餐廳: The Chinese Library
資訊:

2021-08-17 241 瀏覽
前幾日又入左大館食野,大館有勁多特色餐廳😍氣氛同環境一流👍今次就試左呢間中菜!陳醋咕嚕肉($268)好少食呢個價錢嘅咕嚕肉🤣🤣 醬汁酸酸甜甜幾開胃,外層炸到好香脆,炸粉唔會過厚,咕嚕肉肉質嫰滑,而且內裏仍然可以保留肉汁,食落一啲都唔怕乾!頭抽乾炒安格斯牛河($198)乾炒牛河最緊要緊係有穫氣‼️牛河上枱熱辣辣,穫氣十足😚而且仲勁香!河粉乾爽煙韌,每條都沾滿醬油😋 安格斯牛入口軟嫰~ 高質!-The Chinese Library (中環)📍中環荷李活道10號大館1座1樓抵食指數:😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10

陳醋咕嚕肉($268)

頭抽乾炒安格斯牛河($198)

The Chinese Library (中環)
📍中環荷李活道10號大館1座1樓

抵食指數:😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-08-12 2936 瀏覽
The Chinese Library位於大館內,踏入餐廳,像走進皇室晚宴。宮廷風格調,瑰麗優雅,湖水綠的燈光,配上華麗的水晶吊燈,氣派不凡。透過兩旁的落地玻璃門,看到大館的古典風貌,座位寬敞舒適,令人沉醉於美食之中。玫瑰紅茶 $38 each玫瑰紅茶入口清爽,馥郁的玫瑰幽香,寧神靜氣,十分解渴。清蔥油黑白雞 $188黑白雞軟嫩無骨,質感滑溜,雞皮下有透明啫喱,沾上蔥油,啖啖油潤開胃。清蔥油加入了花椒,咀嚼時沁出陣陣麻香,麻而不辣,香氣十足,惹味之餘,令人吃完一件又一件,意猶未盡。清湯松茸煮勝瓜 $148黑松茸和勝瓜配搭得宜,先嚐一口清湯,清徹鮮甜,湯底還有清甜杞子,温補潤喉。勝瓜切成薄片,口感爽脆,夾合滑溜黑松茸,細緻幽香。金沙海鮮炒飯 $218 炒飯粒粒分明,每粒米飯畀鹹鴨蛋黃完美包裹著,十分惹味。蝦球大顆彈牙,炸至金黃酥化,入口滿咀咸香,邪惡吸引,愈吃愈過癮!

玫瑰紅茶 $38 each
玫瑰紅茶入口清爽,馥郁的玫瑰幽香,寧神靜氣,十分解渴。

清蔥油黑白雞 $188

清湯松茸煮勝瓜 $148
金沙海鮮炒飯 $218

2021-08-11 424 瀏覽
以為中菜淨係啱同家中兩老食?位於大館嘅Chinese library就糅合不同烹調方式、各地食材,塑造出一道道驚喜菜式。裝潢富麗堂皇,樓底高,寬敞舒適具空間感。燈光昏暗 充滿情調,更設有半露天座位,情侶撐抬腳、放工同朋友chill一chill都一樣咁合適。餐廳最近仲推岀左新嘅Hennessy Tasting Menu,每道菜式都相當精緻。呢個menu供應到9月30號咋,有興趣嘅朋友就要把握機會啦~𝙃𝙚𝙣𝙣𝙚𝙨𝙨𝙮 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙈𝙚𝙣𝙪 HK$788 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯1️⃣French 75 CocktailHennessy V.S.O.P, sparkling wine, lemon威士忌一貫高調的風格,但意外地沒那麼霸道,口感柔滑,微酸清新。2️⃣凍滷原隻鮮鮑配燒椒皮蛋多士咸蛋醬難得凍盆一上枱都勁香!鮑魚炆得超入味!香濃滷汁,帶點微辣,質地相當彈牙。香脆多士夾滿粒粒皮蛋,皮蛋香氣突出,但咸蛋醬則較為低調。3️⃣蒸點蒸點為黑松露蝦餃、星班魚餃~蝦餃皮厚度適中,好煙韌呢~ 蝦肉彈牙,黑松露香氣滿溢,蝦餃多汁,唔會好似平時個啲咁乾,美中不足係蝦味唔算太濃。綠色嘅餃皮相對較薄,咬落同樣煙韌。面頭

