餐廳: 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊)
資訊:

2024-02-25 350 瀏覽
晏晝食乜好?即刻打開OpenRice睇吓附近有乜舖頭啱心水。見到一風堂,又好耐冇食拉麵,一於去一風堂食晏啦。白丸配玉子、轉慢煮豬柳叉燒2片($68):豚骨湯底(Tonkotsu Broth)係碗拉麵嘅靈魂,濃味適中,穩打穩扎之選,冇得輸!感覺卷腩叉燒(Maki Bara BBQ Pork)比較肥,所以轉咗慢煮豬柳叉燒(Slow-cooked Rosu BBQ Pork)。之後再叫職員比免費辣芽菜:辣芽菜,本身撈咗好多芝麻粒,加埋落拉麵,提升香味。一啖拉麵、一啖叉燒 再加啖 辣芽菜,oishii. 唐揚雞(5件)($35):加啲檸檬汁減低肥膩感,其實食到最尾都幾腬吓。
晏晝食乜好?即刻打開OpenRice
睇吓附近有乜舖頭啱心水。見到一風堂,又好耐冇食拉麵
,一於去一風堂食晏啦。

白丸配玉子 Shiromaru Motoaji with Egg
唐揚雞
2024-02-22
唐揚雞
2024-02-15 248 瀏覽
講起一風堂 一定會諗起佢地既招牌赤丸同白丸今次為食妹就同大家介紹期間限定新口味🩵 蟹味噌拉麵全新登場嘅「蟹味噌拉麵」以一風堂引以為傲嘅豚骨湯底加入秘製蟹味噌製作而成✅濃郁鮮味蟹味噌 x 牛油雪蟹鉗⭕️雙重鮮甜滋味一風堂今次仲喺拉麵入面加入 ➡️蟹膏牛油一路食一路溶入湯底😍令濃厚鮮味大大提升🆙而且中太麵掛汁一流每啖都食到濃厚蟹味噌配上一啖香煎牛油雪蟹鉗肉,幸福感滿滿😌❤️➕招牌炙燒卷腩叉燒➕醬油粟米同香蔥🟰別具層次嘅味覺體驗絕對不容錯過!覺得未夠喉 仲想食多啲蟹?$38 加配牛油二本爪同蟹棒(2件)!♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡🫶🏻即日起全線分店上市分店地址📍 金鐘Lab Concept金鐘廊1樓F04-F06號舖📍 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店地下1號舖📍 東涌東薈城名店倉6樓603號舖📍 馬鞍山廣場2樓2135-2139號舖#IPPUDOHK #香港一風堂 #蟹味噌拉麵 #期間限定♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
講起一風堂 一定會諗起佢地既招牌赤丸同白丸

一路食一路溶入湯底😍
令濃厚鮮味大大提升🆙
而且中太麵掛汁一流
每啖都食到濃厚蟹味噌
配上一啖香煎牛油雪蟹鉗肉,幸福感滿滿😌❤️
➕招牌炙燒卷腩叉燒
➕醬油粟米同香蔥
🟰別具層次嘅味覺體驗絕對不容錯過!

覺得未夠喉 仲想食多啲蟹?
$38 加配牛油二本爪同蟹棒(2件)!
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
#IPPUDOHK #香港一風堂 #蟹味噌拉麵 #期間限定
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
  • 一風堂餃子
2023-12-14 425 瀏覽
去完日本返嚟之後嘅拉麵癮仲未斷,要周圍去發掘好味嘅拉麵ʕ•͡ω•ʔ 見到一風堂出咗周打蜆濃湯拉麵,日式同美式fusion嘅拉麵又幾有新意(๑`・ᴗ・´๑)🍽食物✨周打蜆濃湯拉麵 $88 7.5/10賣相夠晒吸引,有唔少蜆肉仲有一塊好長嘅煙肉~ 豚骨湯底再加埋好似忌廉湯咁勁濃郁,加埋芝士令湯底更濃厚,入面仲有洋蔥粒同薯仔粒,令層次更豐富!麵底係一風堂嘅中太麵,彈牙有咬口,掛到湯之餘仲食到本身麥香味,麵質幾滿意🥰加埋大大粒嘅蜆肉唔會細粒到搵唔到,而且帶有酒香味,至於煙肉脆卜卜,浸落湯到再一齊食,成個搭配好有心思!周打蜆濃湯拉麵淨係限定供應至1月16日咋~👍🏻特製白丸元味 $85 7/10揀咗慢煮豬肩肉,唔會太肥而且肉質好柔軟,以煮咗好耐嘅豚骨湯配搭細麵,入口順滑,麵質揀咗硬麵,就算影相影耐咗都唔驚浸到淋晒~👍🏻迷你豚肉飯 +$28 7/10白丸定食可以配埋豚肉飯,細細碗好似台灣滷肉飯咁🤣雖然好飽但都食得落~⛩環境👍🏻座位闊落,位置舒適,除咗卡位都有吧枱位,啱晒附近上班族快食個lunch💁🏼‍♀️服務👍🏻店員有禮貌👛人均消費 ~$110 (連加一服務費)⏱冇限時

