2015-03-30 965 瀏覽
跟叔仔兩公婆食晚餐弟婦推介富田和食亭當然好啦不須傷腦筋嘛!!上到去有點酒吧feel 首先吃個刺身先三文魚$48劍魚腩$62每款有5片還算厚切頗抵食喎!味道都唔錯夠鮮甜劍魚腩吃下更有回甘嘅魚油味~ 辣味三文魚手卷$18紫菜好脆吃到底還有三文魚足料~ 壽司又係有三文魚$14/2件(叔仔夫婦最愛)鱆紅$24/2件,油甘魚$28/2件,北寄貝$18/2件壽司飯大少剛好軟硬適中,當中鱆紅最得我心^0^ 石鍋燒香蒜牛肉飯$52 跟上熱烘烘的石鍋上檯,不吃牛的我只試了珍珠米飯好好味蒜香好夠惹味吸引~九洲拉麵$52這拉麵可以不吃~ 芝士焗天火蠔$58/3隻呢個推介一定要吃芝士汁香滑不膩廣島蠔亦鮮甜好吃非常~最後大食車爸爸更要追加玻璃蝦壽司$14/2件才能填滿空虛嘅胃haha~
上到去有點酒吧feel
辣味三文魚手卷$18紫菜好脆吃到底還有三文魚足料~
九洲拉麵$52這拉麵可以不吃~
2015-03-24
  • 辣味三文魚手卷
  • 芝士焗天火蠔
2015-03-18 485 瀏覽
今天又趁午餐時間到了老婆仔工作地方附近午餐之前老婆仔說和同事來過這間餐廳發現有很多種類的食物所以今次也建議我們來到一試老婆仔仔要了個50元的醬燒豬軟骨湯烏冬而我就選了48元的白川燒鯖魚定食套餐還有小食和甜品我們分別要了墨魚壽司和芝麻八爪魚作為小食老婆仔的醬燒豬軟骨湯烏冬看似很大碗其實份量也算適中不過老婆仔說對烏冬有點失望本身不自覺地以為是手打烏冬結果竟是普通的烏冬而湯底也有點普通豬軟骨也不是特別出眾總結起來算是還可以吧但下次一定不會再點這個而我的白川燒鯖魚定食沒想到是整條魚上不過味道很不錯燒得很香加上醬汁老婆仔忍不住不停偷吃不過只有魚作為配菜有點不足若果有更多配菜會更好小食方面芝麻八爪魚雖然只有三件但芝麻醬很夠所以很夠味感覺也很新鮮不過墨魚壽司就普通了點不過作為小食來說還可接受不過這裡還有很多食物可以將來再來試其他款式起碼這裡的質素和價錢都可以接受
今天又趁午餐時間
2015-03-18
白川燒鯖魚定食
芝麻八爪魚
2015-02-09 578 瀏覽
豬軟骨十分軟熟,肉中充滿照燒汁的香味,但幾乎吃不到有軟骨的存在,湯一般,麵有點彈牙,不過最重要是價錢相對便宜,雖說是早餐,但這份拉麵已經是午餐份量,水準不能說是十分好,但以份量來說,已經值50元或以上的拉麵價錢了,所以,對拉麵要求不高,想早上填肚的話,這個拉麵值得一試,早餐的價錢,午餐的份量,抵
2014-08-16 1256 瀏覽
今天晚上的目的只在於和朋友吹下水,傾下計,朋友選擇了這間日本餐廳,裝修不錯,環境好舒服,十分適合我們傾計。。。點了的東西不太多,雞泡魚乾燒得剛剛好,燒的時間恰到好處,外面十分香脆,味道真的不錯,送酒一流。。朋友點的一些沙律,前菜,味道也不錯。 雖然也是用來送酒吧。當然我們最主要的目的,就是喝酒吧,這裡的日本清酒款式也很多, 而用來盛酒的工具,也十分特別。 今天沒有吃刺身及壽司,但看見別人吃的,看似味道也不錯,下次再來吃個飽。。。
朋友點的一些沙律,前菜,味道也不錯。 雖然也是用來送酒吧。

