We are always a lover of french dinning. And Cova is one of which have the longest history to french dinning in HK. The serene ambience in Cova is always one of things that attracts people.Latte & cappuccino. For the lunch set, we chose the semi buffet. The french semi buffet will never fail you. Trust me. I am watering already just the thought of it. The salmon, the ham, etc. It would be even better If they have cheese. The whole spring chicken is just awesome. The skin is crispy. Not too oily

Latte & cappuccino.
Latte  and  cappuccino

Lunch  semi  buffet

The whole spring chicken is just awesome. The skin is crispy. Not too oily. And perfectly marinated.
Whole Spring  chicken

I think the salmon is slow cooked. The filet texture is smooth. It just feel good to have white meat and fish meat after the buffet. Good.
Salmon  fillet  with  sauce  of  leek

I would definitely come back again.

2019-06-28
Latte  and  cappuccino
2019-03-18 6521 瀏覽
星期一下午,跟朋友一起去銅鑼灣利園Cova餐廳吃了一次 半自助午餐環境方面當然是很好,人不太多,大概2,3台食客有侍應帶位,拉椅子,提供餐巾啊這些都有做齊。 我選了 前菜自助餐,友人選了湯。好,正式向前菜開動咯,種類挺多,各種沙律,以及醬料配搭都可以自己調配,還有煙三文魚,八爪魚,肉丸...(不想吃太飽,還有主菜)主菜就選了海鮮,蝦,八爪魚,青口都很新鮮而甜品就選了cova很出名的Mango Cream Cake. 入口很鬆軟,芒果味很足整個lunch set份量很夠,吃完覺得好飽呢!

環境方面當然是很好,人不太多,大概2,3台食客

主菜就選了海鮮,蝦,八爪魚,青口都很新鮮

整個lunch set份量很夠,吃完覺得好飽呢!

2018-06-16 13526 瀏覽
朋友仔賺到錢,唔再請我食澳牛,改請去意大利Cova 食lunch 。服務周到⋯ 係優雅環境底下等佢⋯ 任佢遲到都唔太緊要餐飽有4種,有脆脆口感,同個薯仔湯好配。雖然話蒜蓉薯仔湯,但蒜味幾乎無乜,唔駛擔心有口氣。
餐飽
蒜蓉薯仔湯
Risottos
Cuppccino
2018-06-02 15026 瀏覽
小弟生日,屋企人買左個雜莓蛋糕同我慶祝。Cova蛋糕出名係人都知,而且分店多,今次他們去利園個間,早幾日訂。款式極多,有朱古力慕絲、海綿蛋糕、芝士蛋糕,仲有水果撻,有差不多50款,年年生日食一款,可以食到老,哈哈!所以我都幾鍾意食,但又不想食咁大個。屋企人特等買了我最鍾意既芝士蛋糕,雖然只係半磅,但已經好夠食!上面有好多新鮮的雜莓,酸酸地可以中和芝士的膩。芝士好滑好好食,細細件已經覺得好飽啦,而且價錢唔貴,值得!

2018-05-06 6474 瀏覽
入去餐廳時,有個年長waiter照乎我地,佢講野字眼同態度好似茶餐廳咁,仲feel到被睇唔起,ok, 好食左個 lunch semi buffet, 頭盤D野食質量唔錯,main course 好精美,可惜舊魚腥到食唔到要求换,個年長waiter就黑面,換咗個pasta, 但又undercooked, 直頭中間生,又同果個waiter講,佢居然答我係咁㗎!呢D叫Al dente!食risotto都係生生他啦!好似我唔識野咁!我話呢個唔係risotto呀麻!最後再加熱比我先食得!我下次唔會去了!就算食物唔錯!
2018-04-07 7169 瀏覽
未食之前看到他人評語時很擔心,但品嚐過後就感到物有所值。最先食咸點,sandwich的餡料都有6款,我只試了蛋,三文魚,蝦3款。另有烤焗類及Cocktail Canapés。有一款露筍蝦雖然簡單但好食,蝦很爽,encore了幾次。烤焗類及以風乾火腿入饌的款式較咸,但一邊配甜品食就會剛剛好。甜食方面,吃了藍莓芝士蛋糕,朱古力蛋糕,開心果蛋糕,橙味朱古力蛋糕,栗子蛋糕,兩款芒果蛋糕,蛋糕種類已經很多。另外還有泡芙,4款曲奇。其中橙味朱古力蛋糕及芒果蛋糕都有用挺多果肉做topping或內餡,值得一讚。但栗子蛋糕的栗子餡就感覺較少,因為外層的忌廉太厚了。到尾段,以Chamomile Tea搭配曲奇。Chamomile Tea很香濃,見到一粒粒花,很有趣。有一款曲奇有原粒榛子,好好食。食完就知評語只可以作參考,覺得有興趣的店就一定要自己親身去試。
未食之前看到他人評語時很擔心,但品嚐過後就感到物有所值。

