2023-04-17 42 瀏覽
隱世零死角海景餐廳☁️星期日周圍都係咁多人 識玩一定去搵一啲隱世地方嘆世界 與世無爭一下 又唔洗同人迫🌞1秒將你由香港 帶去墨西哥 🇲🇽 𝑳𝒆𝒕”𝒔 𝒈𝒐~~🇲🇽Prawn tacos$108隻隻隻蝦超大隻 真材實料🍤咬落去爽口彈牙 啖啖肉!配搭埋火龍果醬超搭的~🇲🇽Achiote chicken fajitas🐥$188鐵板雞肉 每塊都煎到勁香口 仲有三款sauce 可以任你配搭!牛油果醬、蕃茄莎莎醬、酸忌廉 每款都好出色 ʕ •ᴥ•ʔ🇲🇽Street corns 🌽$78粟米燒到岩岩好 香噴噴🌽上面仲有蛋黃醬 惹味double up🤤粟米多汁鮮甜 就算無醬 得粟米自身既甜味都好正!🇲🇽Mexican wings$98$98有6件炸雞翼會配blue cheese 🧀好邪惡 chesee味超香濃 鹹香鹹香既blue cheese ~🇲🇽Paloma 🍸$108瘋狂吸入食物 之後再大大力啜一啖paloma 換來一口清新fresh ~呢會cocktail 主要係grapefruit 同lime juice 所以特別fresh~~~🇲🇽Asahi 🍺🐿🍃推介!!勁good vibes 既餐廳🐚
𝑳𝒆𝒕”𝒔 𝒈𝒐~~

🇲🇽Prawn tacos$108

🇲🇽Street corns 🌽$78

🇲🇽Mexican wings$98

🇲🇽Paloma 🍸$108

🇲🇽Asahi 🍺

🐿🍃推介!!勁good vibes 既餐廳🐚勁好view 有海景之餘 仲可以望到飛機✈️野好食 酒好飲 Chill
2023-04-09 37 瀏覽
Was walking around T-bay with an indecisive mind, there were many selections to choose from. Stopped at La Vista finally, as found out that openrice had discounts, so we booked the table via the website before popping in. *Cheeky* Not sure why but we ended up getting lots of carbs today, though no regrets at all. The nachos were by far, the best one in Hong Kong! It came with three different color, red, green and plain color, and with two sauce (Avocado and cream cheese), both were so superb and

Not sure why but we ended up getting lots of carbs today, though no regrets at all. The nachos were by far, the best one in Hong Kong! It came with three different color, red, green and plain color, and with two sauce (Avocado and cream cheese), both were so superb and palatable!

We also ordered Mexican wrap and it's so tasty and crispy. There were tangy chicken slices inside which were also succulent and tender.
2023-04-06 39 瀏覽
東涌站過去酒店可能要行一陣,但去到坐低outdoor有靚境,乜都賺。野食very good,尤其個墨西哥芝士鍋,味道如何,自己去試啦。另外仲叫左粟米片雜錦醬同辣牛芝士薯條,份量幾足,又有“爐氣”,吹啤一流。野食相就冇哂,得返空碟先諗起相機未食,唯有影下招牌啦。
  • 粟米片 雜錦醬
  • 辣牛芝士薯條(記得點sour cream!!)
  • 墨西哥芝士鍋
2023-04-06 42 瀏覽
係大嶼山行完山落返去東涌食晚餐,呢間餐廳雖然離地鐵站一段距離,但可以跟酒店shuttle入嚟。餐廳對住個海景,分室內外座位,想享受海景一定要坐室外位,對住海同朋友傾偈飲杯酒好chill!! 而且座位幾大同枱之間嘅距離唔會太近,一大班人飯聚又得、幾個朋友食嘢吹水亦唔會吵到隔離👍🏼最重要係叫嘅所有食物都好好食!香料夠味但又唔會太濃搶左本身食材味道,而且價錢分量合理。果晚我哋坐喺室外最角落頭嘅位,侍應都不時會走過嚟睇吓有咩需要,服務都好好。如果之後再去東涌果頭肯定會再幫襯!
2023-04-05
2023-03-06 65 瀏覽
最近同朋友去左東涌sheraton staycation見網上comment 唔錯係check out個日就去左隔離既La Vista 歎左個lunch🥂果然同網上既評論一樣呢間餐廳有好好既食物質素以及有得對住個好靚既海景用膳😍我地叫左兩個4course set就可以有哂前菜、餐湯、main dishes 同deserts加埋500蚊都唔洗😋而餐廳offer 既食物option都多令我地可以就住黎叫唔同特色既美食比如有pizza, hamburger, steak, 甚至有墨西哥特色菜e.g. 辣海鮮炒飯每樣食物都好出色唔會話獨沽一味只係某幾碟菜好食咁其中比較欣賞佢既grilled steak 同refreshing 既melon salad🍀🍀望住海景、聽住歌、歎住tonic drinks黎食lunch真係幾chill~😇係sheraton staycation 既朋友都可以一試🤭
最近同朋友去左東涌sheraton staycation