🍽食物
✨周打蜆濃湯拉麵 $88 7.5/10

👍🏻特製白丸元味 $85 7/10

👍🏻迷你豚肉飯 +$28 7/10

⛩環境

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員有禮貌

👛人均消費 ~$110 (連加一服務費)

⏱冇限時
2023-12-03 319 瀏覽
七點多了,肚子咕咕響,總得找個餐廳填肚子。一個人的晚餐,就簡單吃拉麵吧。一風堂,晚餐生意還是不錯的,大概有一半入座率。一個人,被安排在大桌子坐下,背囊塞椅子底下的籃子。然後用電話掃code點食物。最討厭這種落單方式!因為到最後,無法送出點好的菜。原來軟件跟生果手機唔夾。結果還是由店員落單。我點餐時,很多項目已經賣光了。飲品不是免費的,要加小吃才送,好煩!拉麵正常發揮,🥣有點鹹。沒有驚喜,小吃的椰菜份量不多,不過全吃光,也是夠飽的。
一風堂,晚餐生意還是不錯的,大概有一半入座率。
飲品不是免費的,要加小吃才送,好煩!
白丸配玉子拉麵、芝麻鹽漬昆布椰菜、檸檬南非🍵
白丸配玉子拉麵、芝麻鹽漬昆布椰菜、檸檬南非🍵
Ooo LOW Crab白丸豆腐豚骨ooO朋友在減澱粉質 但又唔想只食沙律我見香港一風堂特意推出全新 「白九豆腐豚骨」❣️以豆腐底代替拉麵 啱晒注重健康飲食嘅朋友👍🏻OooooO❗️11月限定白丸豆腐豚骨 $58以嫩滑豆腐取代招牌「白丸」嘅拉麵麵條 🫶🏻豆腐低碳水化合物(Low Carb)且不含麩質(Gluten Free)係健康嘅選擇以一風堂招牌嘅豚骨湯底為基礎 湯底鮮甜醇厚 😋讓鮮味濃郁嘅豚骨湯底同豆腐結合 每啖豆腐都注滿鮮甜滋味配上一風堂精心烹調嘅豚肉粒、青蔥、木耳絲同芝麻冬天午餐想食熱食又想健康 白丸豆腐豚骨係輕盈又滋味嘅選擇👍🏻OooooO🔸黑‧磯煮鮑魚拉麵 $98以黑醬油湯為湯底同時加入背脂 喜歡呢個醬油湯嘅濃味湯底加入背脂源自傳統日本 天氣非常寒冷 加入背脂湯底可以保暖配上大大隻的磯煮鮑魚及半熟溫泉蛋 凍天食非常滿足
Ooo LOW Crab白丸豆腐豚骨ooO

❗️11月限定白丸豆腐豚骨 $58
以嫩滑豆腐取代招牌「白丸」嘅拉麵麵條 🫶🏻
以一風堂招牌嘅豚骨湯底為基礎 湯底鮮甜醇厚 😋
讓鮮味濃郁嘅豚骨湯底同豆腐結合 每啖豆腐都注滿鮮甜滋味
配上一風堂精心烹調嘅豚肉粒、青蔥、木耳絲同芝麻

