2011-09-08 8 瀏覽
路過諗著搵地方食lunch,跟手係門口位waitress遞左個menu俾我睇。心諗,1230,得一個客,唉,就貪佢人少,試下囉!點知...坐底叫左個其中一款set lunch - 菠菜湯,白汁菠菜扒雞長通粉同埋一杯凍咖啡。先黎湯。原本個人有少少鼻塞,點知俾佢湯上面既蒜蓉飽通左,超香!湯夠菜味,唔會過份creamy,讚!再黎主菜。推開部份雞肉,啲白汁味湧哂上黎!試啖,白酒同橄欖油撞出非常好既效果,可能對口味淡既人會比較重身左,不過我絕對係重口味既人,完全合我咀形,正~ 跟手試條長通粉,軟硬適中有口感,讚~ 跟手試口雞扒。嘩,終於食到咩野係「扒」「雞」啦!!! 可能會係少燶,不過陣炭燒味迫到啲雞味出哂黎!!! 呢一刻,我,真係感動啦...!:-DDD食到咁上下,waitress係門口拉客,見水吧幫其他客人埋單,順手叫埋杯凍啡。等左一陣未黎,算,食埋塊雞先;跟手waitress入黎再見我食得差唔多再問,我話叫左,都唔爭在啦。點知最後塊雞放入口之際,就見到我杯凍啡係吧頭,跟手送埋過黎啦!雖然當時客唔多,不過有落足眼睇枱,抵讚啦~都要話下既:地方太細有壓迫感埋單盛惠$58,一定會返黎再試:-D

都要話下既:地方太細有壓迫感

埋單盛惠$58,一定會返黎再試:-D
2011-09-08
2011-09-08 9 瀏覽
As the restaurant's name, Fine Pasta. This is my overall comment. Two of us tried the lunch sets, which came with soup, galic toast, main dish and drink. Price is from $58 to $78. 1. Pumpkin soup - sweet. Could be thicker as compared to the Mushroom soup, which is also flavorful (added $10 for changing from daily soup). 2. Galic toast - each soup came with one slice. Very tasty and galicful. 3. Rigatoni with grilled chicken and spinach in creamy sauce - first impression, al dente. Second, dish is hot which means it's freshly cooked. Third, sauce is creamy and not too oily. Good! 4. Linguini with wild mushroom in pesto sauce - again, al dente, hot and flavorful. It is really comparable to some pricy fine dining restaurants. Just a bit too oily. But that is the "pesto sauce" style. 5. coffee - can tell it is from espresso coffee maker. Coffee is Fair. But iced coffee is not good. Tasted more like mocha. Lastly, service is very very good. Thumbs up!Very nice experience. Will definitely come back to try others on the regular menu
Cheers!!
2011-09-03
  • Rigatoni with grilled chicken and spinch in creamy sauce
2011-09-08 1 瀏覽
要o係旺角食水準西餐確實幾難搵, 上Open Rice見到呢間Fine Pasta, 所以去試試。大概7:45pm到, 冇訂位, 已經full house, 但又差不多有人走, 所以只係等o左10分鐘。呢晚點o左呢幾味, 2個女仔share ^^1.煙鴨胸沙律伴黑醋汁: 沙律菜少有地新鮮, 鴨胸嫩滑, 味道配合剛好, 美味2.法式燒春雞: 香濃BBQ香味, 皮脆, 少量雞油流進薯蓉, 加上Basil做主o既pesto sauce, 美美味3.蒜香大蝦水欖醬天使麵: 一般, 醬汁較"杰"身, 有o的 "一pat pat" feel限於地點, 舖位有點逼, full house就會幾嘈, 檯與檯之間冇乜空間同私隱, 傾閑計冇所謂, 密計就要另搵地方喇。亦因為呢個原因, 廚房得兩位師傅, 出菜就慢o左少少 >.<Overall, 食物係Italian-based receipes, 並唔係港式西餐, o係旺角好難得。 好少寫食評, 但我覺得呢間worth我花時間去寫 P.S. 大眼妹侍應態度同服務都要讚!