1950 瀏覽

1️⃣French 75 Cocktail

2️⃣凍滷原隻鮮鮑配燒椒皮蛋多士咸蛋醬
凍滷原隻鮮鮑配燒椒皮蛋多士咸蛋醬

香脆多士夾滿粒粒皮蛋,皮蛋香氣突出,但咸蛋醬則較為低調。

3️⃣蒸點
蒸點

蒸點為黑松露蝦餃、星班魚餃~
綠色嘅餃皮相對較薄,咬落同樣煙韌。面頭嘅魚肉嫩滑,內餡一樣包有彈牙蝦肉,不過就有細妹最怕 山竹牛肉球嘅個陣味 (唔知明唔明🤣) 。

4️⃣腿蓉素燕烏雞露
腿蓉素燕烏雞露

烏雞露驟眼望好似平平無奇,一𢳂起就會見到晶瑩剔透嘅素燕。入口烏雞香氣十足,面頭嘅parma ham富鹹香,起左畫龍點睛嘅作用。烏雞露口感特別,有粥嘅綿,亦有素燕蛋花嘅滑溜。

5️⃣龍蝦油炒珍珠蛋白龍蝦
龍蝦油炒珍珠蛋白龍蝦

珍珠蛋白不得了!晶瑩嫩滑!拌勻龍蝦油,可以增添濕潤感之餘,鮮味亦隨之提升。雖説係紅卜卜嘅龍蝦油,食落又無想像中咁油,又唔會太重口味。龍蝦火喉控制得啱啱好,爽彈嫩滑,係近期食過最岀色嘅龍蝦。

6️⃣煙燻北京烤鴨 +$348 per duck
煙燻北京烤鴨

煙燻北京烤鴨

師傅會即席片出烤鴨。
北京烤鴨經煙燻四十五天,色澤紅潤、油而發亮。一片片薄薄嘅烤鴨皮 不帶任何脂肪及鴨肉,酥脆鬆化 近乎入口即化,富油脂香 毫不乾身,食到最後都依然香脆 完全唔韌!烤鴨肉質軟腍,略嫌調味偏淡。
用煙韌嘅粉皮包裹烤鴨、青瓜、京葱,再塗上五花八門嘅醬汁,基本上無得輸!海鮮醬、黑椒醬、黑松露醬、咸檸、子薑忌廉,五款醬汁任君選擇。個人就好鍾意酸酸甜甜嘅咸檸同子薑忌廉。子薑忌廉甜甜地,帶薑嘅清新,又無薑嘅辣,更有粒粒薑蓉。兩款都好開胃,可一解油膩感。

7️⃣禪衣和牛肋
禪衣和牛肋

好有心思嘅一道菜! 一面以天婦羅麵衣作禪衣,酥脆唔油膩,另一面則浸淫於濃稠牛肉汁之中。品嚐軟淋入味嘅和牛肋同時,亦可以享受到天婦羅嘅酥脆,令口感不再單調。

8️⃣小象拔清湯泡白玉
小象拔清湯泡白玉

冬瓜煮得軟腍,毫無纖維。小象拔彈牙,更有煙韌跟清甜爽脆嘅粒粒,令天然清淡嘅清雞湯生色不少。

9️⃣鍾水餃
鍾水餃係著名嘅成都小食。水餃都包滿肉餡,不過呢道嘅鍾水餃就有別傳統,加有爽口蔬菜粒。拌勻帶蒜香嘅辣椒油,香口得黎唔會好辣。餃子皮薄,味道唔錯,不過就相對其他菜式普通。

