2019-02-01 279 瀏覽
夜晚收工同朋友去附近食飯 所以決定咗嚟呢間餐廳試吓用餐麵包係老闆新鮮自家製的 麵包幾鬆軟 配上醋食落去都幾夾下☺️而且麵包食落去係熱辣辣 所以食完之後都幾開胃下前菜叫咗白酒煮蜆😄蜆肉肥美 加上香茅和羅勒 可以食得出蜆嘅鮮甜味🤪主食叫咗特色海膽飯同牛肝菌忌廉汁幼蛋麵幼蛋麵軟硬適中 平時比較少食意大利飯 海膽飯既每粒意大利飯上面都掛上海膽汁☺️食落令到個飯幾鮮甜☺️如果整體份量可以加返大少少就好
夜晚收工同朋友去附近食飯 所以決定咗嚟呢間餐廳試吓
主食叫咗特色海膽飯同牛肝菌忌廉汁幼蛋麵
牛肝菌忌廉汁幼蛋麵
特色海膽意大利飯
手工麵包
2019-01-30 211 瀏覽
係拍得上PICI既手工意粉啊‼️😱 餐廳名【My Way】意思係指走自己既路 做自己既風格🍝主打手工意粉 手工意粉係老闆每日新鮮製造👍🏻食過pici都會發現手工意粉蛋香味重 更彈牙😋除左意粉 麵包都係自家製🍞意大利麵包配上無花果醋同橄欖油無花果醋除左保留到酸味 仲多左陣果味 好特別🤤前菜係白酒羅勒香茅煮活蜆香茅味重 蜆超新鮮 而且洗得好乾淨🤤 推薦‼️意粉係日式卡邦尼蛋麵同牛肝菌忌廉汁幼蛋麵食落唔會覺得膩 而且意粉真係好彈牙🤤🤤
係拍得上PICI既手工意粉啊‼️😱

香茅味重 蜆超新鮮 而且洗得好乾淨🤤 推薦‼️

意粉係日式卡邦尼蛋麵同牛肝菌忌廉汁幼蛋麵
食落唔會覺得膩 而且意粉真係好彈牙🤤🤤

2019-01-26 226 瀏覽
下午茶來到這家標榜自家制日式蛋面。坐低無耐侍應走過來想介紹一下這裏廚師歷史,心諗唔係麻,我一口拒絕,如果背後有一食物故事,我建議印在餐牌上比較好和更吸引,當然首先要食物有一定水準和口碑先寫出來啦!今次叫左日式卡邦尼自家制蛋麵,賓尼迪蛋跟沙律。日式卡邦尼自家制蛋麵,麵條口感鬆散,味道一般,以卡邦尼命名,芝士汁需要再收乾一些,味道會變濃郁,所以這碟麵,個人認為未去到要走到客人面前講故事情度,可能我唔識欣賞。賓尼迪蛋跟沙律,這個反而做得唔錯,好味。餐飲叫左咖啡,食完野未到,侍應話煮緊,心想唔通是蒸漏咖啡!但真估唔到,這杯只是有味既水,講不上是咖啡!

今次叫左日式卡邦尼自家制蛋麵,賓尼迪蛋跟沙律。

賓尼迪蛋跟沙律,這個反而做得唔錯,好味。

日式卡邦尼自家制蛋麵
賓尼迪蛋跟沙律
賓尼迪蛋跟沙律
2019-01-19 183 瀏覽
環境雅緻舒適, 喜歡室外街景可以在outdoor位置用餐。自家製手打麵是老闆天天親手用心 打造 ,意粉選用韓國麵粉, 雞蛋來自日本, 蛋味特濃。用餐麵包亦是老闆新鮮自家製的,配無花果醋,加了一份香甜的滋味。白酒煮蜆$88 蜆肉肥美, 浸在清香的白酒裏, 伴有香茅和羅勒, 鮮味更加提升, 啖啖好滋味。特色海膽幼麵$208手打麵有驚喜 , 爽口彈牙, 軟硬適中, 海膽份量多, 醬汁是加拿大海膽搓爛加龍蝦湯再加忌廉汁, 顏色金 金黃耀眼, 賣相吸睛,每條面都掛上海膽汁, 好creamy,啖啖鮮味, 做得好出色。喇沙雞絲麵$108東南亞口味, 喇沙雞絲麵,平時食的多數是湯麵,比較特別沒有湯,喇沙整成醬汁,夠創意, 有自己的風格, 面上灑上黑白芝麻同辣椒粒, 更加惹味。蒲燒日本鰻魚意大利飯$128原條鰻魚鋪在意大利飯麵上, 鰻魚 肥美肉厚,燒得好靚,賣相吸引,香氣四溢,配埋creamy的意大利飯,有驚喜原來係咁夾,意大利飯軟硬適中,口感綿密。水蜜桃茶$32, 有氣soda用不銹鋼飲管,走塑膠,支持環保, 非常有心。

