2011-01-15 355 瀏覽
凍冰冰好想食熱辣辣既野,見到門口晚餐牌有 “黑松露海鮮石鍋飯”,感覺好似幾啱胃口,就入黎試下。 紅湯味道香濃,餐包軟綿。鮑汁雜菜:菜煮得太淰,鮑汁只是普通咸味蠔油。黑松露海鮮石鍋飯:醬汁黑露味香,海鮮汁帶點辣幾野汁,可惜醬汁分量太少了。海陸空雜扒:豬扒大部份係根好靱;牛扒薄片又無味;三文魚厚生但肉鞋有腥味,十分差。柑桔薄荷特飲:甜到呢 ……..店員 “十下十下”,落 order 問黎覆去攪左六七次先攪店,令人煩厭。聽朋友講珊瑚堡差,原來係真既。
紅湯味道香濃,餐包軟綿。
鮑汁雜菜:菜煮得太淰,鮑汁只是普通咸味蠔油。
柑桔薄荷特飲:甜到呢 ……..
聽朋友講珊瑚堡差,原來係真既。
海陸空雜扒
黑松露海鮮石鍋飯
餐包
餐湯
2010-09-14 143 瀏覽
星期六同男友行街, 晚餐隨意搵間餐廳食。以前男友食過呢間, 價錢唔算好貴, 所以就決定選呢間。入到去坐低, Waiter就問我地要暖水定凍水, 唔錯 Menu選擇多數以set 為主, 是日晚餐平平地幾十蚊都有, 不過我地太肚餓關係, 除左set dinner, 都叫左兩份小食~牛柳併大蝦 - 牛柳味道唔錯, 隻蝦雖然頭大身細, 但蝦身味道總算不錯芝士海鮮焗飯 - 同一般出面食一樣, 不過不失, 不過d 飯好多, 食到好飽芝士焗田螺 - 無乜特別, 薯蓉配田螺~併盤 - 反而我鍾意d 小食, 三文魚+salad, 墨魚餅, 雞翼 整體感覺唔錯, 唔算貴, 又有咁多野食, 下次都可以再食既~

入到去坐低, Waiter就問我地要暖水定凍水, 唔錯

芝士焗田螺 - 無乜特別, 薯蓉配田螺~

小食併盤
大合照
法式田螺
  • 併盤
2010-06-20 90 瀏覽
尋日同朋友去珊瑚堡食飯哩間係維園旗下既餐廳. 講真我對維園既感覺麻麻.今次得知朋友有coupon, 即管黎試試佢既dinne原本叫個收緊碟既男侍應, 之後佢叫左個女侍應過黎哩個女侍應應該都幾高級睇落.態度可以話幾差下. 首先佢語氣已經唔係好好, 有d 呼喝既感覺落完一個之後佢就"下一個", "下一個"同埋佢落單係唔會望你, 落住單都係望遠方, 好似無時無刻都驚d 細既做錯野咁(唔好比我知原來佢o係哩度唔係in charge 但個態度串串哄咁)落完單好耐先有人黎set 台比水同上餐包, 坐底等3個字.個餐包望落好似幾好咁, 但食落一d 都唔好我以為佢係外脆內軟, 但我高估左佢啦.出面係硬, 唔係脆, 入面完全唔軟熟, 好似放左好耐/ 隔夜咁. 食左一半就冇食白湯冇乜料, 得少少粟米. 不過口渴既時候飲咩都好啦之後又等左3個字至半個鐘. 個鐵板巴西牛扒先上黎, 我叫左3成熟, 朋友叫左welldone但上台o個時我地問侍應, 佢竟然調轉左... 真係激氣. 靠估既, d 安排太差但可能鐵板熱力既關係, 食下食下其實塊扒都差唔多熟晒.淋d 汁落去冇聲冇煙, 但見隔離台o個個真係"咋咋"聲.
尋日同朋友去珊瑚堡食飯
哩間係維園旗下既餐廳. 講真我對維園既感覺麻麻.
今次得知朋友有coupon, 即管黎試試佢既dinne

原本叫個收緊碟既男侍應, 之後佢叫左個女侍應過黎
哩個女侍應應該都幾高級睇落.
落完一個之後佢就"下一個", "下一個"

落完單好耐先有人黎set 台比水同上餐包, 坐底等3個字.
個餐包望落好似幾好咁, 但食落一d 都唔好
我以為佢係外脆內軟, 但我高估左佢啦.

