2009-06-19 16 瀏覽
同朋友行到攰,搵個地方坐低,都係因為依到都算坐得舒服先入黎1. Cup cakes x 3 - 本來唔係叫依3款cup cakes, 但waiter同我地講話依個無, 依個又無....我無食到,朋友們食,佢地話好難食....2. 花香果玄米茶 - 味道好怪,接受唔到另外朋友叫左一杯唔知咩野飲,入面好似好多herbs係到....飲落去都係話接受唔到朋友請 (因我生日...)
同朋友行到攰,搵個地方坐低,都係因為依到都算坐得舒服先入黎
2. 花香果玄米茶 - 味道好怪,接受唔到

朋友請 (因我生日...)
cup cakes
花香果玄米茶
2009-03-21
下午茶
2009-05-31 5 瀏覽
30.5.09 (Sat)一時多來吃個 quick lunch,一直也想試試這裡,這天去開附近就帶了朋友來這裡,吃 quick lunch 不可以等位,來這就最好,因為一定有位!坐了梳化位,大多數客人也選擇坐對著 cashier 的那邊,亦可能因此 waiter 們通常也 serve 那邊吧,我們這邊只有兩檯有人,我落 order 也要行去 cashier 找 waiter 落- turkey and cheese wrap with caesar salad:個 wrap 好味,芝士半溶的,caesar salad 新鮮,朋友說好好味,不是用平價菜 - apple crumble with custard (set):apple crumble 通常也是甜到不得了,但這個不會!而且能保留本身的 cinnamon 味!最欣賞的是有很多有汁的蘋果肉,撈吉士吃很好味,我們連 custard 也吃光~ - apple xxxxxxx tea:這個時跟 apple crumble set,要了一 pot 兩人飲,味道還可以啦,清清地,不懂怎樣形容,很像有點花的味道。這個是吃 apple cru
30.5.09 (Sat)

- apple xxxxxxx tea:這個時跟 apple crumble set,要了一 pot 兩人飲,味道還可以啦,清清地,不懂怎樣形容,很像有點花的味道。這個是吃 apple crumble 的 recommended drink,我問 waiter 他說這個比另一個 recommended choice russian xxxx tea 好

還境很 relaxing,本身這個 mall 人流也不多,夠靜!(大多數人也堆在 starbucks)現在的starbucks 很 dirty 及 noisy,要 hae 的話這裡吸引好多!不過牆上的畫就 sad 了少少,應該 green 及 warm 少少吧!

p.s. served 我們的那位 waiter 很好笑容,當我落 order 時問『可唔可以快d』,他『哈哈哈』了三聲,然後說『好呀』,好好笑,之後過了一會行過來說『整緊架喇』,很好笑容,給人 relaxing 的感覺,跟這個 tea garden 很 match。不久食物也來了。

這裡 chatting 飲野一定不錯,下次再來。

Total: $114
turkey wrap + apple crumble w/ custard + apple tea
2009-05-30
2009-05-28 5 瀏覽
我第一次去h-tea-o已經是n甘多年前既事. 第一次試左佢既orange tea latte之後我便忘不了佢既特別味道.今次帶埋朋友來試, 我仍然要我既orange tea latte, 而朋友則叫了apple tea + honey. 我對tea的knowledge不多, 之前飲既apple tea既favor都係好artificial既. 原來真既apple tea係可以甘好味既, 淡淡既apple favor再加上附上既honey, 真係比我一種好refresh及好relax既感覺. except tea, 佢地既cake都唔錯, 我地叫左tiramisu (<- 唔係好moist個種, 不過好食)及blueberry cheescake. 對比epoch既cheesecake, h-t-o既新鮮好多, 唔會有一層水氣向個cake面, cheese味好濃, 加埋tea係一個好好既combination. 希望佢地做得住啦.

