2016-10-26 1112 瀏覽
等左好耐,又等到午餐出梅子蒸排骨飯喇住區內咁多年,由勵揚可以擺街食到佢地開埋糖水鋪,水準依然keep得到午餐通常月尾先有呢個飯叫,抵食大大碟飯,排骨都好多舊,酸酸甜甜好開胃,唔覺唔覺就食晒
等左好耐,又等到午餐出梅子蒸排骨飯喇

梅子蒸排骨飯
梅子蒸排骨飯
2016-09-01 835 瀏覽
好難得同男朋友係平日朝早會一齊落街食早餐,今日佢番晏又就到我時間,咁就去食個靚早餐再番工❤️❤️早餐加咗$2🤔不過都合理既男朋友就叫咗叉燒米線配奄列多士,米線煮得有啲耐,所以冇咩口感,太軟身湯底味道都較為淡😔但個奄列就好正,蛋整得好滑,裏面亦好多火腿,咸味適中多士亦烘得好脆👍🏻我自己就食魚柳煙肉太陽蛋🍳個魚新鮮出黎,好脆但冇平時食快餐店個種魚味,魚味較淡,似食整一塊炸野,唔係魚柳🙈最鐘意飲奶茶既我,覺得成個早餐既精髓就係呢杯,茶餐廳黎講佢真係沖得幾好,好滑,茶同奶味適中💃🏻💃🏻
早餐加咗$2🤔不過都合理既
早餐
2016-04-01 1118 瀏覽
今天遲了享用午餐,見時間已經2點半了,剛好一人在天水圍,簡單找了間最近的茶餐廳。 門口很多雜物 屋邨小店,相對價錢也相宜 一坐下便有店員服務,但我見已兩點多,便叫了一個下午茶餐乾炒牛河加一杯凍檸茶。 店內坐滿食客 食物方面:河粉份量頗多,吃了半碟已很撐了,味道也適中不膩,河粉新鮮滑流,牛肉片肉質稔小插曲:當我在等待美食時,店員突然間將那碟乾炒牛河從我的手側飛出來,店員沒說一聲的情況下我的衣服已被染污了,最生氣是他道歉一聲也沒有,其實好老實,我唔會再光顧這店了,除了食物美味以外,環境衛生及店員服務也是食客會看見及感受的,希望這店能加以改善。

門口很多雜物

屋邨小店,相對價錢也相宜

店內坐滿食客

乾炒牛河
2016-03-31
  • 乾炒牛河
2015-10-06 1012 瀏覽
今日放工放好夜,住天水圍既人都知天水圍無野食之餘,如果夜左真係無咩選揀。之前食過幾次呢間都覺得佢幾好,所以今晚就揀左呢間。叫左個沙嗲金菇肥牛炒河。 我覺得味道係唔差既,好有獲氣既 ,但我覺得好少金菇同肥牛,就有好多河粉。所以感覺上成日都食緊d 河粉咁。之前食過d 椒鹽既小菜,我就覺得好好食同份量好多,我會推介大家食椒鹽既野。  價錢有上升過,但仍然覺得算合理。下次會再食,不過會叫埋椒鹽野食,哈哈!

我覺得味道係唔差既,好有獲氣既
金菇肥牛炒河
2015-09-24
金菇肥牛炒河
2015-09-19 470 瀏覽
叫左個辣子雞飯,外賣單寫$45,黎到收$50,算。辣子雞份量很少,而且椒比較多,我都算。但我除左食左半舊雞中翼(圖左上角已吃),其他都係雞頸雞骨同雞皮,完全無肉食囉。一直以黎覺得勵揚的食物大份足料好味道,所以雖然價格比附近幾間快餐店貴少少,我都堅持幫襯,但依架淪落到咁既質素,以後唔知食乜好!
叫左個辣子雞飯,外賣單寫$45,黎到收$50,算。
辣子雞份量很少,而且椒比較多,我都算。

