2008-03-09 11 瀏覽
那天很不開心呀,看到這裏下午茶時間直至六時,就跑了進來。愈發覺得這裏的cake不行,於是點了一個pasta set + pizza set($38@)。Carbonara︰好在沒有令我失望,意粉依然彈牙,忌廉汁夠香,配上煙肉,果然好味。廚師pizza︰pizza底一點都不好吃,乾乾的又沒有味道,比之前吃過的差多了﹗下次都是吃pasta較安全﹗Iced lemon tea和iced coffee都不行,茶比較濁,咖啡偏酸。不收加一,服務不過不失。整頓飯只有pasta可取,請努力﹗
那天很不開心呀,看到這裏下午茶時間直至六時,就跑了進來。

大年初一,祝各位OR食友新年快樂,身體健康,萬事如意,食得是福。每年既年初一都要四出去拜年。一日走幾場,餓到不得了,在空檔時間找個地方食點東西充充飢。五點幾鐘,來到Italian Tomato,仲有位。點兩份tea set,share食。一份要忌廉煙肉蛋汁意粉,另一份就要西多士。意粉先到,份量不太大,畢竟昆下午茶餐吧!唁知係咪太肚餓既關係,覺得幾好味,蛋汁好香好滑,煙肉不太咸,口感也不失,幾滿意。西多士賣相討好,伴碟有忌廉同埋幾粒藍莓。吃下,也覺其炸得幾脆口,不太差,只是旁邊的藍莓太酸。總體是可以接受。餐飲要杯熱啡,不夠香濃,始終呢D地方飲咖啡係差少少!小休過後,繼續行程。

(非會員)
2008-01-28 7 瀏覽
在1月27日本人第一次去餐廳食晚餐,本來諗住服務應該無問題,點知我地詢問有關餐牌上的問題時,個侍應得不耐煩同講得好快咁回答我問題,我連聽都聽唔切;之後我地叫野食我地叫左件蛋糕,點知我問佢餐牌上無任何蛋糕樣貌,佢竟然答我叫我出去出面個蛋糕櫃度睇,佢連講下有咩蛋糕一句都唔講,之後羅左個餐牌走左;後來我地食完野諗住叫野飲,我地想叫莫卡咖啡,點知個男侍應只係同我講加八蚊,我覺得佢講左好唔詳細只係講加8蚊,當時我仲諗緊係未凍熱飲要加八蚊,個侍應既對答方面係好有問題;最後我地諗住去選食邊隻蛋糕時,我地出左去個蛋糕櫃度睇左,之後坐埋位叫,我叫左個藍啤梨批,點知個侍應同我講無,我明明見到有有咩可能無,到我行到出去我真係指俾佢睇,我以後都唔去依間野度食。
2008-01-03 2 瀏覽
雖然無得bk位~但唔知係咪閒日既關係~都唔係好full~基本上不用等位~餐湯ok~但bread是凍的...食肉醫意粉~很麻麻~比較細碟~但女仔嚟講啱啱好~而且仲要放cake的嘛^^cake是ny cheese~又係麻麻~奶茶係自溝奶同糖水的~可能我不懂調味吧~不好飲~而我個fd杯檸茶~佢話似檸水多d...但服務還不錯~有笑容+會同客sell食物~而且呢到又可以坐好耐(可能因為無乜人)~d服務員都無白眼你~不過d食物同價錢就真的不成比例~當去樓上cafe咁咯ps~d水既味好似怪怪的...(不是檸檬味)
餐湯ok~但bread是凍的...
cake是ny cheese~又係麻麻~
不過d食物同價錢就真的不成比例~當去樓上cafe咁咯
ps~d水既味好似怪怪的...(不是檸檬味)
2007-12-30
剛攪掂個客,說到口水都無滴,便癙到這兒抖抖。連飲兩杯清水定神,店家小妹目定口呆。點了客蛋糕餐($35),選了栗子蛋糕和熱咖啡。作為日式洋果子店,這兒走大眾化路線,就連精緻的糕點都欠奉,賣的是causal 路線,挺會把自己作市場定位。栗子蛋糕係一般貨色,未算太好味,倒是皇后餐室那古典風味比較適合我。那熱咖啡亦唔算濃郁,但點都好過港式茶餐廳那些酸酸的熱咖啡。整體而言,賣的是環境和品牌而巳。味道方面,這兒的栗子蛋糕和咖啡,未至於一食難忘。但作為一個躲懶點,都OK 的。
點了客蛋糕餐($35),選了栗子蛋糕和熱咖啡。
那熱咖啡亦唔算濃郁,但點都好過港式茶餐廳那些酸酸的熱咖啡。
但作為一個躲懶點,都OK 的。
2007-10-20 5 瀏覽
同學飯聚因事取消,決定自己去找好吃的;在裝修中的綠楊坊閒逛之際,發現這間前身是雙星咖啡店的意大利蕃茄,最重要是店前的蛋糕櫃真的頗吸引目光。環境比前身清雅,只是座位有點逼,很容易聽到鄰桌交談,而且人多時會較吵;月巴人被安排坐在近廚得食的座位,好處是第一時間有東西吃/位置也較寬,壞處是碗碟聲在身後不斷出現,有點吵耳。是日晚餐不太吸引,選擇其他食品+$35轉SET比較合意。粟米忌廉磨菇湯質感頗滑,湯底淡淡沒甚味道,只是湯裡的粟米粒甜味補救,不過不失;麵包凍凍的,連放進微波爐的簡單工夫也沒有做,少有地沒有吃完整個包;凍咖啡意外地好喝,有咖啡香但不酸,濃淡度也剛好,加上是鮮奶作配,感覺當然沒有用花奶那麼粘口。茄汁煙三文魚鮮蝦意粉份量看來有點小,外型的確很吸引,看來很像門口的塑膠display製品,連出菜時也聽到店員說:"唔錯bor!"意粉是一般日式餐廳那種彈牙口感,不俗;茄汁多得像茄湯,味道酸酸的很開胃,跟意粉相當配合;數隻鮮蝦仁也很新鮮爽口,清潔工夫也很仔細,沒有倒胃的黑腸出現;煙三文魚薄薄幾片看來像瘦肉,味道有點腥,幸好數量很少,不然的話的確難以消滅。整個意粉本來很不錯,就是這幾片三文魚壞了