每樣食物都好出色
唔會話獨沽一味只係某幾碟菜好食咁

真係幾chill~😇

2023-03-06 83 瀏覽
當日同朋友慶祝生日,特登簡左呢間可以望到海景嘅餐廳🤣餐廳所有員工都係外藉人士,所以本身係OpenRice留左Message想係蛋糕寫上生日字句嘅信息都無被留意到🥶要當日去到餐廳再提一次。另外,當日去到餐廳時,本身未有近海邊位置,要坐室內,但當有空缺時,員工都好友善好有禮地幫我地調去室外位置🥹值得一讚!另外,食物方面,西班牙菜黎講唔算太貴,若果經OpenRice booking更可以有8折,所以尚算抵食😎!試左Salad,比較普通,而Prawn就好好食😋值得一試!仲叫左雞肉串燒,雞肉唔算好嫩滑,不過不失🤣而香辣肉醬叫芝士薯條就好正,雖然佢個薯條係焗嘅,但薯條就一啲都唔會淋,反而好脆,肉醬亦唔會超級辣,配埋芝士真係好match!推薦大家去食!最後仲食埋甜品Churros,唔會太甜,正😄!整體嚟講,餐廳坐得舒服,食物好食,配合埋夜海景,係一個適合同朋友聚餐既好地方!

2023-03-04
生日
2023-02-10 106 瀏覽
今日一早就Book咗間餐廳睇日落,不過見咁耐無去過就一早去左東涌大佛再行埋個心經簡林之後先再去食野,BOOK依間餐廳係為左佢既屈機既靚景,一去到就真係嘩左聲出嚟,望住一個機場景又有海景不得了好有外國FREE同埋東涌都係多外國人🤭,不過今日突然多雲攪到遮住睇唔到日落有小小可惜但係都好夠靚😍🌄 食物方面都好多選擇,主打墨西哥菜,黎到當然係要食D捲餅果D黎食下啦,咁我哋就叫左兩款試下,一個烤肉嘅煎餅,好鐘意墨西哥既捲煎餅,一手放入口既感覺一次食到薄薄既煎餅同啖啖肉仲有菜,仲有一個肉捲餡餅配漸果酸醬(餡料係蘑菇芝士)依隻成隻餃子咁既捲餡餅我都第一次食,皮好厚但係炸好脆,入面蘑菇同芝士​都好足料但係芝士味唔係咁濃如果濃D我會更加鐘意,醬汁酸甜開胃唔錯👍仲有一個主菜就係蒜蓉明蝦配香草飯,個蝦大大隻好新鮮入晒味最鐘意係個蝦之後個汁又係好特別小小辣得黎又想追住撈飯黎食🤤一個小食系列牛肉芝士薯條份量都係唔小既薯條,不過因為坐出面既關係芝士好快就凍左但都唔太影響味道係芝士乾左🍟飲品方面亦都有有酒精飲品同埋冇酒精飲品🥂,咁我哋叫咗一杯無酒精既berry surprise,酸甜清香,我自己就覺得黎到一個咁有f
飲品方面亦都有有酒精飲品同埋冇酒精飲品🥂,咁我哋叫咗一杯無酒精既berry surprise,酸甜清香,我自己就覺得黎到一個咁有feel嘅環境唔叫番杯有酒精嘅飲品真係對唔住自己,所以就叫左一杯有酒精既 paloma,酸甜而微醺,清新易入口,橙紅的色調好上鏡🍷
一路睇住一個咁靚嘅景同埋啲飛機🛬🛫又上又落咁一路食嘢,真係好難形容呢個感受幾咁浪漫🌌
食飽飽再喺東涌嗰度散步呼吸下新鮮嘅空氣都咪話唔爽呀,仲可以行下東薈城outlet