今天沒有吃刺身壽司,但看見別人吃的,看似味道也不錯,下次再來吃個飽。。。
2013-11-19 2101 瀏覽
乜原來今日係光棍節咩? 甘就係光棍節同媽咪撐下枱腳  次次同阿媽食飯、都有個好大既疑難: 食咩?因為佢勁多野唔食、仲要話自己食野無乜所謂果下先搞笑!!又要平又要靚又要正!呢間店對媽咪黎算係可以接受、早幾年常黎、但呢兩年俾佢發現左第二間更平既店、我們就無黎了!佢點都唔明、我們唔係淨係想填飽個肚、亦都唔係間間壽司都係一樣囉!!!!相比起其他壽司店、呢間確實平點、且有多款熟食選擇…鍋物同飯都有、見到兩邊隔離枱都叫左蟹籽沙律、堆到好高好滿、份量唔錯下喎!我倆叫左六碟壽司咋!軍艦壽司和其他壽司款色不是很多、都是市面一般我們會吃到既味道都不過不失、水準okay服務態度還可以!其他食客男女老少都有、都適合大夥兒黎食飯!
乜原來今日係光棍節咩? 甘就係光棍節同媽咪撐下枱腳

次次同阿媽食飯、都有個好大既疑難: 食咩?
因為佢勁多野唔食、仲要話自己食野無乜所謂果下先搞笑!!
又要平又要靚又要正!

我倆叫左六碟壽司咋!
軍艦壽司和其他壽司款色不是很多、都是市面一般我們會吃到既
味道都不過不失、水準okay

服務態度還可以!其他食客男女老少都有、都適合大夥兒黎食飯!
2013-11-11
2013-08-25 1668 瀏覽
跟朋友閒談著又想食日本菜,朋友相當推薦這間就約好了差找天晚上同去。因為朋友比我早到所以一到就齊人可以入座了,因為晚市多人關係,所以入座前被提醒最多只有1.5小時就要交台。先點了朋友極推薦嘅「炸釀蟹蓋」,佢話次次嚟都一定要食,味道真係唔錯,入面用咗相當多蟹肉,細細啖都好濃味,就算唔點沙津醬都夠哂味,不過怕熱氣嘅我當然要點!食日本菜自然唔少得刺身一環,因為刺身可以話係鋪頭基本嘅基本,性價比好睇呢個,話哂係Menu入面貴價野,唔靚唔好食真係對唔著客人啦!今次我哋三人行,叫咗$19x個款刺身船,都係最多款式刺身。每款刺身有3片,剛好比三人分,結果都無失望,無咩雪藏感,幾新鮮吓,鐘意刺身嘅朋友不妨一試!為免散叫太多壽司會太貴,所以決定叫一個主食齊齊分,因為朋友之前嚟過幾次都食過部份,所以我主張大家試新野,最後就叫左「溫泉玉子雞肉炒飯」,炒飯上面有一隻溫泉玉子,一整散撈均落飯到超好味!去除油膩感之餘更加點蛋甜味!之後就散叫咗幾款卷物同壽司,相比起壽司,呢間富和田嘅卷物更為出色,好多都係出面比較少見而有創意嘅,有配芒果、芝士、海膽 ,每款各有特色,而且味道相當好!壽司值得一提嘅就係鰻魚壽司,真係比到

炸釀蟹蓋
刺身船
溫泉玉子雞肉炒飯
之後就散叫咗幾款卷物同壽司,相比起壽司,呢間富和田嘅卷物更為出色,好多都係出面比較少見而有創意嘅,有配芒果、芝士、海膽 ,每款各有特色,而且味道相當好!壽司值得一提嘅就係鰻魚壽司,真係比到人一種「烤過」嘅感覺,推薦!

最後都叫咗份燒魷魚,質素唔錯,唔同部份有唔同味道同口感,不過最鐘意都係軟啲嗰Part,點啲蛋黃醬真係LamLam脷!
整體嚟講,富和田算係中下價又有唔錯質素嘅日本菜鋪頭,環境算坐得幾舒服,同朋友黎邊食野邊傾計都唔錯(1.5小時剛剛好),絕對可以一戰再戰!
2013-07-09
炸釀蟹蓋
刺身船
2013-07-14 1327 瀏覽
這店很近工作的地方,所以不時也會約朋友一起去這家店吃。每次來到都會點的是這個蟹蓋,即使不沾沙律醬吃也行 點了一個溫泉玉子雞肉炒飯^^很香,味道不錯。不過不知為何覺得這個飯有點甜味。熟食還點了這個「燒魷魚筒」,同樣不沾附加的醬~味道也很足夠。而且很容易入口 (讚)另外就是頗喜歡這店的卷物有配芒果的、芝士的、海膽的 ,每種也各有特色,而且不會奇怪!!只是如果卷物入面是炸物的話,炸粉會稍微多吧!!刺身每款有3片,而且都很新鮮 喜歡刺身的朋友不妨可以點啊我們這款大約是$19x ,是最多款刺身的那種。最後再補點了些壽司  普普通通的感覺。還是最喜歡這裡的卷物和熟食 ^^
這店很近工作的地方,所以不時也會約朋友一起去這家店吃。
每次來到都會點的是這個蟹蓋,即使不沾沙律醬吃也行
點了一個溫泉玉子雞肉炒飯^^
很香,味道不錯。不過不知為何覺得這個飯有點甜味。
而且很容易入口 (讚)
另外就是頗喜歡這店的卷物