白湯冇乜料, 得少少粟米. 不過口渴既時候飲咩都好啦

但可能鐵板熱力既關係, 食下食下其實塊扒都差唔多熟晒.
淋d 汁落去冇聲冇煙, 但見隔離台o個個真係"咋咋"聲. 可能係cheap 扒同貴扒分別吧.
我哩碟都幾多薯條, 但朋友o個碟就勁少. 好唔均勻喎.
牛扒好多筋, 有成條邊要去左佢
2010-06-15
2010-04-05 85 瀏覽
好難食!食左匯豐ge優惠餐,但其實1 d都唔優惠,計返同普通餐都唔會平好多,晚飯食左匯豐餐牌ge 羊扒同牛扒,另外加$9升級餐湯為龍蝦湯仲有一個芝士焗青口配薯條,個龍蝦湯其實好普通,唔值加多$9而且d料只係加多幾粒好細粒ge蝦,芝士焗青口配薯條同羊扒都係正常質數,但感覺係快餐店或者茶餐廳都食到ge質素,最難食ge係個牛扒!!肉質真係同煲過湯ge豬展一樣,完全無牛味,而且同佢講7成熟,係9成熟程度,你地睇下相就知,真係未食過咁似豬展ge牛扒,太新穎了吧?!!!最後,服務都非常有問題,叫一樣野要叫2次先會黎,先係爭餐湯,後係爭餐飲,都係要催先到=_="最後埋單係 $17X 計埋加一,呢個價錢真係好唔值

最後埋單係 $17X 計埋加一,呢個價錢真係好唔值
似豬展的牛扒......沒有牛味,肉質好怪!
2010-04-04
  • 無,全部都好普通
2010-01-19 52 瀏覽
琴日同朋友諗住揾個地方坐下食下野傾下計佢話呢間野可以坐得耐傾下計但係d野就麻麻點知入到去叫左2個下午荼餐一個雞扒面一個五香肉丁面另外就係雞翼薯條西多士薯條先來左2個面但係睇賣相都覺得唔店一來冇煙出二來好似放左一晚既隔夜面咁,一d生氣都冇朋友個雞扒面,只得半舊雞扒食落口,真係又唔淋又唔彈唔知想點五香肉丁又唔辣西多來左啦又唔熱既牛油唔熔荼左上去一舊舊(鯨)住左食落口覺得好核突薯條也是凍的另外最後來的雞翼薯條才比較好雞翼都熱,但入面紅色炸唔熟的所以食左出面果層就冇食了薯條ok
琴日同朋友諗住揾個地方坐下食下野傾下計

先來左2個面
但係睇賣相
都覺得唔店
一來冇煙出
二來好似放左一晚既隔夜面咁,一d生氣都冇
朋友個雞扒面,只得半舊雞扒

食落口,真係又唔淋又唔彈
唔知想點

食落口覺得好核突
薯條也是凍的

另外最後來的雞翼薯條
才比較好
雞翼都熱,但入面紅色炸唔熟的

所以食左出面果層就冇食了
薯條ok
2010-01-18
2010-01-01 10 瀏覽
除夕活動前, 朋友相約到大埔珊瑚堡吃晚飯。之前都聽過朋友說珊瑚堡唔好食, 但自己未試過。點知一試, 朋友果然冇厄我。先是點菜。因為我肚不太餓,想點湯和沙律吃。誰知他們晚市不能散叫, 只能叫set dinner。於是我朋友建議在她的set 加$21,要個頭盤沙律給我吃。而她也可以不喝餐湯給我喝。好了, 食物到了。上菜不算太慢, 但質素奇差。先是那個價值$21的沙律。餐牌寫是「雞肉凱撒沙律」,但送來時, 上面是淋了千島醬的,而且看不見有雞肉。十分冇誠意。最重要是份量其少,得嗰兩啖,完全唔值$21!大家滿心懷疑攪錯了,招來侍應問清楚。誰知原來沒攪錯! $21的沙律的確只有兩啖。唯一要讚的是侍應哥哥的服務態度,有禮貌之餘,還讓我們退回那沙律不要。然後到餐湯。麵包味道很不新鮮,而且裏面乾乾的,像是番叮過很多次。放麵包的籃子有明顯污積 。(吃到尾升時發現...)餐湯最後是我朋友喝了,但她說味道也不好。朋友的主菜是「羅威三文魚配長蟹腳薯菜」。所謂「長蟹腳」,其實就是蟹柳。其實幾十蚊貨仔,都唔望有真的蟹腳,但都唔駛咁擺明放幾條蟹柳响度啫... 唉,一句到尾:好冇誠意。「長蟹腳」的問題可以算數,話晒都不

