Cambo ขุนทอง (The ONE)

2024-03-11 442 瀏覽
呢間泰國餐廳都算係數一數二好食,足料之餘,佢最正就係個甜品拚盤,款式多,食得又夠飽😋鴨肉湯粉 $68套餐會送一杯飲品,除左鴨肉之外仲有鴨血,湯底好濃好正💯串燒沙爹(6串) $136沙爹配串燒永遠都係最佳拍檔,牛肉整得特別好食,又唔會太韌,點完沙爹醬有少少辣,好惹味☺️甜品拚盤 $123香芒糯米飯 -經典的芒果糯米飯,有椰汁,又有兩片大芒果,值得比個LIKE👍🏻燉蛋 - 心形燉蛋好可愛,有一層焦糖係表面,好香蛋味🤩千層糕 - 出黎既時候仲係熱辣辣,泰式千層糕煙韌Q軟,點少少椰汁食更加正🤤西米糕 - 西米係底層,上面係椰汁糕,唔算太甜😇椰青糕 -估唔到點了椰汁食又幾正下,食既時候有少少似飲緊椰青咁😂😂椰青 $60椰青帶有淡淡芋頭香,味道比較香甜,每次到泰國餐廳必點之一✌🏻好味指數:9/10性價比指數:8/10餐廳名稱:Cambo ขุนทอง餐廳地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖電話:27186022

鴨肉湯粉 $68

套餐會送一杯飲品,除左鴨肉之外仲有鴨血,湯底好濃好正💯

串燒沙爹(6串) $136

甜品拚盤 $123

燉蛋 - 心形燉蛋好可愛,有一層焦糖係表面,好香蛋味🤩
西米糕 - 西米係底層,上面係椰汁糕,唔算太甜😇

椰青 $60

好味指數:9/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:Cambo ขุนทอง

電話:27186022
2024-03-11
2024-03-11 349 瀏覽
呢日約咗朋友食lunch,呢間lunch set性價比幾高~🔘泰式去骨海南雞 $831/4隻嚟講份量比想像中多,肥美肉厚,雞肉鮮嫩爽滑,唔錯~🔘泰式炒貴刁 $78 調味幾好,酸甜味道平衡,面頭嘅茄醬有加分,多芽菜蛋絲,貴刁幼身帶少少靭勁,加埋青檸汁味道咁豐富~🔘泰式豬頸肉濕炒河 $78醬汁偏多嘅炒河粉,蔬菜都多過人,鍾意佢有草菇,豬頸肉香口唔算太肥,足料飽肚之選~🔘焦糖燉蛋 $40 面頭嘅焦糖燒至香脆,薄薄一層唔會太硬,燉蛋香滑,見得到嘅雲呢拿籽,唔會過甜,呢個甜品值得一試~🔘凍檸茶🔘紅豆冰 +$8

