2024-01-04 1423 瀏覽
公聯會蛇宴已經參加過幾年,一直都係深水埗樓上小店,今年轉左尖沙咀呢間德興酒樓,由豆膶咁大,手肘撞手肘但卻無比溫暖,人情味滿瀉既小店變到舊式酒樓,味道究竟會有否分別?畢竟是酒樓提供的餐飲,相信也能反映酒樓的功力經過根本沒人聽的主持人真情表白後正式上菜先來太史五蛇羹,明明寫著一人三碗,現實中一人兩碗已是極限,看似足料至極,實際是否百分百蛇肉真的難說,和蛇店吃到的味道不同,當然比不上蛇店,但單論味道也算不錯👌🏿百花蛇丸外帶蝦餅若干,我只能說,這蝦丸炸得很香口,蝦片都暗示了一切,名字恐怕是意思意思,味道呢,香口彈牙就是了。海味大拼盤。大家明亮的雙眼看到多少海鮮我的舌頭感覺到蠔豉,魚肚,冬菇,生菜和腐竹,份量依然不多,生菜佔了六成半,醬汁就是蠔油味,叫海鮮拼盤也同樣是意思意思,味道ma,一般🫠終於到了我參加公聯會蛇宴的唯一原因,三蛇湯,一上檯藥材味就撲面而來,油亮的湯色,滾熱的湯汁,相當暖胃但藥材味太重,烏雞味被壓下去,毫無甜味,感覺和以前飲的不是同一個味兒,明明之前可以飲3碗這次一碗停手🤔講真餐飲至此,理應有點飽腹感,但現實中絕無此事,一人半隻乳鴿實為救命稻草,味道跟外間的燒味店一樣,肉汁久違

畢竟是酒樓提供的餐飲,相信也能反映酒樓的功力
經過根本沒人聽的主持人真情表白後正式上菜

海味大拼盤。大家明亮的雙眼看到多少海鮮

這次一碗停手🤔

講真餐飲至此,理應有點飽腹感,但現實中絕無此事,一人半隻乳鴿實為救命稻草,味道跟外間的燒味店一樣,肉汁久違,肉質卻不錯,不過份量還是那一點點

蒸鱔,不吃魚的我由同事口中得知,鱔肉太肥,油味過重,而且有點不夠新鮮

羊腩煲,真心全晚最好食既一味餸,羊腩相當軟滑,馬蹄腐皮都同樣入味,有著點點的膠質口感,非常好吃

蛇汁生菜⋯早前的(海鮮拼盤)就一堆,再來一盤真是無話可說
同時臘味飯也上場,炒得相當乾身,食味很好,煙韌入味,加上最後的幾片冬天當做西瓜?蛇宴也畫上句號😯

整體黎講真是吃氣氛,餐飲體驗相當一般,總感覺前幾年的公聯會蛇宴更好吃,再加上早前蛇店蛇宴太驚艷,真是沒比較沒傷害。吃完腹中依然空虛,回家路上又要去便利商店了
2023-12-20
2023-12-15 1458 瀏覽
原來上次幫襯巳2年前的事了。冬天飯局,朋友提意再去這間傳統"無限時任食火鍋"酒樓。平日也坐無虚席,好彩有預訂。星期日至四,每位$240再加一,可由5:30-10:30pm任食,非常超值現在變了QR code落單,埋單也是拎枱号纸直接去收銀處"自行了事"。服務人員更可專注在服務質素上。清理枱上雜物碗筷和落單後食物上枱也超快喜出望外,自助火鍋食品選擇不小,食物品質也大大提升。QR 落單的鮮蝦,鮮魚雲,手打蝦丸,鮮鱔片,鮮脆肉鲩,花膠,雞子,牛肉,羊肉......也非常新鮮,不是雪藏貸亦有多款台灣,韓國,香港飲品選擇,啤酒也無限暢飲美中不足是糖水(紅豆沙,西米露)供應有限,一大鍋,手快有手慢冇每位加送一客monvenpick(雲尼拿,士多啤梨,朱古力)雪糕
原來上次幫襯巳2年前的事了。

