2021-04-19 426 瀏覽
亞士厘道算是尖沙咀的食街,南至中間道,北面卻是掘頭的。以往從尖沙咀站步行至海港城,通常上A出口,經海防道。海防道中段有一幢大廈,出口可通往亞士厘道,算是個頗耐人尋味的設計。 這間咖啡店在服務公寓的三樓,裏面空間寬敞。我這天點了一杯香蕉咖啡和半份窩夫。窩夫很好吃,糖漿不會太甜,奶油淡淡的,不過很有層次。香蕉咖啡則突破了我的預期,整個外表都不想香蕉咖啡,表面的朱古力粉很攻鼻,很像酒味。我能夠嘗到香蕉味,可是嘗不到咖啡味。

香蕉咖啡
2021-04-16 357 瀏覽
今日公司亞姐萬歲請食飯有食神😋由於呢間食店冇得訂位,所以我哋一行八人就預早過海等間舖頭開門,做第一批嘅客人!醬燒骨好入味,又夠鬆化👍🏻香蕉窩夫外脆內軟❤️
今日公司亞姐萬歲請食飯有食神😋

醬燒骨好入味,又夠鬆化👍🏻
香蕉窩夫外脆內軟❤️

2021-04-09 367 瀏覽
去完海洋中心睇完醫生,搵杯咖啡飲下,思考一下人生,不錯的選擇。可能平日關係,算靜和舒服,但如坐滿人會偏迫,檯與檯空間較窄。雞扒主要用香草醃,不太咸,適合簡單口味的我、沙律菜無特別,但醋很香濃,味道和感覺即時提升、+$10轉比高包(原本是多士),見到comment 有人話偏乾和硬😂,是有點乾,但我這個幸運地偏脆,如有牛油果醬或忌廉芝士就不得了😅值得再來

值得再來
2021-03-23 429 瀏覽
樓上cafe,不做晚市,所以我每次都係幫襯佢嘅午餐。每次都係十二點左右到,一晏少少就要等位㗎。南瓜帶子意大利飯比較其他cafe嘅午餐,佢算多帶子,而且唔係細細粒。忌廉味香而不膩,加上南瓜粒就更好味。份量亦啱啱好。朋友就揀‘全日早餐’。佢話味道唔錯,會再幫襯都會揀返all day breakfast

南瓜帶子意大利飯

2021-03-19 392 瀏覽
<<Barista Caffe>>上網睇下有咩好食就俾呢間既野食吸引左不過有啲失望西蘭花雞肉意大利麵 $68*用蒜炒香既意大利麵,望落好似好油,但食落又唔係,不過有d dry,因為個人始終喜歡有啲醬汁既粉*雞肉同西蘭花都好多,肉質嫩口,西蘭花係碎上唔會太硬*鬆開個麵其實份量好多,呢個價錢係抵食*仲包左餐茶有得揀橙汁(其他選擇:冷熱咖啡/紅茶),好多果肉,未到果汁先生個種過酸既味道,幾好飲All day breakfast $88*配半個bagel,不過幾dry而且質感有啲硬*太陽蛋煎得幾靚,但煙肉略嫌有啲dry同茄汁豆如果暖少少會好啲,其他味道都正常,無咩特別*揀左凍咖啡,不過太水同太奶,味道不太討好*呢個價錢既all day,我覺得中規中矩**呢間餐廳係無加一服務費**係咁聽同見到人話waffle唔錯,但肚仔已經頂住食唔落,不過見到係超厚既waffle,感覺唔會太脆,有機會下次先試,個人鐘意脆版waffle多啲
<<Barista Caffe>>
上網睇下有咩好食就俾呢間既野食吸引左
不過有啲失望

西蘭花雞肉意大利麵 $68
*雞肉同西蘭花都好多,肉質嫩口,西蘭花係碎上唔會太硬
*鬆開個麵其實份量好多,呢個價錢係抵食

All day breakfast $88
*配半個bagel,不過幾dry而且質感有啲硬
*揀左凍咖啡,不過太水同太奶,味道不太討好
*呢個價錢既all day,我覺得中規中矩