🔟白冰馬蹄露 紅妝雪梅娘
白冰馬蹄露 紅妝雪梅娘
白冰馬蹄露 冰粉滑溜,馬蹄爽甜,清涼唔甜膩。紅妝雪梅娘 外皮軟糯,內餡creamy,帶芒果金橘香,都幾清新。

整體嚟講,每道中菜都相當精緻有水準,創新不失傳統,禪衣和牛肋、煙燻北京烤鴨 有驚喜!難得每款調味恰到好處,唔會搶咗食材嘅鮮味。環境雅致舒適有情調,亦唔會太拘謹,無論同屋企人定情侶撐枱腳都咁合適。
龍蝦油炒珍珠蛋白龍蝦
2021-08-10 202 瀏覽
The Chinese Library位於充滿歷史文化氣息嘅大館內, 裝修古典雅致, 高貴而且有氣派! The Chinese Library 主打高級中菜, 係 Aqua 集團旗下嘅餐廳, 出品有信心保證!陳醋咕嚕肉 $268Sweet & Sour Iberico pork with dragon fruit & caramelised cashews 賣相擺盤精緻漂亮! 外層炸粉漿薄而脆,而且緊貼內部嘅伊比利亞黑毛豬肉!配上十五年嘅陳醋,酸甜度醇厚溫和,果香馥郁,更能提升黑毛豬嘅味道!用上伊比利亞黑毛豬,肉質鬆化,肉味香濃又多汁,而且油潤甘香,整體味道層次豐富!石鍋蔥香鵝肝和牛炒飯 $248Foie gras & wagyu stone pot fried rice以熱石鍋上菜,食到最後一啖飯都保持溫暖,而且可以形成飯焦,加分!每一啖飯都品嚐到鵝肝粒及和牛粒,份量非常多!鵝肝及和牛嘅油香充斥整個口腔,餘韻久久不散!

陳醋咕嚕肉 $268

石鍋蔥香鵝肝和牛炒飯 $248

可能我係水瓶座啦,係我角度遇到一間餐廳就等同識女仔一樣,先講緣份,跟住就係講第一印象。餐廳既門面、裝潢、環境就等同女仔既外表、舉止、談吐。遇到一個岩既,第一眼就會知, 而今日走過大館裡極富奢華感既「The Chinese Library」,我就明白咩叫做瑰麗堂皇,就好似一齣單戀劇情,改寫出喜劇場景,化身做小諧星炸一炸個vibe先!👇📌A p p e t i s e r s - ▪ Crispy aubergine · sakura shrimps · green stringbeans - $158▫ 頭盤先試左個「魚香·脆茄子」,有別於一般中菜賣相,佢係好似炸豆腐咁表面炸到好鬆化,而咬落裡茄子入口爽脆多汁,好特別;加埋豬肉碎、櫻花蝦、青豆放係面,多左一份風味,好好食。▪ “Four blessing” Jasmine tea-smoked · bean curd roll - $118 ▫ 另一款前菜「煙燻·四喜素卷」則用上豆腐既外皮再以香片茶葉煙燻過,就咁聞落帶有淡淡茶香,好醒胃;而裡面包住三款包括甘荀絲、木耳絲、窩荀絲,食落特別清甜爽口,清得黎又唔會太淡味,唔錯。📌Meat &
可能我係水瓶座啦,係我角度遇到一間餐廳就等同識女仔一樣,

改寫出喜劇場景,化身做小諧星炸一炸個vibe先!👇

📌A p p e t i s e r s -

魚香·脆茄子

櫻花蝦青豆放係面,多左一份風味,好好食。

煙燻·四喜素卷

就咁聞落帶有淡淡茶香,好醒胃;而裡面包住三款包括甘荀絲木耳絲
煙燻·四喜素卷

窩荀絲,食落特別清甜爽口,清得黎又唔會太淡味,唔錯。

📌Meat & Poultry -
Sweet & sour Iberico pork · dragon fruit & caramelized cashews - $268
陳醋·咕嚕肉

▫ 作為食肉獸一定要嗌埋大廚推介既「陳醋·咕嚕肉」,呢個咕嚕肉

用左15年陳醋醃製,入口味道相當濃烈;而豬肉本身經炸過,
陳醋·咕嚕肉

肉質外脆內軟,加埋酸甜味,成個咕嚕肉既層次更加突出,送飯一流!