除夕活動前, 朋友相約到大埔珊瑚堡吃晚飯。
之前都聽過朋友說珊瑚堡唔好食, 但自己未試過。
點知一試, 朋友果然冇厄我。

先是點菜。
因為我肚不太餓,想點湯和沙律吃。
誰知他們晚市不能散叫, 只能叫set dinner。
於是我朋友建議在她的set 加$21,要個頭盤沙律給我吃。
而她也可以不喝餐湯給我喝。

好了, 食物到了。
上菜不算太慢, 但質素奇差。

先是那個價值$21的沙律。
最重要是份量其少,得嗰兩啖,完全唔值$21!
大家滿心懷疑攪錯了,招來侍應問清楚。
誰知原來沒攪錯! $21的沙律的確只有兩啖。

然後到餐湯。
麵包味道很不新鮮,而且裏面乾乾的,像是番叮過很多次。
放麵包的籃子有明顯污積
。(吃到尾升時發現...)
餐湯最後是我朋友喝了,但她說味道也不好。

朋友的主菜是「羅威三文魚配長蟹腳薯菜」。
所謂「長蟹腳」,其實就是蟹柳。
唉,一句到尾:好冇誠意。
「長蟹腳」的問題可以算數,話晒都不過係幾十蚊貨仔。

最大問題出在「羅威三文魚」。
真是麗梅姐果句:「食魚冇魚味。」
完全吃不出三文魚的味道。自己屋企煎的比它要好吃百倍。
肉質粗嚡,而且呈白色,像銀雪魚多過三文魚。
大家滿心懷疑,又再招來侍應問清楚:「哩件真係三文魚﹖」
侍應哥哥都吃吃笑,尷尬地說「是」!
結果,我們只能笑說,這是一條被改名複姓「羅威」,名叫「三文」的魚!!

總結,除了侍應哥哥的服務態度良好外,這間店一無是處,我是不會再來的!!
2009-12-31
除夕
(非會員)
今曰同屋企人提早慶祝聖誕節...上年都係去呢間不過麻麻...今年再試下(近ar ma)估ng到咁早入到去都咁爆場lor...羅湯-ng錯..菜碼多...酸味都夠...我拎黎點包食焗咖喱雞飯-份量夠...咖喱汁好香椰奶味...辣味都夠.我出奇地清哂全部lor老豆個海鮮焗飯又多送...(不過貴過d)留意度餐廳食物質素好咗...碟頭擺放有改變...不過餐飲都係慢lor...值得再試...
今曰同屋企人提早慶祝聖誕節...

上年都係去呢間不過麻麻...今年再試下(近ar ma)

估ng到咁早入到去都咁爆場lor...

羅湯-ng錯..菜碼多...酸味都夠...我拎黎點包食

老豆個海鮮焗飯又多送...
(不過貴過d)

留意度餐廳食物質素好咗...碟頭擺放有改變...

不過餐飲都係慢lor...

值得再試...

2009-12-22
聖誕節
  • 焗咖喱雞飯
2009-12-22 9 瀏覽
準備聖誕節所以趁今日休息,走去大埔個FD間精品店睇下有無啱心水嘅買嚟送女友,睇咗好耐,拉埋個FD幫手俾下意見行了幾間鋪之後,都有收穫,個FD借機會屈咗我一餐下午茶珊瑚堡係個FD嘅食飯飲嘢落腳地,因為佢經常嚟呢度,佢話價廉物美,我話有D誇張,望住張menu唔知食乜好,結果由個FD摣主意,佢叫咗幹炒牛河+凍檸蜜,上臺時牛肉得幾塊但佢都無所謂,FD話炒得好好味河粉夠幹身牛肉炒得好嫩最後仲食曬成碟,食完炒嘢飲番杯凍檸蜜我嘅係沙嗲牛肉通粉+咖啡,分量比較少不過下午茶都算咁,牛肉果然好嫩通粉又爽口杯咖啡飲唔出係唔係即磨,但好濃嘅咖啡味就係得咖啡味唔夠滑食完之後仲坐咗好耐!!夠舒服
準備聖誕節
所以趁今日休息,走去大埔個FD間精品店睇下有無啱心水嘅
買嚟送女友,睇咗好耐,拉埋個FD幫手俾下意見
行了幾間鋪之後,都有收穫,個FD借機會屈咗我一餐下午茶

望住張menu唔知食乜好,結果由個FD摣主意,佢叫咗
幹炒牛河+
凍檸蜜,上臺時牛肉得幾塊
但佢都無所謂,FD話炒得好好味
河粉夠幹身
牛肉炒得好嫩
最後仲食曬成碟,食完炒嘢飲番杯凍檸蜜
我嘅係
沙嗲牛肉通粉+咖啡,分量比較少
不過下午茶都算咁,牛肉果然好嫩
通粉又爽口
杯咖啡飲唔出係唔係即磨,但好濃嘅咖啡味
就係得咖啡味
唔夠滑

