2014-04-29 4921 瀏覽
中午12:00到達,慶幸還剩一張2人枱,店員指示可以坐下。跟之前0的post一樣,我都睇唔到黑板寫上Lunch set既details,可能是自己看不懂,那就選咖啡試試。點了Flat white ($35),等了一會後,店員端放咖啡於枱上,第一眼已頓覺失望。於其他地方品嚐的咖啡多數與杯邊成水平,這杯flat white矮了一截,感覺像拉花早了收手。喝一口,溫度只是微暖,咖啡亦不算香。把心一橫,索性試埋很多人讚的affogato ($40)。店員送affogato過來時見我整杯咖啡放在一旁,呆了一會,我示意『是我點的』,他才放下。單看沒什麼特別,將雪糕跟咖啡渾和,口感滑、expresso香濃,確是值得一試。午膳時間雖坐無虛席,但店員不算得上忙,可惜店員態度冷淡非常,我作為第一次光顧,給我的first impression確不太好。眼見店員自顧自傾談,沒有收拾其他人及自己的杯碟,我就於離開時自己拎出去。企向雪櫃旁邊的店員完全無接收的舉動,那我就直接放在咖啡機旁邊的空位上,站於咖啡機後面的另一位店員帶點不悅的面色收拾枱上熱咖啡杯及我手上的玻璃杯。單憑第一次探訪,無論於價格定位、質素、店員,未
中午12:00到達,慶幸還剩一張2人枱,店員指示可以坐下。
Flat White

把心一橫,索性試埋很多人讚的affogato ($40)。
affogato

單憑第一次探訪,無論於價格定位、質素、店員,未有太大誘引驅使我於短時間重臨。
2014-04-25
2014-04-21 4391 瀏覽
入去坐低無耐,就叫左幾樣野食同cafe,講起個環境,其實都算好嘈,加上侍應又好小理會客人需要,只係坐係到玩同吹水,我覺得服務方面可以改善下。首先呢杯野飲,除左個淡字同埋d泡沫之外,真係同飲水無分別,好睇唔好飲。呢杯都還算可以吧,沒有令我失望!呢份早餐又貴又唔好食,薯餅無薯仔味,仲差過m記果隻,可能佢用既油炸得唔夠脆,感覺好似用緊千年油炸出黎咁,唔好怪我衰都要咁講,腸仔好一般,面包同蛋都ok,但不值呢個價錢,感覺好呃水呢個好一般,沒有什麼吞拿魚味,不會推介給大家.成餐飯都唔好話令人滿意,連最後個甜品都令人失望,睇左好多文都話佢地既cake好有心意整出黎,其實野食果d等得好長耐間,大多時間都係店員hea住做吧。當我叫個店員收野上甜品,佢同我講要我先付款先,如果我無買又點會叫佢上甜品呢?之後到佢上甜品,件cake個賣相真係好想叫佢重做,真係整得好鬼死是但,我點野食比錢果陣叫佢寫Happy Birthday,佢上甜品果陣上左做中文都算,你可唔可以醒少少?明知我想比個驚喜人都令佢攪到少少驚喜都無埋,佢寫字難睇都算啦,仲要唔識排番好d位,成餐飯都好頂住個心口,未試過咁火囉!寫幾粒字姐,做野應該過得

