係人名,原來即係鮑魚殼咁解,有明目功效。再黎簡單介紹金蒜銀絲蒸元貝皇新鮮大隻猫砵酒加拿大桶蠔我唔食蠔無食衣個,不過賣相幾靚,蠔幾大隻。屋企人話唔錯黑醋炸蛋雞用黑醋浸住隻雞,甜甜地好開胃。雞好滑。雞蛋面層炸過,幾特別。麥皮黃金海中蝦我中意食蝦,黃金蝦食得多,不過加埋麥皮黎整都係第一次食。我都幾唔中意麥皮,覺得有陣味,不過同蛋黃炒埋一齊,顯得個口感多左個層次。蛋黃比較膩,麥皮比較脆,蝦新鮮爽口,衣個必

正題

先黎每人一盅燉湯
石决明杞子燉鮮鮑魚
我好中意飲中湯

再黎簡單介紹

金蒜銀絲蒸元貝皇
新鮮大隻

猫砵酒加拿大桶蠔
我唔食蠔無食衣個,不過賣相幾靚,蠔幾大隻。
屋企人話唔錯

黑醋炸蛋雞
用黑醋浸住隻雞,甜甜地好開胃。
雞好滑。雞蛋面層炸過,幾特別。

麥皮黃金海中蝦
我中意食蝦,黃金蝦食得多,不過加埋麥皮黎整都係第一次食。我都幾唔中意麥皮,覺得有陣味,不過同蛋黃炒埋一齊,顯得個口感多左個層次。蛋黃比較膩,麥皮比較脆,蝦新鮮爽口,衣個必食!

菠蘿咕嚕肉
衣個可能周街都有既小菜
我都唔會有太大期望
因為好多度都整得普通
衣度應該係即炸的
酸既程度係啱啱好
汁唔會太多,所以唔會咁快林

上湯豆苗
豆苗好味

最後我叫左個炒飯
因為我覺得要試下個廚掂唔掂
炒飯可以易d分辯到
靚仔叫我試下名廚炒飯
個炒飯唔多料
欖菜,菜粒,同埋蒜蓉
好香好穫氣
每粒飯都炒得好均云
所以口感都好好,夠乾身
我屋企人見我話好食
每人分d食哂,一粒不剩
隻碟係近乎無油
估唔到個炒飯咁有驚喜

總結
一家人都好滿意衣餐除夕飯
由其我爸媽。最後埋單無加一每人200蚊左右。比我預期抵食!可能我地無叫d貴價野,我見有龍蝦鮑魚,可能下次要預訂先。食完衣餐我對中菜改觀!
  • 麥片黃金海中蝦
  • 名廚炒飯
  • 石决明杞子燉鮮鮑魚
2K
2014-01-06 42 瀏覽
九龍城, 這地方... 曾為小弟帶來不少的回憶, 而這些回憶都是爛透的, 所以自從90年代之後我便絕少踏足這一區, 是刻意逃避這區吧~ 某日, 小弟有幸得到公關先生與店方的邀請, 到九龍城的 "名廚小館 The Chef" 私房菜試食--  俗語有云: "有食,唔食、罪大惡極" 小弟一於奉陪到底, 披甲上陣, 去一趟九龍城!這家食館的地址還算很容易找, 下車後連十分鐘也不用便能找得到, 到步後見到門面的裝潢, 再瞄一瞄內裡的環境 ... 這家不是茶記嗎?  在我左顧右盼, 看是否找錯地址之時, 有位茶記職員上來問我 "是否試菜?", 方知原來正是這家!  果真 "don't judge a book by its cover" ~  茶記職員禮貌地招我入店, 並指示我要沿店內的樓梯走上二樓...拾級而上到閣樓, 對了!  看見飯局的擺設便放下心頭大石, 安心了~坐下來不久侍應生便前來為喝酒的 food bloggers 們斟上紅酒... 各人邊喝紅酒邊與其他 food bloggers 閒聊並交換飲食心得, 有說有笑, 場面滿有氣氛~紅酒: Trincaud, Bordeaux sup
紅酒
紅酒: Trincaud, Bordeaux supérieur, France
此酒的單寧光滑圓潤, 酸度怡人, 入口微帶果味, 口感均勻~ 店方選酒選得不錯.

