2024-02-18 34 瀏覽
今日同老婆去食Fine Dining 餐廳位置喺中環燈柱嘅下面 裝修有品味一坐低先叫咗啲有氣礦泉水 之後就會送上麵包盤 裏面有脆片麵包/牛角包/穀物麵包 接住就有每日唔同既開胃菜 係Smoke Salmon 包Cream Cheese 面頭仲有魚子醬 食落好香Beef carpaccio, foie gras terrine, truffie dressing 意式薄切生牛肉 配上鵝肝同黑松露獨有醬汁 亦附有一啲沙律菜 口感豐富 味道亦恰到好處Oxtail revioli, foie gras 牛尾意大利雲吞配煎過既鵝肝 味道香濃 意大利雲吞亦都煮得剛剛好 麵粉皮唔會煮得過淋Sea bass, spinach, white wine clam sauce 鱸魚外皮煎到好香脆 配上白酒汁同蜆肉 全部味道都配合得非常好Cheese Platter 有三款芝士 配上果仁同埋杏脯肉 為呢一餐畫上完美嘅句號

2024-02-18 25 瀏覽
Located at Duddell Street in Central, a lux is an Italian-French fine dining restaurant paying homage to the tradition of classic Italian-French delicaciesReally enjoyed their fine ingredients and excellent service.This is My second visit and am thrilled to try out their new BRUNCH MENU With unlimited Antipasto and Carving Roasted Ribeye for just $738+ per person!P.s. enjoy a 20% discount for reservation made through Openrice -Antipasto (Unlimited)Antipasto is the traditional first course of a f

-Antipasto (Unlimited)
Antipasto is the traditional first course of a formal Italian meal. Usually made of bite-size small portions and served on a platter from which everyone serves themselves, the purpose of antipasti is to , of coz, stimulate the appetite.
The unlimited platter includes PARMA HAM, VEGET EGG, FOGIE W/ APPLE JAM, SMOKED SALMON W/CHEESE, CHEESE & TOMATO

-Pasta & Risotto
(Additional $98)
Love the Al Dante Spinosini , they are like 'spaghetti alla chitarra' which hold their shape and are very versatile, going really well with the tomato chili sauce
It’s also loaded with sliced abalone
Which is really chewy yet tender on the palate

-Main
Barramundi, Celeriac Purée, Mustard Leek Sauce
I really like to have Barramundi as it is one of the healthiest seafoods. It’s of great texture, taste, and nutrition. The purer and leek sauce provide the perfect complement to the filet.

-Unlimited Carving Roasted Ribeye
Boneless Rib Roast. Savory and fine-textured with generous marbling. A classic holiday roast!

-Dessert
Crêpes Suzette, Vanilla Ice cream
A thin crepe coated with sugary mandarin and orange liqueur flavoured butter
the crepe is bathed in a preparation made out of sugar orange and lemon juice, topped with vanilla ice cream and tangerine slice

-Coffee or Tea
2024-02-18 25 瀏覽
Brunch menu ($738@)依家OpenRice訂位仲有全單八折添👍🏻 而且頭盤同主菜燒肉眼係無限refill嫁😍麵包籃🥖有三款唔同嘅麵包 🥖 再配上橄欖油同黑醋🥰頭盤🥗蕃茄芝士沙律🥗Pharma ham配蜜瓜🍈慢煮八爪魚🐙煙三文魚配酸忌廉再加魚子醬 🐟鵝肝配蘋果醬🍎五款頭盤都可以無限refill😍 我自己就鍾意鵝肝配蘋果醬🍎 蘋果醬酸酸地配埋鵝肝嘅香滑👍🏻 多士好脆身❤️意粉🍝意粉每人可以揀一款🥰 我哋就揀咗兩款一齊share嚟食Abalone Tomato Chili Spinosini (+$98)呢個味道比較清新🌿 蕃茄味濃郁🍅 鮑魚彈牙👍🏻Carabineros Prawn Spaghetti🦐 (+$108)味道辣辣地🌶️ 蝦味好濃郁😍主菜🍽️主菜同樣每人揀一款🥰 我哋同樣嗌咗兩款一齊share😍 如果主菜叫牛肉係無限refill嫁😎Almond Crushed Lamb Rack, Eggplant Caviar Balsamic 🐏 (+$168)羊架顏色粉嫩🥰 肉質軟熟❤️ 側邊仲跟咗唔同嘅配菜🥬Slow Cooked Chicken Leg Roll, Chant