🔘泰式去骨海南雞 $83
1/4隻嚟講份量比想像中多,肥美肉厚,雞肉鮮嫩爽滑,唔錯~

🔘泰式炒貴刁 $78

🔘泰式豬頸肉濕炒河 $78

🔘焦糖燉蛋 $40

🔘凍檸茶
🔘紅豆冰 +$8

2024-03-09 279 瀏覽
黎到尖沙咀The one,食肆林立最後揀咗一間泰國菜CAMBO黎食, 見到入面再冇虛席就知道食物一定唔錯😁。我哋叫咗青咖喱軟殼蟹鍋,蝦球濕炒河 ,焦糖燉蛋 ,紅豆冰三色冰 。-青咖喱軟殼蟹鍋青咖喱鍋 好正,幾令我surprise,唔會太辣好濃味好香❤️, 軟殼蟹同法包浸落青咖哩味道好夾, 鍋入面嘅配菜有矮瓜同翠玉瓜浸滿青咖哩好香 😋蝦球濕炒河配料好豐富好足料,好味😋河粉幾入味,唔錯!焦糖燉蛋用心心碟上,充滿少女心!焦糖好脆,蛋好嫩滑,好smooth,唔會好甜,正!
黎到尖沙咀The one,
食肆林立最後揀咗一間泰國菜CAMBO黎食,
見到入面再冇虛席就知道食物一定唔錯😁。
我哋叫咗青咖喱軟殼蟹鍋,
蝦球濕炒河 ,焦糖燉蛋 ,紅豆冰三色冰 。
青咖喱軟殼蟹鍋
青咖喱鍋 好正,
幾令我surprise,
唔會太辣好濃味好香❤️,
軟殼蟹同法包浸落青咖哩味道好夾,
鍋入面嘅配菜有矮瓜同翠玉瓜浸滿青咖哩好香 😋

蝦球濕炒河
配料好豐富好足料,好味😋
河粉幾入味,唔錯!

焦糖燉蛋
用心心碟上,充滿少女心!
焦糖好脆,蛋好嫩滑,好smooth,
唔會好甜,正!
餐廳:Cambo地點:尖沙咀The ONE菜式:泰越Fusion菜餐牌:Cambo Set 午餐有九款揀,有飯有炒河有湯粉有咖喱,價位由$68到$96不等,另收加一,配檸檬茶,奶茶,咖啡。凍咖啡另加$5,特飲另加$8。主餐牌有精選菜式,泰式酸辣沙律,泰式燒烤,明爐鍋,海鮮,咖哩,冬蔭,粉麵飯,香脆小吃,蔬菜,甜品,飲品等。泰式去骨海南雞全隻 $238 另加一泰式去骨海南雞全隻原來係分開兩碟上。 每碟都有齊髀胸同翼,連翼都去埋骨。雞髀好嫩口,雞皮滑溜。下底原來墊有唔少梛菜,伴有兩片青瓜,面頭有芫荽。另上兩兜甜豉油同酸辣醬,令雞肉味道更好。串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $78 另加一串燒熱辣辣,雞肉無皮嫩滑,豬肉脆口啖啖肉,牛肉都好嫩,本身已經甜甜哋,點甜甜地既沙嗲醬超好味。泰式炒飯呈深咖啡色,味道有好豐富既醬油味。食落濕潤唔乾,超多豆角粒,帶黎唔同口感,加埋少少辣椒同蔥花炒,少少辣。餐湯 (跟餐) 餐湯係紅蘿蔔清湯,加上芫荽,個湯少少鹹,好飲。凍檸水(跟餐)凍檸水有三片檸檬,叫左走甜,都好飲。食物質素一如以往好唔錯,餐廳位於大商場The ONE,位置就腳,裝修正常,服務無問題。
餐廳:Cambo
地點:尖沙咀The ONE
菜式:泰越Fusion菜
泰式去骨海南雞全隻 $238 另加一
泰式去骨海南雞全隻
泰式去骨海南雞全隻原來係分開兩碟上。

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $78 另加一
串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯

餐湯

餐湯 (跟餐)