• 露筍蝦小食
  • 芒果蛋糕
2018-01-23 6522 瀏覽
covaristorante&caffe 👅食物:❤❤❤唔太差不過唔係特別好食,最值得食既個人嚟講覺得龍蝦湯好好,超濃,好好味,其他麻麻。餐前有啲野漏咗影,有啲麵包條唔錯,幾好味,意大利餐既麵包條通常都真係幾正。另外叫咗個煙三文魚沙拉,唔記得影,不過都係一般正常。份量:❤❤❤可以既,正常份量,因為意大利餐通常麵包可以無限Refill,所以一定夠飽,各位放心。環境:❤❤❤❤❤幾靚,好舒服,人又唔多,坐角落圓枱,闊落。抵食:❤一般,同一價錢比多幾百可以係五星級酒店入面既餐廳食個3個Course既餐(但人地除咗基本餐前小食麵包同甜品通常比埋雪芭同芝士,umm...)。服務:❤❤❤還可以,不過我覺得可以問我洗唔洗放個袋或放件褸,幫我拉開張櫈就行開咗無拉番埋都可以改善,仲有夾麵包跌咗塊落地呢啲小錯可以小心啲,其實好難唔知,所以扮無事我笑咗,唔好意思。😂
covaristorante&caffe 👅
食物:❤❤❤
另外叫咗個煙三文魚沙拉,唔記得影,不過都係一般正常。
份量:❤❤❤
環境:❤❤❤❤❤
幾靚,好舒服,人又唔多,坐角落圓枱,闊落。
抵食:❤
服務:❤❤❤
餐前小食
龍蝦湯
餐牌最右下角果個牛
類似威靈頓牛果啲,不過我到依家都唔肯定呢舊係牛定豬。。。
薯條配蔬菜粒
薯條配蔬菜粒
藍莓芝士蛋糕
雪糕配 espresso
2018-01-14 4318 瀏覽
星期六日的好節目當然就是食食食,一直想食Cova既tea buffet好耐,某日終於的起心肝去試!服務不用說當然係好😂自助餐區面積小,畢竟呢度都唔係專門食buffet的。雖然選擇少,但每樣鹹點都好精緻,質素高👍🏻最好既係可以一次過試均幾款Cova既cake🍰😍
2015-05-30
2017-05-10 4396 瀏覽
呢間餐廳好高檔次嘅感覺 內面細細地但入去坐個刻好滿意,成個環境俾你一種,嘩,好靚,好舒服嘅感覺....之後佢啲野食好好食,全部都好用心嘅制作,環境唔係大但拎嘢食嘅地方前後都有,亦唔需要勁排隊,各取所需,午市buffet 個龍蝦都好大,睇下幅圖,真係好大好正好多肉,甜品件件都一流,牛排羊排全部都好食,可惜個胃唔夠大,如果唔係好想全部都encore 再encore...最開心嘅係張枱係圓枱,大家邊食邊交流都好方便
2017-05-07
2017-05-09 3592 瀏覽
Cova lunch sets 款式多 有lobster sets, spaghetti , n my favourite COD Fish, 而開心的是有salad bar任食 環境舒服 食物質素高 當然價錢比一般西餐有頭盤 main course dessert coffee 都高
2017-05-06 2787 瀏覽
因為實在太多人說 cova 的甜品是一流的,所以決定與朋友到此一試。入面環境是超級靚和舒服的,感覺自己好像做了數小時貴婦一樣 大家衣著也不要太求其喔,穿拖鞋涼鞋會好像有點不適合。坐下來後,每區也有屬於它們的食物枱,所以不用走到老遠去拿食物,這是十分周度的!它的藍莓 cheesecake 不錯喔。其他甜品剛還好可以。最令我驚訝的是,原來它的鹹點是很好味的!什至比它的甜點更好味!它的piazza 很鬆脆,又足料,吃時不會太乾!
因為實在太多人說 cova 的甜品是一流的,
所以決定與朋友到此一試。

入面環境是超級靚和舒服的,感覺自己好像做了數小時貴婦一樣
大家衣著也不要太求其喔,穿拖鞋涼鞋會好像有點不適合。

坐下來後,每區也有屬於它們的食物枱,
所以不用走到老遠去拿食物,這是十分周度的!