希望佢地做得住啦.
2009-05-17 2 瀏覽
前幾天和朋友相約銅鑼灣,找一家CAFE坐坐,想到這一家(之前經過,看見裝修不錯,可惜已經用餐),便到此一試說真的,環境不錯,比起隔壁的“茶房”,這比較適合聊天,但桌子有一點太低,吃東西的時候不方便可惜的是,當天所吃的并不是太好點了一個A餐,是豬排配黑椒汁首先來的是羅宋湯 - 感覺一般,有點像罐頭再加工豬排飯 - 賣相不好 (相比其他朋友所拍的TEA SET), 豬排也不特別好吃餐飲 - CHOCOLATE LATTE, 味道不錯,不會太甜,但是不能加分朋友所點的好像比較好 - 菠菜湯,GRILLED CHICKEN CESAR SALAD (唯一不好的,是GRILLED CHICKEN 是冷的(個人比較喜歡再烤or煎一下)本來還想點甜品試試,但是友人想去喝酒,太飽就不好啦,所以下次再試個人感覺是 - 西式應該比中式好,有機會下一次試試TEA SET 吧

可惜的是,當天所吃的并不是太好

點了一個A餐,是豬排配黑椒汁

首先來的是羅宋湯 - 感覺一般,有點像罐頭再加工

2009-05-15
  • none
2009-05-11
同朋友去CWBshopping, 穿梭於各大小商場,點都要食番個tea補充一下能量,哩度環境尚算舒適,喜歡圓形厚座椅,坐得好舒服,重有雜誌小說,偷閒黎hea下到唔錯,2人叫了2份tea set$60/set,-French Lemon Tart/熱情果龍井茶-檸檬tart微酸,味清新,如果檸檬味可以再多點重好!茶好有passion fruit香味,建議最好浸耐少少先飲-朋友叫Tiramisu/organic honey bush red tea-tiramisu軟硬適中 蛋糕唔算有驚喜,勝在坐得舒服,可以傾下計relax下
蛋糕唔算有驚喜,勝在坐得舒服,可以傾下計relax下
French Lemon Tart
Tiramisu
Tea set
因為要等妹妹, 所以跟姐姐和媽媽要找一個Hea的地方本來是要去麻布"tea"房但一上去就被H-Tea-O Tea Garden的廣告牌吸引過去~呵呵, 那就行多兩步去H-Tea-O Tea Garden了....坐下來已經感覺很舒服椅子很寬,裝潢光亮明潔~good!我們點了t\tiramisu (份量比一般的大, 可是不是我喜歡的傳統口味"甜中帶苦". 而是不太甜的tiramisu樣子蛋糕而已...)Smoked Turkey & Bacon Panini with Salad(正~微暖, 麵包外脆內軟, source跟料很match)Cranberry Iced Tea (有果味又唔酸, 我冇加糖, 感覺好fresh~不過大家記得要要求少冰, 要不會換來一整杯是冰的Iced Tea. 幸好我order前有留意到 )Organic Assam Banaspaty FTGFOP-1 (媽媽很愛那淡淡的清香, 有茶味, 還有很解喝. 另外, port order 是 可以refill water的. 沖第2次茶味依然一流)Gingerbread Rooibos Latte (姐姐說薑味不是
因為要等妹妹, 所以跟姐姐和媽媽要找一個Hea的地方
本來是要去麻布"tea"房
坐下來已經感覺很舒服
椅子很寬,裝潢光亮明潔~good!
我們點了
Gingerbread Rooibos Latte (姐姐說薑味不是很強, 不會把茶味搶走!good~)
我們一直食食喝喝, 忘了拍照, 只好拍DRINK & MENU了

下次要試一下他們的Chocolate Fudge Cake先,
因為在旁的外籍客人一直說"yummy, excellent, so good!!"

2009-03-14
2009-03-15 6 瀏覽
三個人每人叫咗一個tea set:Apple Crumble w/ Ice Cream $62Apple Crumble w/ Custard $62Blueberry Cheese Cake $60Tea set 係連一個飲品 (可以係佢個Tea menu到任間) 要咗:Passion Fruit DragonwellOrganic Honeybush RedSilver Needle White Tea個apple crumble 普通,朋友話個Blueberry Cheese Cake 好味。D 茶幾好飲! 餐廳環境唔錯,係銅鑼灣行到倦來休息,飲下嘢傾計係唔錯嘅選擇。
三個人每人叫咗一個tea set:
Apple Crumble w/ Custard $62
Blueberry Cheese Cake $60
Passion Fruit Dragonwell
Organic Honeybush Red
Silver Needle White Tea