OooooO
🔸黑‧磯煮鮑魚拉麵 $98
以黑醬油湯為湯底同時加入背脂 喜歡呢個醬油湯嘅濃味
配上大大隻的磯煮鮑魚及半熟溫泉蛋 凍天食非常滿足

2023-11-19 197 瀏覽
呢間一風堂係我見過中午排隊最多人嘅地方,因為金鐘都真係冇乜嘢食,我見佢有啲套餐,係點拉麵包埋炸雞,130幾蚊都唔算貴,值得一提嘅係你可以叫佢無限添加辣嘅芽菜,呢個係我最鍾意食嘅嘢!
2023-10-19 316 瀏覽
突然好想食拉麵🍜見到呢度有間即刻入去好彩唔洗等位2個人叫左勁多野食,每樣都好好味拉麵🍜麵質適中,湯底好味,唔咸餃子🥟必食其他小食都要試下款式好多,味道非常岩香港人既口味
  • 一風堂餃子
  • 拉麵
༺ 一風堂 ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 一風堂 𖠚ᐝ 大判和牛清湯拉麵 x 卵•和牛味噌鐵板餃子套餐($128) 𖠚ᐝ 濃厚雞白湯特製拉麵($92)𖠚ᐝ 特製白丸元味($85)⚑金鐘金鐘道93號Lab Concept金鐘廊1樓F04-F06號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.3/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 大判和牛清湯拉麵 x 卵•和牛味噌鐵板餃子套餐($128) 和牛用咗澳洲M6,M7和牛,以慢煮方式鎖住肉汁,入口肉質軟嫩😚湯底味道比較清甜,冇其他拉麵咁油膩,感覺上更加健康😆配料有露筍、粟米筍、火箭菜及洋蔥,整體層次豐富🥰套餐會配上卵•和牛味噌鐵板餃子,性價比幾高,餃子以鐵板方式送上,蛋汁分開,記住要快點淋上蛋汁~餃子一共有6隻,細細隻外脆內嫩,牛脂豐富,配埋咗澳洲和牛製成嘅味噌好食🥳➳ 特製白丸元味($85)人氣no.1嘅拉麵,湯底味道是原味豬骨湯,都幾香濃🥳配上4塊炙燒卷腩叉燒,叉燒唔會好肥,帶炙燒香味!糖心蛋流心程度都啱啱好,好好食🤩➳ 濃厚雞白湯特製拉麵($92)雞白湯好濃郁!慢煮雞肉都唔會
༺ 一風堂 ༻
➳ 一風堂
𖠚ᐝ 濃厚雞白湯特製拉麵($92)
𖠚ᐝ 特製白丸元味($85)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.3/10

➳ 特製白丸元味($85)
➳ 濃厚雞白湯特製拉麵($92)
雞白湯好濃郁!慢煮雞肉都唔會好鞋,味道好好🥳拉麵硬度適中,而且好掛湯😚
☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

日本過江龍嘅拉麵店,香港一共有四間分店,拉麵味道唔錯,餐廳用QR code落單~
見到一風堂新出咗個和牛拉麵同餃子,即刻去試試,果然好正😋⭐️大判和牛清湯拉麵 $108食拉麵之前梗係要飲番啖湯,湯底有淡淡嘅牛味,中太麵嘅麵質係比較粗同有咬口,更加掛湯。和牛非常鮮嫩同埋滿滿嘅油脂香味,不愧為嚟自澳洲M6-7 和牛,夠大塊!😎⭐️卵 • 和牛味噌鐵板餃子 $48呢個嘅食法係要將啲蛋汁倒入鐵板,令到蛋漿有半熟嘅感覺,最後食落去嘅時候又有牛味又有蛋香味,而且件餃子外脆內軟😗😗不過而家套餐價錢只係$128,就有和牛拉麵同埋餃子,都幾抵食😗⭐️白丸元味配玉子 $68叉燒方面轉咗炙燒卷腩叉燒,食落去半肥瘦,好香,每次都會嗌呢個叉燒👍🏻 麵同埋玉子都係一如既往咁好食,必叫😊⭐️一風堂餃子 $40餃子煎得好香,皮薄,真係多多都食得落😌
見到一風堂新出咗個和牛拉麵同餃子,即刻去試試,果然好正😋