📌Rice & Noodles -
Foie gras · wagyu stone pot fried rice - $248
石鍋蔥香·鵝肝和牛炒飯

▫ 最後主菜「石鍋蔥香·鵝肝和牛炒飯」一上枱充滿jarjar聲,
睇得出師傅預熱個石窩做得唔錯,面頭放上大量木魚碎,賣相吸引。
石鍋蔥香·鵝肝和牛炒飯

石窩飯底夠哂乾身,撈到底食到啖啖飯焦,咬口十足;
配搭埋和牛同埋鵝肝粒,份外惹味呀!
2021-08-09
石鍋蔥香·鵝肝和牛炒飯
幾年前完成活化既大館,係佢啱啱開放既時候小編入咗去一次已經覺得好靚,充滿殖民色彩既建築有如置身於歐洲💕後來愈黎愈多餐廳進駐,有好多間都充滿特色,由其係佢地既酒吧非常特別,經常都爆哂場🙆🏿‍♀️而小編今次去既餐廳係位於大館最大既一座樓,同層仲有兩間餐廳同酒吧 😼雖然係中菜廳,但餐廳既裝修係採用咗英式風格,一入到餐廳已經比佢既氣派驚豔到,正望入去有一大盞好有排場既水間燈,地板同窗框就保留咗大館既歷史原裝,充滿氣勢💃🏼加上昏暗既燈光,成個高貴優雅既環境令到小編都要更加注意自己既舉止😣—《 #煙燻北京烤鴨配五種自家特製醬料》$698 ⭐⭐⭐⭐⭐北京烤鴨係餐廳既signature dish,需時三十分鐘烹調,用蘋果木烤製🍎師傅會再走到席前即時將鴨皮片起,好似睇咗場表演咁🤹🏻‍♀️有啲餐廳會好講究咁分開淨皮、淨肉同半皮半肉,而依度就只片出皮同肉兩種🤫北京傳統老店全聚德既標準係片出108片,而餐廳用既烤鴨尺寸比較細,鴨皮只能夠片出26片,但每一片非常鼓漲,令人食指大動🤤近年北京烤鴨醬料既搭配都愈黎愈多變化,小編之前試過有藍莓醬、爆炸糖、蜜糖芥末,而依度既醬料都非常創新,除咗基本既烤鴨醬、白糖,仲有黑松露

《 #煙燻北京烤鴨配五種自家特製醬料》$698 ⭐⭐⭐⭐⭐

近年北京烤鴨醬料既搭配都愈黎愈多變化,小編之前試過有藍莓醬、爆炸糖、蜜糖芥末,而依度既醬料都非常創新,除咗基本既烤鴨醬、白糖,仲有黑松露醬、黑椒醬、紫蘇忌廉同西莓柚子醬😱小編最鍾意既係紫蘇忌廉,雖然聽落好奇特,但食落味道同鴨肉最搭😛

一份北京烤鴨會配上青瓜、大蔥、餅皮,要注意餅皮只有12塊,夾鴨既時候不妨貪心啲多夾幾塊😏餐廳既餅皮做得非常出色,非常薄但又夠韌唔易爛😆烤鴨外皮泛起油光,食落皮脆肉嫩,夾上各種配料一齊食實在係味蕾既享受😈小編覺得依道烤鴨既味道同精緻程度對比全聚德實在有過之而無不及👍🏼

《 #魚子醬魚卷》$168 ⭐⭐⭐💥

魚子醬魚卷係當日既廚師推介,廚師將燻好咗既魚卷起排列,表面再放上魚子醬,再加上少量金箔同一撮綠葉作點綴🌱依道菜真係做得非常之fine,每一件魚卷只有比一個硬幣大少少,對於只叫咗一道前菜既我地,食完就更加肚餓了😭魚肉有煙燻既咸香,有平時食煙燻三文魚既味,而魚子醬既鮮甜令燻魚味道更為突出🤓