呢晚點o左呢幾味, 2個女仔share ^^

P.S. 大眼妹侍應態度同服務都要讚!
2011-09-07
  • 煙鴨胸沙律伴黑醋汁,法式燒春雞
2011-09-06 6 瀏覽
上次吃的是晚餐 感覺價錢和食物質素不成正比 但未算惡劣於是突然很想吃西餐的我 決定再給它一次機會 何況午餐較便宜和友人點了兩個set lunch 價錢大概$50(晚餐近百元)餐飲很快便送上(奇怪) 我們都要了檸水 沒特別大概10分鐘後才送上的蒜蓉包和是日餐湯(薯蓉湯?!)湯很濃馬鈴薯味 份量剛好 口感挺滑 包也很香 夠熱 又等了20多分鐘我要的香草汁雜菌意粉和友人的焗豬扒飯(配茄汁)才送上友人說飯太淋 茄汁很假 整體偏鹹 而我說賣相已很差而我選的意粉 香草是很多 也有雜菌本來也只想它清清的 但連小小鹹味也缺而且是橄欖油浸意粉 較健康油太過多也只會有反效果碟上剩餘的油可煎幾隻蛋 吃後是膩到飽的感覺 失望服務挺熱情 環境也OK可是這樣的價錢相信同區有更多好選擇飯後有居然重蹈覆徹的感覺 不會給第三次機會了
上次吃的是晚餐 感覺價錢和食物質素不成正比 但未算惡劣
於是突然很想吃西餐的我 決定再給它一次機會 何況午餐較便宜
餐飲很快便送上(奇怪) 我們都要了檸水 沒特別
大概10分鐘後才送上的蒜蓉包和是日餐湯(薯蓉湯?!)
湯很濃馬鈴薯味 份量剛好 口感挺滑 包也很香 夠熱
這個味道和賣相都不錯
友人餓了 拍不到飯的醜態
  • 餐湯
2011-09-05 13 瀏覽
8時許見到餐廳全滿, 沒有訂位, 幸好等了10分鐘便有枱了餐牌上主菜加$20轉餐(有湯, 麵包及餐飲)前菜 : 雜菜湯 ok, 但個蒜蓉飽熱辣辣, 好好味主菜: 三文魚意粉 ~ 白汁不會太漏, 三文魚好夠味 ribs併盤 ~ 侍應姐姐話併盤的ribs比單點會細件d, 但其實都幾大份! 都幾"淋"及入味, 雞翼炸得有點油但幾脆餐廳環境有點擠迫, 但食物及服務態度良好, 是有誠意的餐廳
8時許見到餐廳全滿, 沒有訂位, 幸好等了10分鐘便有枱了

餐牌上主菜加$20轉餐(有湯, 麵包及餐飲)
麵包及主菜都好味呀
前菜 : 雜菜湯 ok, 但個蒜蓉飽熱辣辣, 好好味
主菜: 三文魚意粉 ~ 白汁不會太漏, 三文魚好夠味

