2018-06-19 907 瀏覽
今日買外賣晚飯回家吃。日式連鎖店,環境OK服務ok。可惜食物質素一般,份量比較少。男生應該不夠飽。叫咗一個芝士牛肉飯$78,啲芝士好似沙律醬咁,得好少...同埋冇味...啲飯凍嘅..!啲牛肉少得好可憐,吉野家好味過佢好多,呢個價錢可以係吉野家買到兩個餐!另外叫咗個Pizza$98,餅底係淋嘅,芝士無味!上邊的餸只有一片三文魚什麼也沒有。終於明白點解location 咁好, 間野空空如也,無乜人幫襯😐最後買了個蛋糕芒果芝士蛋糕🍰未到正常冇乜特別$38
今日買外賣晚飯回家吃。
日式連鎖店,環境OK服務ok。
可惜食物質素一般,份量比較少。男生應該不夠飽。
啲飯凍嘅..!
芒果芝士蛋糕

最後買了個蛋糕芒果芝士蛋糕🍰未到正常冇乜特別$38
2018-06-19
15 分鐘 (外賣自取)
2018-04-10 631 瀏覽
搭叮叮車黎到上環,見肚餓想食下午茶,於是就近選擇了這一間日式餐廳。藍莓忌廉芝士西多士 $48茶餐廳素質 🤧🤧藍莓非新鮮,應該是罐頭藍莓白玉紅豆湯 $45紅豆非常甜 非常明顯的罐頭紅豆 🌚抹茶湯味道較淡等了那麼久,讓我有些失望。。。總結而言性價比不高,好處是人流較少,可以與朋友暢所欲言。

藍莓忌廉芝士西多士 $48
茶餐廳素質 🤧🤧
藍莓非新鮮,應該是罐頭藍莓

藍莓芝士西多士

白玉紅豆湯 $45

紅豆非常甜 非常明顯的罐頭紅豆 🌚
抹茶湯味道較淡
等了那麼久,讓我有些失望
白玉紅豆湯

總結而言

性價比不高,好處是人流較少,可以與朋友暢所欲言。
2018-01-25 621 瀏覽
For the price you pay, Its pretty bland. Service is pretty subpar. So not a big fan of it. Food options are questionable and their coffee is over roast. Though the visual presentation of the place and the dishes are good. I guess somehow that makes the food taste better?

• the bill
2018-01-19 554 瀏覽
一班同事神推鬼㧬走咗入嚟這間食午飯,本人叫了咖喱牛肉飯,其他幾個叫了白汁焗海鮮飯和茶漬飯。餐湯不用講,直接講主菜,咖哩沒有咖哩味還很酸,牛肉似煲湯肉。再來,海鮮飯嘅魷魚唔熟,飯不熱還有雞蛋殼。我問侍應,他竟然咁樣答(專登煮得唔熟)。我再問:要我們刺身食?我即刻上火......
我即刻上火......
2017-11-12 836 瀏覽
今日,想說的是一間的中伏左既食店。可以說是一間日式西餐廳。是《Italian Tomato》集團的其中一個品牌。以前,單是靠該網站的介紹,我一直以為叫《鎌倉和茶房夢見屋》。而家,才知道這店的正名為《夢見屋》,全名應該是《和茶房鎌倉夢見屋》。 對,這是一間日式的洋食店,食的並不是日本餐。坊間有許多出色的洋食店,做出了日本風格的西餐。這一家《夢見屋》和一眾《Italian Tomato》的分店都是一樣。而且,店內加了一些卡通人物的插畫,間野,又氹到小朋友既。 該日,不太想吃意粉,所以我點了咖喱,是最傳統同最唔會出事的吉列豬扒咖喱。這,只可以說是一個很 Hong Kong Style 的飯,白飯沒有什麼問題,吉列豬扒雖夠脆,但味道就冇乜。本來以為可以增強味道的日式咖喱,但個咖喱又係冇乜味的,我只可以說叫做有個汁撈下飯咁啦。 我點的午餐包一個餐湯,是一個忌廉蘑菇湯。算是 creamy 的湯,不過就真的只有湯,我只是在飲 "忌廉" 湯。味道,唔錯既,唔會話唔好飲的。 在日式餐廳,我一定會飲咖啡,日式的咖啡,又香又濃,又有水滑的口感。少少諷刺,今餐,我感覺最開心的,就是這一杯咖啡。 有人說,來這兒

