2023-11-10 150 瀏覽
同屋企人慶祝生日,佢哋提議嚟呢間食,我見未食過,就話好啦一齊試吓。一入到去,侍應好有禮貌咁招呼,又會介紹啲菜式,非常殷勤。叫咗個卡邦尼意粉,呢個好好食,另一個煎帶子意粉,又係好新鮮,好好食!海膽嗰個意粉,應該有一百分,係超鮮味,完全食唔到明懋嘅味道,質素非常之高, 十分值得推介🥰🥰
2023-08-15
2023-11-07 142 瀏覽
煙燻三文魚石頭蟹肉配上厚切三文魚件同魚籽 鮮味突出 層次感豐富 賣相仲好靚添 香煎大蝦牛柳伴野菌汁7成熱牛柳帶有肉香味 熟度剛好 燒過既大蝦有微微焦香 加上伴碟菌汁同蔬菜 整體菜式味道好夾Rainbow for two可以選擇蝦或者雞胸肉 我揀左雞 除左沙律菜 仲有牛油果 青蘋果 椰菜花 青瓜 蕃茄 橄欖 粟米 份量一啲都唔少!!非常足料 又飽肚又健康

煙燻三文魚石頭

香煎大蝦牛柳伴野菌汁

Rainbow for two
可以選擇蝦或者雞胸肉

2023-11-04 155 瀏覽
。環境很闊落,但隔離檯的食客超糟,好唔好彩!。服務人客不多,侍應不知趕什麼,憑什麼收服務費。食物未見到咁核突的義粉,自己拎黑椒加才好樣少少。飲品好普通的cappuccino,咖啡味很淡。價錢一定唔值$108,寧願食大快活肉醬義粉
。環境
很闊落,但隔離檯的食客超糟,好唔好彩!

。服務
人客不多,侍應不知趕什麼,憑什麼收服務費

。食物
未見到咁核突的義粉,自己拎黑椒加才好樣少少

。飲品
好普通的cappuccino,咖啡味很淡

。價錢
一定唔值$108,寧願食大快活肉醬義粉
義粉
2023-11-04
Peko Peko Eatery📍太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號*・゜゚・*:.。..。.:*・’・*:.。. .。.:*・゜゚・*冇錯、又係鰂魚涌、又係farewell 飯😹 今次試左左類似日本「1汁3菜」既lunch set-🍱 2頭盤1主菜Set $86社畜魚簡左 頭盤 - 科布沙律 & 和風蛋卷 、 主菜 - 法式燴牛面頰、跟餐有埋粟米濃湯、茶同埋飯/烏冬~3個餸質素都正正常常、有啲食緊3餸飯既感覺😹不過環境幾舒服、有加分🍰 是日甜品 +$18 Um 麵包店質素、5個人叫左1個、每個人1啖過下口癮可以😹🙏🏻-🔥總結🔥岩岩睇左依間野既openrice comment、發覺話好食既人都係叫意粉、扒個啲、你地如果想去就試意粉set linch啦、大約$130、但如果想食「1汁3菜」依類、社畜魚比較推薦無印、價錢又差唔多😹
Peko Peko Eatery
📍太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號

🍱 2頭盤1主菜Set $86

🍰 是日甜品 +$18

🔥總結🔥
2023-10-10 2730 瀏覽
係Aeon shopping完之後去左康怡食晚飯,見到呢間餐廳以木系為主題,環境幾舒服,而且食物種類選擇都幾多,就同朋友入去試試😌扇貝 明太子意大利麵 $158意粉非常Creamy, 每一條意粉都掛滿明太子醬汁,扇貝同魷魚都煎香左,配上少許晶瑩飽滿既三文魚籽,味道帶少少咸香,非常提鮮,口感豐富Peko 拼盤 $168拼盤份量很多,包括白酒忌廉汁青口、炸胡麻雞(4件)、香脆廣島蠔(4件)同天婦羅海苔魷魚(4件)炸物非常香脆,雞肉嫩滑多汁,廣島蠔飽滿鮮味,魷魚口感彈牙,忌廉汁青口味道濃郁,好惹味香煎西班牙豬鞍 $268西班牙豬鞍肉味香濃,簡單既胡椒調味已經好入味,本身豬鞍帶有油脂令到肉質完全唔會乾柴,口感柔軟鬆化🐷配菜有露荀、小甘荀同我最愛既酸菜,爽口既酸菜有好溫和既酸味同淡淡甜味,配埋豬鞍味道好夾☕️Cold brew $38平日餐廳drink menu有cold brew既話我絕對會order😆有咖啡既香氣,又可減去酸澀既感覺,而且造型好靚🤣用上扁身圓形玻璃瓶,有少少威士忌酒樽既感覺🤣🌹蝶豆花玫瑰荔枝梳打 $48粉紅色與紫色漸層好吸引眼球🤩加上有一棵小乾花做點綴,非常IGable 📸而且

