2022-05-01 1013 瀏覽
提早慶祝母親節... 見Urban Bakery 推出嘅黑加侖子雜莓禮物蛋糕勁吸睛... 忍唔住買咗!😬尺吋: 5"價錢: $288 Urban Bakery嘅千層酥好出名... 聽店員講呢個蛋糕嘅三層招牌千層酥... 每層由256片酥皮製作而成😲😲😲 唔怪得咁香咁脆la!呢個蛋糕用咗好多草莓、無花果、紅莓... 仲有黑加侖子忌廉同乳酪慕士嘅夾層... 原本都驚酸... 但原本酸甜適中... 好有驚喜!👍蛋糕面頭仲有食用玫瑰乾花、金箔、閃銀粉... 好華麗矜貴... 超靚!🤩

尺吋: 5"
價錢: $288

2022-03-19 708 瀏覽
呢一間麵包店我都幾鍾意,佢嘅牛角包新鮮出爐非常之好味,好香,亦都好鬆脆,仲有唔同嘅甜品選擇,之前試過佢嘅鹹蛋流心牛角包,但係今日去嗰陣牛角包已經整好咗一段時間,未必會有剛焗起嘅流心效果,所以今日就買咗佢嘅朱古力牛角包,另外試咗佢嘅草莓千層酥。朱古力牛角包買回家第二日烤熱先至食,牛角包依然層次分明,外表酥脆,裏面香軟,好好味😋另外草莓千層酥都做得唔錯,千層酥好鬆化,裏面嘅忌廉甜而不膩,表面上放的草莓水果也頗新鮮,呢一間麵包店所有酥皮嘅食品都做得不錯,仲有其他嘅法包選擇,下次可以再試吓😄

朱古力牛角包

草莓千層酥
2022-03-18
朱古力牛角包
草莓千層酥
2021-04-18 2369 瀏覽
早上在希慎广场的 Market Place 买东西,被面包的香味吸引着,肚子也有点饿。刚好看到 Urban Bakery 有面包出炉,就走过去买东西吃。店员正在把牛角包用独立胶袋包装好,然后放在货架上。牛角包原来有不少选择,有馅或无馅、朱古力皮或菠萝包皮的,很有新意。现在在做特价,第二个是半价,就挑起购买意欲,多买一个。新出的菠萝牛数似菠萝油,但价格好像贵了一点,不是太划算。买了黄金流奶牛和芝士流心牛,都是带流心的。流奶牛内的吉士带点蛋黄的味道,加上面包上的糖霜,吃着不会太腻。至于芝士流心牛内的芝士馅就较浓味,有点像芝士蛋糕的口味。这里的牛角包有超过10种味道,加上第二个半价的优惠,非常值得一试。

店员正在把牛角包用独立胶袋包装好,然后放在货架上。

新出的菠萝牛数似菠萝油,但价格好像贵了一点,不是太划算。

黃金流奶牛+芝士流心牛

2021-04-18
$35 (早餐)
黃金流奶牛+芝士流心牛
2020-12-10 2882 瀏覽
今日上司farewell party,早一日就同佢上網訂左散水餅,食完個lunch就出發同佢一齊去希慎廣場marketplace 拎餅~拎cake果時店員極力推芒果泡芙超好食,話最近芒果好甜💯💯一翻到公司即刻拎左個芒果puff試下果然真係唔錯喎!最中意係佢個cream唔會太甜,但同時有厚實既感覺而且puff皮鬆軟得黎外皮好脆,一啖食落有多重口感絕對估唔到咁滋味!💯💯另外做緊聖誕優惠,聽上司講買左3打都係大約300幾蚊,好高質~!好味好味