有人說,來這兒應該是要食日式的洋食甜品。不過,我看過門外的《Italian Tomato》外賣部的蛋糕,也曾經嚐過,那厚厚的 cream,過份邪惡了,我而家咁既年紀,這些蛋糕甜品已經不是我杯茶了。

最後,小小號外,我個午餐$98,付款時給了$100,本來想等找錢,給果等了良久都沒有人回來。我息事寧人了,兩蚊,tip 俾佢啦。不過他們有點老奉咁,唔happy姐。
2017-09-03 734 瀏覽
星期五跟同事午飯,訂了夢見屋,之前未食過,一試無妨。午市套餐有很多款式選擇,忘記了意粉名,大概是西蘭花帕馬火腿蕃茄意粉之類,心想應該不太差吧。餐湯及食物端上,餐湯是普通白湯,味道正常。至於碟意粉,外表很頹不吸引,吃下去更不堪,帕馬火腿其實是茶餐廳常餐那些火腿絲,西蘭花只有三小粒,蕃茄醬好水,大概是蕃茄罐頭連水倒下去煮。杯matcha latte 反而不錯,綠茶味夠濃。另加了29元的蛋糕,雜莓cheese cake, Italian tomato出品,質素還好,只是雜莓那層做了啫哩有點怪。整體午餐水準非常普通,來喝野食件蛋糕還可,主餐不會考慮。
星期五跟同事午飯,訂了夢見屋,之前未食過,一試無妨。

整體午餐水準非常普通,來喝野食件蛋糕還可,主餐不會考慮。
2017-08-09 510 瀏覽
嗰日放工有啲餓,咁咪喺上環附近搵嘢食囉,行過有間鋪頭人唔係太多可以即刻入去,咪入去試吓囉。叫咗個吉列蝦豬扒定食,雖然炸咗都發現啲蝦好新鮮,豬扒都炸得好趣。叫咗杯野飲,杯嘢飲唔係太甜加埋個雪糕就剛剛好啦。嗰餐仲包埋甜品添,係一個桃味嘅甜品,個甜品都唔差架,如果鍾意食甜品嘅人可以直接來食個甜品都得架。可能因為八點之後上環冇乜人,所以間餐廳上菜都好快
叫咗杯野飲,杯嘢飲唔係太甜加埋個雪糕就剛剛好啦。

可能因為八點之後上環冇乜人,所以間餐廳上菜都好快
2017-08-08 399 瀏覽
是日,跟友相約在上環附近吃下午茶。逛著逛著我們走到西港城附近,發現了這家主打抹茶甜品的café,作為抹茶控的當然沒有考慮的理由便進去了。雪糕抹茶(後) & 鮮奶抺茶(前).說實在,我們是被櫥窗裏的抺茶甜品而吸引進去的。也許我們期待太高了,真的很失望(!!!)抺茶的味道用是綠茶粉沖的,不是正宗的抺茶粉,而且味道一般,沒有濃郁的茶香和抹茶的澀味。最令我失望的是店家竟然附上糖漿,為這杯「抹茶」去提味。坦白說,平日光顧星星咖啡的green tea latte,他們都不會讓客人去親自加糖漿了吧。明太子高麗菜意粉.我們除了是抺茶控之外,還是明太子控(笑)。所以呢,一看到menu有明太子意粉,當然二話不說就點了。嗯。意粉的賣相就如味道一樣,真的很一般,是中等之下的水準。意粉絕對不是al dente的那種彈牙的口感,而我亦沒有對此抱太大的期望。配搭的忌廉汁就是太稀太淡了,而且明太子本身不夠鮮味,兩者配合一起就是味道很淡。最初還以為明太子意粉再加高麗菜的配搭好像有點怪怪的,但吃過之後才明白原來這是有原因的。如果沒有高麗菜去提味,這碟意粉就根本是淡而無味的。滑蛋豬扒丼.心想:這道菜應算是最安全不會出錯的那

雪糕抹茶(後) & 鮮奶抺茶(前)

明太子高麗菜意粉

明太子高麗菜意粉

滑蛋豬扒丼
心想:這道菜應算是最安全不會出錯的那種啊。可是呢味道竟然甜得過份,好想問:日本正宗的做法真的是這樣嗎?