⭐️大判和牛清湯拉麵 $108

⭐️卵 • 和牛味噌鐵板餃子 $48

⭐️白丸元味配玉子 $68

⭐️一風堂餃子 $40
餃子煎得好香,皮薄,真係多多都食得落😌
大判和牛清湯拉麵
卵 • 和牛味噌鐵板餃子
白丸元味配玉子
一風堂餃子
2023-08-22 299 瀏覽
經過一風堂見到推出咗:期間限定 「大判和牛清湯拉麵」&「卵 •和牛味噌鐵板餃子」我呢個拉麵控梗係要入去食番碗😆呢碗「大判和牛清湯拉麵」用咗澳洲 M6-7 慢煮和牛,肉質鮮嫩,多肉汁好juicy。每一啖都散發住濃郁和牛脂香,帶嚟細膩嘅享受同滿足感!湯底有清香嘅和牛味拉麵口感彈牙。絕對係一碗完美嘅拉麵😋「卵 •和牛味噌鐵板餃子」和牛味噌鐵板餃子由澳洲和牛加上香濃味噌嘅餃子放喺鐵板上自己加入日本蛋漿後,喺鐵板上精心煎煮,香噴噴嘅蛋香同和牛脂香,餃子外脆內軟食落好滋味。估唔到呢個煮法原來咁好食😋仲叫咗兩杯檸檬國寶茶茶味帶點微甘同檸檬味好夾。好飲。

經過一風堂見到推出咗:

期間限定
「大判和牛清湯拉麵」&
「卵 •和牛味噌鐵板餃子」

我呢個拉麵控梗係要入去食番碗😆

呢碗「大判和牛清湯拉麵」
用咗澳洲 M6-7 慢煮和牛,
肉質鮮嫩,多肉汁好juicy。
每一啖都散發住濃郁和牛脂香,
帶嚟細膩嘅享受同滿足感!
湯底有清香嘅和牛味
拉麵口感彈牙。
絕對係一碗完美嘅拉麵😋

「卵 •和牛味噌鐵板餃子」
和牛味噌鐵板餃子
由澳洲和牛加上香濃味噌嘅餃子
放喺鐵板上自己加入日本蛋漿後,
喺鐵板上精心煎煮,
香噴噴嘅蛋香同和牛脂香,
餃子外脆內軟食落好滋味。
估唔到呢個煮法原來咁好食😋

仲叫咗兩杯檸檬國寶茶
茶味帶點微甘同檸檬味好夾。
好飲。
  • 大判和牛清湯拉麵
  • 卵 • 和牛味噌鐵板餃子
一風堂推出咗新嘅期間限定以澳洲M6-7和牛為主題嘅「慢煮和牛清湯拉麵」x「卵·和牛味噌鐵板餃子」套餐價$128都幾抵食和牛份量大片 慢煮呈粉紅色能保留佢濃郁嘅牛脂香和軟嫰口感佢嘅湯底亦都幾出色 充滿和牛精華香氣但口感唔係好油膩 配埋粟米筍、火箭菜、露筍和檸檬 為整體提高清新鮮味 拉麵係有嚼勁又掛湯嘅中太麵鐵板餃子可以保持到熱度 外脆內軟嘅和牛餃子沾上日本蛋漿食 蛋香同油脂香嘅配搭好滋味除咗期間限定之外 仲食咗橫檳家系豚骨拉麵特別以豚骨湯和雞白湯混合而成嘅湯底口感和香氣濃厚但無想像中咁鹹唔想食肥肉選擇咗慢煮豬柳叉燒 慢煮豬柳保持柔軟仲有個好抵嘅優惠 買一送一嘅啤酒/氣泡酒 +$15嘅炸雞外橫隔膜 口感似煙韌啲嘅雞皮醬汁鹹中帶甜 真係好適合送酒
一風堂推出咗新嘅期間限定