**呢間餐廳係無加一服務費

2021-03-19 267 瀏覽
高質系列 – Barista Caffe💚鬧市中既隱世小店🧐好適合各位文青CHILL下😌飲一杯咖啡☕享受一下寧靜------------------------------環境: 裝修獨特🛠️好有藝術氣息採用自然光及自然風🌞感覺好優閒開放式BAR 枱👀望到沖調咖啡過程同時令到店內充滿陣陣咖啡香味------------------------------食物: 鮮茄醬煙鴨胸意大利麵($68)🍝🦆煙鴨胸處理手法非常好先煎出鴨油後再炒意粉意粉香味即時倍增🤤會食唔停口蕃茄醬味道自然,並加入香料🥫食落好唔單有濃郁😋仲好有層次香蕉咖啡(跟餐+$15)☕用新鮮香蕉與咖啡混合🍌口感偏向似奶昔😯幾特別但咖啡既香味被香蕉蓋過小編都係鐘意意式咖啡多D🤪------------------------------服務: 店員為數唔多😥所以都需要等一下但整體有禮貌同笑容😁上菜速度都可以接受------------------------------環境: 7 /10食物: 6.5 /10服務: 5.5 /10地址: 尖沙咀亞士厘道18號馨樂庭亞士厘服務公寓3樓人均消費: $150 - $ 300
高質系列 – Barista Caffe💚

食物: 鮮茄醬煙鴨胸意大利麵($68)🍝

🦆煙鴨胸處理手法非常好
先煎出鴨油後再炒意粉
意粉香味即時倍增🤤會食唔停口
蕃茄醬味道自然,並加入香料🥫
食落好唔單有濃郁😋仲好有層次

服務: 5.5 /10

地址: 尖沙咀亞士厘道18號馨樂庭亞士厘服務公寓3樓
人均消費: $150 - $ 300
2021-03-12 232 瀏覽
香煎咸牛脷意大行飯 GOOO!係尖沙咀行行下街到LUNCH TIME 又唔知道食咩好, 好彩有朋友介紹我去呢間BARISTA CAFFE都係等左一陣位就可以入得, 見到LUNCH SET 有人食緊個牛脷飯 好似幾正, 都即刻叫左個黎食,個飯多汁, 咸牛脷 又夠哂味道, 唔錯唔錯!
香煎咸牛脷意大行飯 GOOO!

個飯多汁, 咸牛脷 又夠哂味道, 唔錯唔錯!
2021-03-11
2021-02-28 325 瀏覽
《 香蕉窩夫 Why so cool ? 》有時放假放鬆得制一訓就過曬午餐時間,不過好彩我哩啲懶人食Tea都可以當正餐~~🍌香蕉窩夫 $78首先哩份窩夫嘅視覺效果已經好震撼,賣相非常精緻。窩夫夠厚身仲香味撲鼻,窩夫面上淋朱古力醬同糖漿,雙重甜蜜,再配忌廉食可以話係絕配!香蕉亦經輕鬆加熱令香蕉香味更香濃突出。🌯 牛油果雞肉墨西哥卷 $68墨西哥卷亦表現不錯,內餡選用我最愛嘅雞胸肉,口感札實仲入口啖啖肉,再配上牛油果醬同蔬菜,連入口更濕潤更清新。🥃 Skaken Cascara $42經店員介紹下叫左哩杯以咖啡沖出黎嘅茶,入口有微微咖啡香味,同時配以檸檬水同糖水,入口酸酸甜甜,清爽解膩。
《 香蕉窩夫 Why so cool ? 》
🍌香蕉窩夫 $78
🌯 牛油果雞肉墨西哥卷 $68
🥃 Skaken Cascara $42
2021-02-26 2871 瀏覽
某日處理完事務後,又找找喝手沖咖啡的地方,先訂立目的地是尖沙咀,找著看著,結果來到座落於服務式住宅的她進店時正值下午茶開始,雖然人聲鼎沸,但隻身前來仍是可直接入座的咯👏🏻🍑😋Chicken Fillet with Pineapple & Apple Salad香草雞扒菠蘿蘋果沙律飢腸轆轆的吾先吃點東西,不想太飽,於是在下午茶餐牌中選了這款,豈知來到直傻了眼😳皆因其份量絕對是珍寶下午茶啊🤣很久沒吃過拌上沙拉醬的沙律了,沙律有菠蘿的香甜,蘋果的爽脆,😊雞扒帶著點點香草的香氣,雞皮煎得太焦香,所以偷吃了少許🤪雞肉亦很嫩滑😊🍑吃過配菜後,主菜手沖咖啡緊接上檯,點單時與啡師表示想喝Fruity派之後,他推介了以下這款:☕️Guatemala - AcatenangoGesha LongberryWashedHoney, Orange Blossom, Tea Like當時才開始嚐試手沖的在下,只覺得此杯啡像白茶多過像啡啊☕️🍑隔了好一段日子再訪,想起上回想吃半份窩夫,但因太飽沒成事,這次當然不放過,索性點全份的吃個飽🤣😋Banana Waffle with ice-cream香蕉窩夫伴雪糕賣相一流的