幾款前菜上場了!!  雖則 bloggers 仍未到齊, 大家也唯有邊吃邊等吧 ~
前菜:  避風塘茄子拼軟殼蟹、鮑魚汁鳳爪、日本芥末雲耳、金磚一口豆腐、蝦醬排骨仔
避風塘茄子拼軟殼蟹:
此菜一出便知廚師的功夫了得!  因為下油炸食物很容易, 然而要炸得出色又絕非易事, 炸粉漿份量的調教、上粉漿的手藝、油的溫度、落鑊的時間... 一切都要掌握得準確 ~
茄子炸得夠脆口夠乾身, 炸得夠透, 吃下去又不會油笠笠, 炸粉漿蘸得均勻, 夠薄又不易散開, 茄子肉的軟硬度適中, 亦不會刺激舌頭 ~  軟殼蟹就更為吸引, 因為蟹件夠厚夠大件, 吃起來有蟹味,  鮮味細緻, 配上鑊氣十足的炸蒜及辣椒粒, 更為惹味!
鮑魚汁鳳爪 & 日本芥末雲耳
鮑魚汁鳳爪:
小弟不吃鳳爪, 所以其味不詳 ~ 然而, 此道菜的汁我有品嚐過, 味道既濃又鮮且起膠, 不俗~
日本芥末雲耳:
幸好, wasabi 的味道不太顯味, 有芥末味卻不攻鼻 ~   雲耳, 厚身夠大片, 有強烈的芝麻油味, 口感清新滑嫩~
金磚一口豆腐 & 蝦醬排骨仔
金磚一口豆腐:
這道菜是我太太的家常撚手菜 , 看似容易但很講求技巧 ~ 把豆腐切成一口, 外皮炸至金黃色, 酥脆也不會太硬身, 咬下去軟綿滑口, 微帶紅椒粉及白胡椒粉的味道, 好吃!
蝦醬排骨仔:
無可抵擋的蝦醬味道, 未吃入口已要人垂涎欲滴 ~   一入口, 就更使人神魂顛倒... 排骨已炸透至骨肉幾可分離, 鹹香滿溢又不失肉的鮮味, 排骨肥瘦均勻, 肉質鬆化甘香!
貓砵酒加拿大桶蠔 & 金蒜銀絲蒸元貝皇
貓砵酒加拿大桶蠔:
加拿大桶蠔夠厚肉亦夠大件, 肉質肥美紮實, 蠔味濃郁, 再配以酒味香濃的砵酒醬汁... 這一種熱情的味道實在使味蕾應接不暇, 口感極緻!
金蒜銀絲蒸元貝皇:
元貝夠大件夠厚身, 並且已界了花, 雖然煮法簡單, 在元貝上加些豉油便能使其鮮味提昇, 元貝蒸得非常鮮嫩, 口感豐厚~
麥片黃金海中蝦 & 海龍皇吐珠
麥片黃金海中蝦:
據聞這是一道新加坡名菜 ... 麥片部份經廚師改良以粗粒麥片加奶粉, 待鹹蛋黃黏上蝦後再與麥片交纏, 口感奇脆煙韌, 味道甜鮮且帶鹹香, 蝦也煮得酥脆到可以連殼吞, 風味無窮, 這種非凡的味覺享受,  實在要人心靈悸動!
海龍皇吐珠:
霸氣橫溢又精緻的一道 菜!  賣相高貴優雅, 做法是先挖空蕃茄肉, 再釀入龍蝦肉及其他配料, 蒸熟後再淋上秘製的海龍皇汁 -- 此汁乃是以龍蝦頭、殼再加上其他秘方配菜, 熬製多個小時而成...  龍蝦肉鮮嫩彈牙, 口感層次柔和獨特, 味道清爽怡人, 細緻和諧~
椒鹽鮑魚 & 水煮海龍躉
椒鹽鮑魚:
不得不稱讚廚師的創意和勇敢 的嘗試, 夠膽去以椒鹽的方法處理鮑魚 -- 可謂 "藝高人膽大", 有新鮮感之餘也可算"招積"~  椒鹽的味道有點兒過爆,搶去了鮑魚的鮮味 ~  雖則如此, 鮑魚依然是鮮甜而且肉質軟嫩彈牙 ~ 不管怎樣, 小弟還是佩服廚師這份勇敢的創意 ~ 值得一試!

水煮海龍躉:
小弟不吃 (受不了) 四川水煮, 因為實在是太辣太嗆喉, 只見其火紅色的湯頭, 已叫小弟冒一身汗, 投降... 所以其味不詳~
沙參玉竹豬肚包雞:
老闆娘誠意地前來叮囑我們,道: 「未嚐豬肚包雞前必要先喝那個湯! 因為湯頭是以原粒胡椒, 另加了沙參玉竹, 豬肚包雞原盅燉了8小時, 心機貨, 也是一道功夫菜! 每天只會準備 3 - 4 盅豬肚包雞湯, 賣完即止, 並且要預訂~」小弟聽後, 頓時嚇了一跳, 內心對廚師的用心 -- 肅然起敬 ~  喝一口, 的確是... 啖啖精華, 濃香醇厚, 既暖胃又溫和 ... 此時,  店員即席把豬肚剪開, 竟然露出一整隻雞!  雖則明知是豬肚包雞, 但是親眼見到剪開豬肚內藏雞, 可真過癮兼攪鬼! 豬肚爽口柔軟, 雞肉仍然肉質不會粗糙, 實在是完美的演繹!  隨湯會跟一盤蔬菜, 當把豬肚雞吃罷, 便可以打邊爐似的把蔬菜烚下烚下來吃 ~ 回心一想, 在豬肚中釀入一隻雞, 再熬8個小時.... 真的如夢似幻、巧奪天工也~
南瓜四寶盅、黑醋炸蛋雞、黑白泡飯
南瓜四寶盅:
賣相夠cute, 做法是先把原個南瓜的中間挖空, 釀入四梳 (椰菜花、西蘭花、雞肶菇) 灌入南瓜汁再拿去焗, 味道滿是南瓜的甜, 是一道適合都市人的健康菜式~
黑醋炸蛋雞:
黑醋的味道酸酸甜甜, 容易入口, 亦有把雞肉提昇到另一種層次, 且能跟雞肉互相交織, 揉合出微妙的味道 ~ 雞蛋也不容忽視 ... 把原隻白烚雞蛋炸過, 外層香口而且皺皺的, 因此很吸黑醋汁, 口感異常特別~
黑白泡飯:
跟這種類似的泡飯, 小弟在坊間的食肆也吃過數次, 此店出品跟外間有所不同之處是以炸過的黑糯米來作脆米 ... 口感爽脆煙韌, 也比一般白米更為香口, 當然有海鮮料的湯頭也是亮點!
芒果糯米滋 & 水果盤
芒果糯米滋:
白雪雪的糯米滋, 圓碌碌又脹卜卜, 多可愛 ~ 外皮軟糯又Q韌, 內裡的芒果夠厚肉又夠甜~
水果盤:
水果能有効幫助消化! 盡顯店方體貼的一面, 充滿人情味! 亦為是晚宴席寫下完美的休止符 ~

