2019-02-23 2082 瀏覽
很久沒到這店, 再去宵夜,點了兩個海南雞飯餐, 首先希望其中一個餐可選雞胸, 也不介意額外加錢,但侍應回應不可以, 試過其他的海南雞飯店也可有同樣要求不同雞的位置, 這令客人非常失望。雞肉ok但沒有太多雞味, 雞油飯有點奇怪, 首先雞油的覆蓋不勻循, 飯又硬又凍,另外也應侍應介紹點了馬拉盞炒通菜, 炒出來的醬汁像一堆味精麵粉漿, 完全沒有馬拉盞炒的原味, 菜炒出來也不是熱的,只是暖, 整體來說,整餐飯也頗失望, 隨餐送的例湯是最好味的了

2019-01-14 1549 瀏覽
曾經有人告訴我勝利小廚的海南雞飯很好吃今天經過就特意去吃海南飯和泰國粉來得很快基本上是2分鐘雞都幾滑但雞飯非常一般海南雞最重要的是醬汁這裏的醬汁也是敗筆反而泰國河粉都幾滑河粉的湯也不錯快餐來說也算乾淨企理
曾經有人告訴我勝利小廚的海南雞飯很好吃

反而泰國河粉都幾滑
河粉的湯也不錯
快餐來說也算乾淨企理
2019-01-13 1004 瀏覽
勝利小廚是我讀書時期最喜歡的餐廳啊!不論是美味程度,還是價錢,對於一個學生來說都是十分吸引的!我起初是被它的馳名海南雞飯吸引而來,的確很棒,雞很滑!不過我最欣賞的是它的黑醬油,甜甜的,很好吃,每份海南雞飯只配2碟醬油喔!可想而之這醬油人人都愛啊!而後來有一次在吃海南雞飯的時候,無意中看到別桌的人在吃泰式豬脾飯,好像很好吃的樣子,自此之後,我就會點一份海南雞飯和一份泰式豬脾飯,這樣才會滿足!豬脾的皮閃閃發亮,咬下去滿滿的膠原蛋白,入口即化!豬脾也十分入味,配飯一流啊!一份海南雞飯配飲料$59一份泰式豬脾飯配飲料$61真太捧了!
勝利小廚是我讀書時期最喜歡的餐廳啊!
不論是美味程度,還是價錢,對於一個學生來說都是十分吸引的!

可想而之這醬油人人都愛啊!

一份海南雞飯配飲料$59
一份泰式豬脾飯配飲料$61
真太捧了!
2019-01-10 800 瀏覽
以前細個拍拖好鍾意黎呢度食海南雞飯, 偶然都會碰到啲二線明星喺度食飯, 今日心血來潮, 帶個朋友嚟 食lunch。 去到舖頭門口,入面已經坐滿人,我哋稍等咗五分鐘就被安排入座 。我哋 各自點咗海南雞飯配中湯, 如果唔飲湯係可以配飲品的 ,海南雞一如以往全部去骨, 但係雞肉水準冇以前咁滑溜了, 唯一一讚就係個醬汁 ,食咗十幾年都不變。另外個中湯 淆得好入味, 有水準!其實呢度嘅 鹵水鴨都好出色, 同埋勝利小廚都有好多手作小炒, 下次如果我帶多幾個朋友呢就會試下佢啲撚手小菜。
另外個中湯 淆得好入味, 有水準!

2018-12-17 803 瀏覽
見到佢門口寫住馳名海南雞...去咗骨之後切晒疊起睇落唔錯,就決定一試啦...我係買外賣返屋企食,喺門口等緊嘅時候都冇為意佢切,返到去一打開竟然見到有骨😱😱😱,當場呆左,因為佢門口擺喺度嗰啲全部係起晒骨,咁心諗應該都係無骨海南雞飯啦,有骨唔緊要啦,最緊要好食嘅姐!真係冇諗過擺入口第一啖就係惡夢嘅開始!首先就係佢個油飯,好明顯係撈得唔均勻,啲飯好明顯有黃色有白色,呢樣都唔緊要啦,擺入口又唔熱,可能天氣凍呱🤷🏻‍♀️個面啲飯好硬,但係個底啲飯就軟到唔使咬都吞得落肚,見下圖👇🏻試完個飯之後就試吓個雞,d肉一d都唔滑,仲有陣陣雪味,雞毛又清唔乾淨🤢🤢🤮🤮認真咁講我食個燒味飯仲好食過呢間既海南雞飯...一盒既價錢都夠我食兩個燒味飯!成個外賣最好食既就係佢個甜酸汁🤦🏻‍♀️
見到佢門口寫住馳名海南雞...
去咗骨之後切晒疊起睇落唔錯,
就決定一試啦...