《 #金沙海鮮炒飯》$218 ⭐⭐⭐

係眾多既主食入面揀咗依碟金沙海鮮炒飯,對佢充滿期待😗到上枱既時候見到佢既外觀同用料都相當樸實,海鮮只有切咗粒既魚同蝦😫咸蛋黃佈滿咗每粒飯粒,做到粒粒分明既效果,食落有啲沙既口感,亦兜咗菜芯同蔥令口感更豐富😼但相較其他菜式,依碟炒飯比較遜色,未有驚喜之處😿
Chinese Exquisite Fine Dining🥢 Nice Place💕..假日黎到大館走走,一個活化文青打卡既地方。其實館內藏著不少餐廳呢。今次就試試一間中式Fine Dining,裝修華麗,結合現代時尚 ×典雅高貴,中西式風格又浪漫有氣派既中菜廳🥢。菜式亦多元化包含傳統:粵菜、潮洲菜、川菜等等,亦加入大量Fusion 元素,如喇沙小籠包 (滿有椰香加咖喱味道💛)、川味魚腸粉,滿有創意呢。週末下午時段仲設有Dim Sum 放題,而晚上來個浪漫中式Fine Dining,感覺亦很Chill 很Relax 呢。無論係商務聚餐 or 約會吃飯都很不錯既選擇。Business Dinner 菜式亦設有 Set Menu,菜式精緻又得體。總括,味道方面有一定水準、服務亦不錯、環境氣氛滿有情調又有氣派,下次商務聚餐 or 聚會約會,在中環都可以再來喔。..×××××ש中環荷李活道10號大館1座1樓..

×××[The Chinese Library]×××
©中環荷李活道10號大館1座1樓
2021-07-28 343 瀏覽
大概個人比較崇洋,甚少會喺我IG見到中菜嘅蹤影,而實際上花錢品嘗高級中菜嘅次數更係寥寥可數,食過The chinese library先知道,原來中菜亦能做得出神入化!• 陳醋咕嚕肉 $268用咗伊比利亞豬肉,口感鬆軟,陳醋醬汁有拔絲效果,酸酸甜甜很好餸飯,而且擺盤都好靚🧡• 蝦醬啫啫唐生菜 $158Staff即場喺我哋面前將唐生菜放入石鍋中翻炒,石鍋嘅高溫將蝦醬嘅香味完全迫出,喺炒緊嘅時候已經聞到陣陣香味,刺激食慾🤤食落好有鑊氣,蝦醬嘅鹹香味同爽脆嘅生菜絕配,平時少食菜嘅我都忍唔住食左好多😛• 石鍋葱香鵝肝和牛炒飯 $248飯粒乾爽且粒粒分明,滲透咗鵝肝同和牛嘅油脂,食落非常香口!石鍋有助保溫之餘更能形成飯焦,使口感更昇華😳和牛切得比較碎,不過細心品嘗亦能食出牛味,而鵝肝份量唔少,size都大大粒,油脂豐富甘香,依道菜絕對係嚟到必試🔥

• 陳醋咕嚕肉 $268

• 蝦醬啫啫唐生菜 $158

• 石鍋葱香鵝肝和牛炒飯 $248
2021-07-28 299 瀏覽
。今日再次嚟到中環搵好嘢食,💖今次嘅目的地係大館,呢度除咗係拍拖影靚想必到嘅地方之外,仲有好多又靚又好食嘅餐廳。而我今次嚟食嘅係一間中菜餐廳The Chinese Library,呢間餐廳裝修非常之華麗典雅,勁有feel,而且嘢食都好高質🥰。。四色素卷好精緻嘅一道菜,而且色彩繽紛,😍見到都唔捨得食。雖然佢係素卷,不過味道非常之濃郁,😋酸酸甜甜,食落好開胃。。魚香脆茄子用一個類似鳥籠嘅欖裝起度餸,👍🏻一定要第一時間用相機打卡先,每一條茄子都切得大小一致,炸出嚟嘅口感每一件都好酥脆,😛而入面嘅茄子肉依然軟嫩,真係外脆內軟,再加上面頭嘅櫻花蝦等等嘅配菜,味道非常之有層次🥰。蔥油雞今次真係綠色嘅蔥油配上雞了,😊非常之濃郁嘅蔥香味,而且有少少麻辣嘅味道,😋而雞肉本身好嫩滑,肥瘦適中。。石鍋蔥香鵝肝和牛炒飯💖呢個飯真係必點,一上嚟睇住面頭嘅木魚喺度飄下飄下,😍真係好過癮。味道方面亦都好出色,飯粒粒分明,再加上和牛粒同鵝肝,每一啖咬落去都係一種享受。勁推薦。😘。