意粉是一般日式餐廳那種彈牙口感,不俗;茄汁多得像茄湯,味道酸酸的很開胃,跟意粉相當配合;數隻鮮蝦仁也很新鮮爽口,清潔工夫也很仔細,沒有倒胃的黑腸出現;煙三文魚薄薄幾片看來像瘦肉,味道有點腥,幸好數量很少,不然的話的確難以消滅。整個意粉本來很不錯,就是這幾片三文魚壞了大事,扣分!

從蛋糕櫃自選蛋糕,在花多眼亂情況下選了件數最多的黑森林蛋糕;草莓意外地甜美,一點也不酸,不錯!蛋糕質感柔軟,朱古力味道不算太濃,面層的朱古力碎片也不會太甜,加上cream的份量不太多,吃完整件蛋糕也不會有很膩的感覺;蛋糕中間是加工過的櫻桃,樣子是有點醜,但又可以給蛋糕增加多一款特別味道,今次的選擇是正確的。

以前看過不少批評大蕃茄服務的評語,這間綠楊店的服務卻ok,幾位店員妹妹的態度也算不俗,應有的禮貌還是不欠缺。

本來這一餐分數會很高,只是那冷冷麵包和腥味三文魚壞事,只能給OK臉了!
2007-08-16 11 瀏覽
我想講既並唔係愉景新城呢間Italian Tomato, 而係綠楊新村2/F嗰間。尋日落雨又無帶遮,急call阿媽落去接我,順便食埋飯先返屋企,於是就去咗呢間綠楊新村既Italian Tomato。叫咗個Set Dinner三絲肥牛意粉$68有湯、茶同蛋糕。另外就叫多個芝士鮮蝦焗長通粉加$15就有湯同茶。餐湯- 蕃茄湯,唔肥。三絲肥牛意粉- 意粉好有咬口、彈牙,比意粉屋還要好吃,清清的不會漏。芝士鮮蝦焗長通粉- 明乎其實的鮮蝦,爽口彈牙味道鮮味。蛋糕- 任選既,我就揀咗個栗子朱古力,蛋糕鬆軟且滑。以呢個份量同味道,係超值。