環境雅緻舒適, 喜歡室外街景可以在outdoor位置用餐。

白酒煮蜆$88

特色海膽幼麵$208

喇沙雞絲麵$108

蒲燒日本鰻魚意大利飯$128

水蜜桃茶$32, 有氣soda
用不銹鋼飲管,走塑膠,支持環保, 非常有心。

2019-01-07 279 瀏覽
去餐廳前沒有好好搜集資料,點左兩個晚餐。一個字伏。我點了頂級安格斯牛扒配紅酒汁和香煎時令魚柳配龍蝦汁。完全冇諗過安格斯牛扒會好似豬扒一樣的口感。晚餐有餐湯、麵包、前菜、主菜和餐飲。餐湯一飲就好似係開粉湯。餐包就正常。前菜點了凱撒沙律、香茅煮蜆。凱撒沙律正常。香茅煮蜆,蜆清洗十分乾淨一粒沙也沒有,但感覺是薑味不是香茅味。頂級安格斯牛扒配紅酒汁伴碟係好精緻有五星餐廳既感覺,但上菜時冇一種食物時熱的,連主菜都不是,不知是否慢煮。牛扒點了五成熟,但口感極差,沒有油脂既感覺。咁既價錢係邊到食都可以!香煎時令魚柳配龍蝦汁完全沒有驚喜都只是伴碟十分精緻。如果龍蝦汁多些會好一點,因為根本品嚐唔到龍蝦味。

晚餐有餐湯、麵包、前菜、主菜和餐飲。
凱撒沙律

香煎時令魚柳配龍蝦汁
2018-12-30
凱撒沙律
2018-12-21 261 瀏覽
朋友推介,今晚來這裡一試。本來見set menu覺得少貴,但食完覺得性價比好高,下次會再黎!今晚叫左一個set加一個意粉,前菜叫了蜆。蜆肉好肥美,再有少見的香茅配菜,是意外地清甜的配搭!再來海膽蛋麵同喇沙雞絲蛋麵,本來不是特別喜歡海膽,會驚做熱食怪怪地,但蛋麵超好味,汁好香同調得好適合做pasta😍喇沙雞蛋麵亦超香好正。蛋麵質地煙韌蛋香濃有驚喜,下次想試下龍蝦汁呑拿魚蛋麵。以咁嘅價錢食到咁好味嘅pasta,真心覺得幾抵,有啲估唔到咁好味,下次行過新蒲崗會再幫襯😊
2018-11-27 356 瀏覽
海膽幼蛋麵$148- My Way Cafe (新蒲崗)家庭式格局西餐廳, 食客大多是街坊, 但食物製作用心,質素亦有驚喜, 而價錢亦相當親民, 都是人均$100-$150左右!比起普通的意粉, 我更喜歡手做的! 吃得出蛋味香濃, 口感煙韌彈牙! 而意粉用上韓國跟加拿大2款海膽, 海膽質素就一般, 不算肥厚, 切得有點過碎, 味道亦未算好鮮甜! 手打意粉相對上較有驚喜!😍而這裡的麵包亦是自家新鮮焗製,相當有心思! 但服務態度方面就有待改善啊!🤔🤔rating:7/10
海膽幼蛋麵$148- My Way Cafe (新蒲崗)
rating:7/10
2018-11-21 309 瀏覽
我本身從來無喺openrice寫過, 因為太懶! 但呢間值得我花時間打字讚一讚! 我本身係海膽迷, 見到廣告介紹呢個麵, 真係心心眼, 當然要去試! 果然無令我失望! 我一試愛上,! 回味無窮! 個麵唔會只係加舊海膽上去就算, 係連啲麵都係沾有好濃郁既海膽汁!  有誠意! 所以我好肯定我會再幫襯佢! 而我既朋友叫左蟹肉龍蝦汁意大利飯, 都一樣好濃郁, 好正! 本身以為份量好少唔夠食, 但其實又ok! 我睇得出佢地既製作用心! 同埋睇過佢地既雜誌訪問, 知道佢地中年創業不簡單, 希望佢地加油, 努力保持食物質素及良好服務態度, 吸引更多客人去支持啦