餐湯係紅蘿蔔清湯,加上芫荽,個湯少少鹹,好飲。
凍檸水
凍檸水(跟餐)
凍檸水有三片檸檬,叫左走甜,都好飲。
2024-02-28
串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯
朋友🙆🏼‍♀️想食泰國菜🇹🇭,咁我即刻諗吓,就帶咗朋友🙆🏼‍♀️嚟呢間泰國🇹🇭餐廳🍴食晏😆$78 CAMBO SET 午餐「泰式🇹🇭串燒沙嗲(雞・牛・豬)配泰式🇹🇭炒飯(連餐湯)」,跟餐加 $8 要特飲「椰汁綠豆冰」:雞・豬・牛 沙嗲每樣一串,全部都幾美味,沙嗲醬有花生🥜香味😋;泰式🇹🇭炒飯辣辣哋炒得幾香口🤩「椰汁綠豆冰」:凍冰冰,夠晒甜,好飲🤣$128 嘅「泰式🇹🇭去骨海南雞🐓(半隻)」:雞肉幾嫩滑,去咗骨啖啖肉食得暢快👍,不同部位有不同口感😋;雞皮就更加滑,忍唔住食咗幾塊😆;仲有一碟辣辣哋嘅醬汁同埋黑醬油要嚟沾雞食更加惹味🤣$74「鹹魚炒芥蘭」:芥蘭🥬新鮮爽脆,鹹魚有鹹香,一齊炒味道濃郁😋$29「熱奶茶」:夠熱夠滑🤣食得飽飽嘅一餐🤩
「椰汁綠豆冰」:凍冰冰,夠晒甜,好飲🤣
$29「熱奶茶」:夠熱夠滑🤣
食得飽飽嘅一餐🤩
細個成日嚟食,大個咗都食得返一樣嘅嘅味道。屹立不倒嘅餐廳,一定有佢嘅過人之處!🥳⭐️ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 配法包 ($118)呢個青咖喱好正,濃得嚟有少少辣🌶️ 辣得嚟好香好惹味🤤 入面放咗好多茄子同翠玉瓜,全部已經煮熟咗。另外上剛乍起嘅軟殼蟹、焗薯仔同埋法包。酥脆嘅軟殼蟹配上香濃嘅青咖喱汁好美味!⭐️ 菠蘿焗飯 Set ($96)套餐會包埋餐湯同飲品,份量好大好適合同朋友share 👯‍♀️ 會用一個菠蘿乘載,入面嘅菠蘿肉都好新鮮好甜,仲有滿滿嘅肉鬆。入面嘅鮮蝦已經剝咗殼,唔鍾意搣蝦嘅朋友都唔使怕🤣⭐️ 沙爹豬牛雞串燒3串 ($68)係好經典嘅三款串燒,做到一如既往嘅泰國風味!配上嘅沙嗲醬都好惹味 😋 而且分量都好大串,都好適合share!⭐️ 紅豆冰($32)呢度嘅紅豆冰好重椰汁味,紅豆都煮得好腍好好味!

⭐️ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 配法包 ($118)

⭐️ 菠蘿焗飯 Set ($96)

⭐️ 沙爹豬牛雞串燒3串 ($68)

⭐️ 紅豆冰($32)
呢度嘅紅豆冰好重椰汁味,紅豆都煮得好腍好好味!