Brunch menu ($738@)

麵包籃🥖

呢個味道比較清新🌿 蕃茄味濃郁🍅 鮑魚彈牙👍🏻

味道辣辣地🌶️ 蝦味好濃郁😍

主菜🍽️
羊架顏色粉嫩🥰 肉質軟熟❤️ 側邊仲跟咗唔同嘅配菜🥬

Slow Cooked Chicken Leg Roll, Chanterelle Sauce🐥
雞肉肉質嫩滑😍 入邊仲包咗啲菇🥰 口感豐富❤️

甜品🍮
Seasonal Fruit Napoleon, Mango Sherbet🥭
拿破崙超級香脆👍🏻 入邊吉士又唔會太甜🥰 仲配咗芒果Sherbet🥭

飲埋杯熱茶完美作結❤️
2024-02-17 22 瀏覽
剛剛過咗2023年. 年尾底前連續中咗幾個tender, 今晚就同來中環老婆食fine dinning.叫咗兩個set , 大家share 食。Homemade starter bread : 牛角包真係好鬆脆,點一D醋同橄欖油,健康又好味。脆片好脆,軟包軟綿綿。三文魚加烏魚子 : 三文魚鮮味,中間有芝士,真係好夾 。Oyster tartare, avocado, kristal caviar 蠔鮮甜creamy, 加埋上面的啫喱,鮮味提升咗好多。上面有食用花,好靚好 Grand。Carabineros prawn spaghetti麵條煙韌,相信係hand made。醬汁酸甜好開胃。𧎚肉彈牙鮮甜。😋😋Oxtail ravioli, foie gras意大利🇮🇹這類雲吞麵好特別,麵皮內有肉咸,味道豐富。牛尾已經起骨,純肉粒在pasta內,味濃軟滑。👍🏻👍🏻USDA ribeye cap係高質的ribeye 。外面烤得香脆,肉質嫩,牛味香濃,真係好正。🥰🥰🥰Sea bass, spinach, white wine clam sauce魚皮超香脆但魚肉好滑。蜆大隻鮮甜。白酒汁配魚同蜆都
叫咗兩個set , 大家share 食。

三文魚加烏魚子 : 三文魚鮮味,中間有芝士,真係好夾 。

Carabineros prawn spaghetti

Oxtail ravioli, foie gras

USDA ribeye cap

魚皮超香脆但魚肉好滑。蜆大隻鮮甜。白酒汁配魚同蜆都十分合逳。

甜品
Tiramisu 唔太甜。㗎啡酒味夠晒濃,係優質的 Tiramisu. 甜品仲有兩樣cakes同啫喱糖。

㗎啡 : Coffee 超級濃。見到杯面的㗎啡油,就知道一定好優質。嘗了一口,果然係非常好😍😍. 夠大杯又係另一個讃👏🏻👏🏻👏🏻
  • Coffee
  • USDA ribeye cap
  • 3 pepperorns
  • Oyster tartare
  • avocado
  • kristal caviar (l pac)
  • Oxtail ravioli
  • foie gras
2024-02-16 26 瀏覽
每當路過中環都爹利街都不禁凝望著這裡的老式煤氣燈,確實充滿香港的歷史、文化和建築;吸引著不同國籍的遊客和攝影愛好者來拍照留念。唯恐在情人節當日訂不到位,先在open rice預訂而且又可享用全單八折優惠,今晚就在這條階梯上唯一的意大利餐廳 <A Lux> 預早渡過情人節。侍應介紹了無酒精特色飲品及極優惠的wine pairing,而我們先點了S. Pellegrino然後選擇了4 Course Dinner Menu:三文魚魚子醬忌廉芝士卷~把這個卷一啖放入口裡,豐富的魚子醬及芝士滙在一起帶出鮮嫰幼滑的咸香味,入口結實,與三文魚的鮮嫩味道相得益彰。鵝肝醬生牛肉片配黑松露~ 黑松露芬芳撲鼻,只需放些黑松露在新鮮的生牛肉片,混在一起吃,能散發著濃濃的黑松露味道,柔嫩美味,互相輝映。西班牙紅蝦意大利粉~色澤鮮明,甘香甜美、意大利粉既烟靱又彈牙,這道菜很惹味令人垂涎欲滴。美國牛肉眼扒~肉質鮮嫩,有彈性,肉味濃郁,每一啖都溶化在口中,配上秘製乾洋葱汁更提昇了牛肉香濃味。白酒浸雪梨配雪糕~有著獨特的味道和口感,一啖一啖地咀嚼,回味無窮。最後來了一杯熱檸水來完結這顿優質的fine d