扇貝 明太子意大利麵 $158

Peko 拼盤 $168

香煎西班牙豬鞍 $268

☕️Cold brew $38

🌹蝶豆花玫瑰荔枝梳打 $48
粉紅色與紫色漸層好吸引眼球🤩加上有一棵小乾花做點綴,非常IGable 📸而且甜度適中,唔算太重糖漿味,反而玫瑰香氣幾清新🌹

• 扇貝明太子意大利麵
2023-10-02 1806 瀏覽
二訪呢間西餐廳 再次感覺到呢間餐廳幾咁高質☺️ 呢日係假期嘅六點嚟到 初初嚟到嘅時候餐廳仲未有好多客人 但係好快就坐滿啦😚蟹肉牛油果船呢個前菜相當豐富 除咗側邊有沙律菜之外 所有餡料都係用牛油果裝住🥑 入面嘅蟹肉用上沙律醬調味 非常飽滿 再加上面頭有黑白芝麻 同埋蟹籽🫢 伴碟嘅仲有藜麥同埋杏仁片 口感十足 軟殼蟹墨西哥夾餅有一大隻軟殼蟹喺面 相當有驚喜呀🌮 底下嘅墨西哥夾餅煎得香脆 面頭再配上芝麻醬 都幾有日式風味🤪 加上有蟹籽 同埋三文魚子 火箭菜 青瓜粒 紫菜碎等嘅配料 令到顏色都好豐富 軟殼蟹炸出嚟酥脆 絕對唔油膩🦀扇貝明太子意大利麵面頭有扇貝同埋魷魚🦑 配上呢個明太子意粉真係好夾 幾鍾意明太子同埋三文魚子撈勻個意粉一齊食 味道更上一層樓😝 意大利麵幾有咬口 唔會煮得過火🍝 釀海鮮南瓜批呢個係Peko Signature嘅其中一款菜式☺️ 係用一整個小南瓜焗製而成 焗完出嚟嘅南瓜軟腍而且甜美🎃 入面嘅海鮮有魷魚 大蝦 帶子 青口 海蜆 蟹柳 同埋面頭嘅三文魚子😙 每款海鮮都幾新鮮 我就最鍾意佢嘅大蝦 因為口感好彈牙🦐 喺海鮮嘅底下仲有非常Creamy嘅白汁薯蓉🥔 呢個係絕對飽肚 而且

蟹肉牛油果船
蟹肉牛油果船

釀海鮮南瓜批
呢個係Peko Signature嘅其中一款菜式☺️ 係用一整個小南瓜焗製而成 焗完出嚟嘅南瓜軟腍而且甜美🎃 入面嘅海鮮有魷魚 大蝦 帶子 青口 海蜆 蟹柳 同埋面頭嘅三文魚子😙 每款海鮮都幾新鮮 我就最鍾意佢嘅大蝦 因為口感好彈牙🦐 喺海鮮嘅底下仲有非常Creamy嘅白汁薯蓉🥔 呢個係絕對飽肚 而且非常值得推介嘅菜式👍🏻

飲品
Dirty 咖啡味道幾香☕️ Matcha Latte 賣相一流 面頭唔同顏色嘅配料 分別係士多啤梨乾 抹茶粉 同埋開心果碎🍵 撈埋一齊飲都幾特別 為呢杯飲品帶嚟咗少少嘅酸甜味🍓
Dirty
Matcha  Latte