Cappuccino
呢杯都還算可以吧,沒有令我失望!
all day breakfast
呢個好一般,沒有什麼吞拿魚味,不會推介給大家.
cake
成餐飯都唔好話令人滿意,連最後個甜品都令人失望,睇左好多文都話佢地既cake好有心意整出黎,其實野食果d等得好長耐間,大多時間都係店員hea住做吧。當我叫個店員收野上甜品,佢同我講要我先付款先,如果我無買又點會叫佢上甜品呢?之後到佢上甜品,件cake個賣相真係好想叫佢重做,真係整得好鬼死是但,我點野食比錢果陣叫佢寫Happy Birthday,佢上甜品果陣上左做中文都算,你可唔可以醒少少?明知我想比個驚喜人都令佢攪到少少驚喜都無埋,佢寫字難睇都算啦,仲要唔識排番好d位,成餐飯都好頂住個心口,未試過咁火囉!寫幾粒字姐,做野應該過得自己過得人嘛..
如果你問我有冇下次,我會講唔會有下次囉,咁既價錢我去第二到食仲好過佢啦,又唔係話好食過人。
2014-04-16
2014-03-22 5944 瀏覽
個人較喜歡有特色的餐廳聽了朋友介紹所以來這裡試試重點是因為可以在蛋糕的碟上寫字這天是我兩位朋友的生日,所以特意來試試開頭在想要不要等位,但好好彩,去到的時候人不多,不用等位然後餐牌全是英文,對於英文不是很好的我有點困難點了一杯香蕉奶朱古力,朱古力及Latte香蕉奶朱古力有很濃的香蕉味,味道不錯我們也很喜歡Latte上的拉花還有All Day Breakfast既薯餅上有個笑哈哈令我地既心情變得愉快可以忘記外面的所有煩惱,好好享受感受到這裡的人很用心做每樣食物
個人較喜歡有特色的餐廳
聽了朋友介紹所以來這裡試試
重點是因為可以在蛋糕的碟上寫字
這天是我兩位朋友的生日,所以特意來試試
開頭在想要不要等位,但好好彩,去到的時候人不多,不用等位
然後餐牌全是英文,對於英文不是很好的我有點困難
點了一杯香蕉奶朱古力,朱古力及Latte
香蕉奶朱古力有很濃的香蕉味,味道不錯
我們也很喜歡Latte上的拉花
還有All Day Breakfast既薯餅上有個笑哈哈
令我地既心情變得愉快
可以忘記外面的所有煩惱,好好享受
感受到這裡的人很用心做每樣食物

2014-03-20
2014-03-08 6521 瀏覽
We are always on the look out for good coffee in Hong Kong and this time our quest took us to Cafe Corridor.  Cafe Corridor is part of the Coffee Assembly group, so we expected good coffee.  What we got was fine, but not as good as at Coffee Assembly in Central. The tiny little place is quite cool and cozy, but if you want room to swing a cat, go elsewhere.  It is a pretty good option for a coffee in the area, but not far away are two branches of 18 Grams (my favourite coffee place in Hong Kong)

The tiny little place is quite cool and cozy, but if you want room to swing a cat, go elsewhere.  It is a pretty good option for a coffee in the area, but not far away are two branches of 18 Grams (my favourite coffee place in Hong Kong).

The latte and flat white coffees that we ordered were standard.  No bitterness (like with Starbucks' stange aftertaste) and not weak (like Pacific).  We would go again in a pinch, but we definitely prefer other places.
2014-03-05
$33 (其他)
2014-02-18 5576 瀏覽
銅鑼灣時代廣場~早已被國內朋友佔據...真係想唱一句"神呀~救救我吧"幸好...係時代既對面~性氏良品下面~仲剩反一條走廊比我....下午12時...走入左呢條走廊..本來係唸住黎食SET LUNCH既...唔知係我英文程度唔夠好~睇唔明個黑板~定係時間太早店員仲未掛起SET LUNCH既MEUN~總之我就見唔到有SET LUNCH呢樣野啦...無SET LUNCH~一於食甜品!!呢個名為AFFOGATO既甜點..係由一粒咖啡豆..一球雲呢拿雪糕及一啖ESPRESSO組成....首先單獨食左一啖雪糕...普通既雲呢拿雪糕..好滑又稱唔上~好香又未算得上...!!試埋D EXPRESSO先...有D苦..不過話明係EXPRESSO~"苦"絕對係合情合理合法既事...可能天氣凍~玩左咁鬼耐~雪糕仲未溶......試下用未溶既雪糕點D EXPRESSO食先....個感覺好似美少女戰士咁~由月野兔變成左SAILOR MOON...而杯AFFOGATO就有雲呢拿雪糕變身成咖啡味雪糕....終於...我搵到呢杯甜品正確既食法啦...!!就係將D雪糕同ESPRESSO完全溶合~混為一體~!!雪糕既甜
無SET LUNCH~一於食甜品!!
AFFOGATO
可能天氣凍~玩左咁鬼耐~雪糕仲未溶......
而杯AFFOGATO就有雲呢拿雪糕變身成咖啡味雪糕....