拎cake果時店員極力推芒果泡芙超好食,話最近芒果好甜💯💯
一翻到公司即刻拎左個芒果puff試下
而且puff皮鬆軟得黎外皮好脆,一啖食落有多重口感

絕對估唔到咁滋味!💯💯
2020-09-26 2402 瀏覽
本人9月19日於銅鑼灣希慎廣場地庫URBAN買了一個芒果拿破崙蛋糕,價錢為28元(以前是35元為吉士餡)心想可能疫情下老闆拿了政府的資助,因此大發慈悲減價回饋市民。原來真相却是老闆棄用傳統吉士偷偷地改用廉價忌廉(芒果又酸又薄只有三數片,忌廉本身也酸,非常難吃)並向客户宣稱更改了配方。讓人難明的是,飲食生意没有最好只有更好,為什麼棄用傳統、正宗的食材要換成廉價的配方?而且為什麼不敢用文字清晰標示『忌廉拿破崙』?該店的番茄包配方目前也換成隨意加些橙紅色顏料的配方,完全失去了原來香濃番茄的味道。如果無心經營,懇請、拜托儘快結業撤出銅鑼灣,不要霸佔超市的黃金地帶卻出產垃圾食物😡本人相信黃金地帶總會吸引願意經營高素質食品的有心人。
2020-09-14 1870 瀏覽
個人覺得係散水餅最好嘅選擇 包裝得體而價錢十分相宜👍🏻成日有唔同嘅promotion 例如買三送一 $20唔使就有一個 最推介嘅係以下幾款牛角包:流奶牛角包 🥐:爆漿口感又有芝士粒粒係面頭 啲奶油味係濃郁度十分高 又唔算太油膩 做到層次分明👍🏻法式朱古力牛角包 🥐: 差唔多有半個包都係比朱古力醬覆蓋 啖啖都有朱古力 而朱古力係偏甜唔苦🤤鄉村風味藜麥牛角包 🥐:營養價值超級高 適合啲注重健康但又想食牛角包嘅人🤣雖然係咁個包一啲都唔會乾

2020-05-24 2214 瀏覽
泡芺係有5款口味,原味(雲呢拿)、抹茶、榛子朱古力、好立克、咖啡我自己試咗榛子朱古力,上面係有朱古力醬,因為買咗唔係即食,我都唔太清楚係咪運送路途有少少遠,令到個泡芺已經有D淋身,已經唔脆亦都唔太鬆軟,個cream 做得好creamy 好滑,我覺得呢個食到一半時開始覺得太甜,食到尾就有甜到漏感覺,可能個size 都幾大嘅關係。朋友有試咗好立克味,聽到時覺得呢個好特別,不過佢話個好立克味唔太重,反而有種鹽味蓋過;另外都有朋友話個抹茶味係唔錯嘅~

2019-09-16 3478 瀏覽
之前New York Cheesecake 買一送一,折實價$19/一件,非常划算🤩。同朋友一人一件做下午茶,芝士鹹鮮味道濃而不膩,亦非常飽肚。光滑厚實嘅外表、實實在在嘅口感、濃郁唔膩嘅味道令我食過翻尋味,感覺cheesecake嘅回頭度比牛角包更加高。而家即使冇咗優惠,今日經過仍然忍唔住買咗件🤤。店員用大小適中嘅紙袋裝住,底部有張硬卡紙。由於蛋糕好挺身、實淨💪🏻,即使唔用蛋糕盒都唔怕整爛。1\New York Cheesecake 如果即日食,一般都可以放室溫。由於今日天氣炎熱,所以放咗喺雪櫃待用,口感比平時硬咗啲。🧀️味道依舊,芝士味道濃郁,除咗芝士獨有嘅鹹鮮味之外,仲帶有淡淡杏仁味。🍰口感細緻滑溜,齒頰留香。🍪餅底唔薄,質感粗嚡、脆口,夾埋口感細緻嘅cheesecake一齊食,有種強烈而有趣嘅對比,口感好豐富而且有層次。👍🏻由於cheesecake密度甚高,亦好重手,飽肚程度同食咗份正餐相若,滿足感爆登🆙。至於係咪fat free,我就唔打算考究啦~😂講返Urban Bakery嘅鎮店之寶 — 牛角包🥐蓬鬆酥脆嘅口感、牛油豐厚濃郁嘅味道、微微烤焦嘅表層🥐 都係牛角包嘅誘人破戒之處。

1\
New York Cheesecake

New  York  Cheesecake

講返Urban Bakery嘅鎮店之寶 — 牛角包🥐

蓬鬆酥脆嘅口感、牛油豐厚濃郁嘅味道、微微烤焦嘅表層🥐 都係牛角包嘅誘人破戒之處。以往我只覺得牛角包油膩,鬆酥嘅口感食落似陣風,完全唔識欣賞。係朋友力推下試咗Urban Bakery嘅流奶牛,濃濃嘅餡料令我覺得牛角包口感唔再虛無縹緲。