亦有多款台灣,韓國,香港飲品選擇,啤酒也無限暢飲

之前都幫襯過好多次,但今次給我有史以來最不能接受的經曆。洗手間無人清潔,本身使用的人又好自私,用到個洗手間超級污糟。有一格成地水,唔知係乜嘢水再加一堆紙巾在地上,有一格有堆屎在馬桶內,又不沖乾淨才離開,咁大個人自己啲屎都唔沖走,好心啦,另外有一間亦非常污糟,坐板位全部係XX跡,另外有三格係封咗的。當天全部都係本地人,不是旅客。好心食店知道本地人而家質素咁差,就安排一個清潔工人清潔洗手間啦,而家國內啲食店洗手間乾淨過香港不知幾多倍。淨係識話人返去大陸食嘢,又唔諗吓自己管理有幾差。冇晒某款飲料,原來職員私下收埋,只供給某一兩枱客,可能係熟客,呢一啲係好差嘅服務。另外全晚某一廳房一打開門就聞到強烈的煙味,已經見有人反映比酒樓經理知,但仍然整晚一打開門都有煙味。。。。。。。。。
2023-11-06 1495 瀏覽
呢間火鍋係朋友聚會既飯堂呢兩年黎左廿次都有大家都鍾意佢唔限時男士們又鍾意佢啤酒任飲係一間仲keep到廿年前既港式任食火鍋無論味道、款式咁多年都係呢個水準平時火鍋店好少有雞子、粉腸、鵝腸仲有港式糖水自己拎每次食完都送一張「二人同行、一人免費」既卷今次仲做緊四送一呢個價錢冇錯係好多選擇但果種廿年前嘅味道真係出面食唔到
呢間火鍋係朋友聚會既飯堂
呢兩年黎左廿次都有
大家都鍾意佢唔限時
男士們又鍾意佢啤酒任飲
係一間仲keep到廿年前既港式任食火鍋
無論味道、款式
咁多年都係呢個水準
平時火鍋店好少有雞子、粉腸、鵝腸
仲有港式糖水自己拎
每次食完都送一張「二人同行、一人免費」既卷
今次仲做緊四送一
呢個價錢冇錯係好多選擇
但果種廿年前嘅味道真係出面食唔到
2023-11-05
2023-11-05 1212 瀏覽
同班死黨難得約齊腳去打邊爐,我哋又咁多計傾,限時對我哋嚟講唔得啦,俾我搵到呢間冇限時,仲要係任飲任飲嘅,問完佢哋即刻book枱啦😆⋯⋯地方好大不過唔會要行好遠攞嘢食,眼見佢哋有兩個位置係可以攞嘢食嘅,咁啲食物都好豐富嘅,有鵝腸、水魷魚、牛柏葉、飲品等等係自己攞👍🏻牛肉、蝦、鱔片等等係手機落單,落咗單唔係等好耐就有嘢食啦,不過都有問過啲服務員,唔想用手機落單可以點樣,佢哋話有紙可以劃嘅唔覺唔覺已經坐到佢哋閂門,原來我哋由6:30坐到11:00喇,我哋成班女仔又真係太多嘢講啦🤣🤣🤣今晚食得開心又舒服,佢哋又唔會話夠鐘趕你走嘅,當然我哋坐到人哋閂門,係有少少唔係咁好嘅😅😅啲死黨已經話下次打邊爐嘅話,要再嚟呢度喎🤣🤣🤣

啲死黨已經話下次打邊爐嘅話,要再嚟呢度喎🤣🤣🤣
2023-10-30
2023-11-03 745 瀏覽
每次和朋友聚会都会去,食物新鲜,每次去都会点珍寳猪骨窝,最中意海虾和鳝片,浓汁牛筋丸,鲜淮山片。甜品红豆沙都好好食。待员都好好礼貌好好招呼。有时会过来问我们要加点水吗换下碟吗
2023-10-27
  • 珍寳猪骨窝
  • 鳝片,浓汁牛筋丸,淮山
  • 牛胸油
  • 肥牛
12/10/2023晚 一行四人到香港参与夜缤纷夜游香港旅程,第一站到尖沙咀购物,随行亲友发现吃到饱火锅,虽然价钱略高,抱着一试无妨心态便入座,随后发现货不对办,多 款食物需额外加钱,食物大多是素菜,肉类选择少,质素更难以入口,向当晚值班男经理杨生投诉食物大部分客人取后未有添加,饮品柜选择少更不停漏出雪柜内 的污水滴落饮品罐上,酱料区更未见清洁,一名杨姓男经理言语嘲讽自助只有这些食物,如要质素高可加购其他食物例如海鲜类龙虾等,饮品可加购红酒白酒 感觉不受尊重,只系想反映食物质素居然获得如此回覆,对香港再次旅游机会不大,食物大打折扣,价格约每位300港币,回头率极低
12/10/2023晚