終於...我搵到呢杯甜品正確既食法啦...!!
就係將D雪糕同ESPRESSO完全溶合~混為一體~!!
雪糕既甜中和左ESPRESSO既苦...變得恰到好處...
本來不太滑溜既雪糕~溶左入ESPRESSO之後~唔知發生左D咩化學作用...變得好滑
你可以稱呼佢為一杯溶左既雪糕亦可以稱呼佢為一杯杰身D既ESPRESSO~不過佢係D咩根本唔重要
最重要係佢無論~味道...質地....都一流
不經不覺呢杯液化AFFOGATO已經食完~望望周圍環境~地方雖小..但有其特色...係銅鑼灣既綠洲~避開繁華既城市既好地方~停低落黎.享受一下人生.....感受下呢到既特色..氣氛
總結:
AFFOGATO: (8/10) $40~對我黎講~去COFFEE SHOP食野...都唔係講個"抵"字..價錢可以排次要少少~.佢地方細..不過氣氛唔錯..唯一要彈既係佢既洗手間~好似去緊人地後巷D公廁咁...店主真係要美化下佢啦~
2014-02-15
AFFOGATO
2014-02-04 4443 瀏覽
想不到,Cafe Corridor在年三十晚仍堅持營業至午夜12時,小店如此努力,實在沒有不支持的理由﹗點了Hazelnut Latte和Affogato,Hazelnut Latte帶榛子的香甜,不同加糖,質感非常柔滑,奶泡豐盈,喝下去實在非常滿足。但Affogato卻最令我驚喜﹗香濃Espresso與冰凍雪糕完美混合,你可先感受Espresso的甘香,再把Espresso淋上雪糕一起品嚐,先苦後甜,滋味無比。再加上討人歡心的賣相,很精彩﹗ 這個大年夜就在咖啡香中愜意的度過了 : )

這個大年夜就在咖啡香中愜意的度過了 : )

2014-01-30
$40 (宵夜)
  • Affogato
2014-01-28 3983 瀏覽
這餐廳沒有訂座,以為要排隊,點知去到有位。位於時代廣場對面個的士站,性事良品樓下(店員係咁介紹地址的) 我們差點走過了頭。經過長長的走廊,盡頭就是這餐廳。點了是日精選的A和B:意粉: 以為係carbonara, 點知白汁很少,又加入了黑椒去炒,係carbonara同炒黑椒意粉既混合體,差少少燒汁雞扒鑼絲粉:雞扒幾juice又滑,燒汁就燒汁味~不過幾好食Latte:朋友點的,奶味不夠,咖啡有少少苦味熱朱古力:跟餐的價(+$15)比點latte(+$8)貴,一直不明所以,點知杯朱古力一上台就知了。打了泡,拉了花,還有很香濃的朱古力味!! 呢杯野有誠意! 可惜飲了幾啖我覺得點甜左啲,原本諗住叫佢加啲水/奶就算,點知佢話沖過杯俾我,仲要拉左隻熊仔!! 勁開心!!!呢個值得一讚!! 這點誠意值得下次再光顧!
這餐廳沒有訂座,以為要排隊,點知去到有位。
位於時代廣場對面個的士站,性事良品樓下(店員係咁介紹地址的
) 我們差點走過了頭。
經過長長的走廊,盡頭就是這餐廳。
點了是日精選的A和B:
Latte:朋友點的,奶味不夠,咖啡有少少苦味

呢個值得一讚!! 這點誠意值得下次再光顧!
Latte
意粉
燒汁雞扒鑼絲粉
2014-01-27
燒汁雞扒鑼絲粉
2014-01-21 3607 瀏覽
在金朝陽中心做完TREATMENT, 便來到CAFE CORRIDOR食DINNER真係好好彩,唔洗等位。唔係一個人都唔知食乜好曾經在這食過 SALAD SET DINNER,賣相好靚,一直想再來食,好彩今日又有呢個SET$52+$10轉MOCHA我覺得跟餐轉mocha比較抵,散買一杯mocha都成$40。。。沙律菜冇以前咁新鮮,有微黃,有點失望。。。鬆脆的多士加回少少分數MOCHA依然好有水準,咖啡的奶泡一看已經知道打得細密和滑。喝下去,咖啡不算太濃烈,有點甜甜的回甘,喝得舒服。音樂有d吵耳。。。。。。。