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #La Vista @lavistahk

La Vista
地址 : 東涌怡東路9號灣景薈1樓106號舖
就嚟到情人節啦🥰,大家諗好帶另一半去邊度慶祝未🙈?未有想法嘅話不如睇吓呢間有海景、有情調、有水準嘅墨西哥餐廳啱唔啱你😆。真心覺得餐廳環境唔錯,坐係室外就算唔係邊位都望到成個海,景觀滿分✨。職員仲會開個火爐仔係你隔離,有啲火光成件事好有氣氛😍,重點係暖暖地唔會話又熱又焗咁。如果揀坐室內,除咗燈光光猛啲、fancy啲之外仲有一大個Bar位慢慢欣賞😆餐牌上嘅食物類別都算多👍🏻,其中我哋叫咗:🦐#PrawnTacos #蝦仁粟米卷 ($108)▪️一份有兩件Tacos,入面隻啤酒炸蝦勁大隻🤩▪️配有番茄莎莎醬同辣椒蛋黃醬,味道清爽開胃▪️仲有少少紫椰菜同洋蔥增加口感層次✨🐔#AchioteChickenBurritos #烤雞肉煎餅 ($148)▪️一份煎餅對半切開,見到入面勁多雞肉🤤▪️肉質偏結實但一啲都唔乾▪️大大嚿非常飽😂(一定一定要點醬食)▪️個人覺得酸忌廉比莎莎醬味道更夾更加幼滑🐷#AlPastorPorkFajitas #墨西哥燒肉(豬肉) ($188)▪️豬肉放係鐵板上,熱辣辣香氣十足😍▪️底部仲有三色椒同洋蔥,充滿豬肉嘅油香✨▪️配有四塊墨西哥煎餅▪️將所有配料集合埋一齊卷起再點牛油果醬勁正🤩▪️想要

餐牌上嘅食物類別都算多👍🏻,其中我哋叫咗:

🦐#PrawnTacos #蝦仁粟米卷 ($108)
▪️一份有兩件Tacos,入面隻啤酒炸蝦勁大隻🤩
▪️配有番茄莎莎醬同辣椒蛋黃醬,味道清爽開胃
▪️仲有少少紫椰菜同洋蔥增加口感層次✨

▪️一份煎餅對半切開,見到入面勁多雞肉🤤
▪️肉質偏結實但一啲都唔乾
▪️大大嚿非常飽😂(一定一定要點醬食)
▪️個人覺得酸忌廉比莎莎醬味道更夾更加幼滑

▪️豬肉放係鐵板上,熱辣辣香氣十足😍
▪️底部仲有三色椒同洋蔥,充滿豬肉嘅油香✨
▪️配有四塊墨西哥煎餅
▪️將所有配料集合埋一齊卷起再點牛油果醬勁正🤩
▪️想要唔同口味都仲有酸忌廉同番茄莎莎醬慢慢配搭