四色素卷

魚香脆茄子

蔥油雞

石鍋蔥香鵝肝和牛炒飯💖

2021-07-16
  • 煙燻四喜素卷
2021-07-11 475 瀏覽
I hope the restaurant would improve a lot on their service to guest. As order was wrong and the bill calculation was also wrong. Instead of checking internally first. They just wanted to prove their point which in the end indeed it was wrong. This has ruined my whole experience on this lunch today
2021-07-11
一天文青Day💖這天小編選擇了前往位於中環的大館🔍大館經過活化以後,不少地方也成為了熱門打卡點📸特別是內裡為數不少的餐廳🍽而小編這次就到訪了位於一樓的The Chinese Library🍴餐廳設有室內外的座位,無論室內的梳化位置,還是室外的吧檯位置,也是打卡一流好地方📸餐廳除了提供中式點心外,也提供不少Cocktail🍹/紅白餐酒🥂在晚上,露台🌃位置可以看到大館燈飾,如果希望找一個地方Chill一下, 這間餐廳絕對是一個好選擇👍🏻#假日點心放題 $358/1小編這次嘗試了它們的點心放題🥳這個點心放題只在週末提供,總共有14款點心可以任食🤪另外設有其他餐點,不過要額外加錢~❤️珍菌菠菜餃菠菜餃小巧精緻🥰味道偏淡一點,餃皮較厚,不過口感煙韌😚🧡蜜汁叉燒包叉燒包屬於正常發揮,不會太鹹,而包的口感鬆軟~💛黑椒燒雞包微微帶辣的黑椒燒雞包😋比叉燒包更小巧🤣黑椒味香濃,雞肉份量不會太多~💚松茸冬菇包外型滿分的冬菇包😍真的很像一粒放大版冬菇🤣松茸味道香濃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餡料偏少💙黑松露珍菌咸水角同樣縮小了的咸水角😆感覺十分可愛😚黑松露味道較突出,口感鬆脆,外層厚薄適中🤪💜頭爐叉燒腸較為失色的一款😢叉燒切

#假日點心放題 $358/1

❤️珍菌菠菜餃
菠菜餃小巧精緻🥰味道偏淡一點,餃皮較厚,不過口感煙韌😚

🧡蜜汁叉燒包
叉燒包屬於正常發揮,不會太鹹,而包的口感鬆軟~

💛黑椒燒雞包

💚松茸冬菇包

💙黑松露珍菌咸水角

💜頭爐叉燒腸
較為失色的一款😢叉燒切成丁,而且口感十分乾,味道不重,完全依靠了醬油提供味道😥不過腸粉透薄滑溜

🖤黑蒜燒賣
頗有特色的一款😳燒賣賣相偏橙色,黑蒜味道不會太重,但味道會偏鹹一點

🤍菌皇醬炒煙肉蘿蔔糕
小編頗喜歡的一款🙈蘿蔔糕切成一口大小,方便食用,而且以煙肉代替了臘味,味道更容易接受💖菌皇醬令蘿蔔糕味道更濃厚🥰

🤎水晶蝦餃
飲茶必點蝦餃🦐可是有點失望,蝦餃皮雖然通透但太厚了☹️餡料結實蝦肉彈牙,不過蝦餃皮令整體失色不少😢

❣️煙燻四喜素卷
以腐皮包裹著另外三款餡料,顏色配搭令人賞心悅目💕餡料爽脆並帶有很輕淡的煙燻味

💕藤椒拌翡翠
小編最喜歡的一款😘是冷盤小食,藤椒一絲絲的捲在一起,帶有麻辣味,香而不會太辣😋口感爽脆!