香草雞扒菠蘿蘋果沙律

☕️Guatemala - Acatenango
Gesha Longberry
Washed
當時才開始嚐試手沖的在下,只覺得此杯啡像白茶多過像啡啊☕️

😋Banana Waffle with ice-cream
香蕉窩夫伴雪糕
賣相一流的她即叫即做,看到照片那縷輕煙可見一斑,香蕉熟透很香甜,窩夫熱呼呼,外脆內軟得令人陶醉,伴著雪糕同吃,冰火與共的感覺刺激,窩夫份量不欺場,絕對可甜點當正餐吃🧇

吃飽後當然又是手沖咖啡出場,這次喝的是這款:
☕️Ethiopia-Guji
Heirloom
Natural
Blueberry, Nectarine, Floral, Mango
熱時甘味很突出,當溫度下降後,微澀感釋出並帶著暗酸性,此酸性在中段時較明顯,疑似花香於後段在口腔中綻放,並感覺到一絲甜味以迅雷不及掩耳的速度壓軸出場☕️

謝謝這裡的咖啡師在吾這兩次來訪時,也不嫌嫲煩地,詳盡解答小的蠢問題🤪,很高興與你言談之間獲取更多咖啡知識,Thanks Barista-Colin sooooo much! 🤜🏻🤛🏻
下午茶
Ok
2021-02-18 249 瀏覽
I was early to my hair appointment so hairdresser suggested that I grabbed a bite in the cafe upstairs. He highly recommended the pizza. Unfortunately they only made one type of pizza a day and today was with spicy sausage. Since I couldn’t take spicy, I ordered the pasta with pork fillet instead. There wasn’t much pork fillet in my plate, and most of it was cut into tiny pieces. Taste was ok, and add points for finding this type of uncommon pasta. Servers were friendly. Latte was good. Service charge not included. Would prob go back again to try the pizza.
Pasta  with  pork  fillet
2021-01-15 481 瀏覽
近期很喜歡的一家精品咖啡店☕️✨窗外的陽光令店裡富空間感由裝潢到食物擺盤也相當有特色伴隨著廚房飄出來的咖啡香氣讓人心情馬上變好🥰門口有可愛的雪人裝飾!🍌𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐈𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 (𝐅𝐮𝐥𝐥)四塊窩夫厚身鬆軟 充滿蛋香 🤤配上香蕉 朱古力醬和焦糖特別美味吃完窩夫都頗飽腹 如果兩個人午餐來的話多叫一個主食就剛剛好了!☕️𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚當然不能錯過他們的咖啡(不太懂咖啡 但真的很香!🖤)店裡特調的𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗹𝗲𝗻𝗱加入了朱古力醬和伯爵茶後令味道更豐富每口都有淡淡的茶香尾韻 微甜剛好一杯很配搭冬日的咖啡❄️
近期很喜歡的一家精品咖啡店☕️✨
窗外的陽光令店裡富空間感
由裝潢到食物擺盤也相當有特色
伴隨著廚房飄出來的咖啡香氣
讓人心情馬上變好🥰

門口有可愛的雪人裝飾!

Banana  Waffle  with  Ice-cream  (Full)

四塊窩夫厚身鬆軟 充滿蛋香 🤤
配上香蕉 朱古力醬和焦糖特別美味
吃完窩夫都頗飽腹 如果兩個人午餐來的話
多叫一個主食就剛剛好了!