🍹#BUZZGROUPIE ($88)
▪️飲品主要由芒果、菠蘿、士多啤梨汁打成沙冰混合而成
▪️菠蘿汁味道較香同強烈
▪️沙冰溶咗變成果汁都好好飲🥰
▪️酸酸甜甜可解膩

餐廳位置正正係#Sheraton 酒店下邊,由地鐵站行過嚟都唔算太遠(好似有穿梭巴士),加上環境清靜真係幾啱拍拖約會😛。
2023-02-06 97 瀏覽
去到東涌美食新天地灣景薈TBay,終於試到一間想食好耐嘅墨西哥Bar and restaurant,因為我地係黃昏去食,所以仲有日光!可以望到機場個邊。蕃茄牛油果沙律 $98應該有兩個蕃茄份量,因為佢係直接一開4,牛油果份量都多既CHORIZO 辣肉腸餡餅 $148佢配有蕃茄他他、牛油果蓉、酸忌廉醬!值得一試!雞肉串 (2件)$68熱食超級好味! 雞肉係有肉汁,唔會燒到太乾Tacos 牛油果粟米卷 $88全餐比較差嘅菜式,佢塊皮好濕好韌,要配返其他醬一齊食先okay

蕃茄牛油果沙律 $98
應該有兩個蕃茄份量,因為佢係直接一開4,牛油果份量都多既

CHORIZO 辣肉腸餡餅 $148
佢配有蕃茄他他、牛油果蓉、酸忌廉醬!值得一試!

雞肉串 (2件)$68
熱食超級好味! 雞肉係有肉汁,唔會燒到太乾

Tacos 牛油果粟米卷 $88

之前去東涌世茂喜來登酒店staycation,見到隔離灣景薈有好多唔同嘅西餐廳,上次冇試到,今次專登weekend晏晝去試呢間望到海景同飛機升降嘅墨西哥餐廳,佢仲有啲室外座位,都幾chill🌟 Empanadas (Mushroom & Cheese)炸得好脆,食落唔油,餡料我揀咗蘑菇芝士,啲芝士溶到可以連埋啲磨菇碎一齊拉絲,好正點埋個tomatillo salsa醬,酸酸辣辣,可以中和芝士嘅膩感🌟Cheese Fries好大兜薯條,有一pat芝士喺上面,而薯條仲炸到外皮好脆,特別有薯仔皮嘅地方,即使凍咗都可以每啖"shop shop"聲,而鹽嘅份量都啱啱好,唔駛茄汁都好好味🌟Burritos Achiote Chicken雞肉烤得好惹味,辣辣地幾過癮,再落啲sour cream同個tomato salsa一齊食更添層次🌟Churros外層炸得幾鬆脆,入面仲保持到軟淋淋,食落好香肉桂味,點焦糖或者朱古力醬都好食🌟 Pineapple Juice🌟 Cranberry Juice呢餐平均每人2百尾,食到好飽,所以都幾抵食

Empanadas (Mushroom & Cheese)