• 泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)
2024-02-23 202 瀏覽
某天在尖沙咀 The One 看完戲已經是晚上9點半,現在很多餐廳都10點就關門,所以要在這個時間找間餐廳吃晚飯會有點難度。但沒想到近近地找到間在 The One 的 Cambo ขุนทอง 會營業到11點半。不需要等位,直接可以入座,上餐速度也頗快。招牌串燒拼盤 (HKD 188)不知選哪款串燒好時,這個拼盤可以一次試幾款。本身的串燒都已經很夠味,但想再惹味點可以再沾醬吃。有豬頸肉、牛仔骨、雞中翼、魷魚等。生菜包 (HKD 86/豬肉)這個的肉碎很香辣,如果生菜可以給多幾塊就好。因為吃到最後要空口吃肉碎,生菜下面有草青味很重的豆角。泰式炒粉 (HKD 88) 味道帶甜的炒金邊粉,也不會炒到油淋淋。配料都夠多,也有花生碎和青檸。蒜蓉炒椰菜苗 (HKD 80)椰菜苗口感幾爽脆,但就不算炒得好香。之後還點了兩份甜品 - 香芒糯米飯 (HKD 66) & 千層糕 (HKD 40)芒果帶甜味,但不會甜到漏。千層糕很煙韌,較為黏一點。
所以要在這個時間找間餐廳吃晚飯會有點難度。
不需要等位,直接可以入座,上餐速度也頗快。
千層糕
招牌串燒拼盤 (HKD 188)
不知選哪款串燒好時,這個拼盤可以一次試幾款。
本身的串燒都已經很夠味,但想再惹味點可以再沾醬吃。
有豬頸肉、牛仔骨、雞中翼、魷魚等。
招牌串燒拼盤
生菜包 (HKD 86/豬肉)
這個的肉碎很香辣,如果生菜可以給多幾塊就好。
因為吃到最後要空口吃肉碎,生菜下面有草青味很重的豆角。
生菜包 (豬肉)
泰式炒粉 (HKD 88)
味道帶甜的炒金邊粉,也不會炒到油淋淋。
配料都夠多,也有花生碎和青檸。
蒜蓉炒椰菜苗 (HKD 80)
椰菜苗口感幾爽脆,但就不算炒得好香。
蒜蓉炒椰菜苗
芒果帶甜味,但不會甜到漏。千層糕很煙韌,較為黏一點。
香芒糯米飯
2024-02-08
$120.6 (晚餐)
千層糕
招牌串燒拼盤
2024-02-21 144 瀏覽
今次去尖沙咀The One入面嘅Cambo試試佢哋嘅泰國菜,真係滿足到我嘅味蕾!首先,話到裝修,佢哋嘅餐廳真係好有泰國風味,令人感受到濃厚嘅泰國氛圍。試咗佢哋嘅招牌菜泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包,真係唔得唔介紹一下!青咖喱嘅湯底好濃郁,入口滋味十分香濃。湯底入面有香葉、豆角、茄子、泰式茄子同翠玉瓜等等新鮮蔬菜,令味道更加豐富多元。軟殼蟹炸得金黃酥脆,配上青咖喱湯底,真係一絕!而且佢哋嘅法包都有成條,而且係熱辣辣上枱,同青咖喱一齊食真係好好味!除咗泰式青咖喱軟殼蟹鍋,我仲試咗佢哋嘅招牌串燒拼盤。呢個拼盤包括豬肉、牛肉、雞肉、雞中翼、豬頸肉、魷魚鬚同牛仔骨。全部燒得香口,外面有微微焦脆嘅質感!最後,我嘅飲品有椰汁冰同埋冰涼嘅龍眼冰。椰汁冰味道香濃,真係好解渴。龍眼冰入面亦都放咗好多龍眼肉,清甜可口。呢度嘅泰國菜唔止味道正,而且服務好好,下次如果再想食泰國菜,我一定會再黎呢度!

【尖沙咀•Cambo ขุนทอง (The ONE)】@cambotheone403ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀the one人氣正宗泰式料理真係乜都有得揀㗎泰式鴨肉湯粉 68$大蝦菠蘿焗飯(連餐湯) 96$泰式酸辣原隻元貝鍋 138$凍柚子蜜 +8$泰式鴨肉湯粉:這道泰式鴨肉湯粉的湯底香氣迷人,一勺喝下去,立刻能感受到骨湯與香草帶來的深層次味道。鴨肉切片既軟嫩又多汁,與粉條的搭配恰到好處,滑潤順口。湯裡的香菜和薄荷葉增添了一抹清新,讓整體口感層次更加豐富。大蝦菠蘿焗飯(連餐湯):這道焗飯的亮點在於使用了新鮮飽滿的大蝦和清甜的菠蘿塊搭建了口感對比。米飯吸收了海鮮與菠蘿的甜味,兩者融合創造出令人難忘的滋味。提供的餐湯也非常貼心,味道清淡,是開胃的好選擇。泰式酸辣原隻元貝鍋:每一口都能感受到海鮮的鮮甜與泰式特有的酸辣味,給人振奮的口感。原隻元貝肉質飽滿,與豐富的泰國風味香料交織,令人讚不絕口。湯底既辣又酸,略帶一些甘甜。凍柚子蜜:作為甜點來講,凍柚子蜜清新爽口,是夏季的完美選擇。柚子的清香與微微的苦味與甜度恰到好處地結合。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:
尖沙咀the one人氣正宗泰式料理