Earl  Grey  Mocha

☕️𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚
當然不能錯過他們的咖啡
(不太懂咖啡 但真的很香!🖤)
店裡特調的𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗹𝗲𝗻𝗱
加入了朱古力醬和伯爵茶後令味道更豐富
每口都有淡淡的茶香尾韻 微甜剛好
一杯很配搭冬日的咖啡❄️
Earl  Grey  Mocha
2020-12-26 541 瀏覽
平時係aeon我都見到ideaology既咖啡豆賣,今次親臨ideaology創辦人既cafe, 細味品嘗一下時間尚早,去到無咩人,地方都幾寬敞,餐廳擺設都離唔開同咖啡有關,好似有咖啡壺,咖啡杯等作裝飾,環境都不錯Guatemala 來自危地馬拉既咖啡豆,藝伎品種,第一啖飲落係有啖啖既果酸味,放左一陣再飲,就飲到甜味Panama 巴拿馬呢款豆其實同危地馬拉都相當接近,都係藝伎豆,不過巴拿馬飲落個果酸味強d,後段果酸更加明顯All Day BreakfastAll Day Breakfast非常豐富,有香腸、煙肉、火腿、煙三文魚、野菌、茄汁豆、香草扒蕃茄、煎蛋、雜菜沙律 & 半個BagelBagel幾有咬口,係我鍾意既texture,除左醃製食品偏咸之外,其他都不錯香蕉窩夫伴雪糕(全份)份量都幾多,4件厚厚既窩夫,窩夫既外層脆身的,食個陣個口要張到好大去咬,都唔顧得儀態了😂,有埋朱古力雪糕同香蕉一齊食就會無咁乾,因為4件都好厚身,所以個cream太膩我放棄了整體都不錯,尖沙咀黎講CP值都算高,不過lunch time真係爆場,建議早少少食避開人群

Guatemala

Panama

All Day Breakfast

香蕉窩夫伴雪糕(全份)

2020-12-24 454 瀏覽
尖沙咀的咖啡店 大都是連鎖的品牌 沒什麼驚喜 亞士厘道這間尖沙咀樓上咖啡店 樸實中的小清新 是我近日愛蒲的小店靠窗的位置 放置了一排二人座位 迎著不刺熱的陽光 (我實在太愛陽光了)呷著咖啡 看看書 偷得浮生(不過小店不大 座位間隔頗近 人多時也算嘈吵)lunch set 到下午5:30 我當然點tea set啦! 下午茶可以點半份窩夫 +咖啡 才$48 抵!真心窩夫做得不錯 尤其是那個cream打得綿滑 讓我這不愛吃cream的人也把它吃清光(窩夫擋住了後排的香蕉🍌)精品咖啡需要+15 合理 不過special coffee 就要給全價 這個嘛,伯爵mocha 下次再嘗試吧#尖沙咀咖啡小店

(不過小店不大 座位間隔頗近 人多時也算嘈吵)

(窩夫擋住了後排的香蕉🍌)

#尖沙咀咖啡小店
2020-12-24
2020-12-18 383 瀏覽
今日尖沙咀下午茶,去到亞士厘道樓上cafe嘆一下, 入面環境舒服, 不過人比較多同就點嘈雜,呢間店主打咖啡呢度有下午茶餐menu,可以麵包、多士、公仔麵同窩夫等。我倆今日食煙三文魚多士同野苺窩夫伴雪糕(全份)煙三文魚多士連咖啡($54)~煙三文魚味道尚算幾好,配上些沙律菜野苺窩夫伴雪糕連咖啡(全份) ($78)~賣相相當吸引,窩夫脆脆嘅外面及鬆軟的入面,朱古力雪糕味濃,有士多啤梨同藍莓加cream~即制 House coffee 非常香濃👍,場內有多款不同類型的咖啡機,包括手沖咖啡,下次要再試下

煙三文魚多士連咖啡($54)
~煙三文魚味道尚算幾好,配上些沙律菜

野苺窩夫伴雪糕連咖啡(全份) ($78)

2020-12-18
2020-11-24 375 瀏覽
平日早上有套餐食(多杯靚靚咖啡)                                                  假日就冇咖啡送                                                 今次第一次用openrice訂外賣自取                                                 發現有精選食品7折!                                                 一家4口點了3個平時最愛吃的特級雞扒早餐同1個牛油果多士 外賣包的好企理特級雞扒早餐 (HKD58)                                                 雞排好大舊!!牛油果多士 (HKD 43) (平台7折優惠)飲埋杯靚咖啡 心情都靚埋

今次第一次用openrice訂外賣自取
發現有精選食品7折!

一家4口
點了3個平時最愛吃的特級雞扒早餐
同1個牛油果多士

外賣包的好企理

特級雞扒早餐 (HKD58)

雞排好大舊!!
特級雞扒早餐

牛油果多士 (HKD 43) (平台7折優惠)
牛油果多士

飲埋杯靚咖啡 心情都靚埋

熱咖啡
題外話/補充資料: 逢星期二、四 mastercard 買滿80減20
2020-11-24
外賣自取
$50 (早餐)
牛油果多士
熱咖啡