2019-01-10 658 瀏覽
大圍,雖然交通方便,但食完飯可以飲野既地方,真係冇乜選擇。係OpenRice 搵左一倫,終於俾我搵到呢間cafe. Cafe分兩層,以賣小食和飲料為主。雖然,食物選擇不多,但每樣都做得出色。溫泉蛋意粉,芝士配蛋汁,令到個意粉好香好滑。芥末牛柳粒和哈蜜瓜巴馬ham, 一囗一啖,最啱傾計飲野食,送酒一流。值得一提的是,餐廳雖然有酒賣,但亦歡迎客人帶酒來,每枝收$50元開瓶費。相比起去隔離酒吧,一杯啤酒要收$90,最後我地由八點半,坐到十一點,又唔轉場,俾$100開左兩枝酒,真係大家都好。
大圍,雖然交通方便,但食完飯可以飲野既地方,真係冇乜選擇。

溫泉蛋意粉,芝士配蛋汁,令到個意粉好香好滑。

2018-02-23
2018-04-02 738 瀏覽
很久沒來吃飯了,menu跟之前有點不同,比之前有更多選擇。menu的本身也換了比較耐用的膠片,不會像之前那樣用做舊的紙,結果愈揭愈爛🙈一班朋友吃飯,訂了8時的檯,大懵的我記錯時間,7時半就到了。他們很好的讓我先坐下,但位置剛好對正冷氣出風口,跟他們要了一杯熱水後再請他們調較一下風口。說實在的我也很不好意思,還好他們都很友善地幫忙!↑冷盤的墨魚不錯,半熟的口感很好!↑豚肉闊麵,味道不會太濃,闊麵的煙韌度剛剛好,只是豚肉稍韌,很難咬得開↑Pizza 味道一般,餡料不多,還好夠薄夠脆!↑拼盤味道普通↑不小心點了一樣味道的risotto 和fregula。這裡的risotto 是煮得較軟身,個人覺得okay; fregula的口感煙煙韌韌的很有趣。可是這2個麵食都很鹹!除了鹹味基本上都吃不出其他味道,調味方面需要改善一下了⋯⋯總的來說裝飾和服務都不錯,但食物味道方面要加油了!

↑冷盤的墨魚不錯,半熟的口感很好!

↑Pizza 味道一般,餡料不多,還好夠薄夠脆!

↑拼盤味道普通

總的來說裝飾和服務都不錯,但食物味道方面要加油了!
2018-03-18 487 瀏覽
本身叫了個all day breakfast 同 黑茸露磨菇長通粉,出到黎兩樣食物味道真係普普通通,跟之前相比,簡直兩回事。最攪笑係食西餐用個碗來裝,此外,員工態度懶散,叫了杯咖啡居然都可以無落,再追都唔係即刻跟進,這間餐廳真係無下次!
2018-03-18
2018-03-10 458 瀏覽
放工後剛巧見到朋友,於是相約tea 一tea ,就近近地過了大圍覓食。4點多,又不想打算吃粉麵飯之類於是去了幽靜的古樸年代。環境方面,燈光幽暗,合適輕鬆聊天,也有提供一些小遊戲道具,不過朋友跟我也餓了手,也就著眼於食物了,一人點了一個all day breakfast,一份英式,一份美式,開心share,水準平均,份量合理,最出色係benedict蛋,滋味!那裡是可以再次到訪的談天好地方。

4點多,又不想打算吃粉麵飯之類於是去了幽靜的古樸年代。

那裡是可以再次到訪的談天好地方。
2018-02-15 638 瀏覽
約jor fd大圍食飯又想食西餐,之前食過哩間lunch覺得唔錯~於是揀jor哩間。點知..價錢與份量不成正比。我地5個人,嗌jor以下嘢食:1、千島醬蜜桃pizza2、水城雞翼3、炸芝士4、兩份芝士薯條5、香草意粉除jor薯條(其實都60蚊一碟)之外,其他都超級細份仲要好貴我真係o曬嘴。60蚊6粒炸芝士,一人10幾蚊落肚?60蚊5隻雞翼......我真係想返台。98蚊一兜一人份意粉...lunch set都係58...會唔會貴得有啲離譜呢?個pizza...okay啦。我都無說話好講當然我地有嗌酒,但撇除酒精後,每人120。但係唔知自己入jor乜落肚...
約jor fd大圍食飯又想食西餐,
之前食過哩間lunch覺得唔錯~
於是揀jor哩間。點知..價錢與份量不成正比。

我地5個人,嗌jor以下嘢食:
5、香草意粉

除jor薯條(其實都60蚊一碟)之外,
其他都超級細份仲要好貴

我真係o曬嘴。

60蚊6粒炸芝士,一人10幾蚊落肚?
60蚊5隻雞翼......我真係想返台。
98蚊一兜一人份意粉...lunch set都係58...
會唔會貴得有啲離譜呢?
個pizza...okay啦。我都無說話好講

當然我地有嗌酒,
但撇除酒精後,每人120。
但係唔知自己入jor乜落肚...