餐湯- 蕃茄湯,唔肥。

芝士鮮蝦焗長通粉- 明乎其實的鮮蝦,爽口彈牙味道鮮味。

蛋糕- 任選既,我就揀咗個栗子朱古力,蛋糕鬆軟且滑。

以呢個份量同味道,係超值。
2007-07-28 8 瀏覽
荃灣的ITALIAN TOMATO格局和店員都讓人感覺非常地差D白色SOFA凳灰灰黃黃本來打算坐角落位一坐低望到"奉"牆污糟到嚇親變o西色都算啦重要好多達好明顯GE污漬店員黑口黑面,叫極都唔應,終於肯應你果時D態度差到好似你爭佢錢咁我同朋友各散叫個意粉同野飲意外地比其他分店細碟好多我GE芝士肉醬意粉味道還可以朋友就慘了那個白汁吞拿魚意粉簡直淡而無味立刻打消本來打算吃完要件CAKE做甜品的念頭荃灣ITALIAN TOMATO跟銅鑼灣,尖沙嘴的分別大得恐怖西餐廳價錢但整體連普通街邊茶餐廳質素都比唔上,下次唔洗錢都絕對唔會再去荃灣店!
荃灣的ITALIAN TOMATO格局和店員
都讓人感覺非常地差
D白色SOFA凳灰灰黃黃
本來打算坐角落位
一坐低望到"奉"牆污糟到嚇親
變o西色都算啦重要好多達好明顯GE污漬
店員黑口黑面,叫極都唔應,
終於肯應你果時D態度差到好似你爭佢錢咁
我同朋友各散叫個意粉同野飲
意外地比其他分店細碟好多
我GE芝士肉醬意粉味道還可以
朋友就慘了那個白汁吞拿魚意粉簡直淡而無味
立刻打消本來打算吃完要件CAKE做甜品的念頭
西餐廳價錢但整體連普通街邊茶餐廳質素都比唔上,
下次唔洗錢都絕對唔會再去荃灣店!
2007-03-09 1 瀏覽
每過一段時間就會想念Italian Tomato的cake,昨晚就順理成章和男友來了綠楊新開的分店。我們點了一個set+一個pasta。最不會令人失望的一定是pasta。一個拿破崙pasta和忌廉雞蛋煙肉pasta都很不錯。意粉依然彈牙,我一個人都能食完一客。但餐湯和餐飽都太差,飽就硬的,湯稀稀的,可以說是難食!coffee都ok的。最後就是主角---cake!這次要了黑森林栗子。我不愛栗子,剛好男友幫我食了栗子部份。而cake就一般了,因為不是芝士蛋糕嘛,而是忌廉蛋糕,所以我認為略遜一籌。亦可能可選擇的大多試過了,所以沒有驚喜吧。這間分店是有waiter serve的,但感覺都是serve得不好。但又食了一餐美味的dinner,又見到了男友,又做完了一份功課,可算是一舉三得了!
我們點了一個set+一個pasta。
2007-03-03 1 瀏覽
晚餐$68有客意粉, 餐湯, 凍餐包, 蛋糕(櫥窗中所有的蛋糕任選) and drink. 意粉也還不錯, 細細碟適及女孩子的size. 蛋糕的選擇真多, 有成十多款可選, 甚有特色. 雖然未至於酒店蛋糕水準, 但作為中價套餐的甜品, 以其平穩質素及選擇之多, 尚屬難得.另外, 這裡的服務當值一讚. 服務員笑容可掬, 親切有禮. 在同級西餐廳中甚為特出.

2007-02-11
其實是次是幫襯荃灣綠楊的新Italian Tomato Cafe,即以前Double Star的舖位。早幾日看過OR飲食講場有關飲食與性格之類的文章,話唔開心可以食甜品/雪糕。家人剛離去,心情自然唔好,所以晚上便買件cake食下睇睇有冇幫助。要一件Blueburry Rare Cheese Cake,$22。唔算好甜,不過第一層的Blueburry味好香,好易入口。上面有三粒藍苺,唔酸,幾好。中間的那層芝士好香濃,超正!論份量其實佢唔細,細食既人一件可以當晚餐。$22,可以啦!