只是如果卷物入面是炸物的話,炸粉會稍微多吧!!
刺身每款有3片,而且都很新鮮
 喜歡刺身的朋友不妨可以點啊
我們這款大約是$19x ,是最多款刺身的那種。
最後再補點了些壽司
 普普通通的感覺。
還是最喜歡這裡的卷物和熟食 ^^
題外話/補充資料: 晚上來吃的話就算是閒日也會有不少人,大約吃一個半小時就要交桌=)
2013-07-09
2013-04-19 1112 瀏覽
來找細妹食個家庭lunch~佐敦雖然美食多,不過大部分都只適合晚餐午餐嘛,打工仔,都是要求快快手,早D抖選了富田是因為細妹說坐得比較舒適,而且有九折卡~因為lunch hour 很早,所以沒有很多人午餐選擇挺多,磨蹭很久才點了:雖然明知不會是新鮮的質素,但我前生跟活生生的魚有仇,今世見到總不能放過牠.....而且熱辣辣的下午,想吃點開胃的,所以我還是點了它。整個set 挺豐富的,除了主菜,小食、沙律、湯、飲品都一應俱全﹗魚生蟹子不少,飯量也足,酸酸的醋飯加點醬油芥末,我已經很滿足~細妹的鰻魚飯也是熱辣辣,更有兩串燒雞肉,食味不錯的~雖然味道上沒有驚喜,不過坐位舒適、價錢大眾化、食物選擇多,以整個package 來說是附近打工仔午飯的好地方~
來找細妹食個家庭lunch~
佐敦雖然美食多,不過大部分都只適合晚餐
午餐嘛,打工仔,都是要求快快手,早D抖

選了富田是因為細妹說坐得比較舒適,而且有九折卡~

因為lunch hour 很早,所以沒有很多人

午餐選擇挺多,磨蹭很久才點了:
細妹的鰻魚飯也是熱辣辣,更有兩串燒雞肉,食味不錯的~

2013-03-13
2013-03-23 925 瀏覽
有事做黎到佐敦,想吃壽司就來到富田和食亭,沒想到午餐都要等位,好彩只係等兩張枱,十分鐘倒就有位了。餐牌上有唔少午市定食,烏冬,拉麵,石窩飯等,真係包羅萬有。不過是日不想吃定食,於是散點了壽司卷物咁。友人喜歡軍艦,所以叫了很多,左起有:三文魚,薄切,不過都算肥美。玉子,甜甜軟軟,好味。芝麻八爪魚,好大眾。螺肉,又係現醒野,無特別。蟹籽,新鮮,唔錯。黃金魷魚,好水,麻麻。芥辣八爪魚,無食,不予置評。吞拿魚沙律,有少少黑胡椒調味,唔錯。吉烈炸蠔,新炸,蠔肥,好味。蟹柳小卷,居然唔係人做蟹柳,鮮甜,唔錯。吞拿魚小卷,新鮮,不過不失。腐皮,軟身濕潤,好味。墨魚,略乾同硬,一般。鰻魚,太甜,麻麻。香芒蟹籽三文魚卷,好好味,推介!芒果醬好香又甜,同三文魚又幾夾,食左咁多壽司再食呢樣中和下,可以當甜品。埋單後有一粒雪糕糯米糍,正。服務算唔錯,侍應主動斟茶,食物上得幾快,慢慢食都無趕客。價錢都幾大眾,唔怪得咁多人。

友人喜歡軍艦,所以叫了很多,左起有:
三文魚,薄切,不過都算肥美。
玉子,甜甜軟軟,好味。
芝麻八爪魚,好大眾。
螺肉,又係現醒野,無特別。
蟹籽,新鮮,唔錯。
黃金魷魚,好水,麻麻。
芥辣八爪魚,無食,不予置評。
吞拿魚沙律,有少少黑胡椒調味,唔錯。
吉烈炸蠔,新炸,蠔肥,好味。
蟹柳小卷,居然唔係人做蟹柳,鮮甜,唔錯。
吞拿魚小卷,新鮮,不過不失。
腐皮,軟身濕潤,好味。
墨魚,略乾同硬,一般。
鰻魚,太甜,麻麻。
埋單後有一粒雪糕糯米糍,正。