細份到呢😂  承惠98蚊
2018-02-13
2018-01-28 509 瀏覽
今日同屋企人黎到沙田大圍,路經見到一間好復古嘅店鋪。睇到個menu覺得唔錯,就忍唔住誘惑入去high tea。裝修復古,感覺休閒。雖然當時人多,但卻感覺一d都唔逼,空間寬敞。我地叫咗一個芝士焗薯條,玫瑰咖啡,美式咖啡,同Latte。咖啡味十分濃郁,口感唔會好似出面一半大型連鎖店有略酸的味道。薯條亦都香脆,芝士味香濃!嘆住咖啡玩住UNO,同屋企人渡過一個休閒下午。呢間coffee shop絶對可以幫襯再幫襯~

嘆住咖啡玩住UNO,同屋企人渡過一個休閒下午。
呢間coffee shop絶對可以幫襯再幫襯~
2018-01-13
下午茶
2018-01-22 301 瀏覽
這是一間裝修有特色,風格的cafe,很有feel~適合三五知己來吃。我跟一個朋友選了坐在類似bar 枱的位置,隔著玻璃會望到其他食客(如下圖),感覺有點搞笑😂(不過因為是平日,所以人不多)至於食物,我選了牛肉漢堡午餐。嗯。漢堡的配菜好像有點少,漢堡皮有點硬,牛肉雖然夠厚,分量挺足,但味道一般。而且因為它基本上只有包夾著牛肉,所以咬下去的層次不夠豐富。畢竟不是專吃漢堡的地方,不推薦漢堡啊~~~🙅🏻🍔 可以試其他食品吧。而薯條也炸得不好吃,優點是份量多🤦🏻,吃得出真的是用薯仔炸的,但炸得太硬,沒甚麼調味粉。嗯。

2018-01-20 210 瀏覽
今日放lunch同同事去古樸年代;其實唔係第一次去啦~就係貪佢環境唔錯,最緊要食物好味嘛。因為lunch所以我地每人嗌jor個set lunch,我嗌jor 黑松露菇菌長筒意粉~配蘋果紅茶味道唔錯~而且唔會好膩;我自己再DIY加好多芝士粉同tabasco;最後帶點辣味酸味好喜歡。不過唔鍾意既都可以原汁原味食,都好好味。我覺得哩間餐廳好適合夜晚同fd過黎食,聽聞星期五晚仲有music live,就算假日都可以過黎輕鬆下。
今日放lunch同同事去古樸年代;
其實唔係第一次去啦~
就係貪佢環境唔錯,最緊要食物好味嘛。

因為lunch所以我地每人嗌jor個set lunch,
我嗌jor 黑松露菇菌長筒意粉~配蘋果紅茶

味道唔錯~而且唔會好膩;
我自己再DIY加好多芝士粉同tabasco;
最後帶點辣味酸味好喜歡。

不過唔鍾意既都可以原汁原味食,
都好好味。

我覺得哩間餐廳好適合夜晚同fd過黎食,
聽聞星期五晚仲有music live,
就算假日都可以過黎輕鬆下。
2018-01-16
  • 水牛城雞翼
  • 古朴特式小食拼盤
裝修環境好令,鋪頭仲有2層。出面又有位可以帶狗仔坐。咖啡好飲,拉花都令。 下午茶唔貴。個鐵鍋仔芝士薯條樣好令,不過食落5知點解無咩芝士味。 薯條粗身好食。好full 架原來。之前網上介紹話好正不過我覺得1般。都係特色行先
裝修環境好令,鋪頭仲有2層。出面又有位可以帶狗仔坐。