特色海膽幼蛋麵
題外話/補充資料: 唔近地鐵站,但好多巴士都到,譽港灣站落車好近
2018-11-20
生日
特色海膽幼蛋麵
2018-11-20 219 瀏覽
用$58 (下午茶)食碟手工意粉係抵嘅,意粉同各🍅汁都做得好好,只可惜啲雞絲雪味太濃,我寧願無餸,只吃茄汁意粉就好好。另外,餐廳選用鋼飲管響應環保♻️都係抵讚嘅,不過我個人始終對公眾用嘅鋼飲管有心理障礙,都係寧願無飲管😅
2018-11-18 352 瀏覽
見到上網有人介紹呢間新野好食,就襯星期日晏晝過黎試新野。我地3個人,等左一陣就入得,不過比左張有一個人坐緊既,要塔檯,食西餐食到要塔檯都係第一次,第一感覺馬馬地。叫左個All day breakfast ($98) 比阿囡食,大人一心想黎試佢嘅特色海膽自家製幼蛋麵($148),我就想食特色海膽意大利飯($148)。點知,到落單果陣,個姨姨話今日海膽返貨少,餐就無,想食就散叫($2xx,無野飲),咁樣做生意係咩玩法呢?一係你就話無,點解散叫就有,餐就無,感覺又好差。最後佢同我講可以轉做蟹肉比我地,真係皇恩浩蕩。All day breakfast: 正正常常,無咩特別。個咖哩汁烏冬,啲咖哩少得可憐。特色蟹肉自家製幼蛋麵:個自家製幼蟹麵幾好食特色蟹肉意大利飯:點解大家都係特色,但係一個係龍蝦汁,一個就茄汁,黑人問號了。對比起個幼蛋麵,呢個無咩味,所以都唔可以話好唔好味了。飲筒係不銹鋼做(我估)管理真係有好大進步空間。
見到上網有人介紹呢間新野好食,就襯星期日晏晝過黎試新野。
最後佢同我講可以轉做蟹肉比我地,真係皇恩浩蕩。

特色蟹肉自家製幼蛋麵:個自家製幼蟹麵幾好食

飲筒係不銹鋼做(我估)

管理真係有好大進步空間。
2018-11-11
2018-11-10 267 瀏覽
難得星期六日放假上網搵吓咩好食,見到有人推介呢個Handmade pasta,聽聞老闆每日用兩個鐘頭整意粉,就試試佢啦😋😋下週三四點去,入面坐嘅環境都幾乾淨舒服,出面仲有個outdoor位置,可以俾你一班朋友吹下水😎Service都幾好嫁👍🏻個牛菌忌廉意粉都幾彈牙嘅,又唔太膩,勁濃厚芝士味👍🏻👍🏻不過如果唔煮咁耐,硬身啲可能會更加好味😊All Day Breakfast 就賣相幾靚,食落一般般🧐
All Day Breakfast 就賣相幾靚,食落一般般
🧐
2018-11-04 266 瀏覽
今晚姑且跟雜誌走一走,走訪新蒲崗一小店。店內裝潢以美式平民路線為主。食物是老闆用心、誠意為客人烹調。熱騰騰的餐前麵包配無花果醋,濃郁甘筍南瓜湯、以香茅羅勒白酒煮蜆,清香味濃(*洗得非常乾淨)。主菜以牛干菌幼蛋麵、鮮雞肉叻沙幼蛋麵、特濃海膽蛋幼麵,食到濃濃的蛋香滑麵,所有麵條均為老闆每天親手打做。最後以牛奶布丁及港式奶茶結尾。九唔搭八的組合,但每道都是廚師的精心之選,絕無棄場,值得推崇!
叻沙雞肉幼麵
特濃海膽蛋幼麵
牛干菌幼麵
牛奶布丁
2018-11-04 275 瀏覽
失敗之作。所為即叫即炸,但炸出嚟完全唔脆,用嘅係非常之低等級嘅魚。就係喺超級市場急凍買返嚟,冧 pat pat 嘅所為鯰魚。我買返嚟煮比貓食嗰啲都好過佢 。完全絕對唔會再考慮。薯條亦炸得唔夠香,裏面仲有少少硬。三嚿魚我同同行者一齊share咗一件,其餘兩件都廢事食。 一齊食嘅人話大x樂三十蚊個早餐嘅魚都靚過佢,收7~80比啲咁嘅料比我,完全唔ok。切落去林bet bet,未食已經覺得唔得。同行人問我點知,我話一切落去啲魚係乜嘢質素即刻現形喇。呢碟菜絕對可以係個menu 到cancel。不過不失,但啲蛋越來。越少~同啲炸洋蔥圈好油…唔多覺有榛子味成 四十幾蚊一杯咖啡返完全唔覺有咩特別跟餐的自家製多士,聽起上嚟好似好勁,食起上嚟好一般。發酵亦做得唔係太好,有啲酸味已經交枱加到枱同枱之間得半尺……service 就除左個高級嘅呀姐成日面黑处,其他人都幾好service,見無水會自動加水。
失敗之作。
完全絕對唔會再考慮。