餐廳環境有點擠迫, 但食物及服務態度良好, 是有誠意的餐廳
2011-08-31
麵包及主菜都好味呀
2011-08-12 6 瀏覽
tuesday 晚,放工後去學整macaron,學7點,於是就先吃晚飯。一行3人,一早上OR睇嗰附近有咩好食,見呢間ge pasta 唔錯,友人亦喜歡,於是就選定了。6時多去到,無人,我地係第一枱。估唔到女人街都有環境好同食物好嘅餐廳。打開menu 看看,有小食、salad、risotto & pasta。友人食龍蝦汁海鮮意粉($98),而我就要了茄汁海鮮墨魚麵 ($98)。+$20可以跟餐,有湯有飲品;又或者+$20要龍蝦湯。不過由於我地唔太肚餓,所以無選擇跟餐。即叫即煮,等嘅時候已經聞到香噴噴。等了大約十分鐘,有得吃了~賣相十分good...海鮮均勻地鋪在面,下面則有墨魚麵。海鮮有藍青口、魷魚、蝦同帶子。新鮮,藍青口細細隻,但很鮮甜。墨魚麵,條條都好黑,煮得恰到好處,有咬口,很美味!大家都很喜愛這間餐廳,必定會再來!
6時多去到,無人,我地係第一枱。
估唔到女人街都有環境好同食物好嘅餐廳。
+$20可以跟餐,有湯有飲品;又或者+$20要龍蝦湯。
不過由於我地唔太肚餓,所以無選擇跟餐。
即叫即煮,等嘅時候已經聞到香噴噴。
等了大約十分鐘,有得吃了~
賣相十分good...海鮮均勻地鋪在面,下面則有墨魚麵。
墨魚麵,條條都好黑,煮得恰到好處,有咬口,很美味!

大家都很喜愛這間餐廳,必定會再來!
2011-08-10 2 瀏覽
我們親愛的R小姐牛一,給了她幾個選擇,卒之她選擇了這家餐廳。打電話去訂枱,我打算是星期六的七點,不想之後又要跟人逼。怎料侍應說六點半比較好,八點交枱。其實這時我已心想,只是一個普通的星期六晚上,人真的如此之多?又要限時吃飯?此處名為FINE PASTA RESTAURNT,既是主打FINE DINING,一餐盛宴竟如斯匆忙。但本著一試無妨的心就照預約了。六點半到達,餐廳內只有一枱客,到我們八點走的時候也不過半滿。那即是說,他保留了一些座位給WALK IN。那麼既然WALK IN都有位,我何必打來預訂還要早這麼多吃飯呢?可見此餐廳的MANAGEMENT有改善的空間。菜譜上選擇不多,才兩版主菜,但夠我們吃的了:洋蔥湯:洋蔥味濃,D小姐吃過後甚為滿意。三文魚餅配酸忌廉:有豐厚的三文魚肉,用料頗足,是不錯的前菜。洋蔥圈經大火炸過,外表酥脆,洋蔥亦香。三重芝士長通粉:混合三種芝士,其香濃不在話下,奶味比芝士味重,也許可酌量減少一些奶油,免去油膩感。安格斯西冷:要了五成熟。安格斯曾經是牛扒界的天王巨星,近年被和牛等其他品種蓋過風頭。廚師的工夫考究,牛扒口感扎實又不失嫩滑,唯一是牛味不足。不過,在餐
菜譜上選擇不多,才兩版主菜,但夠我們吃的了:
洋蔥湯:洋蔥味濃,D小姐吃過後甚為滿意。
洋蔥圈經大火炸過,外表酥脆,洋蔥亦香。
安格斯西冷:要了五成熟。安格斯曾經是牛扒界的天王巨星,近年被和牛等其他品種蓋過風頭。廚師的工夫考究,牛扒口感扎實又不失嫩滑,唯一是牛味不足。不過,在餐廳不到200元的牛扒中,此處的出品及格有餘,如果要吃中價位的牛扒亦不失為好選擇。值得一提的是,薯條以高温油炸得香脆,大家很快就搶光了薯條
海鮮意粉:此菜全名已不大記得。意粉有嚼頭,煮得恰到好處,本身質地亦佳。海鮮並非上乘,但經廚師調味烹煮得宜,亦不失美味。我覺得最特別的是醫汁,第一口以為是醬油味道,但細嚼之下似有鮮味,相當有風味的醬汁。
侍應服務一般,雖然他們幫我們追回過門而不入的S小姐,但結帳時又忘了要找錢,真有點哭笑不得。
旺角近來新興的西餐廳中,這裡的食物是較為高檔,但MANAGEMENT真的要好好改善一下。下次來也許會集中試它其他PASTA。
2011-08-06
  • PASTA
A must-try if you are a pasta lover or a fan of "grilled" steak. Cheap eats (around $180). Such quality pasta n steak is exceptional in Mong Kok. Don't let it go out of business.very chewy yummy carbonaraThe service is fair. Don't forget it's in Mong Kok. The caesar salad is average that's why I didn't take a picture. The set is with garlic bread and soup (potato). The bread is crispy and small but that's perfect as an appetizer. The soup is rich.Last order at 10:30 and it closes at 11pm.
Sirloin (medium rare)
very chewy yummy carbonara
thick crispy fries