但依架淪落到咁既質素,以後唔知食乜好!
2015-09-19
40 分鐘 (外賣送餐)
2015-06-03 396 瀏覽
屋企樓下既其中一間茶餐廳,陪屋企人食飯既好地方,好朋友吹水既聚腳地,呀叔呀伯飲酒既不二之選!其實自從搬左出去住之後就好少係呢到食飯,之前無論中午放飯又好,係屋企叫外賣又好,同屋企人食飯,朋友吹水都好,唔知點解永遠都係揀勵揚。之前呢間茶記都叫算''大''間,加有少少似大排檔,因為佢會霸埋出面D位泥做,不過近幾個月好似食環署打壓左之後就好似無得咁做,所以今次去呢到食飯,硬係覺得少左D野。咁分開堂食同外賣咁講,堂食先!咁如果下午堂食既話,佢會提供4-5個特餐比你,30蚊左右,有飯有粉,正常都會揀得到食咩!除左特餐之外,咁當然都可以揀餐牌既野食啦,但之不過餐牌上既野食真係太多,多到揀唔到,突然會有選擇困難症!粥粉面飯樣樣齊,種類多,基本上你叫得出佢就整得出,不過就40蚊左右!不過嫌煩煩就揀返特餐啦。午餐通常都係叫D碟頭飯或者炒粉面,基本上5—10分鐘就送到,唔洗等好耐,味道都高質,係多油左少少!咁如果夜晚堂食既話,當然就叫小菜啦!都係啦,小菜應有盡有,叫得出就整得出!離遠聞都香噴噴,穫氣夠,味道更加係一流,價錢就80蚊左右啦。咁我呢晚三個人食叫左三個菜,酥炸鮮魷+沙嗲肥牛煲+小炒皇,三樣味道都

咁如果夜晚堂食既話,當然就叫小菜啦!都係啦,小菜應有盡有,叫得出就整得出!離遠聞都香噴噴,穫氣夠,味道更加係一流,價錢就80蚊左右啦。咁我呢晚三個人食叫左三個菜,酥炸鮮魷+沙嗲肥牛煲+小炒皇,三樣味道都幾好,份量都足,但係嫌咸左少少!

咁外賣方面就一般啦,聽電話果個態度經常都好差,叫左外賣都好似得罪左人咁!外賣時間就半粒鐘至1粒鐘,算係接受到既!不過勤大家唔好叫湯面啦,因係湯同面係唔會分開擺,如果1粒鐘先送到就真係唔知食咩好!

Overall 味道高質,份量足,抵食!只不過有一點要注意係衛生問題,可能間野算係舊同''大排檔'',比部分人既印象係污糟,當然有人覺得係風味啦,見人見智。另外地下真係好油,一下唔覺意就冼腳!
2015-05-31
2014-12-22 630 瀏覽
今日諗住去食早餐 點知岩岩好過左5分鐘食唔到周圍行下睇下附近有咩好食 又冇乜心水諗極都諗唔到 是是但但走左去E間勵揚餐廳到食一入到去冇人問我幾位 算啦 見岩岩好得一張抬冇人坐諗住快手食完就走點知冇人執抬 好dirty 上手食完野d汁又搞到成抬都係 諗起都想嘔叫左個4寶丸薯粉 黎到後食左啖 真係覺得自己係到唔知係到食緊乜個湯底係完全冇味 好似就咁用清水煮出黎緊食食下仲要冇啦啦有塊膠 我頂..果刻真係想嘔 即刻已經食唔落埋單走人
今日諗住去食早餐 點知岩岩好過左5分鐘食唔到
周圍行下睇下附近有咩好食 又冇乜心水
諗極都諗唔到 是是但但走左去E間勵揚餐廳到食
點知冇人執抬 好dirty
上手食完野d汁又搞到成抬都係 諗起都想嘔

個湯底係完全冇味 好似就咁用清水煮出黎緊
2014-12-22
$26 (早餐)
2013-05-12 618 瀏覽
之前兩次叫外賣都要等一個鐘有多,但我係住係對面馬路咋啊,d野凍曬都算。聽電話個個女人,語氣差到p k...好了第三次打去只係問左兩句,轉可樂幾錢同有咩餸選擇姐,個亞姐幾很串呀 ,下次諗好想食咩先打黎,我地好忙,有好多電話外賣架!!!嘩,火都嚟。永遠不會再叫。