食完之後仲坐咗好耐!!夠舒服
2009-12-20
2009-12-09 31 瀏覽
朋友C住大埔區 幾個人鵲局完8:00PM去E肚 C通常都去尼到開飯 佢話鍾愛焗飯類 用某VISA有九折 每人消費$75(餐飽, 湯, 主菜)需然星期日門口堆滿客 不過6人等了15分鐘就有位 算快我點了蝦球雞扒龍蝦汁焗飯 蝦大粒爽甜 雞扒厚肉仲好滑 飯夠熱騰騰 飯底有蛋香 好惹味餐湯點了紅湯 但賣相好假橙色 味道也似薯仔蕃茄湯多點飲熱奶茶需則無茶廳咁PRO 但都有茶味同有奶滑 朋友叫凍奶茶則似奶水般集合埋友人意見 一致話焗飯,意粉 得 如叫碟頭扒類 質量根本不值在此一食 普通茶廳平價錢同質數可以比這裡更好
需然星期日門口堆滿客 不過6人等了15分鐘就有位 算快

餐湯點了紅湯 但賣相好假橙色 味道也似薯仔蕃茄湯多點

集合埋友人意見 一致話焗飯,意粉 得
2009-12-06
  • 焗飯類
(非會員)
以為多人等, 食物應該幾唔差, 原來是大錯特錯.首先, 上菜時間耐, 等餐湯都要15分鐘有多, 地下多垃圾, 清水都要客人主動柯打, 再睇食物水準, 真的以為到了快餐店食飯牛肋骨只有肥膏, 冇肉食西冷牛扒六成熟都切唔開, 問伙記取扒刀, 竟然說沒有, 只可以提供像屋企用的生果刀, 點食呀??咖喱牛腩肉鞋, 汁咸, 半碟飯都食唔落, 失敗!!!!其實該店樓面伙記都ok, 相信問題是人手不足及廚房出品水準, 因食物味道實在太太太太差.

以為多人等, 食物應該幾唔差, 原來是大錯特錯.
牛肋骨只有肥膏, 冇肉食
咖喱牛腩肉鞋, 汁咸, 半碟飯都食唔落, 失敗!!!!

2009-10-01
2009-06-22 10 瀏覽
下午2點幾去到, 可能係父親節關係, 好多人, 等左10分鐘左右.....係門口見到有個 Tea set, 入到去坐低, 見唔到餐牌有頭先門口個set.....叫個 侍應 黎啦 ~ 叫左個星期日的下午茶 "乾炒牛河"....點知, 個侍應好似唔知 今日有呢個set........吹漲....再叫左剛才門口個set "豬扒牛角包" ....同樣個侍應好似又唔知 今日有呢個set食物到啦....."乾炒牛河".....差.....一句講晒.....有色無味."豬扒牛角包" ......包 "林" 入面唔係豬扒...只係兩塊豬肉.....凍檸茶....淡如水凍咖啡....7成係奶.....bad間野 眼見有成10個侍應以上, 但人多唔一定好...個個十下十下. 同竟然有一個 "專門" 擺刀叉...但速度 "快"得驚人 不會再黎 ~ 差到爆

.....
凍檸茶....淡如水
凍咖啡....7成係奶.....bad

不會再黎 ~ 差到爆

2009-06-21
  • 無 ~~~~
2009-06-07 5 瀏覽
同d fd gathering~8點幾齊人~見到佢d晚市套餐都係$60-70蚊到~又見到呢到8點半後65折wor~以為好抵食啦~so就等到8點半先入去食喇好~order果陣先發現原來佢65折係唔包晚市套餐!!!!只係可以用於$80-100果d野食到!!跟湯+drinks仲要加$30!!!咁其實計返埋條數仲貴過d晚市套餐呀!!!最後都係叫左8點半前都有得食既晚市套餐!!叫左個ti板餐~有雞有french fries~食物好一般水準~我d fd叫牛排都唔覺得好食~~~但就成$70幾一個人!!$70可以食好好多既野喇!!==坐就坐就幾舒服!!完全feel到呢間野呃人lor!!!張poster又完全冇提到果d餐唔用得~以後以後都唔會再黎喇!!!!
同d fd gathering~
8點幾齊人~
見到佢d晚市套餐都係$60-70蚊到~
又見到呢到8點半後65折wor~
以為好抵食啦~so就等到8點半先入去食喇

好~order果陣先發現
原來佢65折係唔包晚市套餐!!!!