2\
流奶牛

流心奶黃牛角包🥐餡料好澎湃,彌補咗牛角包空虛嘅口感,食落更豐富滿足。😋沙沙嘅奶黃味道鹹鹹甜甜,而且非常濃郁,食哂成個會有啲膩。食嘅時候要盡量啜哂啲奶黃醬,否則當你咬左邊,餡料就會後右邊湧出黎,好狼狽。🙊

3\
加力茜牛(鹹)

平時都好鐘意試啲千怪百怪嘅味道,一見到呢個青BB嘅鹹牛角包咁新奇,就即刻買黎試食。
🥐餡料:蒜頭+芫茜
芫茜同蒜頭味道相輔相成,鹹香味十足,味道充斥住整個口腔,揮之不去🤤。
向朋友介紹咗呢個特別之選,評分兩極。🤣如果你都係重口味一派,就要試下啦~
加力茜牛

不論時候都有新鮮牛角包出爐🥐,即使未見店鋪,已經聞到濃郁香溢嘅牛油味。就算唔識路都無問題,跟住香味走就無錯啦!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
早餐選擇亦多,除咗牛角包,仲有各式各樣Pies & Muffins。

4\
火腿芝士牛角包

一般牛角包放涼咗就唔再蓬鬆酥脆,油膩感好重。Urban Bakery成功克服呢個問題💪🏻,普通一份火腿芝士牛角包,處於室温放涼,店員無幫我翻熱,口感依舊鬆脆。外層保持香酥脆口,內裏質感軟柔,牛油香溢濃厚、無油溢味,彷如剛出爐般。

火腿芝士牛角包

下午茶
New  York  Cheesecake
加力茜牛
2019-07-31 2380 瀏覽
相信好多人都食過urban既牛角包脆邊出晒名小人都食過幾款味道所以今次要轉轉口味~買左個芝士火腿包包食落麵包軟綿綿夾住火腿都食到濃芝士味13蚊都唔算貴下次可以再挑戰下其他包包
相信好多人都食過urban既牛角包
脆邊出晒名

小人都食過幾款味道
所以今次要轉轉口味~
買左個芝士火腿包包
食落麵包軟綿綿
夾住火腿都食到濃芝士味
13蚊都唔算貴
下次可以再挑戰下其他包包
芝士火腿包
  • 芝士火腿包
2019-07-10 2131 瀏覽
話說喺今年一月尾去訂牛角包同泡芙,當時我有 Hysan $350 e-coupon,可以喺商場指定商戶使用,而 Jason 超市係包括在內。咁 Urban Bakery 有 cashier,我唔肯定佢哋收唔收啦,咪問吓店員,係一名後生仔:我:唔該,我有個 e-coupon 可唔可以.... (被店員一句撻埋嚟)店員:唔可以!其實佢都未聽完我講!我再講一次同解釋啦,問佢可唔可以我拎去超市個 cashier 比錢,再拎返張單返嚟 bakery... 咁最後係用到 e coupon,仲有超市印花。重點係店員都未了解客人問題,就一句得埋嚟話無。自問自己對人有基本禮貌,唔會恃住自己係客大曬嘅心態去對人。可能店完真係好忙啦... (其實當時無其他客)講返食物先,牛角包係正嘅!

店員:唔可以!

講返食物先,牛角包係正嘅!

2019-06-27 1516 瀏覽
 This time I bought a cheese heart and caramel and gave it an original taste. The original taste is the most common, not very recommended. I love cheese very much! It’s really fragrant and flowing, and the caramel taste is not inferior!
2019-06-12 1630 瀏覽
一落超市就聞到勁香,行過去仲有買二送一offer 平均$12就一個,咁唔可以唔買啦!菠蘿牛角包可以話係打響名堂之件作,本地口味菠蘿面比較厚身但好脆令包咬落更脆,看似不夾但味道竟比原味更有驚喜,少少甜同牛角包的牛油咸香好夾!我諗夾埋厚牛油入去會更高分。(食咗一半先記得要影)原味對都正,夠香又鬆又靚。可惜我懶叻返屋企再焗熱食,點知令個包淋曬,原來唔可以翻熱的,要留意!仲買咗個Caramel custard bun,普通包底兼太甜了,唔啱食,都係focus 返牛角包啦!佢哋仲有好多款!