聽電話個個女人,語氣差到p k...
好了第三次打去只係問左兩句,轉可樂幾錢同有咩餸選擇姐,
個亞姐幾很串呀
,下次諗好想食咩先打黎,我地好忙,有好多電話外賣架!!!
嘩,火都嚟。永遠不會再叫。
題外話/補充資料: omg.. wt the hell... never eat again
2013-05-09
60 分鐘 (外賣送餐)
  • 態度差燒包
2012-10-31 502 瀏覽
坐在輕鐵路軌旁夜宵,傾下計飲下啤酒,一樂也。食到晚上一點都仲係好熱鬧,氣氛唔錯。點了8個小菜,有椒鹽鴨舌,鹹魚容炒芥蘭,蜆仔拉拼菜脯,生炒排骨,蒜泥炒菜心,小炒王,XO醬田雞煲,雜菜煲。食大排檔生炒骨不可少,可以試出夠唔夠鑊氣>結論係無驚喜。椒鹽鴨舌,炸得過火。我們原本是叫炒什菜,結果黎左個雜菜煲,仲係水汪汪果種。小炒王都幾好味,如果加埋魚干就更完美。食物有點偏鹹符合大排檔口味。XO醬田雞煲,骨多脾少,都幾好味。

食大排檔生炒骨不可少,可以試出夠唔夠鑊氣>結論係無驚喜。
椒鹽鴨舌,炸得過火。
我們原本是叫炒什菜,結果黎左個雜菜煲,仲係水汪汪果種。
小炒王都幾好味,如果加埋魚干就更完美。
食物有點偏鹹
符合大排檔口味。
XO醬田雞煲,骨多脾少,都幾好味。
題外話/補充資料: 燈光太暗,唔係睇得好清楚枱面的餸菜。
2012-10-27
2012-05-24 356 瀏覽
又去勵揚食晚飯,論食材及廚藝冠天水圍,唯食客太多有點噪吵,特別是母親節,因為母親大人好嘴刁,叫咗幾個廣東小菜母親大人都讚有水準,以後她發惡時,再帶她去勵掦氹氹她,好方便。晚飯小菜好多款式,足本落料,因太好味,碟碟美人照鏡,最正係碟豬扒,又冧又厚,啖啖肉香,而家都好回味。雖然價錢是全條食街最貴,攤分後以人頭計又好合理,可接受,其他酒樓坐地起價兼食工場貨, 起碼食物有水準有保證,自己買餸回家煮仲貴,不如去勵揚大食一餐。次次去都咁多人,下次早的避開人潮會舒服D.

次次去都咁多人,下次早的避開人潮會舒服D.
2012-05-12
母親節
  • 炸豬扒
2011-01-09 306 瀏覽
前幾日.食左碟又貴又難食的餐蛋麵.前2日我剛巧在天水圍散步.經過呢間食店...呢次叫餐蛋通...其實呢間食店,有粉麵同粥食...不過在茶餐廳.選通粉.都無錯啦!!前2日..49元,食同一種食物,今次24元....呢間店8成人客都坐店外,而我.當然入店內坐...環境,像大排檔坐膠椅,有少數卡位.至於服務,不要,要求太多,店員.機本上都不發一言...不過絕對無黑面...凍華田..奶味濃...華田粉又落得足夠......又大杯.無可批評餐蛋通:上枱時熱到入唔到口,通粉...彈牙...餐肉,軟軟林林...香口.....蛋是熟蛋,不過是即煎的....呢碗餐蛋通.比我想像中好食前幾日...落左地獄.今次上返天堂...天水圍好難搵一間有水準的食店...我係在呢條街認真地選過的.黑仔的我....中返次...哈