海南雞飯

真係冇諗過擺入口第一啖就係惡夢嘅開始!

成個外賣最好食既就係佢個甜酸汁🤦🏻‍♀️
2018-12-16 234 瀏覽
每次來到勝利道的勝利小廚, 都必定會食海南雞飯, 加小菜。今晚來個特別的泰式鴨肉飯餐, 屋企人就 order 香茅豬扒飯餐, 一個餐跟凍檸茶, 另一個餐跟例湯 ~ 是日木瓜雪耳豬骨湯。再 order 多一碟小菜, 西蘭花炒鮮魷。先來飲品, 湯是熱的, 味道濃而沒有味精。凍檸茶叫左少冰的, 來到變左爆檸 (勁多冰), 叫侍應減少 D 冰, 後來返黎真的少冰了, 沒黑面算好了。鴨肉飯有驚喜, 鴨肉鬆軟可口, 味道也好, 不咸也不油, 鴨胸肉已起骨, 非常方便!屋企人的香茅豬扒飯也不錯, 十分香口!另外加的小菜也算 ok, 但以 $80 的價錢, 性價比不高, 鮮魷也不鮮甜。幸好鴨肉飯取回不少分數!我們仍會回來的。推介!
每次來到勝利道的勝利小廚, 都必定會食海南雞飯, 加小菜。

先來飲品, 湯是熱的, 味道濃而沒有味精。

屋企人的香茅豬扒飯也不錯, 十分香口!

幸好鴨肉飯取回不少分數!

我們仍會回來的。推介!

2018-12-11 184 瀏覽
今日係麥花臣球場做野,忙足一朝,同事拎張外賣紙黎個陣,非常感動😂本身唔係住呢邊,都係住附近嘅同事推介,食左個生炒牛肉飯同凍奶茶,份量都好足,味道合乎預期,奶茶都唔錯。
2018-12-08
外賣自取
這天偶然工作經常太平道, 想起勝利道是以前工作的常去之地, 便多走2條街來這裡一轉. 走著走著, 最後是去了以前偶然光顧的勝利小廚. 來勝利小廚, 自然想吃這裡的海南雞. 門外有許多慕名而來的食客, 自由行亦佔一部份. 但一人入座不難找座位. 說真的, 以現時物價之高, 這碟大約$60的海南雞仍有少許雞味, 實在是略有驚喜.油飯的味道則稍為遜色.  飯量及雞件數量較少, 吃完實在不甚飽肚. 這次光顧應該是最後一次了.
走著走著, 最後是去了以前偶然光顧的勝利小廚.

來勝利小廚, 自然想吃這裡的海南雞.
海南雞飯

油飯的味道則稍為遜色.

2018-11-03
2018-11-13 239 瀏覽
係勝利道宜條食街,當基乎所有餐廳執既執粒,搬既搬,佢都仲係屹立不倒。宜間野都出唒名,身邊好多人就算何文田咁唔方便既地方,無地鐵到都會專登走過泥試下佢LOL 出名海南雞好食之餘,佢既服務質素都出唒名差。細個食到大,以前心諗佢成間鋪上至老闆下至員工都咁趕客,都應該唔做得長。。。點知又俾佢頂得住。所以我宜家就算食,都會係買外賣,費事坐係個度,又唔係好坐。。不過拎外賣想話要多D汁(係食海南雞最重要既汁呀)都會俾人噴其實係咪真係好好味呢,以前就真係既,少選擇呀嘛,佢係做得唔錯,油飯又香,雞都滑!但宜家咁多海南雞既選擇下,佢價錢又算高,服務態度又咁,真係唔會特登去食囉~~
出名海南雞好食之餘,佢既服務質素都出唒名差。
2018-11-03
15 分鐘 (外賣自取)
  • 海南雞飯
  • 蝦餅
2018-10-25 261 瀏覽
已忘記了究竟之前許多年前有沒有來過,上次經過,發現大名鼎鼎的勝利小廚,好像中外馳名,但是價格也不過是$60左右就有海南雞飯,因此下次經過也可以一試。這天又在旺角走着走着,都沒有什麼喜好的餐廳,於是便索性行到來勝利道這一邊,較少人悠閒。縱然不知道為何店內佔七八成食客是內地人😨,但店方還是堅拒讓他們在店內大喝自己帶來的紅酒🍷,真大快人心🤣。秉持自己原則,還是值得嘉許。門面不算很大,內裏座位也不少,但是店員有一心要留着大桌,也算了,反正它就是心想你吃完便會離開。隨隨便便點了海南雞飯,旁邊的人士竟然可以叫海南雞、白飯,之後還將所有雞皮不吃😰,除了海南雞醃過微鹹的味道之外,好像和在家裏自己烚雞肉沒有什麼太大分別🤔。還是專心埋首自己那一碟飯,海南雞飯的油飯,不算太過肥膩,但是又帶輕微油香,味道還可以。雞的份量也不算太少,應該有10件或以上,大約一半是雞胸,其他就有些雞背,有兩三件雞腿部份,湊合而成的海南雞飯,有雞皮的部份亦都不算太肥膩,雞肉不會太乾,因此質素還可接受。海南雞飯的那碟豉油,你叫我形容,它又不算不甜,亦都不算不鹹,就是兩種味道都濃,用來點雞又顯得比較鹹,用來拌飯有太杰,好像有點兒雞肋🤷