2011-07-16
Sirloin (medium rare)
thick crispy fries
  • steak; carbonara
買了團購票,188已包加一,二人餐。有三個前菜,叫了薯條、凱沙律、芝士肉丸,薯條即炸,熱辣辣,炸野唔會唔好食,沙律菜新鮮,但多士粒就不夠脆,芝士肉丸,個汁不錯,但係啲肉有啲「蘇」。餐湯,有一片蒜蓉包,個湯夠熱,不太「杰」,味道剛好,蒜蓉包都係熱辣辣的,讚﹗主菜兩個,叫了個紅酒汁牛肋骨、海鮮墨魚麵,個牛肋骨味道ok,但碟內的薯蓉更好味。墨魚麵好味喎,麵質好好,啲海鮮都幾多下,賣相gdgd﹗甜品,意大利芝士餅、焦糖燉蛋,平時這兩種甜品我都唔會叫,但係今日無得擇,但估唔到個燉蛋咁好食,抵讚哦﹗餐飲,朱古力曲奇咖啡、愛爾蘭咖啡,普普通通啦。服務態度好好,又不停加水,加分。但冷氣不夠,有點熱﹗
買了團購票,188已包加一,二人餐。
讚﹗
,抵讚哦﹗
餐飲,朱古力曲奇咖啡、愛爾蘭咖啡,普普通通啦。
服務態度好好,又不停加水,加分。但冷氣不夠,有點熱﹗

2011-06-25
  • 墨魚麵、燉蛋
2011-06-21 4 瀏覽
餐前小食三樣都好好味,湯唔啱我口味,蒜蓉包就ok!BBQ醬燒豬仔排骨唔似烤焗出棃,失望!龍蝦汁意大利粉,完全食唔出有龍蝦汁味道,但用料新鮮美味!我鍾意咖啡好啱我口味,甜品都唔錯。服務很貼心,也有詢問意見,員工態度非常好。
餐前小食三樣都好好味,
湯唔啱我口味,蒜蓉包就ok!
BBQ醬燒豬仔排骨唔似烤焗出棃,失望!
龍蝦汁意大利粉,完全食唔出有龍蝦汁味道,但用料新鮮美味!
我鍾意咖啡好啱我口味,甜品都唔錯。
服務很貼心,也有詢問意見,員工態度非常好。
香燒牛肋骨差
2011-06-19
父親節
2011-06-13 7 瀏覽
是夜一行人在旺角想找個地方吃飯聊天來到這家餐廳 ,時間尚早不用等位點了兩個沙律、兩個牛扒、四個意粉加兩個小吃 跟餐有蕃茄湯和蒜蓉包蕃茄湯略酸但吃到鮮味
蒜蓉包卻是意外地讓人回味!
熱、脆,而且廚師不吝嗇的加了好多蒜蓉
不像別家總是不夠味
接著來了什菌沙律和凱撒沙律
厚厚一片芝士,男朋友吃的高興

牛扒熟了一點點
不過醃得剛好,味道不錯
拌碟薯條很粗很熱很脆!
怕熱氣的朋友便少吃了

拌後吃下去只覺很Creamy很香很重
一下子被吃光!呵
還點了芝士肉醬意粉、三重芝士長通粉和大蜆意粉
另外兩個被吃的太快我都未有試到
吃了大蜆意粉,大蜆超新鮮!
未有很熟,就剛好,還有蜆的鮮味

甜品試了心太軟和焦糖燉蛋
心太軟小小一隻但是有水準,
不失望
有水準啊!
有星仔的感覺
整個晚上感覺良好
服務生又殷勤,一直主動給我們加水喔
喜出望外的小餐廳~
值得Enc
是夜一行人在旺角想找個地方吃飯聊天
來到這家餐廳 ,時間尚早不用等位
點了兩個沙律、兩個牛扒、四個意粉加兩個小吃

跟餐有蕃茄湯和蒜蓉包
蕃茄湯略酸但吃到鮮味

蒜蓉包卻是意外地讓人回味!

