2024-03-19 57 瀏覽
港式格仔餅配香濃花生新地及煉奶 $19- 格仔餅烘焗後少許微脆,加上花生新地雪糕口感綿滑,另外配上獨立包裝煉奶,可以自由控制煉奶份量,食落唔會太膩,口感豐富,性價比幾高!
港式格仔餅配香濃花生新地及煉奶 $19
2023-11-25 89 瀏覽
🥭乳酪味酸酸地好清新,麻薯係一粒粒煙煙韌韌嘅,少少甜,個芒果醬味好「真」 🌭個蜜糖腸就不嬲都好鍾意食,有飽足感🍹ikea嘅支裝果汁都係無添加糖,所以橙汁飲落去會好酸,但係健康👍🏻

🌭個蜜糖腸就不嬲都好鍾意食,有飽足感

2023-11-25 23 瀏覽
有驚喜,泰奶味真係100%呈現到,仲要好濃郁,雞蛋仔係斑斕味,都OK,一開頭食好趣卜卜,不過食到後面混埋泰奶雪糕食就當然唔會咁脆,但係都有另一番風味,泰奶味雪糕真係可以長有!不過雞蛋仔就想試吓其他味😋😋另外嗰個雞柳其實雞本身係好食的,但係隻醬有啲太酸了🤓如果轉為蜜糖芥末可能更好食呢🥰

2023-10-20 74 瀏覽
葡汁植物素雞皇飯已經很少去宜家食飯,一來價錢越來越貴,二來質素比一般快餐差。諗住試下葡汁植物素雞皇飯,試一次真係夠晒,唔好食,完全唔似雞肉,只係麵筋,葡汁亦無謂提,食OK, 7-11啲葡汁雞叮飯好過佢。
葡汁植物素雞皇飯
🔅小食 🚹1-4人 🏠適合小家庭 🔅適合朋友——————🐻‍❄️ikea一直係「被傢俬耽誤嘅餐廳」,肉丸+紅莓醬超級好食😋!因為咁,餐廳亦長期爆滿,所以🐻🐻‍❄️今次就行到最後小食站先買嘢食~買左肉丸同熱狗餐,結果…🐻竟然無意中,將紅莓醬當作茄汁,搭黃芥末醬折啲將食熱狗🌭️到底係咪另類暗黑料理?結果係…🐻‍❄️又唔伏喎!(🐻:我覺得少伏…)紅莓醬嘅酸甜清新、加上黃芥末同腸仔嘅咸味,其實都做到少少中和作用;不過🐻‍❄️覺得紅莓醬同黃芥末唔係好夾,真係想試「清新」熱狗🌭️嘅,用紅莓醬+熱狗就夠🤣而🐻就堅持熱狗🌭️當然要係咸食,所以都係傳統茄汁+黃芥末咁食就最👌🏽P.S.話說🐻‍❄️都有成年無食過ikea🌭️…🌭️個份量係咪細左?
🔅小食 🚹1-4人 🏠適合小家庭 🔅適合朋友
——————

結果係…🐻‍❄️又唔伏喎!
(🐻:我覺得少伏…)

2023-10-01
  • 瑞典肉丸
趕得及喺完結前食到,開心💚❣️真係好榴槤,好正🥰🥰🥰(我個人仲停留咗喺7月🤫)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍦特濃D197貓山皇榴槤燕麥奶新地($33)雖然唔知邊度有燕麥味,但成個雪糕都充斥榴槤味,勁正。🥠D24榴槤車輪餅($16)車輪餅外表金黃香脆,入面佈滿榴槤內涵, $16好抵食!⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami沙田 #ikea #ikeahk #宜家傢俬 #宜家 #宜家家居餐廳及咖啡室 @ikeahongkong
趕得及喺完結前食到,開心💚❣️
真係好榴槤,好正🥰🥰🥰
(我個人仲停留咗喺7月🤫)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍦特濃D197貓山皇榴槤燕麥奶新地($33)
雖然唔知邊度有燕麥味,但成個雪糕都充斥榴槤味,勁正。
🥠D24榴槤車輪餅($16)
車輪餅外表金黃香脆,入面佈滿榴槤內涵, $16好抵食!
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓

2023-07-21
宜家傢俬有新雪糕🍦,我都幾鍾意開心果味,一於同🤴🏻去試吓先🤩🤩~~~三重開心果新地🍦~~~本身已經係開心果嘅雪糕,味道就正常都唔錯,但加咗開心果脆脆同開心果醬,簡直係不得了🤗🤗,好味道升爆呀💥,補足晒開心果雪糕嘅不足,值得回味🥳🥳~~~金沙脆脆雞下髀~~~鹹蛋金沙外皮香脆,好香鹹蛋味😁😁,雞肉🍗都幾滑,肉汁都OK,推薦!😋😋食咗啲啲嘢邊夠🤴🏻食呀,咁就上埋宜家餐廳食埋個晚餐啦!😝😝
~~~三重開心果新地🍦~~~

~~~金沙脆脆雞下髀~~~

食咗啲啲嘢邊夠🤴🏻食呀,咁就上埋宜家餐廳食埋個晚餐啦!😝😝
2023-01-10
$16 (其他)
2023-07-21 54 瀏覽
#榴槤雪糕#IKEA唔知50:50既8號波下星期打唔打得成但已經好熱 🫠係時候食雪糕 🍦陣陣榴槤飄香👅👅本身榴連味就已經好濃郁,我仲要加多三球重要嘅事要講3次;好味嘅當然加多3️⃣倍🤣好重口味 好creamy大滿足😌😋😋😋#icecream#夏日熱辣辣#好熱好熱#foodporn#foodphotography #吃貨人生#榴連#榴槤控#instafood#instadaily#ikea#snack#foodie#shatin#tsuenwan#美食日記
#榴槤雪糕#IKEA
唔知50:50既8號波下星期打唔打得成
但已經好熱 🫠係時候食雪糕 🍦
陣陣榴槤飄香👅👅
本身榴連味就已經好濃郁,我仲要加多三球
重要嘅事要講3次;好味嘅當然加多3️⃣倍🤣
好重口味 好creamy
大滿足😌😋😋😋

2023-07-05 53 瀏覽
近排IKEA 出榴槤雪糕🍦,好多人都衝去試,我都唔例外,不過之前尖沙咀太多人,我就放棄左。 今次去沙田, 都係等左15分鐘,都叫做okay la。個個都加榴槤肉,但我轉頭趕住去食飯,就買左新地筒,意想不到咁好食,榴槤味好濃,雪糕又滑,已經想返去再食🥺試埋佢榴槤肉就perfect!

2023-07-03 51 瀏覽
你今日試左未?特濃D197貓山王榴槤燕麥奶新地 👆我呢杯係2球~咁先$49咋!大大杯,啖啖榴槤肉超正,個雪糕又夠滑又夠榴槤味,無得頂! 性價比好高🤘明知星期六日多人,襯今日覆完診,扭計都要特登搭多程車黎食🤪
你今日試左未?
特濃D197貓山王榴槤燕麥奶新地

特濃D197貓山王榴槤燕麥奶新地

👆我呢杯係2球~咁先$49咋!
大大杯,啖啖榴槤肉超正,個雪糕又夠滑又夠榴槤味,無得頂!
性價比好高🤘
明知星期六日多人,襯今日覆完診,扭計都要特登搭多程車黎食🤪

2023-06-20 59 瀏覽
勁好味‼️趕緊去吃吧‼️最後兩天了‼️錯過要等一年‼️還不知道明天會不會有同樣的岀品⁉️特濃D24榴槤燕麥奶新地,加$9多一份榴連肉,一定要加滿‼️燕麥奶新地有淡淡的燕麥,單獨吃真的有點寡,但加上D24榴連肉真配🥳。榴槤控一定了加4份‼️不加後悔😭 每一口都是香濃的榴連肉,每一口都滿足😌我應該要吃兩杯才夠😆把握最後機會(至6月14日)這兩天再去吃😆😆其他榴連食品至7月31日,試了榴連車輪餅比較遜色,下次要試試榴連卷蛋。
勁好味‼️

把握最後機會(至6月14日)這兩天再去吃😆😆

2023-06-12
  • 特濃D24榴槤燕麥奶新地
2023-06-16 56 瀏覽
又到宜家一年一度榴槤季節~滿心期待 👦🏻 睇完傢俬就走去食相反最怕榴槤既 👧🏽 就叫哂救命!現場基本上真係個個一杯人人有份 🍦 永不落空🍨 特濃 𝗗𝟮𝟰 榴槤燕麥新地 𝖧𝖪$𝟤𝟥見到大大盤榴槤肉 落完單先後悔無追加果肉😂怕榴槤既 👧🏽 挑戰左雪糕一啖~好臭榴槤味但另一個就食得好開心 榴槤有啲蓋過燕麥味道🥯 𝗗𝟮𝟰 榴槤車輪餅 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟨雖然賣相不討好 但咬開後成陣榴槤湧出爆哂漿~十分足料 要嚴禁 👦🏻💋💋💋-🍡 瑞典肉丸 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟥每次路經點必小食💓-宜家家居美食站🍴沙田新城市中央廣場5樓💰平均消費 𝖧𝖪𝖣𝟥𝟢💓 𝗗𝟮𝟰 榴槤車輪餅 瑞典肉丸
又到宜家一年一度榴槤季節~
滿心期待 👦🏻 睇完傢俬就走去食
相反最怕榴槤既 👧🏽 就叫哂救命!
現場基本上真係個個一杯