2009-03-14
2009-03-05 331 瀏覽
是日下午茶, order 如下: baked apple pie w/ custard - 個 apple pie 冇咩特別, 又唔夠 old english, 仲有 d 乾身添~ 好彩得 custard 搭救. 未必會再食. 熱情果龍井 - 個茶聞落好香 passion fruit + 龍井味, 好香! 飲落就得好少 passion fruit 味 lu~ 但係個配搭聞落都好 smooth 好舒服, 反正 d 龍井本身味濃, 唔使有 passion fruit 味都得.服務人員有耐性.坐得好舒服, 係 hea & 血拼後 gei 好去處~茶類選擇多. 水滾茶靚.提醒各位, 在場有其他食客在靜靜閱讀, 請將音量收細, maintain 呢個咁舒服 gei 環境~
是日下午茶, order 如下:

baked apple pie w/ custard -
熱情果龍井 -

服務人員有耐性.
坐得好舒服, 係 hea & 血拼後 gei 好去處~
茶類選擇多. 水滾茶靚.
  • 熱情果龍井
2009-03-01 4 瀏覽
最近先發現這間舖,去過兩次,都覺得很不錯.食過一個turkey+cranberry sauce+cheese的wray,暖暖的,菜也新鮮,絕非坊間一早做好放咗成日的貨色. 另外又試過它的blueberry cheesecake都好好味,幾香滑,但唔會太甜,亦冇話一陣雪櫃味. 主打的茶,試過2種,很喜歡熱情果龍井,而雜果玄米茶亦不錯,絕不會有D好假嘅味. 價錢其實亦幾ok, soup+wrap/sandwich/pasta+a big mug of tea (~12oz) => $5x, cake + a pot of tea => ~$60...環境感覺幾舒服,又夠靜.但兩次去都真係算少客,令我不禁有D擔心佢會做唔住呀!
  • 熱情果龍井
  • turkey wrap
2009-02-18 11 瀏覽
Had a TONY's latte which was quite lite and intense in aroma the place is a very very quiet place to chit chat~and the high tea set looks very tempting although we didnt try it this time but i have heard lots of my friends saying that this is very nice. Another thing to point out is the menu is very nicely presented and they are categorized well, there are a very wide variety of drinks too., Also you can buy their products too which looks quite nice and ORGANIC... (at least for Some of them) Thi

This is a very good place for resting while walking to tiredly in causeway bay too~ cause we were actually wanting to find a nice place to chat, apart from starbucks and pacific coffee. So we haven't regret at all in discovering and choicing this place . It was a very fruitful VALENTINES day for us.
這裡的環境不錯,氣氛寧靜,SOFA舒服,服務也很好,價錢也比較便宜甜品拼盤可試3種甜品,大家分別叫了:LEMON TART:好清新的LEMON味道,TART也香牛油味和脆,好好味GERMAN CHEESE CAKE:CHEESE味不濃不淡,很香但又很清新,而且很大份,很好阿BLUEBERRY TART:聽朋友說也很好吃CHOCOLATE TART:這個失望了,原來不是CHOCOLATE PASTE而是CHOCOLATE蛋糕放在TART上,吃上去不夠濃CHOCOLATE味道,又太乾身,不好吃另外要了:TIRAMISU,味道普普通通啦,不難吃但也算不上好吃,雖然是大件好抵,但是不正宗,沒有酒香飲品要了SUMMER 果茶,好濃的茶香和好香甜的水果味,PERFECT呢,要了一杯已經很大杯了,不用藥一壺的了,除非2個人分又或者要坐很久啦
甜品拼盤可試3種甜品,大家分別叫了:
BLUEBERRY TART:聽朋友說也很好吃
另外要了:
飲品要了

2008-09-21 10 瀏覽
這陣子有點累,總覺得要輕鬆一下就是好好享受一個下午茶。這裡的環境不錯,我就點了一個cake set,男友就只點了一杯iced mocha。巧克力軟心蛋糕︰蛋糕有點硬,而巧克力並不軟滑,味道也不香濃,與名字不相符。我覺得不好吃,最後也吃剩了。藍莓茶︰味道清清的,帶有一點藍莓果味,蠻好喝的。用來配甜甜的蛋糕真的不錯。iced mocha︰很普通,有少許巧克力味道,咖啡味不突出,味道有點過甜。我想大概店子主打的是茶,咖啡比較失色吧。我倆坐在店內,比店外寧靜一點。但店外比較開揚,適合談天,店內店外環境都不錯。服務生的態度也蠻好的,是一個很好的加油站。
這陣子有點累,總覺得要輕鬆一下就是好好享受一個下午茶。

