2023-07-21 296 瀏覽
當晚安排在海景房旁用膳,多謝餐廳的安排。打卡一流👍🏼但食物就一般,味道比較偏鹹。可能因為係泰國菜啦(但其他泰國餐廳味道都冇咁濃)。我們點了菠蘿炒飯、小食拼盤、炒通菜、牛肉粒等。沒有什麼特別,都係一個字「鹹」。令到自己都冇心機影低食物😔,要不停飲水😆餐廳係非常準時,到了用膳時間,會自動放下單據找數👍🏼 可能因為侍應人手有限,沒有人來收回我的信用卡,叫我們自己捉住侍應去找數😂總結:我不會再來了 😅
當晚安排在海景房旁用膳,多謝餐廳的安排。打卡一流👍🏼

總結:我不會再來了 😅
Greyhound Cafe Galleria 講起K11 Musea就會捻起個商場賣既野都係名牌、餐廳都係行高檔路線,咁啱朋友講起話呢間餐廳環境舒服,價錢都幾合理,一於就來試試鮮蝦炒金邊粉呢個金邊粉炒得好乾身,再加上蝦和青檸汁配合一起食,酸酸辣辣都唔錯wor👍🏻蟹肉奄列係泰國食唔到,一定要黎泰國餐廳試下,唔知係咪期望太高呢….我感覺餡料係蛋多過有蟹肉喺裏面,但係嗰個紅色醬唔會好辣,適合唔食辣嘅朋友仔。泰國大蝦冬陰功湯個湯裏面有一隻大蝦和幾粒雲吞仔,冬陰功湯比較辣,酸味唔太重。但值得一讚個蝦係幾爽口。整體嚟講都適合一啲好想食泰國菜嘅朋友仔過嚟試,下次一定會過嚟試埋佢個甜品
Greyhound Cafe Galleria

蟹肉奄列

泰國大蝦冬陰功湯

蟹肉奄列
大蝦冬陰功湯
2023-07-10
大蝦冬陰功湯
2023-07-07 353 瀏覽
平時唔食辣,但個麵既辣接受到,好味,羊架好夠嫩,唔鞋口,配2款汁都好唔錯,咖哩牛薄餅nice,咖哩都係唔會好辣,所以怕辣朋友可以叫,2杯飲品都好fresh,原本以為藥水味,但係係好飲,Nice😉
來體驗曼谷風情吧!Greyhound Café Galleria是Greyhound Café的旗艦店,旨在把藝術融入美食🍜除了食物外,餐廳裝潢上也別有心裁,例如以珠寶櫃設計的甜品櫃,餐廳也可以變得很時尚~某人在泰國吃完一直對它念念不忙,上個星期經過 K11 MUSEA終於拜訪了!晚市約八時半到訪,沒有預約且超幸運坐在了窗邊的位置,無敵大海景絕對加分!我們點了一份小食拼盤、咖喱主食及特色飲品,人均 $337  ᐅ 啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦 $286 請大家一定要點的菜式!蟹肉融合入咖喱,十分香甜,每一口都有滿滿的蟹肉🥰黃咖喱溫和醇厚,椰香味適中,一定要加 $28 配上印度薄餅~而且還有約7-8隻虎蝦,肉質紮實飽滿且富有彈性,伴著黃咖喱汁一流 ᐅ Roti 印度薄餅 +$28 與以往吃的薄餅不同,口感鬆軟並不香脆,上碟的時候還是暖的😻兩個人吃綽綽有餘了! ᐅ Authentic Coconut Shake $88 椰香味濃郁,瞬間透心涼  ᐅ 特色小食拼盤 $278 幾乎每台必點的打卡菜品,使用竹籃載著大概5款小食,小食以炸物為主:包括單骨雞翅、酸豬肉丸、泰式香腸、魚餅、炸墨魚餅及炸芋頭,伴著
特色小食拼盤

[推薦菜品]
ᐅ 啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦 $286
啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦

ᐅ Roti 印度薄餅 +$28
印度薄餅

ᐅ Authentic Coconut Shake $88
椰香味濃郁,瞬間透心涼
Authentic Coconut Shake

[Others]
ᐅ 特色小食拼盤 $278
幾乎每台必點的打卡菜品,使用竹籃載著大概5款小食,小食以炸物為主:包括單骨雞翅、酸豬肉丸、泰式香腸、魚餅、炸墨魚餅及炸芋頭,伴著3款醬汁及生菜
特色小食拼盤
酸豬肉丸