再一次感謝 店方、公關先生 的邀請, 多謝你們恩勤款待 ... 一切都安排得十分美好! 多謝多謝!
題外話/補充資料: 餐後回家途中, 忽然收到媽媽病重入院做手術的消息, 小弟以六百里加急趕赴往醫院... 幸而經過數小時的手術成功, 媽媽還要休養兩個星期方能出院, 直到現在還要待在家裡休養呢 ~ 九‧龍‧城
金磚一口豆腐 & 蝦醬排骨仔
貓砵酒加拿大桶蠔 & 金蒜銀絲蒸元貝皇
麥片黃金海中蝦 & 海龍皇吐珠
南瓜四寶盅、黑醋炸蛋雞、黑白泡飯
芒果糯米滋 & 水果盤
2014-01-01 38 瀏覽
在九龍城讀書的我對這裏並不太熟生。但講到食野,九龍城多數嗰三樣:泰國菜,清真牛肉餅同Tony Wong,今晚我地就試左第二樣野,就係私房菜。呢度好近舊機場,如果坐車去响富豪東方站落車行去,真係唔洗一分鐘就到!!我地被安排去第二層,我地一行十幾個,都唔覺迫。因為係私房菜,老板娘會選好嘅食材,再由佢發板,老板娘話想確保食物新鮮度,所以啲食材好少留過夜,有啲野食你响度食過好食,你就要早幾日call定嚟俾佢準備(^ム^)!呢個係頭盤,好惹味,炸粉有啲薄,唔係好膩又脆口,而茄子仲可以保持爽口,無吸左啲油份。軟殼蟹有點淋身,但味濃。嘩!非常入味同淋身!可能隻鳳爪本身大隻,加上軟綿綿幾索汁!呢個菜响第二度都食過,呢個就唔係好夠芥辣味,就唔以芥辣味,似凱撤沙律雲耳般,不刺激,反而有啲温和添。雲耳屬小雲耳,細細粒,入口方便又爽口。炸得好乾身,炸完豆付仍硬與炸粉不太貼,外脆內軟唔易散。因為唔食豬所以無食,不過聞到朋友仔食好香咁!嘩!!隻蠔煮完都咁大隻嘅!老板話用係用貓圖牌子嘅砵酒一起煮的。食落去好香酒味,亦突顯到蠔嘅鮮甜♥♥呢個名好靚♚其實係蒜蓉蒸粉絲大扇貝♕隻扇貝又大又新鮮,很爽。蒜蓉落得好適中,唔太多
我地被安排去第二層,我地一行十幾個,都唔覺迫。
嘩!非常入味同淋身!可能隻鳳爪本身大隻,加上軟綿綿幾索汁!

炸得好乾身,炸完豆付仍硬與炸粉不太貼,外脆內軟唔易散。
因為唔食豬所以無食,不過聞到朋友仔食好香咁!

呢個名好靚♚其實係蒜蓉蒸粉絲大扇貝♕隻扇貝又大又新鮮,很爽。蒜蓉落得好適中,唔太多遮蓋扇貝味,又少,令本身無味嘅粉絲都有扇貝同豉油加蒜既味。
新加坡地道菜,原隻蝦與鹹蛋黃炒至起沙再以蛋黃黏上麥皮,食落好香口。欣賞係以前食過的都很多鹹蛋黃,始終呢樣野都唔係好健康,一路食一路驚X﹏X,呢度唔肥膩聽呢個名你估吓係乜??
海龍皇吐珠
以為係龍躉,其實係將龍蝦肉放响原個蕃茄裏面,用了龍蝦汁淋面,除左味道同貭感好之外,presentation仲好精緻,如果個碟都轉少少會更好,例如白色瓷碟等!
清蒸鮑魚或清湯嘅都食過,椒盬既係第一次!俾想像的好好多,鮑魚外層是一層炸粉炸硬左,但係內裏軟綿綿,形成對比,加上惹味的椒鹽,好想encore多隻! ๛ก(ー̀ωー́ก)水煮科中,食得最豪係今次!對於喜愛川菜的我,呢條魚嘅辣度係低級組,開心既係只可食到微辣的食友都食到!一起享受呢條又滑又香既龍躉!不過唔食得辣嘅朋友就唔好夾啲粉絲,因為佢索埋啲辣湯又麻又辣,我就覺得好正,但係如果食唔到嘅人就。。。後果自付…!Haha
老板娘指出呢味餸要好多功夫,洗豬肚已經係一樣好麻煩既事,仲要窒隻雞落去,飲完啲湯個個都話暖泣泣,豬肚被老板娘好手勢地剪碎,豬肚無嗰種內臓臭味,而雞食落都係嫩的,有啲食友飲先一碗又一碗,老板娘話呢個一定一定要預訂定,因為豬肚要用新鮮同花時間整。
炸彈X﹏X唔係吖嘛!?係!係炸。。。蛋!仲係酸嫁添!係用醋煮嘅雞,雞好嫩滑,呢個雞响呢個環境都幾特别,因為出街食時好多時都係炸子雞,白切雞或盬焗雞等,微酸味濃嘅雞响食左咁多味餸之後都唔會因為覺得飽而唔想食,仲有好特别炸蛋,就是將烚雞蛋炸左再淋上醋,味道像食豬腳薑的蛋,但就表皮炸到皺同硬,好有咬口!
南瓜四寶盅
呢個係我全晚最喜歡的!南瓜磨成蓉煮菜再放在南瓜盒中,個蓉超濃郁,可以話比出面既南瓜湯仲濃,而且成晩都好多肉同海鮮,呢個南瓜盒好啱食。
講起黑白泡飯,我諗起炸炸聲!將黑糯米炸到脆卜卜,再放在熱泡飯中產生炸炸聲,黑米又似跳豆般在湯面上微跳,食落好脆又好趙口。湯很清甜
,原因湯有放龍蝦粒落去煮, 連湯飯都好足料!
最後以芒果糯米糍同生果碟(菠蘿同火龍果)作結束。