熱、脆,而且廚師不吝嗇的加了好多蒜蓉

不像別家總是不夠味

接著來了什菌沙律和凱撒沙律

厚厚一片芝士,男朋友吃的高興

牛扒熟了一點點

不過醃得剛好,味道不錯

拌碟薯條很粗很熱很脆!

怕熱氣的朋友便少吃了

拌後吃下去只覺很Creamy很香很重

一下子被吃光!呵

還點了芝士肉醬意粉、三重芝士長通粉和大蜆意粉

另外兩個被吃的太快我都未有試到

吃了大蜆意粉,大蜆超新鮮!

未有很熟,就剛好,還有蜆的鮮味

有水準啊!

有星仔的感覺

整個晚上感覺良好

服務生又殷勤,一直主動給我們加水喔

喜出望外的小餐廳~

值得Encore!

Ps:希望menu有焗薯皮
2011-06-13
  • 卡邦尼意粉
2011-06-09
團購的好處是讓你有更多機會嘗試不同的餐廳和菜式,當然部份試過後便可以 out of list,部份則會再次幫襯,呢間都會俾多次機會佢,原因係佢既誠意。二人餐的前菜+小食煙鴨胸沙律配黑醋汁、煙三文魚火箭菜合桃芝士沙律、辣味雞翼什菜湯 + 蒜蓉包 - 湯夠熱,蒜蓉包都ok主菜之一︰紅酒燴牛肋骨,牛肋骨夠味,紅酒汁淡咗啲BBQ醬燒豬仔排骨 - 份量十足,BBQ都 OK。二人餐的甜品 - 唔夠咖啡酒味,略為硬。另外加了一人餐卡邦尼扁意大利粉愛爾蘭咖啡、焦糖咖啡 - 不是即時煲的,有點遜色。服務很貼心,也有詢問意見。上百元的晚餐,若甜品部份未有進步,相信很難吸引顧客。負責人表示已有顧客反應甜品的問題,很快便會有改善,所以下個月會再幫襯,希望唔會變失望啦。

二人餐的前菜+小食

煙鴨胸沙律配黑醋汁、煙三文魚火箭菜合桃芝士沙律、辣味雞翼
什菜湯 + 蒜蓉包 - 湯夠熱,蒜蓉包都ok
主菜之一︰紅酒燴牛肋骨,牛肋骨夠味,紅酒汁淡咗啲
BBQ醬燒豬仔排骨 - 份量十足,BBQ都 OK。
二人餐的甜品 - 唔夠咖啡酒味,略為硬。
另外加了一人餐
卡邦尼扁意大利粉
愛爾蘭咖啡、焦糖咖啡 - 不是即時煲的,有點遜色。
2011-06-08
  • BBQ醬燒豬仔排骨
我對意粉要求好高, 尋日1st time去試左呢間餐廳. (是次不upload相) (10分最好, 0分最差) 1) 我一早打電話訂枱, so 不用等2) 員工態度非常有禮 -- "讚" (10分) 3) 我地點左最基本的 2個意粉, 2個湯, 整體賣相還可---- 龍蝦湯: 飲落似栗米湯, 味唔夠, 偏咸 ---> 0分---- 野菌湯: 淨係得D香草味, 冇菌, 同飲水冇分別 -----> 0分 ---- 茄汁肉丸意粉: 汁醬夠, 肉丸太"鞋"又多"筋", 主角意粉<<未熟透>> , 整體偏咸 ----> 2分 ---- 茄汁肉醬意粉 : 汁醬夠, 肉醬咸又多"筋", 主角意粉<<未熟透>> , 整體偏咸 ----> 2分 P.S 出菜時面頭加左香葉, 請留意有D客人可能唔中意食香葉的! 下單時應該問下個客. 員工有留意我地食淨好多, 埋嚟了解及接受意見, 會轉告大廚改進 ---- 8分 我將會再去食多一次, 希望到時食物會改好!
(10分最好, 0分最差)
1) 我一早打電話訂枱, so 不用等
2) 員工態度非常有禮 -- "讚" (10分)
3) 我地點左最基本的 2個意粉, 2個湯, 整體賣相還可