還是專心埋首自己那一碟飯,
,因此質素還可接受。

海南雞飯的那碟
豉油,你叫我形容,它又不算不甜,亦都不算不鹹,就是兩種味道都濃,用來點雞又顯得比較鹹,用來拌飯有太杰,好像有點兒雞肋🤷🏿‍♂️。

凍檸茶的賣相挺吸引,杯子亦都沿用茶餐廳款式的窄口白色圓形膠杯,但是味道不太香濃,茶味欠奉,喝到最底的茶味比較濃,而且檸檬亦都不覺得有特別鮮檸🍋香氣。

雖然食評的數目裏面,負評佔大多數,但是我來過之後,就不覺得值得這麼狠心給予負評🤷🏿‍♂️。
《全港最正🐔海南雞飯?🤔》睇好多食評,好多有名「識食」既「食家」都大力推薦依間極不起眼既茶餐廳,話佢係全港No.1 海南雞飯~咁巴閉,梗係要試試啦!———————————————————💁🏻‍♀️海南雞飯 $59(包飲品或湯)- 油飯係香而不膩,份量係足既;但係今日食既時候飯過水,😐有一pat pat, 麻麻地- 雞🐥係滑既,入味既,唔太肥,算ok~- 成個飯最正應該係佢既海南雞醬,正係好好食👍!自家裝,味道剛好,唔太酸唔太辣,令成個飯Fresh 哂!😍- 不過另外既甜醬油就極之唔掂,完全似係老抽加生抽加糖,仲要係難食果隻😒———————————————————👩🏻‍🏫但咁講啦,咁既價錢咁既質素,性價比算高既!我估係個飯失手啫~至於「全港第一」就⋯⋯😏香港太多海南雞飯我仲未食過,等我食完再話你地知啦🤗———————————————————除左海南雞,仲試左佢地個咖哩~青咖哩係香,但雞肉就鞋到一個點~我估佢走左油先加入咖哩汁,所以汁香但同件雞就好似離左婚咁~🤦🏻‍♀️———————————————————👉🏼勝利小廚 (何文田)何文田勝利道6號地下
《全港最正🐔海南雞飯?🤔》