黑白淡奶
黑白淡奶
2010-05-15 195 瀏覽
一個月前師傅黎過呢間食店, 印象不差, 感覺都可以, 仍記得話會黎試小炒, 不過喺試小炒之前, 師傅決定再黎呢度試埋個下午茶先, 美其名為試食, 實情係呢頭選擇不多; 就係咁樣師傅就入左去呢間食店!入到食店人唔算太多, 求其搵個位就坐底, 坐底就睇到個下午潮州粉麵餐, 見都幾吸引就瞄住個餐牌揀樣野食啦; 師傅本來想柯打牛腩, 但見個餐牌大大隻字寫住潮州兩個字, 於是即刻轉軚, 應該柯打碗潮州米穩陣d, 餐飲係凍檸茶; 由於師傅恐怕份量太少, 決定加多碟炸魚皮!最先登場嘅當然係炸魚皮, 師傅第一時間即食, 炸魚皮都算得上脆口, 但談不上鬆脆, 皆因咬下去有少少硬, 令到牙肉有少少痛, 呢下師傅即刻覺得炸魚皮己變為雞肋了, 真的無心戀戰; 再講魚蛋米等嘅時間頗耐, 但師傅真係唔係好明點解會咁耐喇, 理論上魚蛋應該喺個煲有, 就算即刻放幾粒落去滾, 都應該好快熟, 冇理由需時咁耐, 師傅真係有d費解; 望穿秋水終於等到魚蛋河, 第一時間師傅即刻試下湯底, 湯底望埋去清, 入口後發覺味精好重, 絕對唔掂, 師傅心知不妙, 似乎又賴野喇, 但仍然要硬著頭皮完成埋餘下賽事; 魚蛋米一碗有七粒魚蛋,

最先登場嘅當然係炸魚皮, 師傅第一時間即食, 炸魚皮都算得上脆口, 但談不上鬆脆, 皆因咬下去有少少硬, 令到牙肉有少少痛, 呢下師傅即刻覺得炸魚皮己變為雞肋了, 真的無心戀戰; 再講魚蛋米等嘅時間頗耐, 但師傅真係唔係好明點解會咁耐喇, 理論上魚蛋應該喺個煲有, 就算即刻放幾粒落去滾, 都應該好快熟, 冇理由需時咁耐, 師傅真係有d費解; 望穿秋水終於等到魚蛋河, 第一時間師傅即刻試下湯底, 湯底望埋去清, 入口後發覺味精好重, 絕對唔掂, 師傅心知不妙, 似乎又賴野喇, 但仍然要硬著頭皮完成埋餘下賽事; 魚蛋米一碗有七粒魚蛋, 魚蛋入口勁粉而且唔彈牙, 絕對唔爽, 就如師傅一樣食得唔爽; 米粉普普通通, 無咩特別; 而凍檸茶茶底不算香濃, 茶味唔夠檸檬唔香, 好一般!

總括黎講呢碗味精魚蛋米水準絕對唔合格, 服務一般, 環境清潔乾淨, 價錢係算平, 廿二蚊一個下午茶餐, 加兩蚊凍飲, 魚皮都係十雞, 以價錢黎講可以啦; 講真師傅真係唔知淨係魚蛋唔得定係潮州粉麵都唔得呢? 不過好肯定係魚蛋唔爽, 食得唔爽! 有可能牛腩會更好, 但亦可能更甚; 師傅短期內唔會再去, 是次真係比唔到笑臉喇, 唔喊係唔想咁快判佢死刑咋!
餐牌
凍檸茶
魚蛋米
炸魚皮
餐牌
2010-04-03 149 瀏覽
啱啱睇完食家 『Yan~*』嘅食評, 令師傅胃口大開, 非常之想去試下, 可惜呢一區堪稱 『山卡啦區』, 如果唔係喺呢頭住都好難會喺呢頭食野, 所以師傅都好難約到咁多朋友入黎食, 唯有自己單拖去試一試啦, 於是就決定揀呢間食店作為是日午餐!去到食店都唔算太多人, 可能過左放飯時間, 店內環境唔算特別大, 求其搵個位坐底後, 就睇下有咩好食啦, 最後見到個是日午餐餐牌都頗吸引, 師傅就柯打碟黑椒雞扒火腿腸仔飯同餐飲凍檸茶作為呢餐嘅主菜!等嘅時間都算耐, 但好明顯係即叫即整, 如果唔趕時間都幾好架; 所以凍檸茶就首先登場, 凍檸茶茶底不算香濃, 茶味唔夠之餘仲有少少澀口, 而檸檬亦不算香, 但勝在夠凍, 一般啦; 而黑椒雞扒火腿腸仔飯賣相不錯, 黑椒汁夠香但唔夠辣, 如果再辣少少相信會更惹味; 雞扒唔算太大塊亦不算細塊, 煎得甚香且肉身算滑, 但雞皮未算煎到脆, 仲帶少少乾身; 火腿就有煎過, 味道可以, 而腸仔就略嫌咸左少少, 加上白飯本身都幾硬, 整體都可以啦!總括黎講食物質素尚可, 服務就普普通通啦, 環境亦算清潔乾淨, 價錢就可以啦, 廿七蚊個餐再加兩蚊凍飲, 埋單唔過三十, 都算