我將會再去食多一次, 希望到時食物會改好!
2011-05-10
  • NIL
2011-05-03 10 瀏覽
今天假期..偶爾地試到一間好好既西餐廰.地點確係唔多起眼...係女人街被一個賣卡通毛巾既檔口姐住...但入內之後感覺幾ok...地方乾淨..聽老闆講佢地新開左一個月左右....同朋友兩個人order左一個bbq汁豬排骨...一份海鮮乜乜麵...兩客龍蝦湯...龍蝦湯唔太咸...好濃味又飲唔到有味精味...個排骨黎到有d嚇親...因為超大份...有成尺長有著條又雜菜又盛咁...食落d雜菜好新鮮應該加左d黑醋汁...著條都係即炸...放左好耐都未凍食唔到...主角豬排骨好有驚喜..本身唔太鐘意食豬但本人今月戎牛so無計...食落感覺好鬆化..一d都唔硬...而且好有肉汁同肉味...感覺係高水準既作品...再試左少少朋友個海鮮麵...都幾ok....之後仲有餐飲同甜品食...最攪笑係大廚親自出黎同我地傾計加問意見...呢個係我今次黎寫食評既主要原因...好有誠意既一個大廚加餐廳...食物超水準...乾淨有禮環境氣氛舒服.....好讚....埋單都係三百蚊...一人百幾個餐...絕對好過花園餐x同扒王之王果d又係百幾蚊個餐但係食垃級...相信之後如果去旺角區食西餐既話都會選擇番呢度....大廚臨走時推介牛羊先係最正...答應了他下次一定再去試一試佢...gdgdgd
2011-05-02
  • bbq豬排骨
  • 龍蝦湯
我地一行三人尋晚叫左四樣野食:茄汁海鮮墨汁麵;香草雞肉雜菌長通粉;卡邦尼扁意粉;洋蔥圈。茄汁海鮮墨汁麵:賣相十分吸引,有魷魚、青口同蝦加上紅紅的茄汁,放在黑卒卒的墨汁麵上,感覺華麗。好香濃的鮮茄味,不過,我自己覺得墨汁麵硬身左少少!香草雞肉雜菌長通粉:由大廚親自將食物奉上,有d《意麵情迷》的感覺!未食已經聞到好香的香草味,醬汁同雜菌豐富,而且用叉"吉"落每條長通粉度都會有汁流出,加上一大塊燒雞肉,簡約得黎又好味,讚!卡邦尼扁意粉:味道香濃,口感夠creamy,醬汁剛剛好不會太濕!洋蔥圈:炸得夠乾身唔油,口感鬆化。另外用黎點伴食的醬汁亦都好好味!我地轉左兩個意粉做餐,每個加廿蚊,有湯有蒜蓉包同飲品,當晚係南瓜湯,最讚係個蒜蓉包。另外由於我地有三個人唔夠野飲,老細特意送多一杯飲品畀我地,果然好客又細心!整體食品同服務質素好好,但礙於舖位細就不能太大班人一齊黎食,不過就可以做到貼心服務。值得一提就係熱飲的杯同碟都應該係經過細心挑選,十分精緻!

2011-04-28
生日
  • 香草雞肉雜菌長通粉,卡邦尼扁意粉,洋蔥圈