咁巴閉,梗係要試試啦!
———————————————————
💁🏻‍♀️海南雞飯 $59(包飲品或湯)
- 雞🐥係滑既,入味既,唔太肥,算ok~
至於「全港第一」就⋯⋯😏
香港太多海南雞飯我仲未食過,等我食完再話你地知啦🤗
———————————————————
除左海南雞,仲試左佢地個咖哩~
青咖哩係香,但雞肉就鞋到一個點~
———————————————————
👉🏼勝利小廚 (何文田)
何文田勝利道6號地下
青咖哩雞
海南雞飯
  • 青咖哩(淨係d汁)
2018-09-21 261 瀏覽
泰式滷豬手飯好味 豬手滷得好入味得黎,啲豬手肉仲係好juicy,配飯食絕對唔使怕乾爭爭,唔使擔心難吞。同行朋友叫左海南雞飯,雞肉夠滑唔「鞋」兩個飯都值得encore。不過餐廳座位唔算多,人多時要等一陣位。
泰式滷豬手飯好味
2018-09-18 226 瀏覽
小妹經常獨留家中!懶得開爐‧懶得煮飯!更懶得洗碗, 又唔想換衫落街!hehe...叫外賣是最好之選!都好耐無食勝利小廚佢嘅海南雞飯!電話落單後 25 分鐘!高大嘅外賣哥哥送到我府上!真係辛苦哂!一打開發泡膠盒看看!是由雞肉、米飯及黃瓜組成!看起來很簡單的一盒海南雞飯!卻有著大大的美味!刻意點選雞脾位!雞肉每塊都好滑嫩!雞皮油而薄脆完全沒有乾柴的感覺!另外附有特調辣醬!辣度夠卻又保有清爽的口感!此醬汁搭配著雞肉的一起食用!與雞肉是絕配的組合!米飯則是粒粒分明!但又保有香氣及濕潤度!若拌上附送的濃稠帶著微甜的醬油每一口都充香氣十足!不到五分鐘整個飯都吃光了!整體來說,鋪頭定位清晰可見!外賣快速,相信附近街坊!也有叫外賣的需求!應該不難在此而殺出一條血路!
小妹經常獨留家中!
懶得開爐‧懶得煮飯!
更懶得洗碗, 又唔想換衫落街!
hehe...叫外賣是最好之選!
都好耐無食勝利小廚佢嘅海南雞飯!
電話落單後 25 分鐘!
高大嘅外賣哥哥送到我府上!
真係辛苦哂!
一打開發泡膠盒看看!

是由雞肉、米飯及黃瓜組成!
看起來很簡單的一盒海南雞飯!
卻有著大大的美味!
刻意點選雞脾位!
雞肉每塊都好滑嫩!
雞皮油而薄脆
完全沒有乾柴的感覺!
另外附有特調辣醬!

辣度夠卻又保有清爽的口感!
此醬汁搭配著雞肉的一起食用!
與雞肉是絕配的組合!
米飯則是粒粒分明!
但又保有香氣及濕潤度!
若拌上附送的濃稠帶著微甜的醬油
每一口都充香氣十足!
不到五分鐘整個飯都吃光了!

整體來說,鋪頭定位清晰可見!
外賣快速,相信附近街坊!
也有叫外賣的需求!
應該不難在此而殺出一條血路!
2018-09-07 216 瀏覽
平時經過已經見到好多人係入面食,又有人係出面等外賣睇到門口窗口個到擺左好多雞 所以我諗都係食雞出名架啦咁岩見有位唔洗等就試下叫左個海南雞湯河,轉脾加左十蚊加多左杯凍檸茶 加九蚊凍檸茶好快到 好甜 下次都係少甜會好海南雞河 有兩款醬比你點不過我就無點醬油 因為啲湯同雞已經好有雞味 同 好嫩滑如果鐘意濃味少少既人就可以點醬食雞份量都多 同拆晒骨 食得好方便最可惜既係河粉份量比較少 食完都唔係好飽大食既人可能要加底或者揀飯食如果下次再經過會再去食
平時經過已經見到好多人係入面食,又有人係出面等外賣
睇到門口窗口個到擺左好多雞 所以我諗都係食雞出名架啦
咁岩見有位唔洗等就試下
叫左個海南雞湯河,轉脾加左十蚊
加多左杯凍檸茶 加九蚊
大食既人可能要加底或者揀飯食
如果下次再經過會再去食
2018-09-06
2018-07-23 502 瀏覽
已經有好耐無幫襯,前日去買盒雞飯外賣,$63已經覺得好貴,收銀態度衰到一個點,跌晒找錢落地下要我自己執都算,盒飯得左放係度15分鐘都無人整杯外賣奶茶比我,當時大家都好得閒,直到我吹,老闆繼續惡劣態度吾理我,水吧阿叔串我話得一對手,但其實佢無野做緊。大佬,你又吾係米之蓮,$63盒飯,百幾蚊一個小菜,又吾係特別好食,又要比錢受你氣。最慘有個伯伯幫襯買隻🐔,$221,問下通常食法去骨定吾去,比老闆勁惡甘問"去定吾去",超惡態度同語氣,究竟點解仲要貼錢買難受,永遠永遠無飯食都吾會幫襯,咪又係普通🐔飯一盒
永遠永遠無飯食都吾會幫襯,咪又係普通🐔飯一盒