呢餐老闆娘話基本上係五百蚊度,真係好抵!呢個價錢,食左好多海鮮外,仲有食左好多新鮮感!物超所值!值得推介的私房菜!
2013-12-31 42 瀏覽
九龍城一向是高手雲集的地方, 好吃的泰菜, 越菜, 潮州菜等等, 統統也可以在這裡找到, 但是, 亦是個汰弱留強的地方, 所以在這裡生存得到的都是好店!名廚小館在上中午是一家茶餐廳, 提供大路的飯麵, 到了晚上, 就會化身為一間私房菜館, 為客人供應最巧手最特色最好吃的菜餚. 能在九龍城區開店, 餐廳對自己的出品應該滿有信心! 店子是茶餐廳格局, 沿旁邊拾級而上, 就是可以擺一席圖菜的閣樓, 頗有尋幽探秘之感, 不過私房菜館通常也是這樣的! 越神秘, 東西越好吃! 前菜小食:金磚一口豆腐 豆腐一口一粒, 一口盡嘗外層香脆, 內裡嫩滑的口感. 加上黑芝麻, 七味粉, 椒鹽等, 為本為平淡的豆腐加添了生氣.ž               避風塘茄子拼軟軗蟹ž              茄子最易吸油, 要炸得好並不是一件易事. 這裡的避風塘茄子炸得很乾爽, 不會油溼溼; 而軟殼蟹也炸得很出色, 外層炸粉薄薄的, 輕輕咬一口就能嘗到鮮味的軟殼蟹, 再配上惹味的炸蒜及辣椒粒, 令人食指大動! 鮑魚汁鳳爪利益申報: 小妹是不吃鳳爪的, 只好省略了吧!               日本芥末雲耳耳目一

前菜小食:

ž               避風塘茄子拼軟軗蟹
 鮑魚汁鳳爪
利益申報: 小妹是不吃鳳爪的, 只好省略了吧!

日本芥末雲耳
耳目一新的配搭啊! 陳醋雲耳就吃得多, 雲耳配日本芥末還是第一次嘗到. 雲耳爽脆, 芥末下得輕手, 不會攻鼻, 又能吃到芥末的香辛, 是一道很開胃的涼菜.

ž              蝦醬排骨仔
小小的炸排骨貌似骨比肉多, 小妹很怕吃骨頭呢!

一口吃下, 原來排骨已被炸得骨肉分離, 排骨肉非常爽口, 再加上蝦醬調味, 鹹香之餘亦能把排骨的鮮味提升. 味道亦不會過鹹, 非常不錯!

主菜:
ž              貓砵酒加拿大桶蠔
ž              炸過的意大利桶蠔, 仍然沒有縮水, 大大隻. 炸粉薄薄的一層, 而蠔肉仍然保持爽滑鮮甜. 拌以紅酒汁, 味道香濃, 僻腥之餘又可提升鮮味, 一絕!ž
ž              金蒜銀絲蒸元貝皇
ž              元貝皇真如其名一般, 很巨型, 聽餐館負責人說, 海鮮類的食材大多是在享負盛名的九龍城街市入貨, 質素有一定的保證! 而蒸煮的時間亦剛剛好, 一點也不硬.元貝集鮮甜, 爽脆於一身. 而底下粉絲吸盡元貝的鮮味和炸蒸的惹味, 一樣出眾.
ž              麥片黃金海中蝦
ž              是新加坡的名菜啊! 用麥皮, 奶粉, 蛋黃混合, 再包裹蝦來炸, 外層盡是麥皮帶煙韌的口感, 蛋黃的鹹香, 稍嫌奶香味不濃. 而蝦經過油炸, 連殼都可以吞下肚, 味道鮮甜爽口.
ž              海龍皇吐珠
令一眾食家驚呼的一道菜, 看見大大隻的龍蝦頭, 未吃先興奮!

店方把龍蝦肉完全”起”了出來, 再放進挖空了的蕃茄中蒸熟, 再加入本菇等配菜.蕃茄的汁液與鮮甜的龍蝦融為一體, 形成最天然最鮮美的蕃茄龍蝦湯, 吃罷會令人有意猶未盡之感.