(食咗一半先記得要影)

原味對都正,夠香又鬆又靚。

• 菠蘿牛
  • 原味牛角包
2019-06-01 1220 瀏覽
每個週末都會喺呢間超市行下,買下,最後都唔少得食個包。行過貨架都會聞到陣陣包香,又點能唔令為食鬼上身呢?佢哋嘅麵包都係新鮮出爐,離遠都已經香返人流口水。有好多唔同種類,而最令人興奮嘅當然係啲牛角包!而且成日都會做買二送一嘅優惠,仲有唔同嘅口味選擇好多,朱古力味係我至愛,其次係爆牛。朱古力味嘅牛角包除咗出面鋪滿朱古力之外,連佢嘅入面都係滿滿嘅朱古力醬,好邪惡㗎!超正~除咗牛角包,泡芙都係必食,雲尼拿、杏仁朱古力、可立克同抹茶味。杏仁朱古力泡芙出面都係滿滿嘅朱古力醬,入面啲啲cream 係重朱古力輕杏仁味,一啖咬落去勁滿足!
每個週末都會喺呢間超市行下,買下,最後都唔少得食個包。

行過貨架都會聞到陣陣包香,又點能唔令為食鬼上身呢?
佢哋嘅麵包都係新鮮出爐,離遠都已經香返人流口水。

有好多唔同種類,而最令人興奮嘅當然係啲牛角包!

平時行過urban bakery 都係俾佢啲牛角包🥐吸引 之前試過佢有個夾蛋既牛角包🥐 已經覺得很不錯由左開始:1. 榛子🌰cream 配 開心果朱古力coating 面🍩好濃的hazelnut !!! 首推 可能因為我是榛子迷吧 到右前:2. 雲呢拿🥛cream 配 糖霜面🍬呢個算係原味 有一粒粒雲呢拿籽 顯然易見 真材實料 不過略嫌過甜再到右後:3. 朱古力🍫cream 配 咖啡脆脆面☕️出乎意料好食喎👅👅👅 本身以為好普通 點知原來好咖啡味 中和左啲朱古力👍🏿👍🏿👍🏿不過最後想講下其實呢間鋪係美心旗下一個品牌 算係美心麵包以外行中高價位嘅鋪 都可以試下!

由左開始:
好濃的hazelnut !!! 首推 可能因為我是榛子迷吧
到右前:
2. 雲呢拿🥛cream 配 糖霜面🍬
再到右後:
3. 朱古力🍫cream 配 咖啡脆脆面☕️

2019-04-07 1458 瀏覽
每次經過Urban,都比佢d牛角酥同蛋糕吸引到,再加上創意同賣相討好,價錢又唔算貴喎,所以都幫襯過好幾次,試過內𥚃軟棉富蛋香嘅生日蛋糕、精緻唔太甜嘅甜品蛋糕、軟熟烘香嘅麵包,而今次下午茶,阿sir為我挑選咗兩款甜品,食評如下:綠茶忌廉泡芙 $15😋😋😋😋。。。。。。。。第二次食啦,綠茶泡芙相對比較特別,綠茶味十足,而且忌廉又香又滑又實在;而泡芙則脆中帶軟,唔會好似泡芙爸爸果d咁硬,呢個泡芙size都幾大,賣$15個實在抵芒果拿破崙酥 $36😋😋😋。。。。。。。。。食拿破崙最重要就係個酥皮,呢個酥皮又香又脆又有層次,但唔會一咬就散晒,而且半小時車程都無令佢變腍👍🏻,至於內層餡料唔係用上全新鮮芒果,所以有少少失望,吉士醬+薄芒果肉唔算突出,如果用新鮮芒果做就perfect二人共消費:$51

綠茶忌廉泡芙 $15😋😋😋😋
。。。。。。。。

芒果拿破崙酥 $36😋😋😋
。。。。。。。。。

二人共消費:$51
2019-04-05