The cafe was super crowded and staff members were extremely rude to everybody, especially locals. Staff members accused us staying at the cafe for more than the “allocated” time limit for each table, and requested to check for food/ beverages order histories on customers’ mobile phones instead of checking their own tablets used at the cashiers/serving counters when we told the staff members that we have only sat down for around 30-40 minutes. They weren’t even apologetic when they found out that they made a mistake. Absolutely ridiculous.

What’s worse was that they also allowed tourists to hustle around they were often crowded near the windows, which resulted in them blocking most of the windows and views, and honestly, this was the worst experience I have ever had at Cupping Room. Oh and the food was not even heated up properly even though we have requested for it to be heated up when placing our orders.

Pretty bummed cos I loved the branch at Central. And to quote from their website: “From the beginning, our focus was to bring carefully roasted and prepared coffee to Hong Kongers in a comfortable environment.” It’s pretty sarcastic as the Harbour City branch was one of the worst cafes I’ve been to.

But the garlic bun was pretty nice. Would recommend purchasing garlic buns to enjoy elsewhere and don’t bother wasting your money on their overpriced coffee.
2023-04-08
2023-08-30 170 瀏覽
落地大玻璃藍天白雲向海之Cafe很久沒有到海港城,上星期到附近開會便打算先吃點輕食,忘記通關後旅遊業興旺,差不多每間餐廳都爆滿,幸好最後在cupping room等了一會便有位子,落地玻璃向海吃個午餐,心情都輕鬆不少𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟓先喝一杯少見了椰奶抹茶,淡淡的椰香跟抹茶很是搭配𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟐 CR的咖啡一向出色,毫無懸念為我提一提神𝐓𝐮𝐧𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐭 $𝟕𝟖超邪惡的粟米粒吞拿魚碎拉絲芝士𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚𝐦𝐢 & 𝐬𝐰𝐢𝐬𝐬 $𝟏𝟎𝟖 煙燻牛肉配搭麥包芝士,充滿蛋白質之餘口感多汁豐富,超喜歡!三文治都是即叫即整,新鮮熱辣🔥𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐛𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟖 La Vina 出品的巴斯克芝士蛋糕最為有名,實在按耐不住為急躁的生活帶來一點甜—————————————————Cupping Room Coffee Roasters (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓309號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodl
落地大玻璃藍天白雲向海之Cafe

𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟓
先喝一杯少見了椰奶抹茶,淡淡的椰香跟抹茶很是搭配

𝐓𝐮𝐧𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐭 $𝟕𝟖
超邪惡的粟米粒吞拿魚碎拉絲芝士

三文治都是即叫即整,新鮮熱辣🔥

𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐛𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟖

—————————————————

尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓309號舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #尖沙咀美食推薦 #尖沙咀美食 #cafe

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-08-22
  • Matcha  Latte
2023-08-30 126 瀏覽
好值得去食!!又易去今次去超幸運,因為唔使排隊一黎就入得 🤩Coco Chanel $50好多餐廳招牌野都係 for 打卡但味道一般點知呢個超有驚喜!一上枱已經覺得好靚佢入面有 matcha, coconut, milk 同 espresso,估唔到咁夾!抹茶好濃所以有啲結結地,近乎 paste 嘅質地,唔係全流質 🍵襯埋咖啡飲,好有口感又甘甘甜甜咁,超正 🤤千奇唔好一黎就攪勻哂佢 唔係就無口感嫁啦真係好正!!!會突登再去飲 🤤Garlic Cream Cheese Bun $42呢個簡直痴左線!!!超級好食超岩我口味!!Star of the day!!! 🌟🌟🧄超超超香濃嘅蒜香味加打到好滑嘅 cream cheese!我而家打緊食評諗返啲口水都爆緊出黎睇下張相個橫切面 🤤🤤 好正!!大家經過一定要買黎試!!!!!!Smoked Bacon and Cheese Croissant $38千層酥皮好香好脆口,好食!下次試下佢第二款 croissant 🤗Tomato and Mozzarella Panini $78呢個被其他野比下去 無乜特別純粹想叫個健康啲同低卡啲嘅選擇 唔會再叫
好值得去食!!又易去
今次去超幸運,因為唔使排隊一黎就入得 🤩