ž              椒鹽鮑魚
以椒鹽的方法處理鮑魚, 極有新鮮感. 椒鹽的味道搶鏡, 略嫌把鮑魚的鮮味搶去了!但鮑魚煙韌彈牙, 仍然值得一吃!

ž              水煮海龍躉
 指天椒, 花椒在窩裡載浮載沉, 看到都會令人冒汗!

小妹不擅吃辣, 覺得這道菜的辣度也頗為厲害, 建議怕辣者勿近, 但嗜辣者必點! 挑了吸辣度較低的龍躉肉來吃, 外皮彈牙, 魚肉嫩滑.

ž              沙參玉竹豬肚包雞
絕對是一道功夫菜, 在豬肚中釀了一隻雞, 再淆8個小時, 少點時間, 心血也做不成呢!
一菜兩食. 先喝一口盡是豬肚和雞的精華的靚湯, 湯底很滑, 沒有內臟的怪味, 加上淡淡的胡椒味, 很暖胃, 店員即席把豬肚剪開, 整隻雞就出現了,  真是巧奪天工!  把湯料分吃, 豬肚爽口, 雞肉仍然保持嫩滑, 誰說湯料一定是不好吃的!
喝完胡椒豬肚湯, 再加添豬骨湯, 就可以作火鍋的湯底了! 火鍋配料有豆腐, 唐生菜, 南瓜, 金菇等, 可以吸收湯中的精華!

ž              黑醋炸蛋雞
黑醋除了很養身外, 那酸酸甜甜的味道, 和雞肉是非常的匹配, 多吃數件也不會覺得膩滯, 而雞肉仍然保持嫩滑. 伴碟的炸雞蛋也很好吃, 外層很香口, 亦和黑醋的味道很配!

ž              南瓜四寶盅
個人很喜歡的一道菜, 首先, 其賣相已謀殺大家不少菲林! 把南瓜挖空, 中間放滿西蘭花, 椰菜花等菜蔬, 再加入濃稠的南瓜茸烤焗, 菜蔬吸收南瓜的香甜, 而且對健康無負擔, 引得我吃完一口又一口!

ž              黑白泡飯
ž              之前在利X吃過相類似的泡飯, 店員都是會即席把脆米加入在熱辣辣的泡飯中, 然後發出沙~~的一聲,
ž              極盡視聽效果之娛
ž              這裡的泡飯之不同之處在於用黑糯米來炸成脆米, 比白米多一份香甜. 黑色脆米拌以泡飯, 脆和軟的口感俱備, 富有層次, 餸料有蝦仁, 魚塊, 菜粒等, 而湯底是海鮮湯, 海鮮的甜味並不突出.
甜品:
ž             芒果糯米滋-
ž              煙煙韌韌, 而又帶點椰汁味的外皮, 包裹著滿滿的鮮芒果餡, 酸酸甜甜, 好吃!

上文說過私房菜館越神秘, 東西越好吃. 過經十多道菜的品評後, 更加證明我的說法沒有錯呢!