fish and chips

切落去林bet bet,未食已經覺得唔得。

不過不失,但啲蛋越來。越少~同啲炸洋蔥圈好油…

唔多覺有榛子味成 四十幾蚊一杯咖啡返完全唔覺有咩特別
榛子咖啡

跟餐的自家製多士,聽起上嚟好似好勁,食起上嚟好一般。
發酵亦做得唔係太好,有啲酸味
自家製多士

已經交枱加到枱同枱之間得半尺……

2018-11-04
$80 (早餐)
mikiki新開嘅餐廳,星期五晚經過去左試下。我地一坐低個manager主動過黎問我地有冇食過,我地話冇,佢就問我地駛唔駛介紹下。服務態度好nice,讚!試左個all day breakfast (其實佢有好多款all day) ,份量唔算大,女仔食就啱晒。薯餅夠脆,truffle炒蛋足料超好味,薄牛排夠「林」,咖哩烏冬質地係靚烏冬黎嘅。另外仲有腸仔,粟米,salad菜。另外我地又試左manager推介嘅其中一個dinner set:1. appetizer白酒煮蜆 - 啲蜆夠肥夠鮮,白酒汁好香2. 龍蝦湯 - 未飲都已經聞到好香,飲落夠香夠creamy,亦都食得出好足料。3. 海膽蛋黃麵 - 睇得出真係落左好多海膽(唔似有啲餐廳淨係得面嗰兩粒) 。蛋黃麵軟硬適中,味道同海膽好夾,正!manager果然冇介紹錯!4. panna cotta - 雖然係送嘅甜品,但一啲都唔馬虎!奶味香,夠滑,加埋小小strawberry醬一齊食,係dinner嘅完美ending!食物同服務都好好!價錢合理!絕對會再幫襯!*manager仲同我地講,如果有特別野想食,或者想開個party仔,可以同佢地講俾
mikiki新開嘅餐廳,星期五晚經過去左試下。

食物同服務都好好!價錢合理!絕對會再幫襯!

*manager仲同我地講,如果有特別野想食,或者想開個party仔,可以同佢地講俾個budget佢等佢地出個菜單,有小小類似私房菜咁!唔錯!
2018-10-05
  • 海膽蛋黃麵
2018-09-13 560 瀏覽
今日有朋友仔搵我食lunch, 附近都無乜好選擇,所以試吓呢間新嘢。有個女侍應問我地有冇講解過餐廳歷史或推介優惠,我地話無,佢就話新店開咗三星期,麵同麵包都係自家手制,放想上社交網站就送湯或沙律,平時要加$10先有嘅!餐廳侍應都有禮貌,笑容親切個湯加咗少少欖油喺面,我覺得反而影響個湯味道我食all day breakfast, 件薄牛扒真係比較細塊但個咖哩烏冬都幾好食,整體份量略為少,$78+10%朋友仔揀咗食意粉,味道都好,但八爪魚切碎粒,感覺似無餸$68+10%咖啡都夠香濃我地可能坐近門口,感覺完全無冷氣

個湯加咗少少欖油喺面,我覺得反而影響個湯味道

但個咖哩烏冬都幾好食,整體份量略為少,$78+10%

朋友仔揀咗食意粉,味道都好,但八爪魚切碎粒,感覺似無餸
$68+10%

咖啡都夠香濃

我地可能坐近門口,感覺完全無冷氣