除了味道是意想不到的甜之外,滑蛋還是炒得很嫩滑;炸豬扒亦總算是不過不失,麵包糠粉漿的比例剛剛好,豬扒的肉質不算是鬆化嫩滑,是普普通通可以接受的。畢竟他們不是炸豬扒的專門店嘛。總括而言,就是剛好合格。

朱古力蛋糕
我們點的是飲品加蛋糕的套餐。作為Italian Tomato旗下的餐廳。蛋糕方面,當然是用他們的出品,質素保持一貫的水準。坦白說,想不到這餐飯最令我們滿意的竟然是這件蛋糕(!!)

要不是看上這件蛋糕的份上,我一早就會給劣評了。除了食物質素令人失望之外,服務員的質素亦有待改進。我們用餐的時段是非繁忙時間,每次落單和加水都要等待好一段時間,而且他們亦不會主動幫忙。如果你只想找個人較少、只會吃件蛋糕,跟好友聊聊天的地方,大概可以考慮來這邊,但絕不是首要的選擇。
2017-07-03
下午茶
生日
2017-06-25 456 瀏覽
滑蛋吉列豬排丼,滑蛋味道濃適合本人,但炸衣不脆略扣點分,飲品方面抹茶味較淡,但雪糕好味(是次試了綠茶及雲呢拿雪糕)整體食物及環境都唔錯,非常舒適,可以消滅大量時間

整體食物及環境都唔錯,非常舒適,可以消滅大量時間
2017-06-25
2017-06-19 337 瀏覽
一位日食成狂的朋友,拉了小人到夢見屋一同吃日本定食。二人各自叫了一客定食。小人的花魚一夜干原來並非那麼乾,其實究竟甚麼是花魚亦不得而知,總之就是煎得到位,外層甚香脆;而且應該是製法的緣故,魚肉結實,組織緊密,相當入味,好吃度是高的。反之配上的甚麼胡麻醬豆腐及麵豉湯都是烯淡如水,失色的配搭。朋友的漢堡炸蝦定食則僅屬普通,聽他說味道蠻不錯,只是漢堡及蝦都少,再者已經有飯,根本無需薯條,倒不如多些蔬菜做配菜更佳。朋友吃罷仍未夠飽,後來要掃街補充呢!
一位日食成狂的朋友,拉了小人到夢見屋一同吃日本定食。

花魚一夜干定食
漢堡扒拼炸蝦定食
朋友吃罷仍未夠飽,後來要掃街補充呢!
2017-06-11 240 瀏覽
今晚到了上環電車總站旁的夢見屋晚膳。 六個成年人, 點了六個飯, 兩杯特飮, 兩件Italian Tomato的蛋糕都是$600.6, 都幾底食。值得推介是西班牙炒飯, 賣相不錯, 除了中間兩隻入味的中蝦, 還有青口, 蜆, 墨魚, 啖啖都有海鮮, 很足料, 很美味。員工招呼不錯, 我4歲和1.5歲的姨甥, 見到店內的卡通公仔都開心不已, 不時在店內走來走去, 店員也不介意。用餐時1歲半的姨甥, 不慎把桌上其中一籃义羹翻倒在地上, 店員也趕快主動的換上一籃新的给我們, 服務不錯。位處上環商業區邊緣, 與民居又有一段距離, 這一帶的食市晚上一般客人不算多, 今日星期日晚6:30pm - 7:30pm大概有5-6枱(大约半間舖)有客, 若是銅鑼灣等旺區早已full book. 若是想静靜地, 慢慢的在寬敞的空間享受一吓美食. 上環夢見屋是不錯的選擇。