味道最出色的為酸豬肉丸,口感頗酸但富泰式風情的味道😋其他炸物發揮正常,唯單骨雞翅已經冷掉了,口感很硬 ;兩人吃完的話大概已經有五成飽了🤣味道並不突出,不過竹籃很適合打卡
2023-06-17
啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦
印度薄餅
Authentic Coconut Shake
酸豬肉丸
長髮女侍應由帶入位,到埋單,只係黑口黑面,埋單仲用眼尾望吓你就直行直過。經理解釋佢只係接待,不會埋單,但個女侍應剛好同另枱埋單收錢,經理又解釋唔夠人手。用咁嘅價錢,食圽又一般,仲要受氣,唔會再去間垃圾餐廳。
2023-05-14 837 瀏覽
今次比上一次更難食,不用排隊。環境景色靚座位闊落,但食物質素同價錢唔成正比。份量細,價錢昂貴,味道不到位,炒意粉出哂水 味道好奇怪。完全做唔到泰式感覺。極之失望😮‍💨
2023-05-13 808 瀏覽
提前在Openrice 網上訂座,再打來餐廳request窗邊位,職員當時話要視乎當天餐廳安排。非常開心真係有安排到窗邊位置!在維港景旁的台坐下就開始點食物。見到旁邊幾台都order了呢set 二人餐我地都order了一set食物種類都算多款式咸點為主 底層有泰式串燒 幾香幾好味中層有一件千層栗子蛋糕 不會太甜 淡淡甜味 唔會太漏 另外再order咗一個軟殼蟹青木瓜沙律沙律比較辣味重 建議喜歡食辣的先好order呢杯係熱香茅茶 用壺上大約斟到兩杯 香茅味唔夠濃朋友叫咗凍檸檬茶 檸檬茶的冰是用茶冰成的所以冰溶後 檸茶的味道也不會變淡
非常開心真係有安排到窗邊位置!

在維港景旁的台坐下就開始點食物。

見到旁邊幾台都order了呢set 二人餐

朋友叫咗凍檸檬茶 檸檬茶的冰是用茶冰成的
所以冰溶後 檸茶的味道也不會變淡

• 凍檸檬茶
2023-05-10 537 瀏覽
之前已經食過一次,印象中食物質素正常,夜景一流👍🏻!琴晚提早同媽咪食母親節飯慶祝下,諗起呢個夜景所以就提早一個星期訂枱,雖然唔係坐窗邊,但位置都可以望住個景,已經收貨。畢竟係難安排!但係食物質素真係差左少少,員工服務態度好好,只係食物上面真係要提升一下。本人認為由於價錢偏貴,而食物質素下降,所以唔會再嚟。
之前已經食過一次,印象中食物質素正常,夜景一流👍🏻!
本人認為由於價錢偏貴,而食物質素下降,所以唔會再嚟。