最後來了一杯熱檸水來完結這顿優質的fine dining😋🤗🤗

#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店  #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐 #中環煤氣燈 #中環 #都爹利街 #三文魚魚子醬卷 #鵝肝醬生牛肉片 #西班牙紅蝦意大利粉 #美國牛肉眼扒 #白酒浸雪梨配雪糕

2024-02-14 34 瀏覽
之前見依間餐廳評價同rating幾好,情人節套餐又有折,所以黎試吓。但食物好一般,服務都麻麻地,套餐就算折完都要$28xx(未加一),好唔抵,完全overrating。如果本身想試既朋友可以唔洗試了。情人節套餐:Scallop - 貌似唔新鮮Mushroom cream soup - 好淡Quail, foie gras - 唯一唔錯Sea Urchin tagliolini - 味道ok但少少乾Fruit Sorbet - 普通Barramundi - okWagyu wellington - 皮有啲奇怪Dessert - 普通Petit four - 失望茶 - 淡、淡、淡

情人節套餐:
Scallop - 貌似唔新鮮
Mushroom cream soup - 好淡
Quail, foie gras - 唯一唔錯
Fruit Sorbet - 普通
Barramundi - ok
Wagyu wellington - 皮有啲奇怪
Dessert - 普通
Petit four - 失望
茶 - 淡、淡、淡
2024-02-13 41 瀏覽
開運西餐☺️餐廳近蘭桂坊位置絕佳,成個餐廳氣氛都好Grand好靚,佢哋嘅Testing Menu好豐富,餐包、前菜、意粉、主菜、飲品同甜品都有齊。一坐低職員就拎咗餐包俾我,配黑醋橄欖油。仲有一件松露脆片伴帶子他他,帶子夠甜感覺不錯。前菜揀左魚子醬紅蝦,賣相超靚好高級嘅感覺,紅蝦上面有魚子醬、糖霜合桃同沙律菜。紅蝦啲汁好鮮甜,配上魚子醬,令佢嘅味道更突出。意粉有Gnocchi,醬汁由4種芝士混合而成,極為香濃😃咬落去好有口感有啲似麻糬好得意。主菜方面有我最鍾意嘅牛😁佢哋嘅牛整得好嫩,入面仲係粉紅色,食落去好香牛肉味,而且脂肪比例好少,啱晒我呢啲健康人士。醬汁方面有芥末醬,牛肉沾上少少芥末醬香香甜甜。食完仲有餐飲添,啱啱好😊甜品方面有白桃伴雲呢拿雪糕,雪糕入面有粒粒雲呢拿籽,食落去非常之香。上面有片茉莉花味啫喱,甜品就好似藝術品咁樣👍🏻仲有petit four,非常之欣賞佢哋嘅橙味朱古力,入口即溶有香濃嘅橙味!

食完仲有餐飲添,啱啱好😊
中環浪漫優雅意法Fine Dining | A Lux餐廳環境浪漫優雅🥰感覺放鬆自在非常適合二人世界、慶祝節日🥂Tasting Menu🍽️4 course🦞Lobster bisque, tortellini🦞濃郁鮮甜龍蝦湯,配搭口感綿密意大利雲吞,令味覺提升層次喔!😙🦐Carabineros prawn spaghetti🦐紅蝦肉質鮮嫩彈牙,特別加入蝦膏煮成意粉醬汁,意粉完全吸收醬汁精華,食唔停口😋🐟Sea bass, spinach, white wine clam sauce🐟海鱸魚肉質肥美幼嫩,配搭白酒汁,令鮮味更上一層😌🍨Dessert🍨我就叫左是日甜品係Tiramisu,朋友仔就叫左Cheese Platter,一齊開心Share,配上一杯咖啡慢慢Chill,渡過一個開心嘅晚上👩🏻‍❤️‍👩🏻A Lux📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖

中環浪漫優雅意法Fine Dining | A Lux

餐廳環境浪漫優雅🥰感覺放鬆自在
非常適合二人世界、慶祝節日🥂

Tasting Menu🍽️4 course

🦞Lobster bisque, tortellini🦞

🦐Carabineros prawn spaghetti🦐

海鱸魚肉質肥美幼嫩,配搭白酒汁,令鮮味更上一層😌

🍨Dessert🍨

A Lux
📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖

2024-02-13 22 瀏覽
黑松露脆片帶子他他帶子他他味道鮮嫩清新同黑松露味道好夾同時口感形成強烈對比西班牙紅蝦薄切鮮味比一般海蝦濃香幾倍加埋魚子醬的鹹香非常開胃的前菜自家製紅蝦意粉喜歡意粉偏硬的口感特大的蝦頭內是其精髓所在一定唔可以浪費豐富的紅蝦蝦膏 齒頰留香深海野生白鱈魚含豐富油脂質地細嫩以馬賽魚湯同烹調 蜆肉肉質比較柔嫩 口感鮮甜甜品白酒煮梨配白酒製造嘅啫喱加雲呢拿雪糕非常清甜宜家open rice訂位有全單八折優惠另外 除了食物出色飲品同樣講究有多款無酒精特色飲品以供選擇同時又有極優惠的wine pairing
黑松露脆片帶子他他

另外 除了食物出色
飲品同樣講究
有多款無酒精特色飲品以供選擇
同時又有極優惠的wine pairing

今晚揀咗一間意大利fine dining 餐廳,環境雅致,高貴嘅格調令人非常舒服、放鬆,就快又到每一年重要節日情人節,非常推薦係餐廳慶祝,openrice 訂座仲有8折。今次叫咗Tasting menu,平日夜晚可以用優惠價加wine pairing,一次過試晒多款美食,餐前麵包入面嘅牛角包非常酥脆,餐前小食松露脆片帶子撻口感細膩,帶子粒鮮甜,與松露脆片相互襯托,帶來層次豐富嘅味覺體驗。Duck confit, pear, salad慢燉令鴨肉非常嫩滑,配搭上梨獨特嘅果香,增添了一絲清新甜味和果香,而新鮮沙律菜帶來爽口和清新嘅口感。Red prawn carpaccio, Kristal caviar紅蝦肉切至薄片,用橄欖油、檸檬汁做調味,口感清新,薄片上面加左魚子醬做點綴,魚子醬口感醇厚,帶來層次分明嘅味覺享受。Gnocchi, walnuts, 4 cheese sauceGnocchi意大利麵口感Q軟輕盈,4 cheese sauce 口感絲滑綿密,味道濃郁。Carabineros prawn spaghetti紅蝦肉質彈牙鮮嫩,醬汁加入左蝦膏煮,自家制意粉彈牙,完全吸收晒醬汁精

松露脆片帶子撻

Carabineros prawn spaghetti
紅蝦肉質彈牙鮮嫩,醬汁加入左蝦膏煮,自家制意粉彈牙,完全吸收晒醬汁精華,味道濃郁。
Carabineros prawn spaghetti

Toothfish, clams, bouillabaisse
海鱸魚肉質緊實而富有彈性,配搭蜆肉、馬賽魚湯,湯底濃郁,充滿鮮味。

USDA ribeye, mustard sauce
肉眼扒脂肪分佈平均,今次揀左medium rare生熟度,牛扒肉質保持嫩滑多汁,配上芥末醬增加牛排嘅風味層次。