咖啡好飲,拉花都令。

下午茶唔貴。

2017-12-16
下午茶
2017-11-26 639 瀏覽
沙田大圍火車站附近有一間好有文青feel既咖啡店,幾有特色嘅餐廳,入去試一試,叫咗午市套餐w2黑松露野菌忌廉尖通粉,w3溫泉蛋卡邦尼意粉,w7黑松露蜜糖雞扒配寛條麵,每個餐都唔跟餐飲,要加$25就有一杯特飲,e度出名糸咖啡牙,所以四個人,有三個人都叫咖啡牙,黑松露野菌忌廉尖通粉,正,超香既黑松露,而且非常多菌,個忌廉汁又非常香順同非常濃郁!另外一款,溫泉蛋卡邦尼意粉,又系要介紹推介之一,個溫泉蛋做得非常好,一叉落去,順滑既蛋汁就流晒出嚟,非常配合個卡邦尼醬汁,味道融為一體,w7黑松露蜜糖雞扒配寛條麵,非常差勁,寛條麵冇味道非常淡口!雞扒非常(鞋十十)完全冇黑松露蜜糖味道,😨😭😭飲料方面,焦糖咖啡,香濃嘅焦糖味又有咖啡香濃,正,而芒果梳打就一般,冇特別,室內嘅環境一流,注意有加一服務費
w2黑松露野菌忌廉尖通粉
焦糖咖啡
  • 黑松露野菌忌廉尖通粉
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
2017-11-22 413 瀏覽
之前有次平日午餐食咗呢一間cafe嘅溫泉蛋卡邦尼意粉~ $58包即磨咖啡唔洗加一, 仲有免費wifi享用~ 可能係平日所以只有三四枱人, 人少少任坐hea下都唔錯!卡邦尼意粉入面嘅材料都好豐富, 有溫泉蛋, 好多煙肉同洋蔥, 仲有好多唔同嘅菇菌類, 加埋啲意粉大大碗~好足料! 意粉煮得啱啱好, 軟硬適中, 口感夠晒al dente~ 個汁亦都整得幾好食, 忌廉味好香, 口感好creamy但又唔覺得"漏", 真心覺得幾有水準! 係呢一年食過最好食嘅卡邦尼意粉~反而即磨咖啡就真係比較遜色, 個人覺得都幾苦澀, 加咗兩包糖先覺得好啲咋! 作為cafe嚟講, 咖啡就真係唔多合格了!希望他們會多多改善吧.

2017-11-16
2017-11-21 369 瀏覽
抱着有點期望去嘗試這間餐廳,選擇了中午時段去光顧。當天是星期天,餐廳供應set lunch。看了Menu一會兒,有點困惑,因為不知道set lunch包的是什麼。原來set lunch只是一個主菜而已什麼都沒有包在內。若要咖啡或飲品則要付出額外$20。點了肉醬意粉,意粉是用碗裝的!超困惑! !食物質素非常一般。還有一個有無味的pasta ,不但味道十分差而且pasta質素未能有基本的水準。另外,出菜的時間非常慢。結帳時想用信用卡支付,店員說最低消費$250方可用信用卡。但是Menu或當眼的地方沒有這樣提示。總括,差!

總括,差!
2017-11-06 391 瀏覽
剛好放工,同同事經過見到個tea set menu 幾吸引,好似幾抵食咁。所以決定入去一試😋😋😋餐廳嘅裝修唔錯,人唔多,位置都坐得幾舒服。如果一大班人黎仲有card game 玩,都係一個消遣嘅好地方。我同朋友主要傾下計,環境清靜👍🏻👍🏻👍🏻好啦!到講下啲食物啦! 我地叫嘅tea set 都係$50內,一個小食加一坏飲品。雞翼炸得唔錯,再配個辣醬汁,都唔錯。不過都幾辣下😂芝士薯條, 賣相同味道都好好😋😋👍🏻👍🏻咖啡味道👍🏻👍🏻

雞翼炸得唔錯,再配個辣醬汁,都唔錯。不過都幾辣下😂

芝士薯條, 賣相同味道都好好😋😋👍🏻👍🏻

咖啡味道👍🏻👍🏻

2017-11-05 212 瀏覽
經過大圍見到呢間裝修咁靚,就一於入去睇下啦,叫左個黑松露長通粉,加水蜜桃花茶,雖然鋪頭裝修好靚,但個黑松露就令我有點失望,味道唔夠濃,長通粉都合格,但唔夠彈牙,野菌都唔算太過入味,所以整體都覺得有進步嘅空間,主要都係食餐廳嘅氣氛
2017-10-28 283 瀏覽
作晩和女兒在古朴吃飯,實在太失望,不吐不快。我們叫了飲品,意粉和拼盤,飲品和意粉普普通通,沒驚喜;但那拼盤就太驚赫,中間放了一堆薯條,旁邊是5件洋蔥圈,4件雞中翼和1件豬仔骨。就是那件豬仔骨,只有3條骨,約3吋長咋,旁邊還連着一條大骨,又簿又沒有肉,切不開吃不到(沒有肉只有筋膜),一般食肆絕對不會將那部份奉客,它們居然收$188.-,實在太搵笨;我倒不如去M記吃平價的雞翼薯條餐啦。明白開食肆要搵錢,但都要有道德及照顧顧客的感受,這樣搵錢實在太可憐可悲,一定不會再光顧
作晩和女兒在古朴吃飯,實在太失望,不吐不快。

;我倒不如去M記吃平價的雞翼薯條餐啦。

,一定不會再光顧