Coco Chanel $50
好多餐廳招牌野都係 for 打卡但味道一般
點知呢個超有驚喜!一上枱已經覺得好靚
襯埋咖啡飲,好有口感又甘甘甜甜咁,超正 🤤
千奇唔好一黎就攪勻哂佢 唔係就無口感嫁啦
真係好正!!!會突登再去飲 🤤

Garlic Cream Cheese Bun $42
呢個簡直痴左線!!!超級好食超岩我口味!!
Star of the day!!! 🌟🌟🧄
超超超香濃嘅蒜香味加打到好滑嘅 cream cheese!
我而家打緊食評諗返啲口水都爆緊出黎
睇下張相個橫切面 🤤🤤 好正!!
大家經過一定要買黎試!!!!!!

千層酥皮好香好脆口,好食!
下次試下佢第二款 croissant 🤗

呢個被其他野比下去 無乜特別
純粹想叫個健康啲同低卡啲嘅選擇 唔會再叫
2023-08-25 120 瀏覽
Matcha Latte成份有Expresso、抹茶、椰子漿Expresso同抹茶都係比較容易有苦/澀味,但呢個成份既配搭岩岩好,椰子漿中和左Expresso同Matcha既味道,入口三個味前中後融為一體,飲落又香又舒服,抹茶哄必試!Dirty呢間咖啡質素一定有番咁上下,dirty入口首先有順滑既奶香味,然後一股濃郁又甘香既咖啡味湧出來,層次感豐富,好醒神!Cream Cheese Garlic Bun有D韓式既感覺,包面十分香脆,蒜蓉味同cream cheese味冇互搶,反而入口既味道係好平均,兩種香味同時刺激味蕾,有一種令人好想繼續食落去既感覺😍Ham&Cheese Croissant牛角包十分酥脆!Ham同cheese都係好香口係配料,放入牛角包絕對係絕配🥐 3”Original佢係basque burnt cheesecake 外層質感堅挺,有淡淡既焦香味,中間係半熟芝士,有少少流心既感覺,質感幼滑,芝士味濃,鍾意食cheesecake既你一定要試🧀👍🏻
Matcha Latte
成份有Expresso、抹茶、椰子漿

Dirty

Cream Cheese Garlic Bun

Ham&Cheese Croissant

3”Original
佢係basque burnt cheesecake
2023-08-25 103 瀏覽
諗住喺附近等人,但係成個海港城可以坐喺度等人嘅地方唔多,一張公家櫈都搵唔到🥲🥲🥲一開始想叫咗嘢食先入去坐,點知喺門口負責收銀嗰位姐姐已經動作超慢,喺後枱執緊野冇埋收銀。前邊得一個客人,計埋都得兩個人排緊,但係收銀姐姐好似已經好攰,唔想做咁。我明白海港城好多旅客,尤其星期日咁多客咁樣長期工作係好攰,所以都未覺得好不滿。排到我終於問到堂食係要攞位先唔係喺門口叫嘢食先。㩒門口嘅攞飛機唔work,但係冇職員理門口情況。過左陣終於有人叫我同前面個女仔撳機攞飛先,先發現部機hang咗。職員fix返我就攞飛等。近門口張枱有人走,職員抹完枱就行咗去,冇理過門口有冇人排緊。部機既排隊情況冇update又冇聲,又冇人叫number ,咁攞飛既意義喺邊呢🤷🏻‍♀️座位本身係幾靚,但係梳化位嘅坐墊污糟到好似街邊檔咁。中午12.30,menu上已冇哂手沖,not even house blend。喺門口嘅餐牌亦都冇講明售罄,如果係想飲milk coffee既唔會專登黎排呢間🥲🥲🥲最後冇心情食嘢,淨係叫咗一杯cappuccino ,沖得唔錯,但真係有好view都飲得好唔享受。