Dessert
是日甜品係白酒燉梨,上面加左白酒啫喱,白酒嘅香氣滲透到梨中,令清甜嘅梨中帶有酒嘅香氣。

PETIT FOUR
有茉莉柚子涷,瑪德蓮蛋糕,朱古力撻,甜點精緻小巧,各有特色。
松露脆片帶子撻
  • Duck confit
  • Red prawn carpaccio
2024-02-09 12 瀏覽
愛人悉心安排這頓浪漫晚餐預先慶祝情人節,中區古蹟傍的高格調西餐廳,整晚播著抒情音樂, 氣氛柔和👏侍應報料用openrice訂位會享八折優惠,又推介無酒精特色飲品及優惠的配餐餐酒(wine pairing)👏選定四道菜美味菜單(tasting menu),餐前小食, 三文魚魚子醬卷, 滑嫩三文魚捲著忌廉芝士, 用魚子醬放面, 香甘軟糯😋龍蝦濃湯配意大利餃子, 湯頭濃郁, 蝦香滿溢, 放入餃子增加口感😋帶子南瓜意大利飯, 南瓜味足, 配帶子肉鮮甜彈牙有咬感, 份量恰好又不肥膩😋慢煮法國雞配羊肚菌汁,  高出預期的主菜, 慢煮後肉質明顯滑嫩, 肉質質感保持, 羊肚菌汁令雞肉味道提升😋芝士拼盤作餐後小品配上法式餅點(petit four)做甜品😋再來一壼熱紅茶為這浪漫法、意餐作結👏

整晚播著抒情音樂, 氣氛柔和👏

選定四道菜美味菜單(tasting menu),

三文魚魚子醬卷

龍蝦濃湯

帶子南瓜意大利飯

慢煮法國雞配羊肚菌汁

芝士拼盤

法式餅點(Petit Four)

再來一壼熱紅茶為這浪漫法、意餐作結👏

2024-02-04
三文魚魚子醬卷
龍蝦濃湯
帶子南瓜意大利飯
慢煮法國雞配羊肚菌汁
芝士拼盤
法式餅點(Petit Four)
  • 法式餅點(PetitFour)
2024-02-09 21 瀏覽
好耐無食brunch,見到之前食過的A lux 有brunch,而且經OpenRice 訂位仲有全單8折優惠,咁抵!更係搵埋朋友一齊黎食啦🤩 A lux 位於中環煤氣燈樓梯街,環境舒適,又沒有限時,最適合同朋友假日來個輕鬆聚會,上次試過佢既晚餐,對佢地食物都好有信心,今次就試佢地既brunch($738/人),經8折後真係非常優惠! (不過單據上的平均每人消費錯了, 初見到時都嚇了一跳)Brunch menu 非常的豐富,還可以加錢升級任飲香檳或紅白酒,及享用魚子醬(10g),我地無揀任飲,只是各點了杯酒去配這個brunch 前菜來之前先有麵包籃,每天都略有不同,最愛就是當中的芝士脆片,香脆可口,淡淡芝士香味,令你吃不停口。 🌟Antipasto (unlimited) 先來意大利特色前菜拼盤,每日有5款,而前菜款式每天略有不同,而且可以無限追加,每一款前菜都好好食,所以我們都追加了一次🤣🤣,今天的是:🔸水牛芝士蕃茄沙律- 經典沙律,蕃茄清新爽甜,配上水牛芝士同吃,感覺清新。 🔸鯷魚蕃茄莎莎多士-鯷魚香濃鹹鮮,配上蕃茄莎莎醬多士,鮮味再增,口感更岩富 🔸鵝肝多士伴蘋果醬-鵝肝香濃,口
🌟Antipasto (unlimited)
🔸鵝肝多士伴蘋果醬-鵝肝香濃,口感細滑,配上帶少少酸的蘋果醬,香甜減膩,食多幾件都不怕!
🔸煙三文魚伴忌廉芝士- 煙三文魚口感肥美,淡淡的煙燻香味配上忌廉芝士,突出三文魚的鮮味
🔸巴馬火腿伴哈蜜瓜—哈蜜瓜清甜,配上咸香的巴馬火腿,好食😋
🌟Pasta & Risotto
🔸Beef Bolognese Lasagna
主食可以四選一,有意大利麵及燴飯選擇,我就選了牛肉醬千層麵,肉層香濃惹味,調味剛剛好,千層麵做得煙韌,而每一層都有滿滿的肉醬,同千層麵一起吃,非常的美味。
🌟Main
主菜是五選一,分別魚、羊架、雞、牛及龍蝦,當中燒肉眼更可以無限添加,啱晒食肉獸,我就揀咗Lobster Egg Benedict ( add $168)
🔸早午餐特別想要食egg Benedict,大概是一個情意結,而且這裏是配龍蝦,當然更要選,整隻龍蝦拆肉上,物超所值!龍蝦新鮮鮮又啖啖肉,配上烤得香脆,滿滿牛油香味的鬆餅及流心蛋,食完超滿足🤩
Lobster Egg Benedict
🌟Dessert
甜品就三選一,我就揀咗法式可麗餅配雲呢拿雪糕,可麗餅好香牛油味,再加上柳橙酸酸甜甜可以消滯,配凍雪糕,一流!
🌟Coffee or tea
之後仲有咖啡或茶,我就當然揀熱咖啡,香濃好味,完美的作結🫶
Lobster Egg Benedict
  • Lobster  egg  Benedict
2024-02-08 59 瀏覽
今次同朋友試咗係IG 好紅嘅A Lux,真係唔錯,環境又優雅,食物又精緻。餐前包點,又香又酥軟,尤其係個牛角包,絕對值得推薦。仲可以點黑醋同橄欖油。未上前菜之前,嚟咗個開胃菜煙三文魚,配sour cream同魚子醬,感覺fancy得嚟又開胃。前菜叫咗Oyster Tartare,生蠔加咗鰹魚湯啫哩,另有lime sauce同魚子醬作點綴,鮮味又特別,仲加咗啲鮮花係上面,打卡一流。朋友就飲咗Lobster Bisque,香濃嘅龍蝦湯用酒煮過,加上干邑嘅泡沫同埋basil oil,令人回味無窮!Pasta我揀咗牛尾Ravioli配鵝肝,兩種食材入口都好香,尤其係煎香咗嘅鵝肝,雖然邪惡帶令人好滿足!朋友叫咗大蝦意大利粉,有啲微微香辣,茄汁有新鮮蕃茄味道,酸酸甜甜。主菜我哋叫咗鱸魚同美國肉眼扒。肉眼扒煎到啱啱好,外面有少少焦香,入面仲係好粉嫩。配菜有椰菜煙肉千層酥,加咗士多啤梨醬,味道甜中帶辣,另外薯仔煮到好腍。鱸魚魚皮煎到香脆,非常惹味。配菜有翠嫩嘅菠菜同甜美嘅蜆肉。甜品我揀咗Cheese Platter,有多款唔同嘅芝士,配apricot同埋核桃。而朋友就揀咗Chestnut Tirami