2023-10-12
2023-10-23 429 瀏覽
屋企人每一個人都有喜歡食的不同食物,在這裏打邊爐就能夠滿足四位家人不同對食物的要求、牛肉非常新鮮、新鮮海蝦非常好味、淮山性價比非常高、有家人喜歡食羊肉、無論菜、新鮮雲吞、鵝腸等等….今次去連服務態度都有所改善,非常好👍
今次去連服務態度都有所改善,非常好👍
  • 鮮淮山
  • 高質羊肉
  • 新鮮餃  雲吞
2023-10-16 511 瀏覽
日期:2023年10月12號星期四晚當晚同朋友尖沙咀行行下街諗住揾間火鍋舖食,向商場樓下見到廣告牌話有任食火鍋就上去試下,一試既中伏。食物: 種類少,飲品款式少,牛肉硬到柴皮咁,好多食物要加錢先有,鱔片腥到不得了服務: 舊式酒樓作風,員工態度惡劣,收銀女仕十問九唔應,追問要電腦單據發俾氣鬧人,反映比部長楊生聽仲話返你轉頭,果然保留傳統風格。環境: 空間環境算大但冷氣不足,場內有多部風機,空氣依然感到侷促。總括: 可一不可,無下次
日期:2023年10月12號星期四晚

總括: 可一不可,無下次
2023-10-12
2023-09-28 635 瀏覽
今次去咗尖沙咀德興任飲任食火鍋👍🏻呢度吾限時任食好好👍🏻湯底同食物種類多,有肥牛羊卷肉又有鱔片,牛舌片金錢展,自助吧又有好多菜同丸拎👍🏻可以慢慢食到飽🤗又有啤酒任飲,同朋友傾計一流
2023-06-11 2286 瀏覽
晨早嚟到尖沙咀,見到德興酒樓諗住上去飲早茶,點知冇早茶供應,只得全日茶市早上8:00至16:30,不過都即管試下😆🥢德興蝦餃皇$38.5新鮮熱辣,餡料實泵泵而且非常juicy,裡面全部都係蝦肉,唔覺有豬肉喺裏面,餃皮煙韌但非常薄身🥢蒜蓉蒸鮮魷 $35蒜蓉味非常香濃,鮮魷爽口彈牙但又唔會過韌,魷魚份量比較少,不過裏面仲有兩舊麵筋🤣🥢韭黃鮮蝦腸 $38.5粉皮比較腍身,蝦肉冇蝦餃及蝦角咁鮮味,呢款麻麻地🥢沙律明蝦角 $35皮脆熱辣辣,內裏餡料充足,蝦肉爽彈有鮮味呢間酒樓最好嘅就係…如果只得兩人飲茶,但係又想食多啲款式,有部份點心提供兩件選擇👍不過呢度嘅侍應服務態度確實有待改進🤭