2023-08-20
2023-08-22 113 瀏覽
聽人講呢度一間網紅店,但其實都好小朋友友善!今日我就帶咗我屋企嘅寶貝黎食下蛋糕放鬆一下。Grape danishDennis上邊放咗custard同埋青提提子好甜,而且個千層酥好鬆化,有少少牛油香味,唔會太過多。custard好香甜,提子好甜好好食。Tuna sandwich肥媽叫咗一個吞拿魚三文治,麵包烘到非常香脆,吞拿魚都不錯,佢食落去好健康,又美味。Smoked beef sandwish呢個麵包同吞拿魚三文治有少少唔同!呢個麵包我個人覺得仲加好食!入邊嘅煙燻牛肉食落去一啲都唔會死咸,有煙熏味,加埋溶咗嘅芝士,簡直享受。Iced Matcha Coconut Latte超癲,呢一杯超好飲!我飲咗肥媽呢杯幾啖,勁香椰子味,抹茶味都唔弱,估唔到抹茶,咖啡同椰汁係咁夾。Ice Latte依肥妹仔我就飲咗呢一杯iced latte, 味道唔差,係肥妹仔鍾意嗰種無糖嘅奶啡,可以專心咁享受咖啡豆嗰種香味。

Grape danish

Tuna sandwich

Smoked beef sandwish

Iced Matcha Coconut Latte

Ice Latte
2023-08-21
2023-08-12 103 瀏覽
週末人多啊 飲品難喝啊 風景也就那麼啦 不懂為什麼還有那麼多人排隊飲品少得可憐 而且 味道還很差勁 就是買個環境?那連杯子都那麼普通 我也不懂是為了什麼 最重要的是有個別服務生態度差到一定程度啊 不把客人當成客人 當成是欠他錢的人啊 說句說還給眼色 語氣態度極差 問他問題很不耐煩 就因為講的是國語嗎 沒有講英語or粵語?這是歧視嗎?真的是花錢買罪受 影響了我一下午的好心情啊 環境也就那樣 小小的 想看風景就去外面看啊 更開闊 遊客不配來 千萬別來 從沒見過如此離譜的店
2023-08-11 102 瀏覽
位於海港城的𝗖𝘂𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺雖然已經開業一段時間 但仍然係超人氣打卡熱點 SandwichRicotta spinach and sundried tomato 🍅淡淡嘅芝士味加上日曬蕃茄乾同菠菜 三樣味道好夾 香氣濃郁 Tuna melt 餡料有粟米粒 吞拿魚碎 同半溶芝士 冇太多額外調味 兩款三文治都係即叫即製 所以個包熱辣辣送上時仍然可以保持脆度 Hojicha Roll Cake喜歡焙茶獨特氣味 而且蛋糕層做到濕潤感 完全唔乾 忌廉都好smooth Coconut match latte 第一啖飲落有小小棷香 跟住抹茶既茶香同espresso 既烘焙味一湧而上 層次感非常豐富Affogato 咖啡加雪糕一定係不敗既組合 去當日係平日下午大約三點 門口keep住有人龍對住海景既位置更加係一位難求 大家可以試下早少少去碰碰運氣✨