總括黎講食物質素尚可, 服務就普普通通啦, 環境亦算清潔乾淨, 價錢就可以啦, 廿七蚊個餐再加兩蚊凍飲, 埋單唔過三十, 都算抵食; 食完之後師傅諗左好耐, 究竟呢個食評應該係笑臉定普通臉呢? 因為飯完後師傅唔覺得有咩驚喜, 莫非小炒會更出位? 但最後師傅決亦定比個笑臉, 用意鼓勵大於一切, 希望可以繼續努力; 有機會師傅都會再黎, 更加有興趣試下個d小炒, 希望到時夠腳啦!
凍檸茶
黑椒雞扒火腿腸仔飯
2010-04-03
黑椒雞扒火腿腸仔飯
2009-11-07 128 瀏覽
多得友人介紹,才知道天水圍除了客家好廚,原來還有其他的好吃點,真是值得鼓勵讚揚! 食店位於天恆食街俊宏廣場地下,對著輕鐵路軌開餐,頗有大排檔風味。是個打完波的夜晚,大家盡情點了不少菜式: 鼓椒炒蜆-友人的推介之一,不過是既的蜆隻偏屑,肉地不夠多;相比之下調料及醬料就顯得過多,整體味道偏咸了。 沙爹肥牛煲-整煲加入不少菠蘿粒,其酸甜清新與沙爹味互相平衡,效果惹味又開胃,肥牛與粉絲又入味且滑,真是令人吃個不停! 炸魚扣-魚扣即是魚胃,小妹也是首次得嗜;店方烹調得宜,魚扣一點腥味也沒有,反而酥香脆身又可口,下酒一流! 辣子雞-川妹子也估不到,小小街店將這味川菜演繹得不錯,雞粒辣勁十足,相當刺激;如加多幾分花椒營造麻香,就會更到家!  中式煮豬柳-類似京都骨的甜酸甜酸口味,調味普通;而豬柳也肉質過實,整體一般。 酥炸鮮魷-薄薄一層炸粉,包裹新鮮富彈性的魷魚,鮮香又美味,好吃! 鼓汁蒸大鱔-不錯的調味,不過大鱔未夠肥美,食時滿足度扣了分~ 金銀蛋煮白菜仔-皮蛋與雞蛋下得鬆手,清淡中又滋味可口,又是吃到不能停口! 街店酒水自備,啤酒、白酒隨意買來,店方會主動提供冰桶;加上4碗白飯,埋單也才人均$7

街店酒水自備,啤酒、白酒隨意買來,店方會主動提供冰桶;加上4碗白飯,埋單也才人均$70有找,十分之抵食呢!

而整晚唯一飲恨的,是友人大力讚好的蟶子沽清;難得天水圍有此不錯食店,返炒是必然的,下次一定要提早來吃這味!
鼓椒炒蜆
辣子雞
酥炸鮮魷
金銀蛋煮白菜仔
2009-09-27 83 瀏覽
外賣叫兩個下午茶餐, 成四十鐘都送唔到, 打電話催都無用, 咁最終要出街打電話去話唔要, 只係講"咁好啦, bye bye!" 然後收我線. 因為根本無食到, 食物質素無從稽考. 但係咁嘅服務, 食完都一肚氣啦!!!

2009-09-27