2013-02-23
2012-12-14 706 瀏覽
朋友又突然想"放任"食放題,當然無位所以我就提意到呢間食,雖然唔係佢心目中嘅價位但話晒都有超過6年而不倒, 想像到有一定實力: 在一個沒有預計的星期日晚上, 說不用等位才怪: 15 分鐘後便可以上樓就座尚可接受, 換了要食放題的話, 等閒沒一小時亦不在話下二話不說看到三文魚腩配魚鰭二食,馬上訂定一客,魚骨部位較為乾身過火, 而鰭又太肥出"羔";朋友反而看上海鮮天使麵 : 估唔到超好食: 忌廉汁濃郁充滿芝士香滑口味, 海鮮樣樣有D 而且尚算甜美, 麵身彈而爽, 唔會黏在一起 !朋友和我共同的喜好有牛柳粒, 食唔到肉香但質地普普通通啦, 薯蓉就反而勁牛油味, 唔錯帶子刺身 細隻但很鮮甜;炒什菌 大份而絕無草青味, 香口有鑊氣看到很多客人訂購大大碗嘅沙律或冷麵, 下次要試吓

二話不說看到三文魚腩配魚鰭二食,
馬上訂定一客,魚骨部位較為乾身過火, 而鰭又太肥出"羔";

朋友反而看上海鮮天使麵 :
朋友和我共同的喜好有牛柳粒,
食唔到肉香但質地普普通通啦, 薯蓉就反而勁牛油味, 唔錯

帶子刺身
細隻但很鮮甜;
炒什菌
大份而絕無草青味, 香口有鑊氣

看到很多客人訂購大大碗嘅沙律或冷麵, 下次要試吓
題外話/補充資料: ~ 卡位算是寬敞; ~ 招待週到, 上菜同加水執枱勤快 !
2012-12-09
  • 炒什菌
  • 海鮮天使麵
  • 帶子刺身
2012-09-07 568 瀏覽
訂左7點, 7點黎到, 不過個帶位有D串, 唔多LIKE, 入到去坐, 個卡位夠闊, OK的.不過之前睇到有食評話唔好, 都心大心細去唔去, 既然朋友揀左, 就去啦! 點知, 都有驚喜浸菠菜個湯有D蛋白花, 滑, 要菜浸得剛好! 佢黎時真係完全冇期望, 食落原來都好食雞軟骨有肥位, 有肥位, 略覺得來貨的軟骨太硬, 直頭可以叫雞硬骨, 下次可以唔食煎雪魚唔太肥, 煎得剛剛熟, 完全不柴, 佢魚本身肉質都新鮮, 係配菜有點.... 怪! 得幾片薑同草腥到不得了的菜!壽司盛合世三文魚, 玻璃蝦, 彰紅, 三文魚子, 玉子, 吞拿, 赤貝, 花之戀人, 仲有個卷物.要彈的就係.... D 飯唔洗咁大舊呀 !!你俾我, 佢一舊飯, 我可以做2舊壽司, 邢食味就係咁啦, 唔會有驚喜, 只係食日本野一定要試壽司, 所以叫咁囉.魷魚筒呢個有驚喜, 魷魚我食到新鮮的那種甜及彈牙, 而汁不太咸, 你可以點到全部都係汁, 都食到魷魚鮮味呢個, 值得食!蟹蓋係由D蟹肉( 但冇咩蟹味), 同蝦滑一齊炸( 但冇咩蝦味), 完全係EXPERT到的味道, 似係O個D街邊炸野味, 所以完全唔值得食.清酒煮大蜆餐牌上有
訂左7點, 7點黎到,
不過個帶位有D串, 唔多LIKE,

入到去坐, 個卡位夠闊, OK的.

