2018-06-18 37 瀏覽
今晚友人帶我食好西😋😋朋友推介海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁,但可惜已賣哂😭😭好失望,下次去一定要食到,因為睇到餐牌張相以經覺得好吸引😍先嚟特色飲品-Honey moon ❤️果汁豐富,飲到有橙汁同菠蘿汁+梳打。店員好細心地有詳細介紹材料,可惜金魚腦不能記得太多😂❤️雞翼wf 蜜糖沙律醬❤️雞肉嫩骨,未點醬已入味。加埋醬食再加加分❤️龍蝦湯❤️蝦味鮮甜濃郁❤️炭燒美國牛扒30oz❤️必食!! medium rare處理得剛剛好,份量超驚喜,適合3-4人食用❤️龍蝦意大利飯❤️意大利飯口感綿身帶煙un.. 龍蝦肉彈牙,一d都唔馬虎。朋友果然無介紹錯CP值非常高,值得推介~

先嚟特色飲品-Honey moon ❤️

❤️雞翼wf 蜜糖沙律醬❤️
雞肉嫩骨,未點醬已入味。加埋醬食再加加分

❤️龍蝦湯❤️

蝦味鮮甜濃郁

❤️炭燒美國牛扒30oz❤️

❤️龍蝦意大利飯❤️

意大利飯口感綿身帶煙un.. 龍蝦肉彈牙,一d都唔馬虎。

朋友果然無介紹錯
CP值非常高,值得推介~
2018-06-16
  • 龍蝦意大利飯
  • 炭燒美國牛扒30oz
2018-06-14 87 瀏覽
今日去大埔行街,順便約埋大埔朋友晚飯,佢話大埔超級城,有間平價西餐廳,話帶我去試吓喎我哋去嘅時候未算晚飯高峰期,所以我哋兩個人,都有得坐四人卡位, 十分闊落即使我哋只係睇緊Menu,服務員都已經為我地遞上餐包同揕水,唔通佢知道我哋好肚餓?😂😂估唔到佢啲麵包都唔錯喎,係比較脆口嗰隻,佢仲有個特製嘅醬,係咩我都唔太清楚,但感覺就好清新,幾好味我哋每人帶左個set dinner, 再升級咗個湯做野菌忌廉湯及濃蝦湯,個忌廉湯搞笑啊,我初頭心諗,我都冇叫咖啡,服務員見我個樣咁疑惑,即刻同我講,呢個係野菌忌廉湯,哈哈哈,估唔到佢啲泡沫又幾好味喎,飲之前攪勻佢,仲會食到粒粒野菌添,非常不錯👍🏼,我就揀咗個蜜糖芥茉鹹豬手,服務員好貼心咁問我,想原隻上,定叫師傅幫我切埋,我為左影相打卡,當然要原隻上喇隻豬手比我想像中大喎,而且仲有好多薯條,我估細食嘅,兩個人share都OK,味道方面,豬手鹹鹹香香,夠入味,絕對做到外脆內軟,更加估唔到嘅係,原來同蜜糖芥末醬,係咁夾嫁喎而朋友就揀咗個牛柳set,牛肉味豐富,肉質適中,唔會過淋或過un,本身以為夠牛柳好細,但原來佢好厚身,食落都好飽,絕對抵食呀我哋仲擺多咗個

麵包

我哋每人帶左個set dinner,
野菌忌廉湯

德國蜜糖芥末烤豬手

紐西蘭牛柳配黑松露野菌汁

我哋仲擺多咗個食肉獸pizza,本身以為精髓在於夠多肉,但原來比香腸、肉更精彩的,係佢嘅芝士,芝士鋪得好滿好厚,味道香濃,食起上嚟,有拉氏效果,芝士迷必食
食肉獸Pizza

飲品方面,我朋友叫咗杯凍檸茶,冇咩特別,而我杯朱古力,就非常之有驚喜,先講埋上,用圓形嘅杯,感覺已經好得意,口口嘅牛奶上面,佈滿朱古力碎,真係好啱我呢啲港女,攪勻佢飲,朱古力味濃,一路飲仲飲到粒粒嘅朱古力,但佢又唔會過甜,而且夠冰凍,個人極力推薦,正啊
Ice  bubble    Black  forrest