2023-06-15
  • 瑞典肉丸
  • D24榴槤車輪餅
2023-06-01 111 瀏覽
🍦宜家家居美食站IKEA Bistro👉🏻👉🏻menu​📢榴連新地有得揀榴槤肉份量(當然越多越貴)​🍦特濃D24榴槤燕麥奶新地 $32 (榴槤肉2份)呢個雪糕真係好有良心,用真材實料,D24榴槤份量好多,2份=2球,超~級抵食,所以食完即刻打食評推薦下先,鍾意榴槤嘅人一定要食,D24質感好似cream咁滑,又香,個雪糕都冇佢咁香滑,啱啱放工時間,勁多人排隊買榴槤雪糕😂(會唔會好快售罄🤔)去到ikea門口已經勁大陣榴槤味(心諗:唔鍾意榴槤嘅人,係收銀買完野經過咪好慘😂😂)Btw食完好飽(真係好多榴槤肉)​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️☕️ 環境:☕️☕️☕️☕CP值:☕️☕️☕️☕☕️少有的五杯😂服務:☕️☕️☕️☕​✨會再幫襯? 會,下次想試埋個車輪餅​
🍦宜家家居美食站IKEA Bistro

👉🏻👉🏻menu

📢榴連新地有得揀榴槤肉份量(當然越多越貴)

🍦特濃D24榴槤燕麥奶新地 $32 (榴槤肉2份)

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕️☕
CP值:☕️☕️☕️☕☕️少有的五杯😂
服務:☕️☕️☕️☕

✨會再幫襯?
會,下次想試埋個車輪餅
2023-06-01
📍 沙田IKEA五月限定口味雪糕🍦搵返細細個食芒椰奶西既童年味路過沙田 去左IKEA食雪糕!椰子米奶新地配芒果及大西米 $16👉🏻一入口覺得食緊許留山嘅芒椰奶西牛奶雪糕配芒果醬n椰子奶n大西米椰奶味好出😂大西米夠煙靭芒果夠甜 應該係急凍芒果🥭以此價錢此份量都合格啊✅但嗜甜者都覺得幾甜 建議2人食 唔好自肥啊📌口味去到5月31日會出現喺IKEA美食站~炎夏開始 記得把握時間過去試下嚕下個月唔知係咩口味呢
📍 沙田IKEA五月限定口味雪糕🍦
搵返細細個食芒椰奶西既童年味
路過沙田 去左IKEA食雪糕!

椰子米奶新地配芒果及大西米 $16
芒果夠甜 應該係急凍芒果🥭

以此價錢此份量都合格啊✅
但嗜甜者都覺得幾甜 建議2人食 唔好自肥啊

📌口味去到5月31日
會出現喺IKEA美食站~
炎夏開始 記得把握時間過去試下嚕
下個月唔知係咩口味呢
2023-04-21 81 瀏覽
老老實實,10次去ikea有幾多次真係買傢俬/家品?大部份嘅消費都係去左飲飲食食。以前讀書會去餐廳嗰邊食肉丸呀、雞翼呀、薯角嗰啲。近排鍾意去ikea美食站食雪糕,因為間唔中就會有新口味登場,仲幾抵食tim。之前食左開心果味同奶茶味都無食,睇下會唔會有機會補返。 今次係士多啤梨米奶新地配士多啤梨及煉奶,粉紅色士多啤梨雪糕上面有切碎左嘅粒粒士多啤梨,仲有煉奶tim。我買嘅時候見到有人走煉奶,而我就唔打算破壞佢原本設計好嘅組合。食落酸酸甜甜咁,仲有啲士多啤梨粒粒咬下,幾特別,食落有少少瑞士糖嘅味道咁。就咁睇我以為係「士多啤梨米」「奶」「新地」,不過原來係「士多啤梨」「米奶新地」,米奶新地係素食(佢聲稱),我就真係識條鐵。如果照佢呢個formula,我會想試下蘋果或者荔枝新地。

士多啤梨米奶新地配士多啤梨及煉奶
2023-04-19