題外話/補充資料: 就以上菜式來計算, 每位只需$498, 以私房菜的定價而言算是超值! 菜式可由客人或店方選擇及更改, 而定價亦會因應菜式而改變
  • 貓砵酒加拿大桶蠔
  • 海龍皇吐珠
  • 沙參玉竹豬肚包雞
  • 南瓜四寶盅
2013-12-30 33 瀏覽
平日去九龍城通常都是吃泰菜,不過今次就為大家介紹泰菜以外的選擇 - 私房菜。避風塘茄子併軟殼蟹避風塘軟殼蟹,非常香脆可口,加上辣椒及炸蒜蓉,更加惹味。避風塘茄子炸得外脆內軟,同樣惹味。日本芥末雲耳配搭新鮮,不過略嫌芥末味道不夠特出,如果濃味一點就更好了。鮑魚汁鳳爪鳳爪炆得夠腍,入口充滿著鮑汁的鮮味,令平凡的鳳爪變得有驚喜。金磚一口豆腐難得用油炸後竟然完全沒有油感,金黃色的外層包著入口非常滑溜的豆腐,好吃。蝦醬排骨蝦醬的鹹度適中。不過排骨的肉有點實。貓砵酒加拿大桶蠔加拿大桶蠔的體型非常巨大,桶蠔肥美爽脆,配上砵酒變得更加惹味。麥片黃金海中蝦現代人追求吃得健康,但沒想到會在黃金蝦中放入麥片,黃金蝦蝦肉爽口,而燕麥片又可以減低油膩感,非常創新的煮法,推介。金蒜銀絲蒸元貝皇金蒜配元貝這個經典配搭,雖然煮法簡單,但鮮味十足。海龍皇吐珠令人讚嘆的菜色,單看如此精緻的賣相已經非常吸引,通紅的蕃茄內藏有龍蝦肉及龍蝦精華,龍蝦鮮甜彈牙,加上濃郁的龍蝦湯,鮮味十足,是我非常推介的菜色之一。椒鹽鮑魚鮑魚平常都是清蒸來吃的,今次換上椒鹽又一另一種風味,雖然椒鹽味濃,但還能吃到鮑魚的鮮味實在不錯。沙參玉竹豬肚包
避風塘茄子炸得外脆內軟,同樣惹味。
蝦醬排骨
蝦醬的鹹度適中。不過排骨的肉有點實。
沙參玉竹豬肚包雞
沙參玉竹豬肚包雞非常喜歡這道甚花時間的菜,用豬肚包著隻雞熬了八小時,奶白色的湯底,湯味鮮甜濃郁,胡椒味道剛剛好,配上爽口的鮮豬肚,和有嫩滑的雞塊,滋補又驅寒,推介。
黑醋炸蛋雞
炸蛋其實是炸過的鹵蛋,外皮又脆又韌,口感有趣。
南瓜四寶盅
賣相非常可愛,南瓜內釀入了西蘭花、椰菜花、草菇及冬菇。四寶蔬菜及南瓜味道非常配合,鮮甜的南瓜令四寶蔬菜更好吃,喜歡蔬菜的朋友一定不可以錯過。
黑白泡飯
黑其實是黑糯米,白係白米,把黑糯米炸過,然後就把它放在湯裡,混和白飯一起,口感非常好,脆卜卜的,而且泡飯的湯底也帶有鮮味,推介。
芒果糯米糍及時令水果
芒果糯米糍內裡的芒果厚身,可惜外層糯米皮略硬。生果有火龍果及菠蘿。
總括對當晚的菜色感到非常滿意,其中最喜愛沙參玉竹豬肚包雞,海龍皇吐珠,麥片黃金海中蝦,菜色用料新鮮,不過整體偏向炸為主,而且蔬菜比較少,假若平衡一下會更好,整體都是很推介的。
2013-12-27 28 瀏覽
很少機會會走到九龍城, 地鐵不達, 我附近的巴士也不達, 去一趟九龍城要左轉車右走路 ... 累死!  不過, 今次有幸得到公關先生與店方的邀請來試吃一餐 --- 平均每位要付 $ 498 的私房菜  (實際收費會因應客人所預定的菜式來定價)。  揾食‧揾食 ... 要帶點經歷才能享受的食物, 一定會是美食, 那麼我一定會盡全力去吃真啲!!!看門面裝潢普通, 白光管、木檯、膠凳, 而附近的商戶佔有大多數都是車房, 直接是「麻甩過麻甩」, 讀過擺放在店門前的餐牌, 賣的都是坊間茶記有賣的款式 ...... 私房聚的地點會是這兒?  我肯定要再三檢查一下地址, 看看有沒有走錯。是的, 肯定是在這兒 ...... 當我推門入店, 並向侍應生表明來意, 旁邊的男食客均向我投以奇異目光;我被指引上二樓時還聽到該男食客問那侍應生有關私房菜事宜...酒逢知己千杯少, 一坐下侍應生便奉上紅酒, 剛巧可以為私房聚打開序幕, 與其他 bloggers 閒聊閒聊;2010 Château Trincaud, Bordeaux supérieur, France , 色澤有紫紅的光輝, 清淡而富漿果的香氣,

是的, 肯定是在這兒 ......
酒逢知己千杯少, 一坐下侍應生便奉上紅酒, 剛巧可以為私房聚打開序幕, 與其他 bloggers 閒聊閒聊;2010 Château Trincaud, Bordeaux supérieur, France , 色澤有紫紅的光輝, 清淡而富漿果的香氣, 單寧光滑、精緻, 適合搭配是晚較為濃厚的菜餚 ...

在等齊 bloggers 到達之際, 店方決定先上幾款前菜小食給大家邊吃邊等:

蝦醬排骨仔
避風塘茄子拼軟殼蟹
侍應生把此碟前菜送上檯時, 全檯都發出「嘩‧嘩」響聲, 熱辣辣的惹味香氣撲鼻而上, 過油炸香呈金黃色的炸蒜也為美食增加了不少點綴 ...... 基本上, 我害怕吃街外用茄子入饌的菜餚, 因為處理得不善會刺激我舌頭甚至口腔, 那次我半推半就的吃下一粒, 哈 ... 居然沒有事情發生!  茄子粉漿蘸得均勻, 炸起來薄薄脆脆, 一點也沒有油膩感;軟殼蟹件是來得大件, 吃起來並沒有絲毫海產腥臭, 蟹皮薄、膏肉厚, 炸起脆卜卜, 香口蟹甜惹味!
鮑魚汁鳳爪
鮑魚汁鳳爪 (上)
鳳爪被鮑魚汁炆至起膠入味, 每節趾骨的皮肉都可以容易地在口舌的技巧下退出來, 連關節軟骨位都被炆至酥軟蝕骨。

日本芥末雲耳 (下)
含有豐富的膠質的雲耳, 厚身亦大片, 撈入大量芝麻油, 所以食落又香又滑;雖然菜名以 日本芥末為首, 但整體能嚐得出的芥末味道只有丁點, 刺鼻問題是一點兒也沒有。
金磚一口豆腐, 蝦醬排骨仔
金磚一口豆腐 (上)
穿上美麗而金黃色外衣的金磚一口豆腐, 外皮被炸至酥脆, 內裏軟嫩綿口, 豆味香濃, 再撒上紅椒粉及白胡椒粉作調味, 粒粒脆卜卜, 多可愛, 可見大廚對控制火喉的功夫很到家。

蝦醬排骨仔 (下)
吃過前三樣(炸物)已經對大廚的炸功有相當大的信心, 從侍應生把這碟菜餚端上檯時, 已經聞到蝦醬那陣幽香, 鹹香得來不刺鼻;襯熱時咬一粒, 炸皮爆開兼且肉汁從烈縫中流出來, 甜夾鮮, 然而排骨仔實為腩排, 肥肉相間, 炸成後肉質鬆化甘香。