呢餐我同朋友都非常之滿意,價錢平得來,食物質素真係OK,而且服務員有禮,仲同我地有傾有講,感覺非常Friendly,值得再來啊
2018-06-13
麵包
野菌忌廉湯
德國蜜糖芥末烤豬手
紐西蘭牛柳配黑松露野菌汁
食肉獸Pizza
Ice  bubble    Black  forrest
2018-06-13 68 瀏覽
今日係西餐日,去咗一間位於大埔既Olive Cafe,小去啲靚靚cafe所以心情好緊張去到已經好多人,侍應既服務好好首先飲咗兩個靚湯,分別係龍蝦濃湯同野菌忌廉湯。龍蝦湯好重龍蝦味仲有野菌忌廉湯添,外型好得意用個杯仔裝,唔知以為係泡沫咖啡之後叫咗個必食二人份量既牛扒餐,好大份!有薯條係底添,即炸架,仲有啲雜菜係則邊添。叫咗五成熟,岩岩好,男朋友最愛牛肉最後叫咗必食既海膽扁意粉仲有龍蝦意大利飯!一定夠曬飽海膽絕對新鮮,意粉煮得岩岩好,仲有側邊啲蕃茄仔好甜,椰香海鮮濃汁又係絕對唔可以忽略仲有龍蝦好大隻,成舊放入去好爽意大利飯煮得啱啱好夠味太多我就食唔曬,男朋友太鐘意食全包底太好啦呢餐,好滿足既西餐!價錢唔貴食到好滿足西日滿足西餐推介:Olive Cafe
去到已經好多人,侍應既服務好好

叫咗五成熟,岩岩好,男朋友最愛牛肉

最後叫咗必食既海膽扁意粉仲有龍蝦意大利飯!一定夠曬飽

仲有龍蝦好大隻,成舊放入去好爽
意大利飯煮得啱啱好夠味

太多我就食唔曬,男朋友太鐘意食全包底

太好啦呢餐,好滿足既西餐!價錢唔貴食到好滿足

西日滿足西餐推介:Olive Cafe

2018-06-12 71 瀏覽
今日西餐癮起,見到網上評論話呢間餐廳CP值高,所以就捉埋朋友陪我一齊黎呢度食晚餐。味道都唔錯,食物款式都幾多。自家製紅菜頭醃製三文魚三文魚表面有切粒既紅菜頭作點綴,口感緊緻,魚香突出。因為經醃製過,味道偏咸一點。煎蟹餅配刁草芥茉醬蟹餅表面香脆,裡面有一絲絲既蟹肉。口感外脆內軟,蟹肉都幾鮮味。個醬汁係必點,令味道層次更豐富。慢煮牛臉頰配薯蓉牛肉經廚房低温慢煮,肉質軟稔,牛肉味濃郁。海膽意粉,岩曬鐘意食海膽既我🤤海膽鮮甜唔腥,但撈匀左之後海膽味偏淡~我建議就咁食海膽,唔洗撈匀,味道更好。呢度仲有二人份量既炭燒美國牛扒,仲會配埋沙律同薯條。可惜我朋友唔食牛,今次同牛扒無緣,唯有下次再試!紫薯奶昔,都幾大杯,奶味重。酸酸甜甜既汽水,十分推介😝

自家製紅菜頭醃製三文魚

煎蟹餅配刁草芥茉醬

慢煮牛臉頰配薯蓉
牛肉經廚房低温慢煮,肉質軟稔,牛肉味濃郁。

海膽意粉,岩曬鐘意食海膽既我🤤
海膽鮮甜唔腥,但撈匀左之後海膽味偏淡~
我建議就咁食海膽,唔洗撈匀,味道更好。

紫薯奶昔,都幾大杯,奶味重。

酸酸甜甜既汽水,十分推介😝
朋友是牛魔王一名,他知道我也超鐘意食牛,所以同我一齊去Olive Cafe齊齊歎牛扒30安士炭燒美國Prime Rib Steak $468嘩!塊扒真係勁大,2人份量,之前從未食過咁大塊扒,好彩今晚真係好肚餓!我地order左5成熟,切開塊扒,wow! D肉質靚到呢!係呈粉紅色,肉質嫩滑又juicy, 牛味超濃有D部位仲有D油花,真係不槐為Prime级勁好味德國蜜糖芥末烤鹹豬手$188好耐無食過鹹豬手,好想食,所以叫左先算塊皮好煙韌,仲要好彈牙,好似食緊好多骨膠原入肚咁肉味好濃,亦唔算好鹹,份量亦很大,抵食!餐+$38可以加龍蝦湯,湯味都算濃!'$108芝士煙肉和白汁波菜焗蠔4隻,好足料!最後加埋2杯飲品,真係非常滿足

30安士炭燒美國Prime Rib Steak $468
嘩!塊扒真係勁大,2人份量,之前從未食過咁大
塊扒,好彩今晚真係好肚餓!