巧克力軟心蛋糕+藍莓茶
iced mocha
2K
2008-09-13 7 瀏覽
12-9-2008(支力)得快(目訓)低, 趁0係附近等朋友, 0黎呢度飲杯0野吊吊命. 見 $60 蛋糕 tea set 超出了 budget, 結果只簡單要杯 mug 裝 camomile tea ($26) 就算.原來隻 mug 幾高身, 而且唔係現成的茶包貨, 感覺不錯. 一向好喜歡聞 camomile 的花香, 呢個 tea 飲落滑滑的, 再加少少奉上的 honey, 十分舒服. 一流的「救命茶」!見「室外」(商場 common area) 位咁多人, 坐了入鋪, 都幾舒服, 不過可能因為好少人, 冷氣好凍, 坐坐0下都打起冷震來; service 一般, 雖然店員態度 ok, 但成間店就係得佢一個店員 serve 客, 經常出現我 yaap 極手都無人理我的情況, 印象麻麻.$29 (連加一) 坐足 45 分鐘, 感覺不錯, 而且飲完杯0野, 總算「復活」過來了.
12-9-2008

望出出面
camomile tea with honey (mug 裝 $26)
2008-09-07 1144 瀏覽
好鍾意放假食tea的感覺, 好relax好舒服. 所以今日又黎左嘆High Tea. 今次食左個2人High Tea Set.,個Set用兩層通花的架陳列, 外觀幾靚呀!上層有煙三文魚多士, 同青瓜生菜牛角包, 食既時候仲係暖, 唔錯下層有scone, tiramisu, 蘋果批撻, 同朱古力蛋糕撻, 除左scone我滿意外, 其他的都係一般,scone上加有沃爾康奶油同新鮮士多啤梨, 如果個scone係熱的會更好.茶方面我飲左–有機印度紅茶加奶, 茶清, 一壺上有排飲. 另外, 又飲左薄菏茶配蜜糖, 清清涼涼都幾啱夏天飲

茶方面我飲左–有機印度紅茶加奶, 茶清, 一壺上有排飲.

另外, 又飲左薄菏茶配蜜糖, 清清涼涼都幾啱夏天飲
High Tea
有機印度紅茶加奶
  • High Tea
2008-08-22 2 瀏覽
同一層既麻布明明好鬼旺 呢到就得幾丁友 why?猶豫不決下叫了兩個set 每人一個但又很想吃沙律 又叫多一個凱撒沙律先來凱撒沙律賣相很好每次吃沙律最憂心定是沙律汁 最怕遇到酸過頭這次卻剛剛好 少少咸可是朋友卻嫌不夠酸我叫的主菜是黑椒汁腸仔意粉可能始終這裡只是一間cafe意粉飯類永遠只是茶餐廳水準.....或許更差朋友的黑椒汁雞扒飯亦如是口痕之下, 叫多一個apple tart甜甜地淋淋地熱熱地OH..完全將兩主菜比下去假如下次再來 選擇Hi Tea定是最佳選擇!順帶一提.HTO一定係歎茶既好地方環境真係好舒服或許有數張枱高低不平衡服務也一流朋友點既薰衣草檸檬茶感覺很新鮮有濃濃既薰衣草香味另外都有其他花茶提供岩晒鍾意飲花茶既朋友下次有機會會試下其他種類既花茶
同一層既麻布明明好鬼旺 呢到就得幾丁友 why?
猶豫不決下叫了兩個set 每人一個

我叫的主菜是黑椒汁腸仔意粉
可能始終這裡只是一間cafe
意粉飯類永遠只是茶餐廳水準.....或許更差
朋友的黑椒汁雞扒飯亦如是

口痕之下, 叫多一個apple tart
甜甜地淋淋地熱熱地
OH..完全將兩主菜比下去
假如下次再來
選擇Hi Tea定是最佳選擇!

順帶一提.
HTO一定係歎茶既好地方