嘆紅酒, 吃過前菜小食, 意猶未盡 ... 主菜都是要慢慢等才顯得矜貴!?
無它的, 私房菜嘛 ...... 所有菜餚都沒有出現在餐牌上, 只要事前與店方商量, 例如講出大約每位的費用、有甚麼食物喜惡、最重要就是選不選擇海鮮類, 因為只要有點海鮮, 店主會在當天親自為客人走到街市選購, 尤如自己吃的一樣;有店主把關, 質素自然高, 並非那些向供應商入貨的貨源可媲美。
貓砵酒加拿大桶蠔, 金蒜銀絲蒸元貝皇
貓砵酒加拿大桶蠔(上)
有半隻手掌那麼大的加拿大桶蠔, 肉質肥美不在講, 經酥炸後依然食到蠔身滑溜兼且蠔味十足, 再塗上含有酒味偏甜的砵酒醬汁,酒味香濃撲鼻, 中人欲醉。

金蒜銀絲蒸元貝皇(下)
食材新鮮, 怎樣煮都會好味, 尤其是這隻比硬幣還要大的元貝皇;大廚先在元貝上界花才拿去蒸, 務求令全部元貝皇都可以達至熟而不韌的姿態, 再者新鮮蒜蓉也落得份量恰當, 並沒有搶去元貝皇的鮮味, 然而那些蒸魚豉油也就是提升元貝皇鮮味的一個亮點。
麥片黃金海中蝦
麥片黃金海中蝦(上)
聽就聽得多但是未曾嚐過這款新加坡名菜, 經店方稍作改良便變成這款「不膩滯版」。 海中蝦肉質香甜彈牙, 麥片加奶粉同煮可增加麥片香味, 而黃金的意思當然就是鹹蛋黃, 只用薄薄的鹹蛋黃漿去把麥片黏住, 海中蝦炸得酥脆, 味道甜甜鹹鹹, 連蝦殼也可以一併吃下肚子裏, 一隻接一隻, 好吃到停不了。

椒鹽鮑魚(下)
個人覺得把如此鮮甜而且肉質軟嫩彈牙的新鮮鮑魚, 拿來椒鹽是有點可惜, 只因為蒜蓉味道太超過, 搶走了新鮮鮑魚的鮮味, 白白浪費了新鮮鮑魚的本質, 可惜可惜!
海龍皇吐珠
把紅肉茄挖空, 再釀入鮮嫩彈牙龍蝦肉及其餘配菜, 蒸熟後便淋上由龍蝦頭、殼、手腳經多個小時所熬製而成的龍蝦汁;味道異常清新, 紅肉茄酸咪咪多開胃!
水煮海龍躉
水煮海龍躉  (上)

我只可以講水煮魚這種四川菜實在是太辣, 並非我杯茶 , 齋聞已覺得又香又辣, 我倒有吃過一件龍躉肉, 魚皮滑滑膠質重, 魚肉浸到好辣, 帶花椒香, 食得出鮮味十足, 魚肉亦富彈性。

南瓜四寶盅 (下)

是一道全素的菜式, 把原個南瓜的中間挖空, 再釀入西蘭花、椰菜花、雞肶菇, 澆上南瓜汁並拿去焗, 味道完全是依靠南瓜的瓜甜。
沙參玉竹豬肚包雞
要嚐豬肚包雞必要先喝那個湯, 原因簡單 ... 因為原盅燉了8小時, 心機貨!  喝幾口即全身暖和, 是原粒胡椒的作祟, 但是味道亦不會太辣, 是另加了沙參玉竹去燉才令到湯頭有這樣的甜及胡椒的香;每天只會準備 3 - 4 盅豬肚包雞湯, 賣完即止, 要喝就要預早預訂 ~
隨湯會跟一盤蔬菜, 當把豬肚雞吃罷, 便可以順便把蔬菜燙燙來吃 ...... 一窩三吃, 挺抵吧 ~
黑白泡飯
黑醋炸蛋雞(上)
雞蛋最初看似沒甚麼特別, 直至食落口才覺得口感奇異, 原來雞蛋蛋白有被炸過, 皺皺的凹凹凸凸;然而雞及蛋均經過黑醋的煮開, 所以食落酸甜也能提起雞肉鮮香。

黑白泡飯 (下)
這種「看得開心‧食得歡欣」的泡飯, 我倒在大大小小食肆吃過數次, 不過今次是用黑糯米來作脆米, 反而增加了新鮮感 ...
炸過的黑糯米除了增加泡飯的香口外, 還加添了煙韌口感, 湯頭的濃稠也令黑糯米吸收了大量湯汁而飽滿, 每一啖均顯得份外美味, 唯湯內的海鮮料弄得比較的骰而失去了興趣。
芒果糯米滋
芒果糯米滋 (上)
碩果豐滿的自家製芒果糯米滋, 在軟糯的糯米皮下包裹著一件又甜又多汁的芒果肉, 甜絲絲好滋味, 一件豈不是太少了吧!

最後以時令水果作結 ...