走嘅時候見到外面有好多人等緊位🙈 如果想食嘅話建議都係訂座會穩陣啲 呢度嘅環境真係幾舒適 好適合family gathering👍🏻
2023-09-29 173 瀏覽
本來對呢間嘢有D期望,食開隔離間日本嘢諗住試下新嘢。點知原來係個錯誤選擇!遲左小小一坐下來就提醒我幾點要交檯。前後叫左三碟前菜四碟主菜。叫左兩個唔同嘅炒飯個炒飯係同一個飯底!其他碟碟都是差唔多味道!三個人總共食千幾蚊嘢,仲要不時暗示要交檯。食緊嘢仲擺張單落檯明趕我地走,我仲以為自己去左茶餐廳!今時今日呢個價錢,這種服務態度。仲有,餐廳環境嘈吵,嘈過街市!整體黎講唔值呢個價錢。也一定不會回頭光顧。Not again
2023-09-28 125 瀏覽
🦀蟹肉牛油果船 $98牛油果好creamy,牛油果上還有黑白芝麻、勁多鮮甜蟹肉及蟹籽,加上鮮紅的車厘茄和黑欖欖,味道和顏色上層次豐富;配上伴碟的杏仁片和藜麥,更具口感😋🐟海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198非常推薦!竹炭烏冬非常爽口彈牙而且能掛汁;完全沒有海水腥味的海膽和脹卜卜、脆卜卜的三文魚籽實在鮮甜,整體來說味道恰好,充滿鹹香🤤🦐釀海鮮南瓜批 $198Signature之一的南瓜批可能應該叫南瓜盅,但這樣稱呼的話會比較中式🤣原個南瓜內除了有芝士焗薯蓉,還有爽彈蝦仁、香煎帶子、青口、蟹柳等海鮮,絕對足料。最令我讚嘆的是連口感軟熟的南瓜皮也可以食用,喜歡吃南瓜的朋友不容錯失😊🤎心太軟配自家製雪糕 $78 新鮮焗製的心太軟一切開便噴煙!面層的忌廉和內裏的軟心朱古力頃刻湧出,繼而交匯。一口熱情的心太軟,再加上一口冷豔的玫瑰雪糕,令人幸福感瞬間上升🥰
🦀蟹肉牛油果船 $98

• 蟹肉牛油果船
  • 釀海鮮南瓜批
  • 心太軟配自家製雪糕
2023-09-21 1463 瀏覽
成日行過荃灣海之戀間Peko Peko見到咁爆場好想試下今年佢哋喺太古開咗分店 咁就試就方便好多啦❣️餐廳感覺好開揚 係我鐘意嘅木白文青style 仲有彷似山洞造型設計嘅卡位 即刻霸返個靚位先😎******************************食物s:🍄蘑菇湯 ($58)非常rich嘅蘑菇忌廉湯 蘑菇香味好重 點多士一流😝🥑蟹肉牛油果船 ($98)呢個前菜造型好得意 用食材堆砌成船狀牛油果船殼軟熟有香味 上面放滿蟹籽同蟹肉絲 份量幾多混合青瓜、蕃茄同沙律醬 食落酸甜清新 一道菜可以享有多重口感😆🦆法式油封鴨腿配紅菜頭汁 ($168)焗得好夠腍 輕咬已經能骨肉分離 鴨腿聞落好香 有油鴨嘅香味調味都啱啱好 充滿肉汁配菜有焗薯同焗蔬菜亦幾豐富 🍝扇貝.明太子意大利麵 ($158)意大利麵非常掛汁 每條都係明太子忌廉汁😝扇貝煎得恰到好處 香口而且厚肉魷魚有咸鮮味 幾有咬口 整體配搭得好好味❣️🫖洋甘菊蕎麥茶(熱) ($48)洋甘菊味超濃 配搭喬麥感覺好養生港女養生花茶 飲完之後超好訓😆🥭夏芒蜜柚梳打 ($48)芒果加柚子嘅不敗組合 酸酸哋特別開胃 係夏天消暑之選*************
成日行過荃灣海之戀間Peko Peko見到咁爆場好想試下
今年佢哋喺太古開咗分店 咁就試就方便好多啦❣️
餐廳感覺好開揚 係我鐘意嘅木白文青style
仲有彷似山洞造型設計嘅卡位 即刻霸返個靚位先😎

食物s:

🍄蘑菇湯 ($58)
非常rich嘅蘑菇忌廉湯 蘑菇香味好重 點多士一流😝

🥑蟹肉牛油果船 ($98)
呢個前菜造型好得意 用食材堆砌成船狀
牛油果船殼軟熟有香味 上面放滿蟹籽同蟹肉絲 份量幾多
混合青瓜、蕃茄同沙律醬 食落酸甜清新
一道菜可以享有多重口感😆

🦆法式油封鴨腿配紅菜頭汁 ($168)
焗得好夠腍 輕咬已經能骨肉分離
鴨腿聞落好香 有油鴨嘅香味
調味都啱啱好 充滿肉汁
配菜有焗薯同焗蔬菜亦幾豐富

🍝扇貝.明太子意大利麵 ($158)
意大利麵非常掛汁 每條都係明太子忌廉汁😝
扇貝煎得恰到好處 香口而且厚肉
魷魚有咸鮮味 幾有咬口 整體配搭得好好味❣️

🫖洋甘菊蕎麥茶(熱) ($48)
洋甘菊味超濃 配搭喬麥感覺好養生
港女養生花茶 飲完之後超好訓😆

🥭夏芒蜜柚梳打 ($48)
芒果加柚子嘅不敗組合
酸酸哋特別開胃 係夏天消暑之選

小結:

環境同食物都好高質嘅西餐廳
特別啱姊妹聚會 一齊嘆杯港女花茶 打下卡傾下計
喺港島區以呢個價錢嚟講 性價比好高
難怪見到佢哋成日爆晒場啦~
下次有機會要試埋甜品先😝

• 扇貝明太子意大利麵
  • 蟹肉牛油果船
  • 法式油封鴨腿配紅菜頭汁
2023-09-17 111 瀏覽
星期六晚一家大小去康怡行下,見到餐廳好似幾好坐,openrice 訂位又有優惠,就決定試吓啦。首先要講,餐牌選擇唔算非常多,頭盤、意粉、主菜、甜品每樣都係大概有五六款,但碟碟都做到一致嘅中上水準,有啲仲幾有特色,無論賣相同食物質素都係平均地好,絕對值得一試。今晚試咗:蘑菇湯,芝士配酸種麵包,牛油果船,小食拼盤,海鮮明太子意粉,卡邦尼意粉,燒豬鞍,牛肉眼扒,芒果梳打,蝶豆花玫瑰荔枝梳打,咖啡,玫瑰雪糕配心太軟,tiramisu。以上咁多樣食物,每樣平均都有80分,飲品賣相仲幾靚。環境就比較熱鬧,家庭客人都幾多,如果想幾個朋友靜靜地傾偈,週末就未必咁啱。相反,一家大小就非常適合,有梳化位,BB凳,小朋友餐具齊全,我哋今餐都食得好滿意👍🏼

今晚試咗:
以上咁多樣食物,每樣平均都有80分,飲品賣相仲幾靚。

2023-09-16
2023-09-16 131 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯之前喺荃灣西食過 pekopeko,依家已經唔係住喺荃灣,所以專程去到太古城食,叫咗個二人餐$798當中包含咗❣️兩杯welcome drink可以選擇Sparkling wine或者橙汁❣️頭盤煙燻三文魚蟹肉有四塊新鮮嘅三文魚魚生,配上酸微微嘅調味醬,配搭埋蟹肉同埋魚子,鮮味非常,令人食慾大增。❣️餐湯蘑菇忌廉湯配烤芝士多士蘑菇味非常之濃郁,而且打到蘑菇碎好細滑,好飲。❣️ 沙律我哋選擇咗招牌嘅stone fruit salad, 當中有好多水果,包括藍莓,李子,蜜桃,無花果,提子,新鮮嘅沙律菜淋上咗酸酸甜甜嘅黑醋汁,感覺好健康。❣️主菜扇貝明太子意粉扇貝煎到兩邊好香脆,配上鹹香嘅明太子汁,令人忍唔住一啖接一啖 龍蝦米多呢個菜式係將啲龍蝦肉起咗出嚟先,再配合芝士同埋白汁釀焗,無論係賣相定係味道都非常之好。伴碟有好多新鮮嘅沙律菜。❣️餐飲凍檸茶凍咖啡❣️甜品可以有兩種選擇心太軟/ 自家製芝士蛋糕配藍莓醬自家製芝士蛋糕好creamy, 芝士味濃郁,質感幼滑,配上藍莓醬,唔算甜,幾特別又好食。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
❣️頭盤
煙燻三文魚蟹肉
❣️餐湯
蘑菇忌廉湯配烤芝士多士
蘑菇味非常之濃郁,而且打到蘑菇碎好細滑,好飲。
❣️ 沙律
可以有兩種選擇
心太軟/ 自家製芝士蛋糕配藍莓醬
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
Peko Peko Eatery (康怡廣場)
地址: 太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖
2023-09-16 94 瀏覽
以前係住荃灣嘅時候已經食過幾次,今次去太古分店又試下有乜唔同先。入到餐廳盡頭有幾個洞穴造型嘅卡座,配上石質嘅吊燈,幾有fine dining嘅感覺。Premium set for two $798Welcome drink可以自由選擇sparkling wine,或者加配紅白酒。Stone fruit salad 整到玫瑰花一樣嘅巴馬火腿,底下仲有香桃、藍莓和車厘茄,食落都相當開胃。扇貝明太子意大利麵好大粒嘅帶子、飛魚籽、三文魚籽和魷魚,配搭濃郁嘅明太子忌廉汁,非常邪惡啊。釀海鮮南瓜批好震撼嘅原個南瓜,起哂肉再放入多款海鮮,例如三文魚籽、青口、鮮蝦和魷魚等等,餸飯一齊食簡直一流呀。龍蝦米多亦即係法式焗龍蝦,龍蝦開邊再放入芝士去焗,龍蝦肉新鮮又彈牙,肉質緊致又鮮甜。Peko 自家製芝士蛋糕配藍莓醬木盒入面係佢哋自家製嘅芝士蛋糕,口感幼滑又有芝味,配埋甜甜地嘅藍莓醬就一流啦。Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖

Premium set for two $798

Welcome drink
可以自由選擇sparkling wine,或者加配紅白酒。

Stone fruit salad

Peko 自家製芝士蛋糕配藍莓醬

Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖

2023-09-10 116 瀏覽
We like the brekkie here! Good deal and good service food portion was generous especially the minestrone soup. The beef was soft and tasty. the only thing was that the flat white was too milky. Coffee and flat whiteMinestrone Single egg Benedict with smoked salmon

Coffee and flat white
Flat  white

Minestrone
蕃茄牛面頰雜菜湯貝殼粉

Egg  Benedict  with  smoked  salmon
2023-09-09 93 瀏覽
今日夜晚經過太古城就入咗去試吓個二人餐$798首先會有包咗兩杯welcome drink,客人可以選擇Sparkling wine 或橙汁,我就揀咗sparkling wine, 尚算容易入口。頭盤係煙燻三文魚蟹肉新鮮嘅三文魚魚生配上酸酸嘅醬料,加上蟹肉同埋魚子。餐湯蘑菇忌廉湯配多士沙律招牌嘅stone fruit salad, 水果包括藍莓,蜜桃,提子,無花果,布冧等等。淋上咗酸酸甜甜嘅黑醋汁,同埋有好多蔬菜,感覺好健康。主菜扇貝明太子意粉鹹鹹香香都幾好食龍蝦米多賣相一流餐飲兩杯,可以選擇檸茶,檸水,奶茶,咖啡甜品可以選擇心太軟/ 自家製芝士蛋糕配藍莓醬心太軟朱古力好濃郁,好香朱古力味

今日夜晚經過太古城就入咗去試吓個二人餐$798

頭盤係煙燻三文魚蟹肉
新鮮嘅三文魚魚生配上酸酸嘅醬料,加上蟹肉同埋魚子。

餐湯
蘑菇忌廉湯配多士

沙律

主菜
扇貝明太子意粉
鹹鹹香香都幾好食

賣相一流

餐飲兩杯,可以選擇檸茶,檸水,奶茶,咖啡

甜品
可以選擇心太軟/ 自家製芝士蛋糕配藍莓醬
心太軟朱古力好濃郁,好香朱古力味
太古這間西日Fusion菜,不但Menu選擇多,而且空間闊落,日式木系風格讓人覺得份外悠閑,還有洞穴卡位,非常適合倆口子或三五知己聚會聊天。軟殼蟹墨西哥夾餅 Crispy Soft Shell Crab Taco $98大大隻軟殼蟹炸得鬆脆,還有蟹籽、三文魚籽和牛油果醬的點綴,讓這個墨西哥夾餅的口感和味道層次很豐富,比傳統的Taco更有驚喜。Love Strawberry $138 難得找到Salad為主菜、有新意之餘也很高質的Salad!一上桌看到色彩繽紛就胃口大開,不但水果種類豐富,沙律菜都很新鮮爽脆,沙律醋微酸,配上爽甜的草莓、藍莓、紅桑莓、小蕃茄、無花果和紅菜頭,整體份量足夠,美味滿足。香烤日式醬油三文魚 Grilled Koikuchi Salmon $238擺盤精美,三文魚烤至外層微脆,內裡水嫩Juicy,魚油閃閃發光,調味簡單而不會搶過三文魚本身的鮮味。扇貝明太子意大利麵 Scallop Mentaiko Pasta $158淡粉紅色又Creamy的明太子忌廉醬已經很吸引,還有粒粒明太子、三文魚籽和墨魚籽點綴,頓時西餐變成日本料理!意粉硬度適中,彈牙掛汁,扇貝和魷魚也在質

Love Strawberry $138

扇貝明太子意大利麵

淡粉紅色又Creamy的明太子忌廉醬已經很吸引,還有粒粒明太子、三文魚籽和墨魚籽點綴,頓時西餐變成日本料理!意粉硬度適中,彈牙掛汁,扇貝和魷魚也在質素之上,整體符合預期,美味滿足,難怪成為Hot Item!