仲有個好抵嘅優惠
買一送一嘅啤酒/氣泡酒
+$15嘅炸雞外橫隔膜 口感似煙韌啲嘅雞皮
醬汁鹹中帶甜 真係好適合送酒
Vicky eating dairy 📆2023-08-06 Sunday👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻經過香港島僅存的一家一風堂,當然入去食下。-到門口,就比澳洲和牛套餐吸引。由即日起至10月17日期間推出期間限定新品,以澳洲M6-7大判和牛為主角的「大判和牛清湯拉麵」。與此同時亦推出,以上等和牛與香濃味噌精心製作「卵・和牛味噌鐵板餃子」。和牛拉麵,加和牛餃子🥟共$128,平時餃子都要$40所以都算抵食。大判和牛清湯拉麵,和牛牛肉味唔太濃,清湯有淡淡的牛肉味,算係創新的選擇。卵・和牛味噌鐵板餃子🥟以鐵板上,淋上蛋汁。每隻餃子都小巧可愛☺️,配上和牛醬,值得一試。
Vicky eating dairy
📆2023-08-06 Sunday
👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻

和牛拉麵

卵・和牛味噌鐵板餃子

和牛拉麵
卵・和牛味噌鐵板餃子
2023-06-09 500 瀏覽
一陣子沒有到訪,今次簡簡單單點個拉麵定食,配了一個迷你親子飯。最喜歡這裏的辣芽菜,辣辣的味道,無論配拉麵還是配飯也很搭👍驚喜發現,生啤回歸, happy hour仲有買一送一, 還可以加配小食😋🥢白丸玉子拉麵$65湯麵選了軟身,但仍然偏硬🥢迷你炭燒親子飯 $31迷你飯的🍚量也不少🥢七寶札幌生啤 (買一送一) $48 泡沫豐富🥢燒魷魚鬚 $20 出奇地軟身,配啤酒🍻正👍

🥢白丸玉子拉麵$65
湯麵選了軟身,但仍然偏硬

🥢迷你炭燒親子飯 $31
迷你飯的🍚量也不少

🥢七寶札幌生啤 (買一送一) $48 泡沫豐富
🥢燒魷魚鬚 $20 出奇地軟身,配啤酒🍻正👍
2023-05-31 473 瀏覽
經常都會同朋友去呢間度食晚飯。今次嚟就係想試吓佢新嘅口切牛舌黑醬油拉麵❤️❤️湯底來講,如果唔係太鍾意龍尾嘅朋友,其實呢款湯底啱啱好,醬油味剛剛好,又唔會話太油膩,好似牛舌口感一流❤️而且一向都幾鍾意食一楓糖嘅面仔,所以成碗拉麵來講,整體分數都算中上。另外朋友叫了橫濱豚肉拉麵。湯底不錯,但是感覺上比較油膩呢🙈🙈 小食方面,比較推介燒魷魚鬚同埋一風堂餃子。魷魚鬚口感一流,醬油味剛剛好❤️食過返尋味🥰🥰🥰另外一向都喜歡他們的餃子,尤其是這款招牌餃子,加上新鮮薑蓉以及青蔥,配上餃子,帶出餃子鮮味 😆😆😆

初嘗「厚切牛舌黑醬油拉麵」😋😋😋日期📅2023-05-21(星期日)是日點餐:厚切牛舌黑醬油拉麵 HK$85周未在金鐘的人異常少☺️,特別係晚上,基本上店舖都只有小貓兩三隻。簡介:「厚切牛舌黑醬油拉麵」以鮮香醇厚的黑醬油雞湯為湯底,同時加入背脂,令湯底更富誘人香氣,輕輕一嚐便能享受到略帶鹹香的鮮甜雞湯滋味。作為主角的炙燒厚切牛舌片口感份外彈牙,燒至外脆內軟的厚切牛舌不單嚼勁十足,更富豐富肉汁,令濃郁牛香縈繞味蕾間,配上一風堂精心烹調的卷腩叉燒及原隻玉子,精心的食材配搭為味蕾帶來極具層次的極致拉麵享受!我食落去湯底方面,非常鮮甜,一啲都不會過咸,有類似壽喜燒個種醬油風味,甜甜的,飲左幾口都冇口渴。牛舌方面,則非常硬,好有咬口😅。卷腩叉燒就太肥,可惜是冇得揀瘦叉燒,好油。整碗麵🍜的面頭有一層油,雖然加左蔥及洋蔥🧅,但依然好油,綜合上面幾點,我下次去-風堂不會encore 佢😗
初嘗「厚切牛舌黑醬油拉麵」😋😋😋
日期📅2023-05-21(星期日)
是日點餐:厚切牛舌黑醬油拉麵 HK$85

厚切牛舌黑醬油拉麵