甜品我揀咗Cheese Platter,有多款唔同嘅芝士,配apricot同埋核桃。而朋友就揀咗Chestnut Tiramisu。Tiramisu嘅cream好香滑,上面仲有朱古力脆,一齊食口感好特別。

套餐最後一道甜品叫Petit Four,有帶左嚐花香嘅啫哩、Madeline同朱古力慕絲,非常完美嘅結束。

佢哋仲有wine pairing,不過第二日要返工,所以我哋冇試到。本來以為一間咁高水準嘅餐廳應該好貴,不過而家open rice訂位全單八折,即刻為2024帶嚟一個抵食嘅好開始。
開胃菜煙三文魚
  • Petit four
  • Lobster bisque
  • tortellini
  • US prime ribeye cap
  • root vegetable and shallot jus
2024-02-07 19 瀏覽
本身約咗同朋友去high tea,但係最後都係想食多少少🙈所以就搵咗中環百年煤氣燈旁呢間意大利餐廳食Brunch $738pp💕餐廳喺都爹利街盡頭,行幾步石級就會到,而且食完仲可以喺煤氣燈打卡💫*Antipasto*無限添加嘅前菜有四款:✨煙三文魚配魚子醬-咸香味重🐙慢煮八爪魚-煙靭彈牙嘅八爪魚配上紅莓醬加辣椒油,辣辣哋幾好食🍈Parma ham melon-最traditional嘅配搭🍞鵝肝醬多士-鵝肝醬細滑油香,上面放蘋果醬平衡油膩感*Abalone Tomato Chili Spinosini +$98*鮑魚蕃茄意粉,意粉比較硬身有咬口,唔會有過多調味,食到材料本身味道,成個菜比較清新。*Carabineros Prawn Spaghetti +$108*西班牙紅蝦麵用蝦汁煮成味道比較濃郁充滿蝦香。麵質比較彈牙有蛋香。*Slow Cooked Chicken Leg Roll, Chanterelle Sauce*估唔到雞肉慢煮係咁嫩,入面放入雜菌提升味道同口感。*Almond Crushed Lamb Rack,Eggplant Caviar Balsamic +$168*羊