我地order左5成熟,切開塊扒,wow! D肉質靚
到呢!
係呈粉紅色,肉質嫩滑又juicy, 牛味超濃
有D部位仲有D油花,真係不槐為Prime级

勁好味

德國蜜糖芥末烤鹹豬手$188
好耐無食過鹹豬手,好想食,所以叫左先算

塊皮好煙韌,仲要好彈牙,好似食緊好多骨膠原
入肚咁
肉味好濃,亦唔算好鹹,份量亦很大,
抵食!

餐+$38可以加龍蝦湯,湯味都算濃!

'
$108芝士煙肉和白汁波菜焗蠔4隻,好足料!

最後加埋2杯飲品,真係非常滿足
2018-06-10
2018-06-11 48 瀏覽
星期日去完大埔行山,行完山餓到乜咁,即刻走去超級城搵野食先睇水牌見到Olive之前食過其他分店記得佢個牛扒好鬼正,立馬出發!一去到拎去Drink Menu,見到有draught beer,1664對我太甜,選了hoegaarden熱辣辣飲凍啤真係一大享受係炭燒三十安士Prime牛扒呀!大過我塊面呀仲!我地簡左洋蔥汁好好味其實呢個牛扒係二人份量黎既,仲有埋薯菜,不過我地實在太餓,又想試多啲野,就叫多樣燒豬肋骨配香煎三文魚我同女朋友都好鐘意食三文魚架勁厚勁大塊呀,個皮煎到脆一脆,又有鹽香味,好正豬肋骨反而冇三文魚咁有驚喜,但係個醬汁好味,岩曬鐘意損骨既我啲薯條都正呀係粗薯條最後仲一人整多件cake,係焦糖朱古力同埋日本柚子芝士餅兩種都好特別,唔會太漏!埋單$900,好開心!
星期日去完大埔行山,行完山餓到乜咁,即刻走去超級城搵野食先

睇水牌見到Olive
之前食過其他分店記得佢個牛扒好鬼正,立馬出發!

Hoegaarden

熱辣辣飲凍啤真係一大享受

30安士Prime  Rib  Steak

係炭燒三十安士Prime牛扒呀!
大過我塊面呀仲!我地簡左洋蔥汁好好味

BBQ  Rib配煎三文魚

燒豬肋骨配香煎三文魚
我同女朋友都好鐘意食三文魚架
勁厚勁大塊呀,個皮煎到脆一脆,又有鹽香味,好正

啲薯條都正呀係粗薯條

柚子芝士餅、焦糖朱古力芝士餅

最後仲一人整多件cake,係焦糖朱古力同埋日本柚子芝士餅
兩種都好特別,唔會太漏!
埋單$900,好開心!
Hoegaarden
BBQ  Rib配煎三文魚
柚子芝士餅、焦糖朱古力芝士餅
2018-06-03 86 瀏覽
一個月前已黎過這裡用餐,當時已投訴過那份煎魚太乾太”鞋”,加上上枱時食物只係微暖,於是向店員反映,佢查看完連聲道歉並主動提出再煮過另一份給我,再上枱的一份完全有番昔日的水凖!今日再去Olive食brunch,食物一上枱我已經同自己講”再無下次”!我同朋友叫了肉眼扒及雜菌芝士薄餅share食,所以二様我都有試,肉眼上枱又乾又唔熱,我哋食咗半份已吃不下了!薄餅又乾又鹹,好似食緊塊芝士克力架,連餐湯及飲品埋單要Hk$242+,同様價格响大埔食brunch絕對有很多更好的選擇。olive 的會員卡從止可以在我的銀包絶跡了!

2018-05-06 274 瀏覽
因有Apps可以半價試新野,我們一行2人,一入門口都覺得裝修不錯,環境舒適,可能未到晚飯時間所以唔多人,可以靜靜地傾吓計。而食物方面雖然賣相不錯但質素就一般,因我們叫了一個西班牙海鮮飯,和燒排骨配半隻燒春雞,海鮮飯個味道唔夠濃和份量較為少,而燒排骨配燒春雞,雞冇味只係得雞皮有味,而價錢方便不算太抵食
2018-05-05
用餐優惠
優惠券
可能因為我是個窮鬼,係我心中呢間算係貴價D既CAFE~但友人找到新工作於是兩人豪氣地吃一頓好的~menu 有這些~上主菜前的麵包~!! 配著醋超好食!!!!點了瑪格麗特薄餅加配巴馬火腿(要加20蚊), 即是88蚊加20蚊。芝士很多的~!巴馬火腿也很好食~還有香煎1855肉眼 10oz $288 第一口食落去, 超有牛味啊~~~好耐冇食過咁有牛味既牛排啦~~!! 好好食~!!還點了野莓之森這飲品~酸酸的,不太甜,超好喝的!!! 35蚊cp 值不錯的cafe~店舖很大,坐得很舒服,服務生也很有禮貌和細心。會有下一次。
menu 有這些~

上主菜前的麵包~!! 配著醋超好食!!!!