Sandwich
淡淡嘅芝士味加上日曬蕃茄乾同菠菜 三樣味道好夾 香氣濃郁
Tuna melt
餡料有粟米粒 吞拿魚碎 同半溶芝士 冇太多額外調味

Hojicha Roll Cake

Affogato 咖啡加雪糕一定係不敗既組合

去當日係平日下午大約三點 門口keep住有人龍

• Ricotta spinach and sundried tomato 🍅
  • Tuna melt
  • Coconut match latte
  • Hojicha Roll Cake
呢間cafe影相打卡真係超靚 有種去咗旅行嘅感覺🫶🏻 落地大玻璃配無敵海景無得輸!望住咁靚嘅view飲咖啡非常寫意♡ 而且飲品同食物都幾好味~佢啱啱開幕嘅時候我已經同朋友去咗打卡🤣我記得個陣超多人同埋唔係日落時間去 所以一直心心念念想日落時間再去多次打卡(•̀ᴗ• )📸我七月尾平日六點半去 終於捕捉到咁靚嘅海景+日落 感到開心🌅💕✻ Chocolate朱古力 HKD55叫咗杯熱朱古力打卡🤣 貪佢有靚靚拉花🥰朱古力味香濃仲好滑 好飲~✻椰香抹茶鮮奶咖啡(冰) HKD55個人好推介嘅COCONUT MATCHA LATTE💚🤎🤍有咖啡但又唔會搶咗抹茶同椰香味 口感好豐富 而且漸變色好靚!好好飲~😆✻香橙朱古力捲 HKD38朱古力同橙味嘅配搭好match 🍊🍫 好refresh😋 朱古力酥好鬆脆 而且面頭仲有啲nuts🤍✻朱古力曲奇 HKD30朱古力味香濃 仲有好多碎朱古力🍫啖啖朱古力而且好香脆✨✻芝士蒜蓉包 HKD42呢個好好食!蒜蓉包好鬆軟 蒜蓉味好重仲好香芝士味🧀令人回味無窮🫶🏻

✻ Chocolate朱古力 HKD55

香橙朱古力捲
朱古力曲奇
芝士蒜蓉包
2023-07-20 243 瀏覽
海港城呢間Cupping Room Coffee Roster經常都有網紅嚟打卡,環境設計相當吸引人。咖啡店簡約而現代,落地大玻璃可以望到維港景色。仲有座位可以直接面向窗嘅座位,可放鬆心情,享受咖啡樂趣。餐單亦都有好多美食選擇。例如佢哋嘅Tuna Melt三文治,好好味!吞拿魚同芝士嘅組合,惹味又有層次感,令人垂涎欲滴!另外,Pastrami & Swiss三文治亦都唔好錯過。夾住嘅牛肉片同瑞士芝士,口感豐富多汁。絕對係一個值得品嚐嘅選擇。如果你鍾意甜品,可以試下佢哋嘅焙茶卷蛋,茶香濃郁蛋糕幼滑唔會太甜。咖啡質素當然唔差。Iced Mocha 將香濃嘅咖啡配合濃郁嘅巧克力,帶出一個完美嘅平衡。絕對係解渴又滿足味蕾嘅選擇,

2023-07-13 207 瀏覽
海港城cupping room為鐘意打卡嘅客人提供咗美麗嘅玻璃窗,晨咁早就勁多人企響窗邊打卡,正面背面側面影,點影都勁靚。我都好鍾意打卡,我哋買咗咖啡同三文治都在海景窗邊坐一陣,發現每個位置都很美!呢度有非常多選擇嘅飲品,凍飲熱飲都好想試吓!椰香抹茶鮮奶咖啡Coconut matcha latte (iced)口感非常多層次,估唔到椰子味咁突出,真係好香,鮮奶順滑,加入抹茶嘅綠顏色,無論味道同打卡都相當正!經典煙燻牛肉三文治,牛肉火腿充滿咸香,份量滿足,融化既芝士好惹味,多士非常香脆。吞拿魚三文治,啖啖都有豐富嘅吞拿魚,配有粟米粒,口感層次豐富,非常喜歡呢款。提子丹麥酥,提子好清甜多汁,丹麥酥非常薄脆,糖霜不會太甜,同海景好襯,打卡一流!

呢度有非常多選擇嘅飲品,凍飲熱飲都好想試吓!

2023-07-09 221 瀏覽
最近發覺好多朋友都在這間所謂人氣打卡餐廳打卡,為的都是影下日落靚海景。本身我都好期待的,可惜到我親身體驗之後,真的非常失望。食物和飲品方面,其實沒太大問題。吞拿魚芝士多士同煙肉芝士牛角包味道都不錯的。馬卡龍、lemonade 、燈汁都不過不失。而抺茶鮮奶都幾好飲又夠香。只不過價錢真的比較高。如果服務好又靚裝飾我都不介意的。但當日我好記得我是下午17:58入座,食完正想打卡之際,當然要等待起碼10分鐘才輪到我們影相,誰知一個身型肥伴的男侍應竟然問我們是否光顧,感覺沒禮貌之餘,更說這餐廳有限時間,但我一望下時間,當時是6:24。意思是我人座後不夠30分鐘就趕客,問題我當日叫了三杯飲品,三樣食物都差唔多300蚊。門口外面寫住有限時間為75分鐘!那麼,為何我到了餐廳只是26分鐘就趕我走?其實為打卡的內地人佔了9成半,他們每個打卡的時間都不限,我只是想影幾張相卻受到這樣的對待😤😓說真的,我真的不會有下次!