*Antipasto*
無限添加嘅前菜有四款:
✨煙三文魚配魚子醬-咸香味重
🍞鵝肝醬多士-鵝肝醬細滑油香,上面放蘋果醬平衡油膩感

估唔到雞肉慢煮係咁嫩,入面放入雜菌提升味道同口感。

*Almond Crushed Lamb Rack,
羊架大約七成熟,肉質唔會老,無羊羶味。

*Seasonal Fruit Napoleon, Mango Sherbet*
拿破崙一咬落去超級鬆脆,入面夾雜着細滑吉士,覺得漏嘅時候再食一口芒果雪芭清一清味蕾,圓滿結束brunch。
🍱餐廳:A Lux (中環)🍽️類別:Fine Dining/法國菜/意大利菜💯推薦指數:10/10.餐廳的tasting menu揉合了意大利菜跟法國菜,由前Harlan‘s總廚關偉聰(Chef Chung)主理,菜式水準相當高!快點收藏和分享給想一起慶祝生日/特別日子的人!.≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦Dinner Menu🍑 ≡※≡※≡※≡※≡.▪️各款麵包沾油醋.▪️Amuse Bouche鵝肝醬配餅乾。鵝肝軟滑細緻的質感,與脆口的餅乾形成強烈對比,口感不錯。▪️AppetizerLobster Bisque, tortellini龍蝦湯色澤鮮豔,湯底質感濃稠,毫無雜質,加上鮮味出眾,鹹香味恰到好處,可說是相當出色。裡面的意大利雲吞口感煙靭,飽吸濃郁的湯汁,非常香口。Oyster Tartare, avocado, crystal caviar生蠔帶有微微的堅果味,與豐潤的牛油果醬也挺搭配。加入魚子醬點綴,不但讓其口感更加豐富,還能提升整到菜的奢華感。▪️PastaCarabineros prawn spaghetti想吃紅蝦意粉好久了,終於有機會一試。手工意粉口感柔軟煙靭,掛滿紅蝦
🍱餐廳:A Lux (中環)
🍽️類別:Fine Dining/法國菜/意大利菜
💯推薦指數:10/10
▪️各款麵包沾油醋
▪️Amuse Bouche

▪️Appetizer
Lobster Bisque, tortellini

▪️Pasta
Carabineros prawn spaghetti
想吃紅蝦意粉好久了,終於有機會一試。手工意粉口感柔軟煙靭,掛滿紅蝦醬汁。作為蝦界味道最濃郁的紅蝦,熬成的汁香濃甘甜,配搭酸酸甜甜車厘茄提味,惹味十足。

Oxtail Truffle Ravioli
手工製作的意大利雲吞口感既彈牙又有嚼勁,餡料是滿滿的松露野菌,入口陣陣松露芳香。忌廉汁的份量亦拿捏得恰到好處,濕潤度剛好。

▪️Main Course
Sea Bass, Spinach, white wine clam sauce
海鱸魚肉質鮮嫩,與柔嫩的菠菜相當合襯。至於蜆肉肥美飽滿,加入白酒調製有助提鮮。整體而言,全部食材配搭得好好。

USDA Ribeye cap, 3 pepperons
五成熟的肉眼扒呈櫻桃紅色,帶有豐富的油花,肉汁飽滿,口感幼嫩中帶少許咬口,配搭紅酒醬吃,讓其肉味更加醇厚。

▪️Dessert
伯爵茶布丁。伯爵茶味濃郁,甜度剛好,表面還有薄薄一層果凍和多款水果,口感挺豐富。

💰$728起+ 10% p.p (4 courses)

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※

餐廳裝潢以白色和木色作主調,加上燈光柔和,感覺十分放鬆。

除了主用餐區,餐廳還設有貴賓房,私密度極高,非常適合賓客籌辦商務聚餐或家庭慶祝活動。

餐廳更設有開放式廚房,客人可以觀賞幾位大廚展現廚藝。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