2023-05-09
母親節
2023-05-07 463 瀏覽
為朋友慶生,一早定了枱。雖然沒有安排到靠窗的位子,但也能清楚看到海景。當天雖然黃雨但雨散了後的海景還是很好看。食物保持水準,覺得比其他分店款色要多,味道也很好。甜品點了芒果糯米飯和香蕉cheese cake, 2 個都做得很好。特別是那cheese cake,配上香濃的cappacino, 值得推介。唯一缺點就全部侍應黑口黑臉,你叫他下單、攞什麼東西,他們是會做的,但回答晦晦氣氣,身體語言讓你知道他其實不太願意在這裡。好好的一頓飯,美中不足。
2023-04-22 654 瀏覽
我諗個價錢只係食海景唔係食菜色啲味道,想講一嚟到舖面個海景係幾吸引,可惜呢樣係我唯一讚到佢嘅地方,我哋三人行嗌咗個tea set,仲有三個意粉同一個湯河,個tea set入面有好幾款小食嘅味道都係令人難以接受,香辣野菌青瓜沙律難食到我個住咗泰國十年嘅朋友都接受唔到,泰式雞肉串酸到完全食唔出雞肉味,有個肉餅係menu都冇顯示出嚟,係鹹到直情我要去醫院洗腎嘅程度,嗰一刻我係回想緊個人生清單仲有咩未做,個泰式海鮮意粉嘅味道簡直係懲罰緊正常味覺嘅人類,想感受一下人生第九味嘅人可以一試,然後個帶子蘆筍香草寬條麵係意外地多醬汁,多到好似食緊湯河咁睇唔到啲寬條麵。
2023-04-12 653 瀏覽
餐廳地址喺K-11裡面肯定唔會係平價,不過餐廳環境及食物質素係重點,餐廳環境係好嘅,宜食物就有好有壞,而服務就真係一般(唔好有期望)主要係你一入門口已經不斷重複又重複咁講比你用餐限時90分鐘(係你答左佢👌都重要重複再講),之後又再講每人最低消費150,都答左佢無問題,所以唔好冀望好好就冇問題
黃薑豬頸肉
磨菇煙肉白汁意粉
磨菇奄列
單骨雞翼
蝦泰式炒金邊粉
單骨雞翼
蝦泰式炒金邊粉
2023-04-11 447 瀏覽
餐廳view好靚,可以望海。不過員工服務態度一般般,舉手點餐都扮睇唔到。泰式炒金邊粉味道唔錯,正宗地道。粉唔會炒太乾,蝦肉都夠軟。雖然價錢比較貴,但也算值得。椰子味千層蛋糕非常讚蛋糕鬆軟,唔會太甜,內有少量椰子肉。
炒金邊粉
椰子千層蛋糕

椰子味千層蛋糕非常讚

蛋糕鬆軟,唔會太甜,內有少量椰子肉。
2023-04-07
炒金邊粉
椰子千層蛋糕
  • 招牌椰子千層蛋糕
2023-04-06 460 瀏覽
同人慶祝生日,貪方便喺OpenRice Online book枱,貪佢個境靚,又貪佢可以泊車,所以又嚟咗K11 Greyhound今次叫咗特色小食拼盤+雜錦海鮮辣粉絲沙律+ 濕炒河+菠蘿炒飯+龍眼冰+泰式奶茶+Fruity Shaky Yogurt 我每次嚟Greyhound必定會叫特色小食拼盤👍🏼因為特色拼盤一定迎合到所有人嘅口味,而且呢度嘅拼盤每次食都維持到水準😚今次叫咗辣粉絲沙律,真係超辣,鍾意食辣嘅朋友食到勁開心今次我哋仲試左杯Fruity yogurt,好Yummy,襯返個辣沙律真係Perfect😚

今次叫咗辣粉絲沙律,真係超辣,鍾意食辣嘅朋友食到勁開心

• 特色小食拼盤
2023-04-02 377 瀏覽
k11 musea 相對親民餐廳,窗邊座位有海景,感覺開揚舒服。因為得兩個女仔,點左兩個主食:1. 泰式甜醬豬肋骨(配炸芋頭粟米粒)豬肋骨燒得有啲太硬2. 咖哩牛腩配印度煎餅roti咖哩甜甜地、唔辣、几好味,睇落去好似好少份量,但係碗裏面都有好多件牛腩,食極都有,Roti 仲係微暖整體嚟講,食物分量都大,兩個女仔唔係大食嘅話,都好足夠
因為得兩個女仔,點左兩個主食:
1. 泰式甜醬豬肋骨(配炸芋頭粟米粒)
豬肋骨燒得有啲太硬

2. 咖哩牛腩配印度煎餅roti
咖哩甜甜地、唔辣、几好味

整體嚟講,食物分量都大,兩個女仔唔係大食嘅話,都好足夠
2023-03-31
2023-03-06 760 瀏覽
有日中午想坐得舒服啲,食得chill啲,所以過嚟L11 Musea嘅Greyhound Cafe,店員招呼都周到,安排入座快手,座位好舒服,格同枱之間好距離好鬆洞,景觀又開揚我哋點咗炒金邊粉、咖哩海鮮、炒通菜、柚子沙律、磨菇湯同凍檸水金邊粉炒得幾香,唔怕太油,有好多料,花生碎、芽菜等等嘅配料都好足,咖喱甜甜地好開胃,海鮮又多,魷魚特好食,柚子沙律好清新開胃,炒通菜唔會太油,又夠味,磨菇湯好香好重磨菇味,食物份量多,配埋環境同服務,好唔錯