🌟Cheese Fries
Cheese Fries

🌟Burritos Achiote Chicken

🌟Churros
Churros

🌟 Pineapple Juice
🌟 Cranberry Juice
Pineapple Juice, Cranberry Juice

呢餐平均每人2百尾,食到好飽,所以都幾抵食

2023-01-28
Empanadas (Mushroom & Cheese)
Cheese Fries
Churros
2023-01-25 72 瀏覽
杯passion cucumber 好古怪,唔明點解會用翠玉瓜裝飾,啲沙冰仲多過汁而且又好難用飲管吸到,味道都正常,$74當試吓新嘢。Taco prawn $108原來得兩舊,唔太抵食。雞肉串燒都正常味道,$98/4串。海景都算唔錯。
Passion  cucumber
Taco  Prawn
雞肉串燒
2023-01-24
雞肉串燒
2023-01-25 77 瀏覽
#ChickenSkewers ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#CochinitaPork ⭐️⭐️⭐️⭐️#MexicanWings ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#CheeseFries ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#Chips&Salsa ⭐️⭐️⭐️⭐️今次又來到東涌灣景薈搵食,上次食完呢個地中海菜,今次就去食呢間墨西哥菜,真係好似去左旅行一樣,好滿足啊!⭕️一定一定一定要食佢個薯條勁正⭕️薯條配佢個超香濃芝士真係食唔停口⭕️雞翼炸到又脆身又薄皮好食⭕️座位無論室內定室外都有無敵大海景仲可以望到日落⭕️呢間餐廳有好多小食形式嘅主菜好岩同朋友仔share⭕️員工服務態度好又親切⭕️墨西哥菜大部分都會有少少辣好刺激好開胃
#ChickenSkewers ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️呢間餐廳有好多小食形式嘅主菜好岩同朋友仔share
⭕️員工服務態度好又親切
⭕️墨西哥菜大部分都會有少少辣好刺激好開胃
2023-01-25 65 瀏覽
Happy Friday要chill一chill☺️今次又黎到東涌灣景薈..但就試下呢間墨西哥菜🤭佢有indoor同outdoor位可以揀,坐Outdoor如果睇日落真系一流👍🏻🍗墨西哥雞翼|ᴴᴷᴰ98雞翼勁大隻😳外層炸得有種酥脆既感覺😍裡面雞肉好juicy😉雖然辣辣地🌶️但配埋個藍芝士醬 可以中和下既🤭🌮牛肉粟米卷|ᴴᴷᴰ88Taco幾乎系每枱都必叫既菜😌我就揀左牛肉口味🥩餅皮好香粟米味 牛肉都幾多配上莎莎醬同牛油果所以食落幾開胃😌另外個人覺得用呢個碟擺盤好靚 好有特色☺️🥘墨西哥燒雞肉|ᴴᴷᴰ188用熱辣辣既鐵板上,上枱時仲出晒煙的😂洋蔥同三色椒炒到又香又淋,索晒d醬汁😋 勁正!主角-雞肉既份量都幾多,肉質幾嫩😉仲帶少少炭香味.另外會附上d捲餅可以包住d雞肉同配菜黎食.💙夢幻愛琴海|ᴴᴷᴰ88(happy hour)呢杯藍色真系堅靚😍如果日頭黎 望到個海佢完全系match到個海既顏色🌊但咁美麗既野 實際系勁重酒精嫁😂一共有tequila, vodka, rum, gin四種酒😂真系好易wing😂 好岩酒鬼😂但就吾系我杯茶啦🙈Blast Crush|ᴴᴷᴰ88呢杯就系無酒精既飲品😎由Ras
Happy Friday要chill一chill☺️
今次又黎到東涌灣景薈..
但就試下呢間墨西哥菜🤭
佢有indoor同outdoor位可以揀,
坐Outdoor如果睇日落真系一流👍🏻

所以食落幾開胃😌
另外個人覺得用呢個碟擺盤好靚 好有特色☺️

🥘墨西哥燒雞肉|ᴴᴷᴰ188
墨西哥燒雞肉

用熱辣辣既鐵板上,上枱時仲出晒煙的😂
洋蔥同三色椒炒到又香又淋,
索晒d醬汁😋 勁正!
主角-雞肉既份量都幾多,肉質幾嫩😉
仲帶少少炭香味.
另外會附上d捲餅可以包住d雞肉同配菜黎食.