瑪格麗特薄餅加配巴馬火腿

芝士很多的~!巴馬火腿也很好食~

還有香煎1855肉眼 10oz $288

瑪格麗特薄餅加配巴馬火腿
香煎1855肉眼 10oz
野莓之森
2018-03-19 443 瀏覽
我已是十幾年會員!過往欣賞員工的專業和廚房的水準!餐單選擇豐富,我們一家四口經常點餐也能選到不同喜好的食物!點餐後食物到來也會有不同驚喜!但今晚一餐,員工轉哂!廚房相信也轉了!我已是一天前訂位,今晚到餐廳,明明有卡位,要求下說已訂,但後來見兩人不滿位置,改要求那張卡位就可以!心中確感新員工的不公平對待!後來點食物,牛扒西冷我要五成,出來相信七八成!又乾又凍!食物水準差勁!選擇又少!員工服務水平令人不滿意!失望至極!唉!相信無下次!
2018-03-19
紀念日
2018-03-17 299 瀏覽
因為要到大埔超級城睇車展,早一日上openrice 搵定晚餐餐廳,見到呢間食評不錯,就訂座了!位置不難找,就在超級城一街之隔,5:40pm 來到,比訂座時間早了20分鐘,眼見店內客人只有數檯,便想早d 入去坐,點知一個著便服既女職員話要六點(即訂座時間)才可入內。真係O 左嘴~佢話而家仲做緊tea menu,其實比我們入去坐定先都唔得?唯有兩丁人係條街無無聊聊遊蕩15mins⋯⋯一坐底就有餐前bread 食,絕不是頹貨~yummy! Olive Cafe 同黃大仙現崇山的Olive ERA 個名咁似,之前都想過是否同集團,看過menu 第一頁,果然係呢!即刻多左信心!因為現崇山的食物很不錯呢!我們一共點了 one main course and one pasta, 兩人份量既一「渣」水果茶。首先水果茶先來到,吸引左隔離兩檯客人都即刻order, 不過那時未到6:30pm 已經售罄左Well, 飲呢d, 都係去番咖啡弄果d 店專業d 呢間味道太淡了,呢jar 野小小伏~接著主菜來了,豬肋骨配燒春雞,我們是散叫的,發現比叫套餐既同款食物(見到隔離檯)份量較多,心中暗喜!wakaka 總算

唯有兩丁人係條街無無聊聊遊蕩15mins⋯⋯

一坐底就有餐前bread 食,絕不是頹貨~yummy!

即刻多左信心!因為現崇山的食物很不錯呢!

Well, 飲呢d, 都係去番咖啡弄果d 店專業d
呢間味道太淡了,呢jar 野小小伏~

總算補償了飲品的損失~

Pasta 叫左出面餐少有既海膽海鮮醬意大利麵,濃濃的椰香味,真係絕配,美味到呢!
可惜份量少左d 啦!

總括而言,這是一間性價比高的西餐廳!
2018-03-10
2018-02-28 198 瀏覽
It's my 2nd time to Olive Cafe. I came for brunch this time.  No need to queue up at 12noon. There are quite a lot of choices I can choose from brunch & lunch menu. I chose eggs Benedict with Salmon $78 and a extra dark  chocolate cake by adding  a special price $20 only.  A free  tea is served.It's not long to wait for my meal. The atmosphere was just relaxing.  I was surprised with my meal when it's taking to me. I couldn't believe there are two portions of egg benedict!  And of course, the pr

It's not long to wait for my meal. The atmosphere was just relaxing.  I was surprised with my meal when it's taking to me. I couldn't believe there are two portions of egg benedict!  And of course, the presentation was great and attractive! From the bottom, a french bread top with spinach, two eggs benedict and salmons. The taste was just perfect! I didn't have anything to  dislike except the salmon was not  100% freshly. The fresh veggies and fries are added value! I was full and satisfied at all.