它的piazza 很鬆脆,又足料,吃時不會太乾!
2017-04-23 2940 瀏覽
今天與閨蜜到銅鑼灣逛街,原來她説前天已訂了利園Cova吃下午茶,真是意外驚喜。我們中午隨便吃了碗麵,到Sogo行行至近三時,去到餐廳已見高朋滿座,斯文淑女居多。餐廳格調高雅,但因空間不大,座位間比較擠迫。食物種類不太多,糕餅有甜有鹹,樣樣小巧精緻,味道各有特色。最愛的Mango Cream Dome只推出一次,迅速被搶掃一空,我們也各拿了一小塊,其他食物倒是源源補充,不過此類食物也難吃得太多,幸好有些水果調和一下。吃吃談談,很快已到5時多。兩人消費約$600,比一般High Tea貴,但任飲任食,慳了頓晚飯,倒也化算!
下午茶
2017-01-31 2948 瀏覽
Tea buffet 好失望,這裡的蛋糕聽聞是最出名的,來到時桌上有數個蛋糕,看來很吸引,我和朋友各拿了一件朱古力蛋糕,食完想再取芒果和其它試試,怎料到已經沒有了,到了四點,問侍應會否再出蛋糕,他說蛋糕在製作中,請稍等......等到近五點再問他.....蛋糕已經沽清.......原來只出一次....
2017-01-23 2771 瀏覽
要提早一個鐘頭前取位, 多謝細佬佬一早取位今天他帶我試 dessert buffet, 開頭想有咩咁值得帶我試!侍應生帶我地到枱, 櫈是軟皮梳化椅, 整潔枱布, 上面一小瓶花做點緻, 環境優雅不過D鹹甜點陸續放上自助餐檯上, 你就會明白款式之多, 精緻的程度, 真的是值回票價鹹點甜點共約有30 款之多, 大多是一口一件, 還有侍應生發現部份款式拿哂, 就會即時不停添加, 務求所有顧客都取到所要的食物因為款式種類之多, 我介紹幾樣我覺得好味俾大家鹹點:一口三文治、一口牛角酥 、  pizza 、一口漢堡包三文治: 有三文魚 、蛋沙律 、雞肉 、芝士, 麵包整塊都全塗滿了牛油,蕃茄、蔬菜及其他 材料都新鮮, 三文魚同雞肉同個三文治一樣咁大, 就知幾落本啦!牛角酥 & 漢堡包: 牛角酥外脆鬆軟, 不油膩;漢堡包:外脆內軟, 餡料全都是有三文魚 、蛋沙律 、雞肉 、芝士款式, 蕃茄、蔬菜及其他材料都新鮮, 肉類多到個牛角酥/漢堡包放不下pizza:有食物燈照著保溫, 外脆茄醬味濃, 材料亦多甜點: 一口果撻、一口泡芙 、焦糖布甸、芝士蛋糕、 tiramisu果撻: 新鮮生果做, 鮮甜, 撻皮鬆
要提早一個鐘頭前取位, 多謝細佬佬一早取位

因為款式種類之多, 我介紹幾樣我覺得好味俾大家

pizza:有食物燈照著保溫, 外脆茄醬味濃, 材料亦多

果撻: 新鮮生果做, 鮮甜, 撻皮鬆脆

泡芙:外脆內cream豐富

焦糖布甸:布甸滑,上面的焦糖燒得很合到

芝士蛋糕:芝士味濃, 餅底夠脆

tiramisu :表面超多咖啡粉, 蛋糕軟綿綿的,很正
2017-01-22 2395 瀏覽
今日係同肥肥既紀念日, 諗咗一輪都唔知食乜好... 記得之前同朋友食過尖沙咀Cova晚餐, 有自助頭盤任食, 加一個主菜, 唔貴又好食, 所以今次一於同肥肥係銅鑼灣Cova試吓。即日book枱6:30, 竟然都有位。坐低就知點解啦原來哩道同尖沙咀唔同, 冇semi buffet最普通既三個courses(前菜+pasta+甜品)都要$568不過, 肥肥話唔緊要啦, 都坐低坐咯, 就開開心心食一餐啦餐廳既環境係幾靚, 幾浪漫既地方雖然唔算大, 但亦都坐唔滿, 幾好, 靜靜地~前菜: Parma Ham 加蜜瓜汁, Parma Ham好濃味又香口, 蜜瓜汁好香甜清新前菜: 蟹肉龍蝦沙律配魚子醬好正, 重要配一個小既香濃龍蝦湯, 一次過滿足哂幾個願望前菜: 帶子, 夠哂大隻又好鮮甜, 不過相比以上就相對遜色主菜: 意大利雲吞配牛尾汁, 味道係唔錯, 不過全碟得五隻雲吞主菜: 燒豬肉, 份量都係細咗啲...甜品: 開心果蛋糕, 好正開心果味比較特別, 味道唔會太甜太膩, 啱啱好甜品: 果仁餅配甜酒, 都好味!Happy Anniversary 💕 Thank you Mr Fat 😘

即日book枱6:30, 竟然都有位。坐低就知點解啦
原來哩道同尖沙咀唔同, 冇semi buffet
不過, 肥肥話唔緊要啦, 都坐低坐咯, 就開開心心食一餐啦

餐廳既環境係幾靚, 幾浪漫既
地方雖然唔算大, 但亦都坐唔滿, 幾好, 靜靜地~
前菜: 蟹肉龍蝦沙律配魚子醬
好正, 重要配一個小既香濃龍蝦湯, 一次過滿足哂幾個願望
前菜: 帶子, 夠哂大隻又好鮮甜, 不過相比以上就相對遜色
主菜: 燒豬肉, 份量都係細咗啲...
甜品: 開心果蛋糕, 好正
開心果味比較特別, 味道唔會太甜太膩, 啱啱好
甜品: 果仁餅配甜酒, 都好味!
2017-01-22
紀念日