💙夢幻愛琴海|ᴴᴷᴰ88(happy hour)
夢幻愛琴海

但就吾系我杯茶啦🙈

Blast Crush|ᴴᴷᴰ88
Blast  Crush

呢杯就系無酒精既飲品😎
由Raspberry Pure, Orange Juice, Pinacolada Mix, Banana整成🍹
好多水果,好fresh☺️
2023-01-20 69 瀏覽
La Vista (東涌)東涌怡東路9號灣景薈1樓106號舖極具異國風情墨西哥餐廳。無酒精雞尾酒MOCKTAILS雜莓派對 清新之選BERRY SURPRISE $78Raspberry, Blueberry, Cranberry Juice, Lime Juice, SodaBartender用心製作飲品,色香味佳,問左侍應呢杯最甜先揀😂飲起來冇想像中甜,係賣相少女。MEXICAN FRIED CHICKEN 墨西哥炸雞 🍗$188Deep fried double battered chicken marinated in Mexican spices and seasonings. Served with pineapple salsa and chipotle mayo with jalapenos墨西哥炸雞,就會有薯條相伴,仲會有乳酪醬俾你點,質感就係似吉列炸嘅感覺。Quesadilla 餡餅Grilled flour tortillas with cheese and choice of filling served with fresh tomato salsa, qua
La Vista (東涌)
東涌怡東路9號灣景薈1樓106號舖

極具異國風情墨西哥餐廳。

無酒精雞尾酒
MOCKTAILS
雜莓派對 清新之選
BERRY SURPRISE $78

Quesadilla 餡餅
Grilled flour tortillas with cheese and choice of filling served with fresh tomato salsa, quacamole & sour cream
AL PASTOR PORK 豬肉碎餡餅🥙$148

份糧超大,食一件都飽,皮薄之後全部係燒豬肉,亦有豆蓉同洋葱蕃茄,非常惹味。

QUESOFUNDIDO墨西哥芝士鍋雞肉$188
Melted cheese with choice of your topping served with fresh corn tortillas & tomatillo salsa Chicken

最值得推介!芝士味濃,拉絲強勁,一定要趁熱食,雞肉鮮嫩唔鞋口。
呢度環境非常闊大 有室內同室外仲可以睇到日落🌄 真係超級正✨如果怕風大 坐喺室內一樣咁好feel真係唔可以唔介紹🙈✨我今日嗌呢個午餐嘅時候都嚇親 餐牌分咗ABC三個SETA餐可以揀兩款 $128B餐可以揀三款 $168C餐仲可以揀四款 $198開頭以為係包咗其中兩款一定係餐湯同埋沙律🥗點知我叫咗個C餐喺個list裏面嘅任何四款都得😱因為當初唔係太相信我試吓叫咗四個主菜🙈🙈🙈✨新鮮酸橘汁醃嫩滑吞拿魚配芥末醬油✨新鮮嘅吞拿魚粒粒 仲有酸酸嘅配菜作為開胃菜 真係唔錯✨ ✨香烤特色肉眼扒配阿根廷青醬✨ (額外加$58)份量一啲都唔細 成塊肉眼扒超級正再配埋醬汁 超級滋味✨✨香濃蘑菇扁意粉配車厘茄及蘑菇忌廉醬✨我最鍾意食呢個意粉 忌廉濃郁而且麵條軟硬適中👍🏻✨香辣海鮮扁意粉配海鮮辣椒及蒜香白醬✨微辣嘅口感再配上香蒜口味配搭意粉醒神又惹味✨其實唔係好建議揀晒四個主菜🙈不過一開始因為唔係太相信忍唔住試咗🤣🤣🤣配搭返佢哋嘅沙律同甜品應該會唔使 食到咁飽🙈🙈再配咗兩杯紅酒🍷完美✨加埋成餐都係講緊四百幾蚊真係抵到爛🙏🏻🙏🏻可以係一個咁舒服嘅環境享受左休閒嘅下午✨絕對寫意🥂
呢度環境非常闊大 有室內同室外

我試吓叫咗四個主菜🙈🙈🙈

✨新鮮酸橘汁醃嫩滑吞拿魚配芥末醬油✨
新鮮嘅吞拿魚粒粒 仲有酸酸嘅配菜
作為開胃菜 真係唔錯✨

✨香烤特色肉眼扒配阿根廷青醬✨ (額外加$58)
份量一啲都唔細 成塊肉眼扒超級正
再配埋醬汁 超級滋味✨