凍柚子蜜:

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 341(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #Cambo ขุนทอง (The ONE) #web3尖沙咀
Cambo ขุนทอง (The ONE)
2024-02-15 150 瀏覽
最近番工好忙,難得收早緊係要食一食好既菜慰勞自己🥳今次就去咗The Mira度食:😈泰式炒粉💰$88炒粉配料豐富,味道一流,撈埋花生碎一齊食口感更好,我自己就鐘意加埋檸檬汁一齊撈黎食🤩😈馬拉盞炒通菜💰$74通菜好新鮮,火候十足,再加上馬拉盞嘅蝦乾香味,令人不經不覺就食咗好多😍😈生蝦💰$122必叫招牌菜式之一👍生蝦好大隻,肉質結實又彈牙,再加上調味一流,辣辣地超滋味,唔經唔覺就食晒🙈😈青咖喱軟殼蟹💰118味道真係一百分,再加上份量好足,我哋幾乎清晒。店舖特登將新鮮嘅軟殼蟹分半,超容易入口,搭配濃郁嘅青咖喱,絕對冇得彈☺️除此之外,法包外脆內嫩,點汁黎食真係好好味🤤消費價錢:二人💰$431(連加一)餐廳名稱:Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖

😈泰式炒粉💰$88

😈馬拉盞炒通菜💰$74

😈生蝦💰$122

😈青咖喱軟殼蟹💰118

消費價錢:二人💰$431(連加一)

2024-02-15 97 瀏覽
小編當日放假,但因為晚上約了朋友係佢收工後睇戲,所以先自己一個去食飯打底。小編平時比較少去The One,因為價錢少貴,但戲院就是在裡面,所以就隨便找一間餐廳試試,剛好看到這間泰國餐廳有做打折優惠,就決定試一試。青咖哩軟殼蟹配法包軟殼蟹與青咖哩分開上,青咖哩一直都保持熱度,可以令食物更快吸收咖哩汁。青咖哩香茅味重,帶微甜,香辣味會之後慢慢浮現。法包煙韌軟綿,非常吸收咖哩汁,蠻開胃。小編覺得可以叫多一碗白飯黎撈飯,會好好味。軟殼蟹size尚可,肉質不霉,部分部位還有黃澄澄蟹膏。另外附上炸薯仔,青咖哩裡面還有翠玉瓜及茄子等蔬菜,不會一味單調。活蝦刺身一碟有8大隻,非常新鮮,入口軟糯,肉質鮮爽。有海量的蒜頭、小米辣、青辣椒及青檸汁,令到蝦肉更加緊致,且帶點鮮甜。底下的椰菜酸辣爽脆,整體都是一個不錯的高質開胃菜。青檸Soda配上地道的象啤soda,加上自行“棟”青檸,酸爽解辣解膩的飲品。Cambo ขุนทอง尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀 #Theone #泰國菜 #泰國餐廳 #thecambo #生蝦刺身 #青咖哩 #軟殼蟹 #foodie #hk