I think the dark chocolate was not made by the restaurant, as there is without any logo of it. It's rich in chocolate and sweetness is just good for me. The two chocolate buttons on top were not tasty, just like those cheap value chocolate bite.

All in all, I like the meal. I think Olive Cafe offers good quality of food.  I would definitely recommended to my friends.
2018-02-24
大埔分店女經理服務極差,由頭到尾催著我點菜及離座。要我未夠十分鐘内點菜,才有半價,我 booked 六點,咁我已經盡量6:09Pm前快努力問怎點菜,其實好難選菜,因為我指住餐牌 order ,但沒有這樣沒有那樣,有得點的大多冇肉是齋菜,湯只有栗米湯雖然本身店没這沒那,這位說話一點也不客氣女經理仍然不怕嫌煩:再一再二又再三再四咁摧我點菜及說萬千次只有單叫有半價,而其他如飲品和湯則沒有。我好成功咁由入店6Pm,十分鐘內即 6:10終於在沒什麼選擇 (沒這沒那) ,又被催促情況下點了一意粉一飯一英式奶茶,半價後共$180。那飯及意粉量少到可憐,我的手掌差不多。一到入店後一個半鐘,即7:30Pm, 餐廳有好多空位,但那位不客氣,心急又似好盡責的女經理即跑來說用餐時間夠,我立即 “拿拿林”付款,我並說我知我知。那女經理一收到我信用咭,没有多謝我客人一聲,只是即叫其他職員快執我哋張座位,因為旁邊已有一位她的同鄉,一位拖住大喼的大媽等著要我的位,雖然是周圍都係位,那大媽的拖喼她自己不小心倒在我囡身旁,還指揮我囡幫她拿起,我囡好心順手扶起她的拖喼,大媽好有氣勢 不望我們不說謝謝。由入店到走,這位口經理
大埔分店女經理服務極差
,由頭到尾催著我點菜及離座
雖然本身店没這沒那,這位說話一點也不客氣女經理仍然不怕嫌煩
,只是即叫其他職員快執我哋張座位
。由入店到走,這位口經理對住我杯水及面大聲説話,心急
又守她自己規矩的女經理
没有說過什麼客氣的説話
,沒有問我食物好吃否
夠不夠吃
,付款完也沒說句多謝光臨
,這是我第一次光顧 Olive Cafe. 一出這 Cafe, 阿囡即快快到對面的麥當勞買了個 Double Cheese Burger 快吃
。半價後付了$180 (一小意粉一小飯,一小奶茶),得到是這樣~被催住點菜及付款又立即再去别的地方補吃才飽。
超小量帶子蟹肉飯

超小沒有Olive Oil 沒味的什菌意粉

豉油碟咁上下大的帶子蟹肉飯
2018-01-30
2018-01-22 200 瀏覽
家住大埔,好東西隨處也是~是日發現手上有張快過期的$40現金券😃和老公一試晚餐~當時7點左右,人流不多,餐廳裡還有很多吉位。餐牌價錢也是168~258不等,有餐包、餐湯、主菜和飲品。老公吃圖中的黑毛豬~份量比較少,一個男人來說,4至6啖可解決😅我也嚐了一口,肉質鬆化尚算夠味,但汁比較普通,同大x樂的質素差不多!我叫了西冷,看圖也不錯吧🤨很可惜⋯⋯order 是7成但出來還不夠5成!肉質生切不開,我們要求店員再煎過,自己會承受over cook的後果,點知⋯店員把牛扒拿入廚房,不夠2分鐘再拿出來~以為已經再煎,點知他說他已看清楚,件牛扒確實有7成😥只是我們位置上燈光的問題⋯⋯試問⋯⋯切也切不開,怎會有7成⋯⋯結果我吃不到太多,因為實在太生了🤢小確幸是伴菜的粗薯條味道不錯,有以前某快餐店的影子😀不過,吃完一餐過300元的西餐後⋯⋯老公和我也不飽不滿足☹️這個劣評是給那個不肯把我的牛扒補煎的員工~

2017-12-24 169 瀏覽
叫了青蘋果沙冰,但完全是薄荷沙冰😫而芒果沙冰也十分難飲,但同青蘋果比真是無得比。甜品十分硬,應該放了很久了😒這間真是沒有值得推介的地方,如果想挑戰薄荷沙冰,就要快了😏
叫了青蘋果沙冰,但完全是薄荷沙冰😫
而芒果沙冰也十分難飲,但同青蘋果比真是無得比。
甜品十分硬,應該放了很久了😒
這間真是沒有值得推介的地方,
如果想挑戰薄荷沙冰,就要快了😏