真係好好彩,唔洗等位。唔係一個人都唔知食乜好

$52+$10轉MOCHA

音樂有d吵耳。。。。。。。
2014-01-20
  • Mocha
2014-01-15 3046 瀏覽
昨晚喝了一杯不太喜歡的咖啡,有點空虛,今天特地到Cafe Corridor補償自己 : )原來這裡有Set Lunch,這個 "Spaghetti with bacon in creamy sauce"(HK$55)簡簡單單,味道也不錯,配以如此優質的Latte只須加HK$8,價錢非常公道﹗這杯Latte跟昨晚的完全是兩碼子的事,呷著咖啡,心情非常愉快。喜歡這裡也有自助添水的小角落,而且那個水龍頭很美﹗意猶未盡,再來一份French Toast (HK$45),大口咬下去,麵包滲滿牛奶,而外層煎得香口略帶煙韌,不錯﹗純粹個人口味而言,若內層麵包的濕度略低一點點會更完美 :)
2014-01-09
  • Latte
  • French Toast
2014-01-10 3129 瀏覽
已經來了這裡N次,原因夠方便!可惜近來都比較人多,加上旁邊有"噪音"工程進行中,談心便不方便了。每次咖啡都有不同拉花,我愛動物,他們多為我拉貓狗熊熊;今次人多我沒有特別要求,他們竟然拉了一個女人様給我,我問waiter這是誰,他看著我笑而不語.......肚子餓我會點French Toaste or breakfast; 但今天是八卦talk day, 點了Lemon Cheese cake.....味道清但lemon味不太搶,cheese cake入口很順滑,簡單而舒服。可惜噪音真的太大,和朋友轉戰starbuck繼續八卦。

• latte
2014-01-07 2037 瀏覽
係openrice search銅鑼灣有咩下午茶既地方, 見到好評所以黎試下.係Times Square對面, 好易搵.地方唔大, 位唔多, 但幾cozy. 都舒服既.好想飲coffee, 叫左杯latte macchiato ($33).冇落糖, 奶味唔太重, 幾滑溜仲有peanut butter banana toast ($40)好味. 但其實自己整都得... 一句講晒, a good choice for tea time.
係Times Square對面, 好易搵.
地方唔大, 位唔多, 但幾cozy. 都舒服既.
冇落糖, 奶味唔太重, 幾滑溜

好味. 但其實自己整都得...
2013-12-14 1797 瀏覽
今天跟兩位好朋友拍完snap後 到樓下的cafe corridor吃個甜品中午十二點 被好運的我們剛好找到了張四人桌!正餐已經有安排 但其中一位朋友生日 蛋糕總不能不吃吧?我偷偷地點了三件蛋糕 請店員為她寫上happy birthday店員也很爽快地答應了並主動提出幫我們找找看有沒有大碟子 把三件蛋糕放在一起蛋糕上的時候 店員還跟她說happy birthday圖中的是:blueberry cheese cake -> Cookies and cream -> Chocolate Truffle$30/1值得一讚的是Chocolate Truffle入口即融 而且不是過分的甜令嗜dark chocolate的我和生日的那位朋友很喜歡其他的都不過不失雖然沒有蠟燭 沒有生日歌 但希望她喜歡下次再來試試看咖啡!
中午十二點 被好運的我們剛好找到了張四人桌!
正餐已經有安排 但其中一位朋友生日 蛋糕總不能不吃吧?
店員也很爽快地答應了
並主動提出幫我們找找看有沒有大碟子 把三件蛋糕放在一起
蛋糕上的時候 店員還跟她說happy birthday