青咖哩軟殼蟹配法包

活蝦刺身

青檸Soda

Cambo ขุนทอง
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #Theone #泰國菜 #泰國餐廳 #thecambo #生蝦刺身 #青咖哩 #軟殼蟹 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2024-02-15 73 瀏覽
Explore the Vibrant Flavors of Thailand at The One Cambo! 🌶️🍍 #TasteOfThailand**【尖沙咀The One必食泰菜餐廳!泰式海南雞超嫩滑!】這家的海南雞真的超好吃,品質超好的!每次來無論是午市或是晚餐都必點!海南雞雞肉做得非常嫩滑,即使是胸位也不會太柴,最重要是雞皮爽口,配上泰式醬汁,大推!--另外幾道招牌菜也是必叫之選,經典小吃豬肉生菜包豬肉餡料炒得惹味,配泰國香料微微帶辣,配搭新鮮生菜鮮香多汁,非常開胃。-想飽一點推薦原隻菠蘿海鮮炒飯。菠蘿香甜,炒飯炒得金黃粒粒分明,加上鮮味十足的大蝦,好有泰國Feel啊。~#香港 #尖沙咀 #theone #Cambo #泰國菜 #豬肉生菜包 #泰式海南雞 #原隻菠蘿海鮮炒飯 #尖沙咀美食Cambo ขุนทอง尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
【尖沙咀The One必食泰菜餐廳!泰式海南雞超嫩滑!】
這家的海南雞真的超好吃,品質超好的!
每次來無論是午市或是晚餐都必點!
海南雞雞肉做得非常嫩滑,即使是胸位也不會太柴,
最重要是雞皮爽口,配上泰式醬汁,大推!
另外幾道招牌菜也是必叫之選,
經典小吃豬肉生菜包
豬肉餡料炒得惹味,配泰國香料微微帶辣,
配搭新鮮生菜鮮香多汁,非常開胃。
想飽一點推薦原隻菠蘿海鮮炒飯。
菠蘿香甜,炒飯炒得金黃粒粒分明,
加上鮮味十足的大蝦,好有泰國Feel啊。~

Cambo ขุนทอง
2024-02-14 81 瀏覽
琴晚睇完戲要成9點先食飯,即刻睇吓商場有咩好食,見到呢間鋪都幾多人,應該質素都有返咁上下,所以就試吓佢啦。餐牌上有有一啲優惠嘅菜單,揀咗佢嘅串燒拼盤同埋青咖喱軟蟹配法包,另外加左我食泰菜必叫既主食pad Thai♥️青咖喱辣度適中,上台時會有火爐滾熱,軟殼蟹即炸,脆卜卜,加上咖喱非常入味,仲有法包🥖沾上青咖喱汁,別有一番滋味👍個汁會愈煲愈濃味。串燒拼盤有牛肉、豬肉、雞肉、魷魚🦑等,共八串燒,火候燒得剛好,肉質不會太韌,醃料有泰式風味。最後上菜嘅係主菜炒金邊粉,用上大蝦🍤金邊粉份量都好多,酸甜開胃,食食下先發現無影到相🤣太肚餓。最後2人要抱住個肚返屋企😁😁十分滿足

2024-02-14 52 瀏覽
呢間泰國菜座位闊落,用左木質枱椅,有室內同戶外位置,位置响商場入面好易揾,我地叫左個青咖哩牛腩煲配飯,咖哩用火保持住温度岩岩好,又唔會太辣甘,牛腩都幾大舊下,入面仲有好多配料好似茄子甘,我地仲叫左半隻海南雞,海南雞肉嫩滑唔鞋口,好大碟,半隻真係好多,飲品叫左三色冰,椰汁同三種泰國配料好有咬口,仲有杯奶茶都幾香滑,炒粉麵推介濕炒河好有獲氣,呢度仲有下午茶餐,晚餐小菜款式選擇多,濕炒河粉惹味勁大碟甘。

2024-02-09 51 瀏覽
上星期六全家五大二小去左呢度食,食完隔日五位大人幾乎同時又屙又嘔,懷疑食左炒大蜆食物中毒。今晚團年飯,我地幾頭家先有機會坐埋一齊,咁啱講起呢幾日身體狀況,異口同聲話又屙又嘔!先發現原來係因為呢個餐廳既食物唔乾淨!而且只有小朋友無事而唯一小朋友無食既就係炒大蜆!呢間垃圾餐廳要自我檢討!本人食左一隻蜆就屙水同爆嘔,其中一位屋企人食左三隻蜆,佢屙嘔左五日,幾乎虛脫。大家唔好再幫襯,不可一不可再,而且我唔會再去所謂商場既地方食呢啲有海鮮既泰國野,要食不如食人氣高既地舖。

2024-02-03