能夠享受到如癡如醉的美食, 就算是攀山涉水都是值得來給個讚!
金磚一口豆腐, 蝦醬排骨仔
貓砵酒加拿大桶蠔, 金蒜銀絲蒸元貝皇
芒果糯米滋
  • 金磚一口豆腐 蝦醬排骨仔
  • 貓砵酒加拿大桶蠔 金蒜銀絲蒸元貝皇
2013-12-27 17 瀏覽
私房菜近年大盛,主要原因係店舖租金急升,已經到左一個不合理的地步!小餐廳為求存,紛紛進佔工廈,樓上舖之類。今次介紹的<名廚小館>坐落九龍城,雖不是位於樓上舖及工廈,甚至比它們更不起眼,惟出品卻可媲美一些高級食府!是晚抵這茶記一般的門面,心想今次可白白浪費了一晚時間,因為九龍城對我這些港島工作的小妮子像是相隔萬尺遠,沒有地鐵接駁,好不方便。但當到上層的貴賓房,我開始對佢有少少改觀。即刻睇下今晚餐廳為我地準備左咩美饌佳餚:避風塘茄子併軟殼蟹軟殼蟹經過油炸後仍保留鮮甜蟹肉的美味,當然唔少得用香蒜,加上清新的茄子,,在精準控制好火候之下,絕對香口惹味!鮑魚汁鳳爪鳳爪鮑汁味濃兼入味,而且炆得夠腍,有咬口兼開胃!日本芥末雲耳超特別的一道菜,平時諗起雲耳只會覺得係蒸雞之用,但今次用上日本芥末伴雲耳凍食卻比傳統做得更出色!金磚一口豆腐又係油鑊的功勞,食落鬆脆之外,豆腐更是滑溜溜的,送啤酒飲一流!蝦醬排骨仔蝦醬香突出惹味,撞上肥膩的排骨仔,算不上是健康之選,但人間美食,小試又何妨? 貓砵酒加拿大桶蠔砵酒係葡萄牙酒,又名貓砵,而今次做砵酒蠔用桶蠔確實聰明,因為蠔本身夠大隻,煮完會縮水都仲夠咬口。金蒜銀絲蒸
避風塘茄子併軟殼蟹

鮑魚汁鳳爪
鳳爪鮑汁味濃兼入味,而且炆得夠腍,有咬口兼開胃!

蝦醬排骨仔

金蒜銀絲蒸元貝皇

店主用料絕對講究,因為今次用上元貝皇,大大隻極好咬口,用上最傳統蒜蓉粉絲蒸的做法突出其鮮味,令人回味非常。
麥片黃金海中蝦
我有無聽錯?我依家唔係食早餐,點解會有麥片食?原來係大廚攪攪新意思,炸海蝦食得多無新意,不如試下呢個麥片黃金海中蝦,外層香脆的麥片中和炸過的油膩感,無論味道、口感、賣相、心思都讚不絕口的一道佳餚。
海龍皇吐珠

食完蝦之後店主聲稱要花一點點時間準備下一道菜餚,心想有咩要咁花功夫,點知一上台全世界立即歎為觀止!呢道菜係大廚先將蕃茄肉起出,再釀入龍蝦肉到蕃茄,淋上龍蝦湯,功夫之多實在難得,細問之下原來呢道菜係需要預訂,心想亦不無道理,因為的確要及早準備,加上龍蝦肉亦唔似得坊間用上雪藏食材,因為餐廳所有海鮮都唔會擺過夜,私房菜更加係預訂後先會因應入貨,仲要係店主親自去揀選海鮮,所以用料絕對保證新鮮。
椒鹽鮑魚
最初擔心炸鮑魚好浪費,點解唔用清蒸做法,因為此菜餚好危險,時間控制差少少都會變得太硬失去咬感,但呢到又出色地完成左任務,炸鮑魚卻不失鮑之鮮,難得難得。

水煮海龍躉
本人唔好魚沒有品嚐,但聞到陣陣火辣味,相信好辣之仕定必愛上。
沙參玉竹豬肚包雞
又係另一必須預訂方可品嚐之佳餚,因為湯底係熬足八粒鐘先上台。經上網查證後得知沙參怯痰止咳、清肺火、養胃生津;玉竹養陰潤燥、潤腸通便,故此湯對於老人糖尿病、津虧腸燥及引起大便結等症頗有功效。另外用豬肚包雞,食個陣將豬肚剪開,飲湯時有豬肚雞一齊食,立即將成個湯豐富起來。
南瓜四寶盅
先起晒南瓜肉,再加入四寶的雙花雙菇包括西蘭花、椰菜花、磨菇及草菇,香甜清新的一道菜,但南瓜份量頗多。吃多了會有點膩。
黑醋炸蛋雞
用上黑醋,使雞吃起來有點酸酸開胃,令已飽到非常的我都食左三小塊,但炸蛋就算了,店方考慮到是尾聲的關係特意將炸蛋份量減少,令小妮子欣賞店方的周到。
黑白泡飯黑飯
將炸過的黑糯米跟湯飯同吃,使黑糯米的脆脆口感完全突出,特別係用上大量黑糯米,使平時不太好飯的我都一口氣征服左一大碗!

芒果糯米糍及時令菠蘿火龍果
芒果糯米糍一般,主要在於咬感不夠煙靭,但考慮到店方非甜品專家,比起一般的西瓜盤,已經做得不錯兼夠出色了;而菠蘿及火龍果都好夠甜,為今晚畫上完美句號。

總結今晚慶幸到來,就算花多點時間坐車,但品嚐到如此佳餚都絕對值得。小妹決定下次再聯合食友們重臨此地作開年飯,請老闆娘再介紹更多驚世美食予我們品嚐!
  • 椒鹽鮑魚
  • 海龍皇吐珠