💞魚香脆茄子
另一款小編也十分喜歡的😍茄子🍆包裹了一層薄薄的炸粉,炸過後外脆內軟😚雖然偏膩但味道十分不錯🥰🥰

💓蒜蓉清炒時令蔬菜
意外地好吃的炒時令蔬菜🥬蓮藕十分爽脆,四季豆也不會太軟,簡單而美味~

💗懷舊酥皮蛋撻
頗令小編失望之一😣雖然蛋漿幼滑,可是也補救不了酥皮不夠酥脆的問題,酥皮偏濕潤而且過厚😖

💖綠茶紅豆脆網卷
另一款甜品🍮網架脆筒的外型頗特別,外層口感香脆,中間是綠茶紅豆,口感creamy,不過味道頗甜和頗膩😥

味道小評分:😋😋😋😋/5

#龍井 $58
茗茶🫖是要額外收費的🤣小編這次點了龍井,味道頗淡,不過頗為清香~
味道小評分:😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
2021-06-10 755 瀏覽
好朋友就嚟要返日本,喺佢走之前,想同佢食一餐好少少嘅中菜,於是揀咗呢一度,因為食物精緻環境都好舒適。呢度套餐$588一位,如果喺OpenRice訂位嘅話,會送一道菜。掛住傾偈冇乜點影相。呢度嘅食物貴精唔貴多,樣樣都好食嘅,但每樣份量都係一件起兩件止😅我哋兩個女仔食覺得啱啱好,如果有男仕同行嘅話可能要加多少少嘢。
好朋友就嚟要返日本,
喺佢走之前,
想同佢食一餐好少少嘅中菜,
於是揀咗呢一度,
因為食物精緻環境都好舒適。

呢度套餐$588一位,
如果喺OpenRice訂位嘅話,
會送一道菜。

掛住傾偈冇乜點影相。
呢度嘅食物貴精唔貴多,
樣樣都好食嘅,
但每樣份量都係一件起兩件止😅
我哋兩個女仔食覺得啱啱好,
如果有男仕同行嘅話可能要加多少少嘢。
1. No prior reminder about the menu. No staff contact me / no reminder written when I made the reservation about no a-la-crate menu. Only free-flow provided.2. The birthday cake was in a good condition before I handed it to the staff. The staff checked and stored it. After the lunch, the staff told me part of the cake(the whole piece of chocolate plate) was damaged.**There was only an apology and a champagne Saint Louise which you can get it from Bidvino by HK$49. The cake you destroyed was orde

**There was only an apology and a champagne Saint Louise which you can get it from Bidvino by HK$49. The cake you destroyed was ordered from l'atelier joel robuchon🙂...
2021-03-07
生日
2021-05-14 915 瀏覽
中環大館是由監獄改建而成的旅遊景點,現在已經是為旅客所熟知,但裏面的餐廳卻不是經常聽到有人提及。其實裏面有很多有質素的中西餐廳。這個餐廳在中午設有點心任吃,相對於傳統酒樓,他們的點心到比較不常見。麻辣魚柳包黑蒜燒賣蝦魚香脆茄子野菜脆脆卷羊肚菌水晶餃藤椒拌翡翠懷舊酥皮蛋撻綠茶紅豆脆網卷...另外餐廳還有其他點心可以額外加錢點菜。例如黑松露蝦餃、殿堂叉燒和喇沙小籠包等等。我特別喜歡吃那個小籠包,它加入喇沙湯汁製法確實少見,如果不用加錢我整餐都會不停點😂。總括來說,這裏的價錢如果只以食物來衡量並不便宜(連加錢點心差不多$400一個人),但食物款式的新意,餐廳環境高雅而且座位寬闊舒適,我覺得可以一試。The Chinese Library 中環荷李活道10號大館1座1樓1/F, Block 1, Tai Kwun, 10 Hollywood Road, Central ❤️感谢你的追踪、赞好和分享❤️❤️Appreciate for your follow, like & share❤️如果有什么其他好的餐厅和好玩的地方,欢迎分享一下~⭐️Welcome to share if you have eve

麻辣魚柳包
黑蒜燒賣蝦
魚香脆茄子
野菜脆脆卷
羊肚菌水晶餃
藤椒拌翡翠
懷舊酥皮蛋撻
綠茶紅豆脆網卷...