🥢德興蝦餃皇$38.5

🥢蒜蓉蒸鮮魷 $35

🥢韭黃鮮蝦腸 $38.5
粉皮比較腍身,蝦肉冇蝦餃及蝦角咁鮮味,呢款麻麻地

🥢沙律明蝦角 $35
皮脆熱辣辣,內裏餡料充足,蝦肉爽彈有鮮味

不過呢度嘅侍應服務態度確實有待改進🤭

2023-06-06 1724 瀏覽
星期日位於尖沙咀食晚餐,居然可以有任飲任食無限時嘅火鍋,食物亦相當不錯,$275一位連加一。食物方面,肥牛,蝦,牛舌,牛展,魚腩骨,鱔片,新鮮,值得推介。服務收碟快,所點的食物沒有漏單問題,上菜快,服務員親切坐得舒適,地方闊落
收碟快,所點的食物沒有漏單問題,上菜快,服務員親切
坐得舒適,地方闊落
2023-05-21 2102 瀏覽
同朋友出開尖沙咀,心血來潮想食港式火鍋,朋友介紹呢間酒樓,星期六日唔使$300全包,計埋加一,抱住冇期待嘅心情試吓🙈上到去覺得位置好寬敞,枱同枱之間有距離,大致上好多人都係火鍋。首先揀咗湯底,有10幾款選擇,有普通嘅麻辣湯底,清湯,沙嗲湯,麻辣雞煲,胡椒豬肚雞煲,我哋揀咗東瀛海鮮鍋,湯底本身有蝦,蜆,墨魚仔,青口,麵豉湯底。某啲食材喺出面自己夾,普通急凍鋪賣嘅丸類,牛柏葉,水魷,豬腸,牛肚都有。另外豆製品,蕃茄蘿蔔粟米,菜都有幾款選擇,全部自己拎。如果唔夠飽,有出前一丁烏冬自己拎。其他肉類,例如肥牛,牛腱,滑雞,羊片,同埋其他海鮮,就係用紙自己tick,其中比較有驚喜嘅係:白鱔片,脆鯇魚骨腩,有魚油香😋飲品選擇方面,有糖冇糖都有,亦有兩款啤酒選擇,餐後每人可以選擇一杯movenpick雪糕,中式糖水有兩款,當晚係紅豆沙同埋南瓜西米露。總括嚟講,食物質素正常,沒有漏單情況,職員態度良好,下次可以再嚟~~~~

2023-05-20
  • 肥牛
2023-02-14 3037 瀏覽
到左現場先講今日不可用優惠券,但優惠劵係沒有寫明2月14日不可用,仲叫我地成家人明天再去先用!簡直當我地係儍仔!不知所謂!不誠實食店,次次都冇蝦食,決定轉身走人!
2023-02-09 2679 瀏覽
平時親戚聚餐都會係德興酒家訂枱食圍菜今日出到尖東想搵地方飲茶其中親友提議上去試下呢度點心上到去左邊就係飲茶區域地方幾大算整潔,反而人手略不足-睇過點心紙,都有唔少選擇,點心仲做緊優惠值得一讚係點心有得只揀2件啱哂人數少都可以食多幾款蘿蔔絲酥餅呢款點心而家好少見到,外脆內軟且比較濕潤蠔皇叉燒包包皮鬆軟綿密,餡料香濃而肉汁四溢黃金流心包包皮軟熟,搣開即刻流心,奶黃夠香又可口德興蝦餃皇外皮薄而煙韌,蝦夠大而爽口蟹籽燒賣皇賣相靚仔,食落鮮美多汁蜜汁叉燒腸腸粉皮厚薄適中而軟滑柔韌,叉燒質嫩多汁鳳爪排骨煲仔飯上菜時已經好香,賣相吸引鳳爪細膩柔軟又入味,排骨香嫩爽滑飯粒粒分明,仲有飯焦,非常滋味凍焦糖燉蛋,蛋味香濃,甜味適中凍薑汁雙皮奶,薑味較淡,質地滑嫩整體點心幾有質素,價錢中上,坐得舒適只係點心出得較慢,同好難搵人加水及跟單茶位每人$12就比較貴,而茶係一般
平時親戚聚餐都會係德興酒家訂枱食圍菜
今日出到尖東想搵地方飲茶
其中親友提議上去試下呢度點心
上到去左邊就係飲茶區域
地方幾大算整潔,反而人手略不足
睇過點心紙,都有唔少選擇,點心仲做緊優惠
值得一讚係點心有得只揀2件
啱哂人數少都可以食多幾款

蘿蔔絲酥餅
呢款點心而家好少見到,外脆內軟且比較濕潤

蠔皇叉燒包
包皮鬆軟綿密,餡料香濃而肉汁四溢

黃金流心包
包皮軟熟,搣開即刻流心,奶黃夠香又可口

德興蝦餃皇
外皮薄而煙韌,蝦夠大而爽口

蟹籽燒賣皇
賣相靚仔,食落鮮美多汁

蜜汁叉燒腸
腸粉皮厚薄適中而軟滑柔韌,叉燒質嫩多汁

鳳爪排骨煲仔飯
上菜時已經好香,賣相吸引
鳳爪細膩柔軟又入味,排骨香嫩爽滑
飯粒粒分明,仲有飯焦,非常滋味

凍焦糖燉蛋,蛋味香濃,甜味適中
凍薑汁雙皮奶,薑味較淡,質地滑嫩

整體點心幾有質素,價錢中上,坐得舒適
只係點心出得較慢,同好難搵人加水及跟單
茶位每人$12就比較貴,而茶係一般