浸菠菜
雞軟骨
煎雪魚
壽司盛合世
魷魚筒
呢個, 值得食!
蟹蓋
清酒煮大蜆
餐牌上有清酒煮蜆(HKD 48) , 清酒煮大蜆(HKD 68) 我地見隔離台食得咁過癮. 就試過大O既, 果然係GOOD
好甜, 好新鮮, 而清酒湯味道好好, 有酒香而又不太搶, 我個人認為讚!!!
曼魚炒飯
好香, 但我個朋友一個人食晒, 我冇食過, 冇食評. 我朋友冇話好唔好食, 淨係話我一定要食飯架, 咁囉...
炸軟殼蟹
我FD 一定要食, 我冇興趣, 所以冇食過, 不過睇個樣唔錯, 冇話粉厚厚咁, 不過好唔好味就唔知喇
清酒
HKD 48, 不過不失.
總括
今次埋單775, 4個人, 咁O既質素, 其實叫貴, 你話佢係唔係唔好食, 完全唔係, 係好食的.
但相對咁O既價錢, 又真係唔係好值, 因為要搵, 大有人在, 比這裡好, 同時比這裡平.
但..... 都係O個句, 一分錢,一分貨, 咁O既地段, OK啦
2012-09-06
2012-09-02 388 瀏覽
滿有期待的來,失落地走。。晚上大概九時到達,等位人數不多,五分鐘便可入座。環境尚可,但地方不大。兩口子叫了以幾個菜,蟹子沙律(小),份量十分大但生菜絲出水和沙律醬太水。。食到一半就觉得好唔新鮮。。過多陣仲搞到肚悶悶日式pizza, 兩個字,奇怪!用日式薄餅底,但上面配料竟然像中式小菜味,油!油!油!芒果三文魚卷,三文魚份量少,而且不太新鮮,壽司飯沒有水準,一點都沒有口感!差!泡菜蛋炒飯,成個飯都無泡菜味!但味道還算ok! 只要不要期望有泡菜味,都算好味既!埋單around 160 蚊,以dinner 價錢,都算係甘!一分錢一分貨!智理明言!但應該無下次!順帶一提,餐廳個toilet 都幾dirty , 唔係急到死。。奉勸大家都係不去為妙!
滿有期待的來,失落地走。。

晚上大概九時到達,等位人數不多,五分鐘便可入座。
環境尚可,但地方不大。
兩口子叫了以幾個菜,

蟹子沙律(小),份量十分大但生菜絲出水和沙律醬太水。。
食到一半就觉得好唔新鮮。。過多陣仲搞到肚悶悶

一分錢一分貨!智理明言!
但應該無下次!

大家都係不去為妙!
2012-07-18 294 瀏覽
今日又黎左富田食早餐,因為覺得佢多選擇而且比較平d,但我唔知下次會唔會再黎,因為佢份量又少味道又唔係太好味TT呢個pancake餐,pancake超細塊?又比得少honey但甜栗酥太甜,炸得又多油密糖腸又唔多密糖,不甜不過今次的煎蛋係半生熟,不錯,之前試幾次都係超熟的但蛋太細了=.=牛角包餐今次叫芝士火腿,冇咩特別,但朱角包都幾好食=]沙律只可以話份量太少雖然佢每個餐都唔係太貴,有時見到咁多野都覺得幾抵,但原來唔係架,因為佢每樣野份量都好少,所以....
但甜栗酥太甜,炸得又多油
密糖腸又唔多密糖,不甜
不過今次的煎蛋係半生熟,不錯,之前試幾次都係超熟的
但蛋太細了=.=
牛角包餐
今次叫芝士火腿,冇咩特別,但朱角包都幾好食=]
沙律只可以話份量太少

$25 (早餐)
2012-05-18 185 瀏覽
芥辣八爪魚,$2X,一大碗,好味,又抵食。剌生好新鮮。香葱三文魚壽司,好好味。鹽燒默魚咀,推薦,加多D檸檬汁,仲好味~~價錢吾貴,份量大。good~~服務員,好好。見你杯水飲佐3份1,就即刻幫你加。抵贊~~
芥辣八爪魚,$2X,一大碗,好味,又抵食。

剌生好新鮮。香葱三文魚壽司,好好味。

鹽燒默魚咀,推薦,加多D檸檬汁,仲好味~~

價錢吾貴,份量大。good~~

服務員,好好。見你杯水飲佐3份1,就即刻幫你加。抵贊~~
2012-05-17
  • 鹽燒默魚咀,香葱三文魚壽司,芥辣八爪魚,剌生
2011-10-17 17 瀏覽
家人話E開間野抵食 於是帶我地去去到等左10分鐘有位 一睇餐牌 D價錢真係OK 份量亦唔小壽司平均$13-4一碟 用料好新鮮蝦甜 魷魚爽3個人多$300都唔洗p.s. 坐卡位比較舒服 2人desk比較窄>3<
家人話E開間野抵食 於是帶我地去
去到等左10分鐘有位

一睇餐牌 D價錢真係OK 份量亦唔小
壽司平均$13-4一碟 用料好新鮮
蝦甜 魷魚爽
炸雞粒 YUMMY
石頭窩飯又平又好食!
3個人多$300都唔洗

p.s. 坐卡位比較舒服 2人desk比較窄>3<
2011-10-07
炸雞粒 YUMMY
石頭窩飯又平又好食!