只係可以用於$80-100果d野食到!!
跟湯+drinks仲要加$30!!!

咁其實計返埋條數仲貴過d晚市套餐呀!!!

最後都係叫左8點半前都有得食既晚市套餐!!

叫左個ti板餐~有雞有french fries~
食物好一般水準~
我d fd叫牛排都唔覺得好食~~~
但就成$70幾一個人!!
$70可以食好好多既野喇!!==

坐就坐就幾舒服!!

完全feel到呢間野呃人lor!!!

張poster又完全冇提到果d餐唔用得~
以後以後都唔會再黎喇!!!!
2009-06-06
2009-05-17 6 瀏覽
叫了餐牌上兩客晚餐, 焗牛脷飯 ($??, 唔記得) 及 焗海鮮飯 ($68)先上包, 嘩...完全是凍的...一般的餐廳都會"叮"下先上枱, 我可以好肯定他們並沒有這樣做餐湯..... 像飲茄汁一樣, 我真懷疑他倒了半瓶茄汁落去主菜 1)焗牛脷飯 - 我從來未食過d牛脷, 切都甚有難度, 十分之韌 ; 可想放進口的效果...係好難咬, 每一塊都花你九牛二虎之力才可攪掂(2)焗海鮮飯 - 父親很後期才去進食"青口", 發現"青口"已經變壞並發溴, 向侍應投訴 (我們並沒有叫他再來一碟, 因已差不多食完, 而且咁差, 都費事浪費時間) ; 個侍應沒有丁點的sorry..只說, 咁我攞走佢喇....我們亦沒有見到他有任何跟進或向廚房投訴的打算總括而言, 太差了...絕對不會再來, 並向各位告誡, 小心小心

餐湯.....
像飲茄汁一樣, 我真懷疑他倒了半瓶茄汁落去

主菜 :
(1)焗牛脷飯 - 我從來未食過d牛脷, 切都甚有難度, 十分之韌 ; 可想放進口的效果...係好難咬, 每一塊都花你九牛二虎之力才可攪掂

2009-05-15
2009-02-15 19 瀏覽
又再一次光顧下午茶,冇他的...因為 Daddy 喜歡這裡的即磨咖啡因為我不太肚餓,點了焗薯加兩隻炸雞翼挺失望呢...焗薯似係白烚...然後包上錫紙,加上沙律醬再灑上幾粒蔥,沒有什麼味道...跟 Delifrance 和 Super Sandwiches 的跟本冇得比...但雞翼卻意外的好食,雞翼炸得炸炸的,熱辣辣~即磨咖哩,喝了一口,苦苦的,但真係好香咖啡味~

因為我不太肚餓,點了焗薯加兩隻炸雞
挺失望呢...

但雞翼卻意外的好食,雞翼炸得炸炸的,熱辣辣~

即磨咖哩,喝了一口,苦苦的,但真係好香咖啡味~
焗薯配炸雞翼兩隻;即磨咖啡
  • 炸雞翼
2009-01-24 18 瀏覽
同屋企人 3 點幾來食下午茶唔駛等位叫了芝士焗石班飯,石班得一塊Daddy 話平時食開都有 2 塊的,縮了水食物都 OK 的呢度o既服務真係唔得,見咁多喊面都知啦~一入去,落o左單都仲未有人 set 枱俾我o地有人o黎 set 枱時,叫他俾杯暖水俾我o地(水都未有)等o左好耐先有水,但俾o左凍水我o地囉 其實我覺得呢度似茶餐廳多過一間西餐廳囉見其他食客入座,坐的枱都未拾好因為下午茶唔加一,埋單自己去收銀俾錢給它總食評是因為它的食物 OK,服務就完全唔得了!!!
同屋企人 3 點幾來食下午茶
唔駛等位

叫了芝士焗石班飯,石班得一塊
Daddy 話平時食開都有 2 塊的,縮了水
食物都 OK 的

呢度o既服務真係唔得,見咁多喊面都知啦~
一入去,落o左單都仲未有人 set 枱俾我o地
有人o黎 set 枱時,叫他俾杯暖水俾我o地(水都未有)
等o左好耐先有水,但俾o左凍水我o地囉

其實我覺得呢度似茶餐廳多過一間西餐廳囉
見其他食客入座,坐的枱都未拾好

因為下午茶唔加一,埋單自己去收銀俾錢

給它總食評是因為它的食物 OK,服務就完全唔得了!!!