2017-03-09 530 瀏覽
同事说想去夢見吃意粉,我从来不喜欢连锁店但也算了,人总要试试新餐厅。一说要去夢見吃午餐,带饭的同事就提醒说甜品很好吃。那好吧,有点期待了。午餐,没什么人。明明是旺区可是就是没什么人,可看到这么多甜品我就不计较了。 穩陣起見,我还参考考了开饭,看到明太子忌廉意粉还算可以,就点了。一会儿,例汤来了,是粟米湯,还可以。之后意粉来了,吃了一口明太子,只能想到一个字-咸。捞了整碗的面还是一个字-咸。同时没有creamy的感觉,只觉得油。而我因为肚子很饿所以很快吃完了。到甜点时间,才发现饮品没有来, 叫了一会儿侍應阿伯才很不爽的来点单。甜品是不错的,但服务和食物实在太差。不会再来
一会儿,例汤来了,是粟米湯,还可以。
2017-02-23 457 瀏覽
I've never wrote here, but today I put my effort to register and to write. Just came back lunch from 上環夢見屋, 服務仲差過茶餐廳. 入到去間野已吾多人, 個高waitress (not the 2 wear glasses) 見到客當無到, 又吾比餐牌. 落單又吾講餐同吾餐有咩分別,  問佢又好似求其答趕住走, 今本吾Care 客人加錢要餐. 到個男阿叔送飯來, 面無表情放低碗飯, 我說:"吾該但湯還未有", 都未講完佢已走了, 都吾知有無聽到. 我平時對waiter & waitress 好有禮貌一定說吾該的, 但到湯送來又係個黑面神阿叔, 我已放棄講吾該了. 仲差過茶餐廳嘅服務,  given that 間野無人d waitress & waiter 都吾忙, I will not go back again!
2017-02-23
2017-02-23 393 瀏覽
今日同媽咪行街,到中午果陣黎左呢間上環嘅日本餐廳-夢見屋食飯。門口見到啲食物模型幾吸引,入面又有蘑菇頭fatina嘅插畫牆,覺得應該都唔錯,但事實係相反,真係令我好失望。之前係電視上見過飲食節目介紹茶漬飯(唔係介紹呢間),顧名思義就係將茶倒落啲飯到拌黎食,節目上講到會有茶香味,覺得幾特別,所以就揀左個蒲燒鯛魚茶漬飯。另外揀左個絕對穩陣嘅滑蛋吉列豬扒飯,即使難食都有個譜嘅。食物好快就黎到,一試個茶漬飯真係好唔掂!啲茶完全冇茶味,即使有都一定好淡,因為倒左落飯到一啲都食唔出,個味道絕對係同白飯溝水冇分別,而鯛魚嘅味就普普通通,冇嘜特別。呢個飯仲跟左兩條酸青瓜"仔",同一件沾左芝麻醬嘅豆腐"仔",豆腐幾滑幾好食,其實呢個飯嘅重點係咪件豆腐?LOL至於個豬扒飯,滑蛋夾左係飯同吉列豬扒之間,少到大概只有半隻蛋嘅量,可能講半隻係誇張左啲,但真係唔覺有一隻蛋係到,真係好少!不過同個茶漬飯比起上黎,都算不過不失啦。我同媽咪食完之後,就即刻有職員黎收野,呢樣冇問題,而我地都打算埋單走啦。當下見到門口擺menu個位有2個客人等緊,而當時近門口有一張吉枱,近窗口亦有2個空位,餐廳再入去或者仲有位,但就有個入

我同媽咪食完之後,就即刻有職員黎收野,呢樣冇問題,而我地都打算埋單走啦。當下見到門口擺menu個位有2個客人等緊,而當時近門口有一張吉枱,近窗口亦有2個空位,餐廳再入去或者仲有位,但就有個入面著灰色恤衫,出面著黑色背心冷衫嘅女職員即刻行過黎話"介唔介意騰番兩張枱比我地",其實我地係係冇咩人嘅時候入黎,而職員叫我地坐梳化位,所以我同媽咪左右坐隔離,2個人坐左4人枱,如果係繁忙時間我地都一定會打對面坐,而且當時右面枱嘅人都係咁,個場又有好幾張空枱,加上職員冇唔比,所以就咁坐定左。到果下職員叫我地騰番張枱比佢地,我覺得真係令人好反感,第一個反應係趕我地走,如果你話"請問介唔介意有客人搭枱?",咁我就冇問題,呢個係唔趕客又可以幫其他客搵到位嘅講法。如果唔係,就請呢間餐廳嘅帶位員帶好啲位,指明客人坐邊一個位。

即時埋單走左之後,睇下錶,係12:55。再睇番張單,入單時間係12:29。出餐我預佢1個字時間,即係我地用左4個字食飯就比人趕走,真係極之離譜,究竟憑咩收我10%服務費?絕對絕對唔會再幫襯,但我希望職員會改善下呢個問題。
2017-02-23
2017-02-04 425 瀏覽
Coming to this restaurant I would expect it has good matcha as it's the featured drink/dessert shown at the front. The drink was totally out of expectation. It had very minimal matcha flavour and tasted like water. No latte consistency. It literally tasted like boiling water.
2017-02-04