2023-07-06
2023-07-07 131 瀏覽
一直都覺得由Cupping room嘅窗口望出去,就好似搭緊郵輪咁,有種海上渡假的悠閑感。所以勁多人喜歡在呢個「郵輪窗」打卡。Latte咖啡味濃郁,不會太苦澀,牛奶同咖啡質地柔滑,口感平衡,凍飲爽口很醒神。我哋點咗一份經典煙燻牛肉芝士三文治同埋一份乳清芝士菠菜配日曬番茄三文治,一杯Latte,一杯Dirty,仲有一份巴斯克芝士蛋糕。經典煙燻牛肉芝士三文治,以煙燻牛肉整成嘅火腿加上芝士為主要材料,芝士濃郁,面包外脆內蓬鬆柔軟,口感層次豐富。乳清芝士菠菜配日曬番茄三文治,份量滿足,番茄味突出,加上菠菜,感覺非常清新健康。巴斯克芝士蛋糕,賣相唔錯,表層呈金黃色,有一層微微焦香的糖衣芝士味非常濃郁,內裡口感細膩柔滑,入口即化,味道香濃。

所以勁多人喜歡在呢個「郵輪窗」打卡。

2023-07-04 91 瀏覽
飲咖啡一直都是享受,和喜歡的人坐在一起,談談天說說笑,雖然只是一杯飲品一個甜點,也已經可以享受半天。相反,一個人喝咖啡,看一本好書,靜靜思考,又是樂在其中。如果加上無敵靚景,海天一色,就更加相得益彰。這天趁著下午放假,就悠然地來到這裡,享受 me time. 咖啡甘香,略帶果味,拉花也做得公整。稍嫌奶味較重,不是每一口都可以感受咖啡和牛奶的平衡。推介的是這個蒜蓉包,蒜蓉味真是可口,加上忌廉,滿口都豐盈飽滿。不過也可能是因為這個包的味道太濃,所以我才會有對以上咖啡的感覺。不過不管了,對著如此景色,就別無他求了。坐著坐著還差點要睡著呢!

尖沙咀海港城的Cupping Room Coffee Roasters簡直係尖沙咀打卡景點之一,門口經常都大排長龍,最signature係佢個仿郵輪窗口,可以一路望住維港景飲咖啡。過左lunch time就好少少,等一陣就有位坐。兩次黎都係飲佢個杯Coco Chanel💚落左自家製Espresso☕️椰子漿🥥抹茶🍵飲落好有層次。野食方面有幾款Sandwich🥪都係即叫即製,餡料豐富。另外仲有佢地自家製的酥點,例如水果丹麥酥、巴斯克蛋糕、同埋我最鐘意的韓式蒜蓉忌廉芝士包🧄🧀麵包焗得香脆,塗上香蒜醬同cream cheese,味道香濃可口!🔸Chicken and Avocado Panini🥑🔸Ricotta, Spinach and sundried tomato panini🍅🔸Coco Chanel 💚🔸Hojicha Latte🤎🔸Cream Cheese Garlic Bun🧀🧄📍#CuppingRoomCoffeeRoasters (#海港城) (#尖沙咀美食)尖沙咀海港城海洋中心3樓309號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.

兩次黎都係飲佢個杯Coco Chanel💚
落左自家製Espresso☕️椰子漿🥥抹茶🍵飲落好有層次。
野食方面有幾款Sandwich🥪

🔸Chicken and Avocado Panini🥑