$30/1

令嗜dark chocolate的我和生日的那位朋友很喜歡
其他的都不過不失
雖然沒有蠟燭 沒有生日歌 但希望她喜歡
下次再來試試看咖啡!
2013-12-14
  • Chocolate Truffle
這個晚上下班後,想找個地方享受一下獨處的時間,來到了Times Square對面一間入口比較隱蔽的小小咖啡室 — Cafe Corridor。穿過這窄窄長長的走廊後……來到咖啡室,你會感到欣慰,在銅鑼灣時代廣場的喧鬧大街上,竟有這寧靜溫馨又帶點懶慵慵氣氛的小角落。要了一致好評的 "Peanut Butter & Banana Toast" (HK$40),外層脆脆內裡略軟的,用上麥包,粒粒花生加上甜甜香蕉片,口感豐富又滋味,我很喜歡 :)第一次品嚐 "Latte Macchiato" (HK$33),聽說這咖啡最正宗的做法應以透明杯奉上,讓客人看到牛奶、咖啡和奶泡三層的結構,不過我倒不在乎。反正我根本不確定怎樣才是最正宗,只知道自己最喜歡厚厚的奶泡,而這一杯略嫌薄了一點,但也不錯的 : )這裡的咖啡糖是黑糖,很有趣。這小小咖啡室是鬧市中的悠閒小天地,我見身旁的客人都是慢條斯理的在呷著咖啡,上上網或看看書,店員全無催促之意,而且服務態度不錯,我一定會再來的﹗
穿過這窄窄長長的走廊後……
這裡的咖啡糖是黑糖,很有趣。
2013-11-20
  • Peanut Butter & Banana Toast
2013-10-04 1049 瀏覽
有一日突然期間心血來潮想食 All Day Breakfast,我就係一個咁嘅人,好多時都會忽發其想,想做某啲嘢,如果做唔到就會好唔安樂,肯定無得安樂死!當日要出銅鑼灣攪私務,所以一早就不斷搜尋銅鑼灣邊樹有好味嘅 All Day Breakfast 食,最後都係選擇咗去慣去熟嘅 Cafe Corridor。平時嚟呢樹主要係飲咖啡,未試過食佢嘅嘢,今次就即管試下啦!All Day Breakfast 一上枱,最吸引我嘅就係個薯餅,用茄汁畫上一個兔形圖案,好得意呀,感覺上可以將悶悶嘅心情消除不少。就我現場所見,每份嘅 All Day Breakfast 薯餅都係畫上唔同嘅圖案,絕對唔係一式一樣架!炒蛋非常嫩滑,感覺剛剛好,唔會太乾,保持住少少濕潤。如果可以將麵包改為我喜愛嘅多士方包,同埋再加上我嘅至愛茄汁豆,咁就 very good 喇!另外 order 咗一杯 Latte,香濃嘅咖啡香為這一餐畫一個完美句號!
2013-08-17 759 瀏覽
上星期和一班好姊妹吃完了完美的英式早餐後,就食過番尋味,覺得有點意猶未盡,所以決定今趟潮拜在開飯中人氣高企同樣有All Day Breakfast提供的cafe corridor。步入大廈內近盡頭處,四周均掛上五花八門的油畫,藝術色彩十分濃厚,自問零藝術細胞的我也被陶醉於其中。推門而進,眼見坐無虛席,但大部分客人已經用饍用畢,但仍然聚頭地談天說地。結果,我們呆等了一會後決定想靠店員的嘴舌替我們找個位子。怎料,店員才指了一指那通往外面的門子,我們才知道這裡原來也有室外供客人吸煙進食之地,也只好怪自己事前並沒有好好地做足資料搜集呢!但在呆等的兩、三分鐘,所有店員也對我們視若無睹,不聞不問,也沒有意識過來協助我們,主動服務性欠奉!All Day Breakfast($65)材料包括炒蛋、雜菜、牛油多士、兩條蜜糖腸仔和一塊薯餅。先趁熱一試炒蛋,質感因炒得太久而變得乾身粗糙,失去了蛋汁應有的濕潤嫩滑;加上蛋味不足,口感較淡,不知是來自哪一國家的雞蛋,即使在炒蛋上灑了胡椒去調味,亦不足以提升炒蛋的香味,十分失望。至於兩塊多士,微暖脆口,絕非硬邦邦的,但塗在多士上的牛油實在少得可憐,很是吝嗇,帶不出
all day breakfast
All Day Breakfast($65)
至於兩塊多士,微暖脆口,絕非硬邦邦的,但塗在多士上的牛油實在少得可憐,很是吝嗇,帶不出那芳香濃郁的牛油味,食完亦覺意猶未盡!
儘管啫上了一個微笑公仔笳汁的薯餅,但經過剛剛被店員的冷漠對待後,就算再看到那"微笑"已全沒感覺了。而且,油份下得太重,吃下去的薯餅,弄得滿腔都是油膩感,比起來就連麥當當所做的薯餅也比它更出色。幸好,這裡還有一小堆雜菜沙律,新鮮爽口,配上一早已添加的黑醋汁,酸酸甜甜十分醒胃,正好清一清口腔內那份食完都讓女生感到內疚的油膩感!

唯一可取且值得一讚的是蜜糖腸仔,外層糖衣煎得脆卜卜的,相信這不是自家製的,口感不會太差,但感覺上這簡單選料和不花巧的技術,就值$65,實在貴得有點兒那個!
Latte macchiato
Latte Macchiato($38)
端上桌,一杯走曬樣的拉花完全沒有美感的圖案,如何呼喚我的心靈,教人憐愛它呢?好,乾脆大喝一口,熱度不高,雖然知道latte macchiato本身著重奶味,而非咖啡。至於這一杯,奶味濃郁至極,質感幼滑順口,奶泡亦打得相當細密且帶有一絲咖啡香,但咖啡味只是輕描淡寫地略過,彷彿沒有在口腔內留下一絲痕跡。顯然這杯並不是我的咖啡因,但對於一些受不了太濃咖啡的人就值得一試了!
2013-08-03