The Chinese Library
中環荷李活道10號大館1座1樓

❤️感谢你的追踪、赞好和分享❤️

如果有什么其他好的餐厅和好玩的地方,欢迎分享一下~⭐️
Welcome to share if you have ever tried anything fun and tasty ~ ⭐️
2021-05-11 715 瀏覽
早前因為看到REC CARD信用卡有HK restaurant Week 就找了一家 一直想去吃的餐廳 。。想去的主因是 這餐廳是活化歷史建築物本人對歷史建築群非常有興趣 所後對大館內的餐廳抱有一絲希望。。是的環境是100分但服務 食物 價格 有待改善。。套餐的食物量真係極少但每位HK$248(未加一)安慰自己 是欣賞環境 不是食物------------------------------前菜: 🔸 煙燻四喜素卷 、醬油黃瓜 、香糟海中蝦 、 炭燒豚肉前2款 普普通通 無咩特別海中蝦可以既爽口 炭燒豚肉= 燒肉? 皮脆肉香既比傳統酒樓好吃都係個句 量極少! -----------------------------🔸點心(水晶蝦餃,喇沙小籠包,賽螃蟹鱈魚餃)點心 唔錯既 喇沙小籠包特別 辣辣地賽螃蟹鱈魚餃 - 鱈魚餃鮮滑 蟹肉都出眾------------------------------🔸殿堂叉燒 (另+$88一份) 叉燒 口感比較硬 偏瘦肉質 出面微焦 加上微甜嘅蜜糖 令人喜出望外!但唯一問題 刀功麻麻 切得太厚了 女士比較難咬-------------------------
一直想去吃的餐廳 [The Chinese Library ]

想去的主因是 這餐廳是活化歷史建築物
本人對歷史建築群非常有興趣
所後對大館內的餐廳抱有一絲希望

是的環境是100分
但服務 食物 價格 有待改善

套餐的食物量真係極少
但每位HK$248(未加一)
安慰自己 是欣賞環境 不是食物

前菜:

🔸 煙燻四喜素卷 、醬油黃瓜 、香糟海中蝦 、 炭燒豚肉

前2款 普普通通 無咩特別
海中蝦可以既爽口
炭燒豚肉= 燒肉?
皮脆肉香既
比傳統酒樓好吃

都係個句 量極少!

-----------------------------
🔸點心(水晶蝦餃,喇沙小籠包,賽螃蟹鱈魚餃)

點心 唔錯既
喇沙小籠包特別 辣辣地
賽螃蟹鱈魚餃 - 鱈魚餃鮮滑 蟹肉都出眾

🔸殿堂叉燒 (另+$88一份)
叉燒 口感比較硬 偏瘦肉質
出面微焦 加上微甜嘅蜜糖 令人喜出望外!
但唯一問題 刀功麻麻
切得太厚了 女士比較難咬

🔸 牛肝菌灌湯餃 (+HK48/每份)
湯香濃 鮮甜
牛肝菌味濃

🔸 雞湯燴豆乾絲
分量少,味道一般!

DERSST
🔸柚子冰粉配朱古力米糍
生日有驚喜 有名字
冰粉似啫喱 滑
加上少少花奶唔會太甜
朱古力米糍
朱古力味濃 少甜 好煙韌

DRINK
🔸鐵觀音 (壺)
哩壺茶要用上$17x
茶香 味甘
但貴

🔸招牌 蛋撻雞尾酒(+HK$88)
Um....由於係餐廳內
無法看到調酒師 表演